Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018


Για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια οι ιρλανδικές παμπ μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, από τις 10.30 μέχρι τις 00.30, μία σημαντική αλλαγή που δείχνει τη χαλάρωση του ελέγχου της καθολικής εκκλησίας στη ζωή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Το σαββατοκύριακο του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της καθολικής εκκλησίας και η ιρλανδική νομοθεσία απαγόρευε επί δεκαετίες την κατανάλωση αλκοόλ και ειδικότερα μπύρας στις παμπ της χώρας την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, ευνοώντας τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις στα σπίτια και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ από το στοκ.
Συμπίπτει όμως με μία χρονική περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης. Κατά παράδοσιν, οι ιρλανδικοί δρόμοι ήταν την Μεγάλη Παρασκευή γεμάτοι ξένους που αγνοώντας την απαγόρευση αναζητούσαν τρόπους και τόπους για να καταναλώσουν μία πίντα.
Ο νόμος για την άρση της απαγόρευσης πέρασε πέρυσι από το Dail με διακομματική υποστήριξη.
«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αλλαγή. Το Πάσχα είναι ένα μακρύ Σαββατοκύριακο με τους τουρίστες να συρρέουν στην Ιρλανδία και πολλούς από αυτούς να αναζητούν τις παγκοσμίου φήμης ιρλανδικές παμπ και να σοκάρονται όταν διαπιστώνουν ότι είναι κλειστές. Για μας η αναμονή ήταν πολύ μεγάλη», δηλώνει ο Γκίλιαν Ντάλι, Licensed Vintners Association του Δουβλίνου.
Ο εισηγητής του νομοσχεδίου για την άρση της απαγόρευσης, ο υπουργός Ντέιβιντ Στάντον, πήγε όμως ένα βήμα πιο μακριά για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άρσης της απαγόρευσης μιλώντας για την «δημογραφική αλλαγή και την αυξανόμενη πολυμέρεια του πληθυσμού μας…που οδηγεί στη μείωση των παραδοσιακών θρησκευτικών πρακτικών» στην Ιρλανδία.
Η άρση της απαγόρευσης συμπαρέσυρε και την Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι παμπ μπορούσαν να σερβίρουν μόνο από τις 17.00 μέχρι τις 23.00 τη Μεγάλη Παρασκευή. Από σήμερα θα ακολουθούν το ωράριο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Εάν και εσύ δεν βγάζεις δύο φορές τη μέρα τα σκουπίδια έξω, τότε ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι δύσκολο να αρχίσει να αναβλύζει μια όχι και τόσο…ευχάριστη μυρωδιά, ειδικά εάν έχεις πετάξει χαλασμένα φαγητά και delivery. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακριβές αρωματισμένες σακούλες ή απλά να ακολουθήσεις τη δική μας συμβουλή και να καλύψεις τις μυρωδιές με πολύ απλά και οικονομικά υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι σου.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βυθίσεις λίγο βαμβάκι στο αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο και να το τοποθετήσεις στον πάτο του κάδου σκουπιδιών πριν βάλεις τη σακούλα. Τα έλαια με βάση τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι ή το πορτοκάλι μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των οσμών, ενώ το έλαιο τεϊόδεντρου βοηθά με την εξουδετέρωση των βακτηρίων.

Απίστευτο περιστατικό συνέβη την Τρίτη μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου της Ρωσίας όπου η Λίντια Ζιμπόροβα δεν δίστασε να κάνει στοματικό σεξ στο φίλο της Αντρέι Αντρέεφ.
Το περιστατικό έγινε σε δικαστήριο της πόλης Ροστόφ ενώ περίμεναν την απόφαση της γυναίκας δικαστή για την κατηγορία της κλοπής που αντιμετώπιζε ο Αντρέεφ.
Την Ζιμπόροβα σταμάτησε τελικά ένας φύλακας με την ίδια να χαμογελάει πονηρά, όπως αποτυπώθηκε σε φωτογραφία από τις κάμερες ασφαλείας.
Η δίκη τελικά αναβλήθηκε χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η απόφασή αυτή συνδέεται με την απίστευτη πράξη του ζευγαριού.

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που δε γνωρίζετε ότι βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας και δεν μπορείτε να ελέγξετε. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να καταλάβετε πότε ένα προϊόν αποτελεί απειλή για την υγεία σας και με τι θα μπορούσατε να το αντικαταστήσετε. Δείτε ποια είναι τα είδη σπιτιού που πραγματικά βάζουν τη ζωή σας σε κίνδυνο.
Αντικολλητικά σκεύη: Ενώ είναι πολύ βολικό να έχετε αντικολλητικά σκεύη στο σπίτι σας, δεν είναι ασφαλή για εσάς. Το υλικό που κάνει τα σκεύη μαγειρικής αντικολλητικά λέγεται πολυτετραφθοροαιθυλένιο και είναι αυτό που απελευθερώνει αέρια όταν ζεσταίνεται. Αυτά είναι τα αέρια που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγείας σας καθώς μεταξύ άλλων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Ναφθαλίνη: Αυτά τα «αθώα» μπαλάκια που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον παλιότερα τελικά δεν είναι καθόλου χρήσιμα. Μπορεί να μην έχει αποδειχτεί ακόμα ότι η ναφθαλίνη προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο (έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί στα ζώα) αλλά πρόκειται για ένα υλικό το οποίο μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα του αίματος.
Αποσμητικά χώρου: Τα αποσμητικά χώρου περιέχουν τοξίνες οι οποίες με τον καιρό συσσωρεύονται στον οργανισμό σας και μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες σας. Ψάξτε αποσμητικά με βιολογική πιστοποίηση.
Αντιβακτηριδιακά σαπούνια: Για πολλά χρόνια θεωρούνταν ο καλύτερος τρόπος να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια. Παρόλα αυτά, τα συστατικά που περιέχουν είναι στην πραγματικότητα πολύ επικίνδυνα. Μπορεί να δημιουργήσουν ανθεκτικά βακτήρια τα οποία δεν παθαίνουν τίποτα πράγμα το οποίο φυσικά είναι πάρα πολύ κακό.
Καθαριστικά φούρνου: Πολλά από τα καθαριστικά φούρνου περιέχουν διαβρωτικές ουσίες οι οποίες αν τις εισπνεύσετε ή τις καταπιείτε μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό και το αναπνευστικό σύστημα. Καλύτερα φορέστε μάσκα και μην εισπνέετε κοντά στον φούρνο όταν τον καθαρίζετε.
Καθαριστικά τουαλέτας: Τα συστατικά που περιέχονται στα καθαριστικά τουαλέτας είναι τα ίδια με εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν καψίματα στο δέρμα και στα μάτια. Επίσης, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα όταν αναμειγνύονται με άλλα είδη καθαριστικών.
Πηγή: spirossoulis.com
Επιστήμη: Η έρημος Σαχάρα έχει μεγαλώσει 10% από το 1920
Η Σαχάρα, η μεγαλύτερη ζεστή έρημος του κόσμου και η τρίτη μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψη και οι παγωμένες έρημοι, γίνεται συνεχώς ολοένα μεγαλύτερη. Έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου από το 1920 μέχρι σήμερα και συνεχίζει να επεκτείνεται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Άλλες έρημοι του πλανήτη μπορεί επίσης να διευρύνουν σταδιακά την επικράτειά τους και η βασική αιτία σχεδόν πάντα είναι η κλιματική αλλαγή.
Οι έρημοι χαρακτηρίζονται από χαμηλές μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις, συνήθως λιγότερα από δέκα εκατοστά βροχής ετησίως. Η Σαχάρα έχει μέγεθος σχεδόν όσο οι ΗΠΑ, γύρω στα 9,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ήπειρος της Ανταρκτικής και η Αρκτική Ζώνη, που είναι σχεδόν διπλάσιες της Σαχάρας (14,2 εκατ. χλμ. και 14 εκατ. χλμ. αντίστοιχα), θεωρούνται επίσης έρημοι, αλλά είναι παγωμένες.
Τα όρια της Σαχάρας, όπως όλων των ερήμων, αυξομειώνονται με τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες. Όσο πιο ξηρές είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, τόσο μεγαλώνουν, ενώ αντίθετα μικραίνουν, όσο αυξάνεται η υγρασία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ατμοσφαιρικής επιστήμης Σουμάντ Νίγκαμ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για το κλίμα "Journal of Climate", ανέλυσαν στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στην Αφρική από το 1920 μέχρι την εποχή μας. Συμπέραναν έτσι ότι η Σαχάρα, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Αφρικής, έχει μεγαλώσει κατά το ένα δέκατο περίπου μέσα σε σχεδόν ένα αιώνα.
Η έρημος επεκτείνεται προς τα νότια στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς υποχωρεί το βόρειο τμήμα της ημιάνυδρης ζώνης του Σαχέλ που χωρίζει τη Σαχάρα από τις εύφορες σαβάνες νοτιότερα. Αντίστροφα το χειμώνα η έρημος κερδίζει έδαφος προς τα βόρεια. Τα καλοκαίρια η μέση αύξηση του εδάφους της Σαχάρας φθάνει πλέον το 16% σε σχέση με το 1920.
Μεταξύ άλλων επιπτώσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνεχής επέκταση της Σαχάρας σημαίνει περισσότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Ένα σημαντικό κριτήριο για το αν είστε έξυπνος, είναι αν λατρεύετε περισσότερο τις γάτες ή τους σκύλους. Μία έρευνα ξεκαθάρισε το τοπίο. Εσείς πιστεύετε ότι είστε έξυπνος; Μη βιαστείτε να απαντήσετε γιατί ένα σημαντικό κριτήριο είναι αν λατρεύετε περισσότερο τις γάτες ή τους σκύλους.
Σύμφωνα με έρευνες, αν αγαπάτε περισσότεροι τις γάτες, είστε εξυπνότεροι! 600 φοιτητές πανεπιστημίων απάντησαν αν αγαπούν πιο πολύ τις γάτες ή τους σκύλους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο ευχάριστο για άλλους και δυσάρεστο για τους λάτρεις των σκύλων, συμπέρασμα ότι όσοι αγαπούν τις γάτες είναι πιο έξυπνοι!
«Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το κατοικίδιό τους με βάση τον δικό τους χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ένας σκύλος -άρα κι ο ιδιοκτήτης του- είναι περισσότερο εξωστρεφής και φιλικός, κι αντίστοιχα μια γάτα περισσότερο επιφυλακτική και ανεξάρτητη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ντένις Γκουαστέλο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 60% των φοιτητών αγαπά περισσότερο τους σκύλους, 29 % επέλεξε «και τα δύο» ή «κανένα απ’ τα δύο», ενώ οι… έξυπνοι της υπόθεσης ήταν μόλις το 11% της έρευνας.

«Φωτιά» και στα …ζευγαράκια (παράνομα ή μη) που κάνουν χρήση των ξενοδοχείων ημιπαραμονής, βάζει ο νέος φόρος διαμονής. Όχι μόνον θα πληρώνουν «εις ολόκληρον» τον ημερήσιο φόρο διαμονής για το ίδιο δωμάτιο που χρησιμοποιείται διαδοχικά από πολλούς μέσα στην ίδια ημέρα, αλλά ο ξενοδόχος θα αποστέλλει και τα ονομαστικά στοιχεία τους στην εφορία, καθώς αυτά θα καταγράφονται στην «ειδική απόδειξη» που θα εκδίδεται για σκοπούς ελέγχου και διασταύρωσης.
Τυπικά ο φόρος διαμονής ισχύει από 1.1.2018 και επιβλήθηκε για να βρεθούν επιπλέον έσοδα από τα εκατομμύρια τουρίστες που συρρέουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη χώρα μας.
Μετά από άπειρα προβλήματα που ανέκυψαν και αλλαγές στο νόμο, η εφορία περνάει πλέον από την θεωρία στην πράξη. Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε εγκύκλιο για το φόρο διαμονής, ο οποίος επιβάλλεται από 1.1.2018 σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και επιπλωμένα δωμάτια / διαμερίσματα) ανά ημερήσια χρήση δωματίου ή διαμερίσματος, προκειμένου να εφαρμόζεται ομοιόμορφα από όλους και για να επιλυθούν ζητήματα, που εν τω μεταξύ προέκυψαν κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Η συνέχιση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία δεν περνά απαρατήρητη από τον γερμανικό Τύπο.
«Οι Έλληνες στρατιωτικοί απειλούνται με πενταετή φυλάκιση», γράφει η Neue Presse του Ανοβέρου στη διαδικτυακή της έκδοση. «Η τουρκική δικαιοσύνη τηρεί αμείλικτη στάση: Παρατείνει τη διάρκεια προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εναντίον τους ενδέχεται να απαγγελθεί μάλιστα και η κατηγορία της κατασκοπείας. Η σχέση ανάμεσα στους δύο νατοϊκούς εταίρους, την Ελλάδα και την Τουρκία, βρίσκεται ενώπιον μιας ακόμη σοβαρής επιβάρυνσης», σχολιάζει ο αρθρογράφος, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή (Anadolu), που είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να επιβληθεί ποινή πενταετούς κάθειρξης στον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση της Badische Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι «οι Έλληνες στρατιωτικοί απειλούνται με μακρά φυλάκιση» και υπογραμμίζει ότι «ούτε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας (σ.σ. στη Βάρνα) στάθηκε δυνατό να μετακινηθεί η Τουρκία προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους δύο άνδρες». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «η ελπίδα (…) να βρεθεί μια λύση για αυτούς δεν εκπληρώθηκε». Ο αρθρογράφος πιθανολογεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «ενδέχεται να σχεδιάζει μια ανταλλαγή (σ.σ. με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα)».

Σχεδόν κάθε μέρα πλέον δημοσιοποιείται και μία περίπτωση σεξουαλικής σχέσης εκπαιδευτικού με μαθητές ή μαθήτριες στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά ήρθαν στη δημοσιότητα, μέσω της δικαστικής διαδικασίας, οι λεπτομέρειες μίας απίστευτης σχέσης μιας καθηγήτριας και ενός μαθητή της η οποία κατέληξε στην εγκυμοσύνη της γυναίκας.
Η 37χρονη Laura Cross γέννησε τον Δεκέμβριο το μωρό ενός ανήλικου μαθητή της με τον οποίο είχε σχέσεις από τότε που το αγόρι ήταν μεταξύ 13 και 14 ετών. Η γυναίκα εργαζόταν στο λύκειο Buchtel στο Οχάιο των ΗΠΑ όταν ξεκίνησε να καλεί το αγόρι για να κάτσει στην πισίνα του σπιτιού της.
Σιγά σιγά κέρδισε την εμπιστοσύνη του ίδιου αλλά και της μητέρας του. Ο πατέρας του πιτσιρικά δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη σχέση της καθηγήτριας με τον γιο του. Οι κακές σχέσεις του ζευγαριού ωστόσο έδωσαν την ευκαιρία στην καθηγήτρια να πείσει τη μητέρα να της επιτρέψει να έχουν κοινή κηδεμονία του αγοριού, το οποίο εν τέλει πήρε σπίτι της.
Ωστόσο, φήμες ότι η γυναίκα πριν από τρία χρόνια γέννησε το παιδί του ανήλικου μαθητή της έδιναν και έπαιρναν και έτσι η μητέρα έκανε καταγγελία στην αστυνομία. Η Cross συνελήφθη και παραδέχθηκε τη σχέση της με τον μαθητή της. Το παιδί τους γεννήθηκε το 2015, ενώ στο μεταξύ η Cross είχε παραιτηθεί από το σχολείο που δούλευε.
Όπως μετέδωσε το wxyz.com, η Cross κρατείται και έχει οριστεί εγγύηση στις 100.000 δολάρια.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!