Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017


Μια από τις πιο επιτυχημένες και αγαπημένες κωμωδίες με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο επιστρέφει 54 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της έγχρωμη και εξαιρετικά σπαρταριστή.

Ο παραγιός του μπακάλη, ο Ζήκος κάνει άνω - κάτω μια ολόκληρη γειτονιά, κάπου στην Αθήνα, στη μεταπολεμική Ελλάδα της φτώχειας και της κουλτούρας του βερεσέ.

Ένα συνοικέσιο ανάμεσα στο αφεντικό του και μια νέα κοπέλα της γειτονιάς, ένας ατελέσφορος έρωτας και οι ξεκαρδιστικές ατάκες του «Μπακαλόγατου» αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά μιας από τις πιο cult ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Κώστας Χατζηχρήστος είναι πλέον «κλασικός» και όλοι θα τον απολαύσουν σε έναν από τους πιο αγαπημένους ρόλους που ενσάρκωσε ποτέ, αλλά αυτή τη φορά η ταινία προβάλλεται έγχρωμη.

Η τηλεόραση του ΑΝΤ1 εξασφάλισε το φιλμ σε high definition και πλήρες χρωμάτων και θα το προβάλλει αύριο στις 20.00 σε πρώτη παγκόσμια προβολή.

Πρόκειται για ελληνική κωμική ταινία παραγωγής του 1963, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη.

Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου. Πρωταγωνιστούν πέραν του Κώστα Χατζηχρήστου οι Κώστας Δούκας, Νίκος Ρίζος και Μαρίκα Νέζερ.

Αν και ο ΑΝΤ1 έχει φροντίσει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τα νέα έγχρωμα και υψηλής ευκρίνειας πλάνα της θρυλικής ταινίας, ειδικά στο τελευταίο τρέιλερ που προλογίζει την προβολή, μας έδωσε μικρές γεύσεις από τον ανανεωμένο Ζήκο σε παλιότερο σποτ.

Γνωστή για τα «ματωμένα διαμάντια» που χρηματοδότησαν εμφυλίους στο εσωτερικό της, η μακρόχρονη και πολύπαθη Σιέρα Λεόνε επανέρχεται στο προσκήνιο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας.

Ο λόγος και πάλι για ένα διαμάντι 705 καρατίων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί ποτέ παγκοσμίως.

Το έφερε στο φως ένας πάστορας που εργάζεται ως μεταλλωρύχος για να συμπληρώνει το εισόδημά του, δηλώνει τώρα ότι θα το βγάλει σε δημοπρασία.

Όσο για την τιμή του, αυτή θα μπορούσε να ανέλθει σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Υπάρχουν μαθηματικές ενδείξεις ότι οι διαστάσεις του χωροχρόνου είναι έντεκα. Δηλαδή ο κόσμος μας είναι εντεκαδιάστατος;

Η ύλη που οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν στο Σύμπαν είναι μόνο το 4%, ενώ το υπόλοιπο 23% είναι σκοτεινή ύλη και 73% σκοτεινή ενέργεια.

Πώς, όμως, γίνεται αντιληπτή η αόρατη δραστηριότητα; Το κβαντικό κενό είναι... άδειο ή τέλος πάντων... υπάρχει το απόλυτο κενό; Η ενέργεια του κενού μπορεί να εξηγήσει τη γένεση του Σύμπαντος;

Οι «συμπαντικές» αναζητήσεις δεν κατατάσσονται στις πλέον συνηθισμένες εφηβικές ανησυχίες.

Κι όμως η νεανική περιέργεια και αναζήτηση ομορφιάς και συμμετρίας οδηγεί διαχρονικά την Επιστήμη της Φυσικής.

Το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ εισήγαγε σήμερα 120 μαθητές και μαθήτριες από λύκεια της Βόρειας Ελλάδας στον θαυμαστό κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων, των μελανών οπών και των θεωριών χορδών, προσφέροντάς τους μάλιστα τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική ερευνητική άσκηση και να αναλύσουν πραγματικά δεδομένα από τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC), που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.

Πρόκειται για την διοργάνωση των «Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων», στο πλαίσιο διεθνών ημερίδων, που οργανώνονται κάθε χρόνο τον Μάρτιο.

Η φετινή διοργάνωση «13th International Particle Physics Masterclasses 2017» πραγματοποιείται από την 1η Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου 2017, με τη συμμετοχή 210 πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από 52 χώρες και συνολικά περισσότερων των 10.000 μαθητών Λυκείου.

Το ΑΠΘ κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ 50 Λυκείων στη Βόρεια Ελλάδα -από τη Φλώρινα έως την Αλεξανδρούπολη- που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

Παράλληλα με την εκδήλωση του ΑΠΘ πραγματοποιούνται σήμερα και αντίστοιχες στην Κολμάρ της Γαλλίας, στο Ρίβερσαϊντ των ΗΠΑ, στην Πίζα και το Τρέντο της Ιταλίας και στο Κραγκούβιεβατς της Σερβίας.

Το πρωινό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε διαλέξεις από καθηγητές Φυσικής του ΑΠΘ, ενώ το απόγευμα οι 120 μαθητές, χωρισμένοι σε ζευγάρια θα εργαστούν στις νησίδες υπολογιστών του Τμήματος.

Κάθε ζευγάρι θα μελετήσει 50 εικόνες από τον LHC, αναζητώντας αυτές στις οποίες έχουν παραχθεί σωματίδια.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εργασίας στο Ερευνητικό κέντρο CERN και τον σχολιασμό και σύγκρισή τους, σε τηλεδιάσκεψη με τους συμμετέχοντες στις αντίστοιχες εκδηλώσεις των άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

«Παρεξηγημένο το μάθημα της Φυσικής»

«Οι μαθητές άκουσαν σήμερα για ... εξωτικά πράγματα. Τους άρεσαν οι ιδέες της Θεωρίας των Χορδών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Τάσος Πέτκου, ο οποίος στη διάλεξη που πραγματοποίησε προσπάθησε να μιλήσει στους μαθητές με τρόπο κατανοητό για τα «μαγευτικά μονοπάτια της σύγχρονης θεμελιώδους φυσικής».

«Οι χορδές, που είναι τα στοιχειώδη συστατικά της ύλης, δηλαδή δεν είναι πλέον σωματίδια, χρειάζονται χώρο για να κινηθούν και οι τέσσερις διαστάσεις δεν τους φτάνουν.

Τα σωματίδια κινούνται σε μικρό χώρο, αλλά οι χορδές, επειδή ταλαντώνονται και επεκτείνονται χρειάζονται κι άλλες διαστάσεις, για να κινηθούν καλύτερα. Οι θεωρίες των χορδών απαιτούν, προβλέπουν, πόσες είναι οι διαστάσεις του χωροχρόνου.

Σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές οι διαστάσεις του χωροχρόνου που μπορούμε να ζούμε είναι έντεκα --δέκα χωρικές και μία χρονική», εξήγησε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση των μαθητών για τα επιστημονικά θέματα, καθώς στο σχολείο δε μαθαίνουν πολλά, ενώ έξω από αυτό υπάρχει υπερπληροφόρηση, που ενίοτε δεν ανταποκρίνεται και στην επιστημονική γνώση και συχνά δημιουργεί σύγχυση στους αυριανούς φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής.

Πρόσθεσε ακόμη πως το μάθημα της Φυσικής είναι παρεξηγημένο και τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την πραγματική του διάσταση.

«Όταν πηγαίνω σε κάποιο δημοτικό σχολείο και ρωτάω τα παιδιά, τι είναι Φύση, μου λένε τα δέντρα, τα φυτά, τα ζώα. Τους ρωτάω το τραπέζι είναι Φύση; Όχι, μου λένε, δεν είναι. Όμως, όλα τα πράγματα αποτελούνται από κουάρκς και λεπτόνια» είπε, σημειώνοντας πως ένα ακόμη ζητούμενο είναι να υπάρξει καλύτερη σύνδεση της Φυσικής με τα Μαθηματικά, τα οποία «θεωρούνται δύο ξεχωριστά πράγματα κι αυτό μπερδεύει τα παιδιά».

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη δυτική Πορτογαλία τα αρχαιότερα αυγά κροκοδείλων, ηλικίας περίπου 152 εκατομμυρίων ετών, κατά 40 εκατ. χρόνια παλαιότερα από όσα είχαν βρεθεί έως τώρα.

Τα αυγά είναι πολύ καλά διατηρημένα και, με βάση το μέγεθός τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μητέρα τους θα είχε μήκος δύο μέτρων.

Μοιάζουν πολύ με των σύγχρονων κροκοδείλων, πράγμα που σημαίνει ότι οι κροκόδειλοι έχουν αλλάξει λίγο στην εξελικτική πορεία 150 εκατ. ετών.

Οι κροκόδειλοι εμφανίσθηκαν πριν από περίπου 200 εκατ. χρόνια, σχεδόν μαζί με τους δεινόσαυρους.

Οι τελευταίοι εξαφανίσθηκαν, αλλά οι κροκόδειλοι επιβίωσαν έως σήμερα και έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Γη.

Οι κροκόδειλοι και οι συγγενείς τους σχημάτιζαν την ευρύτερη ομάδα των κροκοδειλόμορφων, που είχε μεγαλύτερη ποικολομορφία στην εμφάνιση και στη διατροφή σε σχέση με τους σημερινούς κροκόδειλους.

Τα απολιθωμένα οστά κροκοδείλων είναι σπάνια. Ένα από τα πιο γνωστά είναι του τρομερού Sarcosuchus, που ζούσε στα ποτάμια της Αφρικής τρώγοντας δεινόσαυρους και ψάρια.

Τα απολιθώματα κροκοδείλιων αυγών είναι ακόμη πιο σπάνια και συχνά βρίσκονται σπασμένα σε κομμάτια, αλλά όχι αυτή τη φορά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζοάο Ρούσο του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβώνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περοδικό "PLoS One", σύμφωνα με το BBC, βρήκαν τα αυγά στη διάρκεια ανασκαφών σε μια φωλιά δεινοσαύρων κοντά στο χωριό Λουρίνια, βόρεια της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Παραμένει μυστήριο το γιατί τα αυγά βρέθηκαν σε μια τέτοια φωλιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στις ακτές της Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε από ελληνικούς φορείς στον χώρο συγκέντρωσης τμήματος του ενωμένου ελληνικού στόλου την παραμονή της μεγάλης ναυμαχίας της Σαλαμίνας, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «κύριο πεδίο της έρευνας του 2016 αποτέλεσε το εσώτερο (δυτικό) τμήμα του Όρμου του Αμπελακίου.

Πρόκειται για τον εμπορικό και πιθανότατα πολεμικό λιμένα της Κλασικής και Ελληνιστικής πόλης-δήμου της Σαλαμίνος, τον σημαντικότερο και πλησιέστερο του Αθηναϊκού κράτους, μετά από τους τρεις λιμένες του Πειραιώς (Κάνθαρο, Ζέα, Μουνιχία).

Πρόκειται, ακόμη, για τον χώρο συγκέντρωσης τμήματος του ενωμένου Ελληνικού στόλου την παραμονή της μεγάλης ναυμαχίας του 480 π.Χ., ο οποίος γειτνιάζει με τα σημαντικότερα μνημεία της Νίκης: το πολυάνδρειον (τύμβο) των Σαλαμινομάχων και το Τρόπαιον, επί της Κυνόσουρας. Αναφορές στον αρχαίο λιμένα της Σαλαμίνος απαντούν στα έργα του γεωγράφου Σκύλακος (του 4ου αι. π.Χ.), του γεωγράφου Στράβωνος (του 1ου αι. π.Χ.-1ου αι. μ.Χ.) και του περιηγητή Παυσανία (του 2ου αι. μ.Χ.).

Από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι και στις τρείς πλευρές του Όρμου του Αμπελακίου (βόρεια, δυτική και νότια) διατηρούνται καταβυθισμένες αρχαιότητες, οι οποίες σταδιακά βυθίζονται και αναδύονται, ανάλογα με την μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, η πτώση της οποίας, ιδιαίτερα τον μήνα Φεβρουάριο, φθάνει το μισό μέτρο (!).

Στα αρχαία κατάλοιπα που αναγνωρίσθηκαν στον αιγιαλό και σε ρηχά ύδατα περιλαμβάνονται: λιμενικές δομές, οχυρωματικές κατασκευές και διάφορες κτηριακές εγκαταστάσεις.



Μετά από αεροφωτογράφηση, φωτογραμμετρική επεξεργασία και τοπογραφική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση όλων των ορατών στοιχείων, προέκυψε ο πρώτος ενάλιος αρχαιολογικός χάρτης της περιοχής, που θα αποτελέσει την βάση για την συνέχιση της έρευνας κατά τα επόμενα έτη.

Παράλληλα, εξελίχθηκε και η γεωφυσική και γεωαρχαιολογική έρευνα, από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με την χρησιμοποίηση, σε πρώτη φάση, ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης, θαλάσσιου μαγνητόμετρου και συστήματος συρόμενης υποβρύχιας κάμερας, με στόχο τον εντοπισμό στοιχείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον πυθμένα και τον προσδιορισμό της ακτογραμμής του Όρμου κατά την Κλασική εποχή.

Τα υψηλής ποιότητας ψηφιακά δεδομένα που συλλέχθηκαν αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανασύνθεση της παράκτιας παλαιογεωγραφίας της περιοχής.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει θαλάσσια (εν μέρει βαλτώδης) έκταση στην βορειοδυτική πλευρά του Όρμου, η οποία φαίνεται να αποτελεί προστατευμένη περιοχή.

Ορίζεται, στα νότια, από μακρό τοίχο (βραχίονα) εντυπωσιακού μήκους (160 μ. περίπου), στο πέρας του οποίου υπάρχει κυκλικός αμυντικός πύργος διαμέτρου 7 μ. (τύπου γνωστού από άλλους οχυρωμένους λιμένες), και στα ανατολικά, από νεώτερο μώλο (μήκους 48 μ.), κατασκευασμένο με αρχαίο οικοδομικό υλικό, ενδεχομένως επάνω σε αρχαίο υπόβαθρο.

Στα δυτικά του νεώτερου μώλου αποκαλύφθηκε, με επιφανειακό καθαρισμό, σειρά μεγάλων καλά λαξευμένων δόμων, στον άξονα Β.-Ν. και σε μήκος 12 μ. περίπου, που φαίνεται να ανήκει σε στιβαρή και επιμελημένη κτηριακή ή άλλη δομή, πιθανώς δημοσίου χαρακτήρα.

Σε κάποια απόσταση δυτικότερα, τεκμηριώθηκε η ύπαρξη μεγάλης επιμήκους κατασκευής, διαστάσεων 21 x 9,20 μ. περίπου.

Από τα κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν στη νότια πλευρά του Όρμου, ξεχωρίζουν, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, λιθορριπές (κυματοθραύστες), μώλος μήκους 40 μ. και μακρός τοίχος (μήκους 30 μ. περίπου) παράλληλος προς την ακτή, με συναπτόμενη τετράγωνη πυργοειδή (;) κατασκευή, διαστάσεων 6 x 6 μ.

Τέλος, στο πλαίσιο της εναρκτήριας έρευνας πραγματοποιήθηκε περισυλλογή επιφανειακών χαρακτηριστικών ευρημάτων στη βόρεια και στη δυτική πλευρά του Όρμου. Απέδωσε πλήθος θραυσμάτων εμπορικών (οξυπύθμενων) αμφορέων και άλλων αγγείων διαφόρων περιόδων, 1 χάλκινο νόμισμα Κορίνθου του 4ου αι. π.Χ. και μικροαντικείμενα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφανειακής κεραμεικής χρονολογείται στην Κλασική και στην Ελληνιστική εποχή και οπωσδήποτε συνδέεται με την λειτουργία των κύριων εγκαταστάσεων του λιμένος της Σαλαμίνος κατά τις ακμαιότερες φάσεις της Αθηναϊκής ιστορίας».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


Συναγερμός έχει σημάνει στο επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ύστερα από τοποθετήσεις και δηλώσεις αρθρογράφων και δημοσιογράφων που διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνησης και θέλουν μια ομάδα κεμαλιστών αξιωματικών να δρομολογούν ένα νέο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» στην Σμύρνη και σε άλλες δυτικές επαρχίες της Τουρκίας κεμαλιστές αξιωματικοί προετοιμάζονται για ένα νέο πραξικόπημα. Η δυναμική του πραξικοπήματος εξαπλώνεται από τα δυτικά παράλια προς το υπόλοιπο της χώρας. Μέχρι στιγμής σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη δεν παρατηρείται κινητικότητα στις στρατιωτικές μονάδες.
Οι δημοσιογράφοι που φέρνουν στο προσκήνιο τον συγκεκριμένο ισχυρισμό κάνουν λόγο για το 9-10% του στρατού που παραμένει προσκολλημένο στις αρχές του κεμαλισμού. Επίσης, ισχυρίζονται ότι η κινητικότητα στις στρατιωτικές μονάδες ξεκίνησε μετά την έναρξη της ελεύθερης χρήσης της μαντίλας στο στράτευμα.
Η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα μεταδίδει την πληροφορία ότι το επιτελείο του στρατού διέταξε έρευνα σχετικά με τις νέες πληροφορίες. Επίσης, έχει κινητοποιηθεί η στρατιωτική εισαγγελία και το επιτελείο των Χερσαίων Δυνάμεων.
Η «Καθημερινή» πληροφορείται ότι κύκλοι της αντιπολίτευσης προσεγγίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα τους νέους ισχυρισμούς των κυβερνητικών κύκλων. Κατά την γνώμη τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη και να κινητοποιήσει την εκλογική βάση της εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!