Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017


Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υπολογιστή, που ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τις πρόωρες ενδείξεις κατάθλιψης σε έναν άνθρωπο, αναλύοντας απλώς τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στο Instagram, στο Facebook και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Το πρόγραμμα βασίζεται στο γεγονός ότι όταν κανείς αρχίζει να έχει μαυρίλες, αυτό αντανακλάται στις φωτογραφίες του. Έτσι, είναι δυνατό -χάρη στους κατάλληλους αλγόριθμους του προγράμματος- να δημιουργηθεί ένα νέου τύπου σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την επερχόμενη κατάθλιψη, το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμη και σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.

Η έως τώρα δοκιμή του προγράμματος με 166 χρήστες και σχεδόν 44.000 φωτογραφίες δείχνει ότι έχει ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 70% στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης, έναντι 42% που έχουν οι παθολόγοι και γενικοί γιατροί (όχι οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Κρις Ντάνφορθ και 'Αντριου Ρις των πανεπιστημίων Βερμόντ και Χάρβαρντ αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πληροφορικής "EPJ Data Science".

Η μελέτη δείχνει ότι οι φωτογραφίες των χρηστών με αρχόμενη κατάθλιψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να έχουν πιο σκούρα χρώματα (μια ένδειξη αρνητικής ψυχικής διάθεσης), να περιέχουν λιγότερα πρόσωπα και πολλές μοναχικές «σέλφι» (μια ένδειξη εσωστρέφειας), να προσελκύουν περισσότερα σχόλια από άλλους χρήστες (όχι πάντα θετικά) και να κάνουν μικρότερη χρήση των διαφόρων φίλτρων.

Όταν γίνεται χρήση φίλτρου, συχνότερα χρησιμοποιείται κάποιο, όπως το Inkwell στο Instagram, που μετατρέπει τις έγχρωμες φωτογραφίες σε ασπρόμαυρες.

Αντίθετα οι ψυχικά υγιείς χρήστες προτιμούν φίλτρα όπως το Valencia, που προσδίδουν στις φωτογραφίες ένα πιο ζεστό και φωτεινό τόνο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με κατάθλιψη κάνουν συχνότερες αναρτήσεις φωτογραφιών σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Μόλις επτά εβδομάδες πριν, το ζεύγος «Brangelina», το πιο διάσημο ζευγάρι του Χόλιγουντ όπως τους γνωρίζει ο κόσμος , στάθηκε πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες.

«Ο Μπραντ έκανε το πρώτο βήμα», λέει ο βιογράφος του ζευγαριού Ίαν Χαλπερίν. «Στη συνέχεια ο ένας έπεσε στην αγκαλιά του άλλου».

Τα δύο αστέρια, με ασφάλεια μακριά από αδιάκριτα βλέμματα στο σπίτι ενός φίλου, έβαλαν στην άκρη την πίκρα από τη λάσπη των τελευταίων μηνών που κατέστρεψε την παραμυθένια εικόνα του ζευγαριού που ερωτεύτηκε με πάθος.

«Υπήρχαν πολλά δάκρυα», προσθέτει ο Χαλπερίν. «Τίποτα δεν αφέθηκε στο τραπέζι. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισαν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, που σηματοδότησε την αρχή μιας νέας φάσης στη σχέση τους».

Όταν το ζευγάρι χώρισε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα σε καταγγελίες για ποτό, τα ναρκωτικά και τον τσακωμό μεταξύ του Πιτ και τον έφηβο γιο τους Maddox – που προκάλεσε έρευνες από το FBI και τις κοινωνικές υπηρεσίες – το ρήγμα στη σχέση τους φαινόταν ως τελικό.

Αλλά η συνάντηση που οργάνωσε ο διαπραγματευτής για το διαζύγιο του ζευγαριού τους έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε παρουσία «διαιτητή», ο οποίος τους βοήθησε να ξεφύγουν από την πικρία και τις αντεγκλήσεις. Συμπέρασμά τους ήταν ότι, όπως των τελευταίων ημερών Λιζ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, εξακολουθεί να αγαπιούνται και ήθελαν να δοκιμάσουν και πάλι.

Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, αποφάσισαν να παραμείνουν ζευγάρι μετά από εντατικές συνεδρίες συμβουλευτικής.

Μαζί με τα έξι παιδιά τους, τρία βιολογικά και τρεις υιοθετημένα, οι «Brangelina» έχουν θεωρηθεί πιο παθιασμένο – και προσοδοφόρο – ζευγάρι της showbusiness από τους Μπάρτον και Τέιλορ, των οποίων η θυελλώδης σχέσης οδήγησε σε δύο γάμους και δύο διαζύγια στη δεκαετία του 1960 και του 1970. Πράγματι, υπάρχουν αξιόλογες ομοιότητες. Όταν ο γάμος των «Brangelina» κατέρρευσε θεαματικά πριν από ένα χρόνο, λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν πάλι μαζί.

«Η Αντζελίνα ήταν πολύ, πολύ θυμωμένη για το περιστατικό στο ιδιωτικό αεροπλάνο μεταξύ Μπραντ και Maddox,» λέει ο Χαλπερίν, του οποίου το νέο ντοκιμαντέρ, Broken: Η απίστευτη ιστορία των Brangelina, θα μεταδοθεί στη Βρετανία εντός του 2017.

«Έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους γύρω τους, τους φίλους και την οικογένεια, και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το ενδεχόμενο να είναι και πάλι μαζί. Αλλά και οι δύο συνειδητοποίησαν ότι είναι πιο ευτυχισμένοι μαζί παρά χωριστά. Αφού το ξεκαθάρισαν μεταξύ τους, τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται. Σήμερα, και οι δύο αισθάνονται πολύ καλά.

»Η Αντζελίνα βλέπει ότι η σχέση τους μοιάζει με αυτή των Μπάρτον και Τέιλορ. Δεν θα ζουν μαζί, αλλά δεν θα ζουν και χώρια. Έχει εργαστεί σκληρά για τον εαυτό της μετά το περιστατικό στο αεροπλάνο, και έτσι μπορεί να είναι με τον Μπραντ. Είναι ακόμα ερωτευμένη ο ένας με τον άλλο», αναφέρει ο Χαλπερίν.

Υπάρχει άραγε περίπτωση τα ισχυρά ραδιοσήματα που μόλις έπιασε το πρόγραμμα Breakthrough Listen, να μην έχουν φυσική προέλευση; Αυτό - θα ήθελαν να- πιστεύουν μερικοί επίμονοι «κυνηγοί» εξωγήινων πολιτισμών.

Αν και η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τα παράξενα ραδιοσήματα που «άκουσε» το ραδιοτηλεσκόπιο, προέρχονται από κάποιο κοσμικό φαινόμενο (μια μεγάλη μαύρη τρύπα, κάποιο περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων ή κάτι άλλο με ισχυρό μαγνητικό πεδίο), η ελπίδα για την ανακάλυψη εξωγήινης νοημοσύνης πεθαίνει τελευταία.

Το πρόγραμμα Breakthrough είναι μια πρωτοβουλία, από το 2015, του ρώσου δισεκατομμυριούχου Γιούρι Μίλνερ, την οποία χρηματοδοτεί με 100 εκατ. δολάρια, με την υποστήριξη διασημοτήτων όπως ο βρετανός κοσμολόγος Στέφεν Χόκινγκ.

Τα 15 νέα ραδιοσήματα ανήκουν στην κατηγορία των «γρήγορων ραδιο-εκρήξεων» (Fast Radio Bursts-FRBs) και προέρχονται από μια άγνωστη πηγή σε ένα νάνο γαλαξία, σε απόσταση περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών από τη Γη.

Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευθεί από διάφορα ραδιοτηλεσκόπια περίπου 30 FRBs, που διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που η ίδια πηγή εμφανίζεται να στέλνει επαναλαμβανόμενα τέτοια σήματα στο διάστημα, πράγμα που έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στους αστρονόμους.

Η εν λόγω πηγή FRB 121102 είχε ανακαλυφθεί το 2012 και αυτή τη φορά έστειλε ισχυρά ραδιοσήματα, σε υψηλότερη συχνότητα από ό,τι στο παρελθόν (περίπου στα 7 GHz).

Η ανακάλυψη έγινε με το αμερικανικό τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια και η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε από τους επιστήμονες στην ιστοσελίδα Astronomer's Telegram, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ» και το «New Scientist».

Το πρόγραμμα Breakthrough θα διαρκέσει δέκα χρόνια σε πρώτη φάση και θα «ακούσει» ένα εκατομμύριο κοντινά στη Γη άστρα, καθώς και 100 κοντινούς γαλαξίες, σε πολλές διαφορετικές συχνότητες, σε μια προσπάθεια να πιάσει κάποιο εξωγήινο μήνυμα.

Περίπου εννέα εκατομμύρια εθελοντές από όλο τον κόσμο συμβάλλουν στην αναζήτηση, παραχωρώντας χώρο από τον προσωπικό υπολογιστή τους, για να γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων των ραδιοτηλεσκοπίων.

Ονομάζεται Fairbnb και φιλοδοξεί να γίνει μια πιο δίκαιη και κοινωνικά βιώσιμη απάντηση στην πλατφόρμα που έχει ταράξει τα νερά στην τουριστική οικονομία, το Airbnb. Ακτιβιστές, προγραμματιστές και ερευνητές, επιχειρούν να απαντήσουν στις αρνητικές επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουρισμού με μία πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων που θα σέβεται τους κατοίκους και τις τοπικές κοινωνίες.
Θόρυβος ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας, δραματική αύξηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών, λιγοστά διαθέσιμα σπίτια για ντόπιους και φοιτητές, αλλοίωση της τοπικής φυσιογνωμίας των πόλεων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αρνητικές επιπτώσεις της μεγάλης τουριστικοποίησης περιοχών. Στην τουριστικοποίηση αυτή, συντελεί και η μόδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσα από πλατφόρμες διαμοιρασμού. Η συζήτηση για τις αρνητικές επιπτώσεις γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο έντονη και μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, αντιδρούν.
Όπως εξηγεί μάλιστα η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Τόνια Κατερίνη, περισσότερες από 30 κινηματικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη έχουν συγκροτήσει τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Δράσης για το Δικαίωμα στη Στέγαση, με στόχο να προασπίσουν το δικαίωμα στη στέγη των κατοίκων που ζουν μόνιμα σε τουριστικές περιοχές.
Το Fairbnb έρχεται ως απάντηση σε όλα τα παραπάνω. Αποτελεί μια κοινότητα ακτιβιστών, η οποία στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα στον τουρισμό, δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη και διευκολύνοντας αυθεντικές και βιώσιμες εμπειρίες ταξιδιού. Με ένα δίκτυο συνεργατών που αυτή τη στιγμή εκτείνεται στις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, επιχειρεί να αναπτύξει μια ευρεία συζήτηση για τον τουρισμό που θέλουμε.
Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση και στην Αθήνα. «Πρέπει να δούμε τον τουρισμό σε τοπικό επίπεδο και αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι ένα συνεταιρισμό, όπου οι χρήστες της πλατφόρμας και οι γείτονες θα συναποφασίζουν», επισήμανε ο Αλεσάντρο Λάτελα, εκπρόσωπος της Fairbnb.
Στόχος της Fairbnb είναι η μετάβαση από ένα παθητικό μοντέλο αύξησης εισοδήματος, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες, σε ένα νέο μοντέλο συνεργατικής οικονομίας. «Μπορεί να είναι δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους που λαμβάνουν χρήματα να μεταβούν σε ένα νέο μοντέλο», παραδέχτηκε ο κ. Λάτελα, αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε τελικά ότι και αυτοί έχουν ενδιαφέρον να αλλάξουν το μοντέλο γιατί καταλαβαίνουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στους ίδιους».
Στη συνέχεια η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα ενοικίασης τουριστικών ακινήτων, που θα διαφοροποιείται από τις υπάρχουσες σε τέσσερα βασικά σημεία. Θα δίνει βαρύτητα στη συλλογική ιδιοκτησία, οπότε δεν θα ανήκει σε απρόσωπους επενδυτές, αλλά σε όσους τη χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από τη χρήση της: οικοδεσπότες, επισκέπτες, γείτονες.
Με στόχο την κοινωνική βιωσιμότητα, το Fairbnb θα κρατάει τα κέρδη στις κοινότητες επανεπενδύοντάς τα σε κοινωνικά τοπικά πρότζεκτ. Επίσης, η πλατφόρμα θα παρέχει ένα χώρο όπου τα μέλη της θα μπορούν να συναντώνται και να αποφασίζουν συλλογικά πώς το πρόγραμμα ενοικίασης ακινήτων θα τρέξει στη γειτονιά τους, ενώ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα ορίζονται κανονισμοί που θα ενισχύουν το βιώσιμο τουρισμό. Τέλος, θα έχει ως γνώμονα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
«Το μανιφέστο μας είναι ένα ζωντανό κείμενο που έχει σκοπό να αλλάξει και για το λόγο αυτό προσκαλούμε ταξιδιώτες και πολίτες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν μαζί μας», εξήγησε ο κ. Λάτελα.
Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της πλατφόρμας δεν έχει καθοριστεί ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς στόχος της πρωτοβουλίας είναι «να βρούμε πρώτα την καλύτερη λύση για το πώς θα αλλάξουμε το μοντέλο του τουρισμού, αλλά και να λάβουμε σχόλια και προτάσεις σχετικά με αυτό. Χρειάζεται καιρός, καθώς για να βγει η πλατφόρμα θα πρέπει να βρούμε την ισορροπία που θα βοηθήσει να κρατήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρεπορτάζ: Μαρία Κουζινοπούλου
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!