Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017


Αστρονόμοι, μεταξύ των οποίων κι ένας Έλληνας, ανακάλυψαν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble έναν ασυνήθιστο καυτό εξωπλανήτη όπου «χιονίζει» διοξείδιο του τιτανίου, τη βασική δραστική ουσία των αντηλιακών.
Ο εξωπλανήτης είναι ο Κέπλερ-13Ab, σε απόσταση 1.730 ετών φωτός από τη Γη, ένας από εξαπλωνήτες με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχουν ποτέ βρεθεί, καθώς φθάνει τους 2.700 βαθμούς Κελσίου στη φωτεινή πλευρά που βλέπει μόνιμα στο μητρικό άστρο.
Στην αντίθετη πλευρά, τη μόνιμα σκοτεινή, που είναι πολύ πιο κρύα, μεταφέρεται με τους ανέμους οξείδιο του τιτανίου, το οποίο συμπυκνώνεται σε κρυσταλλικές νιφάδες, σχηματίζει νέφη και τελικά πέφτει στην επιφάνεια με την μορφή χιονιού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας Τόμας Μπίτι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «The Astronomical Journal». Μεταξύ των ερευνητών ήταν ο Άγγελος Τσιάρας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων βασίζονται στις φασματοσκοπικές παρατηρήσεις που έκαναν με την κάμερα ευρέος πεδίου του Hubble στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, στο μήκος κύματος του εγγύς υπέρυθρου.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

98χρονη μητέρα μπήκε σε οίκο ευγηρίας για να φροντίζει τον 80χρονο γιο της.
Η Άντα Κίτινγκ ποτέ δεν παντρέυτηκε και πάντα έμενε με τον γιο της. Όμως ο 80χρονος Τομ αναγκάστηκε να μπει σε οίκο ευγηρίας το 2016 λόγω προβλημάτων υγείας. Ένα χρόνο μετά τον ακολούθησε και η μαμά του.
«Του λέω καληνύχτα στο δωμάτιό του και το πρωί θα πάω να του πω καλημέρα» λέει η 98χρονη μητέρα του Τομ. «Όταν επιστρέφω, έρχεται αυτός και μου δίνει μια μεγάλη αγκαλιά. Δεν σταματάς ποτέ να είσαι μάνα» συμπληρώνει η Άντα
Ο Τομ που ήταν ζωγράφος και διακοσμητής, λέει ότι είναι πολύ χαρουμένος που είναι στον οίκο με την μαμά του. «Είναι πολύ καλά εδώ και είμαι χαρούμενος να βλέπω την μητέρα μου ναζει εδώ», δήλωσε ο Τομ.

Λες και δεν περνούσαμε ήδη αρκετό χρόνο στο Facebook, τώρα απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα ξεκολλάμε από αυτό, μια και πλέον εκτός από το να μιλάμε με τους φίλους μας, να ανεβάζουμε φωτογραφίες και να κάνουμε stalking στους πρώην μας, θα παραγγέλνουμε και φαγητό.
Μέσω της υπηρεσίας Order Food, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δουν τα κοντινά τους εστιατόρια, να επιλέξουν αυτό που προτιμούν και στη συνέχεια να διαμορφώσουν την παραγγελία τους. Θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να διαβάζουν σχόλια αλλά και κριτικές των φίλων τους για τα διάφορα καταστήματα, προκειμένου τελικά να κάνουν την καλύτερη επιλογή. Ύστερα, το Facebook θα στέλνει την παραγγελία είτε απευθείας στο εστιατόριο είτε σε μια υπηρεσία delivery όπως οι EatStreet, Delivery.com, DoorDash, ChowNow, Olo, Zuppler και Slice, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του χρήστη.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στους κατοίκους των ΗΠΑ και αφορά τις αλυσίδες εστιατορίων Jack in the Box, Five Guys, Papa John’s, Wingstop, El Pollo Loco, Chipotle, Jimmy John’s και Panera.
Σαουδική Αραβία: Μετά την οδήγηση, οι γυναίκες επιτρέπεται να πηγαίνουν και στο γήπεδο
Ακόμη μία απόφαση που ενισχύει τα δικαιώματα των γυναικών πήρε η Σαουδική Αραβία, καθώς πλέον θα τους επιτρέπεται να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις σε τρία γήπεδα της χώρας, αρχής γενομένης από το 2018.
Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τις αθλητικές εκδηλώσεις στο Ριάντ, την Τζέντα (δυτικά) και τη Νταμάμ (ανατολικά), όπως γνωστοποίησε η γενική αρχή Αθλητισμού με μήνυμα που ανήρτησε στοTwitter. Πρόκειται για άλλη μια σημαντική απόφαση σε αυτό το συντηρητικό βασίλειο που πρόσφατα άρχισε να αμβλύνει τους περιορισμούς σε βάρος των γυναικών.
«Έναρξη των προετοιμασιών σε τρία στάδια στο Ριάντ, την Τζέντα και τη Νταμάμ προκειμένου να υποδέχονται οικογένειες από τις αρχές του 2018» ήταν το μήνυμα της γενικής αρχής Αθλητισμού.
Η Σαουδική Αραβία επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν
Τον Σεπτέμβριο, ο βασιλιάς Σαλμάν επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2018 σε μια ιστορική απόφαση που ελήφθη στην τελευταία χώρα του κόσμου που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν.

Video: Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία ζητούν ισότητα σε ένα θεαματικό βίντεο
Λίγες ημέρες νωρίτερα, εκατοντάδες γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία παρέστησαν για πρώτη φορά σε γήπεδο του Ριάντ για να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις- συναυλίες και σόου πυροτεχνημάτων, με αφορμή την εθνική επέτειο της χώρας.

Τι σχέση έχουν οι αγελάδες με τα ζελεδάκια και τα... μαχητικά τζετ;
Το κρέας των αγελάδων αποτελεί βασικό κρίκο στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου. Ωστόσο, μόνο το 60% μια αγελάδας χρησιμοποιείται ως τροφή και σερβίρεται στο τραπέζι μας με τη μορφή T-Bone, μοσχαρίσιας μπριζόλας, μπιφτεκιών ή κεφτέδων. Το υπόλοιπο 40% προορίζεται για χρήσεις που ούτε καν φαντάζονται οι περισσότεροι από εμάς.
Ποια προϊόντα κατασκευάζονται από αυτό το συμπαθές τετράποδο; Μερικά θα τα λέγαμε ως και... αναπάντεχα.
Το λίπος χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτού που ονομάζουμε ζωικό λίπος και χρησιμοποιείται σε κρέμες σώματος,  καλλυντικά, σαπούνια και οδοντόπαστες. Ή ως φυσικό λιπαντικό για την παρασκευή αντιψυκτικού, υγρών υδραυλικών φρένων, ακόμα και καυσίμων για κινητήρες μαχητικών τζετ ή ως βιοκαύσιμα για αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού.
Από τις αγελάδες οι επιστήμονες παίρνουν και συστατικά για φαρμακευτικά σκευάσματα που σώζουν ζωές, όπως η ινσουλίνη, καθώς η μοσχαρίσια ινσουλίνη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την ανθρώπινη. Οπότε το πάγκρεας των αγελάδων χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενέσεων ινσουλίνης για τους διαβητικούς.
Τα επινεφρίδιά τους χρησιμοποιούνται για την παρασκευή στεροειδών φαρμάκων. Οι χόνδροι για την παρασκευή φαρμάκων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και οι πνεύμονες ως αραιωτικά αίματος, όπως η ηπαρίνη.
Πέραν της φαρμακολογίας, οι αγελάδες βοηθούν και την πλαστική χειρουργική. Από αυτή παίρνουμε το κολλαγόνο.
Η ζελατίνη βγαίνει επίσης από τα οστά της αγελάδας και χρησιμοποιείται σε καραμέλες, ζελεδάκια και μαρμελάδες.
Σύμφωνα με το Business Insider, υπάρχουν περισσότερα από 727.000 αγροκτήματα βοοειδών στις ΗΠΑ όπου σφάζονται περίπου 30 εκατ. βοοειδή κάθε χρόνο. Ενώ σκεφτόμαστε συνήθως το κρέας που καταλήγει στη σχάρα, τα μέρη που απομένουν τελικά είναι  παρόντα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής...

Γιορτή είναι η σημερινή ημέρα, η 30η Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη, όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η 30η Οκτωβρίου καθιερώνεται ως «δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής», ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Την ημέρα αυτή, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017, θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης οι εξής εκδηλώσεις :
α. Γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το Δήμο από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής.
β. Φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
γ. 10.15 π.μ.: Επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μπουτάρη.
δ. 11.00 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, από τους κ.κ.:
– Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης,
– Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού,
– Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,
– Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,
– Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,
– Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος,
– Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος,
– Λιμενάρχη Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης,
– Εκπροσώπους νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας.
ε. Ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία σχετικές με τους αγώνες αντίστασης του ελληνισμού για την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής .
Οι ώρες των ομιλιών και των εκδηλώσεων θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Διπλώματα οδήγησης με τον τρόπο εξετάσεων που όλοι γνωρίζουμε τέλος… καθώς οι εξετάσεις αλλάζουν. Οι αλλαγές στις εξετάσεις φέρνουν μάλιστα την τεχνολογία στη διάθεση του εξεταστή και έτσι ο υποψήφιος οδηγός δεν θα έχει καμία επαφή… ώστε να μην υπάρχει και το γνωστό λάδωμα. Η τεχνολογία μπαίνει στον πόλεμο για το φακελάκι, με στόχο όσοι παίρνουν το δίπλωμά τους, να γνωρίζουν τουλάχιστον τα βασικά της οδήγησης και να μην… μαθαίνουν στο δρόμο, όπως γίνεται ως σήμερα.
Η πρώτη βασική αλλαγή έρχεται στα μαθήματα οδήγησης, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας η παρακολούθηση των θεωρητικών και όχι μόνο μαθημάτων θα γίνει υποχρεωτική. Στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι οδηγοί να… γράφουν και πολλές ώρες στον δρόμο, αλλά και να παίρνουν της βασικές γνώσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας πριν πιάσουν μόνοι τους το τιμόνι στο δρόμο σε πραγματικές συνθήκες.
Εκτός από το έλεγχο για την υποχρεωτική παρακολούθηση των πρακτικών και των θεωρητικών μαθημάτων θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία των εξετάσεων.
Τα οχήματα των σχολών οδήγησης θα αποκτήσουν υποχρεωτικά κάμερες και ακουστικά.
Την ώρα της εξέτασης μαζί με τον υποψήφιο οδηγό θα βρίσκεται στο αυτοκίνητο μόνο ο εκπαιδευτής και κανείς άλλος.
Τις κινήσεις του οδηγού θα βλέπουν μέσω κάμερας οι εξεταστές και θα του δίνουν εντολές μέσω του ακουστικού.
Οι εξεταστές θα βρίσκονται σε ειδικό χώρο όπου θα υπάρχει δυνατότητα λήψης της εικόνας από το αυτοκίνητο και ομιλίας μέσω μικροφώνου για τις εντολές προς τον εξεταζόμενο.
Μέχρι το τέλος του 2019 οι σχολές οδήγησης θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει στους χώρους τους ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου μέσω του οποίου θα ελέγχεται η διαδικασία και η παρακολούθηση των μαθημάτων.

Ένας νέος ιός κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Facebook και κάνει δύσκολη τη... ζωή των χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Αν κάποιος διαδικτυακός σας φίλος σας ταγκάρει (προσθέσει το όνομα σας με ετικέτα) σε private βίντεο, μην κάνετε το λάθος να το ανοίξετε.

Πρόκειται για ιό και θα πρέπει να αναφέρετε τη δημοσίευση στο Facebook ως σπαμ και να τη διαγράψετε από τον τοίχο σας.

πηγή: enikos.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!