Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ο υπουργός πολιτισμού της Ιταλίας έδωσε το «πράσινο φως» για πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ιστορική αρένα


Δύο χιλιετίες μετά που οι μονομάχοι πολεμούσαν μέχρι θανάτου κρατώντας το σπαθί του στην αιματοβαμμένη άμμο του Κολοσσαίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα στην αρένα.

Ο Dario Franceschini έχει δώσει εντολή να ξαναχτιστεί το ξύλινο δάπεδο, που κάλυπτε κάποτε την αρένα όπου άγρια ζώα πολεμούσαν με τους μονομάχους.

Επί του παρόντος, μόνο ένα μικρό μέρος της αρένας καλύπτεται από ξύλινες σανίδες,ενώ το υπόλοιπο εκτείθεται στα καιρικά φαινόμενα.

Οι τουρίστες μπορούν να επισκεπτούν τον λαβύρινθο, φτιαγμένο από στενά τούνελ και να βλέπουν τους χώρους που κάποτε υπήρχαν εγκλωβισμένα ζώα, ενώ είναι σε θέση να δουν και ένα είδος ανελκυστήρα που χρησιμοποιούσαν οι μονομάχοι για να βγουν στην αρένα.

Το σχέδιο του υπουργού δεν περιλαμβάνει εικονικές μονομαχίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο πολιτισμού, θα πραγματοποιούνται συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ ο Franceschini δήλωσε ότι τα αρχαία μνημεία της Ρώμης δεν πρέπει να μετατραπούν σε Disneyland.

http://ksipnistere.blogspot.gr 
Μέχρι και 300 Σουηδοί ενδέχεται να έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με εκτίμηση που εξέφρασε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας στο σουηδικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Εκατό περιπτώσεις προσώπων που έχουν φύγει για να συμμετάσχουν στις μάχες έχουν επιβεβαιωθεί, υπάρχουν επιπλέον περιπτώσεις που θεωρούνται ύποπτες (…) έπειτα υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφθεί, με τον αριθμό συνολικά να φθάνει στους 250 - 300 ανθρώπους» εξήγησε, μιλώντας στο «SR», ο Άντερς Τόρνμπεργκ.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς του, ο αριθμός των υποψηφίων τζιχαντιστών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να πάνε στη Συρία αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα.

«Εκεί, ένας συγκεκριμένος αριθμός νεαρών Σουηδών φεύγουν και εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης, μαθαίνουν πώς να γίνουν τρομοκράτες, να χρησιμοποιούν εκρηκτικές ύλες και όπλα. Ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς, (…) πολεμούν και σκοτώνουν άλλους ανθρώπους», συνέχισε ο Τόρνμπεργκ, διευκρινίζοντας πως «αφού επιστρέψουν στη Σουηδία, ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά είναι έτοιμα να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες και αποτελούν το αντικείμενο στενής παρακολούθησης από τις Αρχές».

http://www.newsbomb.gr

Σοβαρά τραυματίστηκε ένας 53χρονος άνδρας στην Ιταλία, όταν κατά λάθος έπεσε στο μνήμα που ετοιμαζόταν για τον ενταφιασμό ενός φιλικού προσώπου του. Συγκεκριμένα, ο άτυχος άνδρας χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι καθώς έπεσε από ύψος 3 μέτρων, με αποτέλεσμα να χάσει προσωρινά τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, στον 53χρονο, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ σημειώνεται ότι δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο για τη ζωή του.

http://www.enikos.gr 
Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στη Συκιά, από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του πρώην δήμου Τορώνης.

Μπροστά από το δημοτικό κατάστημα της Συκιάς θα βρίσκεται η κινητή μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής.


Την αιμοδοσία τη διοργανώνει ο Σύλλογος γυναικών σε συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι καλούν όλους τους δημότες να ανταποκριθούν με προθυμία στην εθελοντική αιμοδοσία.

Πληροφορίες: κ. Λαθούρη Πάργα Μαρία στο 23750 41224.

http://simantra.blogspot.gr
Ο δήμος της Βενετίας σκοπεύει να απαγορεύσει όλες τις αποσκευές με πλαστικά ροδάκια για να ανακουφίσει τους κατοίκους που έχουν απελπιστεί από τον θόρυβο ο οποίος προκαλείται από εκατομμύρια βαλίτσες με ροδάκια πάνω στα λιθόστρωτα κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας.
Μόνο οι αποσκευές με ροδάκια από καουτσούκ ή φουσκωμένα με αέρα ή υγρό θα επιτρέπονται στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης και τα νησιά, αναφέρει ανακοίνωση του δήμου.
Η Πόλη των Δόγηδων είναι “το μεγαλύτερο τουριστικό μνημείο στον κόσμο σήμερα που δέχεται επίθεση από τουλάχιστον 27 εκατομμύρια τουρίστες”, επισημαίνει ο δήμος. Το μέτρο θα επιτρέψει την προστασία των ιστορικών λιθόστρωτων που καταστρέφονται από τη συνεχή παρέλαση των μικροσκοπικών πλαστικών τροχών.
Ο δήμος διαβεβαιώνει ότι δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη η επίλυση του προβλήματος, χάρη σε “προσαρμογείς που οι εταιρίες θα προτείνουν και πιθανόν θα μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμοι για όλα τα ιστορικά κέντρα”.
Σύμφωνα με τον Τύπο, οι παραβάτες θα κινδυνεύουν με πρόστιμο που κυμαίνεται από 100 και 500 ευρώ. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την άνοιξη, με μια εξαίρεση όμως που θα προβλέπεται για τους Βενετούς.
aftodioikisi.gr
Υπάρχουν περίπου επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στον πλανήτη. Τα 864 εκατομμύρια μπαίνουν κάθε μέρα στο Facebook.
Είναι πάρα πολλοί και είναι η βασική αιτία που η αξία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αγγίζει ή και ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και γεννάται το ερώτημα: Γιατί το Facebook είναι τόσο εθιστικό;
Ο Nir Eyal, επιχειρηματίας και απόφοιτος του Πανεπιστημίου, Στάνφορντ, έγραψε ένα βιβλίο που απαντά σε πολλά ερωτήματα.
Αυτό που θέλει να κάνει το Facebook είναι να δημιουργήσει μία σχέση με το χρήστη όποτε βαριέται, όποτε έχει λίγο χρόνο, μερικά λεπτά. Γνωρίζουμε λέει ο Nir Eyal ότι ψυχολογικά μιλώντας, η βαρεμάρα είναι επίπονη.
Οπότε όταν αισθάνεστε ότι βαριέστε, όποτε έχετε λίγο χρόνο, το κοινωνικό δίκτυο σας σώζει από τον πόνο της βαρεμάρας.
Ο Nir Eyal έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, στο οποίο περιγράφει την ψυχολογική διαδικασία για να βάλουμε κάποια προϊόντα στις καθημερινές μας συνήθειες.
Όπως λέει, η αλήθεια είναι ότι δεν κερδίζει πάντα τον καταναλωτή το καλύτερο προϊόν. Πολλές φορές, τα προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να σε κάνουν να τα ξαναγοράσεις χωρίς να το συνειδητοποιείς, από συνήθεια δηλαδή, είναι αυτά που τελικά κερδίζουν.
Για παράδειγμα, η Google είναι χαρακτηριστική περίπτωση προϊόντος, το οποίο γίνεται συνήθεια πολύ γρήγορα. Και ταυτόχρονα, σχεδόν κανείς δε γνωρίζει αν υπάρχει άλλη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο που να είναι πολύ καλύτερη.
Ο κόσμος μάλιστα δε γνωρίζει καν τη διαφορά ανάμεσα στο Bing και τη Google, την ώρα που η δεύτερη κατέχει το 87% της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά το Facebook λοιπόν, ο κ. Nir Eyal εξηγεί ότι με μία βόλτα στο newsfeed ο χρήστης ξεπερνάει την επίπονη βαρεμάρα που αισθάνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούν το Facebook καθημερινά πάνω 864 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το 30% των Αμερικανών ενημερώνεται αποκλειστικά από το κοινωνικό δίκτυο.

Πηγή: techit.gr
Η Διεθνής Αμνηστία κυκλοφόρησε ένα δωρεάν λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες να διαπιστώνουν εάν οι υπολογιστές τους παρακολουθούνται από κυβερνητικές μυστικές υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα λέγεται Detekt και σχεδιάστηκε ειδικά για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους.
“Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο εξελιγμένη και επικίνδυνη τεχνολογία που τους επιτρέπει να διαβάζουν τα ιδιωτικά e-mail καθώς και να ενεργοποιούν την κάμερα και να τα καταγράφουν” αναφέρει ο Μάρεκ Μαρτσίνσκι, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το Detekt αναπτύχθηκε από τον Κλαούντιο Γκουαρνιέρι και λανσάρεται από τη Διεθνή Αμνηστία σε συνεργασία με την Digitale Gesellschaft, την Electronic Frontier Foundation και την Privacy International.
Δείτε αν σας παρακολουθούν τον υπολογιστή εδώ.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Ένας χωρικός πάει για ψώνια στο χωριό, αλλά χαλάει το αυτοκίνητό του και αναγκάζεται να το πάει για επισκευή στο συνεργείο της περιοχής…

Όμως, επειδή η επισκευή δεν μπορεί να γίνει την ίδια μέρα, αποφασίζει να γυρίσει σπίτι του με τα πόδια. Το πρόβλημά του είναι πώς θα κουβαλήσει τα πράγματα, που αγόρασε δηλ. 5 κιλά μπογιά, έναν άδειο κουβά, δύο κότες και μια χήνα. Ενώ προβληματίζεται, τον πλησιάζει μια γριούλα που όπως φαίνεται έχει χαθεί…

– Μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς θα πάω στο τάδε μέρος του χωριού; Ρωτάει εκείνη.

– Βέβαια, το αγρόκτημά μου είναι εκεί κοντά, ελάτε μαζί μου. Το πρόβλημα μου όμως είναι πώς θα κουβαλήσω τα ψώνια μου, απαντά εκείνος.
– Απλούστατο, λέει η γριούλα. Βάλτε το κουτί της μπογιάς μέσα στον άδειο κουβά και πιάστε τον με το ένα χέρι! Πιάστε τη χήνα με το άλλο χέρι και βάλτε από μία κότα σε κάθε μασχάλη!

Ο χωρικός εντυπωσιάστηκε, την ευχαρίστησε για την ιδέα και συνέχισαν μαζί. Σε κάποια στιγμή, ο χωρικός πρότεινε να κόψουν δρόμο. Οπότε η γιαγιά του λέει:

– Α όχι, από εκεί είναι ερημιά. Ποιος με διαβεβαιώνει ότι καθοδόν δεν θα με στριμώξετε, κι αφού μου σηκώσετε το φουστάνι, θα μου κάνετε ένας Θεός ξέρει τι…

Ο χωρικός χωρίς να θέλει να την προσβάλλει τής απαντάει:

– Θεέ και Κύριε, πώς θα μπορούσα να σας κάνω τέτοιο, αφού μεταφέρω 5 κιλά μπογιά, δύο κότες, μια χήνα; Θα χάσω τα πτηνά μου…

– Απλούστατο, απαντά εκείνη. Θα ακουμπήσετε κάτω τη χήνα, θα την καλύψετε με τον άδειο κουβά, θα βάλετε από πάνω το κουτί της μπογιάς και εγώ θα κρατάω τις κότες!
Σάλο προκάλεσε στην Καλιφόρνια το περιστατικό που αποκαλύφθηκε εις βάρος γυμναστή, ο οποίος τέθηκε ήδη σε διαθεσιμότητα   και κατηγορείται για τραυματισμό 14χρονης μαθήτριας, την οποία έσερνε στο...
δάπεδο του κολυμβητηρίου του σχολείου,  θέλοντας  την ρίξει διά της βίας στην πισίνα!

Τα περιστατικό κατέγραψε σε  βίντεο με το κινητό του ένας συμμαθητής της 14χρονης.

 Η μαθήτρια γυμνασίου δήλωσε ότι είχε χτενίσει τα μαλλιά της για μια εκδήλωση που θα γινόταν αργότερα την ίδια ημέρα και 'ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν ήθελε να κολυμπήσει, με τον γυμναστή να μην πείθεται και να επιχειρεί  να την ρίξει στην πισίνα.

Το κορίτσι αντέδρασε ξαπλώνοντας στο δάπεδο και τότε ο καταγγελλόμενος Denny Peterson άρχισε να την σέρνει,  παρότι ούρλιαζε και αντιστεκόταν, ενώ σε βοήθειά της έσπευσαν συμμαθητές της, χωρίς επιτυχία όμως.

Η οικογένεια της 14χρονης κινείται νομικά εναντίον του  γυμναστή ο οποίος  μετά τη διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκε κινδυνεύει με οριστική  απόλυση.

Οι γονείς του κοριτσιού παραδέχονται πάντως και την ευθύνη της μαθήτριας,  αλλά επισημαίνουν ότι έπρεπε  να τιμωρηθεί με επίπληξη και αποβολή από το μάθημα και όχι με βαιοπραγία σε βάρος της.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Αν υπάρχει ένας λαός στην Ευρώπη που λατρεύει το ποδήλατο, αυτός είναι αναμφισβήτητα οι Ολλανδοί.
Στη χώρα της τουλίπας κυκλοφορούν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ποδήλατα ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στο Amsterdam και τη Χάγη, τα ποδήλατα είναι διπλάσια στον αριθμό από τους κατοίκους.
Η ποδηλατική παράδοση των Ολλανδών είναι πολύ παλιά, μια και πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι μετακινήσεις των κατοίκων γίνονταν κατά κύριο λόγο με ποδήλατο. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι Δανοί έχουν το ίδιο πάθος με το ποδήλατο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που Ολλανδία και Δανία βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας με τις «πιο φιλικές στο ποδήλατο χώρες της Ευρώπης».
Μετά το «Gogh-Roosegaard Bicycle Path», το μονοπάτι για ποδήλατα που λάμπει στο σκοτάδι και δημιουργήθηκε στην περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Van Gogh (το μονοπάτι είναι εμπνευσμένο από τον διάσημο πίνακά του «The Starry Night») τώρα οι Ολλανδοί δημιουργούν τον πρώτο ποδηλατόδρομο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια!
Το έργο ονομάζεται SolaRoad και ένα κομμάτι του εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου στην πόλη Krommenie. Πρόκειται για ένα ποδηλατόδρομο που σε πρώτη φάση έχει μήκος 100 μέτρων και αποτελείται από κομμάτια τσιμέντου με διαστάσεις 2.5 επί 3.5 μέτρα. Οι ηλιακές κυψέλες κρυσταλλικού πυριτίου, θα απορροφούν την ηλιακή ενέργεια μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα συλλέγεται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό των δρόμων, για ηλεκτρικούς σηματοδότες, για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και για άλλες πρακτικές εφαρμογές.
Με την ειδική επένδυση που έχει η επιφάνεια του ποδηλατόδρομου για την μείωση της ολισθηρότητας τον καθιστά ιδιαίτερα ασφαλή, αλλά υπάρχουν και δύο μειονεκτήματα. Το πρώτο αφορά στο κόστος του project το οποίο είναι υψηλό και αναμένεται να φτάσει τα 3,7 εκατομμύρια δολάρια ενώ το δεύτερο αφορά στην αποδοτικότητά του. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ, ο ποδηλατόδρομος δεν μπορεί να “ακολουθήσει” την πορεία του ήλιου με αποτέλεσμα να χάνεται μέρος της ηλιακής ενέργειας.
Όπως όμως διευκρινίζει ο αντιπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρίας που ανέλαβε το έργο “...όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επιτυχία”.
echoes.gr
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη κάθε χρόνο 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα, ενώ το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών μειώνεται από 5 έως 8 χρόνια. Ακόμα και μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τον χρόνο του για να επανέλθει.
20-30 ΛΕΠΤΑ
  • Η πίεση και σφυγμοί πέφτουν
  • Τα πόδια και τα χέρια αρχίζουν να αιματώνονται.
8 ΩΡΕΣ
  • Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει και τα επίπεδα του οξυγόνου αυξάνονται.
48 ΩΡΕΣ
  • Η μυρωδιά και η γεύση βελτιώνονται.
72 ΩΡΕΣ
  • Ανάπαυση των βρόγχων.
2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕ 3 ΜΗΝΕΣ
Βελτιώνεται η κυκλοφορία, η λειτουργία των πνευμόνων και η αντοχή.
1 με 9 ΜΗΝΕΣ
  • Μειώνεται ο βήχας και η ρινική συμφόρηση.
  • Οι πνεύμονες μπορούν να αποβάλλουν καλύτερα την βλέννα, διατηρούνται καθαροί και μειώνεται η φλεγμονή.
1 ΧΡΟΝΟ
  • Ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις μειώνεται στο 50% σε σχέση με των καπνιστών.
5 ΧΡΟΝΙΑ
  • Οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ίδιες με ενός μη καπνιστή
  • Ο κίνδυνος για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης μειώνονται στο μισό.
  • Ο κίνδυνος για καρκίνο του τραχήλου είναι αντίστοιχος με αυτόν που διατρέχει ένας μη καπνιστής.
10 ΧΡΟΝΙΑ
  • Ο κίνδυνος για καρκίνο στον πνεύμονα έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με των καπνιστών.
  • Οι πιθανότητες να πάθει κανείς καρκίνο στο πάγκρεας είναι σχεδόν ίδιες με κάποιον μη καπνιστή.
15 ΧΡΟΝΙΑ
  • Ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις είναι ίδιος με των μη καπνιστών.
  • Το ποσοστό θνησιμότητας είναι σε ίδιο επίπεδο με των μη καπνιστών.
How Quitting Smoking Changes Your Body

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Twitter αποφάσισε να «ανοίξει» στο κοινό το αρχείο του και να επιτρέψει στους χρήστες των υπηρεσιών του να αναζητήσουν όλα τα «τιτιβίσματα» που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2006 και έπειτα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών λειτουργίας του Twitter υπολογίζεται ότι έχουν δημοσιευτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια «τιτιβίσματα».
«Από το πρώτο τιτίβισμα πριν από οκτώ χρόνια, εκατοντάδες δισ. τιτιβίσματα καταγράφουν τη ζωή στον πλανήτη σε καθημερινή βάση» ανακοίνωσε το Twitter.
«Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στον κόσμο να αναζητήσει κάθε δημοσίευση στο Twitter» κατέληξε η ανακοίνωση.
Η αναζήτηση στο Twitter θα επιτρέπει στους χρήστες να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες από άλλους χρήστες για σπουδαία γεγονότα όπως ο σεισμός της Ιαπωνίας ή το δημοψήφισμα στη Σκωτία.
Με λίγα λόγια, το αρχείο ειδήσεων που «κρύβεται» στο χρονολόγιο του Twitter αποτελεί σημαντικό διαδικτυακό θησαυρό.
Εντός των επομένων ημερών, όπως γνωστοποίησε το Twitter, η αναζήτηση θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.
Προς πώληση τίθεται το κρεβάτι στο οποίο κοιμήθηκε ο Ιταλός δικτάτορας, Μπενίτο Μουσολίνι, τη νύχτα πριν την εκτέλεσή του. Το κρεβάτι πωλείται στον διαδικτυακό τόπο Ebay έναντι 5.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρει ιταλική εφημερίδα και μεταφέρει το Πρώτο Θέμα, το κρεβάτι έθεσε προς πώληση ιδιώτης. Το δημοσίευμα αναφέρει πως σε αυτό κοιμήθηκε ο Ντούτσε τη νύχτα της 27ης Απριλίου του 1945, μία ημέρα πριν την εκτέλεσή του.

«Οι ιδιοκτήτες της μοναδικής ταβέρνας της περιοχής, ο Τζοβάνι Κιαρόνι και η Τερέζα Ματζούκι ετοίμασαν δείπνο για τον Μουσολίνι και μετά εκείνος ζήτησε ένα μέρος να ξεκουραστεί. Ο Ντούτσε μεταφέρθηκε στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, σε ένα δωμάτιο-κρατητήριο, όπου είχε τη δυνατότητα να κοιμηθεί για λίγες ώρες», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

http://www.thestival.gr

Ο αριθμός των νεκρών από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην ιστορία αυξήθηκε σε 5.459 επί συνόλου 15.351 κρουσμάτων σε οκτώ χώρες έως την 18η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, υπήρξαν 39 νέοι θάνατοι και 106 νέα κρούσματα εν συγκρίσει με τον προηγούμενο απολογισμό. «Η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται εντατικά στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε», ανέφερε ο ΠΟΥ, αναφερόμενος στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί σκληρότερα από την επιδημία.

Και τα έξι πρόσωπα που είναι γνωστό πως μολύνθηκαν από Έμπολα στο Μαλί απεβίωσαν, ενώ 327 πρόσωπα που ήλθαν σε επαφή μαζί τους και εκτέθηκαν στον ιό τελούν υπό παρακολούθηση στην πρωτεύουσα Μπαμακό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ στη Γενεύη.

Ο ίδιος ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οι αριθμοί που δίνει στους απολογισμούς του βασίζονται σε μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις, είναι δηλαδή χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

Ο ιός, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1976, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.963 ανθρώπους επί 7.082 κρουσμάτων στη Λιβερία· σε 1.267 ανθρώπους επί συνόλου 6.190 καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη Σιέρα Λεόνε· και σε 1.214 ανθρώπους επί συνόλου 2.047 κρουσμάτων στη Γουινέα, τη χώρα όπου ξεκίνησε ο ιός τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ιδιαίτερα βαρύς—ανέρχεται σε 337 νεκρούς επί συνόλου 588 μολύνσεων (από 329/584).

http://www.seleo.gr 
Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα.

Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος ή ροζ. Πολλές φορές τα κονδυλώματα δεν φαίνονται με το μάτι αλλά ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται με την αφή.

Τα κονδυλώματα είναι το σύμπτωμα οξείας ιογενούς πάθησης που οφείλεται σε ιούς της οικογένειας των ιών των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses - HPV), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη, που ονομάζονται με αριθμούς. Υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα είναι κυρίως οι τύποι 6 και 11.

Πού εμφανίζονται

Στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στον πρωκτό, στο εφήβαιο και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των κόλπου (περίνεο). Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.
Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος, τους όρχεις και τον πρωκτό.

Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Δεν πονάνε και δεν δημιουργούν φαγούρα. Η ασθενής τα αντιλαμβάνεται συνήθως με την αφή ή τα βλέπει με μεγεθυντικό καθρεφτάκι. Σπανίως αναφέρεται κνησμός, ενώ σε προχωρημένο στάδιο, τα μικρά ογκίδια μπορεί να προκαλούν πόνο, καθώς διογκώνονται και αιμορραγούν.

Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων στους άνδρες είναι τα εξής:
-Κνησμός (φαγούρα) του πέους, του όσχεου, της πρωκτικής χώρας
-Επιμόλυνση των βλαβών από μικρόβια
-Αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη στα άτομα που πάσχουν από πρωκτογεννητικά κονδυλώματα.

Διάγνωση

Στις γυναίκες η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση διά γυμνού οφθαλμού αν οι βλάβες βρίσκονται σε εμφανή σημεία, με κολποσκόπηση, με τεστ Παπανικολάου και εξέταση του δείγματος στο μικροσκόπιο και με πρωκτοσκόπηση όταν χρειάζεται.

Στους άνδρες η εξέταση των γεννητικών οργάνων αποκαλύπτει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε σημείο των οργάνων αναπαραγωγής, αλλοιώσεις στο χρώμα της σάρκας ή λευκές, επίπεδες ή επηρμένες, μεμονωμένες ή κατά συστάδες. Άρα η διάγνωση τίθεται κλινικά.

Μετάδοση

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και τη μη ολοκληρωμένη. Αν ο ένας ερωτικός σύντροφος έχει κονδυλώματα, είναι πολύ εύκολο τα μεταδώσει. Ακόμη και αν το χέρι του έρθει σε επαφή με κονδυλώματα, μπορεί με μεγάλη ευκολία να μεταφέρει ιούς σε άλλες περιοχές είτε των γεννητικών οργάνων του είτε στα γεννητικά όργανα του συντρόφου του.

Πώς αλλιώς μεταδίδονται;

Από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Για το λόγο αυτό, συνήθως συνιστάται καισαρική τομή αν υπάρχουν κονδυλώματα.

Σπανίως μεταδίδονται με το στοματικό σεξ. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι πλήρως, καθώς προστατεύονται μόνο οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το προφυλακτικό.

Θεραπεία

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιορίζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει στον οργανισμό εφ' όρου ζωής. Οι δυσπλασίες, τα κονδυλώματα και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται -αν και μπορεί να υποτροπιάσουν- με θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη), καυτηριασμό, θεραπεία με λέιζερ (για εξάχνωση των βλαβών), πάγωμα με υγρό άζωτο ή χειρουργική αφαίρεση.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!