Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016


Η Google φροντίζει να ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες video όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην υπηρεσία YouTube και το αποδεικνύει για ακόμα μία φορά με τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση που αφορά τα HDR videos (High Dynamic Range), παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα.

Τα HDR videos του YouTube θα είναι προσβάσιμα μόνο από συσκευές που τα υποστηρίζουν, όπως έξυπνες τηλεοράσεις, set-top boxes και παιχνιδοκονσόλες (π.χ. PlayStation Pro), ενώ συνεργάζεται ήδη με πολλούς κατασκευαστές για να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, τα HDR videos ανεβαίνουν στην υπηρεσία όπως και τα κανονικά videos. Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχει ξεκινήσει συνεργασία με δημοφιλή κανάλια του YouTube για να προσθέσουν HDR videos στον κατάλογο τους.


ΠΗΓΗ: techgear.gr

Τον λόγο για τον οποίο πολλοί άνθρωποι πίνουν περισσότερο αλκοόλ όταν θέλουν να χαλαρώσουν πιστεύουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε πειράματα στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες αλλάζουν το χημικό προφίλ του εγκεφάλου, αμβλύνοντας τις αντιδράσεις που φυσιολογικά θα προκαλούσε η κατανάλωση αλκοόλ και έτσι πρέπει να πίνει κανείς ολοένα περισσότερο για να χαλαρώσει.

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο διότι μπορεί ακούσια να οδηγήσει σε εθισμό, προειδοποιούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αρουραίους για να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στο στρες και την εθιστική χρήση αλκοόλ.

Τα ζώα που εκτέθηκαν σε στρες για μία ώρα, έπιναν οικειοθελώς σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νερού με αλκοόλ 15 ώρες αργότερα και επί αρκετές εβδομάδες, έναντι συνομήλικών τους ζώων που δεν είχαν εκτεθεί στο στρεσογόνο ερέθισμα.

Αυτό οφειλόταν στην παραγωγή εξασθενημένων μηνυμάτων από την «καρδιά» του συστήματος επιβράβευσης του εγκεφάλου, την κοιλιακή καλυπτήρια περιοχή, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα εξασθενημένα μηνύματα σε αυτή την περιοχή είχαν ως συνέπεια την μειωμένη απελευθέρωση ντοπαμίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του αισθήματος της ευχαρίστησης και έτσι τα ζώα έπιναν ολοένα περισσότερο νερό με αλκοόλ.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «παρότι οι αντιδράσεις του εγκεφάλου στο στρες αναπτύχθηκαν για την προστασία μας, οι εθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς αυτούς για να ξεγελούν τον εγκέφαλο και να τον κάνουν να επιζητά ολοένα μεγαλύτερες δόσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Ντάνι, διευθυντής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης της Ιατρικής Σχολής Perelman του πανεπιστημίου.

Τα καλά νέα είναι πως όταν οι επιστήμονες ενέχυσαν στα ζώα μία χημική ουσία που λέγεται CLP290, το κύκλωμα της ευχαρίστησης του εγκεφάλου ανέκτησε τη φυσιολογική λειτουργία του και τα ζώα μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ.

Αν και τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνα με αρουραίους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ισχύουν και στους ανθρώπους αφού τα συστήματα επιβράβευσης και ευχαρίστησης είναι παρόμοια.

Πιστεύουν επίσης ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου μετατραυματικού στρες, που συχνά οδηγεί στην χρήση ουσιών και αλκοόλ.

Πηγή: tanea.gr

Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» και μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος, τα αρκουδάκια, ενός έτους περίπου, εθεάθησαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στον δρόμο, δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς και αμέσως σήμανε συναγερμός.

«Στο σημείο έσπευσαν 4 περιπολικά μαζί με τα πληρώματα τους και δύο συμβατικά αυτοκίνητα που έκλεισαν τις δύο κεντρικές αρτηρίες της πόλης.

Ξεκινήσαμε λοιπόν, με αναμμένους φάρους και κορνάροντας, να προσεγγίζουμε τα ζώα με τρόπο τέτοιο ώστε να τα οδηγήσουμε προς την έξοδο του Καστοριάς.

Όμως αυτά, αντί να γυρίσουν προς τα πίσω, ανέβηκαν στα νεκροταφεία και μετά μπήκαν και έκαναν βόλτα στο κέντρο της Καστοριάς» εξιστορεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση και προσπάθησε, ακόμα και με κροτίδες, να διώξει τα ζώα προς το βουνό.

Ωστόσο, τα αρκουδάκια που είχαν εντοπισθεί και άλλες φορές, μαζί με την μητέρα τους, στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται να εξοικειώθηκαν με την ανθρώπινη παρουσία γι αυτό και, σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτόπουλο, δεν φοβήθηκαν καθόλου αλλά ήταν εξαιρετικά ήρεμα στην... αναγνωριστική τους βόλτα στο αστικό περιβάλλον.

Τελικά, ύστερα από 4 ώρες και αφού αναστατώθηκε μεγάλο μέρος των κατοίκων, οι αρκούδες έφυγαν προς το βουνό.

«Φοβόμαστε όμως ότι θα ξαναγυρίσουν γιατί μεγάλωσαν κοντά στον αστικό ιστό και θα έρθουν και πάλι αναζητώντας τροφή.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στους πρόποδες του βουνού απ΄ όπου κατεβαίνουν, στην άκρη της Καστοριάς, υπάρχει μια παιδική χαρά που τα αρκουδάκια τρελαίνονται να παίζουν με τα όργανα, ειδικά με την τραμπάλα και τα παιχνίδια με το ελατήριο!» καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν τα ρολόγια γύρισαν μια ώρα πίσω, πολλοί καλωσόρισαν τον έξτρα ύπνο. Ωστόσο κάποιοι αισθάνονται νωθρότητα τις πρώτες λίγες μέρες μετά την αλλαγή. Και σύμφωνα με νέα έρευνα άλλοι θα διατρέξουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε το προϊστορικό Αιγαίο μετά την κατακλυσμική έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης), δεν προκλήθηκε από την ταυτόχρονη κατάρρευση των τοιχωμάτων της καλδέρας, όπως πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αλλά από την τεράστια ποσότητα πυροκλαστικών ηφαιστειακών υλικών που έπεσαν απότομα μέσα στη θάλασσα.

Αυτό προκύπτει από μία νέα έρευνα Ελλήνων και άλλων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», με επικεφαλής την Παρασκευή Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν νέα βαθυμετρικά και σεισμικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η καλδέρα δεν ήταν ανοιχτή προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της κύριας φάσης της έκρηξης, αλλά πλημμύρισε με νερό, αφότου η έκρηξη είχε πια ολοκληρωθεί.

Η μέχρι σήμερα κυρίαρχη θεωρία ήταν ότι κατά την ηφαιστειακή έκρηξη, εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε το ηφαιστειακό συγκρότημα στη θάλασσα, δημιουργήθηκε μία τεράστια καλδέρα, με διαστάσεις δέκα επί επτά χιλιομέτρων, και αυτή η κατάρρευση προκάλεσε τσουνάμι. Η νέα θεωρία αμφισβητεί τις έως τώρα εκτιμήσεις για το πώς προκλήθηκε το τσουνάμι.

Πώς μεγάλωσε και πλημμύρισε η προϋπάρχουσα καλδέρα

Οι πρόσφατες έρευνες της κ. Νομικού και των άλλων ερευνητών, που έγιναν στον βυθό γύρω από το νησί, έφεραν στο φως στα βορειοδυτικά της καλδέρας ένα υποθαλάσσιο κανάλι, πλάτους ενός χιλιομέτρου και μήκους τριών χιλιομέτρων, το οποίο συνέδεε την καλδέρα με τη θάλασσα. Αυτό το κανάλι, το οποίο αρχικά είχε κλείσει από την τέφρα και υλικά της έκρηξης, στη συνέχεια -όπως ένα φράγμα που σπάει- υποχώρησε ξαφνικά και έτσι η έως τότε σχεδόν στεγνή καλδέρα γέμισε με θαλασσινό νερό, μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες ή ακόμη και σε λίγες ώρες.

Όταν έγινε η ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπήρχε ελάχιστο έως καθόλου νερό μέσα στην καλδέρα, η οποία ήταν απομονωμένη από τη γύρω θάλασσα. Προ της έκρηξης, στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειακού πεδίου, η Σαντορίνη διέθετε, ήδη, μία ρηχή καλδέρα σαν λιμνοθάλασσα, που είχε δημιουργηθεί από προηγούμενη έκρηξη πριν από 18.000 χρόνια.

Η κατοπινή μεγάλη έκρηξη του 1610 πΧ βάθυνε και διεύρυνε εκείνη την αρχαιότερη καλδέρα, η οποία τελικά πλημμύρισε με νερό, όταν στη βορειοδυτική περιοχή μεταξύ Οίας-Θηρασίας, που έως τότε ήταν πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, άνοιξε ένα κανάλι προς τη θάλασσα. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι για να γίνει αυτό, εκτοπίσθηκαν από τα εισρέοντα νερά πετρώματα όγκου 2 έως 2,5 κυβικών χιλιομέτρων.

Αυτό το απότομο πλημμυρικό συμβάν, που έγινε με χρονική υστέρηση σε σχέση με την κυρίως έκρηξη, σταμάτησε όταν το νερό μέσα στην καλδέρα έφθασε στο επίπεδο της θάλασσας (κάτι ανάλογο συνέβη με την πλημμύρα που γέμισε με νερό τη Μαύρη Θάλασσα πριν περίπου 8.400 χρόνια). Λίγο μετά, τα νερά της θάλασσας άνοιξαν ακόμη δύο κανάλια στα νοτιοδυτικά της καλδέρας.

Όμως, ενώ αυτή η μαζική πλημμύρα προκάλεσε κύματα μέσα στην ίδια την καλδέρα, δεν θεωρείται ικανή να έχει προκαλέσει μεγάλα κύματα έξω από αυτήν. Συνεπώς, θεωρείται απίθανο να δημιούργησε τσουνάμι, μάλιστα, τόσο μεγάλης κλίμακας. Για να είχε δημιουργηθεί τσουνάμι κατά την κατάρρευση της καλδέρας, θα πρέπει αυτή να ήταν ήδη γεμάτη νερό και να συνδεόταν με την ανοιχτή θάλασσα. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, δεν συνέβαινε τότε, αλλά συνέβη αργότερα, καθώς η καλδέρα πλημμύρισε και συνδέθηκε με τη θάλασσα μόνο όταν πια είχε τελειώσει η έκρηξη του ηφαιστείου.

Τι προκάλεσε το τσουνάμι

Αντίθετα, οι ερευνητές εντόπισαν στον βυθό, στα ανοιχτά των ακτών της Σαντορίνης, εναποθέσεις πυροκλαστικών υλικών πάχους έως 60 μέτρων, τα οποία -κατά την έκρηξη του ηφαιστείου- εκτινάχθηκαν γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση στη θάλασσα γύρω από το νησί. Αυτός ο μεγάλος όγκος των πυροκλαστικών ροών (της τάξης των 30 έως 80 κυβικών χιλιομέτρων) εκτιμάται ότι εκτόπισε, αντίστοιχα, μεγάλες ποσότητες νερού και ήταν ικανός να προκαλέσει το τσουνάμι.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Νομικού, «εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μελετούν τη μορφολογία του ηφαιστείου της Σαντορίνης για να βρουν ποια τμήματά του καταποντίστηκαν και ποια έμειναν στην επιφάνεια μετά την έκρηξη. Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι υπήρχε ένα κανάλι μεταξύ Οίας και Θηρασιάς, το οποίο μπαζώθηκε από την έκρηξη και έτσι η κύρια καλδέρα γκρεμίστηκε χωρίς να προκαλέσει τσουνάμι. Στη συνέχεια, όταν έσπασε το φράγμα στο κανάλι μεταξύ Οίας-Θηρασιάς, εισχώρησε το θαλασσινό νερό στην καλδέρα το πολύ μέσα σε δύο ημέρες».

«Κάτι τέτοιο, όμως, δεν προκάλεσε το τσουνάμι. Αυτό δημιουργήθηκε, επειδή κατά την τρίτη και την τέταρτη φάση της έκρηξης εκτινάχθηκαν στον αέρα μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας, πυροκλαστικές ροές που στη συνέχεια εισχώρησαν στον υποθαλάσσιο χώρο. Αυτές τελικά προκάλεσαν το τσουνάμι, το οποίο επηρέασε τη βόρεια Κρήτη και όλη την ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε η Ελληνίδα επιστήμονας.

Κύματα ύψους, τουλάχιστον, εννέα μέτρων έφθασαν στη βόρεια Κρήτη και πλημμύρισαν διάφορες περιοχές, όπως δείχνουν ευρήματα σε μινωικές αρχαιολογικές τοποθεσίες, όπως το Παλαιόκαστρο.

Αυτή η νέα θεωρία είναι σύμφωνη με υπάρχουσες μελέτες, που αποδεικνύουν ότι οι πυροκλαστικές ροές ήταν, επίσης, η κύρια αιτία για το τσουνάμι που προκλήθηκε κατά την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας το 1883.

Πλήγμα στους Μινωίτες, αλλά όχι κατάρρευση

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 10.000 ετών σε όλον τον κόσμο. Η επικρατέστερη επιστημονική εκτίμηση είναι ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας έγινε περίπου το 1610 πΧ (συν/πλην 15 χρόνια).

Ο Μινωικός Πολιτισμός στην Κρήτη καταστράφηκε πολύ αργότερα, περί το 1450 πΧ. Συνεπώς, σύμφωνα με την κ. Νομικού, η έκρηξη του ηφαιστείου και το επακόλουθο τσουνάμι αποτέλεσε μεν ένα πλήγμα που κατέστησε πιο ευάλωτο τον πολιτισμό των Μινωιτών, αλλά ο τελευταίος κατέρρευσε από άλλες ενδογενείς αιτίες, τουλάχιστον ενάμιση αιώνα αργότερα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου και η Δανάη Λαμπρίδου του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς, επίσης, επιστήμονες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ισλανδία.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αναδημοσίευση που μαρτύρησε την κατά τ' άλλα μυστική της ψήφο

Συμμετείχε και εκείνη στις αμερικανικές εκλογές και έδειξε ότι έριξε και τη δική της ψήφο μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Ο λόγος για την Καλομοίρα, η οποία έστειλε το μήνυμα στους followers της, ότι όλοι πρέπει να πάνε στις κάλπες.

Η τραγουδίστρια εξήγησε ότι δεν δημοσίευσε δική της φωτογραφία την ώρα που ψήφιζε, αλλά "πόσταρε" την κονκάρδα που δίνει το μήνυμα της ψήφου! Λίγη ώρα πιο πριν, η τραγουδίστρια είχε αναδημοσιεύσει φωτογραφία της Beyonce και παρά το ότι η ψήφος είναι μυστική η Beyonce είναι υπέρ της Χίλαρι Κλίντον και μάλλον μαρτυρά πως και η Καλομοίρα ψήφισε ...Χίλαρι.

Πηγή: star.gr

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση, πλέον, το γεγονός ότι η Facebook επιθυμεί να επεκταθεί σε οτιδήποτε αφορά τον χώρο του Internet, ακόμη και αν γνωρίζει ότι μπαίνει στα χωράφια άλλων. Η νέα ανησυχία της εταιρείας αφορά τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας μέσα από το κοινωνικό δίκτυο της, κάτι που συνεπάγεται ότι θέλει να ανταγωνιστεί άμεσα το LinkedIn.

Η εταιρεία ξεκίνησε τις δοκιμές σε ορισμένες Facebook Pages με την προσθήκη της ξεχωριστής καρτέλας “Jobs” όπου θα μπορούν να ανεβάζουν αγγελίες για θέσεις εργασίας και οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής βιογραφικού και άμεσης επικοινωνίας με την εκάστοτε επιχείρηση.

Οι διαχειριστές των Facebook Pages θα έχουν πρόσβαση στην καρτέλα Jobs για να ανοίξουν αγγελία στην οποία θα δηλώνουν τον τίτλο της εργασίας, το θέμα, τον μισθό κ.ά. Μετά τη δημοσίευση, η αγγελία θα εμφανίζεται και στο News Feed όσων ακολουθούν τη συγκεκριμένη FB Page. Αν κάποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να πατήσει το κουμπί “Apply Now” και στη συνέχεια θα του εμφανίζεται μια τυπική φόρμα για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία. Η αίτηση θα εμφανίζεται στον διαχειριστή ως εισερχόμενο μήνυμα.

Είναι σαφής η πρόθεση της Facebook να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο τους περίπου 1.8 δισ. χρήστες του κοινωνικού δικτύου, αφού θα μοιράζονται περισσότερα “αληθινά” στοιχεία για τον εαυτό τους λόγω της πιθανής αλληλεπίδρασης με επιχειρήσεις μέσα από το κοινωνικό δίκτυο. Σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του LinkedIn, το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει 467 εκατ. χρήστες.


ΠΗΓΗ: techgear.gr

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American College of Nutrition υποστηρίζει ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο να πάθουμε εγκεφαλικό κατά 12% αν τρώμε ένα αυγό την ημέρα.
Πρόκειται για μία μετά – ανάλυση ερευνών από το 1982 ως το 2015 που μελέτησε τη σχέση της κατανάλωσης των αυγών με την καρδιακή νόσο και τα εγκεφαλικά.
Από αυτήν φάνηκε ότι τα αυγά δεν σχετίζονται – ούτε θετικά ούτε αρνητικά – με την καρδιακή νόσο αλλά μειώνουν αρκετά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η συσχέτιση δεν είναι ξεκάθαρη αλλά ότι σίγουρα παίζει ρόλο το γεγονός ότι έχουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τον δείκτη φλεγμονής.
Τα αυγά μας δίνουν επίσης βιταμίνη Α, D και Ε. Αυτή η έρευνα μας δείχνει για άλλη μία φορά ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τη χοληστερίνη που παίρνουμε από την τροφή σε σχέση με τις καρδιαγγειακές νόσους και ότι τα αυγά είναι μία καλή επιλογή για να πάρουμε καθημερινά την καλή ποιότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε.
Πηγή: vita.gr

Η μονοσήμαντη στήριξη της υποψηφιότητας Κλίντον δημιουργεί κενό επικοινωνίας με την πλευρά Τράμπ αλλά και ανάγκη χάραξης νέας πορείας, αυτή τη φορά σε αχαρτογράφητα νερά.  Μέχρι τώρα οι προθέσεις Τράμπ στα βασικά θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι άδηλες, ενώ μηδενική είναι η σχέση της αριστερής κυβέρνησης στην Αθήνα με το νέο πρόεδρο, ώστε να υπάρχει μια κάποια γνώμη. Το μόνο που διαφαίνεται είναι μια διάθεση έντασης των σχέσεων με το Βερολίνο, εξομάλυνσης με τη Μόσχα και κτυπήματος του μουσουλμανικού τόξου. Ζητούμενο, έτσι, είναι τι θα κάνει με τον Ερντογάν με τον οποίο πολλά τον συνδέουν ( σε επίπεδο σημειολογίας και ύφους εξουσίας) αλλά και πολλά τον χωρίζουν, λόγω των μεγαλοϊδεατισμών του σουλτάνου. Πάντως η ομογένεια, που παρά τη στήριξη επωνύμων Ελληνο – αμερικανών στην Χίλαρι φαίνεται να κινήθηκε σε άλλη κατεύθυνση, αναμένεται να παίξει ρόλο γέφυρας. Εν τω μεταξύ Μαξίμου και Υπ. Εξωτερικών θα πρέπει να βρουν «άκρες» και βηματισμό.
Η σταθερή υποστήριξη της υπόθεσης του χρέους από τις ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα με ένταση πίεσης  στο Βερολίνο, η προώθηση λύσης στο Κυπριακό, η αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδος, η Ρωσική ανάμειξη στην Ανατολική Ευρώπη και η ενεργειακή συνεργασία Μόσχας – ΕΕ, η διατλαντική εμπορική σχέση είναι θέματα που «καίνε» την Αθήνα και όπου η νέα ηγεσία δεν έχει δώσει σημεία γραφής. Η διάθεση συνεννόησης με τη Ρωσία, η προώθηση πολιτικών οικονομικού προστατευτισμού, η αντι – μουσουλμανική ρητορική μπορεί και να δώσουν σημεία συνάφειες με τις εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας, ωστόσο ερώτημα παραμένει αν θα επιβεβαιωθούν. Άλλωστε το κατεστημένο των ΗΠΑ δεν μετακινείται με μια εκλογή ενός αντισυστημικού προέδρου.
Πάντως,  o νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει ευκαιρία για μια λογική αξιολόγηση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Μόσχας, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο πρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Σεργκέι Κατιρίν.
«Οι εκλογές τελείωσαν, και η ιδιαίτερα «λασπώδης» αμερικανική ρητορική κατά την προεκλογική εκστρατεία που υποκινήθηκε από τις αντιρωσικές κατηγορίες, τελείωσε. Νομίζω πως ο νέος πρόεδρος με ηρεμία και ψυχραιμία θα κοιτάξει τις σχέσεις μας, τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές», σημείωσε.
Νωρίτερα, μιλώντας στο Sputnik, ο πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών, Κάρτερ Πέιτζ, είπε πως οι εκλογές αυτές θα είναι η σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.
Το Βερολίνο από την πλευρά του παραμένει «παγωμένο» ώστε να δει πώς διαγράφονται εξελίξεις. Ενδεχόμενη υπαναχώρηση στα του οίκου των ΗΠΑ από την διοίκηση Τραμπ δίνει χώρο για το Βερολίνο να «παίξει» αποκλειστικά «μπάλα» μόνο του στην ΕΕ, χωρίς τις ενοχλητικές παρεμβάσεις νέο – κεϋνσιανού τύπου των αμερικανών. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν ο άτυπος οικονομικός πόλεμος (VW, Deusche Bank) που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό θα συνεχιστεί.





Σε ρύθμιση των στεγαστικών δανείων 120.000 δημοσίων υπαλλήλων προχωρά, μετά από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, μία ημέρα πριν την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση.

Με τις ρυθμίσεις που αφορούν 140.000 δάνεια εκτιμάται ότι στο 48% των δανείων θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του επιτοκίου κατά 2,3% και στο 1/3 περίπου αυτών θα υπάρξει επιπλέον και πάγωμα μέρους του κεφαλαίου. Στο 52% των υπολοίπων δανείων προβλέπεται να υπάρξει επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με προβλεπόμενη μεσοσταθμική μείωση του επιτοκίου που, για το τρέχον εξάμηνο, θα είναι της τάξεως του 1%. Σημειώνεται ότι το όφελος για τους δανειολήπτες θα κυμαίνεται από 150-300 ευρώ μηνιαίως.

Η ρύθμιση τίθεται σε εφαρμογή από τις 24 Νοεμβρίου και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2016. Εντός της ημέρας θα υπάρξει και αναλυτικότερη ανακοίνωση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
aftodioikisi.gr
Προβάδισμα Τραμπ - κερδίζει κρίσιμες πολιτείες
Σκηνικό ανατροπής καταγράφεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού με τις επιδόσεις του Ντόναλντ Τραμπ στη διαδρομή του για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου να διαψεύδουν εκτιμήσεις και προγνωστικά. 
Ο Τραμπ κατάφερε να κερδίσει το "swing state" της Φλόριντα (πολιτεία η οποία θεωρείται η μητέρα των μαχών), όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, σε μια μάχη η οποία κρινόταν για πολλή ώρα στο νήμα. Πέραν της Φλόριντα, από τις λεγόμενες "πολιτείες – κλειδιά", κέρδισε το Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα,  αλλά και το Ν. Χάμσαϊρ καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στην Χίλαρι Κλίντον. 
Από το ίδιο "γκρουπ" των αμφίρροπων πολιτειών η Χίλαρι Κλίντον κατάφερε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) να υπερισχύσει μόνο στην πολιτεία της Βιρτζίνια. 
Τα λεγόμενα "swing states" (ήτοι αυτά που αμφιταλαντεύονται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και παραδοσιακά κρίνουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών) είναι αυτά που εκτιμάται πως θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα.
Μένουν ακόμη η Αριζόνα, η Άιοβα και η Πενσιλβανία. 
Παρά το γεγονός ότι η βραδιά ξεκίνησε με την Κλίντον να έχει ένα μικρό προβάδισμα, όσο περνάει η ώρα τα περιθώρια στενεύουν με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκτά υπεροχή τόσο σε επίπεδο πολιτειών όσο και σε αριθμό εκλεκτόρων. 
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πολιτείες στις οποίες έχουν ανοίξει μέχρι τώρα οι κάλπες με βάση τις εκτιμήσεις η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να επικρατεί σε Βερμόντ (3 εκλέκτορες),  Ιλινόι (20 εκλέκτορες), Νιου Τζέρσευ (14 εκλέκτορες), Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), Rhode Island (4 εκλέκτορες), Delaware (3 εκλέκτορες) αλλά και την Washington (3 εκλέκτορες), τη Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), New Mexico (5), Βιρτζίνια (13), Κολοράντο (9), Καλιφόρνια (55), Όρεγκον (7).
Την ίδια στιγμή ο Τραμπ φαίνεται να κερδίζει Ιντιάνα (11 εκλέκτορες), Κεντάκυ (8 εκλέκτορες), Δυτική Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες), Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), Μισισίπι (6 εκλέκτορες) και Τεννεσί (11 εκλέκτορες), αλλά και Ν. Καρολίνα (9 εκλέκτορες), Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), Κάνσας (6 εκλέκτορες), Νεμπράσκα (5 εκλέκτορες), Wyoming (3 εκλέκτορες), Βόρεια (3 εκλέκτορες) και Νότια Ντακότα (3 εκλέκτορες), Arkansas (η θεωρούμενη πολιτεία του Μπιλ Κλίντον με 6 εκλέκτορες), Τέξας (38), Λουιζιάνα (8 εκλέκτορες), Μοντάνα (3), Μιζούρι (10), Οχάιο (18), Άινταχο (4), Γιούτα (6), Τζώρτζια (16). 
Οι κάλπες στις ΗΠΑ άρχισαν να κλείνουν στη 01.00 ώρα Ελλάδος (διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί έως τις 08.00 το πρωί) σηματοδοτώντας έτσι το τέλος σε έναν μαραθώνιο προεκλογικό αγώνα ο οποίος διήρκησε 23 μήνες και μας έφερε στη σημερινή ημέρα και στην ανάδειξη του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. 
Ξένα πρακτορεία τόνιζαν ότι η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, του Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και την Πενσιλβανία. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.
Τα τελευταία προγνωστικά έδιναν προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα μάλιστα με τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters η υποψήφια των δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, είχε περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. 
Το σκηνικό αυτό για την ώρα έχει πλήρως ανατραπεί καθώς η πιθανότητα του 90% για την είσοδο στον Λευκό Οίκο πλέον αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι που έχει τρομάξει τους επενδυτές με αποτέλεσμα τα futures του Dow Jones να καταγράφουν πτώση 750 μονάδων, το δολάριο να υποχωρεί κατά 3,2%, το πετρέλαιο να καταγράφει πτώση άνω του 3% και το πέσο να βυθίζεται κατά 11%. 
capital.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!