Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016


Η Skoda είναι πολύ τυχερή. Κι αυτό γιατί από το 1991 ανήκει στο γερμανικό γκρουπ VW. Ο τελευταίος καρπός της συμβίωσής τους είναι το νέο Skoda Kodiaq.

Τοποθετήθηκε στη μεσαία κατηγορία των SUV και παραμένει πιστό στο δόγμα της μάρκας, που θέλει μεγάλους χώρους, πρακτικές δυνατότητες και χαμηλή τιμή.

Η πρώτη δοκιμή με το Skoda Kodiaq έγινε σε ένα μαγευτικό μέρος, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, στο νησί της χαράς και της ξεγνοιασιάς, το οποίο αγάπησαν και οι Γερμανοί. Ξεκίνησα τη διαδρομή οδηγώντας την έκδοση που εκτιμώ πως θα αποσπάσει το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων στην ελληνική αγορά.

Το μεγάλο όχημα ελεύθερου χρόνου, μήκους 4,7 μ., κινείται με έναν από τους καλύτερους βενζινοκινητήρες της αγοράς.

Χωρητικότητα 1.400 κ.εκ., τεχνολογία TSI και επιπλέον δυνατότητα απενεργοποίησης των δύο κυλίνδρων ACT, όταν υπάρχει περιορισμένο φορτίο στον κινητήρα.

Αποδίδει 150 ίππους, συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο DSG έξι σχέσεων και κινεί όλους τους τροχούς. Μη σας φανούν λίγοι οι 150 ίπποι για τα 1.610 κιλά του αυτοκινήτου.

Κινούν αξιοπρεπώς το αυτοκίνητο και εξασφαλίζουν υψηλές ταχύτητες. Ο κατασκευαστής δίνει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9,9΄΄ και τελική ταχύτητα 196 χλμ./ώρα. Η οδική συμπεριφορά είναι στο ανώτερο τμήμα της κατηγορίας.

Ξεχωρίζω την ευελιξία, την απόκριση του τιμονιού και τη σταθερή πορεία. Θα ήθελα όμως πιο σκληρές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Μου έκανε εντύπωση το υψηλό επίπεδο της ποιότητας κύλισης. Προσφέρει ήσυχο και άνετο ταξίδι.

Ο τομέας που θα εντυπωσιάσει κάθε οικογενειάρχη ακόμη και αν έχει παιδιά ύψους άνω των 1,75 μ. είναι η εσωτερική χωρητικότητα.

Οι πίσω επιβάτες κάθονται σταυροπόδι χωρίς καμία υποχώρηση. Χωράει άνετα και πέμπτος ενήλικας επιβάτης. Ολες οι αποσκευές της οικογένειας βρίσκουν τη θέση τους στα 720 λίτρα του αποθηκευτικού χώρου.

Στη πενταθέσια διάταξη αυξάνεται έως τα 2.065 λίτρα όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα. Μεταφέρει αντικείμενα μήκους έως 2,8 μ.

Ακολούθησε η δοκιμή με τον ισχυρότερο σε απόδοση δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα της γκάμας. Παράγει 190 ίππους και ροπή 40,6 χλγμ. «Παρών» δηλώνουν το αυτόματο κιβώτιο DSG επτά σχέσεων και η τετρακίνηση.

Σε όλους τους τομείς (επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, οικονομία στο καύσιμο κ.ά.) παίρνει υψηλότερη βαθμολογία από τη βενζινοκίνητη πρόταση.

Είναι ό,τι πρέπει για ταξίδια. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 8,9’’ και τελική ταχύτητα 210 χλμ./ώρα.

Στις αρχές Απριλίου 2017 θα εισαχθούν οι εξής κινητήρες: Βενζίνη 1.4 TSI ισχύος 125 ίππων, 1.4 TSI ACT 150, 2.0 TSI 180. Ντίζελ 2.0 TDI 150 και 2.0 TDI 190 ίππων.

Η αρχική τιμή θα είναι γύρω στα 25.900 ευρώ.
real.gr

Το iPhone του 2017, αν λάβουμε υπόψη μας τα βήματα που ακολουθεί μέχρι τώρα η Apple, θα πρέπει να ονομαστεί iPhone 7s. Πάρα πολλές πηγές το αναφέρουν ως iPhone 8, μιας και θα είναι τα 10α γενέθλια του iPhone και η Apple αναμένεται να κάνει μεγάλες αλλαγές.

Μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι η κυρτή OLED οθόνη, γυαλί στην πλάτη, ασύρματη φόρτιση και φυσικά νέο design, από αυτό που έχουμε για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Αυτές οι πληροφορίες έχουν διαρρεύσει πολλές φορές από διάφορες πηγές και γίνονται όλο και πιο πιστευτές όσο περνά ο καιρός.

Σήμερα όμως, οι νέες αναφορές που που έρχονται από ανώνυμο προμηθευτή στην Ταϊβάν, λένε ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν και η Apple θα φέρει τα iPhone 7s και iPhone 7s Plus. Δεν θα υπάρχει κυρτή OLED, ασύρματη φόρτιση ή μεγάλη αλλαγή σε design. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός θα είναι αναμενόμενος, όπως στα iPhone 7 και iPhone 7 Plus, όμως μέσα θα μπει Apple A11 chipset, που θα προσφέρει καλύτερη απόδοση από τον A10.

Αυτό όμως που θα αλλάξει η Apple είναι το χρώμα, φέρνοντας την κόκκινη έκδοση. Η Apple μας έχει συνηθίσει να εισάγει νέα χρώματα στη σειρά του iPhone, όπως χρυσό και rose gold, και να τα κάνει trend. Η νέα έκδοση θα έρθει μαζί με το χρυσό, ροζ χρυσό, ασημί, matte black, Jet Black.

Οι σημερινές πληροφορίες είναι εντελώς διαφορετικές από όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα και κρατάμε πολλές επιφυλάξεις. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υποθέσεις, όπως για παράδειγμα ότι η Apple θα ανακοινώσει τα iPhone 7s και iPhone 7s Plus με μικρές αλλαγές, αλλά μαζί ίσως κυκλοφορήσει μια ειδική επετειακή έκδοση, που θα έχει όλα τα specs που έχουν ακουστεί.

ΠΗΓΗ: techblog.gr
Απίθανα κόλπα για τις αναζητήσεις σας στο GoogleΔεν είναι απλά μια μηχανή αναζήτησης. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο, που μπορεί να κάνει δεκάδες πράγματα –και να σας αλλάξει τη ζωή. Ιδού μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τις αναζητήσεις σας στο Google (εκτός από το barrel roll, που το ξέρουν πια κι οι πέτρες).

Δεν είστε ποτέ σίγουροι τι φιλοδώρημα πρέπει να αφήσετε; Γράψτε “tip calculator” στην μπάρα αναζήτησης, και χρησιμοποιείστε το κομπιουτεράκι που εμφανίζεται μαγικά, για να υπολογίσετε το tip σας με βάση τον λογαριασμό σας.

Γράφοντας το όνομα μιας σειράς και τη λέξη episodes, το Google σας χαρίζει απλόχερα όλα τα επεισόδια, κομπλέ με τους τίτλους, τη διάρκειά τους, την ημερομηνία που προβλήθηκαν και την υπόθεση του καθενός.

Θέλετε να μάθετε πότε θα βγει (ή πότε βγήκε) μια συγκεκριμένη ταινία; Το όνομά της και οι λέξεις “release date” αρκούν, για να σας απαντήσει το Google με την πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία που βγαίνει η ταινία σας στις σκοτεινές αίθουσες της χώρας στην οποία βρίσκεστε.

Μαγικό: Γράφετε “books by” (χωρίς τα εισαγωγικά) και όνομα συγγραφέα, και έχετε μπροστά σας όλα τα βιβλία του συγκεκριμένου συγγραφέα, μαζί με εξώφυλλα και χρονολογίες έκδοσης. Ναι, δουλεύει και με έλληνες συγγραφείς, και με ξένους συγγραφείς σε ελληνική μετάφραση (το δοκιμάσαμε με τις αναζητήσεις “books by ζωρζ σαρρή” και “books by ορχάν παμούκ”).

Το ίδιο ισχύει και με τραγούδια: Songs by και όνομα τραγουδιστή ή γκρουπ. Κάνετε κλικ πάνω στο όνομα του τραγουδιού, και το ακούτε στο YouTube.

Αν γράψετε «sunrise» (και πάλι, χωρίς τα εισαγωγικά) και όνομα πόλης, θα δείτε την ακριβή ώρα της επόμενης ανατολής ηλίου –το ίδιο ισχύει και με το «sunset + όνομα πόλης» για τη δύση. Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση διαφορά έχουν τα ηλιοβασιλέματα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Γράψτε στην αναζήτηση “translate” για να εμφανίσετε τα παραθυράκια της αυτόματης μετάφρασης: Αριστερά πληκτρολογείτε, ή κάνετε copy-paste, οποιαδήποτε λέξη ή φράση, δεξιά επιλέγετε σε ποια γλώσσα θέλετε να μεταφραστεί. Υπάρχει και το (ακόμα καλύτερο) translate.google.com αλλά ποιος κάθεται να το πληκτρολογήσει όλο αυτό…

Αναζητήστε κάτι σε ένα συγκεκριμένο site, γράφοντας τις λέξεις-κλειδιά, και εν συνεχεία site:www.[το site που θέλετε].gr (ή com). Για παράδειγμα, μεζεδοπωλεία αθήνα site:www.in2life.gr για όλα τα μεζεδοπωλεία που γράψαμε ποτέ.

Μετατρέψτε μονάδες μέτρησης εύκολα και γρήγορα, γράφοντας για παράδειγμα 10 inches to cm, ή 76 fahrenheit to Celsius.

Αναζητήστε απευθείας έναν αριθμό πτήσης (γράφοντας, για παράδειγμα a3 616) για να δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης, αν η πτήση έχει καθυστέρηση, τους προορισμούς τους οποίους συνδέει, καθώς και την αεροπορική εταιρεία που την εκτελεί.
in2life.gr
Rogue One: Είδαμε το νέο Star Wars!Ένα χρόνο πριν το 8ο μέρος των “Star Wars”, παλιοί και νέοι φανς καλούνται να δουν και ν' απολαύσουν ένα ορεκτικό, μία ιστορία που τοποθετείται μεταξύ 3ου και 4ου επεισοδίου και ξεκαθαρίζει τα γεγονότα που περιγράφονται στις πρώτες γραμμές κειμένου που είδαμε ποτέ να διασχίζουν το έναστρο διάστημα ως “η πρώτη μεγάλη νίκη κατά της Αυτοκρατορίας”. Φανερά φτιαγμένο για να μας κρατήσει σε εγρήγορση μεταξύ επεισοδίων, καθώς και για να ικανοποιήσει τους αδηφάγους φανς, το “Rogue One” είναι μία συμπαθητική περιπέτεια, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο πέρα απ' το ότι ανήκει στο θρυλικό φραντσάιζ που έχτισε ο Τζορτζ Λούκας.

Η υπόθεση

Δεκαπέντε χρόνια πριν κι ενώ η Αυτοκρατορία ισχυροποιεί διαρκώς την κυριαρχία της στον Γαλαξία, ο Γκέιλεν Έρσο επέλεξε να υποταχθεί σ' αυτήν και να ηγηθεί της ομάδας που θα σχεδίαζε το επόμενο υπερόπλο. Την ώρα που εκείνος πρόδιδε τα ιδανικά των Τζεντάι, την κόρη του, Τζιν, αναλάμβανε υπό την προστασία του ο Σο Γκερέρα, αρχηγός πλέον των ανταρτών του πλανήτη Τζέντα. Μια μέρα, ένας πιλότος της Αυτοκρατορίας λιποταχτεί για να μεταφέρει ένα μήνυμα απ' τον Έρσο στον Γκερέρα. Παράλληλα, η νεαρή πια Τζιν, μαζί με τον αντάρτη Κάσιαν Άντορ και το ρομπότ του ψάχνουν τα ίχνη του αποξενωμένου πατέρα της...



Η κριτική

Για τους φανς δεν είναι κάτι παράξενο, το σύμπαν των “Star Wars” αποτελείται από πολύ περισσότερα κομμάτια από εκείνα που έχουμε δει όσοι έχουμε μείνει στις γνωστές τριλογίες. Συνεπώς, υπάρχει πολύ “ψωμί” για ταινίες που αντλούν από λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου σημαντικά περιστατικά των χρόνων της Αυτοκρατορίας και των συμμαχικών αγώνων για την απελευθέρωση. Το “Rogue One” έρχεται να γεμίσει το “κενό” μεταξύ δύο επεισοδίων και να εικονογραφήσει κάτι που είχαμε δει μόνο ως γραπτό πρόλογο στην πρώτη “έβερ” ταινία της θρυλικής πια σειράς. Μεταξύ του σχεδιασμού του “Death Star”, του υπερόπλου που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρους πλανήτες, και της καταστροφής του, μεσολάβησε η κλοπή των σχεδίων από ένα γκρουπ ατρόμητων επαναστατών οι οποίοι παρείχαν τη σπίθα που θα άναβε τη φλόγα της επανάστασης.

Στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας, όπως και στο 7ο επεισόδιο, βρίσκεται μία νεαρή ηρωίδα, μια κοπέλα που έχει αποχωριστεί τους γονείς της από μικρή κι έχει μεγαλώσει, όχι σαν ένα κορίτσι, αλλά σαν μία πολεμίστρια. Η Τζιν Έρσο, ολόκληρη γυναίκα πια, είναι αποφασισμένη να βρει τον πατέρα της που είναι ακόμη ζωντανός κι εργάζεται για λογαριασμό των “κακών” και συγκεκριμένα του Όρσον Κρένικ, Διοικητή του Τομέα Οπλικών Συστημάτων της Αυτοκρατορίας. Έτσι, ο δρόμος της συναντιέται μ' εκείνον του Κάσιαν Άντορ, ενός στρατιώτη της Συμμαχίας, και του πανέξυπνου ρομπότ του κι οι δυο τους ακολουθούν τα ίχνη του Γκέιλεν Έρσο προς το μεγάλο του μυστικό που ίσως αποδειχθεί ζωτικής σημασίας στον αγώνα για την δημοκρατία.

Προφανώς, οι “μεγάλες ιδέες” της σειράς δεν θα μπορούσαν να μην χαρακτηρίζουν κι αυτό το εμβόλιμο επεισόδιο, που διατηρεί την προσοχή πάνω στην ανάγκη για περισσότερη αυτοθυσία και ηρωισμό τη στιγμή που η επανάσταση έχει αρχίσει να βαλτώνει κι η Αυτοκρατορία να γίνεται πανίσχυρη. Δυστυχώς, στο βωμό τους (των ιδεών) θυσιάζονται τόσο οι λεπτότερες πτυχές των γεγονότων όσο και οι χαρακτήρες της ταινίας που, ανεξάρτητη όπως μας έρχεται, θα μπορούσε ν' αποτελεί την πιο ευχάριστη εξαίρεση στη σειρά και τα παρελκόμενά της.

Αν και η ερμηνεία της Φελίσιτι Τζόουνς μόνο χλιαρή δεν είναι, ο χαρακτήρας της Τζιν δεν υπερβαίνει ποτέ τα κλισέ που τον διέπουν, αφού η σχέση με τον πατέρα, το δυνατό του σημείο, σκιαγραφείται επιφανειακά και χρησιμοθηρικά. Ο Ντιέγκο Λούνα, πάλι, προσπαθεί φιλότιμα, αλλά ο Κάσιαν, όπως και ο πιλότος του Ριζ Αχμέντ, υστερούν σε σπιρτάδα και χάρισμα δίπλα στο ρομπότ με τη φωνή του Άλαν Τούντικ που κλέβει εύκολα την παράσταση απ' όλους γύρω του, ακόμη κι απ' τον υπερκλισέ τυφλό ασιάτη μάστερ των πολεμικών τεχνών και τον λιγομίλητο, μπρουτάλ φίλο του. Όσο για τους Φόρεστ Γουίτακερ (Σο Γκερέρα), Μαντς Μίκελσεν (Γκέιλεν Έρσον) και Μπεν Μέντελσον (Όρσον Κρένικ), το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι η αμοιβή ή, έστω, η ευκαιρία να συνδέσουν το όνομά τους με έναν θρύλο, ήταν δελεαστικότερη απ' την ίδια τη δουλειά.

Απ' την άλλη, βέβαια, παρ' ότι το σενάριο δεν διεκδικεί καμία δάφνη πρωτοτυπίας ή βάθους, ο Γκαρεθ Έντουαρντς κάνει το καλύτερο δυνατό με τη σκηνοθεσία, ειδικά στο δεύτερο μέρος που η πλοκή κλιμακώνεται και η τελική μάχη φουντώνει στην οθόνη. Με λίγα λόγια, δεν περνάμε και άσχημα, μόνο που το αποτέλεσμα δεν μας αφήνει κάτι μετά τους τίτλους τέλους, παρά την αίσθηση ότι τσεκάραμε ακόμη ένα κουτάκι στη λίστα με τα “Star Wars”. Ίσως και την παρατεταμένη έκπληξη απ' την πανηγυρική μετά θάνατον επανεμφάνιση του Πίτερ Κούσινγκ στον ρόλο του Γκραντ Μοφ Τάρκιν.

Μπορεί να μην ακούγεται “πολιτικά ορθό” (sic), αλλά δε μου ήταν εύκολο να μη μετρήσω το θέαμα με βάση τον πήχη που έχει τεθεί απ' το “Guardians of the Galaxy” σε επίπεδο ψυχαγωγίας, μιας και το στόρι εδώ είναι εξαιρετικά παρεμφερές. Σ' αυτήν την περίπτωση, αποκομμένο απ' το σύμπαν του, το “Rogue One” μοιάζει εξαιρετικά “δεύτερο”. Κατά τ' άλλα, είναι μία τίμια περιπέτεια φαντασίας για να περάσει κανείς δύο ευχάριστες κινηματογραφικές ώρες.

Βγαίνουν ακόμη:
Η καλογραμμένη δραματική κομεντί “The Commune” του Τόμας Βίντεμπεργκ, το επιτηδευμένο θρίλερ “Dogs” του Μπόγκνταν Μίριτσα, το ρωσικό δράμα “The Student”, το κωμικό σίκουελ “Bad Santa 2”, η ταινία κινουμένων σχεδίων “Sing” και οι “Τέλειοι Ξένοι” του Θοδωρή Αθερίδη.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!