Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

 Βιβλίο γεωγραφίας «βάφτισε» τη βόρεια Κύπρο «τουρκική» – Συγγνώμη από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα παζλ για παιδιά που περιείχε ένα βιβλίο γεωγραφίας. Μια έκδοση για την Ευρώπη που όμως ανέφερε ανακρίβειες για την Κύπρο. Σάλος στα social media και συγγνώμη από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το θέμα άρχισε να γίνεται viral την περασμένη Παρασκευή, όταν τις φωτογραφίες από το βιβλίο για την Ευρώπη ανέβασε στο twitter ο χρήστης Δημήτρης Κουρουσίδης, δάσκαλος και πατέρας δυο παιδιών όπως αναφέρει στο προφίλ του.

Το παιχνίδι «Μαθαίνω και εξερευνώ: Η Ευρώπη» περιλαμβάνει και ένα βιβλίο γεωγραφίας. Αλλά τη μαθαίνει… λάθος, αφού στην περιγραφή της Κύπρου, ο συντάκτης έγραφε: «Η Κύπρος είναι νησί της Μεσογείου και το βόρειο τμήμα της ανήκει στην Τουρκία». Δεν ανήκει, φυσικά, αλλά τελεί υπό κατοχή.

Μόλις οι εικόνες αυτές ανέβηκαν στα social media, προκλήθηκαν αντιδράσεις και οι εκδόσεις Ψυχογιός έσπευσαν να αποσύρουν το βιβλίο για να γίνει διόρθωση και να ζητήσουν συγγνώμη.

Ο γνωστός εκδοτικός οίκος, σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε τη λύπη του για το λάθος και έκανε γνωστό ότι αποσύρει την έκδοση. «Προφανώς και τα κατεχόμενα δεν μπορούν να μεταφραστούν ότι «ανήκουν» στην Τουρκία. Προφανώς και το λάθος του μεταφραστή δεν έπρεπε να ξεφύγει και από τον επιμελητή μας.

Έχουμε εκδώσει πολλούς τίτλους για την Κύπρο μας και κατανοούμε το μέγεθος του λάθους, ειδικά σε μια παιδική έκδοση που περνάει μηνύματα στα παιδιά μας.

Ζητούμε και πάλι συγγνώμη και δηλώνουμε πως το προϊόν κατέβηκε από το site μας και από αύριο (σ.σ. σήμερα) αποσύρεται από όλη την αγορά», αναφέρει η ανακοίνωση των εκδόσεων Ψυχογιός.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!