Πέμπτη 11 Μαΐου 2017


Η κάνναβη, αν χορηγείται σε μικρές καθημερινές δόσεις, μπορεί να «φρενάρει» τη γήρανση του εγκεφάλου και την εκφύλιση της μνήμης και να ξανανιώσει τον εγκέφαλο. Αυτό διαπίστωσε μια νέα γερμανοϊσραηλινή επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια).
Παραμένει άγνωστο κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν διαθετειμένοι να το ψάξουν, ελπίζοντας ότι μπορεί να ανοίξουν νέοι δρόμοι ακόμη και για τη θεραπεία της άνοιας.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέας Τζίμερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”.
Ο εγκέφαλος των γερασμένων ζώων ηλικίας ενάμισι έως δύο ετών ξανάνιωσε -σαν να είχαν πια ηλικία μόνο δύο μηνών- μετά από τη χορήγηση επί ένα μήνα χαμηλής δοσολογίας τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της κύριας ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης. Όπως έδειξαν τα σχετικά τεστ μάθησης και μνήμης, τα πειραματόζωα είχαν πλέον νεανικές επιδόσεις.
Επιπλέον, η THC αύξησε τον αριθμό των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) στον ιππόκαμπο, στην περιοχή που παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη. Τα οφέλη διήρκεσαν επί εβδομάδες και κανένα ζώο δεν εμφάνισε τις παρενέργειες ενός ναρκωτικού.
«Η θεραπεία αναστρέφει πλήρως την απώλεια απόδοσης των γερασμένων ζώων. Είναι σαν η θεραπεία με THC να γύρισε πίσω το μοοριακό ρολόι», δήλωσε ο Τσίμερ.
Η χρήση της κάνναβης ως ναρκωτικού συνήθως μειώνει την ικανότητα των νέων ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να προσέχουν. Όμως, σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες, είναι πιθανό ότι σε πολύ χαμηλές αλλά συνεχείς δόσεις, μπορεί να επέρχεται το αντίθετο αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2017 μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για να ελέγξουν κατά πόσο η THC μπορεί να «φρενάρει» τη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου και, αν ναι, από ποια ηλικία η χορήγησή της θα ήταν πιο ευεργετική. Τελικά, κατά τον Τσίμερ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σπρέι για τη χορήγηση της THC.
Η ιατρική κάνναβη χρησιμοποιείται ήδη περιορισμένα για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η ανακούφιση του πόνου σε χρονίως πάσχοντες. Αλλά δεν αποκλείεται κάποια μέρα οι γιατροί να συνταγογραφούν ευρέως την κάνναβη στους ηλικιωμένους!

Η ζωή σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης στον αέρα, το νερό και το χώμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά περίπου 10%. Η σημαντικότερη επίδραση είναι στον καρκίνο του προστάτη.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer από ερευνητές του τμήματος School of Public Health του University of Illinois στο Σικάγο, με επικεφαλής την Jyotsna Jagai, επίκουρο καθηγήτρια περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας.
Η συσχέτιση της ρύπανσης με τον καρκίνο έχει εξεταστεί και σε προηγούμενες μελέτες, αρκετές εκ των οποίων εστίασαν σε συγκεκριμένες μορφές της νόσου. Στην παρούσα μελέτη, το θέμα ήταν ο συνολικός κίνδυνος.
Επίσης, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η γενετική μπορεί να αποτελεί αιτία για το 50% όλων των μορφών καρκίνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Οι ερευνητές εξέτασαν αμερικανικά δεδομένα για τα νέα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των ετών 2006 και 2010. Τα επίσημα στοιχεία για τον καρκίνο ήταν διαθέσιμα για το 85% των 3.142 κομητειών των ΗΠΑ. Η Jagai και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Ποιότητας του οργανισμού EPA, ο οποίος περιέχει πάνω από 200 περιβαλλοντικές μεταβλητές.

Σημαντική η αύξηση του προστάτη

Κατά μέσον όρο καταγράφηκαν 451 νέα κρούσματα καρκίνου ανά 100.000 πληθυσμού. Η διαφορά ήταν 38,5 κρούσματα ανά 100.000 μεταξύ των κομητειών με τη λιγότερη και την περισσότερη ρύπανση (στοιχεία προσαρμοσμένα ανά ηλικία). Η ισχυρότερη σύνδεση εμφανίστηκε στις αστικές περιοχές και αφορούσε την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τους πιο συχνούς καρκίνους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιο μολυσμένες κομητείες είχαν 10 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του προστάτη ανά 100.000 άνδρες και 4 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του μαστού ανά 100.000 γυναίκες, σε σύγκριση με τις πιο καθαρές κομητείες.
Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις οφείλονται στο ότι ο καρκίνος καθορίζεται κατά το ήμισυ από τα γονίδια και κατά το ήμισυ από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον.
πηγή: healthyliving.gr

Tη λίστα με τις δέκα ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, σύμφωνα με τoν ιστότοπο Τripadvisor που βασίστηκε στις απόψεις κάποιων σέρφερ δημοσίευσε το γαλλικό περιοδικό Paris Match.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Ελαφονήσι στην Κρήτη, για τα κρυστάλλινα και ζεστά νερά, αλλά και για το φυσικό κάλλος των παραλιών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται επίσης παραλία της Κρήτης και πρόκειται για την εξωτική λιμνοθάλασσα του Μπάλου στο Ακρωτήρι της Γραμβούσας στα Χανιά.
Ακολουθεί στην τρίτη θέση το Κλέφτικo της Μήλου, η παραλία του Αγίου Παύλου στη Λίνδο της Ρόδου, η διάσημη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, το ναυάγιο της Ζακύνθου, το Σαρακήνικο επίσης της Μήλου, το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα, ο κόλπος Άντονι Κουίν στο Φαληράκι της Ρόδου και ο Μύρτος της Κεφαλονιάς.
Πάντως, η αγαπημένη παραλία των συντακτών του γαλλικού περιοδικού είναι το Κλέφτικο της Μήλου, γιατί όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε γαλαζοπράσινα νερά σε ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς με φυσικές πέτρινες αψίδες και ασβεστολιθικά βράχια.
Με ένα μήνυμα, η ιταλική εμβληματική μάρκα ανακοίνωσε ότι σταματούν και επίσημα οι πωλήσεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ευχαριστώντας τους πελάτες για την αφοσίωσή τους.
Ο Sergio Marchionne, επικεφαλής του ομίλου Fiat Chrysler Automobiles, είχε προαναγγείλει την παύση της Lancia από το 2014, ωστόσο τώρα έπεσαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους. Το δίκτυο της σταμάτησε να δέχεται έστω και αυτές τις ελάχιστες παραγγελίες, κατεβάζοντας τις ιστοσελίδες από όλες τις χώρες.
Το μήνυμα της φίρμας σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία και τις υπόλοιπες χώρες ήταν λιτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για τη Lancia. Είστε κάτοχος Lancia; Κάντε κλικ εδώ για υπηρεσίες after sales».
Στην Ιταλία συνεχίζει να δραστηριοποιείται κανονικά, όμως το μόνο μοντέλο που υπάρχει είναι το Ypsilon.

Ο Shekhar Kapur πρόκειται να σκηνοθετήσει βιογραφική ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών, Μπρους Λι με τίτλο «Little Dragon» (Μικρός Δράκος).

Η ιστορία είναι μια σύγχρονη δραματοποίηση των συνθηκών που επικρατούσαν στο Χονγκ Κονγκ τη δεκαετία του 1950 και των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που διαμόρφωσαν τον Μπρους Λι στο πιο γνωστό αστέρι των πολεμικών τεχνών όλων των εποχών και σε ένα σημαντικό σύγχρονο φιλόσοφο, σύμφωνα με το Variety.

Τα θέματα της ταινίας είναι οι οικογενειακές απογοητεύσεις, νεανικοί έρωτες, αληθινή φιλία, προδοσία, ρατσισμός, βαθιά φτώχεια.

Την παραγωγή έχει αναλάβει η Bruce Lee Entertainment, η εταιρεία της κόρης του Μπρους Λι, Σάνον Λι μαζί με την Convergence Entertainment, που έχει έδρα το Λος Άντζελες.

Ο Μπρους Λι ήταν δάσκαλος πολεμικών τεχνών, ηθοποιός και ιδρυτής της πολεμικής τέχνης Τζιτ Κουν Ντο (Jeet Kune Do). Είχε σπουδάσει δράμα και φιλοσοφία ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Η Σάνον ήταν τεσσάρων ετών όταν ο πατέρας της πέθανε αναπάντεχα σε ηλικία 32 ετών από εγκεφαλικό οίδημα. O σταρ από το Χονγκ Κονγκ διδάχθηκε την πολεμική τέχνη Γουίν Τσουν (Wing Chun), έκανε ένα πέρασμα σε μικρή ηλικία ως Κάτο από την τηλεοπτική σειρά του Green Hornet κι έπειτα αφοσιώθηκε στη διδασκαλία πολεμικών τεχνών σε σταρ του Χόλιγουντ και στη χορογραφία των σκηνών δράσης.

Πρωταγωνίστησε σε θρίλερ πολεμικών τεχνών όπως τα The Big Boss, Fist of Fury και Enter The Dragon. Ο τραγικός του θάνατος συνέβαλε στο να αναδειχθεί σε παγκόσμιο είδωλο.

Η Σάνον Λι έκανε νέα σημαντική έρευνα για τη νεανική ηλικία και τα χρόνια εκπαίδευσης του πατέρα της, ένα θέμα το οποίο έχει μελετηθεί προηγουμένως σε αρκετές ταινίες, όπως την ταινία «The Grandmaster» του Wong Kar-wai και την κινηματογραφική σειρά «Ip Man» σε σκηνοθεσία Wilson Yip και Herman Yau.

Ο Kapur, ο οποίος θα είναι επίσης εκτελεστικός παραγωγός, συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας «Little Dragon» μαζί με την Σάνον Λι.

«Η ταινία είναι μια βαθιά εξερεύνηση του Μπρους Λι προτού η εσωτερική του δύναμη και πειθαρχία σφυρηλατήσουν την πρωτοποριακή εικόνα του που συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Tim Kwok από την Convergence Entertainment.

Η ταινία είναι ένα στάδιο πριν την παραγωγή και τα γυρίσματα θα αρχίσουν τον Ιούλιο στη Μαλαισία. Διευθύντρια casting είναι η Αμερικανίδα, Μάρι Βέρνιου.

Είναι συμπαραγωγή των Η.Π.Α., του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας και χρηματοδοτείται από τον Όμιλο Dadi Media, την Beijing Golden World Pictures, την Shanghai Cultural Longangin Cultural Partnership και την Kirin Media. Οι παραγωγοί χειρίζονται επί του παρόντος όλα τα δικαιώματα διανομής.

«Πάντα πίστευα ότι μια ταινία για τη ζωή του πατέρα μου τα πρώτα χρόνια του στο Χονγκ Κονγκ θα ήταν μια αξιόλογη ιστορία για να την μοιραστούμε, ώστε να μπορέσουμε να τον καταλάβουμε καλύτερα ως άνθρωπο και ως μαχητή» δήλωσε η Σάνον Λι.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που ο Shekhar θα σκηνοθετήσει την πρώτη ταινία της Bruce Lee Entertainment», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε τρεις πρώην υπαλλήλους του Δήμου Βόλου, τους οποίους έκρινε ενόχους ότι προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά για την πρόσληψή τους στους πρώην Δήμους Βόλου και Νέας Ιωνίας.
Όπως γράφει το e-thessalia.gr, ειδικότερα το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών για το αδίκημα της πλαστογραφίας και τριών ετών για το αδίκημα της απάτης και συνολικά την ποινή της φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Το Δικαστήριο έλαβε υπ’ όψιν του εξάλλου τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς των τριών υπαλλήλων στην ποινή που επέβαλε.
Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας εκδόθηκε χθες, ενώ η υπόθεση είχε συζητηθεί προ ημερών.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι πρώην δημοτικοί υπάλληλοι ήταν τέσσερις (δύο άνδρες και δύο γυναίκες), αλλά η υπόθεση της μιας κατηγορουμένης διαχωρίστηκε από των τριών υπολοίπων, καθώς ο συνήγορός της προσκόμισε ιατρική γνωμάτευση για λόγους υγείας και έτσι η υπόθεσή της αναβλήθηκε και προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Δεκεμβρίου του 2017.
Οι τρεις κατηγορούμενοι εργάζονταν ως δημοτικοί υπάλληλοι την περίοδο από το 2008 μέχρι το 2014.
Κατηγορούνταν για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με συνολικό όφελος των κατηγορουμένων και συνολική ζημία σε βάρος του Δήμου Βόλου, που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση.
Επίσης, οι τέσσερις υπάλληλοι κατηγορούνταν για απάτη κατ’ επάγγελμα, με συνολικό όφελος δικό τους και ζημία για τον Δήμο Βόλου το ποσό των 30.000 ευρώ, που αφορά στους μισθούς που είχαν λάβει το διάστημα της εργασίας τους. Μία από τους καταδικασθέντες εργαζόταν στον πρώην Δήμο Βόλου και οι άλλοι τρεις στον πρώην Δήμο Ν. Ιωνίας.



Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρνει πλήρη ανατροπή για τους συμβασιούχους των Δήμων, παρά τις απανωτές παρατάσεις των συμβάσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική τη μονιμοποίηση με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητώς τις παρατάσεις συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις.

Παράλληλα αποφάσισε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν οι συμβασιούχοι που παρείχαν έργο με παράταση η οποία έγινε κατά παράβαση του Συντάγματος. Παρά τις δύο παρατάσεις των οκτάμηνων συμβάσεων ατόμων που προσελήφθησαν το 2016 με αποφάσεις του Γ. Κατρούγκαλου και του Π. Σκουρλέτη ουσιαστικά οι συμβασιούχοι αυτοί δεν μπορούν ούτε να μονιμοποιηθούν, ούτε και να πληρωθούν μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ουσιαστικά κρίνοντας παράνομη την παράταση των συμβάσεων το Ελεγκτικό Συνέδριο τινάζει στον αέρα τις συμβάσεις περίπου 15.000 ατόμων.
newsit.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!