Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ο Γουίτιερ της Αλάσκας είναι μια μικρή, απομακρυσμένη πόλη περίπου 96 χιλιόμετρα νότια του Άνκορατζ που είναι γνωστή ως «η πόλη κάτω από την ίδια στέγη».
Πόσο μικρό όμως είναι το Γουίτιερ; Περίπου 270 κάτοικοι ζουν εκεί και η πόλη είναι προσβάσιμη μόνο με βάρκα ή μέσω μιας μονόδρομης σήραγγας μίας λωρίδας.
Η είσοδος για την σήραγγα - τον μοναδικό τρόπο για να φτάσει κανείς στην πόλη
Η είσοδος για την σήραγγα – τον μοναδικό τρόπο για να φτάσει κανείς στην πόλη
Ο αστυνομικός σταθμός, το παντοπωλείο, η κλινική, η εκκλησία αλλά και το σχολείο, όλα στεγάζονται στο ίδιο κτίριο.
Η είσοδος της σήραγγας
Η είσοδος της σήραγγας
Το Begich Towers διαθέτει επίσης έναν ξενώνα και οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν στην πόλη και να παρατηρήσουν πως κυλά η ζωή στην πιο «περίεργη» πόλη του κόσμου.
Για να φτάσει όμως κάποιος σε αυτή την πόλη, πρέπει να χρησιμοποιήσει βάρκα ή τον έναν και μοναδικό δρόμο – μια σήραγγα σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 4 χιλιομέτρων που διέρχεται μέσα από ένα βουνό και επιτρέπει την κυκλοφορία δύο φορές την ώρα για 15 λεπτά… σε μια καλή μέρα.
Το κτίριο όπου μένουν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πόλης
Το κτίριο όπου μένουν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πόλης
Το Γουίτιερ είναι επίσης επιρρεπές στους σεισμούς και ο άνεμος είναι τόσο δυνατός που είναι γνωστό ότι σπάει τα παρμπρίζ και λυγίζει τις πόρτες των αυτοκινήτων.
Αρχικά το κτίριο χτίστηκε για να φιλοξενήσει τις οικογένειες των αξιωματικών του στρατού
Αρχικά το κτίριο χτίστηκε για να φιλοξενήσει τις οικογένειες των αξιωματικών του στρατού
Όσο για το κτίριο, το Begich Towers (ή BTI όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι) το έχτισε ο στρατός των ΗΠΑ στη δεαετία του ‘50 για να στεγάσει τους αξιωματικούς και τις οικογένειές τους και η συγκεκριμένη τοποθεσία της Αλάσκας επιλέχθηκε για πολύ στρατηγικούς λόγους.
Η θέα από τον τελευταίο όροφο του κτιρίου είναι μαγευτική
Η θέα από τον τελευταίο όροφο του κτιρίου είναι μαγευτική
Το Γουίτιερ έχει ένα λιμάνι με πολύ βαθιά νερά, το οποίο ποτέ δεν παγώνει και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, με τα σύννεφα να καλύπτουν σχεδόν πάντα την ατμόσφαιρα, ήταν ιδανικά για να μην μπορούν τα εχθρικά αεροσκάφη να την εντοπίσουν.
Μέσα στο κτίριο μπορεί να βρει κανείς ακόμη και παντοπωλείο
Μέσα στο κτίριο μπορεί να βρει κανείς ακόμη και παντοπωλείο
Πηγή: iefimerida.gr

Έντεκα φορολογικές αλλαγές έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση για την τρέχουσα χρονιά με τις σχετικές διατάξεις να αναμένονται στη Βουλή μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μεταξύ αυτών, όπως έχουν σταχυολογηθεί και από φορείς της αγοράς είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών, η δεύτερη μείωση συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών, η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία- αν και αυτή θα πρέπει να τεθεί επισήμως και στους επικεφαλής των Θεσμών- οι αλλαγές στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών κ.α.
1. Επικαιροποίηση αντικειμενικών αξιών
Είναι βασική μεταμνημονιακή υποχρέωση της χώρας, ενώ ήδη έχει ψηφιστεί η διάταξη που επιβάλλει τον επανακαθορισμό των τιμών ζώνης, ύστερα από σχετική εισήγηση ορκωτών εκτιμητών. Μέχρι το τέλος του μήνα, ή στις αρχές Φεβρουαρίου, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανατίθεται το έργο της επικαιροποίησης των αξιών σε συγκεκριμένους εκτιμητές ανά τη χώρα.
2. Δεύτερη μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ
Η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του 2018, έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει διάταξη που θα φέρνει μεγαλύτερη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2020. Έτσι, φέτος, η μεγαλύτερη έκπτωση μπορεί να φτάσει στο 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό έκπτωσης μπορεί να ανέλθει στα 100 ευρώ, ενώ ελάφρυνση εξασφαλίζουν οι έχοντες ατομική περιουσία έως και 200.000 ευρώ περίπου.
3. Ψήφιση των χαμηλότερων συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη
Η Βουλή έχει ψηφίσει τη σταδιακή μείωση συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων και -ως γνωστόν- η πρώτη μείωση θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020. Εκκρεμεί, η ψήφιση της μείωσης των συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από το 15%, που είναι σήμερα, σταδιακά, στο 10%. Είναι πιθανό, η σχετική συζήτηση να γίνει και μέσα στην εβδομάδα με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ το επιχείρημα της άμεσης νομοθέτησης – εφόσον αποφασιστεί – είναι το να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους υποψήφιους επενδυτές, όσον αφορά στην πολιτική φορολόγησης των νομικών προσώπων μέχρι και το 2022.
4. Φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις
Ακόμη μία εκκρεμότητα που θα πρέπει να κλείσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αφορά στη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας ενδεχομένως και μέχρι το 2022, αλλά και την αντιμετώπιση του θέματος της φορολόγησης των κερδών από μερίσματα που επαναπατρίζονται (σ.σ.: εξετάζεται το ενδεχόμενο φορολόγησής τους με έναν συντελεστή της τάξεως του 10%-15%).
5. Αύξηση ελάχιστου ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών
Οι συντελεστές που σήμερα κυμαίνονται από 10%-20%, σχεδιάζεται να αυξηθούν στο 15%-25%. Η αύξηση θα αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2019. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών σχεδιάζεται και η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου πραγματοποίησης συναλλαγών με μετρητά. Το όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ και σχεδιάζεται να μειωθεί στα 300 ευρώ.
6. Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Η νέα ρύθμιση θα μπει απ’ αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, ενώ θα προσφέρει έως και 120 δόσεις. Το πιθανότερο είναι ότι η ρύθμιση θα αφορά τις οφειλές του 2018 και ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ένταξης για όσους έχουν αποκλειστικά οφειλές προς την εφορία.
7. Αλλαγές στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
Μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στην οποία επισημαίνονται συγκεκριμένες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες τροποποιήθηκαν με το άρθρο 45 του ν. 4587/2018 αναμένεται αντίστοιχη και από την ΑΑΔΕ που θα αφορά τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία. Επιγραμματικά, αναμένονται οι εξής πέντε αλλαγές:
α) Η απαρτία πιστωτών β) Η συμμετοχή μικρών πιστωτών γ) Η προθεσμία υποβολής της αίτησης ρύθμισης δ) Οι Οφειλές που δεν προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα ε) Η αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης
8. Θέσπιση πλαισίου για την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
Εδώ και αρκετούς μήνες, η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τις τράπεζες, εξετάζει ένα νέο πλαίσιο σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό το νέο πλαίσιο αναμένεται ότι θα συνδυαστεί με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανένταξης των οφειλετών στην αγορά.
9. Αλλαγές στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων
Εκτός από τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους παντρεμένους, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εξετάζουν μια ακόμη μεγάλη αλλαγή στη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αυτή προβλέπει ότι ατομικό εκκαθαριστικό θα λαμβάνουν όχι μόνο οι παντρεμένοι που θα δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι επιθυμούν ξεχωριστή υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά όλοι οι παντρεμένοι ανεξαιρέτως.
10. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το περιουσιολόγιο
Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εξαιρεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τις καταθέσεις στις τράπεζες. Ναι μεν έχει αρθεί πλήρως το τραπεζικό απόρρητο, όσον αφορά στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά απαιτείται τροποποίηση του νόμου, ώστε να επιτραπεί η δημιουργία μιας «ατομικής μερίδας» για κάθε φορολογούμενο, στην οποία θα εμφανίζονται ακίνητα, εισοδήματα, μετοχές καταθέσεις και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.
11. Κατάργηση μείωσης αφορολογήτου
Η μείωση της έκπτωσης φόρου από την 1η/1/2020 αποτελεί δομικό στοιχείο του προϋπολογισμού του 2020, καθώς το μέτρο συνοδεύεται και από ένα πακέτο μειώσεων στους συντελεστές φορολόγησης των φυσικών προσώπων, όπως τη μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα, στο 20%, αλλά και θέσπιση νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, που επιφέρει τον μηδενισμό της επιβάρυνσης για τους έχοντες εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ.

Κατηγορηματικός όσον αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.
Ο Χ. Φίσερ σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ Σαββατοκυρίακο» ξεκαθαρίζει ότι «Το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα» ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο «επ» αόριστον δανεισμού», αλλά και γενικά οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.
Ο διακεκριμένος ιστορικός τέχνης, ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του Μουσείου από το 2016, είπε ακόμη : «Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα».
«Εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιου πολιτισμού προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε, ενώ παραδέχθηκε πως δεν είναι το ίδιο να βρίσκονται στην Αθήνα με το Λονδίνο.
«Έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης» είπε ο κ. Φίσερ και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο μουσείο Ακρόπολης αλλά σε ότι αφορά τις φημολογούμενες κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.
Ερωτώμενος αν η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών ο κ. Φίσερ είπε: «Δεν θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου».
Υπερασπίστηκε έτσι για μία ακόμα φορά την άποψή του ότι ιδιοκτήτης είναι το βρετανικό κράτος και πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Απάντηση υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά 
«Απόψεις όπως αυτή του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ περί »νόμιμου ιδιοκτήτη» των Γλυπτών αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco» απαντά η υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στον Χάρτβιχ Φίσερ. Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ενώ παραδέχεται ότι «όταν μετακινείς πολιτιστική κληρονομιά σε ένα μουσείο, τη μετακινείς εκτός πλαισίου της», ισχυρίζεται πως «αυτή η μετατόπιση είναι και αυτή μια δημιουργική πράξη» και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα», ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο «επ’ αόριστον δανεισμού» και συμπληρώνει πως «όταν δανείζουμε, δανείζουμε σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία».
Ακουλουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης της υπουργού Πολιτισμού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέντευξή του Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.
«Η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος.
Η δήλωση του κ. Φίσερ περί »νόμιμου ιδιοκτήτη» επιδεικνύει μια στενή, κυνική διαχειριστική αντίληψη. Είναι λυπηρό να ακούγεται από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και γνωστό ιστορικό τέχνης. Υποβαθμίζει την πολιτιστική κληρονομιά από ανεκτίμητη οικουμενική αξία σε αγοραπωλησία. Παρόμοιες απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στο διεθνές πεδίο του πολιτισμού. Αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα ακρωτηριασμένο μνημείο, σύμβολο της χώρας διαχρονικά, στο οποίο οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του, σύμφωνα με τη βασική αρχή της «ακεραιότητας», όπως επιβάλλει η Σύμβαση της Unesco του 1972».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!