Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Δύο αιώνες μετά, ένα νέο μπλεΟ Mας Σουμπραμάνιαν και οι συνεργάτες του στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάτευαν χημικά προσπαθώντας να αναπτύξουν νέα υλικά για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών. Κατάλαβαν όμως ότι είχαν στα χέρια τους μια σημαντικότερη ανακάλυψη όταν είδαν κάτι μπλε να βγαίνει από το φούρνο.

Πρόκειται για την πρώτη μπλε χρωστική που ανακαλύπτεται από τις αρχές του 19ου αιώνα, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of the American Chemical Society.

«Οι χημικοί αναζητούν ένα καλό, ανθεκτικό μπλε εδώ και δυο αιώνες» σχολιάζει ο Σουμπραμάνιαν στο NPR.org.


Ο Mας Σουμπραμάνιαν ποζάρει με την ανακάλυψή του ανά χείρας (Πηγή: Oregon State University)

Το νέο ζωηρό μπλε αποτελείται από οξείδια των μετάλλων ύττριο, ίνδιο και μαγγάνιο και πήρε την ονομασία YInMn blue που αντιστοιχεί στα αρχικά των στοιχείων αυτών. Τα οξείδια του μείγματος απορροφούν τα φως στα μήκη κύματος του κόκκινου και του πράσινου αλλά ανακλούν το μπλε, κάνοντας το χρώμα του υλικού να φαίνεται ιδιαίτερα έντονο.

Το YInMn blue είναι μια «σύνθετη ανόργανη χρωστική ουσία», κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει στη φύση. Το τελευταίο σύνθετο ανόργανο μπλε που πέρασε σε μαζική παραγωγή ήταν το μπλε του κοβαλτίου, ένα μείγμα οξειδίων του κοβαλτίου και του αλουμινίου. Είναι όμως τοξικό σε μεγάλες δόσεις, δεν ανακλά καλά τη θερμότητα και επιπλέον τείνει να ξεθωριάζει με το χρόνο.

Υπάρχουν βέβαια και οι φυσικές μπλε χρωστικές όπως το περίφημο λάπις λάζουλι, ένα μπλε πέτρωμα που εξορύσσεται κυρίως στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η παραγωγή τέτοιων χρωμάτων είναι πιο δύσκολη και ακριβή σε σχέση με τις συνθετικές χρωστικές, και όπως φαίνεται το YInMn blue έχει την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα.

Η ομάδα του Σουμπραμάνιαν στο Όρεγκον έσπευσε να κατοχυρώσει πατέντα για την ανακάλυψη. Λίγο αργότερα, η εταιρεία χρωμάτων εξωτερικού χώρου The Shepherd Color Co. ζήτησε δείγμα της νέας χρωστικής για δοκιμές.

«Μας είπαν αμέσως ότι πρόκειται για εξαιρετικό μπλε, αφού ανακλά τη θερμότητα καλύτερα από ό,τι το μπλε του κοβαλτίου, είναι πολύ σταθερό και προσφέρει πραγματικά έντονο χρώμα όπως το λάπις λάζουλι» λέει ο Σουμπραμάνιαν. Οι δοκιμές της εταιρείας έδειξαν επίσης ότι το YInMn blue αντέχει το νερό, τα έλαια και την υπεριώδη ακτινοβολία καλύτερα από τον ανταγωνισμό.

«Κάνω αυτήν τη δουλειά εδώ και 27 χρόνια, και στο διάστημα αυτό έχουν αξιοποιηθεί εμπορικά μόνο πέντε ή έξι ανόργανες χρωστικές» επισημαίνει ο Τζέφρι Πικ, υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στη Shepherd.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία τους, ο Σουμπραμάνιαν και οι συνεργάτες του έπαψαν να αναζητούν νέα υλικά για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών και ασχολούνται πλέον με το χρώμα.

Και έχουν ήδη καταφέρει να επεκτείνουν την παλέτα, αφού η προσθήκη τιτανίου και ψευδαργύρου στο μείγμα δίνει μοβ, ενώ πορτοκαλί και κίτρινο και πράσινο αναμένονται να προκύψουν από άλλους συνδυασμούς.

Στο μεταξύ, το YInMn blue έχει γίνει δεκτό ως έκθεμα από τη Συλλογή Χρωστικών «Forbes» του Μουσείου Τέχνης του Χάρβαρντ.
Τα φρούτα και τα λαχανικά φέρνουν την ευτυχία, λένε οι επιστήμονες
Συνήθως οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά γιατί μας κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά αυστραλιανή μελέτη υποστηρίζει ότι προάγει και την ευτυχία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health.

Συγκεκριμένα, η προσθήκη οκτώ μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, συντελεί σε αλλαγή στην ευεξία του ατόμου ίση με το κάποιος που είναι άνεργος να βρει δουλειά.

Στο πλαίσιο εθνικής δημοσκόπησης που έγινε στην Αυστραλία, διερευνήθηκε η σχέση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και συνολικής ευεξίας, σε δείγμα 12.000 ενηλίκων.

Οι συμμετέχοντες διατηρούσαν διατροφικά ημερολόγια από το 2007 έως το 2013 και εν συνεχεία είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγιο για τη ζωή τους, την ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της διετούς έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν αλλάξει διατροφή, από την μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών την ημέρα σε οκτώ μερίδες καθημερινά, ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χαρούμενα και πιο ικανοποιημένα από αυτούς που δεν είχε προσθέσει στις διατροφή τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Όσοι αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από καμιά σε οκτώ είδαν επίσης να αυξάνεται το σκορ τους στην δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή τους, σε επίπεδο ίσο με το να έχουν βρει νέα εργασία. Ενώ όσοι δεν αύξηση τα φρούτα και τα λαχανικά που έτρωγαν βίωσαν μείωση στο σκορ ευτυχίας, ίση με το να έχαναν τη δουλειά τους.

«Φυσικά, ελάχιστα άτομα καταφέρνουν από τις μηδέν μερίδες φρούτων και λαχανικών να φτάσουν στις οκτώ την ημέρα. Ωστόσο, η προσθήκη έστω και δύο μερίδων μπορεί να αυξήσουν την ευεξία, και να σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος» σημειώνουν οι ερευνητές.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεδομένης της κατάστασης και έτσι όπως διαμορφώθηκε στο πρώτο «Σταρ Τρεκ», η ιδέα της επιστροφής του Τζορτζ Κερκ στις επόμενες ταινίες (ρόλο που υποδύθηκε ο Κρις Χέμσγουορθ, πριν γίνει ο ‘Θορ’) φαινόταν τουλάχιστον απίθανη. Ο Άμπραμς όμως φαίνεται πως δεν στερεύει από ιδέες.

Ο κόσμος του Star Trek φυσικά και δίνει απεριόριστες δυνατότητες στον Τζέϊμς Τ. Κερκ (Κρις Πάϊν) να συναντήσει τον πατέρα του.

Κι όντως, στην τελευταία ταινία, το «Star Trek Beyond», βρίσκουμε τον Κερκ να αναπολεί την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο πατέρα του που πέθανε την ημέρα που γεννήθηκε ο γιος του.

Ο Άμπραμς που παραμένει παραγωγός της ταινίας, παρ’ όλο που έδωσε τα σκηνοθετικά ινία στον Τζάστιν Λιν για την προηγούμενη ταινία -που κυκλοφορεί μέσα στον Ιούλιο-, είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για μελλοντική χρήση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει τέταρτο Star Trek - ή τουλάχιστον δεν συζητιέται κάτι τέτοιο- αλλά λόγω της θετικής ανταπόκρισης που βρήκε το «Star Trek Beyond» στην αμερικανική αγορά, αλλά και της επιτυχίας που έχουν παρόμοια franchises, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το τέταρτο «Star Trek», βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Μέχρι στιγμής, η δήλωση του Άμπραμς ήταν ικανή να σηκώσει την (απαραίτητη) θύελλα που χρειαζόταν.

ΠΗΓΗ: cinemag.gr

Ο Τζέιμς Μποντ είναι περισσότερο γνωστός για το κομψό του ντύσιμο και τα διάφορα γκάτζετ που χρησιμοποιεί, αλλά για τον δημιουργό του Βρετανού πράκτορα, Ίαν Φλέμινγκ «η επιλογή του ρολογιού ενός κυρίου λέει τόσα πολλά γι’ αυτόν όσα και το Savile Row κοστούμι του».

Και τώρα ένα από τα ρολόγια που φορούσε ο 007 πριν από σχεδόν πέντε δεκαετίες πρόκειται να δημοπρατηθεί στο Μόντε Κάρλο.

Ένα Rolex ειδικά σχεδιασμένο για τον Τζορτζ Λέιζενμπι που πρωταγωνίστησε στην ταινία του 1969 «Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος» βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης από τον οίκο δημοπρασιών Artcurial και εκτιμάται ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ.

Το ασημένιο ρολόι, με έναν μοναδικό χρονογράφο, σχεδιάστηκε από τα ελβετικά κοσμηματοπωλεία Bucherer.

Για τους φανατικούς οπαδούς του Τζέιμς Μποντ το συγκεκριμένο ρολόι είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι του στιλ του Λέιζενμπι, στη μία και μοναδική εμφάνισή του στο ρόλο του μυστικού πράκτορα, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Σον Κόνερι για την έκτη συνέχεια της κινηματογραφικής σειράς.

Το ρολόι το φοράει ο Μποντ όταν μπαίνει στην ελβετική κλινική Piz Gloria, που διευθύνει ο Έρνστ Στάβρο Μπλόφελντ, που είναι ο επικεφαλής της παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης Spectre.

Είναι επίσης το ίδιο ρολόι που ο 007, όταν βρίσκεται παγιδευμένος σε μία καμπίνα τελεφερίκ, χρησιμοποιεί για να καταγράφει τους χρόνους που κάνει το τελεφερίκ για να σχεδιάσει τη διαφυγή του από τις ελβετικές Άλπεις.

Το ρολόι αγοράστηκε για 790 ελβετικά φράγκα το 1968, και θα δημοπρατηθεί μαζί με το πρωτότυπο τιμολόγιο κι ένα χειρόγραφο σημείωμα του Bucherer, το οποίο γράφει «αυτό είναι το ρολόι για τον Τζέιμς Μποντ».

ΠΗΓH: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αρτόδεντρο (jackfruit), γνωστό στην Ινδία και ως το “δέντρο του φτωχού”, φυτρώνει κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρποφόρο δέντρο στον κόσμο. Οι καρποί του μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 35 κιλά ο καθένας, ενώ περιέχουν εκατοντάδες σπόρους, οι οποίοι είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο κ.ά. Επίσης, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Η γεύση του μοιάζει κυρίως με εκείνη της πατάτας ή του ψωμιού. Ο καρπός τρώγεται βραστός, ψητός ή τηγανητός, ενώ αν αποξηρανθεί γίνεται αλεύρι! Επίσης, ο σπόρος καταναλώνεται και ως ξηρός καρπός.
Ο Nyree Zerega, βιολόγος στον Βοτανικό Κήπο του Σικάγο, έχει μελετήσει σε βάθος τη γενετική ποικιλομορφία των αρτόδεντρων στο Μπαγκλαντές.
“Στο Μπαγκλαντές, οι καρποί του αρτόδεντρου θεωρούνται εθνικό φρούτο, η δεύτερη σημαντικότερη καλλιέργεια μετά μάνγκο”, λέει ο Zerega στο Business Insider.
Το δέντρο είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και μπορεί να καρποφορήσει έως και τρεις φορές το χρόνο για διάστημα ακόμη και 50 ετών.
Εκτός από τη μεγάλη διατροφική αξία του, το αρτόδεντρο είναι σημαντικό και για τους εξής λόγους:
– Τα φύλλα του είναι ιδανικά ως ζωοτροφή για εκτρεφόμενα ζώα.
– Τα δέντρα παράγουν μια κολλώδη ουσία λατέξ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κόλλα.
frouto

Την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την άνακληση όλων των αδειών αποφάσισε για τους περίπου τρία εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους (αποτελούν το 4,7% του πληθυσμού) η τουρκική κυβέρνηση. Αυτό μετέδωσε το  τουρκικό δίκτυο NTV, τονίζοντας ότι η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις σε όλα τα επίπεδα του κράτους.
Παράλληλα με την ίδια απόφαση επβάλλεται σε όλους τους πολίτες της χώρας να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.

Το πανελλήνιο ρεκόρ κατάδυσης με σκανταλόπετρα, κατέρριψε στο πλαίσιο των διεθνών αγώνων που διεξάγονται στη Κάρπαθο, ο Έλληνας πρωταθλητής Χρόνης Χλίτσιος. Ο Έλληνας αθλητής, πραγματοποίησε βουτιά 80,7 μέτρων σε χρόνο 2 λεπτών και 28 δευτερολέπτων, εντυπωσιάζοντας τους πάντες και καταχειροκροτούμενος για την σπουδαία επίδοση του. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο Έλληνας πρωταθλητής, πραγματοποίησε την βουτιά σε ιδιαιτέρως αντίξοες καιρικές συνθήκες, αφού στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι 7 μποφόρ.
REKOR

Πρόσθετη βαθμολογική εξέλιξη και «έξτρα» μοριοδότηση ενόψει των διαδικασιών στελέχωσης θέσεων ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση αποκτούν πλέον υπάλληλοι που έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Το πολυαναμενόμενο, για σημαντική μερίδα υπαλλήλων, Προεδρικό Διάταγμα που «ξεκλειδώνει» την αναγνώριση προϋπηρεσίας έως επτά ετών στον ιδιωτικό τομέα σε συναφές αντικείμενο με αυτό στο οποίο απασχολούνται σήμερα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Α’ 127/2016), τις προηγούμενες ημέρες, ικανοποιώντας ένα αίτημα των εργαζομένων.
Πλέον, αναγνωρίζεται προϋπηρεσία στην Ελλάδα και σε κάθε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε., με πλήρη ή μερική απασχόληση, όσο και προϋπηρεσία από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ή με έμμισθη εντολή.
Οι υπάλληλοι με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα θα ωφεληθούν στη βαθμολογική τους εξέλιξη (ανεβαίνοντας βαθμολογικό κλιμάκιο), καθώς και στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων ή επιτελικών στελεχών (που θα επιλεγούν μέσω του Μητρώου), λαμβάνοντας αντίστοιχη μοριοδότηση.
Τα οφέλη αυτά αφορούν κυρίως νέους στον δημόσιο τομέα εργαζόμενους.
Οφέλη στις αποδοχές τους θα πρέπει να αναμένουν εφόσον «ξεπαγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις, δηλαδή το 2018.
Οι προϋποθέσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας και η συνάφεια
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η προϋπηρεσία συνίσταται σε:
α) άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή απασχόληση με έμμισθη εντολή
β) εξαρτημένη μισθωτή εργασία.
Η προϋπηρεσία πρέπει:
α) να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών της κατηγορίας / εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος κατά το χρόνο της ένταξης, και μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται,
β) να είναι συναφής σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 5 το οποίο αναφέρεται στη συνάφεια αντικειμένου προϋπηρεσίας: «Η συνάφεια του αντικειμένου της προϋπηρεσίας κρίνεται σε σχέση με τα αντικείμενα, στα οποία απασχολούνται οι υπάλληλοι ή είναι δυνατόν κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους να απασχοληθούν.»
Διαδικασία αναγνώρισης προϋπηρεσίας και δικαιολογητικά
Προκειμένου να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, όπου ανήκει οργανικά. Η αίτησή του, προκειμένου να εξεταστεί, πρέπει να συνοδεύεται από τα αναφερόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου δικαιολογητικά.
Αίτηση για αναγνώριση προϋπηρεσίας του άρθρου 2 μπορεί να υποβληθεί και σε περίπτωση μετάταξης σε άλλο κλάδο ή σε άλλη υπηρεσία, εφόσον η προϋπηρεσία
αυτή δεν έχει ήδη αναγνωριστεί. Οι έννομες συνέπειες που απορρέουν από την αναγνώριση προϋπηρεσίας του άρθρου 2 δεν αίρονται σε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής του υπαλλήλου. Οι αιτήσεις αναγνώρισης παραπέμπονται στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο εντός μηνός από την υποβολή τους στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού.
Τα δικαιολογητικά για τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα και όσους απασχολούνται με έμμισθη εντολή είναι:
α) Βεβαίωση από το οικείο επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Σύλλογο, από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του μέλους και η διάρκειά της, εφόσον η ιδιότητα αυτή είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος.
β) Εφόσον η ιδιότητα του μέλους επαγγελματικού Επιμελητηρίου ή Συλλόγου δεν είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος, προσκομίζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης.
γ) Εφόσον η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή η επαγγελματική ταυτότητα ή η έκδοση βεβαίωσης της περίπτωσης (β) δεν προβλέπονται, προσκομίζεται βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης καθώς και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα και στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει αποδεδειγμένα η προϋπηρεσία, η διάρκεια και η συνάφειά της σύμφωνα με το άρθρο 5. Ως στοιχεία που μπορεί να προσκομίσει ο αιτών υπάλληλος αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα: συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου, βιβλία του ΚΒΣ, δελτία απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
δ) Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία κατά τις διατάξεις του παρόντος.
Τα δικαιολογητικά για τους παρέχοντες μισθωτή υπηρεσία είναι τα ακόλουθα:
α) Άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, όπου απαιτούνται, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης και το είδος της εργασίας.
β) Εφόσον από τα ανωτέρω δεν προκύπτει η διάρκεια και το είδος της απασχόλησης, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση του εργοδότη, στον οποίο απασχολήθηκε, στην οποία να αναφέρεται ο χρόνος και το είδος της απασχόλησης του υπαλλήλου.
γ) Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία κατά τις διατάξεις του παρόντος.
Ο ρόλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο προβαίνει στην εξέταση των δικαιολογητικών των παραγράφων 2 και 3 και αποφαίνεται επί της αιτήσεως εντός τριών (3) μηνών από την παραπομπή σε αυτό του σχετικού ερωτήματος.
Το αρμόδιο όργανο εκδίδει τη σχετική απόφαση εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Με την απόφαση αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας του άρθρου 2 πραγματοποιείται και η κατάταξη σε βαθμό ή ο συνυπο λογισμός της ως πλεονάζοντος χρόνου στον βαθμό που ήδη κατέχει ο υπάλληλος.
Για τους υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπαλλήλους ισχύουν οι προθεσμίες του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 καθώς και της παραγράφου 4.

Οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν στα καταστήματα κράτησης θα αποδεσμευτούν σταδιακά, προκειμένου να επιστρέψουν στους δήμους και να ξεκινήσει η διαδικασία επανασύστασης και λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό διαβεβαίωσαν  ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρστόροφος Βερναρδάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ν. Παρασκευόπουλος σε σύσκεψη που –πραγματοποιήθηκε  στην Βουλή με αντικείμενο  τη δυνατότητα επιστροφής των δημοτικών αστυνομικών στους δήμους.
Ειδικότερα με   πρωτοβουλία της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου  Εσωτερικών και Δημόσιας διοίκησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Βουλή παρουσία των δύο συναρμόδιων υπουργών, του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Χριστόφορου Βερναρδάκη και του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Νίκου Παρασκευόπουλου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η δυνατότητα επιστροφής των δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν στα καταστήματα κράτησης, στις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας των Δήμων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε από όλους τους βουλευτές ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι δημοτικοί αστυνομικοί δεν επέστρεψαν στους δήμους ως αποτέλεσμα της λεγόμενης «αναγκαστικής κινητικότητας». Εντοπίστηκε επίσης η αδυναμία επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας σε μια σειρά δήμους, εξαιτίας της έλλειψης του συγκεκριμένου προσωπικού.
Οι δύο υπουργοί, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναγνώρισαν το αίτημα των δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν στα καταστήματα κράτησης. Ο μεν υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενημέρωσε πως πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης για περίπου 1.000 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με το αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμφώνησε ότι οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν στα καταστήματα κράτησης θα αποδεσμευτούν σταδιακά, προκειμένου να επιστρέψουν στους δήμους και να ξεκινήσει η διαδικασία επανασύστασης και λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, ανάλογα με τον αριθμό των σωφρονιστικών υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονται και θα τοποθετούνται στα καταστήματα κράτησης.
aftodioikisi.gr

Η Google προσθέτει σταδιακά μια νέα λειτουργία στη μηχανή αναζήτησης, η οποία θα ενημερώνει τον χρήστη για την ώρα που ξοδεύει τυπικά ένας επισκέπτης σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Είναι προφανές ότι αφορά κυρίως τουριστικά αξιοθέατα (μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα, πύργους κλπ.) και ουσιαστικά αποτελεί ένα κομμάτι του νέου τομέα “Plan Your Visit” που θα εμφανίζεται στις κεντρικές πληροφορίες της αναζήτησης για το συγκεκριμένο αξιοθέατο.

Θα είχε ενδιαφέρον, πάντως, αν βλέπαμε επέκταση της λειτουργίας για οποιαδήποτε τοποθεσία π.χ. πόση ώρα ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι επισκέπτες σε ένα εστιατόριο ή σε μια τράπεζα.

Πηγή: e-pcmag.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!