Πέμπτη 7 Μαΐου 2020


Οι μισοί Έλληνες είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό και το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες σύμφωνα με νέα έρευνα του εργαστηρίου Marlab του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Όπως προκύπτει το 49,4% των ερωτηθέντων διαφωνεί με το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες και προτιμά, κατά πρώτον, να γίνονται δεκτοί τουρίστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 (31,9%), να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια και σύνορα της χώρας (93,7) και τρίτον, να εισέρχονται στη χώρα τουρίστες με ειδικό πιστοποιητικό για την COVID-19 (74,2%).
Πρόκειται για το τρίτο μέρος της πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία αποτελείται από τη Ροδούλα Τσιότσου, καθηγήτρια και διευθύντρια του MARLAB, τη Νικολέττα Θεοφανία Σιαμάγκα, επίκουρη καθηγήτρια στο ΑΠΘ και τον Αχιλλέα Μπούκη, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Sussex.
Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23/04 με 28/04, ενώ το δείγμα αποτελείται από 1073 άτομα.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, στην παρούσα έρευνα εξετάζεται -μεταξύ άλλων- πώς θα μπορούσε η Ελλάδα, μετά τη διεθνή προβολή που έλαβε λόγω της διαχείρισης της πανδημίας της COVID-19, να εκμεταλλευτεί τη θετική της εικόνα και να διατηρήσει κάποιες από τις τουριστικές εισροές χωρίς όμως να διακινδυνεύει μια εκτεταμένη διασπορά του ιού στη χώρα.
Τίθεται επίσης το ερώτημα για το ποιες είναι οι κατάλληλες πολιτικές έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χάσει όλους τους τουρίστες του εξωτερικού και παράλληλα να προάγει τον εσωτερικό τουρισμό, ενθαρρύνοντας περισσότερους Έλληνες να κάνουν διακοπές.
Σχετικά με την εσωτερική διαχείριση θεμάτων που αφορούν στον τουρισμό, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (96,6%) πιστεύει ότι πλέον τα ξενοδοχεία θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής, ενώ το 74,8% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία).
Σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, μόνο το 14,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί σε κάποιο βαθμό πως η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους ξένους τουρίστες το καλοκαίρι. Αντίθετα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (49,4%) διαφωνεί απόλυτα ή σε μεγάλο βαθμό με την προοπτική αυτή, ενώ το 36,2% διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν ήταν σίγουρο.
Ωστόσο, οι ερωτηθέντες είναι πιο δεκτικοί στην άφιξη τουριστών από χώρες με λίγα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, με το 31,9% αυτών να συμφωνεί με αυτήν την πολιτική και το 30,7% να διαφωνεί σε κάποιο βαθμό, ενώ το 37,4% δηλώνει αναποφάσιστο.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφωνούν σε συντριπτικό ποσοστό (93,7%), στην επιβολή αυστηρών ελέγχων στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας για τον έλεγχο της COVID-19.
Αντίστοιχα, είναι ενδιαφέρον ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (74,2%) συμφωνεί με την άποψη ότι οι ξένοι τουρίστες θα πρέπει να εισέρχονται στην Ελλάδα με ειδικό πιστοποιητικό σχετικό με την COVID-19.
Ένα ακόμη στοιχείο της έρευνας δείχνει πως το ένα τρίτο των συμμετεχόντων πιστεύει ότι λόγω του μειωμένου τουρισμού στη χώρα η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι καλύτερη από την περσινή (29,3%) ενώ η πλειοψηφία αυτών (53,9%) δεν είναι σίγουροι.
Τέλος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν κατά πόσο συμφωνούν με την αναστολή των καλοκαιρινών αδειών των εργαζόμενων.
Το 49% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την άποψη ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναστείλουν τις καλοκαιρινές άδειες των εργαζόμενων για να επαναλειτουργήσει η οικονομία, με μόλις το 18,5% να υποστηρίζει την άποψη αυτή αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα εντός Μαΐου επιβεβαίωσε σύμφωνα με το euronews, ‘Ανγκελα Μέρκελ.
Η Μπουντεσλίγκα είναι το πρώτο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου που θα κάνουν σέντρα μετά την πανδημία στην Γηραιά Ήπειρο.
Μεταξύ των θεμάτων που ασχοληθήκαμε ήταν κι εκείνο επιχειρήσεων, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο είναι χωρίς περιορισμούς, αλλά φυσικά και με τις πρόνοιες για την υγιεινή, εκεί όπου θα αυξηθεί η ανθρώπινη παρουσία και με τον αθλητισμό, όπως και την Μπουντεσλίγκα. Από το δεύτερο μισό του Μαΐου θα επιτραπεί να ξεκινήσει φυσικά με τους απιτούμενους ελέγχους.
Τα πρωταθλήματα σε Γαλλία, Βέλγιο κι Ολλανδία έχουν διακοπεί οριστικά προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις κυρίως από συλλόγους, που θεώρησαν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους.
Στην Ισπανία υπάρχει εκκρεμότητα με την διαφορά ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ μόλις σε 2 βαθμούς και 11 αγωνιστικές να απομένουν. Η La Liga ίσως ξεκινήσει στα τέλη του μήνα ή αρχές Ιουνίου.
Στην Ιταλία ξεκίνησαν οι ατομικές προπονήσεις ποδοσφαιριστών και ίσως απ΄ τις 18 να επιτραπούν κι οι ομαδικές με στόχο επανέναρξη τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου.
Τελευταίο Σαββατοκύριακου του Μαΐου ξεκινά η αγωνιστική δράση και στην Πορτογαλία ενώ στην Αγγλία η Πρέμιερ Λιγκ το βασικό ζήτημα αυτή την στιγμή είναι αν θα δεχθούν οι ομάδες να παίξουν σε ουδέτερα γήπεδα και στην συνέχεια πότε και πως θα γίνει η επανέναρξη.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Ακόμα και οι «βασίλισσες» της ποπ δεν έχουν ανοσία στον κορωνοϊό, όπως διαπίστωσε η Madonna από πρώτο χέρι.
Η 61χρονη σταρ ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού της στο Instagram ότι βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και ως εκ τούτου υποχρεώθηκε να ματαιώσει μια συναυλία της στο Παρίσι τον Φεβρουάριο παρότι δεν έχει νοσήσει, αλλά εμφανίστηκε μόνο μια βραδιά στο Grand Rex στις 22 Φεβρουαρίου προτού ματαιώσει το επόμενο σόου της επικαλούμενη «επίμονο τραυματισμό».
Στη συνέχεια, η Μαντόνα ματαίωσε δύο ακόμη συναυλίες στο Παρίσι -τις τελευταίες της παγκόσμιας περιοδείας της με τίτλο Madame X- μετά την απαγόρευση από τις γαλλικές αρχές των μεγάλων συναθροίσεων σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού στις αρχές Μαρτίου.
«Όταν είναι θετικό το τεστ για τα αντισώματα σημαίνει ότι έχεις κορωνοϊό, που προφανώς και είχα καθώς ήμουν άρρωστη στο τέλος της περιοδείας μου στο Παρίσι, πριν από τουλάχιστον επτά εβδομάδες, μαζί με πολλούς άλλους καλλιτέχνες από το σόου μου», έγραψε η Madonna.
Προσέθεσε, δε, ότι «την περίοδο εκείνη όλοι μας νομίζαμε ότι είχαμε μια βαριά γρίπη. Ευτυχώς είμαστε όλοι καλά τώρα» και υπενθύμισε ότι υποστηρίζει ενεργά την έρευνα στη μάχη κατά του SARS-CoV-2.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Τομ Χανκς έχει δώσει, με τον δικό του τρόπο, το «παρών», στην περίοδο της πανδημίας. Πρόσφατα, μίλησε για την περιπέτειά του, όταν ο ίδιος και η σύζυγός του προσβλήθηκαν από τον ιό, απηύθυνε συστάσεις να μένει ο κόσμος στο σπίτι, συνέστησε  ηρεμία και  θάρρος στις δύσκολες συνθήκες, ενώ δώρισε μία γραφομηχανή μάρκας Corona στον οκτάχρονο Αυστραλό Κορόνα, που του έγραψε για τον εκφοβισμό που υφίσταται λόγω του ονόματός του.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ηθοποιός έκανε έκπληξη σε τελειόφοιτους πανεπιστημιακής σχολής, με μια εμπνευσμένη ομιλία μέσω βίντεο, σε τελετή αποφοίτησης που πραγματοποιήθηκε on line.
WRIGHT STATE UNIVERSITY
Academy Award-winning actor Tom Hanks calls Wright State’s Class of 2020 ‘the chosen ones’
«Είμαι εδώ για να σας συγχαρώ. Συγχαρητήρια σε εσάς τους εκλεκτούς» είπε απευθυνόμενος στους τελειόφοιτους του έτους 2020 του Τμήματος Θεάτρου, Χορού και Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Wright State στο Οχάιο. «Και σας αποκαλώ “εκλεκτούς” επειδή έχετε ξεχωρίσει με πολλούς τρόπους. Πρώτον, με την ιδιοσυγκρασία σας και την πειθαρχία που ακολουθήσατε. Με τον δημιουργικό ζήλο που είναι μέσα σας. Και με την ενστικτώδη ορμή των επιθυμιών σας. Πετύχατε λόγω της βοήθειας και της αγάπης των άλλων που είναι στη ζωή σας, χωρίς αμφιβολία. Αλλά πετύχατε, κυρίως, επειδή εσείς οι ίδιοι επιλέξατε να το κάνετε. Είστε οι εκλεκτοί».
Στη συνέχεια, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός τόνισε ότι οι άνθρωποι θα διαχωρίζουν τώρα τη ζωή τους σε εποχή προ πανδημίας του κορωνοϊού και μετά πανδημίας και συνεχάρη  τους σπουδαστές που μπόρεσαν να επιτύχουν ένα σημαντικό ορόσημο εν μέσω της κρίσης.
«Θα μιλάτε για τη ζωή σας με αυτόν τον τρόπο: Λοιπόν, αυτό ήταν πριν από την Covid-19. Ήταν πριν από τη μεγάλη πανδημία. Μέρος της ζωής σας θα ταυτοποιηθεί για πάντα με το “πριν”,  με τον ίδιο τρόπο που οι άλλες γενιές λένε “αυτό ήταν πριν από τον πόλεμο” ή “αυτό συνέβαινε πριν από το διαδίκτυο” ή “πριν από τη Beyonce”. Η λέξη “πριν” θα έχει μεγάλη βαρύτητα για σας», είπε.
«Θα τα έχετε καταφέρει σε μια εποχή μεγάλων θυσιών και μεγάλων αναγκών και κανείς δεν θα είναι πιο ενεργός στο έργο της επανεκκίνησης της κανονικότητας από εσάς, εσάς τους επίλεκτους».
«Το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο, αλλά εμείς που εξυμνούμε όλα όσα έχετε κάνει, τα επιτεύγματά σας, είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα αυτήν την ημέρα: Δεν θα μας απογοητεύσετε» υπογράμμισε ο ηθοποιός.

Τέλος στην ίδια του τη ζωή σε ηλικία 52 ετών έβαλε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, ο Ντμίτρι Μπόσοφ.
Ήταν ιδιοκτήτης εταιρειών ορυκτού άνθρακα, με τον δισεκατομμυριούχο να βρισκόταν στην 86η θέση των πλουσιότερων επιχειρηματιών από τη χώρα του σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, αλλά και στην 1.851η σε όλο τον πλανήτη.
Όπως μεταφέρουν τα ΜΜΕ της Ρωσίας, που επικαλούνται πληροφορίες του RBC, οι Αρχές διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έβαλε τέλος στη ζωή του, στο εξοχικό του σπίτι, που βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας.
Η σορός του εντοπίστηκε στις 6 Μαΐου από συγγενείς του στον χώρο του σπιτιού. Δίπλα στο πτώμα του υπήρχε ένα πιστόλι τύπου Glock 19 gen 4, καθώς και ένα γράμμα, το περιεχόμενό του οποίου δεν έγινε γνωστό.
Ο Μπόσφο έγινε το 1997 συνιδιοκτήτης του εργοστασίου αλουμινίου του Κρασνογιάρσκ, ενώ το 2000 πούλησε τις μετοχές του και δημιούργησε τον όμιλο Alltek. Επίσης, ήταν γενικός χορηγός της «Νυχτερινής Λίγκας Χόκει» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν
Ήταν βασικό μέτοχος του ομίλου Sibatratsit, που κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή και εξαγωγή υψηλής ποιότητας ανθρακίτη UHG, όπως επίσης και της Vostokugol, η οποία ειδικεύεται στην εξόρυξη γαιανθράκων στη Σιβηρία.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!