Τα ακάρεα –αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια που ζουν και
αναπαράγονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι– τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα
του ανθρώπινου δέρματος γι' αυτό συνήθως φιλοξενούνται εν αγνοία μας
στο στρώμα του κρεβατιού, το μαξιλάρι και τους καναπέδες του σπιτιού
μας.
Μια νέα αμερικανική μελέτη υπογραμμίζει όμως ότι μπορεί να αποτελέσουν ξενιστή για τη θανατηφόρα νόσο Chagas, γνωστή και ως αμερικανική τρυπανοσωμίαση, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ευρήματα δοκιμής που έγινε σε ποντίκια.
Το γεγονός ότι είναι εύκολο να μολυνθούν τα ποντίκια δε σημαίνει απαραιτήτως ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος και για τον άνθρωπο, ωστόσο οι διαπιστώσεις των ειδικών είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές.
Η νόσος Chagas αποτελεί συχνή αιτία θανάτου στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Μεταδίδεται από το παράσιτο Trypanosoma cruzi, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη εάν μεταφερθεί μέσω των περιττωμάτων που απορρίπτουν τα μολυσμένα ακάρεα, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.
«Αποδείξαμε ότι τα ακάρεα μπορεί να μολυνθούν από το παράσιτο και να το μεταδώσουν. Το επόμενο βήμα θα είναι να εξακριβώσουμε κατά είναι ή θα είναι μελλοντικά βασικός παράγοντας στην επιδημιολογία της νόσου Chagas», δηλώνει ο Δρ Michael Levy από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Η νόσος Chagas μεταδίδεται συνήθως με τα λεγόμενα «ακάρεα του φιλιού» (kissing bugs), τα οποία πήραν αυτό το προσωνύμιο επειδή δαγκώνουν τα χείλη και την επιδερμίδα γύρω από αυτά. Όταν δαγκώνουν, μπορεί να αφήσουν τα περιττώματά τους επάνω στο δέρμα. Το ξύσιμο, λόγω της φαγούρας που προκαλούν, έχει σαν αποτέλεσμα το παράσιτο να εξαπλώνεται στο σώμα. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει έμμεσα, λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών ή οργανικής ανεπάρκειας. Μπορεί να επέλθουν βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, με τις επιπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμη και δεκαετίες μετά τη λοίμωξη.
Τα κοινά ακάρεα που ζουν και αναπαράγονται εντός του σπιτιού μας είναι συγγενικά προς τα «ακάρεα του φιλιού». Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο μπορούν και αυτά να μεταδώσουν τη θανατηφόρα νόσο.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής ήταν δυστυχώς θετικά, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι ίδιοι μηχανισμοί μπορεί να μολύνουν και τον άνθρωπο.
http://www.briefingnews.gr