Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015


Οκτώ νέους πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα ανακάλυψαν επιστήμονες από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian στις ΗΠΑ, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας έχει τις περισσότερες ομοιότητες με τη Γη, από όσους εξωπλανήτες έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα. Ο λόγος για τον Kepler 438b, ο οποίος είναι λίγο μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας και δέχεται μόλις 40% περισσότερη θερμότητα από τον μητρικό του αστέρα, έναν καφέ νάνο.
Χάρις στο μικρό του μέγεθος, ο Kepler 438b συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να είναι βραχώδης, ενώ η τροχιά του γύρω από τον καφέ νάνο ανήκει στη λεγόμενη «κατοικήσιμη» ζώνη. Κάτι  που σημαίνει πως η ακτίνα περιφοράς του είναι τέτοια ώστε η θερμοκρασία του να επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.
Οι βραχώδεις εξωπλανήτες, στους οποίους τα όποια κοιτάσματα νερού θα μπορούσαν να παραμένουν σε υγρή μορφή, θεωρείται πως πληρούν τα δύο σημαντικότερα κριτήρια που καθορίζουν αν οι συνθήκες σε έναν εξωπλανήτη είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Έτσι, σύμφωνα με την ομάδα από το Harvard-Smithsonian, οι πιθανότητες ο Kepler 438b να είναι βραχώδης αγγίζουν το 70%. Ένα νούμερο το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μόνο 12% μεγαλύτερος σε μέγεθος από τη Γη.
Ο εξωπλανήτης βρίσκεται 470 έτη φωτός μακριά, ενώ κινείται αρκετά γρήγορα, αφού ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον καφέ νάνο κάθε 35 ημέρες. Η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε από τους ερευνητές χθες, σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης στο Σιάτλ, μαζί με τους επτά ακόμη εξωπλανήτες που εντόπισαν και οι οποίοι κινούνται κι αυτοί στις κατοικήσιμες ζώνες των μητρικών άστρων τους.
Όπως και στην περίπτωση του Kepler 438b, όλοι οι εξωπλανήτες βρέθηκαν χάρις σε δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Από τα επτά αυτά ουράνια σώματα, ξεχωρίζει ο Kepler 442b, ο οποίος επίσης μοιάζει αρκετά με τη Γη, αφού έχει κατά 1/3 μεγαλύτερη μάζα από τον πλανήτη μας και δέχεται κατά 2/3 μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας. Ο Kepler 442b βρίσκεται σε απόσταση 1.100 ετών φωτός, με 60% πιθανότητα να είναι βραχώδης.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν οι Kepler 438b και Kepler 442b έχουν ατμόσφαιρες, οι οποίες θα εμπόδιζαν ένα μέρος της θερμότητας να διαχυθεί στο διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, εκτιμούν πως οι μέσες θερμοκρασίες τους θα ήταν 60 και 0 βαθμοί Κελσίου αντίστοιχα.
naftemporiki.gr
Η Apple είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με αγγλικές τράπεζες έτσι ώστε να λανσαριστεί το Apple Pay το πρώτο μισό του 2015.
Σύμφωνα με άρθρο της «Telegraph» οι συζητήσεις είχαν πέσει μέχρι τώρα σε σκοπέλους μιας και υπήρχαν διαφωνίες για την πρόσβαση που θα έχει η Apple στα δεδομένα των χρηστών.
Το Αpple Pay είναι η νέα υπηρεσία της Apple που επιτρέπει στους χρήστες να σώσουν τα στοιχεία της κάρτας τους στη συσκευή τους. Εν συνεχεία μόνο με την χρήση της συσκευής και με ένα απλό σκανάρισμα της μπορούν προβούν εύκολα και άνετα αλλά πάνω απ' όλα με ασφάλεια σε αγορές. Η συναλλαγή γίνεται άμεσα και επιβεβαιώνεται μέσω του αισθητήρα των δαχτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID της Apple.
Σχετικά με τις επιφυλάξεις ακόμη των αγγλικών τραπεζών διαβάζουμε:
«Είναι κατανοητό πως οι τράπεζες δεν είναι ιδιαίτερα άνετες με τον αριθμό των προσωπικών πληροφοριών που θέλει η Apple να συλλέξει για τους πελάτες τους. Μερικά υψηλόβαθμα στελέχη φοβούνται το Apple Pay ακόμη και κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορεί να αποτελέσει μια εισβολή στο τραπεζικό σύστημα στο σύνολο του με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Πέρα όμως από το παραπάνω, οι τράπεζες μάλλον είναι θετικές στην ιδέα μιας και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η υπηρεσία της Apple έχει κερδίσει κοινό και τράπεζες.
Αν επέλθει τελικά συμφωνία το Apple Pay θα έρθει και επίσημα στην Ευρώπη το πρώτο μισό του 2015.
Aριθμό ρεκόρ στην ιστορία της πέτυχε το 2014 η Rolls - Royce, η οποία πούλησε για πρώτη φορά πάνω από 4.000 αυτοκίνητα στην ιστορία των 111 ετών της βρετανικής μάρκας.
Η κατασκευάστρια των πολυτελών αυτοκινήτων διέθεσε στην αγορά 4.063 αυτοκίνητα, αυξάνοντας κατά 12% τις πωλήσεις της, και κάνοντας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ πωλήσεων.
Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30%, στην Ευρώπη 40% και στη Μέση Ανατολή κατά 20%, όπως ανέφερε η εταιρεία.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ (£ 157.000) σε σχέση με οποιονδήποτε από τους αντιπάλους της, με τη ζήτηση να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Η εταιρεία, η οποία ανήκει στη γερμανική BMW και εδρεύει στο West Sussex. Όπως ανακοινώθηκε έχει ήδη δημιουργήσει 200 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τους τελευταίους 18 μήνες για να ικανοποιήσει την υψηλή ζήτηση, απασχολώντας περισσότερους από 1.500 ανθρώπους συνολικά.
novasports.gr
Μία νέα καμπάνια πρόκειται να οριστικοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην Αυστραλία. Τίτλος της Speak Greek in March (μιλήστε ελληνικά τον Μάρτιο) και στόχος της, η διατήρηση και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας. 
«Μιλήστε ελληνικά... παντού, στο σπίτι σας, στον δρόμο, στη δουλειά και στο σχολείο»!
Αυτό είναι το σύνθημα των εμπνευστών του φιλόδοξου εγχειρήματος που ενθαρρύνει ομογενείς και όχι μόνο, να μιλούν ελληνικά ολόκληρο τον Μάρτιο.
Η επιλογή του συγκεκριμένου μήνα μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εορτάζεται η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821 με διάφορα ελληνικά φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας.
Η αρχική ιδέα της καμπάνιας ανήκει στον Σάκη Ζαφειρόπουλο, πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Εβδομάδας, πρώην δήμαρχο του Fitzroy, πρώην διευθυντή του υπουργείου Μετανάστευσης, πρώην διευθυντή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας SBS και σήμερα προέδρου της «Φροντίδας» και του καναλιού 31.
Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης (πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης), ο Μάνος Τζιμπράγος (διευθυντής των σχολείων της Κοινότητας) και ο Τάσος Δουβαρτζίδης (διευθυντής του κολεγίου Όμηρος) υιοθέτησαν την προσπάθεια η οποία προβλήθηκε από την πρώτη σελίδα της αγγλικής έκδοσης του «Νέου Κόσμου».
Η απόφαση προκάλεσε ενθουσιασμό στους ομογενείς και το μόνο που μένει είναι η υλοποίησή της από ομογενειακούς παράγοντες. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ο Μάρτιος ως ο μήνας που θα ενθαρρύνονται όλοι να μιλούν ελληνικά.
echoes.gr
Νέους κανόνες, οι οποίοι βελτιώνουν την προστασία των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές τους, εισάγοντας -μεταξύ άλλων- προβλέψεις για επιστροφή αγαθών εντός 14ημέρου, αλλά και για απαγόρευση αδικαιολόγητων πρόσθετων χρεώσεων, έχει θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Αναλυτικότερα, με βάση σχετικό οδηγό, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΠΚΑ, οι νέοι κανόνες, σε ισχύ από τον Ιούνιο, προβλέπουν -μεταξύ άλλων- τα εξής: Επιβεβαίωση αγοράς, παράδοσης και πρόσθετων εξόδων

Όταν κάποιος κάνει αγορές μέσω Διαδικτύου, πρέπει να λαμβάνει επιβεβαίωση της συναλλαγής χωρίς καθυστέρηση, είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία είτε μέσω μηνύματος.

Οποιουδήποτε είδους και αν είναι η επιβεβαίωση της αγοράς, ο καταναλωτής πρέπει να την αποθηκεύει/εκτυπώνει.

Κάποια πρόσθετα έξοδα, λόγω πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας για παράδειγμα, επιτρέπονται. Ωστόσο, η χρέωση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από το κόστος, που επιβαρύνεται ο έμπορος, προκειμένου να επεξεργαστεί την πληρωμή.

Πρέπει πάντα να δίνεται στον καταναλωτή η ευκαιρία να συμφωνεί για την καταβολή οποιωνδήποτε πρόσθετων "κρυμμένων" εξόδων, π.χ. για ταξιδιωτική ασφάλιση, όταν κλείνει μια πτήση.

Είναι παράνομο να κλειστεί μια συμφωνία, βασισμένη σε προεπιλεγμένα "κουτάκια", στη διάρκεια της διαδικασίας αγοράς.

Επιστρέφοντας ανεπιθύμητα αγαθά

Στην Ε.Ε., για τα συμβόλαια που υπογράφονται μετά τις 13 Ιουνίου του 2014, οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ακυρώσουν την αγορά εντός 14 ημερών από την ημέρα, που παραλαμβάνουν τα εμπορεύματα.

Εάν αυτή η περίοδος λήγει σε μη εργάσιμη μέρα, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την επόμενη εργάσιμη. Μπορούν να ακυρώσουν την αγορά τους για οποιονδήποτε λόγο μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο.

Πώς ακυρώνεται η αγορά; Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ είτε παρέχοντας γραπτή δήλωση -μαζί με τα αγαθά- που θα επιστραφεί στο ταχυδρομείο είτε αποστέλλοντας φαξ ή email, που ενημερώνει τον έμπορο για την απόφαση επιστροφής.

Οι καταναλωτές πρέπει πάντως να έχουν υπόψη τους ότι αν αγοράζουν εμπορεύματα από ιδιώτη και όχι από εταιρεία, η συναλλαγή δεν καλύπτεται από την ίδια νομοθεσία και η 14ήμερη περίοδος υπαναχώρησης δεν ισχύει.

Επιστροφή χρημάτων
Οι επιστροφές χρημάτων πρέπει να γίνονται μέσα σε 14 ημέρες από τη λήψη της ειδοποίησης για την υπαναχώρηση.

Ένας έμπορος μπορεί να αναβάλλει την επιστροφή των χρημάτων, εάν δεν έχει παραλάβει είτε τα επιστρεφόμενα εμπορεύματα είτε την απόδειξη ότι έχουν σταλεί.

Οι επιστροφές χρημάτων πρέπει να περιλαμβάνουν τυχόν έξοδα αποστολής, που έχουν καταβληθεί την ώρα της αγοράς.

Συνήθως ο καταναλωτής καλύπτει τα έξοδα επιστροφής των εμπορευμάτων στον έμπορο. Δεν επιτρέπεται ο καταναλωτές να χρησιμοποιήσει τα εμπορεύματα πριν αποφασίσει να υπαναχωρήσει από την αγορά τους.

Προστασία προσωπικών στοιχείων
Η κοινοτική νομοθεσία, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προστατεύει τα προσωπικά στοιχεία στη διάρκεια διαδικτυακών αγορών. Πώς γίνεται αυτό;

Ο καταναλωτής πρέπει να προειδοποιείται, να ενημερώνεται και να δίνει τη συγκατάθεσή του, εάν μια ιστοσελίδα επιθυμεί να αποθηκεύσει πληροφορίες από τον υπολογιστή του ή να ανιχνεύσει την διαδικτυακή του δραστηριότητα.

Πρέπει, επίσης, να ειδοποιηθεί εάν τα προσωπικά δεδομένα που τυχόν έχει δηλώσει χαθούν ή κλαπούν και είναι πιθανό να παραβιαστεί το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής. Πρέπει να ενημερωθεί, αν κάποιο πρόσωπο ή οργανισμός κρατά προσωπικά δεδομένα στα αρχεία του.

Αγορές ψηφιακού περιεχομένου
Εφόσον ο καταναλωτής κατεβάζει ή μεταδίδει με διαρκή ροή κάποιο περιεχόμενο, εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες.

Πριν κάνει μια αγορά, πρέπει να ενημερώνεται για το αν και πώς λειτουργεί το περιεχόμενο αυτό, στο δικό του λειτουργικό/λογισμικό (διαλειτουργικότητα) και τι λειτουργίες εκτελεί, αν ισχύουν γεωγραφικοί περιορισμοί και αν επιτρέπονται τα ιδιωτικά αντίγραφα.

Το δικαίωμα της υπαναχώρησης ισχύει, αλλά αν ο καταναλωτής ξεκινήσει να "κατεβάζει" ή να μεταδίδει δεδομένα με διαρκή ροή, δεν έχει πλέον το δικαίωμα της υπαναχώρησης από την αγορά, εφόσον ο έμπορος έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του

Η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας μειώνεται κατά ένα μέτρο κάθε χρόνο, καθώς η εκροή είναι μεγαλύτερη από την εισροή υδάτων από τον ποταμό Ιορδάνη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι πρώτες μετρήσεις ξεκίνησαν να καταγράφονται το 1927 και από τότε η στάθμη του νερού συνεχώς μειώνεται.
Η ασιατική λίμνη, διάσημη για τη μεγάλη άνωση και τα ιδιαίτερα αλμυρά νερά της, παρακολουθείται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί μία μικρή σημαδούρα στο κέντρο της λίμνης για να μετράει το βάθος της.
Οι υπεύθυνοι του ινστιτούτου εκτιμούν πως η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας, η οποία έχει βάθος 304 μέτρα και χωρίζει το Ισραήλ από την Ιορδανία, έχει σημειώσει πτώση πάνω από 40 μέτρα από τη δεκαετία του 1950. Στη λίμνη δε βρίσκονται ψάρια και φύκη, καθώς η υψηλή συγκέντρωση άλατος, δέκα φορές πάνω από αυτή των ωκεανών, αποτρέπει την επιβίωση ζωντανών οργανισμών.
Η επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας βρίσκεται 429 μέτρα κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, καθιστώντας τη λίμνη το χαμηλότερο σημείο πάνω στην ξηρά.
Η μειωμένη εισροή υδάτων οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως στην αυξημένη κατανάλωση νερού εντός του ποταμού Ιορδάνη και σε αρδευτικά έργα. Η ζήτηση για τους υδάτινους πόρους στην περιοχή είναι αυξημένη τόσο από την Ιορδανία όσο και από τη γειτονική Δυτική Όχθη, το Λίβανο και τη Συρία.
Η Νεκρά Θάλασσα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες για λόγους υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεταλλικό περιεχόμενο του νερού, η απουσία αλλεργιογόνων και κυρίως η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνέπειες για αναπνευστικές παθήσεις, ασθένειες όπως η κυστική ίνωση αλλά και την οστοεαρθρίτιδα.
naftemporiki.gr

H CES (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας είναι ένα από τα πλέον διάσημα «πανηγύρια» τεχνολογίας διεθνώς, και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πρεμιέρα της έκθεσης παρουσιάστηκε μια μεγάλη γκάμα τεχνολογιών και νέων συσκευών, από το RealSense της IBM (σύστημα υπολογισμού βάθους, χειρονομιών κ.α. μέσω 3D κάμερας) και το Curie (αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην «επέλαση» της ΙΒΜ στα wearables) μέχρι τα νέα laptops της Dell και τις Super UHD TV της Samsung- καθώς και τη συλλογή συσκευών εμπνευσμένων από τους «Avengers» της Marvel από την κορεατική εταιρεία.
Ωστόσο, την τιμητική τους φέτος φαίνονται να έχουν τα αυτοκίνητα, καθώς οι εκπλήξεις ήταν πολλές και εντυπωσιακές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το απόλυτα φουτουριστικό concept όχημα Mercedes-Benz F-015 της Daimler AG, που «πιάνει» ταυτόχρονα δύο κατηγορίες: αυτήν του αυτοοδηγούμενου οχήματος (μπορεί να κινηθεί είτε συμβατικά, είτε αυτόνομα), αλλά και του πολυτελούς αυτοκινήτου, που με την ευρύχωρη καμπίνα και τα άνετα καθίσματά του καθίσταται ικανό να λειτουργήσει ως ένα πραγματικό «σαλόνι σε τέσσερις τροχούς».
Όταν το αυτοκίνητο κινείται εντελώς αυτόνομα, είναι δυνατή η περιστροφή των καθισμάτων έτσι ώστε να μπορούν οι επιβαίνοντες να συζητούν μεταξύ τους πρόσωπο με πρόσωπο. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι προηγμένες ψηφιακές οθόνες που ελέγχονται μέσω χειρονομιών, αφής και βλέμματος. Η δομή του είναι από ίνες άνθρακα, αλουμίνιο και ατσάλι, ενώ το αυτοκίνητο είναι σχεδιασμένο να κινείται με ηλεκτροκινητήρα και κυψέλη καυσίμου υδρογόνου.
Σε αντίστοιχο εντυπωσιακό επίπεδο κινήθηκε και η Audi, η οποία, στο πλαίσιο της παρουσίασης της συνεργασίας της με την LG πραγματοποίησε  μια επίδειξη βγαλμένη απευθείας από τον «Ιππότη της Ασφάλτου»: ο Ούλριχ Χάκενμπεργκ, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, εντυπωσίασε το κοινό καλώντας επί σκηνής ένα Audi Prologue μέσω ενός νέου smartwatch της LG, σε μία κίνηση η οποία θύμισε σαφώς τον «ΚΙΤ» του «Knight Rider».

REUTERS/STEVE MARCUS
Audi Prologue.
Ωστόσο, αυτό ήταν απλά μια γεύση των δυνατοτήτων των οχημάτων της εταιρείας, καθώς η Audi πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη της «piloted-driving» μεγάλη διαδρομή της, με ένα Audi A7 που διήνυσε απόσταση 900 χιλιομέτρων από τη Σίλιον Βάλεϊ στο Λας Βέγκας, χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης οδήγησής της, το οποίο είναι ικανό να αλλάζει λωρίδες και ταχύτητα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον δρόμο.

Για την πλοήγησή του, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή (επονομαζόμενο «Τζακ») αξιοποιεί έναν συνδυασμό αισθητήρων ραντάρ σε διαφορετικές θέσεις του αυτοκινήτου, δύο laser scanners, μια τρισδιάστατη κάμερα εμπρός και άλλες τέσσερις στα πλάγια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υπήρχε επαγγελματίας οδηγός στο κόκπιτ για λόγους ασφαλείας, ενώ το αυτοκίνητο είχε όριο ταχύτητας τα 110 χλμ/ ώρα.
Από το «παιχνίδι» δεν απουσιάζουν και άλλα μεγάλα ονόματα, όπως η Ford, η οποία προσφάτως παρουσίασε το Sync 3, σύστημα ψυχαγωγίας και επικοινωνίας για αυτοκίνητα, καθώς και σχέδια μιας νέας υπηρεσίας ενοικίασης αυτοκινήτων, που θα επιτρέπει τον ευκολότερο διαμοιρασμό της ιδιοκτησίας οχημάτων, καθώς και τεχνολογία εύρεσης θέσεων παρκαρίσματος.
Η Volkswagen επικεντρώθηκε στο αυτόματο παρκάρισμα, την επαγωγική φόρτιση και τον έλεγχο/ χειρισμό οχήματος μέσω χειρονομιών, καθώς και σε συστήματα infotainment. Από πλευράς της, η Toyota δίνει έμφαση στην κίνηση με υδρογόνο, ενώ η BMW επέδειξε το νέο της «Touch Command» σύστημα για το αυτοκίνητο, το οποίο στην ουσία είναι ένα ειδικά τροποποιημένο Android tablet της Samsung.
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα για 7.000 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Πανεπιστήμιων/ΤΕΙ που έθεσε σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας.
Οι αιτήσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται από τις 22-12 και οι ωφελούμενοι πτυχιούχοι άνεργοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως 14.1.2015 ώρα 24:00. Αντίθετα, οι παρόχοι κατάρτισης ξεκίνησαν να υποβάλλουν αιτήσεις από 29.12.2014 ώρα 11:00 έως 14.1.2015 ώρα 24:00.
Με το νέο πρόγραμμα παρέχονται σε 7.000 άνεργους, αποφοίτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με έμφαση σε θέματα ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και σε θέματα τους αγοράς απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού και σε έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον του «επιχειρείν» καθώς και σε δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 208 ωρών
Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τους οικονομίας διάρκειας 832 ωρών.
Υπηρεσίες Υποστήριξης και Συμβουλευτικής καθοδήγησης
Τα κριτήρια επιλογής είναι τα ακόλουθα:
Βαθμός Κτήσης Πτυχίου.
Ηλικία υποψηφίου.
Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό ή/και συζύγου (οικονομικό έτος 2014)
Χρόνος ανεργίας
Ημερομηνίες Υποβολής αιτήσεων
1) Για τους ωφελούμενους πτυχιούχους ανέργους:
από 22.12.2014 ώρα 11:00 έως 14.1.2015 ώρα 24:00
2) Για τους παρόχους κατάρτισης:
από 29.12.2014 ώρα 11:00 έως 14.1.2015 ώρα 24:00
Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι πτυχιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr. Πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και η Δημόσια Πρόσκληση έχουν αναρτηθεί στο www.oaed.gr.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Ακόμα και η ελαφριά αφυδάτωση επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας, δήλωσε η διατροφολόγος Amy Goodson, του Texas Health Ben Hogan Sports Medicine.
Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση στον όγκο του αίματος και καθιστά πιο πυκνό το αίμα. Αυτό οδηγεί σε λιγότερο αποτελεσματική άντληση την καρδιά μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία το οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες φτάνουν στα όργανα.

Δεν καταναλώνετε αρκετό σίδηρο

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σας κάνει κουρασμένους, ευερέθιστους, αδύναμους και με δυσκολία να εστιάσετε.
Σας κάνει κουρασμένους επειδή λιγότερο οξυγόνο ταξιδεύει στους μύες και στα κύτταρα.
Ενισχύστε την πρόσληψη σιδήρου για να μειώσετε τον κίνδυνο αναιμίας. Επιλέξτε άπαχο βοδινό, φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυστικοβούτυρο και συνδυάστε τα με τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, συνιστά η Goodson. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Είστε τελειομανείς

Η προσπάθεια να είστε τέλειοι κάνει τη δουλειά σας πιο δύσκολη και μακρύτερης διάρκειας, σύμφωνα με την
Irene S. Levine, του New York University School of Medicine. Βάζετε στόχους που δεν είναι ρεαλιστικοί και είναι δύσκολο ή αδύνατο να πέτυχετε. Στο τέλος, δεν υπάρχει ικανοποίηση. Η Levine συνιστά να βάζετε χρονικό όριο για τον εαυτό σας στα σχέδια και να υπακούτε. Θα συνειδητοποιήσετε έγκαιρα ότι ο επιπλέον χρόνος δεν βελτιώνει τη δουλειά σας.

Παραλείπετε το πρωινό

Η τροφή εφοδιάζει το σώμα και όταν κοιμάστε ο οργανισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτό που καταναλώσατε τη νύχτα για να συνεχιστεί η άντληση του αίματος και η ροή του οξυγόνου. Το πρωί πρέπει να εφοδιαστείτε με πρωινό.
Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε κούραση. Goodson συνιστά ολική άλεση, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά.

Πρόχειρο φαγητό

Τροφές γεμάτες ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και οι συνεχείς άνοδοι του σακχάρου που ακολουθούνται από απότομες πτώσεις προκαλούν κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε η Goodson. Να έχετε σταθερό το σάκχαρο επιλέγοντας άπαχη πρωτεΐνη μαζί με ολική άλεση σε κάθε γεύμα. Καλές επιλογές είναι το κοτόπουλο και το καφέ ρύζι, ο σολομός και η γλυκοπατάτα ή η σαλάτα με κοτόπουλο και φρούτο.

Δυσκολεύεστε να πείτε ‘’όχι’’

Το να ευχαριστούμε τους άλλους συχνά οδηγεί σε μείωση της ενέργειας και της ευτυχίας μας.
Δεν είναι απαραίτητο να λέτε σε όλους ‘’ναι’’. Να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να λέει ‘’όχι’’, δυνατά, συνιστά η Susan Albers, της Cleveland Clinic. Αν ακούτε τον εαυτό σας να το λέει γίνεται πιο εύκολο να το πείτε όταν η περίσταση το απαιτεί.

‘Εχετε ακατάστατο γραφείο

Το ακατάστατο γραφείο σας εξουθενώνει πνευματικά περιορίζοντας την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ περιορίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες, σύμφωνα με έρευνα του Princeton University.
Στο τέλος της ημέρας σιγουρευτείτε ότι προσωπικά αντικείμενα και αντικείμενα δουλειάς οργανώνονται. Θα βοηθηθείτε να έχετε θετική αρχή το επόμενο πρωί. Αν το γραφείο σας χρειάζεται σημαντική οργάνωση μην αγχωθείτε αλλά κάντε ένα βήμα τη φορά. Αρχίστε τακτοποιώντας αυτά που φαίνονται και στη συνέχεια ταχτοποιήστε ένα ένα τα συρτάρια.

Δουλεύετε στις διακοπές

Αν ελέγχετε τα email σας ενώ θα έπρεπε να χαλαρώνετε στη θάλασσα κινδυνεύετε από εξάντληση, δήλωσε ο Lombardo. Αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να ελευθερώσει το σώμα και το πνεύμα θα αναζωογονηθείτε και θα επιστρέψετε δριμύτεροι στο γραφείο. Όταν κάνετε διαλείμματα γίνεστε πιο δημιουργικοί, παραγωγικοί και αποτελεσματικοί στην επιστροφή.

Πίνετε ένα ποτήρι κρασί πριν τον ύπνο

Ένα ποτήρι αλκοόλ πριν τον ύπνο μοιάζει καλός τρόπος να χαλαρώσετε αλλά εύκολα μπορεί να έχει συνέπειες. Το αλκοόλ αρχικά καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και χαλαρώνει, δήλωσε ο Allen Towfigh, του New York Neurology & Sleep Medicine.
Ωστόσο τελικά σαμποτάρει τη διατήρηση του ύπνου. Καθώς μεταβολίζεται οδηγεί σε απότομη άνοδο στο σύστημα της αδρεναλίνης. Σε αυτό οφείλεται το ότι είναι πιο πιθανό να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας μετά το ποτό. Ο ειδικός συνιστά να σταματάτε το αλκοόλ 3 έως 4 ώρες πριν ξαπλώσετε.

Βλέπετε τα e-mail πριν κοιμηθείτε

Το φως που εκπέμπει το smartphone ή η οθόνη του υπολογιστή σας μπορεί να αποσυντονίσει τον κιρκαδιανό ρυθμό του οργανισμού καταστέλλοντας τη μελατονίνη, δήλωσε ο Dr. Towfigh. Η ευαισθησία στο φως διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά γενικά είναι καλό να αποφεύγετε την τεχνολογία 2 ώρες πριν τον ύπνο. Αν δεν αντέχετε να μη δείτε τα μειλ σας πριν κοιμηθείτε να έχετε τη συσκευή τουλάχιστον 35 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σας για να μειώσετε τον κίνδυνο να διαταράξειτον ύπνο σας.

Πηγές: Ξένος τύπος/ iatronet.gr
Το 2014 είναι πια παρελθόν, μία χρονιά που σημειώθηκαν πολλά γεγονότα σε όλους τους τομείς, ωστόσο παρά τον καταιγισμό των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά λίγα είναι αυτά που θυμόμαστε.
Το τεστ που ακολουθεί θα σας φρεσκάρει τη μνήμη.
Πατήστε ΕΔΩ για να κάνετε το τεστ.
Αν αναζητάτε τρόπους να προστατευθείτε από το κρυολόγημα και τη γρίπη αυτόν το χειμώνα και ειδικά τις μέρες που διανύουμε και οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τότε το πρώτο σας μέλημα πρέπει να είναι η θωράκιση του οργανισμού σας με τις κατάλληλες τροφές.
Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αυξήσετε σε κατανάλωση αυτές τις μέρες για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:
Εσπεριδοειδή
Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη βιταμίνη C αφότου έχουν “αρπάξει” ένα κρυολόγημα. Αυτό είναι λάθος. Η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που είναι “κλειδί” για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επειδή το σώμα σας δεν την παράγει, ούτε και την αποθηκεύει με φυσικό τρόπο, η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την θωράκιση του οργανισμού σας. Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Κόκκινες πιπεριές
Η βιταμίνη C όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, το οποίο είναι η “πρώτη γραμμή άμυνας” απέναντι στο κρυολόγημα. Οι κόκκινες πιπεριές έχουν διπλάσια βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή αναλογικά με το βάρος τους και είναι πλούσιες σε β-καροτένιο.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα “οπλοστάσιο” βιταμινών και ανόργανων συστατικών που σας βοηθούν στην μάχη με κάθε μικρόβιο ή λοίμωξη. Είναι πλούσια τροφή σε βιταμίνες Α, C και Ε, ενώ περιέχει και πλήθος αντιοξειδωτικών. Το κλειδί για να πάρετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει είναι να το μαγειρεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο, ή ακόμα καλύτερα, καθόλου.
Σκόρδο
Είναι μια τροφή παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την αξία της στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η σύγχρονη επιστήμη έχει δείξει ότι το σκόρδο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται το σκόρδο, επειδή είναι καλή πηγή ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως η αλικίνη (allicin).
Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Ακόμα μια τροφή που οι περισσότεροι άνθρωποι την σκέφτονται αφότου έχουν κρυολογήσει. Όπως και με την βιταμίνη C, αυτό είναι λάθος. Η πιπερόριζα περιέχει τζιντζερόλη, μια συγγενή ουσία της καψαϊκίνης, η οποία και του προσδίδει την χαρακτηριστική “καυτερή” του γεύση. Είναι μια τροφή που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνιου πόνου και της χοληστερόλης.
Σπανάκι
Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα, αφού είναι μια τροφή πλούσια όχι μόνο σε βιταμίνη C, αλλά και σε πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όπως και το μπρόκολο, είναι καλύτερο να μαγειρευτεί όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρήσει ανέπαφα όλα τα θρεπτικά του συστατικά.
Αμύγδαλα
Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η βιταμίνη Ε μπαίνει δίπλα στην βιταμίνη C σε αξία. Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτείται η παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα) είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε, καθώς το μισό φλιτζάνι παρέχει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για έναν ενήλικα.
Κουρκούμη
Ένα βασικό συστατικό σε πολλά κάρι, αυτό το φωτεινό κίτρινο, με πικρή γεύση μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως αντιφλεγμονώδης ουσία στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας, όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης που περιέχει, δίνουν στην κουρκούμη το ξεχωριστό της χρώμα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης του κρυολογήματος και της γρίπης.
Πράσινο τσάι
Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικών. Αλλά το πράσινο τσάι έχει και αυξημένα επίπεδα επιγαλλοκατεχίνης (epigallocatechin gallate – EGCG), ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η διαδικασία της ζύμωσης του μαύρου τσαγιού καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος της EGCG. Το πράσινο τσάι, από την άλλη πλευρά, δεν έχει υποστεί την ίδια ζύμωση, διατηρώντας σε μεγάλο ποσοστό την EGCG. Επίσης, είναι μια καλή πηγή του αμινοξέος L-θεανίνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή ενώσεων με αντιμικροβιακές ιδιότητες στα Τ-κύτταρά σας.
Πηγή: onmed.gr
Μπορεί να μην είναι το πιο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο της αγοράς, ωστόσο το Nokia 215 της Microsoft προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: μια μπαταρία που μπορεί να αντέξει για ένα μήνα χωρίς ενδιάμεση φόρτιση.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, η συσκευή αναμένεται να διατεθεί στην τιμή των 29 δολαρίων και σύμφωνα με τη Microsoft είναι η «πιο προσιτή συσκευή που παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και ενδείκνυται για ‘πρωτάρηδες’ ή για όσους θέλουν μια δεύτερη συσκευή».
Η εταιρεία, ωστόσο, δεν έχει αποκαλύψει ακόμη πότε η συσκευή θα είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ.
Το Nokia 215 θα έχει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές του Facebook του Twitter, καθώς επίσης και έναν web browser, όμως το τηλέφωνο δε θα έχει δυνατότητες 3G. Επιπλέον, θα διατεθεί σε δύο εκδοχές: με μία ή δύο κάρτες SIM.
Η μπαταρία της συσκευής με τη μία κάρτα SIM θα έχει διάρκεια 29 ημερών, ενώ αυτή της συσκευής με τις δύο κάρτες SIM 21 ημέρες.
Θα βρει σε πράσινο, μαύρο και λευκό χρώμα και όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, αρχικά θα διατεθεί στις αγορές της Μέσης Ανατολής, Αφρικής, Ασίας και της Ευρώπης, στο πρώτο τρίμηνο του 2015.
Η Opel ήδη απέσπασε την πρώτη της διάκριση για το 2015. Στο διαγωνισμό „Auto Test Winner in Green“, το περιβαλλοντικό ινστιτούτο Ökotrendand και το περιοδικό αυτοκινήτου Auto Test επέλεξαν το Zafira Tourer 1.6 CNG ecoFlex ως το πιο οικολογικό van για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το κόμπακτ 7θέσιο αναδείχτηκε νικητής στην κατηγορία του με τον οικονομικό και καθαρό κινητήρα 1.6 CNG ecoFLEX turbo. Το CNG (Compressed Natural Gas) προσφέρει καθαρή καύση στον καινοτόμο τετρακύλινδρο κινητήρα της Opel.
Με κατανάλωση φυσικού αερίου μόλις 4,7 kg / 100 kg στο μικτό κύκλο, το Zafira Tourer 1.6 CNG ecoFLEX (110 kw/150 hp) εκπέμπει μόνο 129 g/km CO2, και πληροί τις προϋποθέσεις για τη Γερμανική ετικέτα ενεργειακής απόδοσης Α.
Η Opel αναγνωρισμένη πρωτοπόρος στις φιλοσοφίες εναλλακτικών συστημάτων κίνησης, ήδη το 2001 παρουσίασε το πρώτο της πρωτότυπο όχημα φυσικού αερίου με τεχνολογία monovalent plus . Οι κινητήρες CNG ecoFLEX  είναι βελτιστοποιημένοι για να λειτουργούν με φυσικό αέριο, βιοαέριο, ή οποιονδήποτε συνδυασμό των δύο καθώς και με βενζίνη. Το CNG και το βιοαέριο κοστίζουν πολύ λιγότερο από τη βενζίνη ή το diesel και σε χιλιομετρική κάλυψη είναι ακόμα φθηνότερα από το υγραέριο (LPG). Σημειώνουμε πως στη Γερμανία, έχει θεσμοθετηθεί μία φορολογική ελάφρυνση για τη χρήση φυσικού αερίου σαν πηγή καυσίμου μέχρι το 2018. Αυτό επιβεβαιώνει την περιβαλλοντική του συμβατότητα, καθώς οι ρύποι των οχημάτων που χρησιμοποιούν με φυσικό αέριο περιέχουν 25% λιγότερο CO2, μέχρι 80% λιγότερο άζωτο και είναι πλήρως απαλλαγμένοι από βενζόλιο και σωματίδια αιθάλης. Εάν χρησιμοποιείται βιοαέριο κατά 100%, το αποτύπωμα του άνθρακα του οχήματος είναι σχεδόν μηδενικό.

Σε απεργία-αποχή από κάθε εκλογική εργασία ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως σας είχε ενημερώσει η aftodioikisi.gr, λόγω της μη καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης του 2012 και του 2014, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα στους Δήμους.
Μέλη της Εκτελεστική Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν σήμερα συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης του 2012, αλλά και αυτήν του 2014.
Η απάντηση του κ. Θεοχαρίδη -σύμφωνα με τον κ. Μπαλασόπουλο- ήταν πως δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα στους Δήμους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η καταβολή της αποζημίωσης.
Mάλιστα, σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε να κάνουμε με ένα ποσό εξευτελιστικό για τους δημοτικούς υπαλλήλους, 152 ευρώ καθαρά, την στιγμή που οι υπάλληλοι των Υπουργείων πήραν χιλιάδες ευρώ»
Εν τω μεταξύ, επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με την οποία του ζητά να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο προκειμένου να αποδεσμευτούν τα κονδύλια που αφορούν το εκλογικό επίδομα των υπαλλήλων των ΟΤΑ, τονίζοντας πως κινδυνεύει η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
«Ως τις 20 Ιανουαρίου θα δοθούν τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος στην Αμφίπολη, καθώς και επιπλέον πληροφορίες για τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργείται στον λόφο Καστά», δήλωσε η γγ του υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, όπου συνεδρίασε πρώτη φορά για το 2015 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επεσήμανε, δε, ότι πρόκειται για ημερομηνία που είχε προαναγγελθεί πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Ως προς τον καθιερωμένο απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, η γγ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΑΣ σε 42 συνεδριάσεις του το 2014 εξέτασε 1.477 θέματα, τα οποία βρίσκονται «σε μια ισορροπία με τις προηγούμενες χρονιές», όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ότι «η περασμένη ήταν μια χρονιά με έναν αριθμό θεμάτων που μας επιτρέπει να μην έχουμε καθυστερήσεις. Συνεπώς, αυτά που λέγονταν στο παρελθόν, ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ΚΑΣ, δεν ισχύουν. Το Συμβούλιο δεν έχει θέματα, παρά για να συμπληρώνει κάθε βδομάδα τη διάταξή του. Αυτό είναι μια συλλογική επιτυχία, όπως εξάλλου και όλη η δουλειά του ΚΑΣ», τόνισε. Επίσης, σημείωσε, ότι από το σύνολο των πράξεών του, οι 1.401 ήταν ομόφωνες, υπήρχε δηλαδή μια ομοφωνία της τάξης του 95%, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο των προηγούμενων χρόνων. «Αυτό δείχνει ότι όλοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δύο ή τρεις αποφάσεις είχαν οριακή πλειοψηφία, όλες οι άλλες είχαν μια πολύ ικανοποιητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε η γενική γραμματέας.

Επίσης, σημειώθηκε, ότι εντός του 2014 έγιναν 10 αυτοψίες από μέλη του ΚΑΣ, ενώ ως προς τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων για άλλη μια χρονιά το βάρος είχε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), δηλαδή 581 θέματα (40%), ενώ 507 (34%) εισηγήθηκε η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (34%). Επίσης, 181 θέματα αφορούσαν μελέτες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με τα έργα που εκτελούν οι ίδιες οι υπηρεσίες στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Το 2013 τα θέματα αυτά ήταν 262, «λογικό να ήταν περισσότερα, καθώς βρισκόμασταν στη μέση και ακόμα τα έργα είχαν δυνατότητα να τροποποιήσουν μελέτες», τόνισε η κ. Μενδώνη. Άλλοι αριθμοί αφορούν στις άδειες κινηματογράφησης και ψηφιοποίησης πολιτιστικού αποθέματος που για το 2014 ήταν 168 (154 πέρσι). «Κι εδώ υπάρχει μια ισορροπία, με την ίδια λογική. Οι υπηρεσίες θέλησαν να "ανοίξουν" κι αυτή τη δυνατότητα», είπε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα αιτήματα των ιδιωτών για οικοδόμηση, ανακατασκευή, επισκευές κτιρίων κι άλλων εγκαταστάσεων είχαν μια μικρή ανάκαμψη σε σχέση με πέρσι (127 το 2014, έναντι 94 το 2013), ενώ όσον αφορά σε μικρά και μεγάλα δημόσια έργα, τα θέματα που απασχόλησαν πέρσι το Συμβούλιο ήταν 82 και 77 αντίστοιχα. Οι κηρύξεις και αναοριοθετήσεις ήταν 75 (79 το 2013), πολύ περισσότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς, όπως τονίστηκε, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το έργο του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Επίσης, από το σύνολο των θεμάτων, τα 1.360 εισήχθησαν για πρώτη φορά, δηλαδή πολύ λίγα θέματα επανήλθαν στο ΚΑΣ, γεγονός που δείχνει, ότι «οι υπηρεσίες και το Συμβούλιο λειτουργούν με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο και πως είναι μάλλον μύθος τα περί καθυστερήσεων εξαιτίας των αρχαιολογικών υπηρεσιών», όπως δήλωσε η γγ.
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!