Σάββατο 16 Ιουνίου 2018


Ο Έλτον Τζον ζήτησε μποϊκοτάζ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την αντιμετώπιση της ομοφοβικής ρητορικής μίσους σε ιστότοπους και εφαρμογές social media.

Σε συνέντευξή του στο BBC Newsnight, ο Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συνθέτης υποστήριξε ότι οι εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν «ευθύνη» για την εξάλειψη της κακόβουλης συμπεριφοράς στους ιστοχώρους τους.

«Δεν ξέρω γιατί το επιτρέπουν [οι εταιρείες social media]. Υποτίθεται ότι είναι θέμα ελευθερίας λόγου, αλλά τα πράγματα που υπάρχουν στα social media είναι τόσο αηδιαστικά που πρέπει να ληφθούν μέτρα από τους ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες και διευθύνουν αυτές τις εταιρείες και να πουν: "Φτάνει πια με τη διασπορά μίσους"».

«Οι άνθρωποι λένε: "Λοιπόν τι γίνεται με την ελευθερία του λόγου μου; Παράτα την ελευθερία του λόγου σου"».

Ο θρύλος της μουσικής, 71 χρόνων, πρότεινε ακόμη οι χρήστες να μποϊκοτάρουν τους ιστότοπους μέσω κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας: «Γιατί όχι; Τότε θα βρεθούν σε κατάσταση συναγερμού. Όταν δεν θα έρχονται τα χρήματα, θα θορυβηθούν».

Οι κολοσσοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρειάζεται να κάνουν ξεκαθάρισμα και να γίνουν περισσότερο «η πυξίδα ηθικής σκέψης για ό, τι συμβαίνει στον κόσμο», υποστήριξε.

Ο τραγουδιστής, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόσθεσε ότι social media όπως το Facebook και το Instagram έχουν «δημόσιο ρόλο και ευθύνη».

«Η ομοφοβία τροφοδοτεί τη ντροπή, την απομόνωση, τη σκληρότητα και την οργή και επομένως τον HIV» τόνισε μεταξύ άλλων ο τραγουδιστής.
Πώς θα καταλάβεις ότι παραπίνειςΔεν είναι απαραίτητο να πέφτεις λιπόθυμος κάθε βράδυ, ή να χρειάζεσαι ένα ποτήρι σκέτη βότκα για να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί, για να ανησυχήσεις μήπως η σχέση σου με το αλκοόλ περνάει κρίση. Αυτά είναι μάλλον τα τελευταία στάδια −στα οποία μπορεί να μην φτάσεις και ποτέ, αν όλα πάνε καλά, και αντιληφθείς εγκαίρως τα προειδοποιητικά καμπανάκια να χτυπάνε. Όπως τα παρακάτω.

Πίνεις κάθε μέρα

Και εντάξει, ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό φαγητό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν, όμως, πίνεις δύο ή περισσότερα ποτά σε καθημερινή βάση, αν μπορείς να θυμηθείς ποια ήταν η τελευταία φορά που πέρασαν 24 ώρες χωρίς να πιείς (και δεν ήταν την τελευταία εβδομάδα) ή ακόμα χειρότερα δεν μπορείς να θυμηθείς πότε ήταν, είναι καιρός να ανησυχήσεις.

Δεν μεθάς εύκολα

Αν χρειάζεσαι τα διπλά (ή τριπλά) ποτά απ’ όσα πίνουν οι φίλοι σου για να νιώσεις έστω ζαλισμένος, διατρέχεις διπλό κίνδυνο: Αφενός όντως πίνεις παραπάνω απ’ όσο πρέπει, γιατί δεν βιώνεις τις παρενέργειες που θα σε σταματούσαν, και αφετέρου δύσκολα θα σου εκφράσει κάποιος δικός σου άνθρωπος ανησυχία που ενδεχομένως θα σε ταρακουνούσε (γιατί οι περισσότεροι έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε «μια χαρά μου φαίνεται, άρα όλα καλά»). Σύμφωνα με το WebMD, πότες «χαμηλής ανταπόκρισης» είναι το 15-20% των ανθρώπων −ποσοστό που εκτοξεύεται στο 40-50% για τα παιδιά των αλκοολικών.

Πίνεις για έναν συγκεκριμένο σκοπό

Μπορεί να είναι για να σε πάρει ο ύπνος, για να μιλήσεις σε κάποιον, ή για να ξεχάσεις κάτι που σε απασχολεί. Το κλειδί εδώ είναι το «με αλκοόλ μπορώ ευκολότερα να…». Προφανώς, όλοι πίνουμε (και) για να διασκεδάσουμε/ ξεχάσουμε/ χαλαρώσουμε. Αν, όμως, πιστεύεις ότι θα σου είναι δύσκολο να κάνεις οτιδήποτε από τα παραπάνω νηφάλιος/α, τότε σκούρα τα πράγματα.

Προτιμάς γενικώς να πιείς από το να κάνεις κάτι άλλο

Αν, ας πούμε, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις την Παρασκευή το βράδυ, το ένα περιλαμβάνει αλκοόλ και το άλλο όχι, και αυτός είναι ένας παράγοντας που βαραίνει περισσότερο την επιλογή σου σε σχέση με άλλους, μάλλον πρέπει να ανησυχήσεις.

Χάνεις εύκολα τον έλεγχο

Πίνεις συνήθως παραπάνω, ή για περισσότερες ώρες, απ’ όσο σκόπευες και δεν ξέρεις σχεδόν ποτέ πόσο ακριβώς ήπιες το προηγούμενο βράδυ; Ναι, πολλές φορές «φταίει η παρέα» που συνεχίζει να πίνει και σε παρασύρει, αλλά αν αυτό σου συμβαίνει συχνά, είναι σίγουρα ένα ανησυχητικό σημάδι πως η σχέση σου με το αλκοόλ δεν είναι υγιής −και δεν την ελέγχεις εσύ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!