Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Το μυστηριώδες και απάτητο νησί που δεν θέλει να επισκεφτεί κανείς
Εν έτει 2018 και δη στην εποχή της Πληροφορίας, μας ακούγεται απίστευτο το πως θα μπορούσε να υπάρχει έστω και ένα μέρος της Γης που να μην έχει επηρεαστεί καθόλου από το σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό, πόσο μάλλον να είναι τελείως αποκομμένο από αυτόν.
Κι όμως, υπάρχει ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο ουσιαστικά είναι "απάτητο" από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο πέρα του αυτόχθονα λαού του, από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι και σήμερα.
3.jpg
Το νησί ονομάζεται Νήσος Sentinel, βρίσκεται στον Κόλπο της Βεγγάλης, μεταξύ της Μιανμάρ και της Ινδονησίας, και η ιθαγενής φυλή του, οι Sentinelese όπως αποκαλούνται, είναι τόσο εχθρικοί με τον έξω κόσμο, ώστε το νησί έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εχθρικό μέρος του πλανήτη.
Κι αυτό διότι η φυλή που κατοικεί το νησί εδώ και σχεδόν 55.000 χρόνια είναι εντελώς αφιλόξενη και δεν θέλει πάρε δώσε με τους έξω επισκέπτες. Ελάχιστοι από όσους έχουν καταφέρει να πατήσουν το πόδι τους ή έστω και να πλησιάσουν αρκετά το νησί, έχουν γυρίσει ζωντανοί. Οι περισσότεροι από αυτούς δολοφονήθηκαν με άγριο τρόπο, ή γύρισαν βαριά τραυματισμένοι, και σε κατάσταση σοκ.
1.jpg
Οι κάτοικοι του νησιού, είναι άμεσοι απόγονοι των πρώτων κατοίκων της Αφρικής και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον υπόλοιπο πολιτισμό για περισσότερα από 55.000 χρόνια. Μάλιστα, ο ακριβής τους πληθυσμός παραμένει άγνωστος και θα μπορούσε να κυμαίνεται από 40 μέχρι 500 άτομα.
Όποιος αποφασίσει να πατήσει το πόδι του στο νησί, οι κάτοικοι θα τον υποδεχτούν με δόρατα και βέλη ακόμα και αν οι επισκέπτες προσπαθήσουν να τους προσφέρουν δώρα. Μια ομάδα διάσωσης που επισκέφτηκε το νησί μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 δέχθηκε επίθεση με βέλη.
Η γλώσσα τους είναι άγνωστη και οι συνήθειές τους επίσης. Μάλιστα, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να έρθει σε επαφή μαζί τους από το 1964, η ινδική κυβέρνηση οπισθοχώρησε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επισκέψεις στο νησί να απαγορεύονται και το ινδικό ναυτικό έχει επιβάλει μια ζώνη προστασίας 3 μιλίων καθώς οι συναντήσεις των ντόπιων με τους επισκέπτες δεν έχουν αίσιο τέλος. Παράλληλα η ινδική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την προσέγγιση του νησιού και την οποιαδήποτε επαφή με τη φυλή, όχι μόνο για την προστασία των επισκεπτών αλλά και των ίδιων των Sentinelese.
Υπάρχουν αρκετές φρικιαστικές ιστορίες για το πώς οι Sentinelese φέρονται στους ξένους. Φαίνεται, μάλιστα, ότι δεν δίστασαν να επιτεθούν στην αποστολή διάσωσης που επισκέφτηκε το νησί μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένας πολεμιστής ξεπήδησε μέσα από την πυκνή ζούγκλα και έριξε βέλη στο ελικόπτερο.
9.jpg
Ωστόσο έχει υπάρξει μια μοναδική φορά, όπου ένας φοιτητής το 1991 κατέφερε να έρθει σε επαφή με τους Sentinelese, προσφέροντάς τους δώρα, και γύρισε χωρίς να τον αγγίξουν. Έκτοτε όμως οι επαφές μαζί τους απαγορεύτηκαν.

Οι Sentinelese δεν έχουν απολύτως καμία ανοσία στις ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο να αποτελεί κίνδυνος να αφανιστεί ολόκληρη η φυλή.
Οι αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης έχουν καταλήξει ότι οι Sentinelese τα καταφέρνουν καλύτερα "μόνοι τους", χωρίς την παρέμβαση του δυτικού πολιτισμού.Περιστασιακά πραγματοποιούνται εναέριες προσεγγίσεις του νησιού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η φυλή είναι υγιής. Ωστόσο τα σπίτια των Sentinelese είναι καλυμμένα με εξαιρετικά πυκνή βλάστηση της ζούγκλας, γεγονός που άλλωστε τους έχει "προστατεύσει" από τον έξω κόσμο όλους αυτούς τους αιώνες.
5.jpg

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!