Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018


Πάνω από μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως που αυτοκτονούν είναι από την Ινδία . Για ποιο λόγο, όμως, στη μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου γίνονται αυτόχειρες;
Το 37% των γυναικών παγκοσμίως που αυτοκτονούν είναι Ινδές, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σχολιάζοντας τα αποτέλεσμα σχετικής έρευνας.
Για τον Καμάλα Μαριούς συνεργάτη ερευνητή στο γαλλικό Ινστιτούτο «Pondicherry», ο εκσυγχρονισμός της Ινδίας προκάλεσε αύξηση των αυτοκτονιών, ιδιαίτερα στις γυναικείες κάτω των 35 ετών.
Το 37% των γυναικών που αυτοκτονούν παγκοσμίως ζουν στην Ινδία, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στη βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».
«Η αυτοκτονία των γυναικών είναι ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας από κοινωνικής,οικονομικής,πολιτικής και συναισθηματικής άποψης»,όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης που βάζει στο μικροσκόπιο τη χώρα με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 17, 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι και ο αριθμός των Ινδών που αυτοκτονούν είναι επίσης υψηλός – το 25% των ανδρών που γίνονται αυτόχειρες παγκοσμίως ζουν στην Ινδία.
«Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου,υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή στον κόσμο και, συνεπώς, η συνειδητοποίηση του τι δεν έχει κανείς σε σύγκριση με άλλους είναι ο βασικός παράγοντας που σε οδηγεί στο θάνατο «,υποστηρίζει ο Καμάλα Μαριούς και προσθέτει:
«Όπως επίσης και οι οικογενειακές υποθέσεις. Γνωρίζουμε ότι, οι περισσότερες αυτόχειρες είναι γυναίκες κάτω των 35 ετών, συνήθως παντρεμένες,από σχετικά χαμηλές μορφωτικές τάξεις του πληθυσμού. Κατοικούν σε σχετικά εύπορες περιοχές της χώρας,κυρίως στο Νότο, στην ύπαιθρο, όπως στην πόλη… Νομίζω ότι η απογοήτευση στο γάμο παίζει καταλυτικό ρόλο στις αυτοκτονίες. Σήμερα, το 20% των γυναικών στην Ινδία παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών. Αυτό δημιουργεί τρομερές καταστάσεις απομόνωσης.
Υπάρχει επίσης και το θέμα της προίκας. Ορισμένες νεαρές γυναίκες προτιμούν να αυτοκτονούν παρά να υποχρεώνουν τις οικογένειές τους να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη για να ικανοποιηθεί ο γαμπρός».

Έναν από τους πλέον περίεργους κανονισμούς θέσπισε πρόσφατα η Φλωρεντία, που ανακοίνωσε ότι όσοι πιάνονται να τρώνε στους δρόμους θα πληρώνουν πρόστιμο, που μπορεί να φτάσει και τα €500!
Έχεις κανονίσει ταξιδάκι σε αυτή την τόσο ρομαντική ιταλική πόλη και ήδη ονειρεύεσαι τους περιπάτους σου στα στενά της, θαυμάζοντας τα αμέτρητα αξιοθέατα της και κάνοντας στάση για καφεδάκι και ένα σνακ, όπως τα περίφημα ιταλικά σάντουιτς ή ένα παγωτάκι. Σου έχουμε δυσάρεστα νέα ωστόσο, μιας και θα πρέπει να σκεφτείς δύο φορές πριν αποφασίσεις να ενδώσεις σε αυτή την κατά τα άλλα συνηθισμένη απόλαυση, αφού πλέον κινδυνεύεις να σου επιβληθεί πρόστιμο.
Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή της Φλωρεντίας αποφάσισε από αρχές Σεπτεμβρίου να απαγορεύσει το φαγητό στους δρόμους Via de’ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano και Via della Ninna, στο ιστορικό κέντρο, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Πρόκειται για 4 πολυσύχναστα σημεία, στα οποία είχε γίνει ανυπόφορη η κατάσταση με τους τουρίστες που κάθονται σε πεζοδρόμια και εισόδους σπιτιών και καταστημάτων για να φάνε το σνακ τους, εμποδίζοντας την πρόσβαση και τη διέλευση, ενώ πίσω τους αφήνουν απορρίμματα που καταστρέφουν την εικόνα της περιοχής.
Μεταξύ 12:00-15:00 και 18:00-22:00 λοιπόν, όσοι σταματούν να φάνε το street food τους σε κάποιο από τα παραπάνω σημεία, λαμβάνουν πρόστιμο που ξεκινά από €150 και μπορεί να φτάσει έως και €500. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι τρώνε ενώ περπατούν τότε θα αποφύγουν το πρόστιμο, αλλά εάν σταματήσουν σε κάποιο σημείο για να απολαύσουν το σνακ τους, τότε οι αρχές μπορούν να λάβουν μέτρα. Ο νέος κανονισμός αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως τις 6 Ιανουαρίου, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο να παραταθεί.
Την ανακοίνωση του νέου κανονισμού έκανε μέσω Facebook ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Dario Nardella, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πλήττει τον τουρισμό, αλλά στόχο έχει να βάλει ένα φρένο στους απαίδευτους τουρίστες που δεν σέβονται την Φλωρεντία. «Μόνο όσοι αγαπούν τη Φλωρεντία, την αξίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή τα καταστήματα της περιοχής έχουν κολλήσει αφίσες που συμβουλεύουν τους τουρίστες να μην τρώνε στο δρόμο και να «σέβονται τους κατοίκους, τους εμπόρους και τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες οδούς».
Για την ιστορία, να πούμε ότι η συμφόρηση στα συγκεκριμένα σημεία φαίνεται ότι προκαλούνταν κυρίως από 2 μαγαζιά, το All’antico Vinaio που είναι διάσημο για τα σάντουιτς του και το κατάστημα παγωτών Gelateria dei Neri. Το ζήτημα ήρθε στο φως όταν ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος δερμάτινων ειδών λογομάχησε με οικογένεια Ισπανών, που είχαν καθίσει για να απολαύσουν το σνακ τους στην είσοδό του.

Μπορεί η Μέγκαν Μαρκλ να αποτελεί το πρόσωπο της χρονιάς, ο πρίγκιπας Χάρι είναι όμως σίγουρα ο σύζυγος της χρονιάς.
Κάθε φορά που συνοδεύει την εκλεκτή της καρδιάς του, βλέπουμε με πόση τρυφερότητα την κοιτά και την αγγίζει, όπως και έγινε στον γάμο της χρονιάς. Φαίνεται όμως ότι δεν σταματά εκεί.
Πρόσφατα, ο Δούκας του Σάσεξ επισκέφθηκε κέντρο επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού, όπου και επιθεώρησε τους στρατιώτες.
Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Χάρι να αγγίζει την βέρα του, κάτι που όπως φαίνεται κάνει συχνά.
Τι σημαίνει όμως αυτή του η κίνηση; Η Express μίλησε με την ειδικό αναλυτή της γλώσσας του σώματος, Judi James, που δήλωσε ότι οι άνδρες συχνά «παίζουν» με τη βέρα τους.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη εκκλησίας, όπου πιστεύεται ότι συνέβησαν μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα τα οποία καθόρισαν την πορεία του Χριστιανισμού.
Τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια μιας λίμνης στο Iznik της Τουρκίας.
Αυτή η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να είναι η αρχαία βασιλική της πόλης της Νίκαιας, που τώρα ονομάζεται στα τουρκικά Iznik, η οποία είναι ένα από τα πιο ιστορικά αξιοθέατα του Χριστιανισμού.
Είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας, το 325 μ.Χ. και η Εκκλησία αποφάσισε επίσημα τη φύση της σχέσης μεταξύ Ιησού και Θεού.
Ο αρχαιολόγος Mustafa Şahin, επικεφαλής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Uludağ, της Προύσας, έχει περάσει χρόνια να ψάχνει για αυτό το κάποτε ιερό μέρος στις όχθες της λίμνης Iznik.
Μόνο όταν η κυβέρνηση της επαρχίας Μπούρσα του παρέδωσε τις αεροφωτογραφίες της λίμνης, ο Μουσταφά βρήκε αυτό που έψαχνε εκείνη την εποχή.
«Η ομάδα φωτογραφίας στο Δημαρχείο της Μπούρσα τράβηξε τις αεροφωτογραφίες της λίμνης από το 2013, αλλά δεν είχε σκεφτεί να έρθει σε επαφή με κάποιον εμπειρογνώμονα», δήλωσε ο δρ Şahin. «Έτσι, όταν άρχισαν να τραβούν και πάλι αεροφωτογραφίες της λίμνης, το μέλος της ομάδας, Saffet Yilmaz, ήρθε σε επαφή μαζί μου και δείχνοντάς τα ερείπια, με ρώτησε αν θα μπορούσαν να σημαίνουν κάτι. Όταν είδα για πρώτη φορά τις εικόνες της λίμνης, ήμουν αρκετά έκπληκτος που έβλεπα μια δομή εκκλησίας τόσο καθαρά. Είχα κάνει έρευνες στο Iznik από το 2006 και δεν είχα ανακαλύψει ακόμα μια τέτοια υπέροχη δομή».
Ο δρ Şahin πιστεύει ότι η εκκλησία χτίστηκε προς τιμή του Αγίου Νεοφύτου ο οποίος μαρτύρησε σε εκείνο το σημείο το 303μ.Χ. Θα μπορούσε να είναι και ο τόπος όπου η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας συνεκλήθη σχεδόν πριν από 1700 χρόνια. Η εκκλησία καταστράφηκε σε σεισμό το 740 π.Χ. και αργότερα βυθίστηκε στη λίμνη.
«Τα ερείπια παραμένουν δύο έως τρία μέτρα βαθιά στη λίμνη και 50 μέτρα από την ακτή», δήλωσε ο Δρ Şahin. «Το πιο δύσκολο κομμάτι της υποβρύχιας ανασκαφής είναι ότι η ορατότητα πέφτει μερικές φορές κάτω από τα 10 εκατοστά λόγω της έντονης άλγης και της δραστηριότητας πλαγκτόν. Μια άλλη ιδιαίτερη δυσκολία είναι ότι η λάσπη εξαπλώνεται σε όλο το νερό από την βάση της λίμνης κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Το να είναι τα ερείπια σε ρηχή περιοχή σημαίνει επίσης ότι τα κύματα χτυπούν τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία».
Ο δρ Şahin ελπίζει ότι η περιοχή μπορεί να γίνει υποβρύχιο μουσείο.
Οι επισκέπτες θα μπορούσαν να βουτήξουν για να δουν τα ερείπια από κοντά, αλλά υπάρχουν επίσης σχέδια για την κατασκευή ενός πύργου 20 μέτρων, ώστε τα ερείπια να φαίνονται από την ακτή. Ένας πεζόδρομος πάνω από τη λίμνη μπορεί επίσης να κατασκευαστεί καθώς και μια βυθισμένη γυάλινη αίθουσα όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσευχηθούν.
Οι θέσεις που προάσπισε ο Άρειος τόνιζαν ότι ο Ιησούς ήταν δημιούργημα και όχι υπόσταση του Θεού. Η σύνοδος καταδίκασε τη διδασκαλία του Αρείου, συνέταξε το Σύμβολο της Νίκαιας που καθιέρωσε τον όρο ομοούσιος και όρισε την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ επενέβαινε συχνά και ενθάρρυνε την εκφραστική κοσμιότητα και ομοθυμία προς τους επισκοπικούς ηγέτες. Κάποια στιγμή, δόθηκε η ευκαιρία στον Ευσέβιο Καισαρείας να εκφράσει δημόσια την πίστη του και να αποκαθάρει το όνομά του. Με ηρεμία παρέθεσε το βαπτιστήριο σύμβολο πίστης της εκκλησίας της Καισάρειας, το οποίο ανέφερε ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν «ο Λόγος του Θεού», «ο μονογενής Γιος», «γεννημένος από τον Θεό πριν από όλους τους αιώνες» και Εκείνος «μέσω του οποίου έγιναν όλα τα πράγματα». Οι θέσεις που εξέφραζε το σύμβολο ήταν ορθόδοξες και ο αυτοκράτορας αντιλήφθηκε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για έναν από κοινού συμβιβασμό. Ο Κωνσταντίνος έκανε δεκτό αυτό το σύμβολο πίστης και απομάκρυνε έτσι από τον Ευσέβιο τη μομφή του αιρετικού. Εντούτοις, ο Κωνσταντίνος πρότεινε στη συνέχεια ότι με την προσθήκη της λέξης ομοούσιος (consubstantialis) θα αποσαφηνιζόταν πληρέστερα η ενότητα και η ισότητα του Ιησού Χριστού και Υιού με τον Θεό και Πατέρα στον ορισμό της πίστης αναφορικά με τη χριστιανική Θεότητα.

Οι συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό σχήμα από απλοί καταναλωτές θα γίνουν ταυτοχρόνως καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας δικτύου (netprosumers). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απολαμβάνουν ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς της παραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας προερχόμενης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(net-metering και virtual net-metering), της ενεργειακής τροφοδότησης μονάδων αφαλάτωσης ή άλλων παρεμφερών χρήσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, καθώς των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.
Στην «Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών» συμμετέχουν ο Δήμος Φούρνων Κορσεών, μεγάλος αριθμός κατοίκων του νησιού, με προοπτική πάνδημης συμμετοχής, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής ως εταίρων όλων των πολιτών και επιχειρήσεων, με κατοικία ή έδρα δραστηριότητας στους Φούρνους Κορσεών και η εταιρεία «EUNICELABORATORIESA.ΑE», θυγατρική του ελληνικού ενεργειακού Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP».
Είναι η εταιρεία ανάπτυξης και λειτουργίας του «TILOS Project», του διεθνώς αναγνωρισμένου έργου αυτονομίας και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, στο νησί της Τήλου. Η «EUNICELABORATORIESA.ΑE» συμμετέχει στο σχήμα σε μη κερδοσκοπική βάση, με πλαίσιο συμφωνίας τεχνολογικής και αναπτυξιακής υποστήριξης της Ενεργειακής Κοινότητας.
Η Ιδρυτική Πράξη Σύστασης της «Ενεργειακής Κοινότητας Φούρνων Κορσεών» υπεγράφη από τον δήμαρχο Φούρνων Κορσεών, Ιωάννη Μαρούση και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της «EUNICELABORATORIESA.ΑE», Λαμπρινή Μούτσιου, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Όμιλος «EUNICE ENERGY GROUP», με την ευκαιρία της παρουσίας του στην 83η ΔΕΘ.

Τα "προεόρτια" για τη μεγάλη συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί της Κυριακής, όταν τα μέλη της μπάντας των χάλκινων οργάνων του Μάρκο Μάρκοβιτς, θα συναντηθούν στην Κεντρκή Πλατεία με εκατοντάδες χορευτές, μέλη χορευτικών συλλόγων της Λάρισας.
Όλοι μαζί και υπό τους ήχους της ψηφισμένης μπάντας θα περιδιαβούν στο κέντρο της πόλης για να καταλήξουν το μεσημέρι στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.
Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, θα δώσει στη Λάρισα μια συναυλία που θα ταξιδέψει το κοινό στις αξεπέραστες κινηματογραφικές του μουσικές. Από τη «Βασίλισσα Μαργκό» μέχρι τις τρεις αξέχαστες συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, «Ο Καιρός των Τσιγγάνων», «Arizona Dream» και «Underground».

Η ηθοποιός και σχεδιάστρια δέχθηκε την επίθεση από μία ομάδα ακτιβιστών κατά της γούνας, οι οποίοι την κατηγόρησαν για την επιλογή της να φοράει γούνινα πανωφόρια.
Αν και η δημοφιλής ηθοποιός προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι είναι ενημερωμένη σχετικά με την δράση τους, ότι καταλαβαίνει ότι έχουν δίκιο, αυτό δεν τους έπεισε για να αποχωρήσουν.

Την επιθυμία να χριστεί και Τούρκος πολίτης εξέφρασε ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος θα το ζητήσει κι επισήμως από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ερντογάν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
Μιλώντας στον απεσταλμένο της τουρκικής εφημερίδας ‘Αϋντινλίκ’ στη Βόρεια Κορέα για να καλύψει τους εορτασμούς της 70ης επετείου ίδρυσης της Δημοκρατίας της χώρας, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ αποκάλυψε ότι θα ήθελε να αποκτήσει εκτός από τη ρωσική και την αλγερινή υπηκοόητα -που ήδη διαθέτει- και την τουρκική και μάλιστα όπως είπε «τον Οκτώβριο θα βρίσκομαι στην Τουρκία και θα συναντηθώ με τον Ερντογάν», οπότε και θα το συζητήσει μαζί του.

Χίλιες οκτακόσιες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν το ερχόμενο έτος στο σύστημα Παιδείας της Γαλλίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο «0,2% των εργαζομένων του υπουργείου», ενώ ο προϋπολογισμός του θα αυξηθεί κατά 850 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι κατά 1,7%, εξήγγειλε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Figaro το βράδυ της Κυριακής.
Οι καταργήσεις θέσεων αφορούν μόνο «τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σ.σ. τα γυμνάσια και τα λύκεια) και τις διοικητικές υπηρεσίες», διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας (1).
Τα κενά που θα προκύψουν «φυσικά» θα καλυφθούν «με την καταφυγή σε πρόσθετες ώρες» εργασίας των εκπαιδευτικών, συνέχισε ο Μπλανκέρ, και αυτή η υπερωριακή εργασία θα αποφέρει καλύτερες απολαβές «στους καθηγητές».
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα καταργηθούν 4.500 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα το 2019 και άλλες 10.000 το 2020.
Ο στόχος της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα κατά 120.000 μέσα στην πενταετία του εξακολουθεί να επιδιώκεται, δήλωσε προ ημερών ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση Ολιβιέ Ντισόπτ στο δίκτυο BFM Business.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Φιγκαρό, ο Μπλανκέρ γνωστοποίησε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου του θα αυξηθεί στα 850 εκατομμύρια ευρώ το 2019, δηλαδή κατά 1,7%, «πέραν της αύξησης της συμβολής μας στις συντάξεις του δημοσίου». Θα πρόκειται για μια από τις «μεγαλύτερες» αυξήσεις προϋπολογισμού στο δημόσιο, τόνισε.
Η κυβέρνηση του Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2019 την 24η Σεπτεμβρίου.
Μια ακόμη «σημαντική προτεραιότητα», σύμφωνα με τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, είναι «η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καθηγητών. Έχω αρχίσει κοινωνικό διάλογο για το ζήτημα αυτό». Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι σκοπός του είναι «να δοθεί ξανά στους καθηγητές κεντρική θέση στην κοινωνία».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!