Δευτέρα 4 Μαΐου 2020


Για πολλές μέρες στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης της πανδημίας στη Νέα Υόρκη, ο διεθνώς γνωστός φωτογράφος B.A. Van Sise περιφερόταν απαθανατίζοντας στιγμιότυπα μιας πόλης χωρίς πλήθη.

Κατά τη διάρκεια των  περιπλανήσεών του, διαπίστωσε ότι υπήρχαν κάποια θέματα-διαμάντια: «Κόσμος εκμεταλλευόταν την περίσταση ως δικαιολογία για να φορά δημιουργικά συνολάκια ως ασυνήθιστες μάσκες για την προστασία από τον ιό, και να ζητά την προσοχή ενός σιωπηλού κόσμου -που δεν είχε αποθέματα προσοχής να του δώσει» αφηγείται, στο PetaPixel, ο Van Sise.
Λέει ότι τους σταματούσε και τους εξηγούσε ότι αναζητούσε λίγη χαρά και ότι σχεδόν όλοι που σταμάτησε στον δρόμο ήταν δεκτικοί. «Συναντιόμασταν, κατά κάποιον τρόπο, παράνομα, πάντα κοντά στα σπίτια τους, πάντα με κάπως κωμικό τρόπο, μακριά ο ένας από τον άλλο, εγώ να φωνάζω οδηγίες, εκείνοι να ανταπαντούν φωνάζοντας» εξηγεί ο Van Sise.
«Χαίρονταν που θα τους “έβλεπαν”, κι εγώ βαριεστημένος και υπερπλήρης από εικόνες ασθενών και  άλλων βαριεστημένων, χαιρόμουν να δω κάτι άλλο. Το όλο εξελίχθηκε στη βάση ενός δικτύου συστάσεων, μιας και η Νέα Υόρκη είναι η πιο μεγάλη μικρή πόλη του κόσμου: ναι, υπήρχαν κάποιοι που τους ήξερα ήδη, σαν τον οδηγό του μετρό που είχα ακούσει ότι μετακινούσε άδεια βαγόνια στο αμαξοστάσιο στο Μπρούκλιν κι ο οποίος, για πλάκα, ήταν ντυμένος σαν γιατρός που αντιμετώπιζε την πανούκλα στον Μεσαίωνα.


Αλλά ακολουθούσε κι άλλο, που ερχόταν ως προτάσεις. Ο καθένας έμοιαζε να ξέρει κάποιον που επίσης εκμεταλλευόταν την περίσταση ως δικαιολογία για να ζωντανέψει.
Κάποιοι ντύνονταν για γούστο, κάποιοι για ασφάλεια και κάποιοι θέλοντας να στείλουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Συναντήθηκα με την Αντζελίνα, επιμελήτρια Mουσείου, στην ερημωμένη χώρα που είναι σήμερα τα μπροστινά σκαλιά του Museum of Modern Art. Φορούσε μια μάσκα N95, που εφάρμοζε τέλεια στο πρόσωπο, κι από πάνω μια μάσκα από αυτές που φορούν οι αθλητές στους μεξικανικούς αγώνες πάλης.


Έχει γίνει συνήθειά της, τις σπάνιες φορές που ξεμυτίζει από το διαμέρισμά της στο Upper East Side. “Φοράω μάσκα για να πω στον καθένα ότι μπορώ να βγω έξω, και φοράω μάσκα lucha libre (ελεύθερης πάλης) για να πω σ’ όλους ότι μπορούν ν’ απομακρυνθούν” μου είπε, τη στιγμή που περνούσε από κοντά μια γυναίκα μ’ ανοιχτό το στόμα» περιγράφει ο φωτογράφος.
Το διαθεματικό φωτογραφικό άλμπουμ «Children of Grass» του Van Sise, η Αμερικανή συγγραφέας Τζόις Κάρολ Όουτς το χαρακτήρισε, στα Books of the Year 2019 των New York Times, «το πιο εντυπωσιακά πρωτότυπο, αξιοσημείωτο βιβλίο της χρονιάς».


Ο Van Sise είναι ένας από τους πλέον πολυάσχολους φωτογράφους ταξιδιών στον πλανήτη. ακτικά δίνει υλικό στο Village Voice και το Buzzfeed και ένας αριθμός πορτρέτων σημαντικών Αμερικανών ποιητών που έχει κάνει φιλοξενούνται στη μόνιμη συλλογή της National Portrait Gallery του Smithsonian.

Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τεράστιο δίλημμα, ο Μάικλ Τζόρνταν άκουσε τη μητέρα του και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά! Ακούγοντας τις συμβουλές της κατέληξε να δημιουργήσει μια περιουσία που ξεπερνούσε και τα πιο απίστευτα όνειρά του. Όπως λέει ο «Air» στα νέα επεισόδια του «Last Dance» δεν ήθελε να υπογράψει συμβόλαιο με τη Nike και περίμενε την Adidas που μέχρι τότε ήταν η αγαπημένη του εταιρεία!
«Adidas» ήταν η λιτή και περιεκτική του απάντηση στην ερώτηση που ακούγεται στο ντοκιμαντέρ αναφορικά με το ποια εταιρεία ήθελε να υπογράψει συμβόλαιο. Αρχικά η Converse είχε ξεκαθαρίσει στον Τζόρνταν ότι δεν μπορούσε να του προσφέρει συμβόλαιο και να τον κάνει «πρώτο όνομα» γιατί την ίδια περίοδο είχε τους Μάτζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ.
Φαίνεται αδιανόητο τώρα ότι ο σούπερ σταρ που πούλησε εκατομμύρια παπούτσια μπάσκετ με τη Nike δεν είχε ενδιαφερθεί καν να συναντηθεί με την εταιρεία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Nike ήταν μια νεοσύστατη εταιρεία στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, μια μάρκα συνώνυμη κυρίως με την κατασκευή παπουτσιών.
Παρόλα αυτά ο Μάικλ Τζόρνταν δεν ήθελε να υπογράψει συμβόλαιο με την Nike! «Η μητέρα μου, μου είχε πει τότε: ‘Μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά θα τους ακούσεις’. Εκείνη ήταν που με έβαλε στο αεροπλάνο για να πάω να ακούσω την πρόταση της Nike» είπε ο «Air» και συνέχισε: Και μόλις έγινε η πρόταση, ο πατέρας μου, μου είπε: ‘Θα είσαι χαζός αν δεν δεχτείς την συμφωνία. Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία’»
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το «Air Jordan» γεννήθηκε και τόσο ο Τζόρνταν όσο και η Nike κέρδισαν αμέσως το τζάκποτ!

«Η κρίση πάντα κρύβει και ευκαιρίες». Ένα στερεότυπο, μια άποψη για άλλους, που ακολουθεί τον μύθο του «αυτοδημιούργητου» σχεδόν πάντα! Έτσι λοιπόν, ένας από τους απαράβατους κανόνες στις χρηματαγορές λέει ότι όσο σοβαρή κι αν είναι μία κρίση, κάποιος κάπου βγαίνει κερδισμένος κι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Aυτό ισχύει ειδικά για ορισμένους από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, την πλουτοκρατία που πρόσθεσε κάπου 308 δις. δολάρια στην περιουσία της από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 22 Απριλίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών, την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχαναν τις δουλειές τους…
Τζεφ Μπέζος – Amazon
Mε το ηλεκτρονικό εμπόριο να γνωρίζει μεγάλη άνθηση ειδικά τούτη την περίοδο λόγω των περιοριστικών μέτρων, η Amazon είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον ιδρυτή και αφεντικό της, Τζεφ Μπέζος, να προσθέτει δισεκατομμύρια δολάρια στην προσωπική του περιουσία. Ο 56χρονος Μπέζος ήταν ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη σε μεγάλο βαθμό χάρη στο μερίδιο (11%) των μετοχών του στην Amazon και σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg υπολογίζεται ότι διαθέτει περιουσία άνω των 140 δις. δολαρίων, από κάπου 116 στις αρχές του χρόνου.
Η Amazon έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από την ίδρυσή της πριν από 26 χρόνια στο Σιάτλ φθάνοντας στο ιλιγγιώδες 1.18 τρισ. δολάρια με το αφεντικό της, να υπόσχεται τον Φεβρουάριο ότι θα δωρήσει κάπου 10 δις. δολάρια από την περιουσία του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μπέζος ήταν παντρεμένος επί 25 χρόνια με την 50χρονη Μακένζι Μπέζος μέχρι το πανάκριβο διαζύγιό τους πέρυσι και τώρα στεγάζει τον έρωτά του με την τηλεπαρουσιάστρια Λορέν Σάντσεζ σε μια πολυτελέστατη έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς .
Ριντ Χάστινγκς – Νetflix
Εξίσου καλά τα πάει και το Netflix τούτη την περίοδο , που οι άνθρωποι είναι καθηλωμένοι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στα σπίτια τους και επί αρκετές ώρες μπροστά στις τηλεοπτικές τους οθόνες. Οι μετοχές του Netflix, που απέκτησε σχεδόν 16 εκατ. νέους συνδρομητές μεσούσης της καραντίνας, κατέγραψαν αύξηση άνω του 30% (!) από τις αρχές του χρόνου κι η περιουσία του ιδρυτή του, Ριντ Χάστινγκς, εκτοξεύτηκε από τα 4,24 δισ. δολάρια στα 5.20.
Ο 59χρονος δισεκατομμυριούχος, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, έχει στην κατοχή του το 1% των μετοχών της εταιρείας που ίδρυσε το 1995. Συνολικά το Netflix διαθέτει πάνω από 180 εκατ. συνδρομητές ανά την υφήλιο και η αξία του (κάπου 187 δισ. δολάρια) ξεπερνά εκείνη της Disney. Ο Χάστινγκς έχει υποσχεθεί ότι θα χαρίσει τη μισή του περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ δημιούργησε ίδρυμα που φέρει το όνομά του για τη βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση.
Ερικ Γιουάν – Zoom
Θραύση λόγω της πανδημίας κάνει και η πλατφόρμα Ζoom, που επιτρέπει τη διεξαγωγή τηλεδιασκέψεων. Ο επικεφαλής της, ο Κινεζο-Αμερικανός επιχειρηματίας Έρικ Γιουάν, έχει στην κατοχή του το ένα πέμπτο της εταιρείας που ίδρυσε το 2011 και της οποίας οι μετοχές εκτοξεύθηκαν φέτος πάνω από 118%!
Έτσι, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η περιουσία του 50χρονου από την Σαντόνγκ της Κίνας, που σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά και μηχανολογία, εκτινάχθηκε από τα 4 στα 7,88 δισ. δολάρια. Παντρεμένος με τρία παιδιά, ο Γιουάν αποφάσισε να αναζητήσει δουλειά στη Silicon Valley όταν άκουσε μια ομιλία του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, αν και οι αμερικανικές Αρχές απέρριψαν οκτώ φορές την αίτησή του για βίζα, προτού του επιτρέψουν τελικά να πάει στην Καλιφόρνια το 1997, σε ηλικία 27 ετών.
Πιερ Αντουράν – Andurand Commodities Fund
H πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού ωφέλησε τα μέγιστα τον Πιέρ Αντουράν, εκ των κορυφαίων διαχειριστών hedge funds, συνδεόμενων με το πετρέλαιο, που έχει την έδρα της οικονομικής του αυτοκρατορίας στο Λονδίνο. Το κύριο fund του 43χρονου Γάλλου, το Anduran Commodities Fund, είδε τα κέρδη του να εκτοξεύονται τον περασμένο μήνα κατα 63% καθώς πόνταρε στην πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ένα δεύτερο fund του σημείωση άνοδο 153% τον Μάρτιο.
Ο Πιερ Αντουράν, πρώην επενδυτής της Goldman Sachs, προέβλεψε ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα κλυδωνίζονται μέχρις ότου βρεθεί εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό. Το 2009 αγόρασε μια μεγάλη πολυτελή κατοικία στο κέντρο του Λονδίνου έναντι δέκα εκατ. λιρών, ενώ είναι απόφοιτος κορυφαίων γαλλικών και βρετανικών πανεπιστημίων, λάτρης του kick boxing και πρώην πρωταθλητής κολύμβησης.
Το 2011 παντρεύτηκε την Ευγενία Σλιουσαρένκο, μοντέλο από τη Ρωσία, σε μια εντυπωσιακή γαμήλια τελετή στην Αγία Πετρούπολη με υψηλούς προσκεκλημένους και τον Έλτον Τζον να αναλαμβάνει την ψυχαγωγία τους, αλλά χώρισαν πριν από τέσσερα χρόνια και τον περασμένο Ιούλιο παντρεύτηκε την εντυπωσιακή ξανθιά 37χρονη καλλονή Έλενα Σερέντα.

Μπορεί το SMS στο 13033 για την μετακίνηση να καταργείται από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, αντικαθίστανται, όμως, κατά κάποιον τρόπο από συστάσεις.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τους υπουργούς την περασμένη Τρίτη, θα υπάρχει χρονικός περιορισμός καθώς στις κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφέρεται ρητά: «Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 πμ έως τις 6 πμ».
Όπως τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς:
«Πρώτη γραμμή. Τηρούμε τους κανόνες ατομικής προστασίας, υγιεινής αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται.
Δεύτερη γραμμή. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα και χωρίς λόγο. Δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπεται. Δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες και φίλους πλέον των 10 ατόμων.
Ας θυμόμαστε όλοι ότι αυτοί οι κανόνες είναι τα δικά μας όπλα σε αυτή τη μάχη. Η τήρησή τους θα κρίνει την πορεία της και την έκβαση του πολέμου. Έναν πόλεμο που επιβάλλεται να κερδίσουμε.
Ενόψει, λοιπόν, της αυριανής νέας περιόδου θέλω ξανά να υπενθυμίσω χρηστικές επισημάνσεις για αποφυγή παρανοήσεων. Η μάσκα ή το κάλυμμα προσώπου είναι υποχρεωτικό για τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγωνιστικά κέντρα.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, για τους εργαζομένους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, για τους εργαζομένους σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, για τους εργαζομένους σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός είχε τονίσει ότι  πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα καθημερινότητα που ξεκινάει από Δευτέρα συνεχίζει να διαδραματίζει η υπευθυνότητα, «γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε το επόμενο βήμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα».
Είχε καλέσει, δε, τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να είναι υπεύθυνοι. «Είναι ο μόνος τρόπος για να μείνουμε ασφαλής», είχε πει, τονίζοντας ότι «τη Δευτέρα περνάμε σε δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό, και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και παραμένουμε σε εγρήγορση και επιφυλακή».

aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!