Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Πώς χώριζαν τα ζευγάρια στην αρχαία Ελλάδα
Σήμερα το διαζύγιο φαίνεται εύκολη υπόθεση, που τα ελληνικά δικαστήρια λύνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλοί θεωρούν ότι η εξέλιξη των σχέσεων και η ισότητα των δύο φύλων έφερε και τις καλύτερες προϋποθέσεις για να βγαίνει κόσμια ένα διαζύγιο.
Πώς ήταν όμως τα πράγματα για ένα γάμο που έληξε στην αρχαιότητα; Συγκεκριμένα στην αρχαία Ελλάδα είχαν καταγραφεί από τους ιστορικούς πολλά διαζύγια.
Αρχικά, υπήρχαν δύο είδη διαζυγίων. Το κριτήριο ήταν ποιος ζητούσε το διαζύγιο.
Αν ο άνδρας του ζευγαριού ήθελε να χωρίσει, τότε έπρεπε να επιστρέψει στην οικογένεια της γυναίκας, την προίκα που είχε λάβει και να διασφαλίσει την οικονομική επιβίωση της συζύγου για τα πρώτα χρόνια, μετά το διαζύγιο. Αν υπήρχαν παιδιά, τα κρατούσε ο σύζυγος, ενώ αν ξαναπαντρευόταν νεότερη γυναίκα από την πρώην σύζυγο, απαγορεύονταν οι δημόσιες εμφανίσεις, μέχρι να ξαναπαντρευτεί και η ίδια.
Αν το διαζύγιο το ζητούσε η γυναίκα της οικογένειας, τότε έπρεπε να αποδείξει στον τοπικό Άρχοντα με αδιάσειστα στοιχεία, ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι για να διαλυθεί ο γάμος. Ο πιο σοβαρός λόγος που πάντα γινόταν δεκτός από τον Άρχοντα, ήταν η αδυναμία να προσφέρει ο σύζυγος, τα ελάχιστα για τη διαβίωση της συζύγου.
Τα θέματα υγείας ήταν και αυτά από τους σοβαρούς λόγους για ένα διαζύγιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η οικία του σπιτιού περνούσε στην οικογένεια της συζύγου, μέχρι να ξαναπαντρευτεί.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρώην σύζυγος αναλάμβανε να βρει καινούργιο σύντροφο για την πρώην γυναίκα του.

Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου, σε ηλικία 72 ετών η Πέγκυ Λίπτον. Η γνωστής ηθοποιός έδινε τα τελευταία χρόνια μάχη με τον καρκίνο.
«Είμαστε συντετριμμένοι καθώς η αγαπημένη μας μητέρα απεβίωσε σήμερα από καρκίνο» , ανέφεραν οι κόρες της ηθοποιού.
Η Πέγκυ Λίπτον γεννήθηκε το 1946 και είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως μοντέλο, όμως γρήγορα εγκατέλειψε το επάγγελμα.
Το 1974 παντρεύτηκε τον παραγωγό Quincy Jones, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, ενώ χώρισαν το 1989.
Η καριέρα στην υποκριτική ξεκίνησε το 1965 με τη σειρά “Bewitched” και μέχρι πέρυσι είχε συμμετάσχει σε δεκάδες τηλεοπτικές σειρές.
Το 1991 έπαιξε στο “Twin Peaks” το ρόλο της Norma Jennings, ενώ η τελευταία της δουλειά ήταν το 2017, όπου συμμετείχε στην αναβίωση της συγκεκριμένης σειράς.

Έναν ακόμη άθλο πέτυχε τα ξημερώματα της Κυριακής ο Στέφανος Τσιτσιπάς, καθώς νίκησε για πρώτη φορά, και μάλιστα μέσα στην Ισπανία, τον Ράφαελ Ναδάλ, με σκορ 2-1 (6-, 2-6 και 6-3). Σήμερα στις 7.30 μμ ο Τσιτσιπάς θα παίξει στον τελικό του τουρνουά Ισπανίας με τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος επικράτησε στον άλλο ημιτελικό επί του Ντόμινικ Τιμ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!