Τρίτη 16 Αυγούστου 2016


Ήδη από την ηλικία των έξι ετών τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν την πρώτη τους επαφή με το ιντερνετ, όπως προκύπτει από μελέτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Η πλειοψηφία σχεδόν των παιδιών της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού είναι μέλος σε μια τουλάχιστον σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 52% αναφέρει ότι γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τις νέες τεχνολογίες από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα σε διάλεξη με θέμα «Τεχνολογία και Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου εθισμός στο Διαδίκτυο», η έρευνα έγινε το 2015 σε σχολεία της Αττικής με τη συμμετοχή 655 μαθητών της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού, εκ των οποίων το 54,3% ήταν αγόρια.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι:
- τα παιδιά είχαν την πρώτη τους επαφή με το Διαδίκτυο στην ηλικία των 6,2 χρόνων,
- ένα στα δυο (51,2%) είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης με ψευδή στοιχεία,
- χρησιμοποιούν 2 ώρες σε κανονική σχολική μέρα το Facebook,
- το 20% των παιδιών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο,
- το 22% των παιδιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά στο υπνοδωμάτιο τους,
- το 39% χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση,
- το 8,5% χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο για μελέτη στο σπίτι,
- το 52% των παιδιών ανέφεραν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς τους σχετικά με την τεχνολογία.

«Η τεχνολογία προσφέρει στους νέους απεριόριστες δυνατότητες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, καθώς μέσα από την ενασχόληση τους με το διαδίκτυο αναπτύσσουν εγκεφαλικές συνάψεις, βελτιώνουν τα αντανακλαστικά, αποκτούν γρήγορη σκέψη, κάνουν διαχείριση πληροφορίας, εκμάθηση αγγλικής γλώσσας, επαγγελματικό προφίλ και ανάδειξη δυνατοτήτων» εξήγησε η κ. Τσίτσικα.

Ωστόσο επεσήμανε ότι «όπως στον φυσικό κόσμο, κίνδυνοι προκύπτουν και στο διαδίκτυο. Με δεδομένη την ευαλωτότητα των ανηλίκων στην υπερβολή, τον πειραματισμό και την έλλειψη διαδικασίας «φιλτραρίσματος» των ερεθισμάτων, παιδιά και έφηβοι χρειάζονται οδηγίες χρήσης και πλοήγησης στο καταπληκτικό αυτό εργαλείο που λέγεται διαδίκτυο, προκειμένου να μην υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές (εθισμός). Εάν χαθεί η προσωπική επαφή, υπάρχει το ενδεχόμενο να λείψει η εμπειρία στην ερμηνεία της ανθρώπινης επικοινωνίας, της 'γλώσσας του σώματος', των εκφράσεων του προσώπου κ.λπ.. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενασχόλησης με το διαδίκτυο και τις διαδικτυακές επαφές και της προσωπικής επαφής με τους συνανθρώπους μας».

Και η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής κατέληξε λέγοντας πως «η απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε έκπτωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και απομόνωση, καθώς και παραμέληση σχολικών και άλλων δραστηριοτήτων, ή/και της υγείας».

Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που ασχολείται με το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο έχει διαπιστωθεί βελτίωση της εξαρτητικής συμπεριφοράς στο 70% των 500 εφήβων που ζήτησαν βοήθεια το 2011.

Η πλειονότητα των παιδιών του δείγματος δεν είχαν αδέλφια ή/και προέρχονταν από μονογονεϊκές ή σημαντικά δυσλειτουργικές οικογένειες. Τα περισσότερα ήταν αγόρια, καταγραφόταν υψηλό ποσοστό σχολικής αποτυχίας, αναφέρονταν διαταραχές ύπνου και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

H θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν τα παιδιά περιελάμβανε:
- Ανίχνευση και θεραπεία της συν-νοσηρότητας (ΔΕΠΥ, καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.λπ.).
- Ψυχοεκπαίδευση και συμπεριφορικού τύπου παρέμβαση.
- Οικογενειακή υποστήριξη- συμβουλευτική γονέων.
- Φαρμακοθεραπεία όπου κρίθηκε αναγκαίο.
Αντιμετώπιση οργανικών συμπτωμάτων (διαταραχές του ύπνου, κεφαλαλγία, ξηρότητα οφθαλμών, οσφυαλγία, διατροφική παρεκτροπή, έλλειψη φυσικής άσκησης κ.τ.λ.).

Στο πλαίσιο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας λειτουργεί η Γραμμή Στήριξης «ΜΕ Υποστηρίζω» 80011 80015 χωρίς χρέωση. Η Γραμμή απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, καθώς και στους εκπαιδευτικούς.

Πηγή: in.gr
Οι καλύτερες ιδέες για τα ψητά σαςΤο μπάρμπεκιου είναι τέχνη. Και το καλό με τις τέχνες είναι ότι με την εξάσκηση γίνεσαι καλύτερος –περνώντας καλά στην πορεία. Μαζέψτε, λοιπόν, την παρέα στο σπίτι, ανοίξτε μερικά μπουκάλια κρασί, και αφήστε μας να σας καθοδηγήσουμε βήμα-βήμα προς την τέλεια κρεατοφαγική βραδιά.

Εν αρχή ην οι μαρινάδες

- Μια από τις κορυφαίες, και απλούστερες μαρινάδες για χοιρινό είναι αυτή με τη μουστάρδα και το ginger ale. Η δοσολογία είναι ένα προς δύο (1 κούπα μουστάρδα – 2 ginger ale) και το ιδανικό μαρινάρισμα του χοιρινού διαρκεί όλο το βράδυ –στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη.

- Δημοφιλής μαρινάδα, που ταιριάζει τόσο σε χοιρινό όσο και σε μοσχάρι: 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βασιλικό, 1 κ.σ. θυμάρι, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες, 1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι, 1/2 κ.γλ. αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, αλείφουμε τα κρέατα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο.

- Αν είστε λάτρεις του κοτόπουλου (σε σουβλάκια, φιλέτα, μπουτάκια ή οτιδήποτε άλλο) αυτή είναι η μαρινάδα σας: 1 1/2 κ.σ. μουστάρδα, 150 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, ρίγανη, χυμό από ένα λεμόνι, λίγη πάπρικα. Το κοτόπουλο δεν χρειάζεται απαραίτητα ολονύχτιο μαρινάρισμα –ένα τετράωρο στο ψυγείο είναι μια χαρά.

Οι σάλτσες που θα τα συνοδεύσουν όλα

- Ιδανική για χοιρινό και μοσχαράκι: Χτυπάμε με ένα μιξεράκι χειρός 80 ml παρθένο ελαιόλαδο (7 κ.σ περίπου), 2 κ.σ. μουστάρδα, 4 κ.σ. κέτσαπ, 2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή, 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 1 κ.γλ. κύμινο τριμμένο, 1 κ.γλ. κόλιανδρο τριμμένο, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο.

- Ντιπ για το κοτόπουλο: 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 50 ml ελαιόλαδο, 1 σκόρδο πολτοποιημένο, 3 κ.σ. κάπαρη, 3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, 3 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, 3 κ.σ. φρέσκο θυμάρι. Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, την ρίγανη, τον δυόσμο και πολτοποιούμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος ρίχνουμε την κάπαρη.

Η τέλεια συνταγή για καυτερά παϊδάκια με σάλτσα μπάρμπεκιου
από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Υλικά:
4 μερίδες παϊδάκια χοιρινά (500 γρ. το καθένα), 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι χοντροκομμένο, μία καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη με τους σπόρους, 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες, 6 κ.σ. ρούμι, 6 κ.σ. ζάχαρη, 6 κ.σ. σάλτσα σόγιας σκούρα, 6 κ.σ. μέλι, 6 κ.γλ. μουστάρδα Ντιζόν, 1 κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα παϊδάκια σε ένα μεγάλο μπολ (όχι μεταλλικό) και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο. Ρίχνουμε με το κουτάλι όλα τα υπόλοιπα υλικά πάνω στα παϊδάκια και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, πιάνουμε τα παϊδάκια με τα χέρια μας και τα γυρνάμε ξανά και ξανά, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουν επικαλυφθεί καλά με τη σάλτσα μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα αφήσουμε στο ψυγείο για 3 ημέρες.

Μαγειρεύουμε τα παϊδάκια σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους, γυρνώντάς τα συχνά και αλείφοντάς τα με τη σάλτσα κάθε φορά. Το γύρισμα και το πέρασμα με τη σάλτσα είναι σημαντικό, έτσι ώστε και οι τέσσερις πλευρές του κάθε κρέατος να είναι επιστρωμένες με αυτήν. Σε περίπτωση που μας περισσέψει σάλτσα, μπορούμε να τη ζεστάνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και να την ρίξουμε πάνω στα παϊδάκια, λίγο πριν το σερβίρισμα.

Μικρά μυστικά

- Για να μαλακώσετε το ψαρονέφρι, τα φιλέτα και άλλα άπαχα κρέατα, αφήστε τα να μουλιάσουν μερικές ώρες σε διάλυμα αλατόνερου (σε αναλογία ¼ φλυτζανιού αλάτι σε 4 φλυτζάνια νερό). Το αλάτι πρέπει να διαλυθεί τελείως μέσα στο νερό, οπότε αν χρειαστεί ζεστάνετε το νερό, αλλά αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν βυθίσετε μέσα το κρέας.

- Μην σερβίρετε το κρέας αμέσως μόλις το βγάλετε από τη φωτιά. Αφήστε το σε πιατέλα ή ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 5 έως 15 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και την ποσότητα), έτσι ώστε να ηρεμήσει, και οι χυμοί του να διαχυθούν παντού εσωτερικά, κάνοντάς το τρυφερό και ζουμερό.
kids-with-ipad
Σύμφωνα με την έρευνα GrowingUpOnline – ConnectedKids, το cyberbullying αποτελεί μια πολύ πιο επικίνδυνη απειλή για τα παιδιά απ’ ό,τι πολλοί γονείς νομίζουν.
Η έννοια του cyberbullying περιλαμβάνει τον σκόπιμο εκφοβισμό, την παρενόχληση ή/ και την κακοποίηση που τα παιδιά και οι έφηβοι ενδέχεται να υποστούν στο Διαδίκτυο. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 8-16 ετών φαίνεται να είναι πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με αυτή την απειλή από τους γονείς τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 13% των παιδιών και το 21% των γονέων θεωρούν το cyberbullying ως μια ακίνδυνη απειλή. Την ίδια στιγμή, το 16% των παιδιών δήλωσε ότι φοβάται περισσότερο πώς θα πέσει θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο σε σχέση με τα offline περιβάλλοντα, ενώ το 50% δήλωσε ότι φοβάται εξίσου τον εκφοβισμό στην πραγματική και την ψηφιακή ζωή.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους του cyberbullying. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έδειξε πως μόλις το 4% των παιδιών παραδέχτηκε ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο Διαδίκτυο (σε σύγκριση με το 12% στην πραγματική ζωή), σε 7 από τις 10 περιπτώσεις οι συνέπειες ήταν τραυματικές.
Όπως δείχνει η έρευνα, ο εκφοβισμός στο Διαδίκτυο επηρέασε σοβαρά τη συναισθηματική υγεία των παιδιών. Οι γονείς του 37% των θυμάτων σχολίασαν ότι τα παιδία τους είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Επίσης, στο 30% των περιπτώσεων υπήρξε επιδείνωση στις σχολικές επιδόσεις, ενώ στο 28% των θυμάτων cyberbullying παρατηρήθηκαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Επιπλέον, το 25% των γονέων δήλωσε ότι το cyberbullying είχε διαταράξει τον ύπνο των παιδιών, προκαλώντας μάλιστα εφιάλτες, όπως παρατήρησε το 21%. Ακόμη, το 26% των γονέων παρατήρησε ότι το παιδί του είχε αρχίσει να αποφεύγει την επαφή με άλλα παιδιά, ενώ το 20% ανακάλυψε ότι το παιδί του είχε συμπτώματα ανορεξίας.
Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στατιστικά που δείχνουν ότι το 20% των παιδιών έχει υπάρξει μάρτυρας επιθέσεων διαδικτυακού εκφοβισμού σε άλλα άτομα, ενώ στο 7% αυτών των περιπτώσεων συμμετείχαν ακόμα και τα ίδια. Επίσης, η έρευνα αναδεικνύει ότι τα παιδιά συχνά κρύβουν περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού από τους γονείς τους, καθιστώντας το έργο της προστασίας τους ακόμη πιο περίπλοκο, όχι όμως και αδύνατο, ευτυχώς.
Η έρευνα GrowingUpOnline – ConnectedKids πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab και το ινστιτούτο «iconKids&Youth».
Μικρά μυστικά για τέλεια μαλλιά το καλοκαίριΟ ήλιος και η θάλασσα, όση χαρά δίνουν σε εμάς, άλλο τόσο κακό κάνουν στα μαλλιά μας. Υπάρχει, όμως, τρόπος να τα προστατεύσουμε, χωρίς να χρειαστεί να στερηθούμε τίποτα από τα δύο. Ιδού μερικά μικρά μυστικά για την καλοκαιρινή περιποίηση των μαλλιών σας.

Μη χτενίζετε τα μαλλιά σας πριν ξεπλύνετε το αλάτι της θάλασσας –ρισκάρετε σπασίματα. Άλλωστε, το επιμελώς ατημέλητο στυλ που χαρίζει η θάλασσα στα μαλλιά είναι ακαταμάχητο –γιατί να το χαλάσετε;

Τυλίξτε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο με ένα βαμβακερό μπλουζάκι αντί για πετσέτα. Θα απορροφήσει περισσότερη υγρασία, και θα προκαλέσει λιγότερα σπασίματα στις τρίχες –επίσης, αν έχετε μπούκλες, θα τις «τσαλακώσει» πολύ λιγότερο απ’ ό,τι η πετσέτα.

Φτιάξτε μια σπιτική μάσκα μαλλιών με μέλι και γιαούρτι, για βαθιά ενυδάτωση και έλεγχο του φριζαρίσματος. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι, μια κουταλιά μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας. Τα ανακατεύετε όλα μεταξύ τους, απλώνετε στα μαλλιά, αφήνετε να δράσει για 20 λεπτά, ξεβγάζετε και λούζεστε κανονικά.

Τα μαλλιά σας χρειάζονται αντηλιακό όσο και το σώμα σας. Ναι, ξέρουμε, μία που το είπαμε και μία που καγχάσατε πως 40€ είναι ήδη υπεραρκετά για πρόσωπο και σώμα, δεν έχετε άλλα 20€ για τα μαλλιά. Έπρεπε, όμως, να το πούμε.

Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο όσο τα μαλλιά σας είναι ακόμα βρεγμένα. Προτιμήστε την σκιά της ομπρέλας ή του αρμυρικιού μέχρι να (μισο)στεγνώσουν.

Ξεβγάζετε πάντα τα μαλλιά σας πριν πέσετε για ύπνο –έστω με σκέτο νερό αν γυρίσατε βράδυ από την θάλασσα και νυστάζετε υπερβολικά για να λουστείτε. Το αλάτι, όσο μένει στα μαλλιά, τα αδυνατίζει και προκαλεί σπασίματα στις τρίχες.

Απλώστε λάδι καρύδας στα μαλλιά σας, και αφήστε το να δράσει μία ώρα πριν τα ξεβγάλετε, για ενυδάτωση στη στιγμή.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!