Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

 

Μισθούς συνολικού ύψους 538.000 ευρω από το 2005 είχαν μπει στην τσέπη ενός άντρα που θεωρητικά εργαζόταν ως υπάλληλος νοσοκομείου αλλά πρακτικά είχε να πατήσει το πόδι του χρόνια στο νοσοκομείο Pugliese Ciaccio, στην πόλη Καταντζάρο της Καλαβρίας στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο κοπανατζής υπάλληλος, που πλέον βρίσκεται σε ηλικία 67 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση υπηρεσίας, πλαστογραφία και εκβιασμό. Εξι διευθυντές ερευνώνται επίσης με βάση την υποψία ότι έπαιξαν ρόλο στην αργομισθία – φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό στον δημόσιο τομέα της Ιταλίας.

Σε έρευνα με την κωδική ονομασία «μερική απασχόληση», η αστυνομία συγκέντρωσε τα αποδεικτικά στοιχεία από τα αρχεία παρουσιών και μισθών καθώς και από δηλώσεις μαρτύρων και συναδέλφων. Το 2005, ο συγκεκριμένος άνδρας φέρεται να είχε απειλήσει την διευθύντρια του νοσοκομείου ώστε να την εμποδίσει να υποβάλει πειθαρχική αναφορά εναντίον του.

Η διευθύντρια στη συνέχεια βγήκε στη σύνταξη και η τακτική του συνεχίστηκε κανονικά, επειδή η παρουσία του δεν ελέγχθηκε ποτέ από τον διάδοχο διευθυντή ή από το τμήμα ανθρώπινων πόρων, ανέφερε η αστυνομία. Το 2016 η κυβέρνηση αυστηροποίησε τον σχετικό νόμο, αφού αρκετές αστυνομικές έρευνες αποκάλυψαν πόσο ανεξέλεγκτη ήταν η κατάσταση σε όλον τον δημόσιο τομέα.

Σε μια από τις έρευνες, η αστυνομία χρησιμοποίησε μυστικές κάμερες παρακολούθησης για να «παγιδεύσει» 35 εργαζόμενους στο δημαρχείο του Σαν Ρέμο που εξαπατούσαν το σύστημα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθησαν οι σύζυγοι δύο εξ αυτών επειδή χτυπούσαν κάρτες αντ’αυτών ενώ ενώ άλλα μέλη του προσωπικού βρίσκονταν για… κανό, ψώνια ή έξω με φίλους εν ώρα εργασίας.

Σε μια ακόμα περίπτωση, ένας αξιωματικός της τροχαίας που ζούσε στο ίδιο κτίριο στο οποίο δούλευε, καταγράφηκε να χτυπάει κάρτα με το εσώρουχό του πριν επιστρέψει στο κρεβάτι.

 

Είδηση βόμβα δημοσιεύουν οι New York Times και Wall Street Journal, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το προσεχές Σάββατο αναμένεται να κάνει πράξη την προεκλογική του δέσμευση και να αναγνωρίσει επίσημα την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση μοιάζει να είναι ειλημμένη, καθώς σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες για τις προθέσεις του μέσα από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν «ακούει» τις εκατοντάδες χιλιάδες «φωνές» που έλεγαν στον πλανητάρχη να προχωρήσει σ’ αυτήν την πράξη. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Στην πιθανή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρθηκε νωρίτερα χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Προχθές Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!