Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Τον Ιανουάριο του 2006, ένας ασθενής ψυχιατρείου ζωγράφισε την εικόνα ενός
ανθρώπου που… εμφανίστηκε πολλές φορές στα όνειρά του. Η εικόνα ξεχάστηκε πάνω στο γραφείο του γιατρού, ώσπου μια μέρα ένας άλλος ασθενής, αναγνώρισε το ίδιο πρόσωπο και στα δικά του όνειρα. Κατόπιν έρευνας, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν και άλλοι ασθενείς που είχαν δει το ίδιο πρόσωπο. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι αναγνωρίζουν σε αυτό το σκίτσο, τον άνθρωπο που έχουν δει στα όνειρά τους. Εσείς;


Νέες κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο οι εργαζόμενοι σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις τμημάτων νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες υγειονομικού προσωπικού.
Ειδικότερα, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν, τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Πολυκλινική», «Αγία Βαρβάρα», «Άγιος Σάββας», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ» και του πρώην «7ο Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ» αποφάσισαν να προχωρήσουν αύριο σε στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 11.00

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9.00 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς τη Βουλή, ενώ στις 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00 και στις 12.00 συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στην αυριανή στάση εργασίας θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί του ίδιου νοσοκομείου συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, ζητώντας την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στον χορό των αντιδράσεων μπαίνουν και οι ιδιωτικές κλινικές από τις 29 Οκτωβρίου, με επίσχεση παροχής υπηρεσιών. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) αναφέρει ότι «οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων, που φθάνουν τα 535 εκατ. (μέχρι και το 2011), καθώς και ο αυθαίρετος τρόπος κατάρτισης – διάρθρωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και στην αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας μας». «Η αυθαίρετη επιβολή του clawback και του rebate», συνεχίζει ο Σύνδεσμος, «μάς δίνει τη χαριστική βολή, καλώντας μας, μάλιστα, να επιστρέψουμε ποσά που δεν έχουμε εισπράξει».

Η επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον ΣΕΚ, θα συνοδευτεί από νομικές ενέργειες «κατά όσων, από διάφορες θέσεις ευθύνης, προκαλούν με τις εισηγήσεις- αποφάσεις και ενέργειες, σοβαρές ζημίες στις εταιρείες μας».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Όχι μόνο η Βίβλος, αλλά και οι ίδιοι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν πλέον στο άνοιγμα της Ερυθράς θάλασσας από τον Μωυσή για τη διαφυγή των κυνηγημένων Ισραηλιτών από την Αίγυπτο.
Πώς όμως εξηγείται το χώρισμα της Ερυθράς θάλασσας από τους επιστήμονες ;
Πριν 3.000 χρόνια, φαίνεται πως στην περιοχή που περιγράφει η Βίβλος, επικρατούσαν για αρκετές ημέρες πολύ ισχυροί άνεμοι των οποίων η ταχύτητα ήταν τόση ώστε να μπορεί να διαχωριστεί το νερό της Ερυθράς θάλασσας. Με πείραμα που κάνανε επιστήμονες, δείχνει ότι ένα ισχυρός ανατολικός άνεμος με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, που φυσούσε όλη τη νύχτα, μπορεί να απώθησε τα νερά ύψους περίπου 2 μέτρων, σε ένα σημείο όπου ο αρχαίος ποταμός Νείλος, σε κάποια καμπή του με σχήμα U, πιστεύεται ότι ενωνόταν με μια παράκτια λιμνοθάλασσα.Σίγουρα καταλήγουν στην άποψη πως το θαύμα αυτό που έγινε με τη βοήθεια του Θεού έτσι ώστε να περάσει ο Μωυσής με το λαό του Ισραήλ, ισχύει από όλες τις πλευρές.
Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατό να δημιουργήθηκε μια στενή χερσαία δίοδος, που έκλεισε ξανά μόλις ο άνεμος κόπασε, πνίγοντας τον αιγυπτιακό στρατό που καταδίωκε τους Ισραηλίτες. H “γέφυρα” αυτή εκτιμάται ότι είχε μήκος 3 – 4 χιλιόμετρα και πλάτος 5 χιλιόμετρα και παρέμεινε ανοικτή επί 4 περίπου ώρες.
Το πέρασμα αυτό φαίνεται τώρα πως είναι στεριά, καθώς πριν 3.000 χρόνια, φαίνεται πως το σημείο του διαχωρισμού είχε ρηχά νερά, πράγμα που σημαίνει ότι στο πέρασμα τόσων ετών, υποχώρησε. Εκεί σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Θεός στέλνοντας ανέμους, βοήθησε τον Μωυσή να περάσει με τον λαό του Ισραήλ.
Για την περιοχή πάντως, άνεμοι 100 χιλιομέτρων την ώρα, είναι πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν, ένα ακόμα στοιχείο που καταλήγει πως πρόκειται για θαύμα.

http://www.4news.gr 
Ένα νέο γευστικό τριήμερο, με "πρωταγωνιστές" τα τοπικά προϊόντα, οργανώνει από την Παρασκευή έως την Κυριακή, 11 - 13 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του 'Αθω σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αρναίας Χαλκιδικής.

 Γνωστοί σεφ θα φτιάξουν λουκουμάδες με μέλι Αρναίας, βιολογική τραχανόσουπα, αμυγδαλωτά λουλούδια Αμμουλιανής, κρουασάν με μαρμελάδες από φρούτα του δάσους, μελωμένη φέτα, μυρωδάτα τσουρέκια, ενώ θα γίνει διαγωνισμός για να αναδειχτεί η πιο γευστική τυρόπιτα και μανιταρόπιτα.

Η παρουσίαση των προϊόντων του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Mount Athos Area Kouzina θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής.

http://www.seleo.gr

Στην Ιαπωνία έκαναν ένα μνημείο για τα θύματα της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα, το οποίο επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι από όλον το κόσμο, ενώ ... κάθε χρόνο στην επέτειο πήγαινε εκεί ο Ιάπωνας αυτοκράτορας και όλη η κυβέρνηση.
Στη μέση του μνημείου υπάρχει η περίφημη "καμπάνα της Ειρήνης".
Η οποία έχει μια φράση, σε τρείς (3) γλώσσες.
Η μία είναι τα σανσκριτικά,
η δεύτερη τα Ιαπωνικά και
η τρίτη ....μάντεψε!

Πήγαν και έγραψαν στην καμπάνα "ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ" !!!
Ακόμη και στη μακρινή Ιαπωνία, ένα πολύ σημαντικό μνημείο, με ένα κορυφαίο για την ανθρωπότητα μήνυμα, έχει επιγραφή στα αρχαία Ελληνικά!
Δες και την ιστορία, γιατί στην ιστορία:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_Peace_Memorial_Park
Την καμπάνα τη δώρισε η ελληνική πρεσβεία και οι Γιαπωνέζοι με υπερηφάνεια την τοποθέτησαν.
The Peace Bell stands near the memorial to the A-Bomb Children and consists of a large Japanese bell hanging inside a small open-sided structure. Visitors are encouraged to ring the bell for world peace and the loud and melodious tolling of this bell rings out regularly throughout the Peace Park.
The inscriptions on the bell are in Greek, Japanese, and Sanskrit. It is translated as "Know yourself"...

Δες τι λένε αυτοί στο Yale;
Οι Έλληνες θέλουν να διατηρηθεί η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών. Αλλά αυτή η "ράτσα", "εμβολίασε" όλο τον πλανήτη!
Δες τι γράφει η είσοδος στο Yale, Πανεπιστήμιο με ιστορία 310 ετών, που βρίσκεται στις "λατρεμένες" μας ΗΠΑ.Δες κι αυτό:
Πανεπιστήμιο Βαλέττας, Μάλτα:


Δες και αυτό !
Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει την είσοδο στο κτίριο της γραμματείας του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου :

Κι' αυτή κοσμεί την αψίδα σε κεντρική γέφυρα επί του ποταμού Μάϊν, στην πόλη της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία, με μετάφραση στη γερμανική γλώσσα, στο πλαϊνό της αψίδας:
«Πλέων επί οίνοπα πόντον επ' αλλόθροους ανθρώπους» ('Ομηρος, Οδύσσεια, Α.183)
(Ταξιδεύοντας σε ξένες θάλασσες με ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες)
taxalia.blogspot.gr


Μας το έστειλε ο φίλος Παύλος Τ.
 Ο ψυχολόγος Richard Wiseman δημοσιεύσε αυτήν την ψευδαίσθηση - Ponzo και υποστηρίζει ότι και  τα τρία αυτοκίνητα είναι του ίδιου μεγέθους! Η Ponzo ψευδαίσθηση, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό ψυχολόγο Mario  Ponzo το 1911. Αυτό το πείραμα μας δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο κρίνουμε το μέγεθος ενός αντικειμένου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φόντο του. Βλέποντας την φωτογραφία, το μυαλό μας, μας λέει πεισματικά ότι το αυτοκίνητο στην κορυφή είναι πολύ μεγαλύτερο - ίσως ακόμη και δύο φορές το μέγεθος του αυτοκινήτου στο κάτω μέρος.


Αλλά δείτε τι θα συμβεί εάν πάρετε ένα χάρακα και μετρήσετε τα ύψη των τριών αυτοκινήτων. Ακόμα καλύτερα, να δούμε αυτό το animation! Το αστείο είνα πως ακόμη και αφού έχετε κατανοήσει ότι τα αυτοκίνητα είναι ίδια σε μέγεθος, το μυαλό σας απλά αρνείται να το πιστέψει!http://www.moillusions.com 
Τι γίνεται όταν καπνίζουμε μόλις ένας τσιγάρο; Δείτε το βίντεο και πείτε αντίο στο κάπνισμα...
 Το χωριό Klevan στην Ουκρανία μπορεί να υπερηφανεύεται για μια πανέμορφη δεντρόφυτη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία οφείλεται στο καταπράσινο πυκνό φύλλωμα του, που είναι γνωστό ως "Τούνελ της Αγάπης". Το κομμάτι αυτό έχει μήκος 3 χιλιόμετραΚατά τη διάρκεια της άνοιξη / καλοκαίρι μήνες, όταν τα δέντρα είναι γεμάτα από πράσινα φύλλα το πέρασμα μεταμορφώνεται σε ένα πράσινο παραδεισένιο τούνελ. Θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη του κόσμου.
http://armchairtravelogue.blogspot.gr
Τα Παιδιά εν Δράσει το 2013 κλείνουν 10 χρόνια δράσης και δημιουργίας και το γιορτάζουν με 10 μεγάλες δράσεις. Η έννατη κατά σειρά δράση ειναι "τα παιδία παίζει" και θα πραγματοποιηεί φέτος στα πλαίσια της καμπάνιας "Κινήσου Ενάντια στον Καρκίνο" την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Λευκό Πύργο.
Τα Παιδιά εν Δράσει καλούν όλους τους μικρούς του φίλους για ένα πρωινό γεμάτο δράση, μουσική και πολύ παιχνίδι. Από τις 12.30 το μεσημέρι και για 2 ώρες ο Λευκός Πύργος θα γεμίσει χρώματα, χαμόγελα
Σας περιμένουμε..
Παιδιά Εν Δράσει

Πληροφορίες για τη συνολική εκδήλωση
"Κινήσου ενάντια στον καρκίνο μπορείτε να βρείτε εδώ:


Η πράσινη ανάπτυξη και η αρχιτεκτονική που ασπάζεται εν πολλοίς την προστασία του περιβάλλοντος έχουν να καταδείξουν σπουδαίες δημιουργίες ανά τον κόσμο, με κάθετους κήπους, ολάνθιστα….. μπαλκόνια ακόμα και κτήρια που πρασινίζουν ολόκληρα. Σε αυτό το μήκος κύματος μια φάρμα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου οι δημιουργοί της καλλιεργούν λαχανικά και βότανα στην… ταράτσα ενός κτηρίου!

Η περίφημη Brooklyn Grange Farm αποτελεί καινοτομία για την περιοχή, ενώ κάνει παράλληλα πολύ υπερήφανους τους δημιουργούς της. «Μεταφέρουμε χώμα στην ταράτσα, εμπλουτίζουμε με συστατικά και κατόπιν φυτεύουμε τους σπόρους που θέλουμε και καλλιεργούμε τα φυτά. Η παραγωγή μας είναι ικανοποιητική και έχουμε πολλούς πελάτες, τόσο αγοραστές των προϊόντων όσο και καταναλωτές στο μίνι εστιατόριο που έχουμε δημιουργήσει δίπλα», αναφέρουν οι πρωτεργάτες της δράσης αυτής που δεν είναι απλά ένα… αγρόκτημα αλλά ένα ολοένα και αυξανόμενο σε μέλη κίνημα. Φρέσκα, βιολογικά προϊόντα σε ένα χωράφι πάνω στην ταράτσα που… στρώνει στη συνέχεια τραπέζια και μαγειρεύει λαχταριστά πιάτα με ολόφρεσκα υλικά! 

 Η πράσινη ανάπτυξη και η αρχιτεκτονική που ασπάζεται εν πολλοίς την προστασία του περιβάλλοντος έχουν να καταδείξουν σπουδαίες δημιουργίες ανά τον κόσμο, με κάθετους κήπους, ολάνθιστα….. μπαλκόνια ακόμα και κτήρια που πρασινίζουν ολόκληρα. Σε αυτό το μήκος κύματος μια φάρμα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου οι δημιουργοί της καλλιεργούν λαχανικά και βότανα στην… ταράτσα ενός κτηρίου! Η περίφημη Brooklyn Grange Farm αποτελεί καινοτομία για την περιοχή, ενώ κάνει παράλληλα πολύ υπερήφανους τους δημιουργούς της. «Μεταφέρουμε χώμα στην ταράτσα, εμπλουτίζουμε με συστατικά και κατόπιν φυτεύουμε τους σπόρους που θέλουμε και καλλιεργούμε τα φυτά. 

Η παραγωγή μας είναι ικανοποιητική και έχουμε πολλούς πελάτες, τόσο αγοραστές των προϊόντων όσο και καταναλωτές στο μίνι εστιατόριο που έχουμε δημιουργήσει δίπλα», αναφέρουν οι πρωτεργάτες της δράσης αυτής που δεν είναι απλά ένα… αγρόκτημα αλλά ένα ολοένα και αυξανόμενο σε μέλη κίνημα. Φρέσκα, βιολογικά προϊόντα σε ένα χωράφι πάνω στην ταράτσα που… στρώνει στη συνέχεια τραπέζια και μαγειρεύει λαχταριστά πιάτα με ολόφρεσκα υλικά!


www.perierga.gr
Πόσο άσχημα φαίνονται τα καφάο που συναντάμαι στους δρόμους. Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πιο καλαίσθητο όπως το να κάνουν σχέδια με ζωηρά χρώματα για να διασκεδάζουν τους περαστικούς και να δημιουργούν μια πιο όμορφη εικόνα.Δείτε κάποια παραδείγματα από έξυπνες μεταμορφώσεις που έχουν γίνει σε πόλεις του εξωτερικού. Από απόσταση  να είστε βέβαιοι ότι μερικοί άνθρωποι  μπορεί να ξεγελαστούν από τις έξυπνες αυταπάτες που φαίνονται σε αυτές τις εικόνες.


Αισχύλος
Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη στον ιστότοπό μας με τίτλο «Άκου τον παλιό». Θα παραθέτουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρήσεις, αποφθέγματα και γνωμικά από επιφανείς Έλληνες και ξένους διανοητές από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή, καθώς τα λόγια τους μπορούν ακόμα και σήμερα να μας καθοδηγούν στην δύσκολη περίοδο που όλοι μας διανύουμε. Ξεκινάμε σήμερα με τον δικό μας Αισχύλο


Αισχύλος ( 525-456 π.Χ. , Αρχαίος τραγικός ποιητής)

-Τύμμα τύμματι τίσαι
μτφρ: την πληγή με πληγή την πληρώνεις

-Ώ παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδ’ ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών
(από την τραγωδία "Πέρσαι")

-Χρήσιμ’ ειδώς ουχ ο πολλά ειδώς σοφός
μτφρ: σοφός είναι εκείνος που ξέρει χρήσιμα, όχι πολλά

-Φιλεί δε τω κάμνοντι συσπεύδειν θεός

-Βροτοίς πέφυκε τον πεσόντα λακτίσαι
μτφρ: είναι στην ανθρώπινη φύση να κλωτσάνε αυτόν που έχει ξεπέσει

-Τα μηδέν ωφελούντα μη πόνει μάτην
μτφρ: μη ματαιοπονείς για αυτά που δεν ωφελούν σε τίποτα

-Ουκ αν φορητός είης, ει πράσσοις καλώς
μτφρ: είσαι ανυπόφορος, αν είσαι πετυχημένος

-Φιλεί ωδίνας τίκτειν νυξ κυβερνήτη σοφώ
μτφρ: η νύχτα συνηθίζει να προκαλεί πονοκεφάλους στο σοφό ηγέτη

-Κατ’ αρχής γαρ φιλαίτιος λεώς
μτφρ: Αρέσει στο λαό να κατηγορεί την εξουσία

-Θάνατος των ανηκέστων κακών ιατρός

-Νικά δ’ ο μείων τον μέγαν δίκαι’ έχων
μτφρ: ο μικρός νικάει τον μεγάλο όταν έχει δίκιο

-Το της ανάγκης εστί αδήριτον σθένος
μτφρ: η δύναμη της ανάγκης είναι ακαταμάχητη

-Έσθ’ όπου το δεινόν εύ
μτφρ: υπάρχουν περιπτώσεις που ο φόβος είναι καλό πράγμα

-Ορμώμενον μηδαμώς αντισπάσης
μτφρ: δεν μπορείς να σταματήσεις με τίποτα αυτόν που κινείται με ορμητικότητα

-Πάθει μάθος
(Αντίστοιχο του "παθός και μαθός")

-Έργω κ’ ουκέτι μύθω
μτφρ: με έργα και όχι με λόγια

-Αγών ου μένει άνδρας λελειμμένους
μτφρ: ο αγώνας [το αγώνισμα] δεν περιμένει τους άντρες που καθυστερούν

-Ου γαρ δοκείν άριστος, αλλ’ είναι θέλει

-Ελεύθερος γαρ ου τις εστί πλην Διός

-Προς κέντρα μη λάκτιζε, μη παίσας μογῇς
μτφρ: μην κλωτσάς αγκάθια (ή καρφιά) μην πληγωθείς
(από την τραγωδία «Αγαμέμνων», πρόκειται όμως για αρχαία παροιμιακή φράση)

-Ένθα ούτε μίμνειν άνεμος ούτ’ εκπλείν εά
μτφρ: Όπου δεν φυσάει άνεμος ούτε επιτρέπει τον απόπλου (παροιμ. φράση για αντιμετώπιση μεγάλων δυσκολιών)
(από τον «Φιλοκτήτη»)

-Κέρδει κέρδος άλλο τίκτεται
μτφρ: με το κέρδος άλλο κέρδος γεννιέται
(«Επτά επί Θήβαις»)

-Μη γυναικός εν τρόποις άβρυνε
μτφρ: μη με καλοπιάνεις με γυναικείες μεθόδους ("άσε τα γυναικουλίστικα")

-Κάτοπτρον είδους χαλκός εστί, οίνος δε νοός

-Μέμνησο μη σε νικάτω φόβος τας φρένας
(«Ευμενίδες»)

-Αβρύνεται πας τις ευ πράσσων πλέον
μτφρ: το παίρνει επάνω του όποιος τα πάει καλύτερα από τους άλλους
("Αγαμέμνων")

-Σκότω λιμός ξύνοικος
μτφρ: μέσα στο σκοτάδι συνυπάρχει και η πείνα

-Σαφή δ’ ακούεις εξ ελευθεροστόμου γλώσσης

-Λίγοι άνθρωποι το έχουν στη φύση τους αυτό: να τιμούν χωρίς φθόνο τον ευτυχισμένο φίλο τους

-Όποιος δεν προκαλεί το φθόνο, δεν είναι σε θέση να προκαλέσει ούτε το θαυμασμό

Nikos Papanikos

Εσείς το ξέρατε;

Όταν o Τσάρλι Τσάπλιν συνάντησε τον Αϊνστάιν είπε:
Ο κ. Φερνάντο Σάντος ανακοίνωσε τα ονόματα των παικτών που θα πάρουν μέρος στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας για τα ματς με αντιπάλους τη Σλοβακία (11/10, 21:45) και το Λιχτενστάιν (15/10, 20:00) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.
Πρόκειται για τους Καρνέζη, Σηφάκη, Καπίνο, Τοροσίδη, Βύντρα, Παπασταθόπουλο, Μανωλά, Σιόβα, Χολέμπας, Τζαβέλλα, Τζιόλη, Μανιάτη, Κατσουράνη, Ταχτσίδη, Κονέ, Καραγκούνη, Σάμαρη, Νίνη, Χριστοδουλόπουλο, Φετφατζίδη, Σαμαρά, Μήτρογλου, Αθανασιάδη, Σαλπιγγίδη.

Πηγή: www.epo.gr

Η ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά εκατόν είκοσι (120) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των Υπηρεσιών και εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ Α.Ε, εντός του Νομού Αττικής.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο κεντρικό κατάστημα της ΕΥΔΑΠ (επί της οδού Ωρωπού -156), Γαλάτσι στα περιφερειακά καταστήματα της ΕΥΔΑΠ όπου προκηρύσσονται οι ανωτέρω θέσεις καθώς και στο χώρο των ανακοινώσεων των δημοτικών καταστημάτων των Δήμων Αθηνών, Γαλατσίου και Πειραιώς που εδρεύουν οι αναφερόμενες υπηρεσίες μας, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη στις εφημερίδες.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
Δείτε πως εξελίσσεται η επαφή των πρωταγωνιστών με τους δημοσιογράφους στη μικτή ζώνη του Camp Nou μετά τη λήξη του αγώνα FC Barcelona-Valladolid 4-1 μέσα από τις εικόνες που μας μεταφέρει η παρα-κάμερα του Barca TV.http://www.fcbarcelona.com
1. Πρώτα απ' όλα πρέπει να κάνετε έλεγχο σφαλμάτων του σκληρού δίσκου. Αφού πάτε στον Υπολογιστή μου (My computer) κάντε δεξί κλικ στο δίσκο που θέλετε να κάνετε έλεγχο και...
πατήστε Ιδιότητες (Properties). Πατήστε Εργαλεία (Tools) και κάτω από τον Έλεγχο σφαλμάτων (Error checking) πατήστε Έλεγχος (Check now). Μετά επιλέξτε και τα δυο κουτάκια...


2. Πρέπει να κάνετε ανασυγκρότηση (Defragment) του σκληρού δίσκου. Αφού πάτε στον Υπολογιστή μου (My computer) κάντε δεξί κλικ στο δίσκο που θέλετε να κάνετε έλεγχο και πατήστε Ιδιότητες (Properties). Πατήστε Εργαλεία (Tools) και κάτω από την Ανασυγκρότηση (Defragment) πατήστε Ανασυγκρότηση (Defragment now). Στο παράθυρο που θα ανοίξει πατήστε και πάλι Ανασυγκρότηση (Defragment now).


3. Καθαρίστε το PC από άχρηστα αρχεία που καθυστερούν τη λειτουργία του υπολογιστή. Πατήστε Έναρξη (Start) -> Όλα τα προγράμματα (Programs) -> Βοηθήματα (Accessories) -> Εργαλεία συστήματος (System tools) -> Εκκαθάριση δίσκου (Disk Cleanup). Επιλέξτε το είδος αρχείων που θέλετε να γίνει η διαγραφή και πατήστε ΟΚ.

4. Καταργήστε προγράμματα που τρέχουν στο υπόβαθρο και δεν χρειάζονται. Πατήστε Έναρξη (Start) ->Εκτέλεση (Run). Πληκτρολογήστε msconfig και πατήστε ΟΚ. Στο παράθυρο που θα ανοίξει πατήστε Εκκίνηση (Startup). Εκεί θα δέιτε ποια προγράμματα ξεκινάνε μαζί με τα Windows. Αφαιρέστε την επιλογή σε όποια προγράμματα πιστέυετε ότι δε χρειάζονται και πατήστε ΟΚ.

5. Καθαρίστε το μητρώο από περιττές ή λανθασμένες καταχωρίσεις. Ένα δωρεάν πρόγραμμα γι αυτή τη δουλειά είναι το Registry Repair.
Ουρές εφήβων και φοιτητών γέμιζαν τα καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις απόμακρες επαρχιακές μέσα στα καφενεία σε όλη τη δεκαετία του '80, για ένα αλλιώτικο προσκύνημα στο παιχνίδι Pacman. Αυτό το αδηφάγο κίτρινο προσωπάκι (προάγγελος των emoticons που σήμερα ανταλλάσσουμε με πάθος σε sms και e- mail) έχει σήμερα γενέθλια!
Ηταν 10 οκτωβρίου του 1979 όταν στην Ιαπωνία (προφανώς) ένας 24αρης μηχανικός υπολογιστών έγινε το σύμβολο εθισμού σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Το γνωστό σήμερα Pacman ονομάζεται στη μητρική του γλώσσα パックマン και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Namco. Eνα παιχνίδι που είναι το απόλυτο έμβλημα της ποπ κουλτούρας στα 80's. Σύμφωνα με έρευνες πρόκειται για το παιχνίδι με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από όλα τα άλλα (αγγίζει το 94% στις ΗΠΑ).
Στόχος του παίκτη είναι να χορτάσει το κίτρινο κεφαλάκι με όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα αποφεύγοντας τα τέρατα που το κυνηγούν και τις κινούμενες βόμβες. Τον Δεκέμβριο του 2008, ένα οκτάχρονο αγόρι, ο Jeffrey R. Yee έλαβε μια συγχαρητήρια επιστολή από τον αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν επειδή έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ των 6,131,940 βαθμών!

http://www.iefimerida.gr
Πολλοί θα ζεσταθούν φέτος με τζάκι ή ξυλόσομπες. Βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις χρήσεις της… “άχρηστης” στάχτης....

Είναι πολύ ευχάριστο να ζεσταινόμαστε το χειμώνα από την φωτιά, με μια ξυλόσομπα ή τζάκι!
Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό, στεγνώνονται τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και φυσικά μένει στο τέλος η πολύτιμη στάχτη!
Δεν πετάμε την στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή…
σκουπίδι.
Συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν και παλιά και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά!
Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους . Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλες ή επεξεργασμένα. Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από την στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!
Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη!
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο. Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις της στάχτης, για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε!

Χρήσεις της στάχτης

1. Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.

2. Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και: καθαρίζει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.

3. Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.

4. Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. Πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας.

5. Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.

6. Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών.

7. Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.

8. Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.

9. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα. Είναι καλο να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

10. Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

11. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

12. Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

13. Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κα.

14. Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους. Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια!

15. Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.

16. Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.

17. Απωθεί τον σκόρο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά να τα αποθηκεύσουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.
18. Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

19. Χρησιμοποιείται στα αιώνια αυγά, τα οποία είναι κονσερβοποιημένα αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους. Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη, και φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.

20. Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη. Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού.
Na2SO4 + CaCO3 + 2 C → Na2CO3 + 2 CO2 + CaS
Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

21. Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. Είναι λίγο πιο από το αλάτι ή άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας.

22. Φίλτρο
Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι / λευκή στάχτη) μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.

23. Χρησιμοποιείται για να φιλτράρουμε το κρασί μας αν μας βρήκε λίγο θολό.

24. Αν το νερό πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους μπορούμε να το φιλτράρουμε την στάχτη και παίρνουμε ένα πεντακάθαρο νερό.

25. Αφύγρανση
Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

26. Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

27. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε μόλυνση.

28. Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα. Διαλύουμε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.

29. Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό. Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα για πολλές μέρες έως και χρόνια! Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.

30. Παλιά για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και κρεμούσανε σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά.

Σίγουρα θα υπάρχουν και αλλες χρήσεις που δεν ανακάλυψα ακόμα!!!
 Οι εμπνεύσεις των Ελλήνων είναι ξεκαρδιστηκές!
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!