Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016


Οι νήσοι Φερόες (Føroyar) είναι 18 μικρά, βραχώδη νησιά στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Οι τουρίστες δεν τα ξέρουν τόσο καλά ακόμη, κι αυτό είναι καλό αν αναλογιστεί κανείς πως όπου και να κοιτάξεις βλέπεις απίστευτης ομορφιάς εικόνες. Στα νησιά αυτά υπάρχουν περισσότερα πρόβατα από ότι άνθρωποι, λογικό εάν σκεφτεί κανείς πως Føroyar σημαίνει “νησιά των προβάτων”.
Δείτε μερικές φωτογραφίες από τα κρυμμένα αυτά “διαμάντια”:
12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
Πηγή: newmoney.gr

Οι τρεις προκηρύξεις για πτυχιούχους (ΑΕΙ και ΤΕΙ) αλλά και απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν περάσει από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής και αναμένεται να ξεκινήσουν να προκηρύσσονται μέσα στον Ιούλιο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει 35 προσλήψεις κυρίως τεχνικού προσωπικού, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων (απόφοιτοι ΤΕΙ) θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας και γνώση χειρισμού Η/Υ.
Οσο για τους τεχνικούς που θα στελεχώσουν το τμήμα που γίνεται η εκτύπωση λαχείων, τραπεζογραμματίων, αξιογράφων του ελληνικού Δημοσίου κ.λπ., εκτός του απολυτηρίου Λυκείου θα απαιτείται προϋπηρεσία στο αντικείμενο της θέσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι επιλεγούν θα απασχοληθούν με διετή σύμβαση εργασίας που είναι δυνατόν να παραταθεί επί ένα ακόμη έτος.
Μετά τη λήξη της σύμβασης και εφόσον η υπηρεσία τους κριθεί ως ευδόκιμη, θα διορισθούν από την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης εργασίας τους.
Με 29 μόνιμους υπαλλήλους στην ειδικότητα ΠΕ Χημικών θα ενισχυθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Ηδη στον διαγωνισμό του υπουργείου ορίστηκαν τα άτομα που προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 2643/1998 (μία θέση για ΑΜΕΑ και μία για τρίτεκνο) και πλέον η προκήρυξη είναι έτοιμη προς έκδοση.
Η πρόσληψη των επιτυχόντων θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα Χημείας ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, καθώς και βεβαίωση ιδιότητας μέλους της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.
Η τρίτη προκήρυξη του ΑΣΕΠ αφορά στην πρόσληψη 45 μονίμων επιστημόνων Πληροφορικής, σε υπηρεσίες υπουργείων και δημόσιους φορείς.
Πρόκειται για θέσεις στις ειδικότητες ΠΕ Πληροφορικής (Επιστήμης των Υπολογιστών ή Μηχανικών Η/Υ) και ΤΕ Πληροφορικής (ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων).
1.000 μόνιμοι σε αστικές συγκοινωνίες και Μετρό
Εν τω μεταξύ, την πρόσληψη περίπου 1.000 μόνιμων υπαλλήλων στις αστικές συγκοινωνίες και στο Μετρό προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα οργανικά κενά στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες). Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και οι απολύσεις εργαζομένων που είχαν υποβάλει πλαστά απολυτήρια αποδυνάμωσαν τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα η ανάγκη ενίσχυσής τους με νέο προσωπικό να κρίνεται επιτακτική. Οι προσλήψεις θα αφορούν οδηγούς, εκδότες και ελεγκτές εισιτηρίων, καθώς επίσης τεχνικό προσωπικό και όχι διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ οι σχετικές προκηρύξεις θα εκδοθούν από το ΑΣΕΠ (αδιευκρίνιστο όμως το πότε). Η πρόβλεψη των νέων προσλήψεων περιλαμβάνεται και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ και αφορά: 495 νέους οδηγούς και 201 τεχνίτες στην ΟΣΥ και 130 οδηγούς και 170 τεχνίτες στη ΣΤΑΣΥ. Υπενθυμίζεται πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκρίνει ήδη την πρόσληψη 450 ατόμων στις ΟΣΥ και 200 ατόμων στις ΣΤΑΣΥ.
Δείτε περισσότερες προσλήψεις ΕΔΩ
aftodioikisi.gr
«Ελάτε για μπάνιο και αν βρέξει, τα λεφτά σας πίσω»
Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι αρμόδιοι σε τουριστική πόλη κοντά στη Βενετία, προκειμένου να προσελκύσουν λουόμενους. «Ελάτε να μαυρίσετε και αν βρέξει, θα πάρετε τα χρήματά σας πίσω» είναι το σλόγκαν στην πόλη Iεζόλο.


Στον σχετικό δικτυακό τόπο που αφορά τις παραλίες της περιοχής, οι λουόμενοι προπληρώνουν για μια θέση στην παραλία, πληρώνοντας 1 ευρώ επιπλέον ως «ασφάλεια κατά της βροχής».

Αν βρέξει μεταξύ 11:00 και 17:00 και η βροχή ξεπεράσει τα 3χιλιοστά, τότε τα χρήματα για την ξαπλώστρα επιστρέφονται.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ο Ιούνιος ήταν μάλλον κακός μήνας για την τουριστική βιομηχανία, καθώς ο κακός καιρός είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι αφίξεις κατά 18%.
Το κάπνισμα μπλοκάρει τη δράση φαρμάκων κατά του καρκίνου μαστού
Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένης θεραπείας κατά του καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν σουηδοί ερευνητές μετά από μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λουντ στην Σουηδία, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Πειραματικής Ογκολογίας, Έλενα Τζερνστρομ, υποστηρίζει ότι μεταξύ των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και κάνουν θεραπεία με αναστολείς αρωματάσης, όσες καπνίζουν έχουν τριπλάσιο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.

Αντιθέτως, το κάπνισμα είχε μικρή ή καθόλου επίδραση σε άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως η ταμοξιφαίνη, στην χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.065 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού την περίοδο 2002-2012. Μια στις πέντε ήταν καπνίστρια, πριν την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι γυναίκες, 50 ετών και άνω, που επαιρναν αναστολείς αρωματάσης είχαν χειρότερη ανταπόκριση στη θεραπεία, αν ήταν καπνίστριες, εν αντιθέσει με όσες δεν κάπνιζαν.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των καπνιστριών, είχε διακόψει το κάπνισμα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας και ως εκ τούτου οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να μελετήσουν αν η αποψή από το τσιγάρο αυξάνει την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Οι καπνίστριες είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω του καρκίνου του μαστού ή άλλων παθήσεων κατά τη διάρκεια της πενταετίας που διήρκεσε η μελέτη.

«Τα στοιχεία χρειάζονται επαλήθευση. Αν όντως ισχύουν όμως, τότε το αν η γυναίκα καπνίζει ή όχι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν επιλέγεται η βέλτιστική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού» εξηγεί η Δρ Τζερνστρομ.

Οι αναστολείς αρωματάσεις, όπως η αναστραζόλη, η εξεμεστάνη και η λετροζόλη, σταματούν την παραγωγή των οιστρογόνων στην μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Έτσι μειώνονται τα διαθέσιμα οιστρογόνα στον οργανισμό και ανακόπτεται η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού που φέρουν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.

Οι καρκίνοι του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς είναι οι συχνότεροι καρκίνοι, αναλογώντας σε δύο στις τρεις περιπτώσεις. Αν διαγνωστούν εγκαίρως, έως και το 100% των ασθενών επιβιώνουν σε ορίζοντα πενταετίας ή και περισσότερο.

«Δεν είναι ξεκάθαρο προς το παρόν γιατί το κάπνισμα κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς τους αναστολείς αρωματάσης. Ίσως, όμως, κάτι στο τσιγάρο να κάνει τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων. Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι η αποχή από το κάπνισμα, γενικώς, πολλώ δε μάλλον όταν η γυναίκα πάσχει από καρκίνο του μαστού» λέει η ερευνήτρια.
in.gr
Το απίθανο ψάρι που ζει στην έρημο εδώ και 60.000 χρόνια
Λέγεται ότι είναι το σπανιότερο ψάρι του κόσμου, αλλά και το πιο απομονωμένο είδος της Γης. Είναι ένα ψαράκι που ζει αποκλειστικά σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά της Κοιλάδας του Θανάτου, επιζώντας σε ακραία μοναξιά εδώ και πολύ καιρό -πραγματικά πολύ καιρό, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη.

Βρισκόμαστε στο Ντέβιλς Χολ,  έναν διάσημο γεωλογικό σχηματισμό στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου, μια από τις πιο άνυδρες περιοχές του πλανήτη. Ανάμεσα σε γυμνά βράχια, το άνοιγμα μιας σπηλιάς με διαστάσεις δύο επί πέντε μέτρα -εδώ έχουν ζήσει όλα τα ψάρια του είδους Cyprinodon diabolis που υπήρξαν ποτέ.


Τα σκοτεινά νερά της λίμνης μόλις που διακρίνονται από την επιφάνεια (Πηγή: Stan Shebs / CC BY-SA 3.0)

Έχουν μήκος μόλις δύο εκατοστά, και ο συνολικός πληθυσμός τους περιορίζεται σε λιγότερο από 50 άτομα. Το νερό έχει σταθερά υψηλή θερμοκρασία 32 βαθμών και τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά. Η σπηλιά είναι πολύ βαθιά, ωστόσο τα ψάρια τρέφονται και αναπαράγονται μόνο σε μια φυσική βυθισμένη πλατφόρμα από ασβεστόλιθο, πλάτους μόλις δύο μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Λόγω της σπανιότητάς του, το C.diabolis ήταν ένα από τα πρώτα είδη που εντάχθηκαν στον αμερικανικό νόμο για τα απειλούμενα είδη, και το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε τις γεωτρήσεις γύρω από το Ντέβιλς Χολ, προκειμένου να προστατευτεί το νερό της σπηλιάς.

Τόσο για τη βιολογία όσο και για τις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος, το ψάρι του Ντέβιλς Χολ έχει αποκτήσει εμβληματική αξία.

Η απίθανη παρουσία του ψαριού στη μέση της ερήμου κάνει τους επιστήμονες να ξύνουν τα κεφάλια τους εδώ και δεκαετίες. Η σπηλιά είναι μεν ανοιχτή στον αέρα, δεν επικοινωνεί όμως με λίμνες ή άλλες εμφανείς πηγές νερού.

Ορισμένοι έχουν προτείνει ότι το ψαράκι μεταφέρθηκε εκεί από ιθαγενείς Αμερικανούς σχετικά πρόσφατα, πριν από μερικούς αιώνες. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι πρόκειται για πιο παλιά ιστορία. Το C.diabolis και διάφορα συγγενικά είδη της Κοιλάδας του Θανάτου, λένε, κατάγονται από ψάρια της λίμνης που κάλυπτε την Κοιλάδα του Θανάτου την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Ecology, δείχνει ότι το είδος εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε υποψιαστεί κανείς.


Όλα τα ψάρια C.diabolis που υπήρξαν ποτέ γεννήθηκαν πάνω σε αυτή τη βυθισμένη πλατφόρμα (Πηγή: Stan Shebs / CC BY-SA 3.0)

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις συνέκριναν το DNA του Cyprinodon diabolis και δύο άλλων στενών συγγενών του, του C.radiosus και του C.nevadensis.  Και τα τρία είδη ζουν σε λίμνες της Νεβάδα και της Καλιφόρνια, οπότε θα περίμενε κανείς ότι οι εξελικτικές γραμμές τους διαχωρίστηκαν πολύ πρόσφατα.

Οι αναλύσεις έδειξαν όμως ότι το ψάρι του Ντέβιλς Χολ διαχωρίστηκε από τα άλλα είδη πριν από 50.000 με 80.000 χρόνια, και όχι πριν από 20.000 χρόνια όπως ήθελαν οι πιο φιλόδοξες μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμα ότι η ίδια η σπηλιά του Ντέβιλς Χολ ήταν κάποτε κλειστή, και άνοιξε στον αέρα όταν η οροφή της κατέρρευσε περίπου την ίδια εποχή που εμφανίστηκε το ψαράκι, πριν από 40.000 με 60.000 χρόνια.

Το C.diabolis «επιζεί το Ντέβιλς Χολ από τότε που το σπήλαιο άνοιξε στην επιφάνεια» γράφουν στη δημοσίευσή τους.

«Τα δύο συμβάντα, ο αποικισμός και η κατάρρευση της οροφής του σπηλαίου, θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από ένα κοινό γεωλογικό συμβάν που δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα» λένε.

Δηλώνουν όμως ανήσυχοι για το μέλλον ενός εμβληματικού είδους που κατάφερε να επιζήσει στην έρημο για τόσο πολύ καιρό.

«Η τύχη του ψαριού μόνο σίγουρη δεν είναι [...] Σήμερα, ο πληθυσμός του Ντέβιλς Χολ βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, με τους αριθμούς να πέφτουν μέχρι τα 30 ψάρια από περίπου 400 τη δεκαετία του 1970» προειδοποιούν.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ
Αν και άργησε ενάμισι μήνα η εγκύκλιος για όσους θέλουν να κάνουν άρση ακινησίας του αυτοκινήτου τους και να πληρώνουν τέλη με το μήνα ήρθε. Προσοχή όμως καθώς υπάρχουν επιβαρύνσεις αλλά και τσουχτερά πρόστιμα.


Με την εγκύκλιο δίδεται πλέον η δυνατότητα μερικής άρσης ακινησίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, όμως προσοχή καθώς υπάρχουν επιβαρύνσεις με καπέλο που είναι από 1/12 ως 2/12 των ετήσιων τελών, ενώ για όσους δεν καταθέσουν εγκαίρως πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας το πρόστιμο είναι όσο το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι:

Με την παρ. 4 του άρθρου 117 του ν. 4387/2016, δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, και εξαιρετικά για το έτος 2016, να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα καταβάλλοντας, πριν την άρση, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α) έως γ) της προαναφερθείσας διάταξης και συγκεκριμένα:

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2016), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι ανωτέρω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη.

Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος. 
Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.
Παράδειγμα 1:

Για επιβατικό ΙΧ 1000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€.
Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:

- για 1 μήνα, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€x(2/12)=20€.

- για 3μήνες, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 120€x(4/12)=40€.

- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€x(7/12)+120€x(2/12)=70€+20€=90€.
Παράδειγμα 2:

Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι: 100x 0,90=90 €. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:

- για 1 μήνα τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12)=15€

- για 3μήνες τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 90€x (4/12)=30€

- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 90€x [(7/12) + (2/12)]=90€x(9/12)=€.67,5

Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40€) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα (τελευταία εργάσιμη του τριμήνου), τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120€ x2=240€.

Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2016 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Με τις διατάξεις του άρθρου 122, του ίδιου νόμου, η έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 12/5/2016.

Εξυπακούεται ότι, στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος εντός του 2016, δεν τυγχάνουν εφαρμογής τα ανωτέρω, αλλά οι διατάξεις της υποπαρ. Ε7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (222 Α'), σύμφωνα με τις οποίες δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση, αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστίμων.

Το ίδιο συμβαίνει, εφόσον έχει προηγηθεί άρση ακινησίας, σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση στην περίπτωση διαγραφής οχήματος λόγω εξαγωγής του, όπου απαιτείται ο έλεγχος καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας τρέχοντος και παρελθόντων ετών.

Επίσης στην περίπτωση που έχει γίνει άπαξ χρήση ενός εκ των τριών ανωτέρω χρονικών περιόδων άρσης της ακινησίας και ο κάτοχος αιτείται εκ νέου άρση ακινησίας, τότε θα καταβάλλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας (αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει καταβληθεί) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, όπως ισχύει. Τέλος επισημαίνεται ότι η περ. γ' της παρ. 4 του άρθρου 117 εφαρμόζεται για άρση ακινησίας για χρονικά διαστήματα που δεν ρυθμίζονται από τις περ. α' και β', δηλαδή για χρονικά διαστήματα διαφορετικά από τον 1 μήνα ή τους 3 μήνες αντίστοιχα.

Παραδείγματα

Έστω ότι ο κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 90€), αιτηθεί για τρεις μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ύψους 30€. Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση των τριών μηνών ζητάει εκ νέου άρση της ακινησίας για το όχημά του, τότε ο εν λόγω κάτοχος πρέπει να καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αφαιρουμένου του ποσού των 30€ που έχει ήδη καταβάλει, ήτοι καταβάλλει 60€. Εάν, ο ως άνω κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 90€), αιτηθεί για τρεις μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ύψους 30€ και ενδιάμεσα αποφασίζει να το μεταβιβάσει/διαγράψει λόγω εξαγωγής, τότε επίσης πρέπει να καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2016, αφαιρουμένου του ποσού των 30€ που έχει ήδη καταβάλει, ήτοι καταβάλλει 60€.- Τρεις κατηγορίες υπαλλήλων θα παίρνουν επίδομα από 35 ως και 150 ευρώ το μήνα
- Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις του προσωπικού στους ΟΤΑ
- Τι προβλέπεται για 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους στο νέο νομοσχέδιο

Ένα νέο σχέδιο νόμου φέρνει αλλαγές στο Δημόσιο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις αποδοχές, τις μετακινήσεις και τις συνθήκες εργασίας 80.000 Δημοτικών Υπαλλήλων.
Με το νέο νομοσχέδιο επανέρχονται κάποιες από τις αποδοχές που είτε είχαν παγώσει, είτε είχαν καταργηθεί.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα καταβληθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και μέσα ατομικής προστασίας σε χρήμα σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Στην πρώτη κατηγορία που θα δικαιούται πλέον επίδομα 150 ευρώ το μήνα ανήκουν:
Εργαζόμενοι στην καθαριότητα
Εργαζόμενοι σε συνεργία απολύμανσης
Απολυμαντές
Εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού
Νοσηλευτές και νοσοκόμοι

Στη δεύτερη κατηγορία με επίδομα 70 ευρώ το μήνα υπάγονται:
Ηλεκτροσυγκολητές
Εργάτες ψεκασμού
Μηχανοτεχνίτες
Ηλεκτροτεχνίτες
Βαφείς
Φανοποιοί

Στην τρίτη κατηγορία με 35 ευρώ το μήνα που αντικαθιστούν το γάλα και τα μέσα ατομικής προστασίας που δεν έχουν χορηγηθεί κατά το παρελθόν ανήκουν οι: Γιατροί και νοσηλευτές
Συμβασιούχοι καθαριότητας
Οδηγοί οχημάτων
Εργαζόμενοι στην καθαριότητα.
Το ποσό θα καταβληθεί σε 36 δόσεις. Σε ό,τι αφορά σε φορείς που καταργούνται σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο άμεσα το προσωπικό εντάσσεται στους δήμους με την ίδια σχέση εργασίας που είχαν όταν υπηρετούσαν στους φορείς που καταργούνται. Η διάταξη αυτή αφορά στο μόνιμο και το αορίστου χρόνου εργασίας προσωπικό των φορέων που τελούν υπό εκκαθάριση.
Παράλληλα οι υπάλληλοι που έχουν μεταταχθεί ή μετακινηθεί σε ΟΤΑ α και β βαθμού και οι υπάλληλοι που έχουν μετακινηθεί στο πλαίσιο κινητικότητας θα λαμβάνουν την προσωπική διαφορά και ουσιαστικά θα αμείβονται με το ποσό της αρχικής τους θέσης.
newsit.gr

Γήπεδα προστατευμένα από την ζέστη, την σκόνη και τους ανέμους κατασκευάζουν στο Κατάρ

Τα προβλήματα

Η απόφαση της FIFA να πραγματοποιηθεί το μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για πολλούς λόγους.

Ενας λόγος είναι ότι επειδή φυσικά είναι αδύνατον να γίνουν οι αγώνες την θερινή περίοδο όπου θερμοκρασίες και οι συνθήκες γενικότερα είναι κυριολεκτικά κολασμένες το μουντιάλ του 2022 θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία… χειμώνα ώστε οι συνθήκες να είναι πιο ομαλές για να γίνουν ποδοσφαιρικά ματς.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει για δύο μήνες να διακοπούν απότομα τα εθνικά πρωταθλήματα, οι διεθνείς διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ κλπ) με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ακόμη και τον χειμώνα στο Κατάρ οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να είναι υψηλές ενώ επίσης κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα φαινόμενα της ερήμου όπως για παράδειγμα, έντονες αμμοθύελλες.

Οι λύσεις

Στην προσπάθεια της να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα η κυβέρνηση του Κατάρ έχει ρίξει ένα πακτωλό χρημάτων για να αναπτυχθούν νέες προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα ώστε τα γήπεδα που χτίζονται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά κάθε πιθανό αλλά και απρόβλεπτο παράγοντα μπορεί να παρουσιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κατάρ κατασκευάζουν με εκτυπωτές 3D μακέτες των γηπέδων που ήδη χτίζονται ή πρόκειται να χτιστούν σύντομα στο Κατάρ.

Αυτές τις μακέτες τις χρησιμοποιούν σε διαφόρων ειδών πειράματα για να διαπιστώσουν τις αδυναμίες και τις αντοχές τους.

Τις τοποθετούν παραδείγματος χάριν μέσα σε ειδικές αεροτουρμπίνες δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προσομοιώνει την περίπτωση μιας σφοδρής αμμοθύελλας.

«Μελετάμε όλα τα ζητήματα σχετικά με την αεροδυναμική, το πώς το σχήμα των γηπέδων επηρεάζει τη σκόνη, την θερμοκρασία και των άνεμο μέσα σε αυτά και πώς αλλάζοντας το σχήμα των γηπέδων μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων» αναφέρει ο καθηγητής μηχανολογίας Σαούντ Γκάνι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα γήπεδα του Κατάρ θα έχουν ενσωματωμένα τα πιο προηγμένα συστήματα κλιματισμού που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα σε τέτοιας κλίμακας κτίσματα.

ΠΗΓΗ: tovima.gr
ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2016. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ 1 - 28/7 
Από την 1η ως τις 28 Ιουλίου πραγματοποιούνται φέτος στο Θέατρο Κήπου, για 34 η χρονιά, οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου. Έτσι, έπειτα από το δίμηνο φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή - Φωνές της Πόλης», που ήταν αφιερωμένο εξ ολοκλήρου σε παραστάσεις θεατρικών σχημάτων της Θεσσαλονίκης με στόχο να τονωθεί και να προβληθεί η τοπική θεατρική παραγωγή, με τις Γιορτές το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, εκτός από τοπικές παραγωγές, επιλεγμένες παραστάσεις από όλη την Ελλάδα.

Ποικιλία μορφών και θεμάτων χαρακτηρίζει τη φετινή διοργάνωση, στην οποία μπορεί κανείς να διακρίνει δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά θεάματα που απευθύνονται σε ολόκληρη την οικογένεια και σε όλες τις ηλικίες θεατών: παιδιά, εφήβους, ενήλικες· πρόκειται για θεατρικές προτάσεις όπου προέχει η κίνηση, η μουσική, τα κωμικά στοιχεία, αλλά και η ποίηση, η μαγεία της ελεύθερης φαντασίας (Τα ψηλά βουνά, Τα σαράντα κλειδιά, Πιάνω πατάρι...).


Ο δεύτερος άξονας  αφορά νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα και τη μεταφορά  τους  στη σκηνή. Εδώ βρίσκουμε σπουδαία κείμενα συγγραφέων όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Η νοσταλγός), ο  Ζαχαρίας Παπαντωνίου (Τα ψηλά βουνά), η Μαρία Ιορδανίδου (Λωξάντρα). Στον άξονα αυτόν μπορούν να συμπεριληφθούν και  Τα σαράντα κλειδιά, που στηρίζονται σε ένα υπέροχο σκυριανό λαϊκό παραμύθι, καθώς και η Αγγελική, που βασίζεται στη συγκλονιστική αφήγηση μιας προσφυγοπούλας από τη Μικρασία.

Χωρίς να λείπουν, όπως κάθε χρόνο, και τα μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου: το σαιξπηρικό Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, ως συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του ελισαβετιανού δραματουργού, και η Αντιγόνη του Σοφοκλή, μια παράσταση που περιοδεύει για δεύτερο καλοκαίρι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.   

Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2016, που αρχίζουν με Σαίξπηρ και τελειώνουν με Παπαδιαμάντη, φιλοδοξούν να προσφέρουν στο ευρύ κοινό υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία, αξιοποιώντας έναν υπαίθριο χώρο που ανήκει πια στη θεατρική ιστορία της Θεσσαλονίκης.
.
Παρασκευή 1 Ιουλίου
ώρα 21.15

Εταιρεία Θεάτρου Θέση
Όνειρο καλοκαιρινής νύχταςτου Σαίξπηρ
 
Μετάφραση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Μιχαλόπουλος
Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Κοστούμια - Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Σχεδιασμός αφίσας: Αχιλλέας Μεσάικος
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Παίζουν:
Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου
 
Πέντε ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς,  υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στην γλώσσα του ποιητή, συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια.

Μετά από επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα , η δημοφιλής σαιξπηρική κωμωδία  παρουσιάζεται στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, και στη συνέχεια στο Festival Internacional de Teatro Clásico στο Almagro της Ισπανίας.
 
 
Δευτέρα 4, Τρίτη 5 Ιουλίου
ώρα 21.15
 
Μεταξουργείο – Χώρος θεάματος
Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου
.
Διασκευή - σκηνοθεσία:Άννα Βαγενά
Μουσική επιμέλεια:Λάμπρος Λιάβας
Φωτισμοί:Μελίνα Μάσχα

Παίζουν:
Άννα Βαγενά

Η ζωή και οι συναρπαστικές αφηγήσεις της Πολίτισσας Λωξάντρας, έτσι όπως τις αποτύπωσε στο βιβλίο Λωξάντρα (εκδόσεις Εστία) η εγγονή της, η Μαρία Ιορδανίδου, ξαναζωντανεύουν στη σκηνή, με την ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας, με επίκεντρο τον Ελληνισμό της Πόλης από το 1870 έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λωξάντρα αναδεικνύεται σε σύμβολο της πολίτικης Ρωμιοσύνης, διασώζοντας τη μνήμη και την ταυτότητα με τον αυθορμητισμό και τη γνησιότητα του απλού λαϊκού ανθρώπου, με το βαθύ γυναικείο ένστικτο και τη μητρική αγκαλιά.

Στόχος της παράστασης δεν είναι μια απλή «νοσταλγική» αναδρομή, αλλά να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία και αλληλεγγύη.

Δεν λείπουν οι απαραίτητες γεύσεις και μυρωδιές από την πλούσια πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας. Από την άλλη, η παράσταση είναι κι ένα υπέροχο μελωδικό αφιέρωμα στα τραγούδια και τους χορούς της Πόλης, με τα ταταυλιανά χασαποσέρβικα, τους καρσιλαμάδες, τους αμανέδες και τα πολίτικα συρτά.
 
Πέμπτη 7, Παρασκευή 8 Ιουλίου
ώρα 21.15

Παιδική Σκηνή Θεάτρου Ακροπόλ
Τα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου
 
Σκηνοθεσία:  Βασίλης Μαυρογεωργίου
Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος
Σκηνικά - Κοστούµια: Κωνσταντίνος Ζαµάνης
Χορογραφία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Ψηφιακά video: Νίκος Τσιµούρης
Κινούµενα σχέδια: Βαγγέλης Σιγάλας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου, Νίκος Μαραθάς
Βοηθός σκηνογράφου: Αναστασία Αγαθού
Εκπαιδευτική σύµβουλος: Ειρήνη Ιακώβου

Παίζουν:
Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μάνος Στεφανάκης, Θανάσης Δόβρης, Γρηγόρης Ποιµενίδης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Σωτήρης Μεντζέλος, Γιώργος Σύρµας, Παντελής Φλατσούσης, Γιώργος Φλωράτος

«Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Βιβλίο που σίγουρα έχουμε διαβάσει όλοι κάποια στιγμή. Τα Ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική. Η ζωντανή του γλώσσα και οι δροσερές  εικόνες που δημιουργεί κατά την ανάγνωσή του ήταν από τους βασικούς λόγους που διαλέξαμε να το ανεβάσουμε. Πρόκειται για μια παρέα παιδιών του δημοτικού, που με την προτροπή του δασκάλου τους περνάνε το καλοκαίρι  μόνα στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν  τη φύση,  την επιβίωση,  το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα, και κυρίως  την προσφορά» (Βασίλης Μαυρογεωργίου). 
 
Δευτέρα 11, Τρίτη 12 Ιουλίου
ώρα 21.15

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Τα σαράντα κλειδιά
σκυριανό παραμύθι
 
Σκηνοθεσία: Ελένη Δημοπούλου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Μέλπω Βασιλικού
Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμός: Ρίτσαρντ Άντονυ

Παίζουν:
Σοφία Αντωνίου, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Θέμης Θεοχάρογλου, Δημήτρης Φουρλής

Πώς μπορούμε με ελευθερία και φαντασία να «μαγεύουμε» τα παιδιά και τους μεγάλους και να ενεργοποιούμε ταυτόχρονα την κριτική σκέψη τους, αλλά και τη συγκίνηση;
Τα Σαράντα κλειδιά είναι μια πρόταση θεάτρου για όλη την οικογένεια, βασισμένη σε ένα υπέροχο λαϊκό παραμύθι που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες: η ζωή και οι δυσκολίες της, η αγάπη, η αγωνιστικότητα, η ζήλεια και το μίσος, η καλοσύνη και η κακία είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού. Οι ηθοποιοί το αφηγούνται και ταυτόχρονα το παίζουν, εκτελούν τα τραγούδια, φτιάχνουν μπροστά μας τα σκηνικά, κατεβαίνουν στην πλατεία και συνεργάζονται με τους θεατές. Επτά ηθοποιοί ερμηνεύουν δεκάδες ρόλους σε μια παράσταση όπου η δημιουργική φαντασία συγκατοικεί με το χιούμορ, την ευαισθησία, τη θεατρική μαγεία. Με τα πιο απλά υλικά, οι ηθοποιοί μετατρέπουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα, κάστρο και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους, εξοικειώνοντας τους νεαρούς θεατές με τη γλώσσα του θεάτρου και τους κώδικες της αφήγησης και κινητοποιώντας τη σκέψη αλλά και την ενσυναίσθηση.
 
Τετάρτη 13, Πέμπτη 14, Παρασκευή 15 Ιουλίου ώρα 21.15

5η Εποχή Τέχνης
Αντιγόνη του Σοφοκλή
 
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικό - Kοστούμια:Παναγιώτα Κοκκορού
Σχεδιασμός ήχου:Γιάννης Λαμπρόπουλος
Παίζουν:
Νικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά,  Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης,  Ελένη Ζαραφίδου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, Κώστας Βελέτζας,  Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης.
Ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας, ένα παγκόσμιο μήνυμα αντίστασης. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης. Ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις: δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου.

Πάνω από 50.000 θεατές παρακολούθησαν την παράσταση το «σκληρό καλοκαίρι» του 2015 σε όλη την Ελλάδα. Για μια παράσταση «τίμια και σεβαστική στο είδος» έκανε λόγο ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ η Στέλλα Χαραμή παρατήρησε την επικράτηση της «απόλυτης σιωπής», όχι απλώς στη θέαση της παράστασης αλλά «στο άκουσμα του σοφόκλειου λόγου». Κατά τον σκηνοθέτη, το μήνυμα του Σοφοκλή ακούγεται τόσο σημερινό «όχι μόνο σε σχέση με την αλαζονεία της εξουσίας, ή με την αδήριτη ανάγκη να ζει κανείς σύμφωνα με τις αξίες του, αλλά και με μια ακόμη διάσταση του έργου: Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να μάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον, αυτή την τόσο ουσιαστική λειτουργία και έννοια της δημοκρατίας».
 
Δευτέρα 18, Τρίτη 19 Ιουλίου
ώρα 21.15
.
Ομάδα Killing the Fly
Αγγελική αληθινή μαρτυρία της Αγγελικής Ματθαίου
 
Σκηνοθεσία:Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert

Παίζουν:
Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Γιάννης Κουκουράκης.
 
Η παράσταση βασίζεται στην πραγματική ιστορία μιας προσφυγοπούλας από τις Φώκαιες της Σμύρνης. Η Αγγελική Ματθαίου «είναι ένα παιδί της Λωζάνης - της συνθήκης της Λωζάνης». Η ιστορία της ξεκινάει στα 1922, όταν η ηρωίδα είναι μόλις 6 χρονών. Με την Καταστροφή της Σμύρνης η οικογένειά της αιχμαλωτίζεται από την τουρκική χωροφυλακή (τζανταρμάδες). Κι έτσι ξεκινά ένα πολύχρονο οδοιπορικό προς τα ενδότερα της Τουρκίας, στη διάρκεια του οποίου χάνει όλη της την οικογένεια. Έπειτα από χρόνια καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο.

Μετά τη συμμετοχή τους για πέμπτη φορά στην παράσταση Μαγικός αυλός του Σάιμον Μακ Μπέρνυ, ιδρυτή της ομάδας Complicité, οι Killing the Fly επιστρέφουν στην Ελλάδα με το έργο Αγγελική, που μιλάει για το σημαντικότερο ζήτημα των καιρών μας, την προσφυγιά και που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη και το χειμώνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
 
Τετάρτη 20, Πέμπτη 21 Ιουλίου
ώρα 21.15

Θέατρο Πόρτα / Patari Project
Πιάνω παπούτσι...  πάνω στο πιάνο
παραγωγή: Patari Project
 
Σκηνοθεσία:  Σοφία Πάσχου
Μουσικός:  Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη:  Εριφύλη Στεφανίδου
Σκηνικά:  Ντέιβιντ Νεγρίν
Κοστούμια:  Κλαίρ  Μπρέισγουελ
Φωτισμοί:  Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Οργάνωση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παίζουν:
Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης
 
Μια παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη στη Σταχτοπούτα του Sergei Prokofiev και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου. Μια διαφορετική, φρέσκια  ματιά πάνω στο μύθο της Σταχτοπούτας, μιας ιστορίας που έχει κρατήσει στον χρόνο. Μια παράσταση σύγχρονη, πρωτότυπη, διασκεδαστική, γεμάτη μουσική και φαντασία.

Έξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν  πάνω σε ένα πιάνο που μετατρέπεται σε σκηνή, «πατάρι»,  και εκεί συμβαίνουν όλα. Οι κολοκύθες γίνονται  άμαξες,  τα ποντίκια άλογα,  τα παλιά παπούτσια γυάλινα γοβάκια, αλλά και ο χορός γίνεται αφήγηση, η αφήγηση κοντσέρτο,  και μια ολόκληρη ιστορία χωράει σε μια νότα! Η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας μεγαλώνουν, ενώ οι μεγάλοι ξαναγίνονται παιδιά! Όλα αυτά, συμβαίνουν πάνω στο πατάρι χωρίς μαγικά ραβδιά, παρά μόνο με το σώμα, τη φωνή και την παλλόμενη μουσική ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του εικοστού αιώνα.

Η παράσταση παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία όλο το χειμώνα στην Αθήνα, στο θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.
 
Τετάρτη 27, Πέμπτη 28 Ιουλίου
ώρα 21.15

Θίασος Λώτινος Ήλιος
Η νοσταλγός του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
 
Σκηνοθεσία:  Άννα Παπαμάρκου
Σκηνικά:  Λένα Λέκκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Λαμπριανός
Επιμέλεια κίνησης: Εριφύλη Στεφανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Video:Δημήτρης Γκότσης
Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος

Παίζουν:
Αριέττα Μουτούση, Μαρία Λογοθέτη, Δημήτρης Λιόλιος.

Στον ρόλο του μπάρμπα-Μοναχάκη εμφανίζεται κινηματογραφικά ο Θοδωρής Κατσαφάδος
 
Στη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Η νοσταλγός, γίνεται ένα άλμα στο χρόνο. Η αφετηρία της δράσης μεταφέρεται χρόνια μετά. Το φώς της σελήνης, οι ήχοι της φύσης μοιάζουν σαν τότε… Τότε, που η Λιαλιώ ήταν νέα, παντρεμένη με συνομήλικο του πατέρα της. Τότε, που φλεγόταν από τη νοσταλγία για το πατρικό της σπίτι.... Ξυπνούν τις μνήμες από τη νεανική φυγή. Μνήμες που ζητούν λύτρωση στο παρόν. Η Λιαλιώ, λοιπόν, ταξιδεύει και πάλι πέρα... Μια φεγγαρόλουστη νύχτα, σαν σε παιχνίδι, παίρνει μια βάρκα μαζί με τον νεαρό Μαθιό. Η αθώα βαρκάδα εξελίσσεται σε αγωνιώδες ταξίδι φυγής, καθώς ο σύζυγος τούς καταδιώκει. Η Νοσταλγός, αποφασισμένη να φτάσει στην απέναντι όχθη, δεν σταματά...
.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
Γερμανού Νικολάου, Έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη, 54621, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2310256775

Ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν απέτυχε στη δικαστική του προσπάθεια να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τη Νορβηγία ότι δεν θα τον εκδόσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εάν έρθει στη σκανδιναβική χώρα για να παραλάβει ένα βραβείο για της ελευθερία του λόγου, είπε νορβηγικό δικαστήριο χθες.

Οι δικηγόροι του Σνόουντεν είχαν δηλώσει τον Απρίλιο ότι θα μηνύσει τη Νορβηγία για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευσή του στο σκανδιναβικό κράτος.

Οι ΗΠΑ του έχουν κάνει μήνυση για κατασκοπεία γιατί διέρρευσε λεπτομέρειες για τα εκτεταμένα προγράμματα κατασκοπείας των.

Η Ρωσία, που συνορεύει με τη Νορβηγία, προσέφερε άσυλο στον Σνόουντεν το 2013.

"Το Δικαστήριο του Όσλο έχει αποφασίσει ότι η μήνυση από τον Έντουαρντ Σνόουντεν κατά του κράτους σχετικά με την έκδοσή του θα πρέπει να απορριφθεί", είπε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Ο Σνόουντεν έχει προσκληθεί στη Νορβηγία για να παραλάβει ένα βραβείο από το τοπικό παράρτημα της ένωσης συγγραφέων PEN International, αλλά ανησυχεί ότι η Νορβηγία θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, είπαν οι δικηγόροι του.

Το νορβηγικό δικαστήριο δήλωσε ότι οι νόμοι έκδοσης του κράτους ισχύουν μόνο για άτομα που είναι ήδη στη χώρα, και ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι υποχρεωμένο να βγάλει απόφαση για το αν θα εκδόσει κάποιον που ζει εκτός της χώρας.

Ως μέρος της απόφασης, ο Σνόουντεν κλήθηκε επίσης να πληρώσει 7.000 κορώνες Νορβηγίας (741 ευρώ) στο κράτος για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Euro 2016: Χόρεψε την Ισπανία και πέρασε στους 8 η Ιταλία!
Πολλοί την είχαν ξεγραμμένη στο φετινό Euro 2016, όμως η Ιταλία για μία ακόμα φορά διέψευσε πανηγυρικά τους επικριτές της! Η Σκουάντρα Ατζούρα πέταξε εκτός προημιτελικών τη θριαμβεύτρια του 2008 και του 2012 Ισπανία, την οποία νίκησε με 2-0, σε ένα παιχνίδι όπου κυριάρχησε απόλυτα στο μεγαλύτερο μέρος και θα μπορούσε να έχει πετύχει και άλλα γκολ, αν δεν είχε απέναντί της έναν φανταστικό Ντε Χέα.

Οι Ιταλοί έφεραν από την αρχή το παιχνίδι στα μέτρα τους, κρατώντας το τέμπο χαμηλά, και ήδη στο 11' ο Ντε Χέα είχε αναγκαστεί σε δύο μεγάλες επεμβάσεις: αρχικά στο 8' με την κεφαλιά του Πελέ που έδιωξε σε κόρνερ, και έπειτα στο 11' με το ανάποδο ψαλίδι του Τζακερίνι που έδιωξε με δυσκολία, με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι και να απομακρύνεται.

Στο 25' ήταν ο Παρόλο που έφτασε κοντά στο γκολ, όμως η κεφαλιά του μετά από σέντρα του Ντε Σίλιο πέρασε λίγο άουτ.

Το γκολ που άξιζαν οι Ιταλοί ήρθε τελικά στο 33', όταν ο Έντερ εκτέλεσε απευθείας το φάουλ με δύναμη, ο Ντε Χέα απέκρουσε δύσκολα, και στη συνέχεια της φάσης ο Κιελίνι από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Οι Ισπανοί όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά κινδύνευσαν να δεχθούν και δεύτερο γκολ λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, με τον Ντε Χέα να αποκρούει εντυπωσιακά το σουτ του Τζακερίνι.

Στο δεύτερο μέρος οι Ιταλοί είχαν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων μέχρι το 70', χάνοντας μεγάλη ευκαιρία με τον Έντερ στο 55', ο οποίος βγήκε τετ α τετ με τον Ντε Χέα, αλλά νικήθηκε από τον Ισπανό γκολκίπερ.

Από το 70' και μετά οι παίκτες του Κόντε οπισθοχώρησαν, αφήνοντας χώρο στους Ισπανούς, που πίεσαν για την ισοφάριση και απείλησαν στο 71' με το φαλτσαριστό σουτ του Αντούριθ που πέρασε λίγο άουτ, στο 76' με το σουτ του Ινιέστα που απέκρουσε ο Μπουφόν, και στο 77' με το καλό σουτ του Πικέ που επίσης απομάκρυνε ο Μπουφόν.

Ο βετεράνος γκολκίπερ ήταν και αυτός που κράτησε όρθια την Ιταλία στη μεγαλύτερη στιγμή των “Φούριας Ρόχας”, όταν στο 90' απέκρουσε την εξ επαφής προβολή του Πικέ, ενώ ένα λεπτό αργότερα οι Ιταλοί “κλείδωσαν” την πρόκριση με το γκολ του Πελέ μετά από ωραία αντεπίθεση, πανηγυρίζοντας μία μεγάλη και δίκαια πρόκριση.

Στα προημιτελικά η Ιταλία θα συναντήσει την Γερμανία, στο παιχνίδι που θα διεξαχθεί στις 10 το βράδυ του Σαββάτου.
Euro 2016: Έπεσε σε... παγόβουνο η Αγγλία - Ψήφισαν Brexit οι Ισλανδοί!
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κατάφερε η Ισλανδία, που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας και πήρε μία παλικαρίσια πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2016, αφήνοντας τους φιλόδοξους Άγγλους για μία ακόμα χρονιά στα... κρύα του λουτρού.

Κι όμως, το ματς είχε ξεκινήσει ιδανικά για τους Άγγλους, καθώς μόλις στο 3ο λεπτό του παιχνιδιού ο γκολκίπερ Χάλντορσον... γκρέμισε μέσα στην περιοχή τον Στέρλινγκ και ο διαιτητής σωστά υπέδειξε το πέναλτι, που εκτέλεσε εύστοχα ο Ρούνι, ανοίγοντας το σκορ.

Η συνέχεια, όμως, ήταν τέτοια που ούτε ο πιο αισιόδοξος Ισλανδός οπαδός δεν θα την περίμενε: μόλις στο 6ο λεπτό η Ισλανδία ισοφάρισε με γκολ του Σίγκουρντσον που ξεκίνησε από... εκτέλεση πλαγίου άουτ (!), και στο 18' ο Σίγκθορσον δοκίμασε τυο μακρινό σουτ, ο Χαρτ έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, και αυτή κατέληξε στα δίχτυα, με τους Ισλανδούς να περνούν αναπάντεχα μπροστά στο σκορ!

Στη συνέχεια, οι Ισλανδοί κλείστηκαν στην άμυνα, δημιουργώντας ένα συμπαγές “τείχος” που τα “λιοντάρια” δεν μπορούσαν να διασπάσουν, απειλώντας κυρίως με μακρινά σουτ, με καλύτερη στιγμή στο πρώτο ημίχρονο το εντυπωσιακό βολ πλανέ του Κέιν που ανάγκασε τον Χάλντορσον σε δύσκολη επέμβαση.

Ο χρόνος περνούσε, και οι Άγγλοι, παρά την είσοδο του Γουίλσιρ (στο ημίχρονο) και του Βάρντι (στο 60') όχι μόνο δεν μπορούσαν να γίνουν απειλητικοί, αλλά κινδύνευσαν να δεχθούν και τρίτο γκολ στο 55', όταν ο Χαρτ απέκρουσε ενστικτωδώς το κοντινό ανάποδι ψαλιδάκι του Σίγκουρντσον!

Μέχρι το τέλος του αγώνα, η Αγγλία δεν έκανε ουσιαστικά καμία καλή ευκαιρία, με τους Ισλανδούς να κρατούν σχετικά άνετα το 2-1 και να παίρνουν μία ακόμα ιστορική πρόκριση, που τους φέρνει στους 8 του Euro 2016, όπου θα αντιμετωπίσουν τη διοργανώτρια Γαλλία, σε ένα ματς που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στις 10 το βράδυ.
Σημειώνεται ότι μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, Ρόι Χότζον, υπέβαλε την παραίτησή του.
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!