Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017


Το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της- για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ- εξετάζει η ΠΓΔΜ σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει ειδικότερες προτάσεις ονομασίας, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Τετάρτη, θα συναντηθεί με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει- θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα μεταφέρει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στην κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα.

Μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε drone ανέπτυξαν ερευνητές του University of North Texas, για χρήση σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές- οι οποίες τείνουν να «ξηλώνουν» τις υποδομές τηλεπικοινωνιών.

«Πραγματοποιήσαμε επίδειξη ενός φορητού συστήματος επικοινωνίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε drone» είπε ο Καμές Ναμουντούρι, βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του UNT.

«Το σύστημα, με ισχύ μετάδοσης μόλις 250 miliwatt, είναι ικανό να παρέχει άμεση κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων στη διάρκεια επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών. Εάν η κλίμακά του αυξηθεί στα 10 watt, μπορεί να παρέχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας σε μια ολόκληρη πόλη σαν το Ντέντον (Τέξας)».

Ο Ναμουντούρι και η ομάδα του πρόσφατα πραγματοποίησαν επιτυχή δοκιμή του πρώτου συστήματος του είδους του στον κόσμο (Aerial Deployable Communication System) στο Ουάξαχακι του Τέξας. Η συσκευή τοποθετήθηκε σε drone, το οποίο πέταξε σε ύψος 400 ποδών (120 μέτρων).

Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας του προγραμματίστηκε να συντονιστεί στο bandwidth που έχει αποδοθεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης/ σωστικά συνεργεία, αποδεικνύοντας πως μπορεί να παρέχει άμεσα δυνατότητες επικοινωνίας και εξαφανίζοντας τον προβληματισμό περί υπερβολικού φόρτου ή υλικών ζημιών στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην πληγείσα περιοχή.

Τα πλήρη αποτελέσματα του πειράματος αυτού θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της 2017 Global City Teams Challenge Expo στην Ουάσινγκτον.

«Όλη η ομάδα έχει ζωτικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα» είπε ο Ναμουντούρι. «Συνεργαστήκαμε με τις Virtual Network Communications, loT+LTE Consulting Group, Unmanned Experts και AirRobot για να γίνει αυτό δυνατό.

Επίσης είχαμε βοήθεια από τα Lone Star UAS Center for Excellence, Texas A&M University στο Corpus Christi,την Federal Communications Commission, το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας του Τέξας, τις FirstNet, AT&T, την πυροσβεστική της πόλης του Ντέντον, την Civil Air Patrol και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει χωρίς τη χρηματοδότηση του National Science Foundation.

Επίσης, έχω καταπληκτικούς φοιτητές, που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα» τόνισε.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Πρωταθλητής στέφθηκε ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ, επικρατώντας με 66-51 του Ολυμπιακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο πέμπτος και τελευταίος τελικός είχε επεισοδιακό επίλογο, καθώς διεκόπη δύο λεπτά πριν από τη λήξη, εν μέσω «βροχής» φωτοβολίδων, με αποτέλεσμα ο αγώνας να ολοκληρωθεί αφού εκκενώθηκαν οι κερκίδες του κλειστού.



Επεισόδια ξέσπασαν και έξω από το ΣΕΦ, αμέσως μετά τη διακοπή της αναμέτρησης.

Επικράτησε ένταση μεταξύ αστυνομίας και οπαδών των Πειραιτών, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων.



Το «τριφύλλι» επέστρεψε την κορυφή του έπειτα από τρία χρόνια, πανηγυρίζοντας το 35ο πρωτάθλημα της ιστορίας του

Πρώτος σκόρερ για τους «πράσινους» ήταν ο Ρίβερς με 13 πόντους, ενώ από τους «ερυθρόλευκους» ο Αγραβάνης είχε 10.

Το ματς

Ο Παππάς έδωσε το προβάδισμα με τρίποντο στον Παναθηναϊκό, τα δυο τρίποντα ωστόσο των Παπανικολάου και Μάντζαρη έδωσαν αέρα πέντε πόντων στους Πειραιώτες (8-3).

Ο δεύτερος μάλιστα, με νέο τρίποντο στο 4’ έκανε το 11-3 και ανάγκασε τον Τσάβι Πασκουάλ να πάρει εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Μπουρούσης, Καλάθης και Ρίβερς, μείωσαν πολύ γρήγορα στον πόντο (11-10, σερί 7-0). Ο πρώτος μάλιστα κατάφερε να ισοφαρίσει σε 12-12 στη συνέχεια, χάνοντας παράλληλα την ευκαιρία να δώσει και πάλι το προβάδισμα στους «πράσινους», με το μπόνους βολής που είχε κερδίσει.

Ο Πρίντεζης με το γνωστό πεταχτάρι έγραψε το 14-12 στο 8’ , ενώ λίγο αργότερα ο Γιανγκ έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων στους «ερυθρόλευκους». Ο Ρίβερς μείωσε με τρίποντο ξανά στον πόντο (16-15), για τον Παναθηναϊκό, με τον Σπανούλη να διαμορφώνει το 17-14 του πρώτου δεκαλέπτου.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, ο Κώστας Παπανικολάου με πολύ ωραίο λέι απ, έκανε το 19-14, με τον Νικ Καλάθη να απαντά στη συνέχεια με τρίποντο (19-17) ενώ οι Γκιστ και Τζέιμς έδωσαν το προβάδισμα στους «πράσινους» (21-19).

Ο Αγραβάνης με ωραία διείσδυση ισοφάρισε σε 21-21 με τον Καλάθη να παίρνει στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό και με προσωπικό σερί 4-0 έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων (25-21) στους «πράσινους».

Πασκουάλ: Μετά τη Φενέρμπαχτσε δεν κλαίγαμε, βρήκαμε τη λύση

Ο Μπιρτς αποσόβησε τη διεύρυνση της διαφοράς από τον Γκιστ και στην επόμενη φάση, ο Γκριν μείωσε στο καλάθι (25-23) στο 15’.

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ο Γκιστ, το έκαναν οι Τζέιμς και Φώτσης, οι οποίοι ανέβασαν τη διαφορά στο +7 (30-23) για τον Παναθηναϊκό.

Όσο ο Ολυμπιακός συνέχισε να βρίσκεται μακριά από τον καλό του εαυτό σε άμυνα κι επίθεση, τόσο οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ έβρισκαν τον τρόπο να ανεβάσουν τη διαφορά (+11, 34-23).

Ο Σπανούλης, στο 19’ έσπασε το «πράσινο» σερί, μέσω της γραμμής των βολών (34-25), ενώ με τον ίδιο τρόπο ο Μάικ Τζέιμς έφερε και πάλι στο +11 (36-25).

Ο «ερυθρόλευκος» αρχηγός και πάλι με ωραία διείσδυση έκανε το 36-27, το οποίο μάλιστα ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Σφαιρόπουλος: Συγγνώμη από όλο τον κόσμο, θα γίνουμε πιο δυνατοί

Ρεσιτάλ χαμένων επιθέσεων είχαμε στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, με τους Παπανικολάου και Πρίντεζη από τη μία και τους Καλάθη και Γκιστ από την άλλη να αστοχούν σε συνεχόμενα τρίποντα.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα αυτό, άλλαξε, καθώς ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Νικ Καλάθης και ο Τζέιμς με δυο διαδοχικά τρίποντα, έστειλαν τη διαφορά στο +15 (42-27) για τους «πράσινους», ενώ λίγο αργότερα ο Σίνγκλετον με λέι απ ανέβασε τη διαφορά στο +17 (44-27).

Ο Ολυμπιακός, στα πρώτα τεσσεράμισι λεπτά της τρίτης περιόδου, έμοιαζε να είναι κλειδωμένος στην απίστευτη άμυνα του Παναθηναϊκού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να παραμείνει χωρίς σκορ όλα αυτά λεπτά.

Η ψυχολογία των Πειραιωτών, φαινόταν να είναι στο ναδίρ, καθώς μετά το τρίποντο του Γκάμπριελ για το +20 (47-27), ο Παπανικολάου δεν μπόρεσε να ευστοχήσει ούτε καν στις βολές.

Έπρεπε να περάσουν εξίμισι λεπτά για να καταφέρουν να σκοράρουν οι Πειραιώτες, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ και να μειώσουν στους 16 (48-32).

Τα λάθη διαδέχονταν το ένα, το άλλο, αφού η ασφυκτική άμυνα των παικτών του Παναθηναϊκού, έκανε εκείνους του Ολυμπιακού να μην μπορούν να περάσουν ούτε τη μπάλα. Το τριαντάλεπτο έκλεισε στο 57-37 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, ο Δημήτρης Αγραβάνης με δυο διαδοχικά τρίποντα, έριξε στους 14 τη διαφορά, κάνοντας το 57-43, με τον Γκριν, στη συνέχεια, να μειώνει κι άλλο (57-45, +12). Ο Παππάς ευστόχησε για το 59-45, όμως ο Σπανούλης με τρίποντο έριξε τη διαφορά στους 9 (59-48) στο 34′.

Οι Πειραιώτες φάνηκε να παίρνουν τα πάνω τους, όμως ήρθε ο Ρίβερς για να γράψει το 62-48, λίγο αργότερα και να ανεβάζει τη διαφορά στους 14 και πάλι στο 36′.

Και κάπου εκεί, τα πράγματα φάνηκαν να ξεκαθαρίζουν για την υπόθεση τίτλος. Ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε άψογα τα τελευταία λεπτά και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για τη σεζόν 2016-17.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 27-36, 37-57, 51-66

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 2, Τζέιμς 11 (1), Φελντέιν, Γκιστ 4, Γκάμπριελ 3 (1), Ρίβερς 13 (3), Φώτσης 3 (1), Παππάς 10 (2), Μπουρούσης 8, Καλάθης 12 (2).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Μιλουτίνοφ 6, Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 7 (1), Μάντζαρης 6 (2), Σπανούλης 9 (1), Γκριν 4, Μπιρτς, Γιανγκ 2, Παπαπέτρου 3 (1), Αγραβάνης 10 (2).


Δείτε το live του αγώνα μέσω τοτ filathlos.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!