Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016


Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ BOOKPOINTS – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ για το παιδικό βιβλίο και τους αναγνώστες του συνεχίζονται το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Παραμυθούπολη (Καβάφη 12, Ευκαρπία) και ζωντανεύουν αγαπημένους ήρωες και ηρωίδες μέσα από τις αράδες των Χριστουγεννιάτικων βιβλίων.
2
Ο Άγιος Βασίλης, ο Σκρουτζ, η Βασίλισσα του χιονιού, ο Καρυοθραύστης, οι καλικάντζαροι!
«Σας περιμένουμε να τους ανιχνεύσουμε, να τους παίξουμε, να τους γνωρίσουμε από την καλή κι από την ανάποδη και να τους φυλάξουμε μέσα μας σαν μικρούς θησαυρούς«, αναφέρουν οι διοργανωτές.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
11: 00 «Ο Άγιος Βασίλης από πρώτο χέρι»
Παιχνίδια με αφορμή το βιβλίο «Ο Άγιος Βασίλης» από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά ανιχνεύουν την προσωπικότητα και τη ζωή του Άη Βασίλη. Συζητούν για τον αγαπημένο τους χριστουγεννιάτικο ήρωα και μέσα από παιχνίδια και μουσικοκινητικές δραστηριότητες ανακαλύπτουν τις συνήθειες και τα χαρίσματά του. Στη συνέχεια, εμπνέονται μια δική τους χριστουγεννιάτικη ιστορία παίζοντας με την χριστουγεννιάτικη τράπουλα των παραμυθιών. Τη γράφουν όλοι μαζί, την εικονογραφούν και την χαρίζουν σε όλους μας.
Συντονίζουν: Στεφανία Βελδεμίρη (εικαστικός) & Κατερίνα Τζέκου (μουσικοπαιδαγωγός)
Για παιδιά ηλικίας από 5 ως 8 ετών.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη – Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
13:00 «Παίζουμε παραμύθια;»
Με αφορμή αγαπημένους ήρωες από κλασικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια στήνουμε ένα μεγάλο επιδαπέδιο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους! Ο Σκρουτζ, η Βασίλισσα του χιονιού και ο Καρυοθραύστης χωρίζουν τις ομάδες και τα παιδιά γίνονται πιόνια σε μια παραμυθένια χριστουγεννιάτικη διαδρομή.
Συντονίζει: Δέσποινα Τσιπτσέ (μουσειοπαιδαγωγός)
Για παιδιά ηλικίας από 3 ετών μαζί με συνοδό.
Διάρκεια: 60 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη – Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
18:30 «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω»
H συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου από τις Εκδόσεις Πατάκη, Μαρία Παπαγιάννη, και ο εμψυχωτής–παιδαγωγός, Δικαίος Χατζηπλής, μας εξιστορούν μέσα από αφήγηση, παιχνίδια, θέατρο, τραγούδι και χορό τα κατορθώματα του Νέιθαν, του διαφορετικού μικρού καλικάντζαρου που αντί να βρομάει, να κλοτσάει και να κάνει σκανταλιές, λατρεύει τις ιστορίες, το πλύσιμο των δοντιών, το μπάνιο, τη βιβλιοθήκη και ένα σωρό άλλα ανάποδα πράγματα που θα ανακαλύψουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου.
Διάρκεια: 60 λεπτά
Για μικρούς και μεγάλους.
Είσοδος ελεύθερη – Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
19:45 Δέκα χρόνια παραμύθια!
Η Παραμυθούπολη γίνεται 10 χρονών και προσφέρει κέρασμα στους μικρούς και μεγάλους φίλους του BOOKPOINTS που θα παραβρεθούν. Σας περιμένουμε να γιορτάσετε μαζί μας!
Εκτός όμως από τους επισκέπτες, στο φεστιβάλ αυτό θα αισθανθούν κι άλλα παιδιά ήρωες και ηρωίδες!
Την ημέρα των εκδηλώσεων το βιβλιοπωλείο Παραμυθούπολη θα συγκεντρώνει παιδικά βιβλία που μπορούν να προσφέρουν οι επισκέπτες (είτε αγοράζοντας τα από βιβλιοπωλείο είτε φέρνοντας τα από το σπίτι τους) τα όποια θα χαρίσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευκαρπίας.
Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το βιβλιοπωλείο ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗ στο τηλ 2310 690314
Καβάφη 12, Ευκαρπία, 56429, Θεσσαλονίκη
Email: paramythupoli@gmail.com
Allied: Μπραντ Πιτ, Μαριόν Κοτιγιάρ και Β’ ΠαγκόσμιοςΣτη νέα ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις, ο Μπραντ Πιτ και η Μαριόν Κοτιγιάρ συναντιούνται επί της οθόνης για να ζήσουν έναν γοητευτικό μα καταδικασμένο, ίσως, έρωτα μέσα στη δίνη του Β' ΠΠ. Το “Allied” είναι ένα κατασκοπικό μελόδραμα, παραδοσιακό στις προθέσεις του, μα σύγχρονο στην αφήγησή του, απευθυνόμενο σ' ένα κοινό που γνωρίζει καλά τα κλισέ του είδους και δε χρειάζεται επεξήγηση για όσα συμβαίνουν “ανάμεσα στις γραμμές”. Με τις υπερβολές και τις κοιλιές του, βλέπεται ευχάριστα χάρις, φυσικά, και στο χαρισματικό πρωταγωνιστικό του δίδυμο.

Η υπόθεση

Ο καναδός αξιωματικός των συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών Μαξ Βατάν βρίσκεται στην Καζαμπλάνκα για να δολοφονήσει τον γερμανό πρέσβη με τη βοήθεια της γαλλίδας αντιστασιακού Μαριάν Μποσεζούρ. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι δυο τους ερωτεύονται κι όταν ο Μαξ επιστρέφει στο Λονδίνο ζητά να τον ακολουθήσει και εκείνη ως σύζυγός του. Αν, όμως, η οικογενειακή ευτυχία εν μέσω βομβαρδισμών δεν είναι καθόλου δεδομένη, μοιάζει σχεδόν αδύνατη για δύο ανθρώπους που έχουν ζήσει τον πόλεμο, τη σκληρότητα και τον κυνισμό του, από τόσο κοντά...



Η κριτική

Οι ήρωες του “Allied” είναι δύο άνθρωποι που πολεμούν μόνοι τους, πίσω απ' τις γραμμές του εχθρού, μακρύτερα και απ' το πιο προωθημένο μέτωπο, πιο πολύτιμοι, μα και πιο αναλώσιμοι απ' τον απλό στρατιώτη. Νέοι και γοητευτικοί και οι δύο, αισθάνονται γρήγορα τη χημεία που υπάρχει μεταξύ τους και αναγνωρίζουν ότι τους δένει κάτι ακόμη, παραπάνω από αυτό: η κοινή πολεμική τους εμπειρία. Αν επιβιώσουν κι αυτής της αποστολής, έχουν πλέον κάτι στο οποίο να ελπίζουν, την ευκαιρία να στήσουν τη δική τους “κανονική ζωή”. Και ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, την ευκαιρία να στήσει ένα ελκυστικό, δακρύβρεχτο μελόδραμα.

Στο πρώτο μέρος του, το “Allied” δείχνει να εξαντλεί τα πυρομαχικά του, προσφέροντάς μας μία καλοστημένη δόση κατασκοπικής δράσης κι ένα ρομάντσο που ξεκινά αργά κι εξελίσσεται ραγδαία, ακολουθώντας το ρυθμό μιας αποστολής που θα μπορούσε ν' αποβεί μοιραία. Μέσα από μια σειρά από προσεκτικά επιλεγμένα κι εξαιρετικά περιεκτικά στιγμιότυπα, οι δημιουργοί συμπυκνώνουν υλικό που θα μπορούσε να δώσει μία ολόκληρη ταινία, πριν μας οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο της ιστορίας τους. Για τον θεατή που δεν έχει υποψία του τι περίπου ακολουθεί, η “γέφυρα” μέχρι την επόμενη ανατροπή μοιάζει εξαιρετικά πεζή, έως και βαρετή, αφού όλα βαίνουν καλώς και η ζωή του ζεύγους δείχνει να μπαίνει στις ράγες της κανονικότητας.

Βέβαια, το ενδιαφέρον μένει ζωντανό, μιας και οι θεατές είναι συνηθισμένοι να περιμένουν ανατροπές στις φάσεις που μια τέτοια ταινία κάνει “κοιλιά”, αλλά και επειδή το πρωταγωνιστικό ζεύγος των Πιτ και Κοτιγιάρ διαθέτει το ερμηνευτικό βάρος και τη χημεία για να κρατήσει το κοινό στις θέσεις του. Ακόμη και όταν οι δημιουργοί παίζουν με τη φωτιά, ρισκάροντας την αληθοφάνεια της δουλειάς τους με μία γέννα εν μέσω βομβαρδισμού που αγγίζει την καρικατούρα και απειλεί να διαλύσει την όποια συναισθηματική μας επαφή με το σύμπαν της ταινίας. Αν, λοιπόν, η “κακιά” αυτή στιγμή δεν αποβεί μοιραία, ο θεατής του “Allied” μπορεί να βυθιστεί στο μελόδραμα που ακολουθεί και ν' απολαύσει ένα καλογραμμένο αισθηματικό θρίλερ με φόντο τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο.

Στο δεύτερο μέρος, ο ρυθμός αλλάζει και πάλι και οι ήρωες μπαίνουν ξανά στη γνώριμη διαδικασία να υποπτεύονται τους πάντες και τα πάντα και να προσέχουν τα νώτα τους παίρνοντας ρίσκα που μπορεί να τους καταστρέψουν. Αυτή τη φορά, όμως, το διακύβευμα δεν είναι κάποια αποστολή, αλλά η διεκδίκηση της ζωής που πίστεψαν ότι έχουν κερδίσει με τις “παρ' ολίγον” θυσίες τους. Ο Πιτ και η Κοτιγιάρ είναι στα καλύτερά τους και ο Ζεμέκις προσπαθεί με επιτυχία να καταπιέσει τα κλισέ και να ταιριάξει τις εξελίξεις με τους χαρακτήρες του και όχι με τους κινηματογραφικούς τύπους τους. Όπως και στο πρώτο μέρος, συμβαίνουν πολλά για τόσο λίγο κινηματογραφικό χρόνο, αλλά αποδίδονται λιγότερο επιτυχημένα από πριν, λίγο πιο “ψεύτικα” με όρους αληθοφάνειας και πιο βεβιασμένα με όρους αντιστοίχησης σε πραγματικές συνθήκες.

Ας είναι, όμως. Το “Allied” είναι μία συμπαθητική ταινία στα πρότυπα του παλιού ψυχαγωγικού σινεμά και ας προσπαθεί να χωρέσει πολλά πράγματα σε μία συμπυκνωμένη κινηματογραφική αφήγηση με άνισο αποτέλεσμα. Απολαμβάνεται, λοιπόν, ως τέτοια, παραβλέποντας τις αδυναμίες της, χτυπητές ή μη.

Βγαίνουν ακόμη:
Το μέτριο-προς-κακό οικογενειακό ροόυντ-μούβι “Captain Fantastic”, το βαλκανικό δράμα “Father”, η ταινία τρόμου “Abattoir”, τα ντοκιμαντέρ “Gimme Danger”, “Dancer” και “Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων” και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων “Ozzy” και “Get Squirrely”.
Το δράμα των αριστερόχειρωνΜπορεί να είμαστε, όπως λέγαμε και μερικά χρόνια πριν, εξυπνότεροι, ομορφότεροι και καλύτεροι στο σεξ σε σχέση με τους δεξιόχειρες (που θα σπεύσουν να αμφισβητήσουν στα σχόλια τον ακλόνητο αυτόν ισχυρισμό, μην τους δώσετε σημασία) ζούμε, όμως, ένα δράμα, κυρίως επειδή είμαστε αναγκασμένοι να επιβιώνουμε σε έναν κόσμο φτιαγμένο από εκείνους για εκείνους. Κι έχουμε και τα στοιχεία που το αποδεικνύουν, κύριε Πρόεδρε. Ταυτιστείτε ελεύθερα.

Πράγματα που λένε οι άνθρωποι όταν σε βλέπουν να γράφεις με το αριστερό χέρι:
- Ωχ, είσαι αριστερόχειρας;
- Έχω έναν [ξάδερφο/ ανιψιό/ συμμαθητή από το δημοτικό] που είναι αριστερόχειρας.

Κάθε φορά, σε κάθε χειραψία, απλώνεις ενστικτωδώς το αριστερό σου χέρι. Και συνήθως –ειδικά αν πρόκειται για μεγαλύτερο σε ηλικία άνθρωπο– έρχεσαι αντιμέτωπος με ανασηκωμένο φρύδι.

Μιλώντας για μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, αν γεννήθηκες εκεί γύρω στο ’80 ή πιο πριν, όλο και κάποιος θα είχε προσπαθήσει να σε «απαλλάξει» από το «κουσούρι» σου. Με τα αμφίβολα αποτελέσματα να περιλαμβάνουν είτε στραβό κράτημα μολυβιού με το δεξί χέρι (και την ερώτηση «πώς γράφεις έτσι;» να σε κυνηγάει όλη σου τη ζωή) είτε αισχρά γράμματα, είτε και τα δύο.

Αυτός εδώ ο εφιάλτης σε φροντιστήρια και πανεπιστημιακές αίθουσες:



Τα ψαλίδια, τα μαχαίρια, τα μπρίκια, τα σπιράλ τετράδια και γενικώς όλα τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης έχουν φτιαχτεί για την καταδυναστευτική πλειοψηφία των δεξιόχειρων (αλλά να ‘ναι καλά αυτό εδώ το μαγαζάκι που μας καταλαβαίνει).

Τα χέρια μας, αφότου γράψουμε οτιδήποτε με στυλό που δεν στεγνώνει συγκλονιστικά γρήγορα, μοιάζουν κάπως έτσι:



Το αριστερά και το δεξιά είναι, στο μυαλό ενός αριστερόχειρα, δύο πολύ σχετικές έννοιες –συνήθως, όχι ιδιαίτερα αντιθετικές μεταξύ τους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όταν ήσουν μικρός ήταν εκείνος ο θείος που όποτε σε έβλεπε έλεγε «κόλλα το».

Και πάντα προτιμούσες τις αγκαλιές σαν τρόπο χαιρετισμού κι αποχαιρετισμού.

Το να προσπαθείς να γράψεις με μαρκαδόρο σε λευκό πίνακα δεν είχε κανένα νόημα.



…Όπως και η φράση «δε μοιάζεις με αριστερόχειρα» από κάποιον που μόλις σε είδε να γράφεις με το αριστερό.
in2life.gr
Πώς μπορώ να βγάλω χρήματα από το σπίτιΔεν θα σας πούμε ψέματα: Δεν θα πλουτίσετε από αυτές τις ασχολίες – όχι τουλάχιστον άμεσα. Οι παρακάτω ασχολίες όμως μπορούν να σας προσφέρουν ένα «βοήθημα», κάποιο μπόνους που είναι καλοδεχούμενο, αν αναλογιστείτε ότι μπορείτε να το κερδίσετε από την άνεση του σπιτιού σας.

Βασικό είναι ωστόσο, αν δεν είστε εξειδικευμένοι ή αν δεν έχετε την επίσημη άδεια/επάρκεια εξάσκησης κάποιων από τις παρακάτω ασχολίες, να το δηλώνετε ρητά στις τυχόν αγγελίες ή συζητήσεις για συνεργασίες και να μην αφήνετε να εννοηθεί ότι είστε κάτι που δεν είστε. Κάποιοι σπούδασαν χρόνια για να αποκτήσουν επίσημους τίτλους, και δεν είναι σωστό να τους οικειοποιείστε όταν δεν τους διαθέτετε. Το μυστικό για να βρείτε την ασχολία που σας ταιριάζει είναι να σκεφτείτε ποιο είναι το ιδιαίτερο ταλέντο σας και να το αξιοποιήσετε – ή ακόμα καλύτερα να φροντίσετε να αποκτήσετε έναν σχετικό τίτλο από μαθήματα ή σεμινάριο, για να κινείστε με περισσότερη γνώση και αυτοπεποίθηση. Μπορείτε για παράδειγμα να δοκιμάσετε…

…Διαχείριση social media
Αν είστε «τζιμάνια» στην χρήση των νέων Μέσων, παίζετε στα δάχτυλα Facebook, Twitter και Instagram και γνωρίζετε ποιες δημοσιεύσεις (και πότε) συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο engagement με τους άλλους χρήστες, τότε ίσως θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στη διαχείριση, λόγου χάρη, κάποιων Facebook page. Φυσικά, δεν μπορούν μεγάλα brands να σας εμπιστευθούν κατευθείαν την social παρουσία τους – άλλωστε οι μεγαλύτερες εταιρίες διαθέτουν δικό τους τμήμα marketing – αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε από κάτι μικρότερο, όπως συνοικιακά μαγαζιά ή επιχειρήσεις φίλων σας που χρειάζονται προώθηση. Μόλις διαπιστώσουν ότι τα social media είναι πολύτιμο εργαλείο που όντως φέρνει χρήματα, θα φροντίσουν να σας αμείψουν αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα μαθήματα
Αν έχετε την επάρκεια να διδάξετε μαθήματα σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ξένες γλώσσες, κάποιο μουσικό όργανο, σωστούς τρόπους εκγύμνασης με personal training κ.ο.κ., θα μπορείτε, ακόμη και μέσω internet (π.χ. μέσω Skype) να προσθέσετε ένα ικανοποιητικό ποσό στον «κουμπαρά» σας.

Προώθηση καλλυντικών
Γυναικεία κατά βάση υπόθεση, η πώληση καλλυντικών με την μέθοδο εταιριών όπως η Avon που σας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσετε τα καλλυντικά της στον κύκλο σας με ποσοστά, ή η Oriflame, που ζητά ανεξάρτητους consultants οι οποίοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι τους διαθέτοντας όσο χρόνο επιθυμούν.

Πώληση φωτογραφιών
Έχετε ταλέντο στη φωτογραφία και ένα ικανό, ενδιαφέρον στοκ λήψεων; Μπορείτε να διαθέσετε το υλικό σας μέσω υπηρεσιών – τραπεζών φωτογραφίας όπως το Shutterstock, το Adobe Stock, το Fotolia, το Alamy και το Big Stock, που σας δίνουν τη δυνατότητα (μετά από μία αξιολόγηση του υλικού σας για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στα standards τους) να «πουλάτε» τις φωτογραφίες σας σε Μέσα, ιδιώτες, γραφίστες ανά τον κόσμο. Από το αντίτιμο που δίνουν, ένα ποσοστό πηγαίνει στην τράπεζα φωτογραφιών και ένα ποσοστό σε εσάς. Δεν υπάρχει περιορισμός στο θέμα των φωτογραφιών – μπορούν να είναι από ταξιδιωτικές και φωτογραφίσεις στούντιο μέχρι καθημερινές λήψεις ή φωτογραφία δρόμου.

Χειροτεχνήματα
Αν «πιάνουν τα χέρια σας», είτε πρόκειται για χειροποίητα κοσμήματα, είτε για σπιτικά γλυκά, για διακοσμητικά αντικείμενα, ακόμη και για… κεντήματα, μπορείτε εύκολα να τα προωθήσετε μέσα από ένα blog, ένα e-shop ή ένα δίκτυο πωλήσεων όπως το eBay ή το etsy.

Αρθρογραφία
Τα online Μέσα αυξάνονται και πληθύνονται, και χρειάζονται ανθρώπους για να γεμίσουν με ύλη τις ιστοσελίδες τους. Αν έχετε ταλέντο στο γράψιμο και σας αρέσει ένας συγκεκριμένους τομέας, μπορείτε να στείλετε δείγμα γραφής σε sites που πιστεύετε ότι θα ενδιαφέρονταν – μπορείτε για παράδειγμα να γράφετε για θέατρο ή κινηματογράφο, για συνταγές, για ταξίδια, για μουσική, να δημιουργήσετε μια δική σας στήλη απόψεων κ.ο.κ. Απλώς καλό θα είναι να αποφύγετε τις «κακοτοπιές», καθώς δεν πληρώνουν όλα τα sites – φροντίστε να συζητήσετε εκ των προτέρων τους όρους συνεργασίας σας και τις προοπτικής αμοιβής για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Online «αγγαρείες»
Συμπληρώνετε έντυπα, online ερωτηματολόγια, έρευνες και λοιπά διαδικτυακά projects που ζητούν τα κλικ σας και το πληκτρολόγιό σας, και αμείβεστε γι’ αυτό ή αποκτάτε πρόσβαση σε online εκπτώσεις και δωροεπιταγές. Τέτοιες «μικροδουλίτσες» μπορείτε να βρείτε σε δίκτυα σαν το Clixsense, το MySurvey και το Focus Online.
Τα λάθη που κάνετε στην περιποίηση των μαλλιών σαςΠόσο συχνά πρέπει να λούζομαι; Είναι απαραίτητο ή όχι το conditioner; Σωστά λέγαν’ οι γιαγιάδες μας, ζεστό νερό για το λούσιμο και κρύο για το ξέβγαλμα; Απαντήσεις σε αυτές και άλλες απορίες, για να είναι τα μαλλιά σας πάντα… στην τρίχα.

Λούζεστε είτε πολύ συχνά, είτε όχι αρκετά συχνά

Οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν στην πρώτη παγίδα, αυτή του πολύ συχνού λουσίματος. Αν και η «σωστή» συχνότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, που περιλαμβάνουν τον τύπο των μαλλιών σας και την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείτε, ένας γενικός κανόνας λέει ότι τα λιπαρά μαλλιά πρέπει να λούζονται μέρα παρά μέρα, και τα ξηρά ή σγουρά μαλλιά δύο, το πολύ τρεις, φορές την εβδομάδα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς –επειδή για παράδειγμα γυμνάζεστε καθημερινά– τουλάχιστον αποφύγετε το σαμπουάν, και χρησιμοποιείστε είτε σκέτο νερό, είτε μόνο conditioner.

Χρησιμοποιείτε υπερβολικά πολύ σαμπουάν

Το σαμπουάν πρέπει να απλώνεται μόνο στις ρίζες των μαλλιών, όχι σε όλο το μήκος τους, καθότι στεγνώνει την τρίχα από τα φυσικά της έλαια. Βουρτσίστε καλά τα μαλλιά σας πριν τα βρέξετε, και εν συνεχεία βρέξτε τα, απλώστε το σαμπουάν και κάντε απαλό μασάζ σε όλο το κρανίο με τις άκρες των δαχτύλων –όχι με τα νύχια, για να αποφύγετε να δημιουργήσετε αμυχές.

Ξεχνάτε το conditioner

Κρέμα μαλλιών δεν χρειάζονται μόνο τα ξηρά μαλλιά –είναι απαραίτητο βήμα κάθε λουσίματος για κάθε τύπο μαλλιών.

Χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό

Το πολύ ζεστό νερό κάνει ζημιά στο χρώμα των βαμμένων μαλλιών, και επίσης ενεργοποιεί τους αδένες που παράγουν λιπαρότητα, σε κάθε τύπο μαλλιών. Η ιδανική θερμοκρασία νερού είναι χλιαρό προς το κρύο –ο μύθος που θέλει το κρύο νερό να μην καθαρίζει τα μαλλιά επαρκώς είναι ακριβώς αυτό: μύθος.

Στεγνώνετε τα μαλλιά σας με πετσέτα

Η πετσέτα δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό και καταστρέφει τους θύλακες της τρίχας. Ιδανικά, αυτό που θα έπρεπε να κάνετε είναι να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά –χωρίς πετσέτα, πιστολάκι ή οτιδήποτε άλλο. Επειδή αυτό –το ξέρουμε– χρειάζεται μια αιωνιότητα, αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να τυλίξετε τα μαλλιά σας σε ένα βαμβακερό T-shirt, που θα απορροφήσει την υγρασία καλύτερα από την πετσέτα, χωρίς να δημιουργήσει στατικό ηλεκτρισμό.

Τα βουρτσίζετε πολύ και συχνά

Το συχνό βούρτσισμα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στα μαλλιά. Χρησιμοποιείστε μια χτένα με φαρδιά δόντια για να τα ξεμπερδέψετε όταν είναι ακόμα βρεγμένα, και βουρτσίστε τα μόνο στεγνά και το πολύ μια φορά τη μέρα. Αυτό, για τα ίσια μαλλιά. Τις μπούκλες (θα έπρεπε να ξέρετε ότι) δεν τις ακουμπάμε στεγνές για κανένα λόγο –ούτε με βούρτσα, ούτε με χτένα, ούτε με τίποτα.

Κοιμάστε με τα μαλλιά λυτά

Αν έχετε μακριά ή μεσαίου μήκους μαλλιά, είναι καλύτερη ιδέα να τα κάνετε δύο πλεξούδες πριν κοιμηθείτε. Θα τα προστατεύσετε, έτσι, από φριζάρισμα και κόμπους, και θα χρειαστείτε και πολύ λιγότερη ώρα για να ετοιμαστείτε το πρωί.

Η ραγδαία μείωση των πληθυσμών των απειλούμενων ειδών σπονδυλωτών ζώων άρχισε στο τέλος του 19ου αιώνα, με πιο πιθανό έτος το 1893, πριν από 123 χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχει απομείνει μόνο το 5% περίπου του αριθμού τους εκείνη την εποχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουν-Σιν Φου του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν γενετικά δεδομένα και εφάρμοσαν μοντέλα γενετικής των πληθυσμών για πάνω από 2.700 είδη σπονδυλωτών.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι πληθυσμοί των απειλούμενων ειδών μειώνονταν κατά περίπου 25% κάθε δέκα χρόνια.

Μάλιστα, ο αρχικός αριθμός των απειλούμενων ειδών, προτού αρχίσει η ταχεία μείωσή τους, ήταν ήδη μικρότερος κατά περίπου 22% σε σχέση με τον αριθμό των μη απειλούμενων ειδών.

Η σταδιακή απομείωση πολλών ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξάπλωση της εκβιομηχάνισης μετά το τέλος του 19ου αιώνα και στην, εξαιτίας αυτού του λόγου, αναστάτωση ή την καταστροφή σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι το τέλος του 2016, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου θα χρησιμοποιεί το Ίντερνετ, καθώς τα mobile δίκτυα εξαπλώνονται και οι τιμές πέφτουν- αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα παραμένει συγκεντρωμένο στον ανεπτυγμένο κόσμο, ανακοίνωσε υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη.

Στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, περίπου 80% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Ίντερνετ.

Ωστόσο, μόλις το 40% στις αναπτυσσόμενες χώρες και λιγότερο από το 15% στις λιγότερο ανεπτυγμένες είναι online, όπως δείχνει αναφορά της ITU (International Telecommunications Union) του ΟΗΕ.

Σε αρκετές από τις πιο φτωχές και πιο εύθραυστες χώρες της Αφρικής, μόνο ένα άτομο στα 10 χρησιμοποιεί το Ίντερνετ.

Το μεγαλύτερο μέρος του offline πληθυσμού αποτελείται από γυναίκες, ηλικιωμένους, άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου και χαμηλότερων οικονομικών δυνατοτήτων, που πιο συχνά διαμένουν σε αγροτικές περιοχές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 47% του πληθυσμού είναι online - ακόμα μακριά από τον στόχο του 60% για το 2020 που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Περίπου 3,9 δισ. άνθρωποι, πάνω από τον μισό πληθυσμό του κόσμου, είναι offline. Η ΙTU αναμένει 3,5 δισ. άνθρωποι να έχουν πρόσβαση μέχρι τα τέλη του έτους.

«Το 2016 οι άνθρωποι δεν συνδέονται πια online, αλλά είναι online. Η εξάπλωση των δικτύων 3G και 4G ανά τον κόσμο έχει φέρει το Ίντερνετ σε όλο και περισσότερους ανθρώπους» σημειώνεται στην αναφορά.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου επεκτείνονται, καθώς η μείωση των τιμών των smartphones ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περιηγούνται στο Ίντερνετ, προκαλώντας αύξηση της ζήτησης για data-heavy υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (LDC) βρίσκονται ακόμα αρκετά πίσω.

«Τα επίπεδα διείσδυσης του Ίντερνετ στις LDC σήμερα έχουν φτάσει στο επίπεδο όπου βρίσκονταν οι ανεπτυγμένες χώρες το 1998, υποδεικνύοντας πως οι LDC είναι 20 χρόνια πίσω από τις ανεπτυγμένες» τονίζεται στην αναφορά.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 16 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στα Άδανα, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η έκρηξη συντάραξε το κτήριο, όπου βρίσκεται το γραφείο του κυβερνήτη. Σύμφωνα με δηλώσεις του τοπικού κυβερνήτη, στο CNN Turk, η έκρηξη εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε από μία γυναίκα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, έκανε λόγο για «ελεεινή επίθεση», Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές, σχετικά με την αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Πλάνα που μεταδίδουν τουρκικά μέσα δείχνουν ένα όχημα να φλέγεται, στο πάρκινγκ του κτηρίου, έξω από το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

http://www.naftemporiki.gr




Μέχρι σήμερα μπορεί να γνωρίζαμε μόνο τις εκπτώσεις. Μία ξένη συνήθεια, όμως, έρχεται πλέον και στην Ελλάδα. Αύριο, Παρασλευή 25 Νοεμβρίου, έρχεται στην Ελλάδα η Μαύρη Παρασκευή.

Πολλά καταστήματα θα γιορτάσουν την Μαύρη Παρασκευή με προσφορές, εκπτώσεις, αλλά και εκδηλώσεις. Κάθε μέρα, όλο και περισσότερες εταιρίες ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην Μαύρη Παρασκευή.

Η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) έρχεται πλεόν και στην Ελλάδα. Η Μαύρη Παρασκευή θα λάβει χώρα αυτή την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και στην Ελλάδα, με δεκάδες καταστήματα ένδυσης και τεχνολογίας να γιορτάζουν την ημέρα αυτή με σημαντικές προσφορές, εκπτώσεις αλλά και εκδηλώσεις. Ο λόγος που η Μαύρη Παρασκευή λέγεται... μαύρη, είναι γιατί τα έσοδα από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου, είναι παραδοσιακά τα πιο σημαντικά της χρονιάς. Τα καταστήματα καταγράφουν κέρδη, έχοντας «μαύρο» το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους.

Η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) είναι μια γιορτή του εμπορίου που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εικόνες με ουρές εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες προσφορές κάνουν τον γύρο του κόσμου την Μαύρη Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό είναι τέτοια η "σημασία" της Μαύρης Παρασκευής για τους καταναλωτές, και τέτοιο το όφελός τους από τις προσφορές που συχνά σημειώνονται επεισόδια ανάμεσα σε καταναλωτές που περιμένουν στις ουρές.

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday); Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Από το 2008 η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) ξεκίνησε και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ πρόσφατα, μόλις το 2013, η μόδα επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Black Friday πραγματοποιείται, επίσης, στο Μεξικό, στη Ρουμανία, στην Ινδία, στη Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος για Μαύρη Παρασκευή (Black Friday)

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος σημειώνει τη δυσφορία της για τη λεγόμενη Black Friday, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή σε πολλά μαγαζιά της Αθήνας.

Όπως υπογραμμίζει η ομοσπονδία, «η Μαύρη Παρασκευή είναι εντελώς αμερικάνικος θεσμός, ο οποίος υποτίθεται ότι κηρύσσει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών και προκαλεί υστερία στους καταναλωτές (κυρίως χαμηλής αγοραστικής δύναμης) με τις «απίθανες προσφορές».

Στην ουσία, η Μαύρη Παρασκευή στοιβάζει αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα πλήθη καταναλωτών, που στο τέλος ποδοπατούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμα μια φορά τα εξιλαστήρια θύματα της εργασιακής δουλείας. Όλα αυτά στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού των μεγάλων εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο τζίρο από μια αγορά που δεν έχει εισοδήματα, από μια αγορά όπου η φτώχεια και η ανεργία κάνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών ‘’κυνηγό προσφορών’’».

Η ομοσπονδία δηλώνει ότι καταγγέλλει αυτές τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων, τύπου Black Friday, «που εισάγουν οι μεγαλοεργοδότες», και οι οποίες, «όχι μόνο καταστρέφουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο, αλλά επιπλέον εκμεταλλεύονται καταναλωτές και εργαζόμενους, που καλούνται να είναι συνεχώς ελαστικά εργαζόμενοι».

Τέλος, η ομοσπονδία δεσμεύεται ότι μαζί με τα σωματεία και τους εργαζόμενους, «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να υπάρξει ισορροπημένη, ορθολογική και δίκαιη ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσα από την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συλλογικώνυμβάσεων, που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς για Μαύρη Παρασκευή (Black Friday)

Ο διαδεδομένος θεσμός της Μαύρης Παρασκευής (Black Friday), δηλαδή η ημέρα μεγάλων προσφορών που ξεκίνησε από την Αμερική και επεκτάθηκε στην Ευρώπη, δείχνει να καθιερώνεται και στη χώρα μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θεωρεί πως «θα δοθεί μια μικρή ανάσα στην αγορά και μια ευκαιρία στους καταναλωτές να κάνουν συμφέρουσες αγορές». Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτό το θεσμό -αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς -θα πρέπει να γνωρίζουν τις εξής παραμέτρους:
- η ποσότητα των προσφερόμενων ειδών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.
- θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα.
- οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Στόχος αυτής της ημέρας προσφορών, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, είναι η αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης ενόψει Χριστουγέννων, στην ήδη ταλαιπωρημένη αγορά, αλλά και να ωφεληθούν οι καταναλωτές με προσφορές λίγες μόλις ημέρες μετά το δεκαήμερο εκπτώσεων του Νοεμβρίου.

«Φραγή» στο facebook για τους εργαζομένους τους, εν ώρα εργασίας βάζει ο Δήμος Ρόδου! Προφανώς η Δημοτική Αρχή του νησιού επέλεξε να θέσει αυστηρούς περιορισμούς και να θέσει υπό …έλεγχο την νέα ψηφιακή επόχη, ώστε να μην …αποσπούνται οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Η πρωτοβουλία του δήμου Ρόδου να «κόψει» το facebook θα του κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά φαίνεται ότι ο δήμαρχος έχει υπολογίσει ότι σε βάθος χρόνου το σύστημα θα βγάλει τα λεφτά του.
Όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σάββας Διακοσταματίου, αλλά και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφορικής, κ. Μανίκαρος, όλες οι Υπηρεσίες, Διευθύνσεις και Τμήματα του δήμου θα ελέγχονται μέσω κεντρικού server.
Για το σκοπό αυτό, ο δήμος έχει προμηθευτεί εξοπλισμό, που περιλαμβάνει 80 Η/Υ, 22 πληκτρολόγια, 19 Η/Υ τύπου Β, ανάλογο αριθμό από οθόνες, 30 εκτυπωτές, 20 πολυμηχανήματα, 4 ειδικές τηλεοράσεις (για τηλεδιασκέψεις), 55 Tablets και ειδικά USB, με τα οποία θα λειτουργεί ο Δήμος Ρόδου με την «ηλεκτρονική υπογραφή».
Το συνολικό κόστος της επένδυσης σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές ανέρχεται στα 136.000 ευρώ.
«Από εδώ και στο εξής όλα θα λειτουργούν ψηφιακά, οι υπηρεσίες και οι διευθύνσεις, ενώ θα έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι που έχουν οριστεί γι αυτό. Με την αγορά του υλικού αυτού θα δοθεί πλέον η δυνατότητα στον Δήμο Ρόδου να αυξήσει τις ταχύτητες, να ενισχύσει την ασφάλεια των δεδομένων και να αλλάξει τα πάντα στην λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Θα υπάρχει κεντρικός server που θα εγκατασταθεί στο Δημαρχείο, ώστε να ελέγχονται με αυτό τον τρόπο τόσο οι Διευθύνσεις όσο και οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Μας περιμένει πολλή δουλειά…», είπε ο κ. Διακοσταματίου.
Ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου έχει ως στόχο να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και να βοηθήσει στην μείωση των δαπανών.
Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, οι δέκα πρώην Δήμοι του νησιού είχαν προμηθευτεί Η/Υ πριν από δέκα χρόνια με συνέπεια να απαιτείται εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των προγραμμάτων.
Υπολογιστές θα αλλάξουν στην Οικονομική Υπηρεσία, την Τεχνική Υπηρεσία, την Πολεοδομία και άλλες Υπηρεσίες.
Κόβονται τα social media
Ο κ. Μανίκαρος, από την πλευρά του, είπε πως, «αυτό που πάμε να αλλάξουμε είναι όλο το στήσιμο του δικτύου του Δήμου Ρόδου σε ολόκληρο το νησί. Όλες οι Δημοτικές Ενότητες θα συνδέονται στον κεντρικό υπολογιστή και θα υπάρχει πλήρης καταγραφή όλων των κινήσεων των χρηστών μας. Έχω εντολή από τον κ. Δήμαρχο και από τον κ. Αντιδήμαρχο να περικόψω την πρόσβαση στα Social Media (Facebook, Twitter, Youtube κ.λπ.), ενώ προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τις Υπηρεσίες μας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Έμφαση δίνεται στην ανάγκη, από τώρα και στο εξής να υπάρχει πλήρης καταγραφή των χρηστών, αλλά και περικοπή δαπανών για εξοικονόμηση εξόδων.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα έχει ολοκληρωθεί στους επόμενους 4-5 μήνες, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής, ώστε να ελέγχονται τα πάντα και να δίνεται η δυνατότητα στους Προϊσταμένους και στους Διευθυντές να ελέγχουν τις υπηρεσίες και το προσωπικό τους, ανά πάσα στιγμή.
Το «μάτι του μεγάλου αδερφού» ανέλαβε δράση για τον έλεγχο της χρήσης των social media από τους δημοτικούς υπαλλήλους. Λέτε ο δήμος Ρόδου να βάλει ιδέες και σε άλλες κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες…
aftodioikisi.gr



Μεγάλη είναι η αιμορραγία επιχειρήσεων που δραπετεύουν κυριολεκτικά από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.


Η υψηλή φορολογία που έγινε ακόμα πιο υψηλή στα χρόνια της κρίσης είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους στη γειτονική χώρα η οποία έχει συντελεστεί φορολογία 10%.

Ετσι από 2.000 που ήταν το 2010, οι ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία πέταξαν στις 17.000, δηλαδή υπεροκταπλασιάστηκαν!

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια που δημοσιεύει το insider.gr, οι ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ και απασχολούν 53.000 άτομα περίπου. Και όπως γίνεται αντιληπτό η φορολογική αιμορραγία είναι τεράστια..

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσες από αυτές έχουν απλώς τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και πόσες έχουν έχουν μεταφέρει το σύνολο των δραστηριοτήτων.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία, αλλά και τη διακρατική συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολόγησης οι επιχειρήσεις που έχουν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, τη διεύθυνση, οι γενικές συνελεύσεις γίνονται στη χώρα μας και οι αποφάσεις λαμβάνονται εδώ, θα πρέπει να φορολογούνται στην Ελλάδα.

Στοιχεία που δημοσιοποιεί το Reuters, αναφέρουν ότι φέτος μετακόμισαν στη Βουλγαρία 3.600 επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι είχαν μεταφέρει εκεί την έδρα τους 3.262.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση ζητάει τη συνεργασία της Βουλγαρίας για να διαπιστώσει ποιες από τις 17.000 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει μόνο την έδρα και ποιες το σύνολο των δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το newsit.gr πριν από τρεις εβδομάδες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε ελέγχους για να διαπιστώσει ποιες επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία και την Κύπρο, αλλά έχουν τις δραστηριότητες, τη διοίκηση και το κέντρο λήψης των αποφάσεων στην Ελλάδα ούτως ώστε να τις φορολογήσει εδώ.

newsit.gr




- Η ρουμανική εισαγγελία διεξάγει έρευνα για «εμπορία ανηλίκων»
- Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun το οποίο αναφέρει ότι παιδιά-«σκλάβοι» φτιάχνουν τα σοκολατένια αυγά Kinder έκπληξη της εταιρείας Ferrero
- Έφερε ως παράδειγμα τα δύο παιδιά ενός ζευγαριού στη βόρεια Ρουμανία, ηλικίας έξι και 11 ετών να εργάζονται μέχρι και 13 ώρες την ημέρα μαζί με τη μητέρα τους, για ωρομίσθιο 1,17 ευρώ


Λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian για εργάτες σκλάβους στα εργοστάσια της Samsung και της Panasonic στην Μαλαισία, έρχεται μια άλλη αποκάλυψη από την εφημερίδα Sun να σοκάρει.

Η ρουμανική εισαγγελία διεξάγει έρευνα για «εμπορία ανηλίκων» έπειτα από ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun το οποίο αναφέρει ότι παιδιά-«σκλάβοι» φτιάχνουν τα σοκολατένια αυγά Kinder έκπληξη της εταιρείας Ferrero.

«Ασκήσαμε ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων για εμπορία ανηλίκων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της διεύθυνσης της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για το οργανωμένο έγκλημα, Μιχαέλα Πορίμε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sun, τα δύο παιδιά ενός ζευγαριού στο Καρέι (βόρεια Ρουμανία), ηλικίας έξι και 11 ετών, εργάζονται μέχρι και 13 ώρες την ημέρα μαζί με τη μητέρα τους, και την βοηθούν να εξασφαλίζει ωρομίσθιο 1,17 ευρώ.
Η τοπική υπηρεσία προστασίας των παιδιών αμφισβήτησε την εκδοχή αυτή, τονίζοντας ότι οι καταγγελίες που περιέχει το δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας «δεν επιβεβαιώνονται».

«Έχει αποκλειστεί τα παιδιά να υφίσταντο εκμετάλλευση (...) το να εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα, διότι πήγαιναν κανονικά στο σχολείο», δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας, η Μαριάνα Ντράγκος, στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres. Η μητέρα των παιδιών επιβεβαίωσε ότι εργάζεται για την ρουμανική εταιρεία διανομής του ιταλικού ομίλου Ferrero, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι τα παιδιά της δεν δουλεύουν μαζί της.

«Επρόκειτο για μια αναπαράσταση, οι δημοσιογράφοι έδειχναν στα παιδιά πώς να κάθονται στο πλάι μου», είπε η γυναίκα σε μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας. «Στη φωτογραφία φαίνεται πως χαμογελάνε, πως ποζάρουν», πρόσθεσε.
Η επιθεώρηση εργασίας άρχισε από την πλευρά της έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Τίμεα Γ. εργάζεται νόμιμα για τη ρουμανική εταιρεία.

Η ιταλική σοκολατοποιία, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Digi24, εξέφρασε «θλίψη και ανησυχία» και πρόσθεσε ότι θα «εξετάσει τις κατηγορίες αυτές».

Περίπου 168 εκατομμύρια παιδιά – το ένα στα δέκα παγκοσμίως – εργάζονται καθημερινά στους τομείς της γεωργίας, στις κατασκευές, στη βιοτεχνία αλλά και στη βιομηχανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το FBI εισέβαλλε σε πάνω από 8.000 υπολογιστές κάνοντας χρήση ενός απλού εντάλματος από αμερικανό δικαστή. Κι αυτό, όπως αποκαλύπτεται, για να διερευνήσει υπόθεση παιδικής πορνογραφίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους που έγινε ποτέ χωρίς την γνώση όμως και την συναίνεση των ιδιοκτητών των υπολογιστών.
Όλα έγιναν σύμφωνα με το Russia Today, τον Φεβρουάριο του 2015 όταν το FBI “κατέλαβε” το σαιτ παιδικής πορνογραφίας Playpen και το “έτρεξε” μέσα από κυβερνητικό σέρβερ επι 13 ημέρες! Με αυτό τον τρόπο μπήκε στους υπολογιστές όποιων είχαν επισκεφθεί αυτό το σαιτ και μάζεψε όλες τις διεθύνσεις IP και επι της ουσίας τις “φακέλωσε”.
Πρόκειται για υπολογιστές μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, στην Αυστρία, στην Χιλή, στην Κολομβία, στην Δανία και στην Ελλάδα! Όμως, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η “εισβολή” του FBI ήταν πολύ μεγαλύτρη απ’ ότι φανταζόμασταν. Πάνω από 8.000 υπολογιστές σε 120 χώρες έγιναν έρμαιο στα χέρια του FBI.
«Το γεγονός ότι ένας απλός δικαστής μπορεί να δώσει εντολή στο FBI να κάνει μια τόσο μαζική εισβολή είναι τρομακτικό», λέει ο Christopher Soghoian, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας που κατέθεσε στην υπόθεση Playpen.
Φυσικά, ο δικαστής δεν είχε τόσο μεγάλη δικαιοδοσία. Και ειδικά εκτός ΗΠΑ. Όμως, το FBI δεν πρόκειται να σταματήσει από τέτοια ηθικά εμπόδια. Ειδικά από την 1η Δεκεμβρίου που θα τεθεί σε ισχύ νέα νομοθεσία που θα δίνει δικαίωμα στους δικαστές να εκδίδουν με ευκολία παρόμοια εντάλματα.
Έτσι, το FBI θα μπορεί χωρίς να ρωτήσει κανέναν να γίνεται νόμιμος χάκερ και να εισβάλλει στα προσωπικά δεδομένα χρηστών εντός και εκτός ΗΠΑ. Είναι μια νέα τάξη πραγμάτων στο ιντερνετ.
Η διάταξη 41, δίνει αυτό το δικαίωμα όχι μόνο στο FBI αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, να μπαίνουν στους υπολογιστές εντός και εκτός ΗΠΑ όχι μόνο για να ερευνήσουν θέματα παιδικής πορνογραφίας αλλά και άλλα αδικήματα…
Πηγή: Russia Today
3
X-mas ’round the world… μια φαντασία από ύμνους και κάλαντα από όλο τον κόσμο.
Μέρος Α’
1.Deck the Hall- Παραδοσιακό Ουαλίας (16ου αι.)
2.Noël Nouvelet – Παραδοσιακό Γαλλίας (15ου αι.)
(χορωδιακή επεξεργασία: Ν. Ταίηλορ)
3.Les Anges dans nos Campagnes – Παραδοσιακό Γαλλίας (18ου αι.)
4.O Tannenbaum – Παραδοσιακό Γερμανίας (18ου αι.)
5.O Sanctissima – Λατινικός Ύμνος (18ου αι.)
6.Χιόνια στο Καμπαναριό – Ευάγγελος Καραηλίας (1900-1975)
7.Ave Maria – Giulio Caccini (1551-1618) / Vladimir Vavilov (1925-1973)
(χορωδιακή επεξεργασία: P.M. Liebergen)
8.The Little Drummer Boy – Katherine Kennicott Davis (1892-1980)
(χορωδιακή επεξεργασία: H.M. Simeone)
9.A Jubilant Christmas – Medley (χορωδιακή επεξεργασία: P. Jennings/J. Eilers)
10.Christmas Finale – Medley (χορωδιακή επεξεργασία: P. Jennings/J. Eilers)
11.Παραδοσιακά Κάλαντα της Κέρκυρας – Σπύρος Μαυρόπουλος (1956)
3
Ενοργάνωση για Παιδική Χορωδία και Σύνολο Πνευστών Αλέκος Κάτσιος
Μέρος Β’
1.Stars and Stripes for Christmas – Medley (επεξεργασία: J.P.Sousa/R.E.Foster)
2.Sa Música – Jacob de Haan (1959)
3.The White Stone – Jacob de Haan (1959)
4.Ross Roy – Jacob de Haan (1959)
5.A Calypso Christmas – Medley (επεξεργασία: C. Custer)
6.A Christmas Festival – Leroy Anderson (1908-1975)
7.We wish you a Mambo Christmas – Medley (επεξεργασία: E. Morales)
8.Κερκυραϊκά Κάλαντα – Παραδοσιακά Κάλαντα (επεξεργασία: Σ. Ρουβάς)
Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας
Φιλαρμονική Εταιρία »Μάντζαρος» Κέρκυρας
Σωκράτης Άνθης Μουσική Διεύθυνση
Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2016, στις 9 το βράδυ
(ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 8€ (μαθητικό – φοιτητικό – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, περίπου ενάμιση χρόνο αφότου έληξαν με νομοθετική παρέμβαση οι πειθαρχικές προεκτάσεις της, επανέρχεται αυτές τις ημέρες η έντονη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για την υπόθεση της μονιμοποίησης -παραμονές των περασμένων αυτοδιοικητικών εκλογών- περίπου 560 συμβασιούχων έπειτα από αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Πρόκειται για μία υπόθεση που πέραν όλων των άλλων άφησε βαρύ αποτύπωμα στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς αποτέλεσε μία ισχυρή αφορμή για την απομάκρυνση από το σχήμα που διοικούσε το δήμο Θεσσαλονίκης του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος τότε κατείχε τη θέση του αντιδημάρχου Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.
Σφοδρή αντιπαράθεση
Ο πόλεμος για την υπόθεση των συμβασιούχων ξέσπασε, όταν ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης απέρριψε αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες είχαν ληφθεί επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Σύμφωνα με αυτές από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης δεν επρόκειτο να ασκηθεί έφεση κατά της δικαστικής απόφασης η οποία δικαίωνε τους 560 συμβασιούχους, αναγνωρίζοντας ότι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ως εκ τούτου οι συμβάσεις τους θα έπρεπε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε κρίνει τότε ότι τυχόν μαζική απομάκρυνση 560 εργαζομένων του θα παρέλυε τη λειτουργία των υπηρεσιών του. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης κατηγόρησε το δήμο ότι οι επίμαχες αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής ελήφθησαν χωρίς επαρκή αιτιολογία σχετικά με τη διαφύλαξη των δημοτικών συμφερόντων, αλλά και σε αντίθεση προς εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών που επέβαλλαν την υποχρέωση εξάντλησης όλων των ένδικων μέσων.
Πειθαρχικές διώξεις
Μάλιστα ο τότε γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης είχε κινήσει τις διαδικασίες πειθαρχικών διώξεων σε βάρος έξι αιρετών του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν στην οικονομική επιτροπή την περίοδο κατά την οποία ελήφθησαν οι επίμαχες αποφάσεις.
Οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των Κωνσταντίνου Ζέρβα, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Γιώργου Αρβανίτη, Ανέστη Τελίδη, Στεφανίας Τανιμανίδου και Μαίρης Ακριτίδου έπαψαν μετά την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας την άνοιξη του 2015.
Διοικητικές εκκρεμότητες
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί τώρα το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά των ακυρωτικών αποφάσεων που εξέδωσαν σε βάρος του η αποκεντρωμένη διοίκηση και η ειδική επιτροπή του άρθρου 152.
Από την πρώτη στιγμή ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε προσδώσει βαρύνουσα σημασία στη στάση της αποκεντρωμένης διοίκησης, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο να κάνει τότε λόγο για πλήγμα στη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα της προσφυγής που ασκήθηκε από το δήμο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης του κεντρικού δήμου η αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί άπτεται ζητημάτων μείζονος σημασίας, που έχουν να κάνουν με το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των ορίων στον έλεγχο νομιμότητας που ασκείται επί των αποφάσεων που λαμβάνουν οι δήμοι.
Σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί και μία δεύτερη αντίστοιχη περίπτωση, που αφορά μικρό αριθμό συμβασιούχων της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Τεχνών και Άθλησης (ΚΕΤΑ).
ΠΗΓΗ: Μακεδονία – Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!