Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018


Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που χαιρετίστηκε μετά πολλών τυμπανοκρουσιών η νομιμοποίηση κατοχής και χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους στον Καναδά με ατέλειωτες ουρές κυρίως νεαρών ατόμων έξω από τα συγκεκριμένα μαγαζιά. Βέβαια, την ίδια ώρα έγκριτοι επιστήμονες και ερευνητές από όλον τον κόσμο κουνούσαν το κεφάλι με περίσκεψη αλλά κυρίως αγωνία για τις επιπτώσεις στην υγεία νέων ανθρώπων.
Ιστορίες ψυχολογικής εξάρτησης από κάνναβη
Τα περιστατικά που μπορούν να διηγηθούν για να στηρίξουν τον σκεπτικισμό τους απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, είναι πολλά. Για ανήλικους που έκαναν το πρώτο τους joint μετά από μια ερωτική απογοήτευση ή επειδή ήθελαν να τα δοκιμάσουν όλα, για να διολισθήσουν στη συνέχεια σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς τέλος. Πρόκειται για πολλές τραγικές ιστορίες που ξεκινούν με τη χρήση κάνναβης για αστείο, για παρηγοριά και οδηγούν τελικά στην καταστροφή. Τέτοιες ιστορίες έχει πολλές να διηγηθεί ο Άξελ Σμιτ. Είναι διευθυντής της κλινικής για βραχυχρόνια παραμονή Im Wingert στη Βόννη. «Ακόμη κι αν καπνίζει κανείς καθημερινά μαριχουάνα και χασίς δεν οδηγείται σε εξάρτηση, αλλά μπορεί να οδηγηθεί σε ψυχολογική εξάρτηση και να αποκτήσει ψυχικά προβλήματα ιδίως όταν το υπόστρωμα είναι ευνοϊκό», λέει. Τα στρατόπεδα που επιχειρηματολογούν υπέρ και κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους επιδίδονται εδώ και χρόνια σε αγώνα χαρακωμάτων για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.
Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης καταλογίζουν υπερβολή στις διώξεις εγκλημάτων που συνδέονται με την παράνομη διακίνηση και χρήση κάνναβης. Τονίζουν ότι η απαγόρευση κάνναβης σε ενήλικες αποτελεί παραβίαση των ελευθεριών τους. Υποστηρίζουν ακόμη ότι πιο βλαβερό είναι το αλκοόλ και το απλό τσιγάρο που οδηγούν αποδεδειγμένα σε εξάρτηση και θεωρούν ότι με την νομιμοποίηση γίνεται πιο εύκολη η εποπτεία του χώρου.
Κάνναβη ως κοινωνικό πρόβλημα
Απέναντι σε αυτήν την θεωρητικοποίηση των επιχειρημάτων υπέρ της απελευθέρωσης της χρήσης κάνναβης, αντιπαρατάσσεται μια ολόκληρη χορεία επιστημόνων, γιατρών, ψυχολόγων, παιδαγωγών, εργαζόμενων σε υπηρεσίες πρόληψης και αποτοξίνωσης που συμφωνούν χωρίς εξαίρεση στο εξής: το πράσινο χόρτο, σύμβολο παλαιότερα δύναμης της γενιάς των λουλουδιών, δεν είναι και τόσο ακίνδυνο όσο θέλουν να νομίζουν. Και η ελεύθερη πώλησή του σε πολιτείες των ΗΠΑ ή τελευταία στον Καναδά, κρύβει ανυπολόγιστους κινδύνους. «Η κάνναβη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο πρόβλημα» υποστηρίζει η Ρίτα Ζάλγκμαν, επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πρόληψης στην Κεντρική Εγκληματολογική Υπηρεσία της Κάτω Σαξονίας. «Είναι ανεύθυνο να δίδεται έτσι ελεύθερα», συνηγορεί και ο Ράινερ Τομάσιους από την Παιδιατρική Κλινική του Αμβούργου, ο οποίος από καιρό προειδοποιεί για τους κινδύνους και τάσσεται εναντίον της νομιμοποίησης. «Υπάρχει μέγας κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων με κοινωνικά και ψυχικά προβλήματα».
Ο Μίρκο Ντένερτ, επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Λειψίας για ψυχιατρικά νοσήματα νέων, προσθέτει τη δική του εμπειρία. Υποστηρίζει ότι πολλοί θεωρούν την κάνναβη ως ένα υγιεινό χόρτο, κάτι σαν βιολογικό ναρκωτικό χωρίς προσθετικές ουσίες. «Όμως, σε αντίθεση με την εποχή των χίπις, στα είδη που κυκλοφορούν σήμερα περιέχεται περισσότερη τετραϋδροκανναβινόλη THC, ουσία που οδηγεί σε ψυχοδραστικές μεταβολές τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ αντίθετα η κανναβινόλη που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η επιληψία ή το Πάρκινσον και δεν έχει τέτοιες επενέργειες σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, δεν ανιχνεύεται πλέον καθόλου.
Σχιζοφρένεια από χρήση κάνναβης;
Το παράδοξο είναι ότι ενώ το αμφιλεγόμενο χόρτο εξελίσσεται σε πρόβλημα κυρίως στις νεαρές ηλικίες, αυξάνεται το ποσοστό ευρύτερης αποδοχής ως ένα ακίνδυνο ναρκωτικό. Αυτό οφείλεται και στους λομπιστές που φροντίζουν να υπερτονίσουν τις ωφέλειές του και να αποπροσανατολίσουν από τους κινδύνους. Τελικά όμως το ερώτημα προς το στρατόπεδο των «προοδευτικών» που εννοούν να επιμένουν ανάγοντας σε ιδεολογικό ένα θέμα υγείας, είναι αμείλικτο: Θα προστατευθούν καλύτερα παιδιά και έφηβοι από τις παρενέργειες και τον ψυχολογικό εθισμό, εάν νομιμοποιηθεί η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους στους ενήλικες, ή είναι καλύτερα να μείνει η απαγόρευση παρά τις στρεβλώσεις;
Την αποστομωτική απάντηση δίνει ο Γκέοργκ Γιούνκελ: «Το ευκαιριακό σαββατιάτικο κάπνισμα ενός Joint από υγιείς ενήλικους δεν μας προκαλεί πονοκέφαλο» λέει ο ιατρικός διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ψυχιατρικής του Μπόχουμ. «Ανησυχούμε όμως για νέους και ενήλικες με βεβαρυμμένη υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους 11 που καπνίζει τακτικά μαριχουάνα αναπτύσσει διαταραχές που αποδίδονται στην κάνναβη, όπως φοβικά σύνδρομα, κατάθλιψη ή ψυχωσικές καταστάσεις… η κάνναβη μπορεί να ενεργοποιήσει νευροδιαβιβαστές που προκαλούν σχιζοφρένεια σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση».

Χρυσάφι, λάδι, κρασί, περίτεχνα μεταλλικά αντικείμενα ή κάτι ακόμα πιο συναρπαστικό; Ό,τι κι αν μετέφερε το «πλοίο του Οδυσσέα», όπως αποκαλείται από τα διεθνή ΜΜΕ το αρχαίο σκάφος ηλικίας άνω των 2.400 ετών, που ανακαλύφθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, το σίγουρο είναι πως το εσωτερικό του αμπαριού του θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους ενάλιους αρχαιολόγους.
Η είδηση ότι το καράβι 23 μέτρων που ανακάλυψε η διεθνής ερευνητική ομάδα στα τέλη του 2017, είναι στην πραγματικότητα το αρχαιότερο «ακέραιο» ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, έκανε εχθές τον γύρο του διαδικτύου, εξάπτοντας την φαντασία χιλιάδων ανθρώπων.
Το ότι αυτό το πλοίο, που βρέθηκε σχεδόν άθικτο σε βάθος 2 χλμ, με το ιστίο, το πηδάλιο και τα καθίσματα των κωπηλατών ακόμα στη θέση τους, είναι αρχαιοελληνικό, είναι ένας παραπάνω λόγος να ενδιαφερόμαστε για το τι μπορεί να κρύβει το εσωτερικό του.
Και παρά το γεγονός ότι στα αρχαία ναυάγια το φορτίο παραμένει τις περισσότερες φορές «μυστήριο», αφού το περιεχόμενου του αμπαριού εκτίθεται αργά ή γρήγορα στο νερό και παρασύρεται από τα ρεύματα, σε αυτήν την περίπτωση οι αρχαιολόγοι έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν. Γιατί; Eπειδή οι ίδιες συνθήκες που διατήρησαν σε σχεδόν ακέραιη κατάσταση το σκάφος είναι πιθανό να προστάτεψαν τους θησαυρούς που κουβαλούσε προς τον άγνωστο προορισμό του.
Όπως διευκρίνισαν με χθεσινή τους ανακοίνωση οι ενάλιοι αρχαιολόγοι που εντόπισαν το εύρημα, το καράβι εντοπίστηκε στο ανοξικό στρώμα της Μαύρης Θάλασσας, όπου υπάρχει ελάχιστο οξυγόνο. Σε αυτό το στρώμα δεν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που τρώνε τα υλικά τα οποία αποσυντίθενται. Έτσι το ξύλινο καράβι επιβίωσε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και το ίδιο φυσικά μπορεί να ισχύει και για το φορτίο του, που παρέμεινε θαμμένο για αιώνες μέσα στο προστατευτικό ίζημα του πυθμένα.
Σύμφωνα με την Telegraph, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αμπάρι του αρχαιοελληνικού καραβιού μπορεί να περιέχει «θησαυρούς» που θα ρίξουν φως στο εμπόριο εκείνης της εποχής, που ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρο για πολλές ελληνικές πόλεις. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η Μαύρη Θάλασσα ήταν γεμάτη ελληνικές αποικίες την εποχή του ναυαγίου, που σύμφωνα με την χρονολόγηση κομματιού του τοποθετείται κοντά στο 400 π.Χ.
Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα, η αρχαιολογική ομάδα αναζητά χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο «πλοίο του Οδυσσέα» και να αποκαλύψει όλα του τα μυστικά. Δυστυχώς, το μεγάλο βάθος στο οποίο βρέθηκε το ναυάγιο καθιστά απαγορευτικό το κόστος της ανέλκυσής του, ενώ και οι οικονομικές απαιτήσεις της επιτόπιας έρευνας αναμένονται πολύ υψηλές.
Αρχαιοελληνικό καράβι 2.400 ετών ανακαλύφθηκε ακέραιο στη Μαύρη Θάλασσα!
«Συνήθως στα αρχαία ναυάγια βρίσκουμε αμφορείς στον τριγύρω χώρο του πυθμένα, όμως σε αυτήν την περίπτωση το φορτίο βρίσκεται ακόμα μέσα στο αμπάρι. Είναι κάτι το εκπληκτικό, κάτι που δε βλέπεις συχνά, ένα τόσο καλοσυντηρημένο ναυαγιο», εξηγεί η Δρ. Έλεν Φαρ, ενάλια αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Εκτός όμως από το μυστηριώδες φορτίο του, το «καράβι του Οδυσσέα» μπορεί να αποκαλύψει και άλλες συναρπαστικές πληροφορίες, που αφορούν τη ζωή στη θάλασσα για τους περιπετειώδεις αρχαίους προγόνους μας, που ήταν πρωτοπόροι στο εμπόριο και στην εποίκιση μακρινών περιοχών.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πλοίο ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Αρχαιολογικού Προγράμματος της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Maritime Arcaeology Project, MAP), κατά τη διάρκεια του οποίου ήρθαν στο φως περίπου 60 αρχαία ναυάγια, από τη ρωμαϊκή και βυζαντική περίοδο μέχρι τον 17ο αιώνα και τα νεότερα χρόνια.
Όπως έχει επιβεβαιωθεί από την ερευνητική ομάδα, το ναυάγιο άνηκε σε εμπορικό καράβι.
Η μόνη εικόνα που έχουμε μάλιστα για καράβια αυτού του τύπου προέρχεται από τον διάσημο στάμνο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στο 480-470 π.Χ.
Σε αυτό το υπέροχο αγγείο (που φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε το καράβι) ο ομηρικός ήρωας εμφανίζεται δεμένος στο κατάρτι, να προσπαθεί με τους συντρόφους του να αντισταθεί στο τραγούδι των σειρήνων.

Στην Τουρκία βρίσκεται η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, για να ενημερωθεί όσον αφορά την έρευνα που διενεργείται για τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι,. Η διευθύντρια της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) ζήτησε να ακούσει τη φερόμενη ηχητική καταγραφή του βασανισμού και της δολοφονίας του, δήλωσαν τέσσερις πηγές ενήμερες σχετικά με την αποστολή της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Τρίτη.
Η Χάσπελ μετέβη αεροπορικώς στην Τουρκία τη Δευτέρα — για μια επίσκεψη που μία από τις πηγές ανέφερε ότι σκόπευε να είναι σύντομη — τρεις εβδομάδες έπειτα από την εξαφάνιση του Κασόγκι μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και μερικές ημέρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις αρχές της Τουρκίας να μοιραστούν με εκείνες των ΗΠΑ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για την υπόθεση.
Παρά τις διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει στη διάθεσή της μια ηχητική καταγραφή-ντοκουμέντο για τον φόνο του Κασόγκι, ούτε οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες ούτε εκείνες άλλων συμμάχων τους είχαν αποκτήσει πρόσβαση ως αργά το βράδυ της Δευτέρας σε τέτοιου είδους αποδεικτικό υλικό, ανέφεραν δυτικοί αξιωματούχοι.
Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε το Σάββατο ότι ο Κασόγκι — αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δημοσιογράφος, αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου — σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο κατά την εκδοχή που έδωσε αυτό συνέβη έπειτα από έναν «διαπληκτισμό» στη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν «γροθιές». Πολλοί αμφισβητούν την εκδοχή του Ριάντ. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τον Κασόγκι ουσιαστικά εκτέλεσε μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων που ταξίδεψε αυθημερόν για αυτόν τον σκοπό στην Κωνσταντινούπολη.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κι αυτές των συμμάχων τους δεν έχουν παρά ελάχιστα στοιχεία στη διάθεσή τους καθώς εξετάζουν αν και ποιον ρόλο μπορεί να είχε στην υπόθεση ο 33χρονος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά πηγές στην Ουάσινγκτον που επικαλείται το Ρόιτερς.
Ο Τραμπ, ο οποίος συνήψε στενότερες σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ αφότου ανέλαβε την εξουσία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του ζητεί από αυτήν της Τουρκίας όποια ηχητικά αρχεία και όποια βίντεο έχει στη διάθεσή της. Ένα μέρος του υλικού αυτού έχει περιγραφεί προφορικά σε αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την Τρίτη τις προσπάθειες του Ριάντ να επιρρίψει την ευθύνη σε πράκτορες του που υπερέβησαν τη δικαιοδοσία τους, ωστόσο φρόντισε να αποφύγει να κατηγορήσει άμεσα για τη δολοφονία τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο. Δεν αναφέρθηκε εξάλλου σε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, όπως η ηχητική καταγραφή, στην ομιλία του ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Οι πηγές του Ρόιτερς διευκρίνισαν ότι η Χάσπελ δεν σχεδιάζει να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού της.
Στο μεταξύ όλο και περισσότερες συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία του Κασόγκι από την επίλεκτη ομάδα του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, «τίγρεις της Αλ Μουκαμπαράτ», έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο επικεφαλής «γιατρός» Σαλάχ Αλ Τουμπαιγκί που ανέλαβε τον τεμαχισμό του πτώματος εικάζεται ότι έκοψε με χειρουργικό πριόνι (αυτό που χρησιμοποιούν οι χειρουργοί για να κόβουν κόκαλα) το πρόσωπο του δημοσιογράφου. Έκοψε πρώτα τη μύτη, και τα αυτιά και στη συνέχεια διαμέλισε τον κορμό από τα άκρα έτσι ώστε να μπορούν να εξαφανίσουν το πτώμα χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται εύκολα.
Στις ΗΠΑ, ο θόρυβος δεν έχει κοπάσει. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ταυτοποιήσει σαουδάραβες αξιωματούχους οι οποίοι θεωρεί ότι φέρουν ευθύνες για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και αναλαμβάνουν δράση, σε πρώτη φάση ανακαλώντας τις βίζες που τους είχαν χορηγηθεί, ενώ εξετάζει την επιβολή περαιτέρω μέτρων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα εργάζονται «στις υπηρεσίες πληροφοριών, στο παλάτι, στο υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία της Σαουδικής Αραβίας που πιστεύουμε ότι ενέχονται στον θάνατο του Κασόγκι», εξήγησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες που θα επιβάλλουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Πομπέο. «Καθιστούμε πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ανέχονται το είδος των ανηλεών ενεργειών όπως αυτές που έγιναν για να φιμωθεί ο Κασόγκι, ένας δημοσιογράφος, διά της βίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ διευκρίνισε ότι ανακαλούνται οι άδειες εισόδου που είχαν εκδοθεί για 21 υπηκόους του σουνιτικού βασιλείου.
Για τη «χειρότερη επιχείρηση συγκάλυψης» όλων των εποχών έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολιάζοντας τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.
«Είχαν εξ αρχής ένα πολύ κακό σχέδιο, το εκτέλεσαν πολύ άσχημα και η επιχείρηση συγκάλυψης ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Όποιος σκέφτηκε αυτήν την ιδέα νομίζω ότι έχει μπλέξει και θα έπρεπε να έχει μπλέξει», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε εξάλλου «πολύ σκληρό» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα για την υπόθεση αυτή. Όπως είπε, προτού να συμφωνήσει με τα συμπεράσματα του Τούρκου ομολόγου του, θέλει προηγουμενως να δει όλα τα γεγονότα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!