Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018


Το είπε και το έκανε. Ήθελε να γίνουν πράγματα, που δεν γίνονται πράγματα και πήρε την μεγάλη απόφαση. Η ηθοποιός αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επομένων ημερών πως θα κατέβει υποψήφια για την δημαρχία της Γλυφάδας στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Την είδηση έβγαλε η πρωινή εκπομπή του Star «Στη φωλιά των Κου Κου», όπου ο δημοσιογράφος της εκπομπής ισχυρίστηκε πως μίλησε προσωπικά με την Βάνα Μπάρμπα που του εκμυστηρεύτηκε την πρόθεσή της.
 Να πούμε πως η Βάνα Μπάρμπα είναι δημοτική σύμβουλος και ασχολείται με τα πολιτιστικά της δημοτικής αρχής, ενώ έχει αναλάβει αντιδήμαρχος σε ζητήματα γυναικών η οποία ήταν και προσωπική επιλογή του νυν δημάρχου των Νοτίων Προαστίων. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της με την δημοτική αρχή δεν είναι και οι πιο ιδανικές. Μόλις τον περασμένο μήνα, η ηθοποιός κατήγγειλε εικονικές συνεδριάσεις, 37 τον αριθμό, στις οποίες φαινομενικά εκείνη ήταν παρούσα, όμως όπως ισχυρίζεται ουδέποτε συνέβησαν.
Τόνια Χάρντινγκ: Πώς από μεγάλο ταλέντο του καλλιτεχνικού πατινάζ έγινε η πιο μισητή αθλήτρια
Η ταινία «Εγώ, η Τόνια», μάλλον την κολακεύει. Η Τόνια Χάρντινγκ δεν ήταν τόσο όμορφη, όσο η Μάργκο Ρόμπι που την υποδύεται. Αλλά, ούτε ιδιαιτέρως χαρισματική αθλήτρια υπήρξε.
Έλαμψε μόνο για μερικούς μήνες -το 1991- και η παρουσία της στις πίστες του καλλιτεχνικού πατινάζ θα είχε ξεχαστεί πολύ σύντομα, εάν δεν πρωταγωνιστούσε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών στα σπορ.
 
i-tonya-margot-robbie-tonya-harding-header-split.jpg
Η Τόνια ήταν ένα δυστυχισμένο κορίτσι, πολύ πριν προκαλέσει το μίσος όλου του κόσμου.
Από τη μέρα που γεννήθηκε, στις 12 Νοεμβρίου 1970 στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Η αλκοολική μητέρα της την κακοποιούσε. Ο άνεργος και φιλάσθενος πατέρας της ήταν ένα άβουλο πλάσμα. Άλλαξε 13 σπίτια μέσα σε 16 χρόνια. Δεν προλάβαινε να κάνει φίλες, ήταν κακή μαθήτρια, κανένας δεν την αγαπούσε. Έβριζε σαν νταλικιέρης, κάπνιζε, έπαιζε μπιλιάρδο, τσακωνόταν όλη την ώρα – δεν ήταν και τόσο αξιαγάπητη.

i.jpg
Μόνον ο πάγος ζέσταινε τη ζωή της. Όσο έκανε πατινάζ, μπορούσε να ονειρεύεται. Στα 19 της παντρεύτηκε τον Τζέφρι Γκιλόουλι. Προσπαθώντας να ξεφύγει από την Κόλαση του σπιτιού της, έπεσε σε χειρότερη. Ήταν ένας άντρας που την έδερνε, την έσερνε στο δρόμο από τα μαλλιά, την απειλούσε με όπλο να κόψει το πατινάζ. Όπως έχει ομολογήσει σε συνέντευξή της, δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκε να τον σκοτώσει.
Το 1991, στα 21 της, η ζωή τής έσκασε -επιτέλους- ένα χαμόγελο. Κατέκτησε το παναμερικανικό πρωτάθλημα με τον μεγαλύτερο βαθμό που είχε δοθεί σε αθλήτρια τα τελευταία 18 χρόνια. Λίγους μήνες αργότερα, αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια Κόσμου. Ήταν η μόνη Αμερικανίδα που κατάφερε να εκτελέσει τριπλό «άξελ» σε επίσημους αγώνες. Αλλά, η ευτυχία της δεν κράτησε για πολύ.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, στο Αλμπερτβίλ της Γαλλίας, ήρθε τέταρτη. Η Αμερική έπαψε να ασχολείται με την «παχουλή» και «αδέξια» Τόνια. Λάτρεψε τη γοητευτική και γεμάτη θηλυκότητα Νάνσι Κέριγκαν, η οποία στους Αγώνες είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο. Οι χορηγοί έπεσαν στα πόδια της. Αυτή, μάλιστα: ήταν μία σωστή «βασίλισσα του πάγου».


261478.jpg
Το 1994, παραμονές των Αγώνων του Λιλεχάμερ, η Χάρντινγκ δύσκολα θα χωρούσε στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ. Η Κέριγκαν και η Κουάν είχαν καλύτερες επιδόσεις – και οι θέσεις ήταν μόνο δύο. Στις 6 Ιανουαρίου, λίγες μέρες πριν από τα «trials» που θα έκριναν ποια από τις τρεις αθλήτριες θα αποκλειόταν από την αποστολή, η Κέριγκαν βγαίνει από την πίστα της προπόνησης, στο Ντιτρόιτ, για να δώσει συνέντευξη. Ένας λευκός, μεγαλόσωμος άντρας που κρατούσε μπαστούνι του μπέιζμπολ, την πλησιάζει και τη χτυπά με όλη του τη δύναμη στο δεξί της γόνατο. Εκείνη σωριάζεται στο έδαφος, ουρλιάζοντας από τον πόνο. Οι συναθλήτριές της πετάγονται από τα αποδυτήρια και τρέχουν κοντά της. Ανάμεσά τους και η Χάρντινγκ.
Οι φωτογραφίες της όμορφης Νάνσι που «κινδυνεύει να μείνει ανάπηρη» αναστατώνουν τις ΗΠΑ. Το FBI, που ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση, δεν άργησε να βγάλει άκρη. Ο άντρας που επιτέθηκε στην Κέριγκαν, με σκοπό να της σπάσει το πόδι, ήταν ο Σέιν Σταντ. Τον είχαν προσλάβει, ο σύζυγος της Χάρντινγκ και ο σωματοφύλακάς της, Σαν Εκαρντ. Το κίνητρο της εγκληματικής ενέργειας ήταν προφανές, όμως στην ανάκριση -διάρκειας εννέα ωρών- η Χάρντινγκ αρνήθηκε ότι γνώριζε για την επίθεση. «Ήξερα ότι θα το κουβαλάω για το υπόλοιπο της ζωής μου, όμως δεν με ένοιαζε. Είχα μόλις κερδίσει ένα εισιτήριο για το Λιλεχάμερ», θα εξομολογηθεί μερικά χρόνια αργότερα. Ελλείψει αποδείξεων, η αμερικανική ομοσπονδία ήταν υποχρεωμένη να στείλει την Χάρντινγκ στη Νορβηγία. Έστειλε, όμως, και την Κέριγκαν, που για ένα δάχτυλο γλίτωσε την ανεπανόρθωτη ζημιά στο γόνατό της. Εκεί, στους Αγώνες, ανέλαβε η Νέμεσις. Την ώρα που η Χάρντινγκ εκτελούσε τις ασκήσεις του ελεύθερου προγράμματος, βγήκε η λεπίδα από το παγοπέδιλό της! Ζήτησε, κλαίγοντας, από τους κριτές μια δεύτερη ευκαιρία. Της την έδωσαν, όμως τερμάτισε στην όγδοη θέση. Η Κέριγκαν ανέβηκε στο βάθρο με το αργυρό μετάλλιο να κρέμεται στο στήθος της. Στο μεταξύ, οι εμπλεκόμενοι στην επίθεση είχαν «δώσει» την Χάρντινγκ στις Αρχές, για να πέσουν στα μαλακά. Στις 17 Μαρτίου 1994 αναγκάστηκε να δηλώσει ένοχη.
Καταδικάστηκε, στο Ντιτρόιτ, σε 500 ώρες κοινωνικής εργασίας, τρία χρόνια υπό περιορισμό, στέρηση του τίτλου της Πρωταθλήτριας, ισόβια αποβολή από όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες, υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία και πρόστιμο 160.000 δολαρίων. Τι απέγιναν οι πρωταγωνιστές αυτής της φοβερής ιστορίας; Ο Γκιλόουλι (ο σύζυγος), που πέρασε μόνον έξι μήνες στη φυλακή επειδή δέχτηκε να καταθέσει εναντίον της Χάρντινγκ, άλλαξε το όνομά του σε Τζεφ Στόουν και εξαφανίστηκε. Ο Σταντ (ο δράστης) έμεινε «μέσα» ένα χρόνο. Έκτοτε, κανείς δεν τον ξαναείδε. Ο Εκαρντ (ο σωματοφύλακας), που άλλαξε το όνομά του σε Μπράιαν Σον Γκρίφιθ, πέθανε το 2007, στα 40 του, από φυσικά αίτια. Η Κέριγκαν (το θύμα) το 2004 μπήκε στο Hall of Fame του καλλιτεχνικού πατινάζ. Στα 48 της εμφανίστηκε στο αμερικανικό «Dancing with the Stars». Παντρεύτηκε τον ατζέντη της και ζει στη Βοστώνη, με τα τρία παιδιά τους.


nancy-kerrigan-600.jpg
Και η Χάρντινγκ; Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Όρεγκον επειδή, όπως είπε η ίδια στους New York Times, η ζωή της εκεί ήταν πολύ δύσκολη μετά το σκάνδαλο. Αυτοί που, κάποτε, ήταν περήφανοι για τη «δική τους» Τόνια, της έριχναν ποντίκια στο γραμματοκιβώτιό της, άφηναν υβριστικά μηνύματα πάνω στο φορτηγάκι της, και της έκαναν άσεμνες χειρονομίες όταν τη συναντούσαν στο δρόμο. Έγινε επαγγελματίας μποξέρ, τραγούδησε σε ένα συγκρότημα με το όνομα «χρυσές λεπίδες», κυκλοφόρησε μία sex-tape, επιχείρησε να γίνει ηθοποιός ή μοντέλο, όμως απέτυχε σε όλα. Έπειτα από μια απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με το People, το 2010, παντρεύτηκε τον Τζόζεφ Πράις και έγινε Τόνια Πράις. Τον επόμενο χρόνο το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο. Τον Φεβρουάριο του 1998 η Fox την κάλεσε, μαζί με την Κέριγκαν, σε εκπομπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αντικρύσουν η μία την άλλη. Εκείνο το βράδυ είχε πει: «Έχω πίστη στη ζωή. Όταν πιάνεις πάτο, δεν μπορείς παρά να ανέβεις». Το μεγαλύτερό της παράπονο ήταν πως, ποτέ, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τη δική της εκδοχή σε αυτή την ιστορία. Γι' αυτό αποφάσισε να δώσει την άδεια, ώστε να γίνει η ζωή της ταινία – κι όχι για τα λεφτά, που ήταν 3.000 δολάρια. Για να μάθει ο κόσμος όλα όσα είχε περάσει. Μήπως και πάψουν να τη μισούν. Αλλά, είναι αμφίβολο εάν -στο εξής- θα την αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη συμπάθεια.


i-tonya-1508426635.png
Το όνομά της έχει ξεπεράσει τα όρια του μεγαλύτερου σκανδάλου στα χρονικά του καλλιτεχνικού πατινάζ. Έχει γίνει συνώνυμο του βρώμικου ανταγωνισμού. Ακόμη και στα χείλη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που το χρησιμοποίησε για να περιγράψει τον «βρώμικο πόλεμο» στις αμερικανικές εκλογές του 2007.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει βέτο στη συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άφησε την Τρίτη η Μόσχα δια του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε παρέμβασή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις έντονες και πάγιες αντιρρήσεις της Μόσχας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζει άκυρο το δημοψήφισμα της Κυριακής λόγω της χαμηλής προσέλευσης, και προειδοποιεί ότι ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος».
«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της πΓΔΜ δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας Πρεσπών, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκαν αμέσως από τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στην Ουάσινγκτον. Η επιθυμία να διασφαλιστεί και να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη βούληση του λαού της ‘’Μακεδονίας’’ είναι εμφανής» τονίζει η Ρωσία.
«Σημειώνουμε λέει το ρωσικό υπουργείο, το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του ΣΑ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπιών και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το ΣΑ» αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο του βέτο.
«Η βασική μας θέση παραμένει η ίδια: μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από τα δύο μέρη μόνα τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με ευρεία δημόσια υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Είναι ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μεταξύ άλλων από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!