Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

 117740457

Forbes: Οι πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες του κόσμου - Στην κορυφή και πάλι η Naomi Osaka

Του Brett Knight

Ο κόσμος του γυναικείου αθλητισμού έχει πολλά πράγματα να ανησυχεί: ανισότητα στις αμοιβές και στην πρόσβαση σε εγκαταστάσεις, "φτωχές” συνθήκες απασχόλησης, έλλειψη κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και κακομεταχείριση. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα, υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη αίσθηση αισιοδοξίας. Τα πρωταθλήματα αποκτούν νέους "ιδιοκτήτες” και διευρύνουν τις ομάδες τους. Οι τηλεθεάσεις αυξάνονται, και τα τηλεοπτικά δίκτυα προσφέρουν "στέγη” σε περισσότερους αγώνες. Τα κεφάλαια των χορηγών φτάνουν -επιτέλους- και οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσελκύουν επενδυτές.

Η ανάπτυξη αυτή είναι εμφανής και στις αμοιβές των αθλητών. Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες του πλανήτη αποκόμισαν το 2021 το συνολικο ποσό των 1067 εκατ. δολαρίων προ φόρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, ποσό αυξημένο κατά 23% σε σύγκριση με το 2020 και κατά 16% υψηλότερο από το προηγούμενο ποσό ρεκόρ των 143,3 εκατ. δολαρίων του 2013. Στην κορυφή της φετινής λίστας η αστέρας του τένις Naomi Osaka, η οποία αποκόμισε κέρδη 57,3 εκατ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ για γυναίκα αθλήτρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Serena Williams με 45,9 εκατ. δολάρια.

Η εικόνα, ωστόσο, δεν είναι εντελώς ρόδινη: Η Osaka και η Williams "ευθύνονται” σχεδόν εξ ολοκλήρου για την αύξηση των συνολικών απολαβών των αθλητριών του top 10, καθώς καμία άλλη συμμετέχουσα στη λίστα δεν έχει έστω την παραμικρή ελπίδα να διεκδικήσει μια θέση μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών και των δύο φύλων, παγκοσμίως. (Στη λίστα των αθλητών του 2021 του Forbes, που αφορά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έως τον Μάιο, η Osaka κατέλαβε την 12η θέση και η Williams στην 28η· η τρίτη πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στην τρέχουσα λίστα, η Venus Williams, δεν έπιασε το όριο για να εισέλθει στη λίστα με τους 50 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών για 20 και πλέον εκατ. δολάρια).

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο για την πρώτη δεκάδα της λίστας των πιο καλοπληρωμένων αθλητριών φέτος είναι στην πραγματικότητα λίγο χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία - βρίσκεται στα 5,7 εκατ. δολάρια, έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το 2012.

Οι "μυημένοι”, ωστόσο, νέα κεφάλαια και νέοι χορηγοί μπαίνουν στον γυναικείο αθλητισμός· απλώς μοιράζονται σε περισσότερους αθλητές, αλλά και σε νέα πρωταθλήματα. Για πρώτη φορά σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, μια αθλήτριας της ρυθμικής γυμναστικής (Simone Biles, στο Νο. 4 με 10,1 εκατ. δολάρια) και μια μπασκετμπολίστρια (Candace Parker, στο Νο. 10 με 5,7 εκατ. δολάρια) συγκαταλέγονται στις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες του πλανήτη. 

Και παρότι το τένις εξακολουθεί να καταλαμβάνει πέντε από τις δέκα θέσεις της λίστας, στη φετινή λίστα το άθλημα έχει τη μικρότερη παρουσία σε διάστημα 10 και πλέον ετών, ενώ η εικόνα είναι δραματικά διαφορετική σε σχέση με το 2019 όταν και τις δέκα θέσεις καταλάμβαναν τενίστριες. Η παρουσία της Parker -μαζί με τα αστέρια του αμερικανικού ποδοσφαίρου Alex Morgan και Megan Rapinoe, που οριακά δεν εισήλθαν στο top 10- αποτελεί πάντως ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη καθώς αντιπροσωπεύει ένα ομαδικό άθλημα όπου οι αμοιβές υστερούν σημαντικά σε σύγκριση με τα χρηματικά έπαθλα που προσφέρονται στα ατομικά αθλήματα.

"Σήμερα είναι πολύ διαφορετικά”, λέει η πρόσφατα "συνταξιοδοτηθείσα” θρύλος του ποδοσφαίρου Carli Lloyd, η οποία μπήκε στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ το 2005 μαζί με άλλες αθλήτριες που αγωνίζονταν βασικές απολαβές, όπως εγγυημένες αμοιβές και παροχές υγείας. "Είτε οφείλεται σε μια ανάρτηση (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) που κάνουν κάποια παίκτρια για να πληρωθει είτε γιατί υπογράφει συμφωνίες με χορηγούς, είναι θετική εξέλιξη και προφανώς οφείλεται σε όλες τις παίκτριες που έχουν προηγηθεί”.

Το top 10 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητριών του 2021

Νο. 1 Naomi Osaka
Τένις - Ηλικία: 24 - Ιαπωνία
Συνολικά έσοδα: 57,3 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 2,3 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 55 εκατ. δολάρια

Νο. 2 Serena Williams
Τένις - Ηλικία: 40 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 45,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 45 εκατ. δολάρια

Νο. 3 Venus Williams
Τένις - Ηλικία: 41 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 11,3 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,3 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 11 εκατ. δολάρια

Νο. 4 Simone Biles
Ρυθμική γυμναστική - Ηλικία: 24 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 10,1 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,1 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 10 εκατ. δολάρια

Νο. 5 Garbiñe Muguruza
Τένις - Ηλικία: 28 - Ισπανία
Συνολικά έσοδα: 8,8 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 2,8 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 6 εκατ. δολάρια

Νο. 6 Jin Young Ko
Γκολφ - Ηλικία: 26 - Νότια Κορέα
Συνολικά έσοδα: 7,5 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 3,5 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 4 εκατ. δολάρια

Νο. 7 P.V. Sindhu
Μπάντμιντον - Ηλικία: 26 - Ινδία
Συνολικά έσοδα: 7,2 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,2 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 7 εκατ. δολάρια

Νο. 8 Ashleigh Barty
Τένις - Ηλικία: 25 - Αυστραλία
Συνολικά έσοδα: 6,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 3,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 3 εκατ. δολάρια

Νο. 9 Nelly Korda
Γολφ - Ηλικία: 23 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 5,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 2,4 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 3,5 εκατ. δολάρια

Νο. 10 Candace Parker
Μπάσκετ - Ηλικία: 35 - ΗΠΑ
Συνολικά έσοδα: 5,7 εκατ. δολάρια
Έσοδα εντός γηπέδου: 0,2 εκατ. δολάρια
Έσοδα εκτός γηπέδου: 5,5 εκατ. δολάρια

Μεθοδολογία

Η κατάταξη του Forbes για τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες αντικατοπτρίζει τα κέρδη τους στο γήπεδο από το 2021, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αμοιβών, των μπόνους, των υποτροφιών και των χρηματικών βραβείων. Τα εκτός γηπέδου κέρδη τους υπολογίστηκαν με βάση συνομιλίες με στελέχη του κλάδου και αντιστοιχούν στις ετήσιες απολαβές από χορηγίες, αδειοδοτήσεις, εμφανίσεις και αναμνηστικά, καθώς και από επιχειρήσεις που τρέχουν οι ίδιες οι αθλήτριες. Το Forbes δεν συνυπολογίζει εισοδήματα από επενδύσεις, όπως τόκους ή μερίσματα, αλλά υπολογίζει τα έσοδα από πωλήσεις μετοχών. Τέλος, τα ποσά είναι αφορολόγητα και δεν περιλαμβάνουν προμήθειες για ατζέντη.

 2021 – Το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί

Ως ένα από τα πιο ζεστά έτη στον πλανήτη χαρακτηρίζεται το 2021 από δύο εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και οι οποίες δείχνουν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας έφτασε πέρυσι στο έκτο υψηλότερο επίπεδο από το 1880, με τη μέση θερμοκρασία στις επιφάνειες ξηράς και θάλασσας να είναι 0,84 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Όπως αναφέρεται  σε δημοσίευμα της WSJ, το 2021, μαζί με το 2018, καταγράφηκε ως η έκτη θερμότερη χρονιά, με εξαίρεση τα έτη 2015, 2016, 2017, 2019 και 2020, με το 2016 και το 2020 να μοιράζονται ρεκόρ θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus, κατέταξε το 2021 ως το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, ενώ ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Berkeley Earth, δήλωσε ότι το 2021, μαζί με το 2018 και το 2015 ήταν έκτο θερμότερο έτος της ιστορίας.

Με τις ΗΠΑ να καταγράφουν το πιο ζεστό τους καλοκαίρι από το 1936, τμήματα της Βόρειας Αμερικής και του Καναδά παρουσίασαν θερμοκρασίες ρεκόρ κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, τον Ιούνιο. Συνολικά, το 8% της επιφάνειας του πλανήτη, στο οποίο κατοικούν 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, βίωσε υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες, αύξηση που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα από την καύση ορυκτών καυσίμων – κύριος μοχλός κλιματικής αλλαγής.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία, το 2021, ήταν 1,04 βαθμούς Κελσίου υψηλότερο από τον μέσο όρο που καταγράφηκε μεταξύ 1880 και 1900, περίοδος που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επιστήμονες, καθώς αντιπροσωπεύει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και την ευρεία καύση ορυκτών καυσίμων.

Η διεθνής συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε από περισσότερες από 190 χώρες στο Παρίσι, το 2015, καλούσε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά σε 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!