Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Τον απολογισμό για το Νοέμβριο του 2015, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης.

Σε συνέχεια του επιχειρησιακού σχεδιασμού, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η έως και τις 30 Νοεμβρίου 2015, η Δημοτική Αστυνομία βεβαίωσε συνολικά 11.045 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. τόσο κατά τη διάρκεια των σταθερών καθημερινών ελέγχων βασικών οδών του ιστορικού κέντρου της πόλης, από τις 07.30 έως τις 22.00, όσο και κατά τη διεκπεραίωση των 196 καταγγελιών που δέχθηκε η υπηρεσία.

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν 68 έλεγχοι, σφραγίσεις, μηνύσεις και λοιπές διαδικασίες (αποσφραγίσεις, επανέλεγχοι) που αφορούν Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, ενώ εξετάστηκαν 646 ενστάσεις - αιτήματα πολιτών.

Κατά το δεύτερο μήνα επαναλειτουργίας της υπηρεσίας αστυνομεύθηκαν οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Θεσσαλονίκης. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε σταθερή βάση στις οδούς Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Λεωφόρο Νίκης, Βασ. Όλγας και κατ' αναλογία προς το διαθέσιμο δυναμικό, στις οδούς Αγγελάκη, Εθνικής Αμύνης, Αλ. Σβώλου, Παύλου Μελά, Π. Π. Γερμανού, Ι. Δραγούμη, Βενιζέλου, Ερμού και Εγνατία.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στους ποδηλατόδρομους και στην αποτροπή της παράνομης στάθμευσης κατά τις ώρες αιχμής, με στόχο την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών που διέρχονται από το κέντρο της πόλης μέσω Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, αλλά και των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αστυνομία, σε συναρμοδιότητα με την ΕΛ.ΑΣ., εξυπηρετεί μέσω τηλεφωνικού ραντεβού στον αριθμό 2313-317933, περιπτώσεις βεβαίωσης γνησίου της υπογραφής κατ' οίκον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, για δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Μέσα στο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 146 αντίστοιχες θεωρήσεις.

Για το μήνα Δεκέμβριο η Δημοτική Αστυνομία διατηρεί το υφιστάμενο επιχειρησιακό της σχέδιο, με σκοπό την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την έως τώρα αποτελεσματικότητά του έργου της, αλλά και την επέκταση των δράσεων της από το νέο έτος.

http://www.thestival.gr

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε την πώληση πλαστικών μπουκαλιών νερού... προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρύπανσης από πλαστικά.
Η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για το περιβάλλον.

Μάλιστα τα πλαστικά που απορρίπτονται κάθε χρόνο αρκούν για να περιβάλουν τον πλανήτη τέσσερις φορές. Ακόμα χειρότερα, εκτιμάται ότι το 50 τοις εκατό των πλαστικών χρησιμοποιείται μόνο μία φορά προτού απορριφθεί.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί ένα παγκόσμιο κίνημα για να μειωθεί η τεράστια ποσότητα αποβλήτων που προέρχεται από την βιομηχανία πλαστικών μπουκαλιών, που έχει τζίρο δισεκατομμυρίων αλλά δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, οι αρχές θα καταργήσουν σταδιακά τις πωλήσεις των πλαστικών μπουκαλιών νερού 600 ml ή λιγότερο σε δημόσιους χώρους. Εξαιρέσεις θα επιτρέπονται εάν μια κατάλληλη εναλλακτική πηγή νερού δεν είναι διαθέσιμη.

Εκείνοι οι οποίοι παραβιάζουν την απαγόρευση θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 1.000 δολαρίων.

«Η απαγόρευση είναι άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός στον στόχο που έχουμε θέσει για μηδενικά απόβλητα στην πόλη», δήλωσε ο Τζόσουα Άρσε, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του δήμου. «Υπήρχαν μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις χωρίς πλαστικά μπουκάλια για δεκαετίες και θα τα καταφέρουμε και πάλι χωρίς αυτά», πρόσθεσε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της πόλης για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά. Στο πρόσφατο παρελθόν, το Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες και τα δοχεία διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ).

Μέχρι το 2020, η πόλη έχει ως στόχο να μην προσθέτει νέα απόβλητα στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Η Αμερικανική Ένωση Ποτών και Ροφημάτων, η οποία περιλαμβάνει την Coca-Cola Co. και την PepsiCo, δήλωσε ότι «η απαγόρευση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια λύση σε αναζήτηση ενός προβλήματος. Πρόκειται για μια αδέξια προσπάθεια από τις αρχές της πόλης για τη μείωση των αποβλήτων σε μια πόλη με υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

O Γιώργος Καπουτζίδης τοποθετήθηκε μέσω instagram για το σύμφωνο συμβίωσης.

Συγκεκριμένα ανέβασε μία φωτογραφία με ένα τεράστιο «ΝΑΙ» σε μωβ φόντο.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης έγραψε χαρακτηριστικά: «Ναι στα ίσα δικαιώματα! Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης για όλους! Το κράτος να αντιμετωπίσει τους πολίτες του ως ίσους».





































http://www.enikos.gr


Πρόσφατα οι υπεύθυνοι στο Primorye Safari Park άφησαν μια κατσίκα στο...
κλουβί του τίγρης της Σιβηρίας ως ζωντανή τροφή. Αντί όμως εκείνος να απολαύσει το γεύμα του, ο Amur έγινε φίλος μαζί της, που μάλιστα στην πορεία απέκτησε και όνομα, Timur.

Αυτό προκάλεσε έκπληξη στους επιστάτες ποτέ ξανά το άγριο ζώο δεν είχε συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο σε άλλο θήραμα, καθώς δύο φορές την εβδομάδα του δίνουν ζωντανή τροφή.

Οι δυο τους έγιναν πλέον πολύ καλοί φίλοι και συμβιώνουν, ενώ οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν πως το θάρρος της κατσίκας και το γεγονός ότι δεν φοβήθηκε τον τίγρη τις έσωσαν τη ζωή!

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Μπορεί να μετρά πλέον δύο δεκαετίες στο χώρο του κινηματογράφου, μπορεί οι ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει να είναι αμέτρητες, όμως για πάντα θα μένει χαραγμένος στη μνήμη μας ο πρώτος μεγάλος ρόλος στην καριέρα της Kate Winslet, που δεν είναι άλλος από εκείνον της Rose DeWitt Bukater, στον Τιτανικό.

Η ίδια γνώρισε τεράστια επιτυχία χάρις σε αυτόν, οι μετοχές της στο Hollywood εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα και το όνομά της ξεκίνησε τότε να αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα στα στούντιο ταινιών. Εκείνη όμως, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξη, δεν μπόρεσε ποτέ να χαρεί την επιτυχία αυτή.

«Δεν μπόρεσα να απολαύσω την επιτυχία που γνώρισα από τον Τιτανικό, γιατί ήταν χειμαρρώδης», παραδέχτηκε η 40χρονη σταρ. Το νεαρό της ηλικίας της και η απειρία της με τη σόουμπιζ, σε συνδυασμό με τη μανιώδη και ξέφρενη επιτυχία της ταινίας δεν της επέτρεψαν να διαχειριστεί σωστά την κατάσταση και να απολαύσει την επιτυχία που γνώρισε η ταινία, πράγμα βέβαια που δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο σε ηθοποιούς που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στην πρώτη τους δουλειά.

http://www.thestival.gr


Το Chocofactory Christmas Market, μια ιδιαίτερη γιορτινή αγορά, ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, θα ξετυλίγεται για 17 ολόκληρες μέρες!!

Από τις 18 Δεκεμβρίου 2015 έως και τις 3 Ιανουαρίου 2016, στο Helexpo Μαρούσι μαζί με το μοναδικό «Εργοστάσιο και Μουσείο σοκολάτας»αλλά και ένα τεράστιο παιδότοπο σε περισσότερα απο 7000 τ.μ.
Μια Χριστουγεννιάτικη αγορά τοπικών γεύσεων, προϊόντων ομορφιάς, δώρων και χειροτεχνημάτων, παράλληλα με
μαγικά κόλπα, παραμυθένια τοπία,παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, μοναδικές εκπλήξεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους!
Η είσοδος είναι δωρεάν ;)
Η Ραλλία Χρηστίδου είναι από τις λίγες περιπτώσεις παικτών που πέρασαν από μουσικά ριάλιτι και έχουν μια καριέρα διαρκείας. Εξάλλου, ξεχώρισε στοFame Story 2 από την πρώτη στιγμή, λόγω της εξαιρετικής της φωνής.

Ωστόσο, την εποχή εκείνη κυρίως ακούγοντας και γράφονταν διάφορα για τις ερωτικές της προτιμήσεις, ενώ για πολλά χρόνια κυκλοφορούσε η φήμη ότι είχε σχέση με πασίγνωστο τραγουδιστή. Κάτι που δεν είχε επιβεβαιώθεί ποτέ.

Τώρα, η Ραλλία με ειλικρίνεια μίλησε στην κάμερα του Πρωινού και τη Σάσα Σταμάτη για τις φήμες εκείνες και αν την είχαν ενοχλήσει.

«Ενδεχομένως ναι, πλέον όμως τα άσχημα δεν τα θυμάμαι, τα αφήνω πίσω μου», είπε.
Όσο για εκείνα που γράφονταν για τη σεξουαλικότητα της, είπε:
«Σίγουρα αισθάνθηκα ότι κάποιος εισβάλει στην προσωπικότητά μου. Από εκεί και πέρα μαθαίνεις άλλοτε να το διαχειρίζεσαι, άλλοτε να το αποφεύγεις. Δεν έχω σκεφτεί να κάνω μηνύσεις».
Η Ραλλία αναφέρθηκε και στις ομοφοβικές δηλώσεις του Φαήλου Κρανιδιώτη για το σύντροφο του Μηνά Χατζησάββα.
«Πιστεύω ότι η σεξουαλική ταυτότητα δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για έναν άνθρωπο. Ας τον κρίνουν όσοι τον ακούν και τα συμπεράσματα δικά τους», τόνισε.

http://www.seleo.gr

Μετανιωμένος που επέλεξε να παίξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δήλωσε...
σε συνέντευξή του ο Βασίλης Χατζηπαναγής σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Ηρακλή.

Ο «Βάσια» μίλησε για όσα δεν του αρέσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τους παίκτες που ξεχωρίζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό:

Αναλυτικά όσα είπε στον Σπορ FM 94,6 για:

-την πρώτη του εμφάνιση, τέτοιες μέρες, με τον Ηρακλή το 1975: «Είχα έρθει 21 Νοεμβρίου στον Ηρακλή και 7 Δεκεμβρίου έκανα ντεμπούτο. Η ομάδα ήταν τιμωρημένη για τρεις αγωνιστικές τότε. Παίξαμε στη Βέροια που είχε σκληρό γήπεδο και δυσκολεύτηκα. Στη Σοβιετική Ένωση όλα τα γήπεδα ήταν εξαιρετικά».

-το αν μετάνιωσε που ήρθε στην Ελλάδα: «Ποδοσφαιρικά το μετάνιωσα. Δεν ήταν εύκολο να φύγεις τότε από μια ομάδα. Ήταν απάνθρωπα τα συμβόλαια εκείνης της εποχής».

-τι τον ενοχλεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Με στενοχωρούν πολλά πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει βία, δεν παίζουν πολλά ελληνόπουλα, παίζουν πολλοί ξένοι πλέον. Πιο πολύ παρακολουθώ ξένο ποδόσφαιρο».

-τα στοιχεία για τα οποία ξεχώριζε: «Το ταλέντο είναι έμφυτο, μπορείς να το δουλέψεις αλλά πρέπει να το έχεις μέσα σου. Είχα πολύ καλή έκρηξη στα 3-4 μέτρα, μου το έλεγαν οι προπονητές και στη Ρωσία».

-το ότι τον γνωρίζει πλέον και η νέα γενιά: «Το YouTube έκανε καλό. Με έμαθαν πολλά μικρά παιδιά που δεν με ήξεραν».

-τον σύγχρονο παίκτη που του αρέσει να βλέπει: «Δεν είναι μόνο ο Μέσι. Έχει τρομερή βοήθεια από τον Νεϊμάρ και τον Σουάρες στην Μπαρτσελόνα. Στη Ρεάλ ο Ρονάλντο είναι μόνος του και δεν μπορούν να βρουν χημεία».

-τον Κώστα Φορτούνη: «Ο Φορτούνης έχει καλά στοιχεία, μου αρέσει. Θα πρέπει να δουλέψει. Άμα δουλέψεις, θα αμειφθείς».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Τις φήμες που ήθελαν να «κόβεται» ο ρόλος της Λουπίτα Νιόνγκο στην ταινία «Πόλεμος των Άστρων: Η Δύναμη Ξυπνά» (Star Wars: The Force Awakens), αφήνοντας υπόνοιες πως αυτό συνέβη γιατί δεν ήταν καλή στο ρόλο της, διαψεύδει με δηλώσεις του ο σκηνοθέτης της.

«Οι φήμες που κυκλοφορούν γύρω από την ταινία η Δύναμη Ξυπνά, είναι πραγματικά εκπληκτικές», δήλωσε στο περιοδικό, Page Six, ο Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς.

«Μερικά είναι θαυμάσια αστεία άλλα, απλώς, παράλογα. Αλλά το πιο γελοίο από όλα είναι ότι έκοψα το ρόλο της Λουπίτα Νιόνγκο γιατί οι επιδόσεις της δεν ήταν ικανοποιητικές».

«Στην πραγματικότητα, η απόδοσή της δεν ήταν ικανοποιητική» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ήταν εντυπωσιακή. Έκανε τον χαρακτήρα της Μαζ Κανάτα πιο ζωντανό, πιο όμορφο, σοφό, βαθιά συγκινητικό και με έναν τρόπο διασκεδαστικό. Η Λουπίτα δεν σταμάτησε να με εκπλήσσει. Όντως, προσπαθήσαμε πολλές προσεγγίσεις και τελικά καταφέραμε ακριβώς αυτό που χρειάζονταν η ταινία. Έχουν αυξηθεί οι σκηνές στις οποίες παίζει, θα της είμαι πάντα ευγνώμων και ανυπομονώ να δει ο κόσμος την εκπληκτική της απόδοση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.enikos.gr

Η Κιμ Καρντάσιαν έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδάκι της. Η τηλεπερσόνα και ο σύζυγος της, Kένι Γουέστ, δε μπόρεσαν να συγκρατήσουν την συγκίνησή τους και θέλοντας να μοιραστούν την χαρά τους με τον κόσμο, ανακοίνωσαν μέσω του επίσημου site της 35χρονης, τον ερχομό του παιδιού τους.

Μόλις ανοίγει η κεντρική σελίδα της ιστοσελίδας υπάρχει το εξής αναγραφόμενο μήνυμα: «Ο Kένι κι εγώ καλωσορίσαμε το αγοράκι μας».

Μάλιστα, η Κιμ έσπευσε να μοιραστεί τα νέα και μέσω της προσωπικής σελίδας στο Twitter.





http://www.enikos.gr


Η προέλευση του Xριστουγεννιάτικου δέντρου χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπως άλλωστε και η ιστορία πολλών συμβόλων των Γιορτών.

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου πιστεύεται ότι σχετίζεται με τα αρχαία έθιμα των Αιγυπτίων, Κινέζων και Εβραίων.
Η χρήση δέντρων που αργούν να μαραθούν, στεφανιών αλλά και γιρλαντών ως σύμβολα αιώνιας ζωής ήταν μέρος της παράδοσης των λαών αυτών.
Η λατρεία του δέντρου ήταν μια διαδεδομένη συνήθεια για τις παγανιστικές φυλές της Ευρώπης, η οποία επιβίωσε και μετά την έλευση του Χριστιανισμού κυρίως στα σκανδιναβικά έθιμα του στολισμού του σπιτιού και του στάβλου με αειθαλή φυτά.
Μάλιστα, σε πολλές χώρες οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα αειθαλή φυτά έχουν τη δυναμή να κρατούν μακριά από το σπίτι τις μάγισσες, τα κακά πνεύματα, τα φαντάσματα και τις αρρώστιες.
Μια άλλη θεωρία θέλει τη Γερμανία του 14ου αιώνα να έχει «χαρίσει» σε ολόκληρη τη χριστιανική υφήλιο το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, τότε οι εκκλησίες έστηναν θεατρικές παραστάσεις θρησκευτικού περιεχομένου προκειμένου οι πιστοί, που στην πλειοψηφία τους δεν ήξεραν ανάγνωση, να μαθαίνουν τις ιστορίες της Βίβλου.
Στις 24 Δεκεμβρίου, την ημέρα των Πρωτόπλαστων, παρουσιαζόταν η παράσταση με το Προπατορικό Αμάρτημα.
Για τις ανάγκες του θεατρικού, το ρόλο του δέντρου της γνώσης του Καλού και του Κακού, που θα έπρεπε να είναι μία μηλιά, έπαιζε ένα κωνοφόρο δέντρο, καθώς στη χειμωνιάτικη Γερμανία ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρουν μέσα στο καταχείμωνο μηλιά.
Το δέντρο «μεταμφιεζόταν» με τη βοήθεια μήλων, που δένονταν στα κλαδιά του, αλλά και της «όστια», δηλαδή ενός στρογγυλού κομματιού άζυμου άρτου, που προσφέρεται ως Θεία Κοινωνία στη ρωμαιοκαθολική λειτουργία.
Λέγεται ότι το δέντρο με τα κρεμασμένα αντικείμενα άρεσε τόσο πολύ στους πιστούς, που το υιοθέτησαν, με αποτέλεσμα το χριστουγεννιάτικο δέντρο να μπει στα σπίτια.
Σιγά-σιγά, στο δέντρο, εκτός από μήλα άρχισαν να κρεμιόνται και άλλα χειμερινά φρούτα, όπως καρύδια, αλλά και ζαχαρωτά με τη μορφή φρούτων, ενώ η όστια αντικαταστάθηκε από κουλουράκια σε διάφορα σχήματα, όπως καρδιές, καμπανούλες, άγγελοι και αστέρια.
Το έθιμο του δέντρου διαδόθηκε πολύ ανάμεσα στους Λουθηρανούς τον 18ο αιώνα αλλά μόλις στις αρχές του 19ου το έθιμο έφτασε και στην Αγγλία.
Ο πρώτος που το έκανε ιδιαιτέρως γνωστό, ήταν ο Γερμανός πρίγκιπας Αλβέρτος, ο σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας.

Το δέντρο της βικτοριανής εποχής ήταν διακοσμημένο με κεράκια, καραμέλες και εντυπωσιακά κέικ τα οποία κρέμονταν από τα κλαδιά του με κορδέλες.
Το έθιμο στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Βόρεια Αμερική, την Αυστρία, την Ελβετία, την Πολωνία και την Ολλανδία.
Οι οικογένειες έστηναν τα δέντρα σε περίοπτη θέση του σπιτιού τους και τα στόλιζαν ακόμη με χρωματιστά χαρτιά, μικρά παιχνίδια και καμιά φορά με κεράκια.
Επειδή, όμως, τα διάφορα γλυκίσματα εξαφανίζονταν από το δέντρο, πριν το πέρασμα των Γιορτών, με τον καιρό τα φαγώσιμα στολίδια άρχισαν να αντικαθίστανται από μεταλλικά.
Με το πέρασμα των χρόνων χρησιμοποιήθηκαν πολλά διαφορετικά αντικείμενα για το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο κόσμος άρχισε να στολίζει τα δέντρα του με κάρτες, βαμβάκι για να μοιάζει χιονισμένο, καραμέλες και γλυκά σε διάφορα σχέδια και σχήματα και, ορισμένες φορές, με γυάλινες μπάλες.
Πολλές φορές το δέντρο φωτιζόταν με κεράκια, που μιμούνταν τους κώνους των δέντρων, και τα οποία όμως, πολλές φορές προκαλούσαν πυρκαγιά.
Για το λόγο αυτό είχαν εφευρεθεί πολλών ειδών στηρίγματα κεριών για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς.
Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με ηλεκτρικά κεριά, στολίστηκε για πρώτη φορά το 1882 στη Νέα Υόρκη.
Mε πάρα πολύ κόσμο, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε η Έναρξη της Ονειρούπολης 2015. Την έναρξη παρουσίασε ο γνωστός παρουσιαστής Θέμης Γεωργαντάς με συνοδεία των δύο μικρών καλικάντζαρων Κρόκο και Λίνο, που με τις μαγικές λέξεις τους έδωσαν το έναυσμα για την φετινή Ονειρούπολη.

Στην σκηνή ανέβηκε επίσης οι μικρές νεράιδες, ο Αη Βασίλης και ο δήμαρχος Δράμας Χριστ. Μαμσάκος, ο οποίος παρέδωσε το κλειδί, για να ξεκινήσει η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη γιορτή.





http://simantra.blogspot.gr

Τη δυνατότητα να δουν πόσα ένσημα έχουν, δίνει στους εργαζόμενους το υπουργείο Εργασίας μέσω της εφαρμογής «Άτλας».

Με τη χρήση του ΑΜΚΑ μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα ένσημά σας και το πλήρες ασφαλιστικό σας βιογραφικό.

Στο Πληροφοριακό Σύστημα «Άτλας» θα ενσωματωθεί σταδιακά ο χρόνος ασφάλισης όλων των Ελλήνων σε όλους τους ΦΚΑ της χώρας.

Στην παρούσα φάση έχει ενσωματωθεί ο χρόνος ασφάλισης από το 1994 μέχρι σήμερα για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και από το 1998 έως σήμερα για τον ΟΓΑ.

Επίσης έχει ενσωματωθεί περίπου το 70% του χρόνου ασφάλισης από τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Συνολικά έχουν ενσωματωθεί 2,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης.

Στο επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί η πληροφορία από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΝΑΤ, καθώς και το διάστημα 1994-1997 για τον ΟΓΑ.

Κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει το χρόνο ασφάλισης που έχει τεκμηριώσει.

Η πρόσβαση γίνεται με τη χρήση των κωδικών του ΤΑΧΙS της ΓΓΠΣ και απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν θυμάται τον ΑΜΚΑ του μπορεί να τον βρει στη σελίδα Έχω ΑΜΚΑ;

Δείτε τα ένσημά σας εδώ.



Βαρύς θα είναι ο «πέλεκυς» για χιλιάδες πολίτες αφού το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αύξηση φόρου στα καύσιμα, για να μεταφέρει το βάρος των τελών κυκλοφορίας στη χρήση με βάση τα χιλιόμετρα, με παράλληλη μείωση (αλλά όχι κατάργηση) του ετήσιου ποσού που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες για τα τέλη. 
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας το Σάββατο σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, στις αλλαγές που το υπουργείο σχεδιάζει στη φορολογία αυτοκινήτων για το 2016:

- Θα επιβληθεί αύξηση φόρου στη βενζίνη και τα λοιπά καύσιμα, με στόχο να επιβαρύνεται περισσότερο η χρήση του αυτοκινήτου. Το ποσό αυτό δηλαδή θα το πληρώνουν όσοι κινούν περισσότερα τα αυτοκίνητά τους ή έχουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ θα επιβαρύνει λιγότερο όσους δεν τα μετακινούν ή έχουν «ένα αυτοκινητάκι που καίει λίγα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης.

- Αντίστοιχα, θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Θα παραμείνει ένα αναλογικό μικρό ποσό που θα πληρώνει ετησίως κάθε όχημα, που δεν θα είναι απαγορευτικό για να μπορέσουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους όσοι τις έχουν καταθέσει.

Αν και απέφυγε να πει πόση θα είναι η αύξηση στη βενζίνη (πχ 5 ή 10 λεπτά στο λίτρο), ο κύριος Αλεξιάδης δεσμεύτηκε πως για τα νέα τέλη (χαμηλό πάγιο + φόρος στα καύσιμα) οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν λιγότερα από ό,τι σήμερα.

http://www.fpress.gr

Αύξηση θα πάρει σχεδόν 1 στους 2 δημοσίους υπαλλήλους (ποσοστό 55%) με το νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Σύμφωνα με τις προαναγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 15 έως και 60 ευρώ. Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε πως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι δεν θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους ενώ το νέο έτος θα ξεπαγώσει το βαθμολόγιο και θα επανακαταταχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στους νέους βαθμούς που είναι στάσιμοι από το 2010.
Για το νέο σύστημα αξιολόγησης, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά έως το τέλος του 2016 και δεν θα έχει σχέση με καμία τιμωρία, απόλυση, διαθεσιμότητα "αλλά είναι μία διαδικασία που κάνει το Δημόσιο, άρα και τον υπάλληλο καλύτερο".
Για την επιλογή προϊσταμένων, είπε ότι θα είναι αξιοκρατική βάσει τεσσάρων κριτηρίων: τυπικά προσόντα, προϋπηρεσία, αξιολόγηση και συνέντευξη.
Η συνέντευξη, προσέθεσε, θα γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή η οποία συγκροτείται γι’ αυτό το λόγο, υπό το ΑΣΕΠ και με τη συμμετοχή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και με ένα γενικό διευθυντή του υπουργείου. "Θα είναι διαφανής, αντικειμενική, δημόσια και δεν θα είναι συνέντευξη επί γενικών θεμάτων, θα είναι συνέντευξη η οποία θα θίγει ζητήματα συγκρότησης και ανάπτυξης της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ακολουθεί δηλαδή τα πρότυπα που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση", συμπλήρωσε.

http://simantra.blogspot.gr


Πλήθος εκδηλώσεων για παιδιά φιλοξενούνται στους χώρους των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αφηγήσεις παραμυθιών, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια, Καραγκιόζης, κινηματογράφος, μουσικές γιορτές αλλά και μοναδικές λιχουδιές περιμένουν τους μικρούς μας φίλους

ΔΕΥΤΕΡΑ 7.12.2015
«Μαθαίνω να διαβάζω και να χρησιμοποιώ τους πρώτους μου χάρτες»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύσσει τη χωρική σκέψη των παιδιών και τα εφοδιάζει με βασικές γνώσεις προσανατολισμού και χρήσης των χαρτών, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΑΧΑΚ).
Απευθύνεται σε παιδιά 7 – 9 ετών.
Δευτέρα 7/12/2015, ώρα 10.00 – 11.00 & 11.00 – 12.00 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας ( Γρ.
Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950 370)
«Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της βιβλιοθήκης μας»
Ελάτε στη βιβλιοθήκη για να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με πολύχρωμα χαρτόνια και να στολίσουμε το δέντρο και τη βιβλιοθήκη μας.
Δευτέρα 7/12/2015, ώρα 17:30 Βιβλιοθήκη Σταθμού (Μοναστηρίου 93 Β 2ος όροφος – πρώην κτήριο Δημ Αστυνομίας, τηλ. 2313318394)
«Στολίζουμε το δέντρο της βιβλιοθήκης μας!»
Ελάτε να στολίσουμε όλοι μαζί το δέντρο της βιβλιοθήκης μας. Θα τραγουδήσουμε τα κάλαντα, θα παίξουμε και θα μάθουμε τα έθιμα του τόπου μας.
Δευτέρα 7/12/2015, ώρα 18.00 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη (Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708)
«Χριστουγεννιάτικος στολισμός της Βιβλιοθήκης»
Ελάτε να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της βιβλιοθήκης, ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Δευτέρα 7/12/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών (Ορεστιάδος 3& Δελφών 208, τηλ. 2310 324090)
«Μύθοι και πραγματικότητα…»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία με τους εθελοντές Χρυσάνθη Αντωνίου, παραμυθού και τον μουσικό Ζωγράφο Σταυρίδη.
3η Παρουσίαση: O Περσέας και η Ανδρομέδα
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: : Χαρτόνι κανσόν Α4 σε πράσινο χρώμα, 1 χάρτινο πιάτο, ματάκια και κόλλα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά.
Δευτέρα 7/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου. (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
«Οι κάλτσες με τα δώρα» / Μάνος Κοντολέων
Προβολή και αφήγηση παραμυθιού , στη συνέχεια θα φτιάξουμε Αγιοβασιλάκια.
Για παιδιά 3 – 8 ετών
Προαπαιτούμενα υλικά: άσπρο χάρτινο πιάτο, κόκκινο χαρτόνι Α4, βαμβάκι, μαρκαδόρους, κόλλα και ψαλίδι.
Δευτέρα 7/12/2015, ώρα 19.00 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας(Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310950370)
«Χριστουγεννιάτικη ταινία»
Προβολή ταινίας στη βιβλιοθήκη
Δευτέρα 7/12/2015, ώρα 19.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076)
« Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση του λαϊκού μύθου «Το αστέρι των μάγων» με την εθελόντρια παιδαγωγό Μήτση Μαρία.
Στη συνέχεια τα παιδιά θα στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της βιβλιοθήκης και θα τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Για παιδιά 5-10 χρονών (με προεγγραφή).
Δευτέρα 7/12/2015, ώρα 19.00 Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)

ΤΡΙΤΗ 8.12.2015

« Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Η συγγραφέας Δώρα Φώτου θα μας παρουσιάσει το βιβλίο της « Το μυστικό της Κατερίνας ».
Είναι η γιορτή της μητέρας και η Κατερίνα, που ζει μαζί με τη μαμά της σε ένα σπιτάκι κοντά στο δάσος, αποφασίζει να μαζέψει βατόμουρα για να της τα κάνει δώρο. Όμως, δυσκολεύεται να βρει τα αγαπημένα φρούτα της μαμάς της, γι’ αυτό προχωράει βαθιά μέσα στο δάσος. Εκεί την περιμένει μια μεγάλη έκπληξη…
Τρίτη 8/12/2015, ώρα 10.00 – 11.00 & 11.00 – 12.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)
« Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση του παραμυθιού «Χιονισμένα Χριστούγεννα» του Jackman Diane και στη συνέχεια θα φτιάξουμε ένα κολάζ με θέμα «Χριστουγεννιάτικο τοπίο».
Τρίτη 8/12/2015, ώρα 16.00 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη (Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708)
« Χριστουγεννιάτικες ιστορίες…»
Φτιάχνουμε και δραματοποιούμε χριστουγεννιάτικες ιστορίες στο πλαίσιο του εργαστηρίου της δημιουργικής γραφής με τη φιλόλογο Μαρία Καραθάνου.
Για παιδιά 7 – 12 χρονών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.
Τρίτη 8/12/2015, ώρα 17.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310514780)
« Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση του παραμυθιού «Νεράιδα πάνω στο έλατο» / Μάνος Κοντολέων. Με τη νεραϊδόσκονη του παραμυθιού κατασκευάζουμε τα δικά μας χριστουγεννιάτικα έλατα.
Με την εθελόντρια νηπιαγωγό Χρύσα Γρηγοριάδου.
Για παιδιά 4 – 10 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.
Προαπαιτούμενα υλικά: Καφέ γκοφρέ, ρολά από χαρτιά υγείας, μαρκαδόρους, κόλλα, μικρά στολίδια χειροτεχνίας για το έλατο τους (π.χ. πούλιες, πομ-πομ, μικρά αστεράκια, στρασάκια, χρυσόσκονη, κορδελίτσες κ.α.)
Τρίτη 8/12/2015, ώρα18.00 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας ( Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950 370)
« Τα Χριστούγεννα στη Χώρα του Παντού και του Πουθενά »
Μια διαδραστική θεατρική παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Carpe Diem (Ελένη Αμανατίδου, Ελένη Διαμαντή και Ελευθερία Παμπουκίδου) ,
Για παιδιά 7– 12 χρονών.
Τρίτη 8/12/2015, ώρα18.00 Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών (Γ. Βιζυηνού 57, τηλ. 2310 203443)
«Μικροί αρχιτέκτονες…»
Εργαστήρι 4 συναντήσεων που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους και έχει στόχο να μυηθούν τα παιδιά στις τεχνικές του αρχιτεκτονικού σχεδίου, να γνωρίσουν την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, καθώς και μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα παγκοσμίου φήμης.
Με τον αρχιτέκτονα Ζάχι Αλ Σααγιάχ.
2η συνάντηση: Βασικές αρχές σχεδίου – όψη
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω. Με προεγγραφή έως 12 παιδιά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Μπλοκ σχεδίου απλό, 1 μολύβι Hb, χάρακα και σβήστρα.
Τρίτη 8/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου. (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
«Μαγικά Χριστούγεννα με παραμύθια αγάπης»
Η Αction Art/ Eiκαστική Δράση πραγματοποιεί αφηγήσεις παραμυθιών διάχυτα με το Πνεύμα των Χριστουγέννων, με την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση
Τρίτη 8/12/2015, ώρα 18.30 Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης(Κρίσπου 7, τηλ. 2310 200537
ΤΕΤΑΡΤΗ 9.12.2015
«Ο παραμυθένιος κόσμος των Αγγλικών»
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις ιστοριών στα αγγλικά με διαδραστικό τρόπο. Έχει στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την αγγλική γλώσσα, να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν.
Με τους εθελοντές καθηγητές Αγγλικής γλώσσας Γεωργία Ψαρρά και Γεώργιο Ραπτόπουλο.
Για παιδιά ηλικίας 5 – 7 ετών. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά
Τετάρτη 9/12/2015, ώρα 17.00 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση του παραμυθιού «Αγιοβασιλιάτικο σκουφάκι» της Βεατρίκης Κάντζολα-Σαμπατάκου.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε ταράνδους με ανακυκλώσιμα υλικά.
Με προεγγραφή , μέχρι 15 παιδιά.
Τετάρτη 9/12/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών (Ορεστιάδος 3& Δελφών 208, τηλ. 2310 324090)
«Χριστούγεννα…κι έρχονται καλικάντζαροι ν’ ανακατέψουν σπίτια…που οι κακοί μερώνουνε και οι φτωχοί ελπίζουν»
Αυτά θ’ ακούσετε κι εσείς μικροί μα και μεγάλοι, με παραμύθια λαϊκά και κάλαντα…
Σε μια παράσταση αφήγησης Χριστουγεννιάτικων λαϊκών παραμυθιών, με συνοδεία μουσικών οργάνων από την μουσικοπαιδαγωγό και παραμυθού Μαρία Γκόγκα .
Για παιδιά κάθε ηλικίας.
Τετάρτη 9/12/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση παραμυθιού «Εγώ είμαι ο αληθινός Αϊ-Βασίλης» της Ίνγκριντ Όστρεν.Ακολουθεί κατασκευή Αϊ-Βασίλη-αστεράκι.
Τετάρτη 9/12/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076)
«Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής»
«Μύρισαν» Χριστούγεννα και οι μικροί μας ζαχαροπλάστες παρέα με τη μαγισσούλα είναι έτοιμοι να φτιάξουν με απλά υλικά γλυκές χιονόμπαλες για τις γιορτές .
Μέσα από το παραμύθι «Τα Χριστούγεννα της Μαγισσούλας /Lieve Baeten» μαθαίνουμε πως η φίλη μας θα περάσει τις γιορτές.
Με προεγγραφή, μέχρι 10 παιδιά .
Τετάρτη 9/12/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)
«Φτιάχνουμε κόμικς;»
Ελάτε να μάθουμε πώς να σκιτσάρουμε πρόσωπα, ζώα και ανθρωπάκια με την καθοδήγηση της εθελόντριας Κατερίνας Ζαφειρίου (αρχιτέκτονας) .
Για παιδιά 6 – 12 χρονών (με προεγγραφή).
Τετάρτη 9 /12/2015, ώρα 18.30Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)
ΠΕΜΠΤΗ 10.12.2015
Compasito (Μικρή Πυξίδα)
«Δράσεις ευαισθητοποίησης παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω των εκπαιδευτικού εγχειριδίου Compasito» σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ.
Απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού.
Πέμπτη 10/12/2015, ώρες 10.00 – 11.30 & 11.30 – 13.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών (Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3, τηλ. 2310 324090)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την παραμυθού Χρυσάνθη Αντωνίου, πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.
Για παιδιά από 5 χρονών. Με προεγγραφή έως 20 παιδιά
Πέμπτη 10/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
«Τα Χριστούγεννα στη Χώρα του Παντού και του Πουθενά »
Μια διαδραστική θεατρική παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Carpe Diem (Ελένη Αμανατίδου, Ελένη Διαμαντή και Ελευθερία Παμπουκίδου).
Για παιδιά 7– 12 χρονών.
Πέμπτη 10/12/2015, ώρα 19.00 Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.12.2015
«Μαγικά Χριστούγεννα με παραμύθια αγάπης»
Η Αction Art/ Eiκαστική Δράση πραγματοποιεί αφηγήσεις παραμυθιών διάχυτα με το Πνεύμα των Χριστουγέννων, με την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση .
Παρασκευή 11/12/2015, ώρα 9.00 Βιβλιοθήκη Τριανδρίας (Αμοργού 29, τηλ. 2310 921660)
«Έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς»
Συζητάμε για τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Παρασκευή 11/12/2015, ώρα 10.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076)
« Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες»
Ελάτε στη βιβλιοθήκη να φτιάξουμε Αϊ – Βασίληδες και αγγελάκια .
Με την εθελόντρια βρεφονηπιοκόμο Δόμνα Δημητριάδου.
Υλικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας: Χαρτόνι κανσόν σε κόκκινο και άσπρο χρώμα , γκλίτερ και κόλλα.
Για παιδιά 5 – 9 ετών. Με προεγγραφή , μέχρι 15 παιδιά.
Παρασκευή 11/12/2015, ώρα 17.30 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)
«Tα δένδρα των ευχών»
Ελάτε να βάλουμε ευχές και στολίδια στα ψηφιακά δένδρα των ευχών, να δημιουργήσουμε ψηφιακές κάρτες για τα Χριστούγεννα και να παίξουμε διαδραστικά παιχνίδια δημιουργώντας την πόλη που «νοιάζεται»!
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης και επικοινωνίας «ΝΟUS».
Παρασκευή 11/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας(Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370)
«Μια φορά και έναν καιρό στη Θεσσαλονίκη…»
Ένα οδοιπορικό στα μνημεία, στους ναούς, στις αγορές, στους δρόμους και στις πλατείες της παλιάς Θεσσαλονίκης για να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία και τη ζωή της πόλη τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες, προβολές, συζητήσεις, παιχνίδια, κολάζ και ζωγραφική.
3η συνάντηση: Αγορές – Εβραϊκές συνοικίες
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά.
Παρασκευή 11/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
«Λάμπουν σαν δάκρυα τα Χριστούγεννα» του Τάσου Βαλμά
Ανάγνωση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος «Λάμπουν σαν δάκρυα τα Χριστούγεννα» του Τάσου Βαλμά με την εθελόντρια παιδαγωγό Μήτση Μαρία. Θα ακολουθήσει δραματοποίηση της ιστορίας με την εθελόντρια ηθοποιό Κωνσταντία Κωτουλοπούλου.
Για παιδιά 6 – 10 χρονών (με προεγγραφή).
Παρασκευή 11/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)
ΣΑΒΒΑΤΟ 12.12.2015
«Χριστούγεννα…κι έρχονται καλικάντζαροι ν’ ανακατέψουν σπίτια…που οι κακοί μερώνουνε και οι φτωχοί ελπίζουν»
Αυτά θ’ ακούσετε κι εσείς μικροί μα και μεγάλοι, με παραμύθια λαϊκά και κάλαντα…
Σε μια παράσταση αφήγησης Χριστουγεννιάτικων λαϊκών παραμυθιών, με συνοδεία μουσικών οργάνων από την μουσικοπαιδαγωγό και παραμυθού Μαρία Γκόγκα .
Για παιδιά κάθε ηλικίας. Με προεγγραφή.
Σάββατο 12/12/2015, ώρα 11.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση και παρουσίαση του παραμυθιού «Τερλίγκος ο Μπισκοτένιος »της Χρύσας – Μαρίας Συμεωνίδου από τη συγγραφέα Δέσποινα Κομνινάκη.
Ακολουθεί κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών.
Σάββατο 12/12/2015, ώρα 12.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310514780)
ΔΕΥΤΕΡΑ 14.12.2015
« Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες»
Ελάτε να φτιάξουμε ένα λαμπερό χριστουγεννιάτικο δέντρο με χαρτί και καλαμάκια.
Φέρτε μαζί σας καλαμάκια και χρυσόσκονη και δείτε πως μεταμορφώνονται σε ένα πολύχρωμο Χριστουγεννιάτικο δέντρο!
Δευτέρα 14/12/2015, ώρα 18.00 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη (Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708)
« Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες»
Ελάτε να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά με την τεχνική του ντεκουπάζ πάνω σε σαπούνι.
Υλικά που πρέπει να έχετε μαζί σας : ένα σαπούνι με λεία επιφάνεια.
Δευτέρα 14/12/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Σταθμού ( Μοναστηρίου 93 Β 2ος όροφος – πρώην κτήριο Δημ Αστυνομίας, τηλ. 2313318394)
«Tα δένδρα των ευχών»
Ελάτε να βάλουμε ευχές και στολίδια στα ψηφιακά δένδρα των ευχών, να δημιουργήσουμε ψηφιακές κάρτες για τα Χριστούγεννα και να παίξουμε διαδραστικά παιχνίδια δημιουργώντας την πόλη που «νοιάζεται»!
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης και επικοινωνίας «ΝΟUS».
Δευτέρα 14/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Ανάγνωση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος «Γουτού Γουπατού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με την εθελόντρια φιλόλογο Αργυρώ Συροπούλου.
Για παιδιά 8-12 χρονών (με προεγγραφή) .
Δευτέρα 14/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)
ΤΡΙΤΗ 15.12.2015
«Ένα δέντρο μία φορά» του Ευγένιου Τριβιζά
Προβολή και αφήγηση του παραμυθιού . Στη συνέχεια θα φτιάξουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες pop-up. Για παιδιά 9 – 12 χρονών.
Προαπαιτούμενα υλικά: χαρτόνι κανσόν Α4, πράσινο και άσπρο , μαρκαδόρους, κόλλα και ψαλίδι.
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 8.30 – 9.30 και 10.00 – 11.00 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας(Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370)
«Μαγικά Χριστούγεννα με παραμύθια αγάπης»
Η Αction Art/ Eiκαστική Δράση πραγματοποιεί αφηγήσεις παραμυθιών διάχυτα με το Πνεύμα των Χριστουγέννων, με την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση .
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 9.15 Βιβλιοθήκη Σταθμού ( Μοναστηρίου 93 Β 2ος όροφος – πρώην κτίριο Δημ Αστυνομίας, τηλ. 231331 8394)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση της ιστορίας «Αν χαρίσεις του Αι – Βασίλη ένα κόκκινο κοχύλι …» της Γιολάντας Τσαμπόκαλου , θα ακολουθήσει ζωγραφική .
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 16.00 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη (Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708)
« Χριστουγεννιάτικες κάρτες»
Κατασκευή χριστουγεννιάτικης κάρτας με πρωτότυπες ευχές, εμπνευσμένες από τα παιδιά.
Με τη φιλόλογο Μαρία Καραθάνου, υπεύθυνη του εργαστηρίου της Δημιουργικής Γραφής.
Για παιδιά 7 – 12 χρονών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 17.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310514780)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση της ιστορίας « Ο Αϊ Βασίλης και η μαγική συνταγή» της Rader Laura. Φτιάχνουμε μικρούς αγιοβασίληδες με την τεχνική του κολάζ. Με την εθελόντρια νηπιαγωγό Χρύσα Γρηγοριάδου.
Για παιδιά 3 – 9 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.
Προαπαιτούμενα υλικά: Βαμβάκι, μαρκαδόροι, ένα μικρό κομμάτι κόκκινο γκοφρέ και κόλλα.
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας(Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370)
Κουκλοθέατρο «Το μαγικό μπισκότο»της Κικής Παπαδημητρίου
Μια ιστορία για την αγάπη που θεραπεύει και δίνει δύναμη
Κουκλοθέατρο με τις εθελόντριες νηπιαγωγούςΒάγια Μάρη,Έλσα ΜάρηκαιΝατάσα Ιντζεβίδου. Ακολουθούν χριστουγεννιάτικες κατασκευές.
Για παιδιά 4 – 8 ετών. Με προεγγραφή. (15 παιδιά)
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών (Γ. Βιζυηνού 57, τηλ. 2310 203443)
« Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες»
Ελάτε να φτιάξουμε όμορφα κεριά με την τεχνική του ντεκουπάζ με την καθοδήγηση της εθελόντριας Σοφίας Παπαδοπούλου.
Με προεγγραφή. Μέχρι 15 παιδιά.
Υλικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας: κερί με λεία επιφάνεια , ρυζόχαρτο ή σκαλιστά με παράσταση χριστουγεννιάτικη, γκλίτερ, τέμπερες και κορδέλες .
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Τριανδρίας (Αμοργού 29, τηλ. 2310 921660)
« Τα Χριστούγεννα στη Χώρα του Παντού και του Πουθενά »
Μια διαδραστική θεατρική παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Carpe Diem (Ελένη Αμανατίδου, Ελένη Διαμαντή και Ελευθερία Παμπουκίδου).
Για παιδιά 7– 12 χρονών.
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση της ιστορίας «Το φλουρί του φτωχού» του Παύλου Νιρβάνα. Ακολουθούν χριστουγεννιάτικες κατασκευές.
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 18.30 Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ. 2310 200537)
«Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε ένα Χριστουγεννιάτικο αστέρι!»
Διαβάζουμε το βιβλίο της Claire Freedman «Μια νύχτα ξεχωριστή» και φτιάχνουμε το δικό μας λαμπερό αστέρι των Χριστουγέννων.
Απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους. Mε προεγγραφή έως 10 παιδιά με τους γονείς τους.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Χαρτόνι κανσόν Α4 σε ασημί ή χρυσό χρώμα, κορδόνι ή κορδέλα και κόλλα.
Τρίτη 15/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου. (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
ΤΕΤΑΡΤΗ 16.12. 2015
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση του παραμυθιού «Ένα ελατάκι για τον Τάκη» του Ευγένιου Τριβιζά. Στη συνέχεια φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα δεντράκια και τα στολίζουμε.
Με προεγγραφή , μέχρι 15 παιδιά.
Τετάρτη 16/12/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών (Ορεστιάδος 3& Δελφών 208, τηλ. 2310 324090)
« Τα Χριστούγεννα των άλλων»
Ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο παραμύθι της ομάδας RACONTEURS D΄HISTOIRES, με μουσική υπόκρουση που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της δράσης «THESS παραμύθια» της πολιτιστικής ομάδας « Έλληχος» .
Τετάρτη 16/12/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση παραμυθιού «Ο Αϊ – Βασίλης έχει πρόβλημα» της Κριστίν Σνάιντερ. Στη συνέχεια θα κατασκευάσουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με χαρτόνι και ζυμαρικά.
Τετάρτη 16/12/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076)
«Χριστουγεννιάτικα κάλαντα»
Η μικτή χορωδία Έλληχος του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρα θα μας ψάλλει Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλον τον κόσμο.
Τετάρτη 16/12/2015, ώρα 19.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)
«Tα δένδρα των ευχών»
Ελάτε να βάλουμε ευχές και στολίδια στα ψηφιακά δένδρα των ευχών, να δημιουργήσουμε ψηφιακές κάρτες για τα Χριστούγεννα και να παίξουμε διαδραστικά παιχνίδια δημιουργώντας την πόλη που «νοιάζεται»!
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης και επικοινωνίας «ΝΟUS».
Τετάρτη 16/12/2015, ώρα 18.30 Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ. 2310 200537)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Προβολή και αφήγηση του παραμυθιού «Κάθε Πρωτοχρονιά» / Eve Tharlet . Δημιουργούμε μια χιονισμένη Χριστουγεννιάτικη εικόνα με στολίδια και την κλείνουμε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο γεμάτο φως.
Για παιδιά από 4 ετών και πάνω. Με προεγγραφή, μέχρι 10 παιδιά.
Τετάρτη 16/12/2015. ώρα 18.30 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)
ΠΕΜΠΤΗ 17.12. 2015
«Παίζοντας … με τα παραμύθια»
Δραματοποιούμε γνωστά χριστουγεννιάτικα παραμύθια με την καθοδήγηση της εθελόντριας θεατρολόγου Στέλλας Τσατσαρώνη.
Πέμπτη 17/12/2015,ώρα 10.00 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη (Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708)
«Η μαγεία των Χριστουγέννων… στο μουσικό κόσμο των παραμυθιών!»
Παντρεύουμε τη μουσική με τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, γνωρίζουμε και φτιάχνουμε τα όργανα της δικής μας ορχήστρας και παίζουμε με τους ήχους των οργάνων της ιστορίας μας.
Με τη νηπιαγωγό – μουσικό Ελπίδα Μποσταντζή.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Χαρτόνι κανσόν Α4 οποιουδήποτε χρώματος
Για παιδιά από 7 ετών και πάνω. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά
Πέμπτη 17/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου. (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.12. 2015
«Φον κουραμπιές , εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη» του Κυριάκου Χαρίτου.
Προβολή και αφήγηση του παραμυθιού . Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι.
Με την εθελόντρια παιδαγωγό Σουζάνα Γιαπουτζή.
Για παιδιά 5 – 8 ετών.
Παρασκευή 18/12/2015, ώρα 9.00 – 10.00 και 10.00 – 11.00 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας(Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370)
«Το ποντικάκι που ήθελε ν’ αγγίξει ένα αστεράκι» του Ευγένιου Τριβιζά
Προβολή του παραμυθιού «Το ποντικάκι που ήθελε ν’ αγγίξει ένα αστεράκι» / Ευγένιος Τριβιζάς.
Παρασκευή 18/12/2015, ώρα 10.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076)
«Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι κατασκευών για γονείς και παιδιά»
DECOUPAGE σε σαπούνι
Την τεχνική Ντεκουπάζ πάνω σε σαπούνι με Χριστουγεννιάτικη παράσταση θα μας διδάξει η εθελόντριαΣοφία Παπαδοπούλου δημιουργώντας ένα όμορφο δώρο για τις γιορτές.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Σαπούνι με λεία επιφάνεια, ριζόχαρτο με Χριστουγεννιάτικη παράσταση.
Παρασκευή 18/12/2015, ώρα 17.30 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)
« Τα Χριστούγεννα στη Χώρα του Παντού και του Πουθενά »
Μια διαδραστική θεατρική παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Carpe Diem (Ελένη Αμανατίδου, Ελένη Διαμαντή και Ελευθερία Παμπουκίδου).
Για παιδιά 7– 12 χρονών.
Παρασκευή 18/12/2015, ώρα18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310514780)
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.12. 2015
«Το θαύμα των Χριστουγέννων»
Θέατρο Σκιών με τον καραγκιοζοπαίχτηΤάσο Ζαρνατζή.
Σάββατο 19/12/2015, ώρα 12.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310514780)
ΔΕΥΤΕΡΑ 21.12. 2015
« Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες»
Ελάτε να φτιάξουμε όμορφα κεριά με την τεχνική του ντεκουπάζ με την καθοδήγηση της εθελόντριας Σοφίας Παπαδοπούλου.
Με προεγγραφή. Μέχρι 15 παιδιά
Υλικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας: κερί με λεία επιφάνεια , ρυζόχαρτο ή σκαλιστά με παράσταση χριστουγεννιάτικη, γκλίτερ, τέμπερες και κορδέλες .
|Δευτέρα 21/12/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Τριανδρίας (Αμοργού 29, τηλ. 2310 921660)
«Χριστούγεννα στην Τέχνη»
Προσεγγίζοντας τα Χριστούγεννα μέσα από τα έργα μεγάλων ζωγράφων. Με την εθελόντρια βιβλιοθηκονόμo Δανάη Μαρία Κοσμίδου.
Ακολουθούν χριστουγεννιάτικες κατασκευές.
Για παιδιά 5 – 7 ετών. Με προεγγραφή. (15 παιδιά)
Δευτέρα21/12/2015,ώρα 18:00 Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών (Γ. Βιζυηνού 57, τηλ. 2310 203443)
«Λιλιπούπολη και Σία»
Η Παιδική Θεατρική Σκηνή «Ξωτικά της Πόλης» και η Εθελοντική Ομάδα Πολιτισμού ΕΛΛΗΧΟΣ παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Λιλιπούπολη και Σία».
Για παιδιά κάθε ηλικίας.
Δευτέρα 21/12/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)
Θέατρο σκιών: «Το μαγικό δεντρί»
Η ομάδα παραστατικής και εικαστικής δημιουργικότητας «ΣΚΙΑΣ ΟΝΑΡ» θα παρουσιάσει την παραδοσιακή παράσταση Καραγκιόζη «Το μαγικό δεντρί».
Για παιδιά: 5 – 12 ετών, με προεγγραφή στη βιβλιοθήκη, μέχρι 30 άτομα
Δευτέρα 21/12/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Σταθμού ( Μοναστηρίου 93 Β 2ος όροφος – πρώην κτίριο Δημ Αστυνομίας, τηλ. 231331 8394)
ΤΡΙΤΗ 22.12.2015
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση της ιστορίας «Ο Πέτρος και η Άγια Νύχτα»/ Tharlet Eve. Θα ακολουθήσει ζωγραφική .
Τρίτη 22/12/2015, ώρα 16.00 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη (Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708)
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση της ιστορίας«Το μαγικό αυτοκίνητο του Αϊ-Βασίλη» / Έλλα- Ποντίκα Λαρέιν.
Στη συνέχεια γράφουμε ή ζωγραφίζουμε τα δικά μας γράμματα στον Άγιο-Βασίλη και του ζητάμε πρωτοχρονιάτικα δώρα. Με την εθελόντρια νηπιαγωγό Χρύσα Γρηγοριάδου.
Για παιδιά 3 – 9 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.
Προαπαιτούμενα υλικά: Μαρκαδόροι.
Τρίτη 22/12/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας(Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370)
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.12. 2015
«Η ώρα του παραμυθιού»
Αφήγηση παραμυθιού «Το πνεύμα των Χριστουγέννων» του Τσαρλς Ντίκενς. Ακολουθεί ζωγραφική. Τετάρτη 23/12/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076)
ΔΕΥΤΕΡΑ 28.12.2015
«Οι θησαυροί της βιβλιοθήκης … στο κινηματογραφικό πλατό»
Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη και βγαίνουμε στο κινηματογραφικό πλατό, γινόμαστε σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, εικονολήπτες, ηθοποιοί και σκηνογράφοι, χωριζόμαστε σε ομάδες, γράφουμε το σενάριο, και δημιουργούμε τη δική μας κινηματογραφική φωτοϊστορία!
(Σε μια δεύτερη συνάντηση παρουσιάζουμε την ταινία μας σε προβολή στη βιβλιοθήκη.)
Με την παιδαγωγό Γεωργία Ταμιάκη.
Για παιδιά 9 – 12 ετών, με προεγγραφή έως 12 παιδιά
Δευτέρα 28/12/2015, ώρα 11.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
ΤΡΙΤΗ 29.12.2015
«Χριστουγεννιάτικη ταινία για παιδιά»
Ελάτε στη ζεστή γωνιά της βιβλιοθήκης να απολαύσετε την αγαπημένη σας Χριστουγεννιάτικη ταινία.
Για παιδιά από 5 ετών και πάνω. Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 29/12/2015, ώρα 11.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
«Χριστουγεννιάτικη ταινία για παιδιά»
Προβολή παιδικής Χριστουγεννιάτικης ταινίας.
Τρίτη 29/12/2015, ώρα 12.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)

Το Santa Claus Kingdom φέρνει και φέτος στην Ελλάδα τον αληθινό Άι-Βασίλη, από το Ροβανιέμι της Φινλανδίας! Αυτή τη φορά ήρθε μαζί με το ξωτικό-βοηθό του, τo Τόντουτ, μαζί με τον οποίο πραγματοποίησαν τα εγκαίνια του Πάρκου στο M.E.C. Παιανίας το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου!

Ο αληθινός Άι-Βασίλης, με τα λευκά γένια και την πανέμορφη φορεσιά του, αφήνει για λίγο τις προετοιμασίες στο χωριό του, τους αγαπημένους του ταράνδους και το εργαστήριό του και έρχεται στο Santa Claus Kingdom για να συναντήσει τους φίλους του, μικρούς και μεγάλους, στην Αθήνα! Θα μας δώσει την αγάπη του και θα μας μεταδώσει λίγη από τη μαγεία του και την καλή θέληση του πνεύματος των Χριστουγέννων! Ο Άγιος Βασίλης θα φωτογραφίζεται με τα παιδάκια, θα υπογράφει αυτόγραφα και θα μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του! Η επίσκεψη του Άι-Βασίλη στην Ελλάδα τελεί υπό την Αιγίδα της Φινλανδικής Πρεσβείας.
Ο Άγιος Βασίλης κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, επισκέφθηκε και παιδάκια που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν κοντά του στο Πάρκο. Έτσι, την Παρασκευή επισκέφθηκε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων του Συλλόγου Ελπίδα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» και συνάντησε τους μικρούς του φίλους.
Ο Άι-Βασίλης φέτος φέρνει από τη μακρινή πατρίδα του ένα ξεχωριστό δώρο, αποκλειστικά για τους φίλους του στο Santa Claus Kingdom! Tον ένα και μοναδικό, τον παγοκολλητό του, τον Frodi!
Ο Frodi είναι ο χιονάνθρωπος που δεν λιώνει ποτέ, είναι αστείος, θαρραλέος, παιχνιδιάρης και αγαπάει όσο τίποτε άλλο τα παιδιά.

Θα βρίσκεται στο Santa Claus Kingdom όλες τις ημέρες μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για να παίζει και να φωτογραφίζεται με τα παιδιά! Ο μοναδικός Frodi είναι η επίσημη μασκότ του πάρκου και θα γίνει η πιο αγαπημένη φιγούρα των Χριστουγέννων!
Το Santa Claus Kingdom άνοιξε και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016, απο τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, μεταφέρει όλους, μικρούς και μεγάλους, στο πιο παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Βασίλειο, σε έναν απέραντο κόσμο παιχνιδιού, χαράς και δημιουργίας που θα σκορπίσει σε όλους μας, για τέταρτη χρονιά, τη μαγεία των Χριστουγέννων!
Σε έναν τεράστιο εσωτερικό χώρο, 13.000 τ.μ. που μένει ανεπηρέαστος από τις κλιματολογικές συνθήκες, και συνεχή λειτουργία 12 ωρών καθημερινά, συνδυάζει τη χριστουγεννιάτικη, παραμυθένια ατμόσφαιρα με πολλά πολλά παιχνίδια -πάνω από 40 παιχνίδια- αλλά και δημιουργικά εργαστήρια, παιδικές παραστάσεις, αθλητικές επιδείξεις, μαγικά κόλπα, face painting!
Με 1 εισιτήριο για όλα τα παιχνίδια, τα παιδιά θα ξετρελαθούν από τη χαρά τους, ενώ οι γονείς θα ελέγξουν το κόστος, που δεν θα ξεφύγει από το budget τους. Η προαγορά εισιτηρίου εξασφαλίζει προτεραιότητα κατά την είσοδό του κοινού στο Πάρκο και καλύτερη τιμή εισιτηρίου! Μπορείτε να δείτε περισσότερα ΕΔΩ.
  • Το Santa Claus Kingdom βρίσκεται στο M.E.C. Παιανίας. Η πρόσβαση στο εκθεσιακό κέντρο M.E.C. Παιανίας είναι πολύ εύκολη μέσω της Λεωφ. Λαυρίου (αριθμός 301), μέσω της Αττικής Οδού (Έξοδος 17 – Κάντζα), με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Metro, Προαστιακός, ΟΑΣΑ). Σταθμός προαστιακού Μετρό Κάντζας και Σταθμός Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας, από τον οποίο θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά με τα λεωφορεία του Santa Claus Kingdom. Το M.E.C. διαθέτει 25.000 τ.μ. δωρεάν χώρους στάθμευσης γύρω από τις εγκαταστάσεις του.

Σύνδεση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκίνητων με την χρήση και όχι με την απόκτηση σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Μιλάμε για … χαράτσι στα καύσιμα, νέα αύξηση δηλαδή στην ήδη υπερφορολογιμένη τιμή των καυσίμων … υπέρ του κράτους!
Νέο “καπέλο” στην τιμή βενζίνης και πετρελαίου κίνησης έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία το … 2017(!) να μειωθούν λίγο τα τέλη κυκλοφορίας!
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς λοιπόν μιλάμε για μια αύξηση της τάξης των 5 ως 10 λεπτών ανά λίτρο.
Η αύξηση αυτή όμως δεν θα είναι η μόνη καθώς μια αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα συνδέεται πάντα με αύξηση και του ΦΠΑ και έτσι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 6,5 λεπτά/λίτρο ως 12,3 λεπτά/λίτρο.
Κάπως έτσι με σημερινές τιμές και τις διεθνής τιμές πετρελαίου στα… τάρταρα μιλάμε για μια αύξηση από το 1,34 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο η βενζίνη στο λεκανοπέδιο της Αττικής στο 1,40 ή στο 1,46 ευρώ/λίτρο.
Όλα αυτά την ώρα που ήδη στην τιμή του λίτρου ο καταναλωτής πληρώνει 66% φόρο!

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα. Θα υπάρξουν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο ενώ θα υπάρξει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι βορείων διευθύνσεων τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και στα ηπειρωτικά τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 και στο βόρειο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες στα βόρεια.
Ανεμοι:Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός:Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη κυρίως τις πρωινές ώρες
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.


Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος
Ανεμοι:Βόρειοι 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός:Γενικά αίθριος
Ανεμοι:Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός:Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι:Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 και από αργά τη νύχτα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Καιρός:Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανόν τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες
Ανεμοι:Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Η πρώτη, σχεδόν αυτόματη κίνηση που κάνει κάποιος όταν φάει κάτι καυτερό, είναι να πιει νερό.

Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες ωστόσο, είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε, αφού κάτι τέτοιο λειτουργεί προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο YouTube, οι ειδικοί από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS) εξηγούν ότι η ένωση των μορίων του νερού με την ουσία που είναι υπεύθυνη για την καυτερή γεύση ορισμένων τροφίμων όπως οι πιπεριές τσίλι, είναι σαν να ρίχνει κανείς νερό στο λάδι που έχει αρπάξει φωτιά: θα προκληθεί «έκρηξη» που θα εντείνει τη φωτιά αντί να την σβήσει.

Η ουσία αυτή είναι η καψαϊκίνη, μία άχρωμη και άοσμη ουσία, που υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο εσωτερικό της πιπεριάς όπου είναι προσκολλημένοι οι σπόροι της.

Όταν η καψαϊκίνη έρθει σε επαφή με τον βλεννογόνο του στόματος προκαλεί έντονο αίσθημα καύσου επειδή ενώνεται με τους υποδοχείς του πόνου στην γλώσσα.

Οι υποδοχείς αυτοί λέγονται TRPV1 και ρόλος τους είναι να ανιχνεύουν τις καυτές ουσίες, όπως το βραστό νερό, καθώς και τις όξινες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους ιστούς του στόματος.

Όταν η καψαϊκίνη ενωθεί μαζί τους, οι υποδοχείς στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο για να τον ενημερώσουν ότι έχει καταναλωθεί κάτι επιβλαβές και εκείνος ενεργοποιεί μηχανισμούς όπως το αίσθημα της δίψας για να αναγκαστούμε να πιούμε κάτι ώστε να αποβληθεί η επιζήμια ουσία από τον οργανισμό.

Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα μίας τροφής σε καψαϊκίνη, τόσο περισσότερη ενώνεται με τους υποδοχείς TRPV1 και τόσο εντονότερο είναι το παραγόμενο αίσθημα καύσου.

Ο βαθμός της θερμότητας που νιώθουμε από την κατανάλωση φαγητού μετριέται με την επονομαζόμενη κλίμακα Scoville.

Η «πιπεριά φάντασμα» (ghost pepper), λ.χ., η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο που προέρχεται από την βορειοανατολική Ινδία, είναι 400 φορές πιο καυτερή από το ταμπάσκο και έχει βαθμολογία 1.000 μονάδες της κλίμακας Scoville.

Η καψαϊκίνη που αυτή η πιπεριά περιέχει ενώνεται με τους υποδοχείς TRPV1 σε όλο το στόμα και έτσι νιώθει κανείς πως έχει πιάσει φωτιά.

Το πρόβλημα είναι ότι η καψαϊκίνη είναι μία λιπόφιλη ουσία, οπότε πρακτικά είναι αδιάλυτη στο νερό αλλά αρκετά διαλυτή στα λίπη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν νιώθετε ότι καίγεστε και αντί για νερό, πιείτε γάλα ή φάτε γιαούρτι θα ανακουφισθείτε - και όσο περισσότερα λιπαρά περιέχει, τόσο το καλύτερο.

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν επίσης την πρωτεΐνη καζεΐνη, η οποία προσελκύει τα μόρια της καψαϊκίνης, προσθέτουν οι ειδικοί της ACS. Έτσι, τα απομακρύνουν από τους υποδοχείς του πόνου και τα διαλύουν, ανακουφίζοντας περαιτέρω τον πόνο.

Μία άλλη πολύ καλή επιλογή είναι ένα παγωτό, προσθέτουν.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι ο οργανισμός μπορεί να συνηθίσει την καψαϊκίνη, διότι με την συστηματική κατανάλωση απευαισθητοποιούνται οι υποδοχείς του πόνου και έτσι μειώνεται ολοένα περισσότερο το αίσθημα καύσου.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!