Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017


Παρά την ύφεση και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αστυνομικών, που ενέτειναν τις ανησυχίες για την ασφάλεια τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες κατέκλυσαν το Ρίο ντε Τζανέιρο την Παρασκευή, εν όψει της έναρξης των εκδηλώσεων για το διάσημο καρναβάλι.
Το περίφημο φεστιβάλ αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες και να φέρει στην τοπική οικονομία έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Πάντως, το καρναβάλι λαμβάνει φέτος χώρα σε μια χρονική περίοδο όπου η Βραζιλία επιχειρεί να ανακάμψει από την ύφεση που πλήττει την οικονομία της εδώ και δύο χρόνια, με φόντο την πολιτική αστάθεια η οποία οδήγησε πέρυσι στην αποπομπή της προέδρου.
REUTERS/PILAR OLIVARES
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της αστυνομίας στο Ρίο και στην πολιτεία Εσπιρίτο Σάντο, νωρίτερα αυτόν το μήνα, πυροδότησαν τους φόβους για αύξηση της εγκληματικότητας κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού.
Ωστόσο η κατάσταση έδειξε να εξομαλύνεται στο Ρίο και τα πάρτι στους δρόμους της πρωτεύουσας εν όψει του καρναβαλιού διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς σοβαρά προβλήματα, αν και -με το αλκοόλ να ρέει άφθονο- ορισμένα γραφεία και καταστήματα, υπό το φόβο λεηλασιών, ασφάλισαν τα παράθυρα και τις πόρτες.

Μία πρωτότυπη πρόταση για να χαλαρώνουν και να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι οι εργαζόμενοι, κατέθεσε ένας δημοτικός σύμβουλος, στην πόλη Overtornea στη βόρεια Σουηδία.
Ο 42χρονος Per-Erik Muskos πρότεινε για μία φορά την εβδομάδα, οι 550 εργαζόμενοι του δήμου να κάνουν ένα ωριαίο διάλειμμα, προκειμένου να συνευρεθούν με τον/την σύντροφό τους, επιστρέφοντας εν συνεχεία με άλλη διάθεση στη δουλειά.
Όπως διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος αυτού οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, καθώς θα είναι μέρος του ωραρίου του.
Σύμφωνα με τον 42χρονο δημοτικό σύμβουλο, με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις των πολιτών, ενώ θα δοθεί στους εργαζομένους επιπλέον ελεύθερος χρόνος για να έρθουν πιο κοντά με τους αγαπημένους τους, με τους οποίους ενδεχομένως δεν προλαβαίνουν να περάσουν πολλές ώρες μαζί μέσα στην εβδομάδα.
Κατά την παρουσίαση της πρότασής του στο δημοτικό συμβούλιο, στάθηκε επίσης στη μείωση του πληθυσμού της πόλης -η οποία αριθμεί σήμερα 4.500 κατοίκους- ενώ επικαλέστηκε μελέτες βάσει των οποίων το σεξ επιδρά θετικά στην υγεία.
Η πρόταση του 42χρονου αξιωματούχου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιου εντός των επομένων εβδομάδων.
naftemporiki.gr
Ο πιο κακότυχος υποψηφίος στην ιστορία των Όσκαρ και άλλα ρεκόρ
Όλο το Χόλιγουντ συναντάται την Κυριακή στο θέατρο Dolby του Λος 'Αντζελες για την 89η τελετή απονομής των 'Οσκαρ, των ετήσιων μεγάλων βραβείων του αμερικανικού κινηματογράφου.
Από την καθιέρωση του θεσμού το 1929, οι βραδιές των 'Οσκαρ ξεχωρίζουν πάντα για τις αξιομνημόνευτες στιγμές τους και τις εκπλήξεις κατά την απονομή των χρυσών αγαλματιδίων.
Παρατίθενται ορισμένα στοιχεία που είναι καλό να είναι γνωστά πριν από την επίσημη τελετή της Κυριακής:
Ο πιο νέος και ο πιο ηλικιωμένος νικητής
- Η νεότερη βραβευθείσα με 'Οσκαρ είναι η Σίρλεϊ Τεμπλ σε ηλικία 5 ετών το 1934, αλλά ήταν ένα τιμητικό βραβείο για τα παιδιά.
- Η Τατούμ Ο΄Νιλ διατηρεί το ρεκόρ για το 'Οσκαρ καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου που πήρε σε ηλικία 10 ετών για την ερμηνεία της στην ταινία "Paper Moon" ("Χάρτινο Φεγγάρι") το 1974, μετέχοντας στο διαγωνιστικό σκέλος του θεσμού.
- Ο πιο ηλικιωμένος βραβευθείς είναι ο Κρίστοφερ Πλάμερ που ήταν 82 ετών όταν απέσπασε το 'Οσκαρ του καλύτερου β΄ανδρικού ρόλου το 2012 στην ταινία "Beginners". Ο γηραιότερος από τους βραβευθέντες με Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου είναι ο Χένρι Φόντα για το "On Golden Pond" ("Στη Χρυσή Λίμνη") το 1982 που ήταν 76 ετών.
- Η πιο ηλικιωμένη ηθοποιός παραμένει η Γκλόρια Στιούαρτ, 87 ετών όταν τιμήθηκε για τον ρόλο της Ρόουζ Ντόσον στον "Τιτανικό" το 1997.
- Η Λάιζα Μινέλι κέρδισε το 'Οσκαρ α΄γυναικείου ρόλου το 1973 για την ταινία "Cabaret". H Μινέλι ξεχωρίζει γιατί ήταν η μόνη βραβευθείσα της οποίας οι γονείς είχαν ήδη τιμηθεί με 'Οσκαρ πριν από αυτήν. Η μητέρα της Τζούντι Γκάρλαντ είχε λάβει τιμητικό 'Οσκαρ το 1939 και ο πατέρας της Βινσέντε Μινέλι πήρε το 'Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 1958.
Οι μεγάλοι νικητές (και ένας μεγάλος χαμένος)
- Τρεις ταινίες κέρδισαν 11 'Οσκαρ: "Ο 'Αρχοντας των Δακτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά" (2003), "Τιτανικός" (1997) και Μπεν-Χουρ" (1959). "Τιτανικός", "Όλα για την Εύα" (1950) και "La La Land" (2016) μοιράζονται το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού υποψηφιοτήτων (14 η καθεμιά).
- Η μόνη ταινία που σάρωσε όλα τα 'Οσκαρ σε όλες τις κατηγορίες όπου ήταν υποψήφια είναι "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά"
- Τρεις ταινίες, "Νέα Υόρκη-Μαϊάμι" (1934), "Στη Φωλιά του Κούκου" (1975), "Η Σιωπή των Αμνών" (1991), κέρδισαν και στις πέντε σημαντικότερες κατηγορίες: καλύτερη ταινία, καλύτερος α΄ανδρικός ρόλος, καλύτερος α΄γυναικείος ρόλος, σκηνοθεσίας και σεναρίου.
- Η πλέον πολυβραβευμένη με 'Οσκαρ σταρ είναι η Κάθριν Χέπμπορν που κέρδισε τέσσερις φορές στην κατηγορία του α΄γυναικείου ρόλου το 1934, το 1968, το 1969 και το 1982. Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις πήρε τρεις φορές το 'Οσκαρ α΄ανδρικού ρόλου.
- Η Μέριλ Στριπ κατέχει το ρεκόρ με 20 υποψηφιότητες για την ερμηνεία της. Η αμερικανίδα πρωταγωνίστρια και ο Τζακ Νίκολσον, ο οποίος ήταν 12 φορές υποψήφιος, έχουν λάβει ο καθένας τους δύο αγαλματίδια για τον βασικό ρόλο και ένα για τον καλύτερο δεύτερο ρόλο.
- Το κινηματογραφικό στούντιο που κέρδισε τα περισσότερα 'Οσκαρ είναι το Walt Disney, με 22 αγαλματίδια και τέσσερα τιμητικά αγαλματίδια.
- Ο μεγάλος χαμένος είναι μέχρι σήμερα ο τεχνικός ήχου Κέβιν Ο΄Κόνελ που είναι υποψήφιος την Κυριακή για 21η φορά. Κάθε φορά κάποιος άλλος επικρατούσε από το 1983 που ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος με την ταινία "Σχέσεις Στοργής", με αποτέλεσμα να φέρει τον τίτλο του "πιο κακότυχου υποψηφίου στην Ιστορία".
Ευχαριστίες και αρνήσεις
-- Η πιο μακροσκελής ευχαριστήρια ομιλία εκφωνήθηκε από την Γκριρ Γκάρσον, Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου το 1942 στην ταινία "Mrs. Miniver" ("Κυρία Μίνιβερ"). Η ομιλία διήρκησε 5 με 7 λεπτά.
-- Η Anohni, γνωστή σαν τραγουδίστρια του συγκροτήματος Antony and the Johnsons, είναι η πρώτη διεμφυλική τραγουδίστρια υποψήφια για 'Οσκαρ, η οποία μποϊκόταρε την τελετή πέρυσι, εκφράζοντας δυσαρέσκεια που δεν προκλήθηκε να τραγουδήσει στη σκηνή, αντίθετα με τους συνυποψήφιούς της που έλαβαν την πρόσκληση αυτή. Ήταν υποψήφια για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι "Manta Ray" στο ντοκιμαντέρ "Racing Extinction".
-- Το 'Οσκαρ έχει ύψος 34,3 εκατοστά και βάρος 3,8 κιλά. Η επίσημη ονομασία του είναι "Academy Award of Merit". Η ηθοποιός Μπέτι Ντέιβις ισχυρίστηκε ότι βάπτισε το βραβείο 'Οσκαρ, από το δεύτερο μικρό όνομα του πρώτου συζύγου της Χάρμον Όσκαρ Νέλσον. Ωστόσο αργότερα απέσυρε αυτό τον ισχυρισμό.
-- Περίπου 3.000 'Οσκαρ έχουν δοθεί από το 1929. Χρειάζονται τρεις μήνες για να φιλοτεχνηθούν 50 αγαλματίδια.
-- Ο πρώτος που αρνήθηκε ένα 'Οσκαρ είναι ο Ντάντλεϊ Νίκολς για το καλύτερο σενάριο το 1935 για την ταινία "The Informer" ("Ο Καταδότης"), αν και τελικά δέχτηκε το βραβείο το 1938. Το 1973 ο Μάρλον Μπράντο έστειλε την Ινδιάνα Sacheen Littlefeather να διαβάσει μια δήλωση στη θέση του, όταν αυτός αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στον "Νονό".
Απόκριες και Κούλουμα στην Αθήνα
Στο λόφο Φιλοπάππου, όπως κάθε χρόνο, θα γιορτάσει και φέτος παραδοσιακά τα Κούλουμα, την Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος Αθηναίων με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων και του Λάκη Χαλκιά.
Παράλληλα, κορυφώνονται και οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας για τον εορτασμό της Αποκριάς.
Το Σάββατο το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού και την Κυριακή επίσης το πρωί, στο Ζάππειο.
Την Κυριακή, θα γίνει και η Πλακιώτικη Αποκριά με παρέλαση καρναβαλιστών, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη. Θα πρόκειται για έναν "πανηγυρικό και μεθυστικό περίπατο" στα στενά της Πλάκας με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια από τις Μορφές Έκφρασης. Δυο ώρες νωρίτερα, με σημείο εκκίνησης το εστιατόριο "Διόνυσος" στην Ακρόπολη, θα διοργανωθεί το 7ο Κυνήγι Θησαυρού στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη και την Πλάκα.

H ΔΕΗ, βάσει των οδηγιών της Ε.Ε. και σε προσαρμογή αυτών για τη χώρα μας με τους Νόμους 2773/99 και 3426/05, όπως ισχύουν και του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, οφείλουν να παρέχουν μέσω του λογαριασμού, ακριβή ανάλυση των χρεώσεων της αξίας του ρεύματος που καταναλώνετε και καλείστε να καταβάλλετε.
Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες λαμβάνουν διαφανείς πληροφορίες για τους λογαριασμούς τους, διακρίνοντας χωριστά τις χρεώσεις για κάθε δραστηριότητα που αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως δηλαδή η προμήθειά του στον τελικό καταναλωτή (ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΔΕΗ) και η μεταφορά και η διανομή του (ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ).

ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΔΕΗ
Στο πεδίο αυτό γίνεται ο υπολογισμός της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος βάσει της καταναλωθείσας ενέργειας και του ισχύοντος τιμοκαταλόγου (ανταγωνιστικές χρεώσεις τιμολογίου). Αφορά δηλαδή στο κόστος και τις λοιπές δαπάνες της ΔΕΗ για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες.

ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
Αφορά στις χρεώσεις που επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές που κάνουν χρήση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (δηλαδή τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ρεύματος, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων). Οι χρεώσεις αυτές είναι ίδιες για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει.
Οι χρεώσεις αυτές αφορούν αναλυτικά:
Στη χρήση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ:
Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς (Σύστημα Μεταφοράς) που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών, ώστε στη συνέχεια μέσω του Δικτύου Διανομής υπό μέση και χαμηλή τάση να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης).
Ο ΑΔΜΗΕ ως Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς, ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.
Τύπος υπολογισμού: ΜΠΧ(€kVA&έτος) x kVA x Ημέρες /365 + kWh x ΜΜΧ(€/kWh)
όπου,
ΜΠΧ: Μοναδιαία Πάγια Χρέωση
ΜΜΧ: Μοναδιαία Μεταβλητή Χρέωση
kWh: κιλοβατώρες που έχουν καταναλωθεί
kVA: Συμφωνημένη Ισχύς : είναι η ανώτερη ισχύς που έχει συμφωνηθεί και δικαιούται να απορροφά ο καταναλωτής από το Δίκτυο της ΔΕΗ και αναγράφεται στο Συμβόλαιο Προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος
Στη χρήση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:
Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (βάσει της κατανάλωσης).
Ο ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής και μεριμνά για την ομαλή και απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των ακινήτων.
Τύπος υπολογισμού: ΜΠΧ(€kVA&έτος) x kVA x Ημέρες /365 + kWh x ΜΜΧ(€/kWh)/συνφ
όπου,
ΜΠΧ: Μοναδιαία Πάγια Χρέωση
ΜΜΧ: Μοναδιαία Μεταβλητή Χρέωση
kWh: κιλοβατώρες που έχουν καταναλωθεί
kVA: Συμφωνημένη Ισχύς : είναι η ανώτερη ισχύς που έχει συμφωνηθεί και δικαιούται να απορροφά ο πελάτης από το Δίκτυο της ΔΕΗ και αναγράφεται στο Συμβόλαιο Προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος
συνφ: Συντελεστής ισχύος : υπολογίζεται σε ορισμένες κατηγορίες πελατών με μεγάλη Συμφωνημένη Ισχύ και υπολογίζεται από τις καταναλώσεις ενεργού και αέργου ενέργειας. Για τους υπόλοιπους πελάτες ο συντελεστής ισχύος λαμβάνεται ίσος με τη μονάδα (συνφ=1)
Στις ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ: Είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία Χρέωση (€/kWh)

Στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) :

Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β’ 1040/07κσι ΦΕΚ Β’ 1614/10), οι υπηρεσίες: α) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας, β) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας, γ) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό “Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο” (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης και δ) η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό «Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης» (Τ.Υ.Α.) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, όπως εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα, φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας κ.ά.
Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€/kWh)
Στο Eιδικό Tέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕTΜΕΑΡ):
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προσδιορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων.
Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€/kWh)

Τι αφορούν οι χρεώσεις υπέρ τρίτων: ΕΦΚ, ΕΙΔ.ΤΕΛΟΣ 5‰, ΕΤΜΕΑΡ, Δημοτικά Τέλη-ΔΤ, Δημοτικοί Φόροι-ΔΦ και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας-ΤΑΠ και ΕΡΤ ; Πώς υπολογίζονται;
Δείτε αναλυτικά:
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης – ΕΦΚ (Ν. 3336/05)
Το Κράτος με νομοθετική ρύθμιση επέβαλε σε όλους τους Καταναλωτές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΔΕΗ συνεισπράτει με τους λογαριασμούς ρεύματος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τον αποδίδει στο Κράτος. Η επιβολή του (ΕΦΚ) ξεκίνησε από 2.5.2010. Τον ΕΦΚ χρεώνονται όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει. Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ.
Τύπος υπολογισμού: τιμή ΕΦΚ x kWh

Ειδικό Τέλος 5‰ – ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰ (Ν. 2093/92)
Η ΔΕΗ υποχρεούται σύμφωνα με το Ν.2093/92 (άρθρο 9 παρ. 5, 6, 7) να συνεισπράτει με τους λογαριασμούς ρεύματος τη χρέωση για το Ειδικό Τέλος 5‰ και να την αποδίδει στο Κράτος.
Η εκτιμώμενη μέση επιβάρυνση λόγω ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰ είναι της τάξης των 0,5 ευρώ ανά 1.000 kWh. Επισημαίνεται ότι η χρέωση για ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰ υπολογίζεται στους ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ λογαριασμούς επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Δεν υπόκειται σε χρέωση ΦΠΑ.
Τύπος υπολογισμού: αξία ρεύματος – αξία ΑΠΕ + αξία ΕΦΚ x 0,005

Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων υπόκειται σε ΦΠΑ.
Τύπος υπολογισμού : τιμή ΕΤΜΕΑΡ x kWh

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία – ΕΡΤ (Ν.4324/29.04.15)
Με το Νόμο 4324 /29.04.2015 (ΦΕΚ Α 44/29-4-2015) ανασυστάθηκε η «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)».
Σύμφωνα με τον υπόψη Νόμο όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και η ΔΕΗ, είναι υποχρεωμένοι να εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της εταιρίας ΕΡΤ Α.Ε.
Το ύψος του ανταποδοτικού τέλους ανέρχεται στο ποσό των 3€ μηνιαίως (δηλαδή 36€ το χρόνο) ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται σε κάθε λογαριασμό των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρονική περίοδο στην οποία αυτός αναφέρεται.
Απαλλάσσονται από τα ποσά υπέρ ΕΡΤ:
  1. οι μετρητές που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών
  2. το Ελληνικό Δημόσιο
  3. τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
  4. οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  5. οι πάσης φύσεως Χριστιανικοί Ιεροί Ναοί, Ναοί και χώροι λατρείας και τα νεκροταφεία
  6. οι παροχές που ηλεκτροδοτούν αρδευτικές, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες
  7. οι λογαριασμοί ρεύματος των πελατών, που η αξία ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπερβαίνει το ποσό των 10€ μηνιαίως. Με άλλα λόγια το τέλος υπέρ ΕΡΤ δε χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος όπου η κατανάλωση είναι πολύ μικρή ή μηδενική.

Τι είναι το μίγμα καυσίμου που εμφανίζεται στο λογαριασμό σας ;
Το Μίγμα Καυσίμου περιλαμβάνει τα ποσοστά των καυσίμων που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και την οποία κατανάλωσαν οι πελάτες όλης της χώρας (ηπειρωτική χώρα και νησιά) κατά το τελευταίο 12μηνο.  Η συγκεκριμένη διαδικασία της ενημέρωσης των πελατών σχετικά με τη συμβολή κάθε ενεργειακής πηγής στο συνολικό Μείγμα Καυσίμου, προβλέπεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Οδηγιών (2003/54/ΕΚ, 2009/72/ΕΚ) και των προβλεπομένων στην Ελληνική Νομοθεσία (Ν.3426/2005, αρθρ. 17), σχετικά με τον Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες.

Αριστα εκπαιδευμένοι στο να καλύπτουν τα ίχνη τους είναι οι δύο Τούρκοι κομάντος που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
Οι λοχίες Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, που στις 15 Φεβρουαρίου εμφανίστηκαν μαζί με τον δικηγόρο τους στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδος και παραδόθηκαν, ανήκουν στην επίλεκτη ομάδα SAT των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ανάμεσα στις αποστολές τους περιλαμβάνονται αμφίβιες κρούσεις, επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, αλλά και προστασία σημαντικών προσώπων.
Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Star, τα στελέχη αυτής της ομάδας εκπαιδεύονται και για να μισούν τους Ελληνες. Ετσι, μερικά από τα συνθήματα-«όρκους» με τα οποία τους πωρώνουν κατά της Ελλάδας αναφέρουν:
-«Εφόσον υπάρχει στον κόσμο ο πρόστυχος ο Ελληνας, μα τον Αλλάχ δεν μου φεύγει αυτό το μίσος.
-Οσο στέκομαι και τον βλέπω απέναντί μου σαν σκυλί, μα τον Αλλάχ δεν μου φεύγει αυτό το μίσος.
-Χίλια κεφάλια γκιαούρηδες δεν μπορούν να ξεπλύνουν αυτό το μίσος.
-Μοναδικός μου σκοπός είναι η εκδίκηση.
-Οταν έρθει η ώρα μου για το πεδίο της μάχης, θα σφάξω 1.000 γκιαούρηδες.
-Να έλιωνα με πέτρες τα κεφάλια 30.000 από αυτούς.
-Να ξερίζωνα με τανάλια τα δόντια 10.000 από αυτούς. Να πετούσα 100.000 πτώματα από αυτούς στο ποτάμι».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!