Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Σούπερ κόλπα για να κάνεις το μαγείρεμα παιχνιδάκιΓια να μη σου στεγνώσει ποτέ ξανά κανένα φιλέτο κοτόπουλου, πρόσθεσε 200 ml νερό στη μαρινάδα σου, άφησε τα φιλέτα βουτηγμένα μέσα σε ένα τάπερ ένα βράδυ στο ψυγείο, και ψήσε σε βαθύ ταψάκι, μαζί με τη μαρινάδα.

Βγάλε τη μπριζόλα από το ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες πριν την ψήσεις. Δες περισσότερα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο εδώ.

Η ζάχαρη είναι βασικό συστατικό της σάλτσας ντομάτας –ειδικά αν οι ντομάτες σου δεν είναι ακριβώς στην εποχή τους (δηλαδή, οποτεδήποτε δεν είναι καλοκαίρι).

Το αντικολλητικό σου τηγάνι είναι, βασικά, κατάλληλο για αυγά. Άντε και για pancakes. Οτιδήποτε άλλο ψηθεί, ή τηγανιστεί, σε αντικολλητικό τηγάνι δεν θα είναι το ίδιο νόστιμο με αυτό που θα ήταν αν είχες χρησιμοποιήσει παραδοσιακό τηγάνι –κι αυτό γιατί η αντικολλητική επίστρωση στην ουσία «προστατεύει» τα φαγητά σου από τη φωτιά. Και δεν το θέλεις αυτό όταν μιλάμε για κρέατα, κοτόπουλα ή ψάρια –ή γενικώς πράγματα που θέλεις να αποκτήσουν κρούστα.

Πέντε λεπτά πριν βράσουν τα μακαρόνια, αφαίρεσέ τα από την κατσαρόλα και πρόσθεσέ τα στην σάλτσα που βράζει δίπλα, μαζί με ένα σφηνάκι από το νερό που έβραζαν. Θα απορροφήσουν καλύτερα την σάλτσα, και θα βγουν σαν μακαρόνια τρατορίας.

Μην φοβάσαι το αλάτι. Το κλασικότερο από τα κλασικά λάθη που κάνουν οι νέοι μάγειρες: Κάθε φορά που το φαγητό σου φαίνεται λίγο βαρετό, λίγο μέτριο, λίγο αδιάφορο, πιθανότατα χρειάζεται απλά αλάτι. Αν ανησυχείς πως θα το παρακάνεις, μπορείς να αλατίζεις σε κάθε βήμα της διαδικασίας, αντί να προσπαθήσεις για μεγάλη ποσότητα αλατιού στην αρχή.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς βγαίνουν τόσο λαχταριστές και γυαλιστερές οι σάλτσες των εστιατορίων; Τους προσθέτουν μερικά κομμάτια κρύο βούτυρο στο τελικό ανακάτεμα αμέσως πριν τις σερβίρουν.
(Όπως έλεγαν κι αυτές εδώ οι Μεγάλες Αλήθειες της Ζωής, «το μυστικό σε οτιδήποτε νόστιμο, είναι συνήθως το βούτυρο. Σε απίστευτες ποσότητες».

Ξέρεις τι είναι το ντεγκλασάρισμα; Όταν τηγανίζεις οτιδήποτε, το καφετί λίπος που μένει στον πάτο του τηγανιού είναι το μυστικό συστατικό που κάνει τις σάλτσες λαχαταριστές. Για να το ντεγκλασάρεις (να το βγάλεις από εκεί που έχει κολλήσει, βασικά) ξαναβάζεις το τηγάνι όπως είναι καυτό πάνω στη φωτιά, αφού έχεις βγάλει το φαγητό, και ρίχνεις ένα σφηνάκι κρασί. Με μια ξύλινη κουτάλα, ξεκολλάς το καμένο λίπος από τον πάτο.

Τα αυγά τηγανίζονται αυστηρά και μόνο σε σιγανή (άντε μέτρια) φωτιά. Δε μας νοιάζει αν βιάζεσαι, δε μας νοιάζει αν πεινάς. Μας νοιάζει μόνο να βγουν τα τηγανιτά σου αυγά εξαιρετικά. Κι αυτό γίνεται μόνο σε σιγανή (άντε μέτρια) φωτιά.

Αν βαριέσαι, ή δεν προλαβαίνεις να μαρινάρεις το κρέας, τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλό σου, αλλά φοβάσαι και μην σου στεγνώσει, η λύση είναι να το αφήσεις για μία ώρα βουτηγμένο σε αλατόνερο. Πόσο αλατόνερο; 4 λίτρα νερό με ένα φλιτζάνι αλάτι.

Το «Άγαλμα της Ενότητας», το ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο, παρουσιάζει την Τετάρτη η Ινδία.
Πρόκειται για ένα άγαλμα ύψους 182 μέτρων του Σαρντάρ Πατέλ, πρώτου αντιπροέδρου της Ινδίας, ιδρυτικού στελέχους του κόμματος National Congress και ενός εκ των «πατέρων» της Δημοκρατίας της χώρας.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε από χάλυβα και χαλκό στο νησάκι Sadhu-Bet, κοντά στο φράγμα Σαρντάρ Σαροβάρ, στη διοικητική περιφέρεια Ναρμάντα του Γκουτζαράτ, περιοχή όπου γεννήθηκε ο Σαρντάρ Πατέλ.
Η κατασκευή του αγάλματος ξεκίνησε πριν από περίπου 3,5 χρόνια με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή «αποκαλυπτηρίων».
Εκτός από το «Άγαλμα της Ενότητας», στο σημείο κατασκευάζονται ένας κήπος και ένα κέντρο για τους επισκέπτες, αφιερωμένο στον Σαρντάρ Βαλαμπχμπχάι Πατέλ.
Το κόστος κατασκευής του μνημείου, το οποίο προσεγγίζει 370 εκατ. ευρώ, έχει προκαλέσει πάντως αρκετές αντιδράσεις.
Ο Πατέλ, γνωστός και ως «Iron Man of India», διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση των κρατιδίων της Ινδίας σε μία ανεξάρτητη χώρα. Πέθανε το 1950 σε ηλικία 75 ετών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Wikipedia
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!