Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Αν αισθάνεστε ότι δεν σαν φτάνουν οι ώρες της ημέρας, υπάρχουν και χειρότερες περιπτώσεις από τη Γη. Ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν πόσο γρήγορα περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του ένας εξωπλανήτης και έτσι να υπολογίσουν τη διάρκεια της «μέρας» του, η οποία είναι εντυπωσιακά σύντομη - μόλις οκτώ ώρες.

Ο Βήτα Οκρίβαντος b (Βeta Pictoris b), που έχει ηλικία μόλις 20 εκατομμυρίων ετών (έναντι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών της Γης), ανακαλύφθηκε το 2008. Κινείται σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό άστρο, διπλάσιο σε μάζα και δεκαπλάσιο σε λαμπρότητα από τον Ήλιο μας, που φαίνεται με γυμνά μάτια και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 63 ετών φωτός από τη Γη, στον νότιο αστερισμό του Οκρίβαντος («Καβαλέτου»). Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης είναι ένας αέριος γίγαντας, με μάζα περίπου δεκαπλάσια του Δία, ο οποίος περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα σχεδόν 100.000 χιλιομέτρων την ώρα (έναντι μόλις 1.674,4 χλμ/ώρα της Γης και 47.000 χλμ/ώρα του Δία).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ίγκνας Σνέλεν του ολλανδικού πανεπιστημίου του Λάϊντεν, που χρησιμοποίησαν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature".

Οι αστρονόμοι ανέλυσαν το υπέρυθρο φως του συγκεκριμένου εξωπλανήτη και υπολόγισαν ότι η ταχύτητα περιστροφής στον ισημερινό του είναι περίπου 25 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο - μεγαλύτερη από οποιονδήποτε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ο εν λόγω πλανήτης έχει διάμετρο πάνω από 16 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης, η μάζα του είναι τουλάχιστον 3.000 φορές μεγαλύτερη και η ταχύτητα περιστροφής του είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από της Γης.

Με δεδομένο ότι, όπως εκτιμάται, ο Βήτα Pictoris b έχει διάμετρο περίπου 65% μεγαλύτερη από του Δία, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η μέρα του εξωπλανήτη (μία πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του) διαρκεί μόλις οκτώ ώρες κατά προσέγγιση. Όταν μάλιστα στο απώτερο μέλλον ο πλανήτης, καθώς γερνάει, θα έχει ψυχθεί και συρρικνωθεί στο μέγεθος του Δία, η μέρα του θα συρρικνωθεί και αυτή στις τρεις έως τέσσερις ώρες.

Συγκριτικά, σήμερα η μέρα του Δία διαρκεί δέκα ώρες και της -πολύ αργής- Αφροδίτης 243 γήινες μέρες. Γενικά, σύμφωνα με τους αστρονόμους, όσο μεγαλύτερη μάζα έχει ένας πλανήτης (κάποιες εξαιρέσεις), τόσο γρηγορότερα αυτός περιστρέφεται και άρα τόσο μικρότερη είναι η μέρα του.

Ο Σνέλεν σχεδιάζει να υπολογίσει τη διάρκεια της μέρας και άλλων εξωπλανητών με την ίδια τεχνική (ανάλυση του τρόπου που η ατμόσφαιρα του πλανήτη φιλτράρει το αστρικό-ηλιακό φως), για να διαπιστωθεί κατά πόσο όντως ισχύει και εκτός του ηλιακού μας συστήματος η αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη μάζα ενός πλανήτη και στην ταχύτητα περιστροφής/διάρκεια της μέρας του.

Οι αστρονόμοι έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει την ύπαρξη περίπου 1.800 εξωπλανητών, όμως δεν είναι ακόμη σε θέση να μάθουν πολλά περισσότερα πράγματα γι' αυτούς - και κυρίως κατά πόσο φιλοξενούν ζωή. Η δημιουργία μιας νέας γενιάς τηλεσκοπίων, όπως του σχεδιαζόμενου Υπερβολικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου (E-ELT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, θα δώσει περισσότερες απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα.

skai.gr
Μετά από τρία χρόνια στις μικρές κατηγορίες η ΑΕΚ επιβλήθηκε του Φίλιππου Βέροιας (55-70) κι επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία.

Το... μαρτύριο της ΑΕΚ τελείωσε! Η Ένωση παρουσιάστηκε σοβαρή απέναντι στον Φίλιππο Βέροιας κι επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία ύστερα από δύο χρόνια στην Α2 και μία σεζόν στη Β' Εθνική.

Οι παίκτες του Βαγγέλη Ζιάγκου δεν ήθελαν να περιμένουν το αποτέλεσμα στο ντέρμπι της Αμαλιάδας κι έτσι με τους Ανδρόνικο Γκιζόγιαννη και Βαγγέλη Καράμπουλα να δίνουν τον ρυθμό ανέβασαν τη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο κι έφτασαν στη μεγάλη νίκη.

http://www.enikos.gr 
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον τίτλο στην Α1 βόλεϊ των ανδρών, καθώς επικράτησε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη 3-0 σετ του Εθνικού και με 3-0 νίκες στη σειρά των τελικών διατήρησε τα «σκήπτρα» και πανηγύρισε το νταμπλ.

Μετά τις δύο δραματικές νίκες του στο κλειστό του Ρέντη (αμφότερες στο τάι μπρέικ), οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εμφανώς καλύτερη ψυχολογία, ήταν πιο αποφασιστικοί στις λεπτομέρειες στα δύο πρώτα σετ και πήραν δια... περιπάτου το τρίτο, τελειώνοντας τον αγώνα, τη σειρά και το πρωτάθλημα.

Τα σετ: 24-26, 29-31, 17-25

http://www.enikos.gr 
Ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου ανθρώπου («τρέχω σαν τον Βέγγο»), ενώ η ατάκα του «καλέ μου άνθρωπε!» τον χαρακτήρισε προσωπικά, καθώς ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του.
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927. Ήταν μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Έτσι, ο Θανάσης άρχισε να εργάζεται από μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επεξεργασία δερμάτων, ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.
Κατά τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, τον Νίκο Κούνδουρο. Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του σκηνοθέτη Μαγική Πόλις και για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, δείχνοντας το μεγάλο και έμφυτο ταλέντο του.
Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική. Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Την ίδια χρονιά έκανε και το θεατρικό του ντεμπούτο, στην επιθεώρηση Ομόνοια πλατς πλουτς, δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.
Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960.
Τα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε, κυρίως, με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη και ανέπτυξε τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου ανθρώπου, που τον καθιέρωσε. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό, με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλα, Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης.
Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ΘΒ - Ταινίες Γέλιου. Έως το 1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις Φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;, οι οποίες πρόσφεραν άφθονο γέλιο με τον σουρεαλισμό τους και τις τρελές ατάκες του πρωταγωνιστή τους. Ωστόσο, παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή.
Το 1971 η στενή σχέση του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη τον οδηγεί σε θρίαμβο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ταινία Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;. Κοινό και κριτική τον αποθεώνουν και αποσπά το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου. Έναν χρόνο μετά, ο ρόλος του στην ταινία Θανάση, πάρε το όπλο σου! του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου.
Τη δεκαετία του '80 αποσύρεται από το σινεμά και κάνει λίγες βιντεοταινίες. Θα επιστρέψει στον κινηματογράφο το 1991, με την ταινία Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων, αλλά μεγάλης εκφραστικότητας. Το 1995 συμμετείχε στην ταινία Το βλέμμα του Οδυσσέα, του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κορυφαία στιγμή υπήρξε ο ρόλος του στο Όλα είναι δρόμος του 1998. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997 στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία.
Στην τηλεόραση, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε στις σειρές: Βεγγαλικά (ΕΡΤ, 1988), Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990), Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002), Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003), Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) και Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας (ΕΤ3, 2009).
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δυο γιους κι έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 3 Μαΐου του 2011.

http://www.enikos.gr 
Ταξιδεύοντας σε ορισμένες χώρες, χρειάζεται να βάλεις βαθιά το χέρι στη τσέπη και ειδικότερα στο... πορτοφόλι.
Αν και το Τόκιο ανέκαθεν θεωρούνταν το νούμερο ένα ακριβότερη χώρα, στη λίστα με τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο για να ζήσει κάποιος, τα πράγματα λέον έχουν αλλάξει.
Ετσι, η Ελβετία, η Νορβηγία και οι Βερμούδες καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ έκπληξη αποτελεί η κατάληψη της τέταρτης θέσης από την Αυστραλία ως ακριβότερης χώρας ως προς το κόστος ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πρόγραμμα Διεθνούς Σύγκρισης (International Comparison Program) της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ακολουθούν η Δανία, η Σουηδία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο και ο Καναδάς.
Στον αντίποδα οι φθηγνότεροι οικονομικοί προορισμοί θεωρούνται η Καμπότζη, η Ουγκάντα, το Βιετνάμ, η Ινδία, το Λάος, η Αιθιοπία, η Μιανμάρ, το Πακιστάν και η Αίγυπτος.ακριβότερη χώρα
Τα στοιχεία της έκθεσης αποτελούν τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις σχετικά με την οικονομική δύναμη κάθε χώρας και χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους οργανισμούς δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα , όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη αναθεώρησή τους από το 2005.
Έκπληξη προκαλεί η διαφαινόμενη ανάδειξη της κινέζικης οικονομίας ως η πιο ισχυρή, διεκδικώντας ενδεχομένως την παγκόσμια πρωτιά από την Αμερική, για πρώτη φορά μετά το 1872!
Οι εκτιμήσεις – που βασίζονται στην ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Parity) της κάθε χώρας – δείχνουν την οικονομία της Κίνας να βρίσκεται στο 87% της αμερικάνικης το 2011, ποσοστό που αυξήθηκε δραματικά από το 2005 που βρισκόταν στο 43%.

http://peiraxtiri.gr


Με κατάσχεση των αυτοκινήτων τους, αλλά και με πρόστιμα έως και 40.000 δολαρίων Αυστραλίας (κοντά 27.000 ευρώ), ενδέχεται να τιμωρούνται όσοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Βικτώριας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Για ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετιστές που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά, το χρηματικό τίμημα μπορεί να ανέρχεται στα 4.300 δολάρια, ενώ ως άμεσο επακόλουθο θα χάνουν την άδεια οδήγησης για 12 μήνες.
Οι κατ' επανάληψη παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ακόμη βαρύτερα πρόστιμα, μεταξύ 13.000 και 40.000 δολαρίων και, σε κάθε περίπτωση, τα οχήματα θα κατάσχονται από την αστυνομία για 30 ημέρες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Terry Mulder, πρόκειται για ένα σοβαρό παράπτωμα που χρήζει αυστηρής αντιμετώπισης.
"Το συνδυασμένο παράπτωμα στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δηλαδή δεν θα ανεχτούμε( αυτούς) που δε δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή στους άλλους οδηγούς στον δρόμο και οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να οδηγήσουν υπό την επήρεια ενός κοκτέιλ αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών και να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο άλλους ανθρώπους στο δρόμο" ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε:
"Έρευνα καταδεικνύει ότι οδηγοί αυτοκινήτων ή μοτοσικλετιστές που καταναλώνουν αλκοόλ και παράνομες ναρκωτικές ουσίες στον οργανισμό τους παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, 23 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοτωθούν σε σύγκρουση από όσους δεν έχουν κάνει τέτοια κατάχρηση. Είναι, επίσης, πιο πιθανό να προκαλέσουν το τρακάρισμα, σε σχέση με άτομα που έχουν μόνο αλκοόλ στον οργανισμό τους".
Τα νέα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο αυτό τον μήνα και να τεθούν σε εφαρμογή από τα μέσα του 2015.
Πηγή: News.gr

Έχετε παγωτό στην κατάψυξη, το βγάζετε και θέλετε να σερβίρετε. Αλλά σπάει το κουτάλι και μαζί… τα νεύρα σας;…

Ηρεμήστε, γιατί υπάρχει τρόπος.

Απλά βάζετε το κουτί – τάπερ με το παγωτό, σε πλαστικό σακουλάκι που κλείνει ερμητικά. Έτσι το παγωτό σας θα διατηρείται μεν, αλλά δεν θα είναι πια σκληρό.






http://www.4news.gr
Μετά από πολλές ώρες, βγαίνετε από τη δουλειά-μπαρ-πολυκατάστημα ζαλισμένος και πάτε να ξεπαρκάρετε. Ξαφνικά - και ενώ ήδη κρατάτε το κλειδί του αυτοκινήτου- σταματάτε και αναρωτιέστε: Που έχω παρκάρει;;; 
Αν αυτό το σκηνικό σας θυμίζει κάτι και έχετε μια Android συσκευή, τότε είστε τυχεροί. Το Google Now, ο προσωπικός Android βοηθός, σας φέρνει στο κινητό ή το τάμπλετ σας μια νέα, χρησιμότατη λειτουργία: αυτή του εντοπισμού του οχήματος σας.

Το Google Now χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του τηλεφώνου σας για να ανιχνεύσει πότε απομακρύνεστε από ένα κινούμενο όχημα. Στη συνέχεια μια κάρτα θέσης θα εμφανιστεί στο χάρτη για να σας ενημερώσει σε πιο σημείο αφήσατε το αυτοκίνητό σας. 
Προσοχή όμως: οι κάρτες θέσης μπορεί επίσης να εμφανιστούν ακόμα και όταν έχετε κατεβεί από το αυτοκίνητο ενός φίλου ή ένα λεωφορείο.

Οπότε όχι, δεν είναι ένα τέλειο σύστημα, αλλά ευτυχώς μπορείτε να επιλέξετε να απενεργοποιήσετε τη εφαρμογή τελείως αν δεν οδηγείτε εκείνη την ημέρα.
news.gr
Το μόνο που χρειάζεσαι για να καθαρίσεις την οθόνη του tablet σου είναι... ένα απαλό πανί που δεν αφήνει χνούδι ελαφρά βρεγμένο με νερό.

Μη χρησιμοποιείς καθόλου χημικά, απορρυπαντικά ή οτιδήποτε σχετικό. Μόνο νεράκι! Η οθόνη του tablet έχει μία ειδική επίστρωση που απωθεί το φυσικό λάδι που βγαίνει από τα δάχτυλά σου. Με την πάροδο του χρόνου αυτό αρχίζει να εξασθενεί και αυτός είναι και ο λόγος που μετά από κάποιο καιρό τα δακτυλικά σου αποτυπώματα μένουν πάνω στην οθόνη. Αν χρησιμοποιείς χημικά για να την καθαρίσεις μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο αυτή η ικανότητα του ipad να απωθεί το λάδι των δαχτύλων σου.

Επομένως, νερό και πάλι νερό!

http://www.thestival.gr

Πριν από σχεδόν έναν αιώνα ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ χρησιμοποίησε υγρό οξυγόνο σε εκτόξευση πυραύλου. Όπως αναφέρει η Wikipedia, o Γκόνταρντ ήθελε με αυτό τον τρόπο να δώσει την δυνατότητα στους πυραύλους να κινούνται και έξω από την ατμόσφαιρα, όπου δεν υπάρχει οξυγόνο. Ο πύραυλος ανυψώθηκε για 13 μέτρα και η πτήση διήρκεσε 5,21 δευτερόλεπτα, αλλά ήταν η απόδειξη ότι το υγρό οξυγόνο μπορούσε να χρησιμεύσει ως καύσιμο για τους πυραύλους.
Σήμερα εκατοντάδες διαστημόπλοια «ταξιδεύουν» στο διάστημα γύρω από τον πλανήτη μας και όπως αναφέρει ο James Clay Moltz στο βιβλίο του «Crowded Orbits: Conflict and Cooperation in Space», ο ανταγωνισμός που υπάρχει πια στο διάστημα ενδεχομένως θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια σύγκρουση.
Ο Bruce Dorminey από το περιοδικό Forbes μίλησε με το συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα διαστημικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας και καθηγητής στη σχολή Naval Postgraduate School στο Μόντερεϊ της Καλιφόρνια, για να μάθει περισσότερα γύρω από το θέμα αυτό.
Παρακάτω ακολουθεί μέρος της συνέντευξης που παρέθεσε ο Moltz στον αρθρογράφο και η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα forbes.com:
Είναι πιθανός ένας διαστημικός πόλεμος στο μέλλον;
Αν κάποιος παρακολουθήσει τις τρέχουσες τάσεις και το αυξανόμενο ποσοστό των στρατιωτικών δαπανών διαφόρων χωρών για το διάστημα, σίγουρα θα ανησυχήσει. Αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να προβούν σε αμοιβαία αυτοσυγκράτηση, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιας σύγκρουσης.
Αυτό καταφέραμε να το κάνουμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μέσω υποσχέσεων μη παρεμβολών από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, συνεχιζόμενων συνομιλιών και μιας κοινής πεποίθησης ότι η δορυφορική ασφάλεια ήταν κρίσιμη για την πυρηνική σταθερότητα και τον έλεγχο των όπλων.
Δεν είναι το ίδιο βέβαιο ότι θα επικρατήσει η ίδια αυτοσυγκράτηση στον 21ο αιώνα.
Μέσα σε αυτή τη δεκαετία δεκάδες χώρες θα έχουν την ικανότητα να δοκιμάσουν διαστημικά όπλα ή/και να επιτεθούν σε εχθρικά διαστημόπλοια.
Υποστηρίζετε ότι οι πολεμικές συγκρούσεις στην τροχιά της γης θα δημιουργήσουν εντελώς ανεξέλεγκτα βλήματα που θα ταξιδεύουν με 17.000 μίλια/ώρα. Ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες;
Οι δοκιμές της Κίνας το 2007 σε αντι-δορυφορικά όπλα (anti-satellite weapons - ASAT) δημιούργησαν πάνω από 3.000 διαστημικά συντρίμμια, με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά, τα οποία εξακολουθούν να «ταξιδεύουν» γύρω από τη Γη με τροχιακές ταχύτητες (πάνω από 17.000 μίλια την ώρα) και θα συνεχίσουν να το κάνουν για ακόμη 40 ή και παραπάνω χρόνια, μέχρι να ξαναμπούν στην ατμόσφαιρα και να καούν.
Οποιοδήποτε από αυτά τα κομμάτια θα μπορούσε να συγκρουστεί με κάποιο δορυφόρο, ή ακόμη χειρότερα, κάποιο επανδρωμένο διαστημόπλοιο και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, αποσυμπίεση μέχρι και θάνατο.
Το Ιράν ή η βόρεια Κορέα διαθέτουν την τεχνολογία για ένα τέτοιο διαστημικό πόλεμο;
Όχι ακόμη. Η πρόκληση θα είναι κατά πόσον οι υφιστάμενες χώρες, που δραστηριοποιούνται στο διάστημα θα μπορέσουν να πείσουν τις αναδυόμενες διαστημικές δυνάμεις να συμπεριφερθούν υπεύθυνα.
Ποιες άλλες χώρες πέρα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα διαθέτουν επιθετικά διαστημικά όπλα;
Προς το παρόν μόνο τρεις χώρες έχουν δοκιμάσει παρόμοια διαστημικά, οπλικά συστήματα.
Όμως, πολλές ακόμη είναι ικανές να το κάνουν και η Ινδία και μερικές ακόμη έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να αναπτύξουν αυτόν τον τομέα.
Αν ο αριθμός των δορυφόρων που εκτοξεύονται στο διάστημα αυξηθεί από κάτω από 100 το χρόνο που είναι τώρα, σε 1.000 ή και παραπάνω μέχρι το 2020, τι πολιτικές εντάσεις θα δημιουργήσει αυτό το ενδεχόμενο;
Η επερχόμενη αύξηση του αριθμού των δορυφόρων θα κάνει πολύ πιο πιθανό το ενδεχόμενο συγκρούσεων και θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειες για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης του διαστήματος και τον έλεγχο της κυκλοφορίας σε αυτό, ειδικά σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.
news.gr
Απροστάτευτη απέναντι στους πιστωτές της μένει πλέον η ΠΑΕ Άρης, αφού απορριπτική ήταν και η δεύτερη προσπάθεια των "κίτρινων” για...
υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα
Απορριπτική ήταν η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης στην αίτηση που είχε υποβάλει η διοίκηση Λάμπρου Σκόρδα για την υπαγωγή της ΠΑΕ Άρης στο άρθρο 99.

Πρόκειται για την αίτηση που είχε καταθέσει ο Λάμπρος Σκόρδας, επιλέγοντας αυτόν τον δρόμο και όχι της έφεσης στην προηγούμενη απορριπτική απόφαση. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έξι μήνες που αποτυγχάνουν οι “κίτρινοι” να μπουν στο ευεργετικό άρθρο, καθώς είχε συμβεί κάτι παρόμοιο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν διοικούσε ο Δημήτρης Ηλιάδης

Αυτό σημαίνει πως παύει να ισχύει η προσωρινή διαταγή αναστολής πληρωμών, αφήνοντας εκ νέου έκθετη την ΠΑΕ απέναντι στους πιστωτές της.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ένας ακόμη νεκρός φίλαθλος, θύμα της τυφλής οπαδικής βίας στη Βραζιλία.
Μετά τον αγώνα της Παρανά με τη Σάντα Κρουζ για τη δεύτερη κατηγορία, ο Πάουλο Ρικάρντο Γκόμες ντα Σίλβα αποχωρούσε από το γήπεδο, όταν οπαδοί της Παρανά πέταξαν από ψηλά προς το δρόμο τις λεκάνες από δύο τουαλέτες.
Το βαρύ μαρμάρινο αντικείμενο χτύπησε στο κεφάλι και τραυμάτισε θανάσιμα τον 25χρονο άτυχο φίλαθλο της Σάντα Κρουζ, ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος αλλά εκτός κινδύνου.

Πηγή: sport-fm.gr
Μουσικές συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρο, εργαστήρια, ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία της πόλης, αλλά και δεκάδες άλλες δράσεις, που στο σύνολό τους θα είναι δωρεάν, περιλαμβάνει το πρώτο ευρωπαϊκό παιδικό φεστιβάλ, το οποίο οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη κατά το τριήμερο από τις 9 έως και τις 11 Μαΐου. 
 
Την τριήμερη γιορτή που θα είναι αφιερωμένη στα παιδιά οργανώνει η διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση θα προσλάβει έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα, καθώς στο φεστιβάλ δεν συμμετέχουν μόνο Έλληνες αλλά και καλλιτέχνες από άλλες χώρες. Παράλληλα, στο πλαίσιο του πρώτου παιδικού φεστιβάλ θα οργανωθεί ένα αφιέρωμα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, η οποία είναι αδελφοποιημένη με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα οργανωθούν σε διάφορους κλειστούς και ανοικτούς χώρους όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε περιφερειακές συνοικίες της πόλης.
Την Παρασκευή 9 Μαΐου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ακροβατικά και συναυλία της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής κρουστών από ανακυκλώσιμα υλικά στο δημοτικό θέατρο Κήπου και στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν από αφηγήσεις και παραστάσεις παραμυθιών μέχρι εικαστικά εργαστήρια και θέατρο σκιών θα φιλοξενηθούν στα 61ο, 64ο και 67ο δημοτικά σχολεία, σε παιδικές βιβλιοθήκες, αλλά και σε χώρους της ΔΕΘ. Με αφετηρία την Καμάρα και την πλατεία Άθωνος, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο κέντρο και στις κεντρικές αγορές της Θεσσαλονίκης, ενώ στη δημοτική πινακοθήκη θα οργανωθούν εργαστήρια κόμιξ και στο κέντρο μουσικής παραστάσεις κουκλοθεάτρου. Στις 5.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» την παράσταση «Και ζήσαν αυτοί καλά;».ΣΙΝΕΜΑ
Είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η προβολή ταινιών για τα παιδιά στο Μουσείο Κινηματογράφου, η συναυλία σαξοφώνων στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, οι παραστάσεις από ζογκλέρ στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και το αστροπάρτι που θα οργανωθεί στις 9.00 το βράδυ στη νέα παραλία.
Την Κυριακή 11 Μαΐου το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με σειρά δράσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα η γιόγκα για γονείς και παιδιά στην πλατεία Αριστοτέλους, το διαδραστικό παιχνίδι για μητέρες και παιδιά στο Παιδικό Μουσείο ή τα εργαστήρια κατασκευής κούκλας και κουστουμιών στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στο Μουσείο Φωτογραφίας αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 6.30 απόγευμα της Κυριακής με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και με παρέλαση ζογκλέρ στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Β.Ζούκα

http://www.makthes.gr/news/reportage/120972/

http://www.seleo.gr
Ήταν ένας υπάλληλος σε ένα super-market, ο οποίος ήταν εξαιρετικά ετοιμόλογος. Μια μέρα, λοιπόν, μπαίνει μια κυρία και ζητάει μισό πεπόνι.

- «Μα κυρία μου, δεν μπορώ να σας δώσω μισό πεπόνι» ,λέει ο υπάλληλος. «Το άλλο μισό τι να το κάνω;»

-»Όχι», λέει αυτή.» Θέλω μισό πεπόνι!».


-»Μα δεν γίνεται αυτό», λέει ευγενικά ο υπάλληλος.

-»Γίνεται, πως δεν γίνεται! Να με πας αμέσως στον διευθυντή σου θέλω να του μιλήσω!»

Μπαίνει ο υπάλληλος φουριόζος στο γραφείο του διευθυντή και αρχίζει:
- «Κύριε διευθυντά είναι μια παράξενη εκεί έξω και μου ζητά μισό πεπόνι!!!». Πριν όμως προλάβει να τελειώσει τη φράση του βλέπει με την άκρη του ματιού του την κυρία ακριβώς από πίσω του, οπότε συνεχίζει:
- «… και είναι και αυτή η εξαιρετική κυρία, η οποία θέλει να αγοράσει το άλλο μισό!». Τέλος πάντων, τη σώζει την κατάσταση ο υπάλληλος, παίρνει η κύρια το μισό πεπόνι της και αμέσως ο διευθυντής καλεί τον υπάλληλο στο γραφείο του.

-»Λοιπόν ,παιδί μου, σε θαύμασα προηγουμένως. Πόσο ετοιμόλογος ήσουν! Μπράβο, μπράβο! Πες μου σε ποιο κατάστημα θέλεις να σε πάω ως υποδιευθυντή; Αποφάσισα να σου δώσω προαγωγή. Απλά πες μου που θες να πας.»

-»Δεν ξέρω κύριε διευθυντά. Όπου θέλετε εσείς.»

-»Μα πες μου που σου αρέσει».

-»Όπου να ναι δεν έχω πρόβλημα»

-»Καλά λοιπόν θα πας στο Αιγάλεω»

-»Στο Αιγάλεω; Ε, όχι και στο Αιγάλεω!!»

-»Μα γιατί; Τι έχει το Αιγάλεω;»

-»Ε, να! Το Αιγάλεω μόνο ποδοσφαιριστές και ιερόδουλες βγάζει!»

-»Μα τι λες παιδί μου; Η γυναίκα μου είναι από το Αιγάλεω!!!!»

-»Σοβαρά; Σε ποιά ομάδα παίζει;»!

http://www.enimerwsi.gr 
Στο Λονδίνο βρίσκεται το ακριβότερο διαμέρισμα του κόσμου. Είναι ένα ρετιρέ με θέα στο Χάιντ Παρκ το οποίο, σύμφωνα με το Reuters, πουλήθηκε προς 140 εκατομμύρια λίρες στερλίνες (170 εκατομμύρια ευρώ)!
Το διαμέρισμα είναι «μόλις» 1.500 τετραγωνικά και πουλήθηκε χωρίς επίπλωση. Ο ιδιοκτήτης του φέρεται να είναι κάποιος μεγιστάνας από την Ανατολική Ευρώπη. Πάντως, και ο ιδιοκτήτης ενός ρετιρέ στο Μανχάταν που μέχρι πριν από λίγες μέρες θεωρούνταν το ακριβότερο στον κόσμο (αγοράστηκε στα 67εκατομμύρια ευρώ), ήταν Ρώσος.

Πάντως, δεν είναι μόνο το διαμέρισμα στο Λονδίνο, αλλά και ολόκληρο το κτήριο όπου στεγάζεται το οποίο φαίνεται πως είναι το ακριβότερο στον κόσμο. Πρόκειται για το One Hyde Park, ένα νεόδμητο κτήριο με 86 διαμερίσματα μοναδικής πολυτέλειας. Εκτός από τη φοβερή θέα και την ακριβή κατασκευή όλα διαθέτουν μπάτλερ, κάβα, ιδιωτικό σπα, δωμάτιο πανικού και ομάδα από σεφ οι οποίοι ετοιμάζουν φαγητά υψηλών γαστριμαργικών απαιτήσεων.

Το ρετιρέ φέρεται να είναι το πρώτο διαμέρισμα που έχει πουληθεί μέχρι στιγμής από όλο το συγκρότημα. Αναζητούνται οι δισεκατομμυριούχοι που θα αγοράσουν και τα υπόλοιπα 85...



Θεωρείται το...τζακ ποτ για κάθε αρχαιολόγο. Ο τάφος του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη αν και ήταν βάσει μαρτυριών γνωστός ως και τον 3ο ή τον 4ο αιώνα μ.Χ. έχει γίνει γίνει το ... άγιο δισκοπότηρο των ερευνητών αφού πλέον δεν υπάρχουν στοιχεία για την τοποθεσία του. Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται τώρα ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πρόσφατα μια ομάδα Πολωνών αρχαιολόγων ανακοίνωσε ότι εντόπισε στην Αλεξάνδρεια, μόλις 60 μέτρα από το τζαμί Nebi Daniel.
Πρόκειται για μια τοποθεσία στην οποία αναφέρονται πολλές πηγές, κυρίως αραβικές, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί κάτι το αξιόλογο.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έκαναν την ανακάλυψη αυτή τη φορά ήρθε στο φώς ένα μαυσωλείο το οποίο βάσει τον επιγραφών που εντοπίστηκαν στα ελληνικά και τα αραβικά ανήκει στον “Βασιλιά των Βασιλέων, κατακτητή του Κόσμου Αλέξανδρο τον Γ'”.
Φτιαγμένο από μάρμαρο και χρυσό το μαυσωλείο εντοπίστηκε στην κρύπτη μιας χριστιανικής εκκλησίας.
Περιέχει πολλά αγγεία που μοιάζουν να ανήκουν στην περίοδο των Πτολεμαίων και τη Ρωμαϊκή εποχή, αλλά το σημαντικότερο είναι πως έχει εντοπιστεί και μια κρυστάλλινη σαρκοφάγος που περιέχει 37 οστά που μοιάζουν να ανήκουν σε άνδρα.
Αν και σε κακή κατάσταση τα οστά μπορούν να χρονολογηθούν και να δώσουν απαντήσεις.
Στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν αναφερθεί αρκετοί ιστορικοί,κυρίως Άραβες, ισχυριζόμενοι ότι τον είχαν δεί. Οι αναφορές ωστόσο τελειώνουν τον 4ο μ.Χ. αιώνα την περίοδο της επικράτησης δηλαδή του Χριστιανισμού.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο τάφος καταστράφηκε, ενώ άλλοι πως κρύφτηκε επίτηδες για να προστατευτεί από τις λεηλασίες των Χριστιανών εναντίον κέντρων που παρέπεμπαν στην παλιά θρησκεία.
Το γεγονός ότι πάνω από το μαυσωλείο υπάρχει εκκλησία ίσως επιβεβαιώνει τη μια ή και τις δύο θεωρίες, ωστόσο πριν γίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το παραμικρό...
newsit.gr

ΑΓΓΛΙΑ

Εδώ και αρκετές αγωνιστικές είχαμε επισημάνει ότι ο φετινός τίτλος της BPL περνά από το Anfield. Παρά την ήττα της Liverpool, την προηγούμενη αγωνιστική από την Chelsea, και το προβάδισμα που απέκτησε πλέον η Manchester City, ο τίτλος εξακολουθεί να περνά από το Λίβερπουλ απλά όχι από το ιστορικό Anfield αλλά λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, από το Goodison Park, την έδρα των εφοπλιστών της Everton. Η τύχη και το … πούλμαν του Mourinho έφεραν έτσι τα πράγματα ώστε η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους reds, 24 χρόνια μετά , να κρέμεται κυρίως από τα πόδια των συμπολιτών της. Το απόγευμα του Σαββάτου, 19.30, η Everton υποδέχεται τη Manchester City που πλέον αν καταφέρει το απόλυτο των νικών στα εναπομείναντα τρία παιχνίδια στέφεται πρωταθλήτρια. Οι «εφοπλιστές
» δεν κατεβαίνουν στο ματς αδιάφοροι αφού διατηρούν ακόμα ελπίδες, τουλάχιστον μαθηματικά, για την τέταρτη θέση που οδηγεί στο ChL. Η παράδοση πάντως είναι συντριπτική υπέρ των γηπεδούχων που μετρούν 10 νίκες και 4 ισοπαλίες στα τελευταία 15 μεταξύ τους παιχνίδια στο Goodison Park. Η Liverpool αγωνίζεται τη Δευτέρα το βράδυ 22.00 στην έδρα της αδιάφορης βαθμολογικά ,αλλά πάντα επικίνδυνης,  Crystal Palace, ενώ η Chelsea υποδέχεται την Κυριακή 18.00, τη Norwich που παλεύει να αποφύγει τον υποβιβασμό. Η ομάδα του Mourinho, μετά το στραπάτσο από την Atletico, χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη αλλά και στραβοπατήματα των δυο αντιπάλων της για να ελπίζει σε κατάκτηση του τίτλου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 19.30 EVERTON – MANCHESTER CITY

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην ουρά της βαθμολογίας στρέφεται , κατά κύριο λόγο, η προσοχή των φίλων της Bundesliga αυτή την αγωνιστική με το ιστορικό Hamburg να δίνει αγώνα επιβίωσης. Η ομάδα που το 1983 υπό την καθοδήγηση του Ernst Happel και το γκολ του Felix Magath κατακτούσε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας το Champions League απέναντι στη Juventus των Michel Platini , Dino Zoff, Paolo Rossi, Marco Tardelli και πολλών άλλων αστέρων, βρίσκεται στη 16η θέση της βαθμολογίας που της εξασφαλίζει μεν τη συμμετοχή της στο μπαράζ της παραμονής αλλά όντας μόλις ένα βαθμό από τη θέση που οδηγεί απευθείας στη δεύτερη κατηγορία. Το πρόγραμμα των δυο τελευταίων αγωνιστικών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους φίλους της πάλαι ποτέ ισχυρής ομάδας αφού αντιμετωπίζει κατά σειρά την πρωταθλήτρια Bayern και την ισχυρή φέτος Mainz. Την ώρα που στο Αμβούργο θα κυνηγούν ένα θαύμα απέναντι στη Bayern, η Nurnberg που βρίσκεται μόλις ένα βαθμό πίσω υποδέχεται το αδιάφορο Hannover και η μέχρι πρότινος καταδικασμένη Braunschweig που απέχει πλέον δυο βαθμούς την επίσης αδιάφορη Augsburg. Από τα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζει η μάχη της Ευρώπης μεταξύ Glandbach Mainz με τις δυο ομάδες να θέλουν νίκη για να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την έξοδο τους στα Ευρωπαϊκά κύπελλα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 16.30 HAMBURG BAYERN

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο θρίαμβος του Ισπανικού ποδοσφαίρου με την παρουσία τριών ομάδων στις τέσσερις θέσεις των τελικών των Ευρωπαϊκών κυπέλλων πιστοποίησε για άλλη μια φορά την υπεροχή της Primera έναντι όλων των υπολοίπων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Η ποιότητα των ομάδων και η μεγάλη ανταγωνιστικότητα εξαργυρώνονται με τον καλύτερο τρόπο προς τέρψη των οπαδών των ομάδων αλλά και των φίλων του θεαματικού ποδοσφαίρου. Η 36η αγωνιστική περιλαμβάνει κρίσιμα παιχνίδια σε κορυφή και βάση και πιθανόν να φέρει ανακατατάξεις. Η Bilbao με τη νίκη 0-3 επί της Rayo το βράδυ της Παρασκευής εξασφάλισε και μαθηματικά την έξοδο της στο Champions League, μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ομάδα του Ernesto Valverde. Η πρωτοπόρος Atletico χρειάζεται δυο νίκες στα εναπομείναντα τρία παιχνίδια για να στεφθεί πρωταθλήτρια ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων. Η αποστολή της κάθε άλλο παρά εύκολη είναι αλλά η παρέα του Simeone φέτος δείχνει να μην καταλαβαίνει από δυσκολίες και από τη στιγμή που η κατάσταση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτή θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν τα καταφέρει και τώρα. Η πορεία της για τον τίτλο περνά την Κυριακή 18.00 από τη δύσκολη έδρα της Levante . Το Σάββατο νωρίς το απόγευμα, 17.00, η Barcelona φιλοξενεί στο Camp Nou τη Getafe σε ένα παιχνίδι αποχαιρετισμού και τιμής στον Tito Vilanova. Η Real υποδέχεται το βράδυ της Κυριακής , 22.00, τη Valencia. Από τη μια οι θριαμβευτές του Μονάχου και από την άλλη οι, παρά λίγα δευτερόλεπτα, φιναλίστ του Europa League σε ένα παιχνίδι που λογικά θα έχει αρκετά γκολ και θέαμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00 LEVANTE ATLETICO MADRID

ΙΤΑΛΙΑ

Τελειώνουν τα ψέματα και στο Campionato με τη Juventus να θέλει νίκη απέναντι στην Atalanta, τη Δευτέρα 22.00, για να στεφθεί και μαθηματικά πρωταθλήτρια. Η κατάκτηση του τίτλου ίσως να απαλύνει και την τεράστια απογοήτευση του αποκλεισμού της από  τον τελικό του Europa League, που , τι ειρωνεία , θα γίνει στο γήπεδο της αλλά τελικά χωρίς την παρουσία της. Μεγάλο ματς στο Μιλάνο με το παραδοσιακό Milan Inter να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από τη φετινή προβληματική πορεία των δυο ομάδων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 21.45 MILAN INTER

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  !!!!




Πριν από 160 χρόνια, μια φοβερή καταιγίδα βύθισε ένα ατμόπλοιο φορτωμένο με τόνους χρυσού έξω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας.
Το πλοίο μετέφερε 21 τόνους χρυσού σε ράβδους,νεόκοπα χρυσά νομίσματα του 1857 και ακατέργαστο χρυσό από τα ορυχεία στην Καλιφόρνια, καθώς και την προσωπική περιουσία και τα υπάρχοντά των 477 επιβάτες του, οι περισσότεροι από τους οποίους πνίγηκαν στο ναυάγιο.
Έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη, μια εταιρία εξερεύνησης των ωκεανών πήρε το πράσινο φως για να αρχίσει να ανασύρει και πάλι από το ναυάγιο το πολύτιμο φορτίο του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το "Πλοίο του Χρυσού" έγινε αντικείμενο έρευνας ενός νεαρού μηχανικού, ο οποίος το ανακάλιψε με τη χρήση σόναρ και ρομποτικής τεχνολογίας που ανέπτυξε ο ίδιος. Μάλιστα, ο μηχανικός από το Οχάιο Tommy Thompson έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Πλοίο του Χρυσού στα βάθη του γαλάζιου Ωκεανού", γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Ο χρυσός που ανακτήθηκε τότε από το ναυάγιο έγινε το επίκεντρο μιας εκτεταμένης νομικής διαμάχης για τα δικαιώματα του θησαυρού. Όταν το 2012 ο Thompson απέτυχε να εμφανιστεί στο δικαστήριο, κηρύχθηκε φυγάς.


Το χρυσάφι που πιστεύεται ότι παραμένει στον πυθμένα του ωκεανού το 1857 αποτιμώνταν σε 760.000 δολάρια , αλλά σήμερα αξίζει εκατομμύρια , σύμφωνα με την Odyssey Marine Exploration Inc, την εταιρία κέρδισε τη σύμβαση για να επανεξετάσει το ναυάγιο.
 news.gr
Από κοντά μοιάζει απόκοσμη, μοιάζει με ένα μεγάλο θαλάσσιο τέρας γεμάτο πλοκάμια και παράξενα χρώματα. Η επιφάνειά της είναι τελείως καλυμμένη από θαλάσσια πλάσματα, τα περισσότερα άγνωστα στους μη ειδικούς. Σε βαθμό τέτοιο ώστε οι πρώτοι που την αντίκρυσαν, το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Απριλίου, στην περιοχή Ocean Shores, περίπου 90 μίλια νότια του Σηάτλ, τρόμαξαν από το απόκοσμο θέαμα και κάλεσαν την Ακτοφυλακή, αδυνατώντας αρχικά να δώσουν περιγραφή του «τέρατος» που είχε ξεβραστεί στην ακτή.

Ήταν οι άνδρες της Ακτοφυλακής που επιβεβαίωσαν πως το «τέρας» δεν ήταν παρά μια μικρή, πλαστική βάρκα, η οποία όμως είχε πίσω της μια απίστευτη ιστορία: επρόκειτο για μια βάρκα Ιάπωνα ψαρά, που είχε παρασυρθεί στη θάλασσα τον Μάρτιο του 2011, από τη Φουκουσίμα, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία και άφησε πίσω του πάνω από 15.000 νεκρούς. Η μικρή βάρκα άντεξε στα κύματα και στις καταιγίδες, παρασύρθηκε από τα ωκεάνεια ρεύματα και τελικά, αφού επί τρία και πλέον χρόνια διέσχισε πάνω από 4.500 ναυτικά μίλια, κατέληξε στις αμερικανικές ακτές.

Η «περιοδεία» της στα αφιλόξενα νερά τη «φόρτωσε» με κάθε λογής θαλάσσια ζωή θα μπορούσε να «κολλήσει» πάνω της και το τελικό θέαμα είναι τουλάχιστον αποκρουστικό.

Με διαφορά λίγων ωρών μάλιστα, το ξημέρωμα της Τετάρτης 30 Απριλίου, άλλη μια παρόμοια βάρκα ξεβράστηκε στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στο Long Beach. Και οι δύο βάρκες μεταφέρθηκαν πάντως σε ειδικά εργαστήρια προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα... πλάσματα που τις έχουν κατακυριεύσει καθώς οι αρχές φοβούνται μήπως μεταξύ αυτών υπάρχουν οργανισμοί επικίνδυνοι για την βιοποικιλότητα και για το οικοσύστημα των αμερικανικών ακτών και θαλασσών.

http://www.thestival.gr 
Μια ομάδα αρχαιολόγων από την Καταλονία ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, βρήκε την αρχαιότερη εικόνα του Ιησού σε ένα βράχο θαμμένο βαθιά σε έναν αιγυπτιακό τάφο.
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μπαρτσελόνα ανακάλυψαν μια υπόγεια κατασκευή στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη του Οξύρρυγχου. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι πιθανόν το μέρος να χρησιμοποιούνταν ως τόπος ταφής για ιερείς.
Για να φτάσουν οι ανασκαφείς στο δωμάτιο που βρέθηκε η τοιχογραφία χρειάστηκε να μετακινήσουν βράχους άνω των 45 τόνων. Η τοιχογραφία βρισκόταν κάτω από 5-6 στρώματα χρωμάτων και ανάγεται στην πρώτη περίοδο των Κοπτών, της πρωτοχριστιανικής αυτής θρησκείας, σύμφωνα με τους The Local και The Independent.

Ο επικεφαλής της μελέτης χαρακτηρίζει την ανακάλυψη "εξαιρετική". Η τοιχογραφία δείχνει τη μορφή "ενός νέου άνδρα με κατσαρά μαλλιά, ντυμένο με ένα κοντό χιτώνιο και τα χέρια του υψωμένα σαν να ευλογεί κάποιον" λέει ο επίτιμος καθηγητής και επικεφαλής Dr Josep Padró. "Είναι πολύ πιθανό να έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πρώιμη εικόνα του Ιησού Χριστού" προσθέτει.
news.gr
Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA), κοινώς γνωστό ως μίνι εγκεφαλικό, εκδηλώνεται με συμπτώματα που διαρκούν λιγότερο από 24 ώρες. Δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Το πρόβλημα με ένα τέτοιο περιστατικό είναι ότι μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Αποτελεί όμως προειδοποιητικό σημάδι για το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περίπου το 40% των ατόμων που παθαίνει μίνι εγκεφαλικό εκδηλώνει στη συνέχεια κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 5% των ασθενών παθαίνει το εγκεφαλικό μέσα σε δύο ημέρες, ενώ το 10-15% των ασθενών εκδηλώνει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα σε τρεις μήνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μίνι εγκεφαλικού;

Οι ενδείξεις του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου δε διαφέρουν κατά πολύ. Τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:

- Ξαφνικό μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, στη μία πλευρά του σώματος.

- Ξαφνική σύγχυση

- Δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση

- Μειωμένη όραση στο ένα ή και τα δύο μάτια

- Δυσκολία στη βάδιση

- Ζαλάδα και απώλεια ισορροπίας

Τι προκαλεί το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο;

Τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν το αίμα σε ολόκληρο το σώμα μας. Όταν ένα αγγείο στον εγκέφαλο φράζει για λίγο, η ροή του αίματος σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου μειώνεται δραματικά ή διακόπτεται εντελώς.

Η έλλειψη αίματος – και συνεπώς οξυγόνου – είναι η αιτία εκδήλωσης των παραπάνω συμπτωμάτων.

Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο οφείλεται συνήθως σε έναν από τους παρακάτω τρεις παράγοντες:

- μειωμένη ροή αίματος σε κάποια βασική αρτηρία που μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο (π.χ. καρωτίδα)

- θρόμβο σε άλλο σημείο του σώματος (π.χ. καρδιά) που αποσπάται, μεταφέρεται στον εγκέφαλο και μπλοκάρει κάποιο αιμοφόρο αγγείο

- συσσώρευση πλάκας και επακόλουθη στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος για μικρό χρονικό διάστημα

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης για εσάς.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!