Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017


Δικαστήριο στη Σεούλ, αρνήθηκε σήμερα να επικυρώσει την απόφαση του ειδικού εισαγγελέα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου του επιχειρηματικού ομίλου Samsung, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ασιατική χώρα.
Ωστόσο, ο Τζέι Λι, που ηγείται της Samsung από το 2014, που έπαθε έμφραγμα ο πατέρας του, Λι Κουν-Χι, βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της υπεξαίρεσης και της ψευδορκίας, σύμφωνα με την άποψη νομικών κύκλων.
Η απόφαση του κεντρικού δικαστηρίου στη Σεούλ, να του επιτρέψει να επιστρέψει στο σπίτι του, σχολιάστηκε θετικά από τον όμιλο Samsung.
Ο 48χρονος Λι έφυγε από το δικαστήριο χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, παραμένοντας στο δικαστήριο όλη τη νύχτα κι αναμένοντας την απόφαση των δικαστών.

Η τεχνολογία κάνει άλματα. Ετσι και η ανάλυση DNA δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Σουηδία δημιούργησαν μια μικρή συσκευή που προσαρτάται σε ένα κινητό τηλέφωνο και επιτρέπει τη διενέργεια άμεσων γενετικών αναλύσεων οπουδήποτε και με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι οι εξετάσεις που γίνονται σε εργαστήρια.
Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια, της Στοκχόλμης και της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματς Νίλσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η συσκευή τους, που λειτουργεί ως μικροσκόπιο σε συνεργασία με το τηλέφωνο, θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά με λιγότερο από 500 δολάρια.
Η συσκευή, που παράγεται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, προορίζεται να βοηθήσει τους γιατρούς σε απομακρυσμένα μέρη, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε εργαστήρια γενετικών αναλύσεων, προκειμένου να διαγιγνώσκουν έγκαιρα και να θεραπεύουν καλύτερα διάφορες παθήσεις, όπως καρκίνο, φυματίωση κ.α.
Οι γιατροί δεν θα χρειάζεται πλέον να στέλνουν δείγματα ιστών σε μακρινά εργαστήρια για ανάλυση. Η συσκευή εντοπίζει καρκινικές μεταλλάξεις, καθώς επίσης κάνει διάγνωση αν μια λοίμωξη οφείλεται σε βακτήριο ή ιό, ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη για την περίπτωση θεραπεία.
Ο γιατρός μπορεί να πάρει ιστό από τον ασθενή και να τον τοποθετήσει στη συσκευή κάτω από ένα ειδικό φακό, που συνδέεται με την κάμερα του κινητού, μετατρέποντάς την έτσι σε μικροσκόπιο. Οι εικόνες που τραβιούνται, στέλνονται στη συνέχεια για ανάλυση σε ένα λογισμικό που διαθέτει ειδικό αλγόριθμο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για την έρευνά τους ένα κινητό Nokia Lumia 1020, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποηθούν και άλλα νεότερα smartphones.
Ήδη, η βρετανική εταιρεία Oxford Nanopore Technologies αναπτύσσει μια ακόμη φθηνότερη εκδοχή, που επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος γενετικών και άλλων αναλύσεων. Η συσκευή SmidgION, με μέγεθος κουτιού σπίρτων, μπορεί, επίσης, να προσαρτηθεί σε κινητό τηλέφωνο και αναμένεται να κυκλοφορήσει έως το τέλος του 2017.

Το 2016 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει βιώσει η Γη αφότου ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών, το 1880, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Καθώς ο υδράργυρος πέρσι κατέγραφε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους και των ωκεανών ήταν κατά 0,94 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία (των 13,9 βαθμών) του 20ού αιώνα. Έσπασε επίσης το προηγούμενο ρεκόρ, του 2015, κατά 0,04 βαθμό Κελσίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 σταμάτησε η κατάρριψη των ρεκόρ ζέστης, που συνεχιζόταν επί 16 μήνες.

Σε μια ξεχωριστή ανάλυσή της που βασίζεται σε δεδομένα των παγκόσμιων θερμοκρασιών, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το 2016 ήταν το θερμότερο έτος εδώ και 136 χρόνια.

Οι πέντε χρονιές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί όλες από τις αρχές του 21ου αιώνα: το 2005, το 2010, το 2014, το 2015 και το 2016.
"Ακόμη και αν δεν λάβουμε υπόψη μας την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, το 2016 παραμένει η πιο ζεστή χρονιά στη σύγχρονη ιστορία", σημείωσε ο καθηγητής Πιρς Φόρστερ, ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Πρίσλεϊ για το Κλίμα, στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Φόρστερ είπε ότι το 2017 πιθανότατα δεν θα είναι τόσο ζεστό αλλά δεν αποκλείει να καταγραφούν νέα ρεκόρ τα επόμενα χρόνια, "εκτός και αν σημειωθεί μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη", και αυτό γιατί η ηφαιστειακή τέφρα "κρύβει" τον ήλιο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το νέο «It Color» δεν έχει τίποτα κοινό με το Rose Quartzκαι το Serenity Baby Blue που κυριάρχησαν το 2016.

Η απόχρωση που αναμένεται να μας σαγηνέψει ονομάζεται «Greenery» και είναι ένα πολύ «ζωντανό και ζεστό yellow green».

Πρόκειται για την πράσινη απόχρωση που είχε ο αγαπημένος βάτραχος Kermit από το «The Muppet Show».

Σύμφωνα με το Pantone είναι μία επιλογή συνώνυμη με την «αναγέννηση και την επανεκκίνηση».

ΠΗΓΗ: queen.gr

Οι μπαταρίες lithium-ion μπορεί να βρίσκονται παντού και να παρέχουν υψηλές επιδόσεις, ωστόσο έχουν τα αδύνατά τους σημεία, όπως το ότι όταν υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει κίνδυνος να πάρουν φωτιά. Ειδικά μετά την υπόθεση του Galaxy Note 7 το όλο θέμα απασχολεί όλο και περισσότερους ερευνητές- και επιστήμονες του Stanford University διαπίστωσαν πως ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η ενσωμάτωση ενός επιβραδυντικού φωτιάς στην ίδια τη μπαταρία, που απελευθερώνεται όταν η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του New Atlas, η ιδέα αυτή υπάρχει εδώ και καιρό, και για την εφαρμογή της έχουν δοκιμαστεί αρκετές μέθοδοι- αλλά ως τώρα δεν είχε βρεθεί τρόπος να μην μειώνονται οι δυνατότητες και επιδόσεις της μπαταρίας. Αυτό που έκαναν οι ερευνητές του Stanford ήταν να ενσωματώσουν ένα κοινό επιβραδυντικό, το ΤΡΡ (φωσφορικό τριφαινύλιο) μέσα σε ένα «κέλυφος» πολυμερών μικροϊνών, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργήθηκαν με μια τεχνική ονόματι «electrospinning».

«Είναι η δομή πυρήνα- κελύφους των ινών που αποτελούν τα διαχωριστικά, η οποία καθιστά τη μέθοδο αυτή τόσο μοναδική και αποτελεσματική» λέει ο πρώτος συντάκτης της μελέτης, Κάι Λιου, στο New Atlas. «Και το electrospinning είναι κρίσιμης σημασίας για την δημιουργία τέτοιων ινών».

Το electrospinning είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει την απελευθέρωση υγρού από σύριγγα μέσα σε ηλεκτρικό πεδίο για να διασπαστεί σε μικροσκοπικές ίνες. Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί σε εργαστήρια για την παραγωγή διαλυόμενων ταμπόν τα οποία απελευθερώνουν φάρμακα για τον HIV και κάψουλες που απελευθερώνουν συμπληρώματα διατροφής μόνο αφού έχουν περάσει από το πεπτικό σύστημα.

Σε αυτή την περίπτωση, όταν η μπαταρία λειτουργεί κανονικά, το κέλυφος περικλείει το ΤΡΡ και το εμποδίζει από το να διαχυθεί στην ηλεκτρολύτη της μπαταρίας, κάτι που θα είχε κακές επιπτώσεις όσον αφορά στις επιδόσεις της. Ωστόσο όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 160 βαθμούς Κελσίου, το κέλυφος λιώνει και απελευθερώνει το επιβραδυντικό, σταματώντας τη διαδικασία της ανάφλεξης.

Η τεχνική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε μπαταρία μεγέθους κέρματος, και θεωρούν πως η ιδέα αυτή θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε μεγαλύτερες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ευθύνες στην κυβέρνηση και σε υπουργούς της «που θα αποδοθούν», για «το τεράστιο όργιο παράνομων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων» καταλόγισε μιλώντας στη Βουλή κατά την προ ημερησίας συζήτηση για το αγροτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας, σε υψηλούς τόνους, στις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι σχεδιάζει απολύσεις στο Δημόσιο, τόνισε ότι «αυτό είναι μεγάλο ψέμα» και πρόσθεσε:  «Γίνεται τεράστιο όργιο παράνομων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων για το οποίο υπάρχουν ευθύνες που θα αποδοθούν. Να μην αγνοειτε αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Να μην παρεμβαίνετε στο ΕΣ όπως κάνουν υπουργοί σας, κάτι που δεν συνάδει με το άρθρο 103 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει μονιμοποιήσεις συμβασιούχων».
Και ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών του: «Απολύσεις δεν θα κανει η ΝΔ αλλά θα γίνει μία απολύση κύριε Τσίπρα και αυτή θα είναι η δικιά σας από τον εντολοδόχο ελληνικό λαό. Και θα γίνει πολύ σύντομα».
Να σημειωθεί ότι χθες απαντώντας στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στην aftodioikisi.gr, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει την απόλυση των συμβασιούχων.

Με fast track διαδικασίες σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να κινηθεί η κυβέρνηση αναφορικά με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την μονιμοποίηση των περίπου 10.000 συμβασιούχων των δήμων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος είναι η «νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών  και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης», που αποκάλυψε στην συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr o υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης να αναληφθεί άμεσα, ώστε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στην aftodioikisi.gr, «η υπόθεση να έχει κλείσει έως το Μάρτιο».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «όλα θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στο εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων».
Να σημειωθεί ότι, ενόψει και της έναρξης της κινητικότητας, η κυβέρνηση αναμένει τα νέα οργανογράμματα των δήμων με βάση τα οποία θα προσδιορίζονται οι (πάγιες και διαρκείς) ανάγκες τους, μεγάλο μέρος των οποίων καλύπτονται τώρα από συμβασιούχους, ώστε να προσδιορίσει και τον ακριβή αριθμό των προσλήψεων μέσω της προκήρυξης του ΑΣΕΠ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!