Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Οι διαδικτυακές αυτοκρατορίες έρχονται και φεύγουν. Κάποτε τα "πρώτα" ονόματα ήταν το Alta Vista και το Netscape.
Τι εννοείτε όταν λέτε, ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ αυτά τα ονόματα;
Υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό και με το Facebook;
Κάτι τέτοιο είναι σχετικά απίθανο, λέει ο Todd Wasserman σε άρθρο του στο mashable.com.
"Το Facebook δε θα φύγει ποτέ εντελώς από τη διαδικτυακή σκηνή. Ωστόσο, το Facebook του 2024 θα είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό. Πρώτα απ’ όλα η εταιρεία θα συνεχίσει να εξελίσσεται και από ένα κοινωνικό μέσο δικτύωσης θα μεταμορφωθεί σε μια πιο παραδοσιακή εταιρεία μέσων ενημέρωσης" λέει ο ίδιος.
Αρκετές μακροπρόθεσμες τάσεις θα οδηγήσουν σε αυτό το μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου μικρότερων, ιδιωτικών δικτύων, των αναδυόμενων πλατφορμών και της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Προσαρμογή στο περιβάλλον των κινητών

Η αλλαγή από τα desktop στο περιβάλλον των έξυπνων κινητών τηλεφώνων φαίνεται ότι έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή τουλάχιστον στο πώς ορίζουν τη συμπεριφορά τους.
Πριν από μερικά χρόνια, οι νέοι θεωρούνταν "επιδειξίες" που δεν είχαν καμία αναστολή και καθόλου επιφυλάξεις για το γεγονός ότι μοιράζονταν τα προσωπικά τους δεδομένα με τον κόσμο "εκεί έξω".
Η κινητή τηλεφωνία το άλλαξε αυτό. Πλέον οι νέοι χρήστες είναι πολύ προστατευτικοί σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητά τους.
Σχεδόν ταυτόχρονα, το Facebook μετατράπηκε σε κάτι σαν την νεανική έκδοση του LinkedIn, όμως είναι ένας χώρος που δεν απαιτεί πολλή προσοχή.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι 20αρηδες χρησιμοποιούν το Facebook περισσότερο από τους έφηβους και οι ακόμη πιο νέοι, ακόμη λιγότερο.
Όπως έχει πει και ο Mark Zuckerberg, το Snapchat κατάφερε να ανταποκριθεί στην ανάγκη της αγοράς για πιο προσωπικές αλληλεπιδράσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Το Messenger είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που βγήκε τον Αύγουστο του 2011. Δεν θεωρήθηκε όμως από την αρχή ένα υποκατάστατο των γραπτών μηνυμάτων. Άλλωστε, αν κάποιος δεν ήταν φίλος σου στο Facebook, δε μπορούσες να του στείλεις μήνυμα.
Το Facebook όμως προσαρμόστηκε και σε αυτό. Άλλωστε τι είναι το Facebook, αν όχι ένας τρόπος για να συνδέεσαι με άλλους;
Στο μέλλον θα αναμένουμε όλο και περισσότερες εφαρμογές, όπως η Paper, που παρουσίασε πρόσφατα η εταιρεία.

Τα επόμενα 10 χρόνια

Κοιτώντας προς το μέλλον, οι περισσότεροι οραματίζονται ένα διαδικτυακό κόσμο, που θα κουβαλά κανείς μαζί του στο κινητό του τηλέφωνο ή στο tablet, και όχι στα desktop.
Το eMarketer προβλέπει ότι μέχρι το 2017, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα χρησιμοποιούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι 1,75 δισεκατομμύρια.
Το Facebook θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ως μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης, βγάζοντας εφαρμογές που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες της αγοράς.
Οι ανάγκες αυτές μπορεί να περάσουν, μάλιστα, από την κινητή τηλεφωνία στους "φορετούς" (και όχι απλά φορητούς) υπολογιστές. Το Facebook υπάρχει ήδη στο Google Glass. Κι αν τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches) "πιάσουν", το Facebook θα θέλει να είναι πρωτοπόρος και εκεί.
Επίσης, δε θα προσφέρει τις υπηρεσίες του μόνο στους "πλούσιους". Τον περασμένο Ιούλιο το Facebook ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή Facebook For Every Phone είχε φτάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες. Τα δισεκατομμύρια καταναλωτών όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν μια αγορά-στόχο της εταιρείας. Θυμηθείτε το νούμερο που αναφέραμε πιο πάνω: 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες μέχρι το 2017.
Με άλλα λόγια, λόγω της ανάπτυξης νέων πλατφορμών για κινητά τηλέφωνα και την ολοένα αυξανόμενη παρουσία τους στις αναπτυσσόμενες χώρες, το Facebook θα προσαρμοστεί ανάλογα, σε πολλές διαφορετικές μορφές.

Μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης

Τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Facebook ήταν κυρίως ένας τρόπος για να συνδέεται κανείς με τους φίλους του.
Την επόμενη δεκαετία, καθώς ανταγωνίζεται με άλλα μέσα όπως το Twitter, Google+ κ.ά, το Facebook θα πρέπει να προσφέρει κάτι παραπάνω.
Μία πιθανότητα είναι η δημιουργία περιεχομένου, όπως τηλεοπτικά προγράμματα, όσο κι αν η εταιρεία προς το παρόν το αρνείται, κάτι που αναπόφευκτα θα το οδηγήσει να χάσει την "ταυτότητά" του ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
news.gr
Αυστραλοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα άστρο πραγματικό «μαθουσάλα», που εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 13,6 δισεκατομμυρίων ετών και θεωρείται το αρχαιότερο που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν. Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη «βρεφική» φάση του σύμπαντος, λίγο μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» της δημιουργίας του.
Οι ερευνητές της Σχολής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Κανμπέρα, με επικεφαλής τον Στέφαν Κέλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω άστρο βρίσκεται στο δικό μας γαλαξία, σε απόσταση μόλις 6.000 ετών φωτός από τη Γη.
Τα προηγούμενα άστρα που κατείχαν έως τώρα το ρεκόρ του αρχαιότερου γνωστού στο σύμπαν, είχαν ηλικία περίπου 13,2 δισεκατομμυρίων ετών και είχαν παρατηρηθεί από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αστρονόμους το 2007 και 2013 αντίστοιχα.
Με δεδομένο ότι το σύμπαν εκτιμάται πως έχει ηλικία περίπου 13,8 δισ. ετών, ο νέος κάτοχος του ρεκόρ «γηρατειών» δημιουργήθηκε μόλις 200 εκατ. χρόνια μετά το «Μπιγκ Μπανγκ».
Το διακριτικό χαρακτηριστικό που προδίδει την μεγάλη ηλικία του συγκεκριμένου άστρου, είναι η παντελής απουσία ανιχνεύσιμου σιδήρου (χημικό αποτύπωμα) στο φάσμα του φωτός που εκπέμπεται από το άστρο. Όσο λιγότερο σίδηρο περιέχει ένα άστρο, τόσο αρχαιότερο είναι. Το συνολικό επίπεδο σιδήρου στο σύμπαν αυξάνει διαχρονικά, καθώς νέες γενιές άστρων σχηματίζονται και πεθαίνουν.
Στο συγκεκριμένο άστρο, σύμφωνα με τον Στέφαν Κέλερ, «η ποσότητα σιδήρου είναι λιγότερη από το ένα εκατομμυριοστό εκείνης του Ήλιου μας και τουλάχιστον 60 φορές μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο γνωστό άστρο. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι το άστρο είναι το αρχαιότερο που έχει ποτέ βρεθεί».
Το άστρο ανακαλύφθηκε με το τηλεσκόπιο SkyMapper (Χαρτογράφος του Ουρανού) του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο μιας πενταετούς μελέτης για να δημιουργηθεί ο πρώτος ψηφιακός «χάρτης» του ουρανού του νοτίου ημισφαιρίου. Η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε από το Μαγγελανικό Τηλεσκόπιο στη Χιλή.
Το άστρο πιστεύεται ότι σχηματίστηκε από υλικό που προήλθε από έναν υπερκαινοφανή αστέρα (σούπερ νόβα) χαμηλής ενέργειας, δηλαδή από ένα προϋπάρχον άστρο, που είχε μάζα περίπου 60 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας. Αυτού του είδους οι σούπερ νόβα θεωρείται ότι έπαιξαν ζωτικό ρόλο στη δημιουργία των άστρων και, σε επόμενο στάδιο, των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παλιότερα το να ήταν κάποιος αριστερόχειρας, θεωρούνταν ως «λάθος» της φύσης. Μάλιστα σε πολλούς πολιτισμούς της αρχαιότητας, η τάση προς την χρήση των αριστερών μελών του σώματος αποτελούσε σημάδι «διαβολικό» !
Ευτυχώς, με το πέρασμα των αιώνων η αδικία αυτή προς τους αριστερόχειρες διορθώθηκε και πλέον δεν αντιμετωπίζονται ως κάτι… σατανικό.
Οι περισσότεροι από εμάς ίσως γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τους ανθρώπους που προτιμούν να χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι από το δεξί, όμως υπάρχουν και άλλα τα οποία θα μάθουμε μαζί διαβάζοντας τα παρακάτω.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια, οι αριστερόχειρες:
- Διαθέτουν καλύτερη τρισδιάστατη αντίληψη και μπορούν να ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
- Προσαρμόζουν πιο εύκολα την όρασή τους και μπορούν να δουν καλύτερα κάτω από το νερό.
- Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η ανάρρωσή  τους είναι ταχύτερη.
- Οι αϋπνίες φαίνεται να τους προτιμούν.
- Τρομάζουν πιο εύκολα και τους ταλαιπωρεί περισσότερο το μετατραυματικό στρες.
- Ζουν κατά μέσο όρο εννέα χρόνια λιγότερο σε σχέση με τους δεξιόχειρες.
- Έχουν ταλέντο στην αρχιτεκτονική, την μουσική, τις εφαρμοσμένες επιστήμες και γενικά στα δημιουργικά επαγγέλματα.
- Διαθέτουν εξαιρετική μνήμη.
- Οι περισσότεροι αριστερόχειρες  ζωγραφίζουν φιγούρες που βλέπουν προς τα δεξιά.
- Οι άνδρες έχουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν αριστερόχειρες.
- Η δυσαρθρία και η δυσλεξία εμφανίζονται συχνότερα στους αριστερόχειρες, ειδικότερα σε όσους έχουν εξαναγκασθεί να αλλάξουν χέρι γραψίματος στην παιδική τους ηλικία.
- Οι αριστερόχειρες τείνουν συχνά να είναι… «άσοι» στο τένις, στο μπέιζμπολ, την κολύμβηση και την ξιφασκία.
- Οι αριστερόχειρες έχουν λιγότερη ανοχή στο αλκοόλ, εξαιτίας του πιο ευάλωτου στο ποτό δεξιού μέρους του εγκεφάλου.
- Οι αριστερόχειρες εισέρχονται στην εφηβεία 4 με 5 μήνες νωρίτερα από τους δεξιόχειρες.
Ο Leonardo DaVinci, ο Michelangelo, ο Picasso, ο Ludwig van Beethoven, ο Jimmi Hendrix, ο Kurt Cobain, ο Bob Dylan, ο David Bowie, ο Paul McCartney, ο Isaac Newton, ο Αριστοτέλης, αποτελούν μερικά παραδείγματα από την μακρά λίστα των διάσημων αριστερόχειρων.
echoes.gr
Ένα σοβαρό θέμα που μας αφορά όλους μας είναι η εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων. Πιο απλά η ανακύκλωση.
Και μπορεί στην Ελλάδα να βρίσκεται σε ένα αρκετά ικανοποιητικό στάδιο, σε άλλες χώρες όμως οι μέθοδοι ανακύκλωσης είναι περισσότερο προηγμένοι και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά.
Στην Σουηδία καταφέρνουν να απαλλαγούν από τα απορρίμματα και ταυτόχρονα να… ζεσταθούν. Τα σκουπίδια των κατοίκων προσφέρουν θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια η οποία μάλιστα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του 1/4 των νοικοκυριών της χώρας. Η μέθοδος αυτή είναι συμφέρουσα και για την γειτονική Νορβηγία αφού όταν στην Σουηδία «ξεμείνουν» από σκουπίδια αγοράζουν όσα χρειάζονται από τους γείτονές τους.
Στην Ιταλία η νομοθεσία σχετικά με την ανακύκλωση και τη καθαριότητα είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ρώμη, όπου οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους. Τα ανακυκλώσιμα τα τοποθετούν στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε απόσταση 500 μέτρων έξω από τα σπίτια τους. Σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και μπορεί να φτάσουν τα 619 ευρώ.
Στο Βέλγιο το οποίο έχει μεγάλη ιστορία στην αυτοκινητοβιομηχανία, το ποσοστό ανακύκλωσης στη διάλυση των αυτοκινήτων φτάνει στο 91%. Ο στόχος είναι να αγγίξει το 95% έως το 2015. Μόλις ένα αυτοκίνητο ανακυκλωθεί, τα απόβλητα του τεμαχισμού του αποτελούν ένα δύσκολο στην επεξεργασία του υλικό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά υλικά. Η τεχνική μηχανικού διαχωρισμού είναι αυτή που καθιστά δυνατή την ανάκτηση χρήσιμων πρώτων υλών από τα απόβλητα παλιών αυτοκινήτων.
Στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, στην Ιαπωνία που διακρίνεται για την τεχνολογία της, τα ηλεκτρονικά απορρίμματα δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα. Εδώ και 10 χρόνια οι αρχές έχουν θεσπίσει έναν νόμο  που υποχρεώνει όλους τους κατασκευαστές αλλά και τους καταναλωτές να διαχειρίζονται τις παλιές οικιακές τους συσκευές. Για να πετάξουν μία παλιά συσκευή πρώτα πληρώνουν το «τέλος ανακύκλωσης». Το κόστος εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της συσκευής (π.χ. για μία τηλεόραση το κόστος είναι 14 ευρώ, ενώ για ένα ψυγείο 24 ευρώ). Αμέσως μετά μεγάλες εταιρείες τεμαχίζουν τις συσκευές σε μικρότερα κομμάτια έτοιμα για ανακύκλωση.
Στον Καναδά πρωτοτυπούν βρίσκοντας απλές και ενδιαφέρουσες λύσεις. Για παράδειγμα, τα παλιά ελαστικά γίνονται και πάλι απαραίτητα αφού χρησιμοποιούνται σε κατασκευές για παιδικές χαρές. Επίσης, αναμειγνύονται με την άσφαλτο ώστε να κατασκευαστεί εκ νέου το οδόστρωμα. Όσο για τις γόπες των τσιγάρων; Πρόσφατα ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Vancouver με ειδικούς κάδους για την συλλογή τους, οι οποίες θα μετατρέπονται σε διάφορα άλλα προϊόντα.
echoes.gr
Tα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και μας αποκαλύπτουν όλο τους το μεγαλείο αιώνες τώρα. Ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο αλλά και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.
Στην θέα των ιερών βράχων μένεις έκθαμβος από την μεγαλοπρέπεια του γιγάντιου πέτρινου συμπλέγματος. Πώς όμως σχηματίστηκαν οι «πύργοι» όπως τους αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής;
Γεωλόγοι και ιστορικοί από όλον τον κόσμο έχουν αναζητήσει από παλιά την απάντηση χωρίς να έχει δοθεί ακόμη απόλυτα τεκμηριωμένη εξήγηση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές από αρχαίους Έλληνες ιστορικούς και γενικά καμία πληροφορία από αρχαίες πηγές.
Η θεωρία του Γερμανού καθηγητή της γεωλογίας Alfred Philippson εξακολουθεί να είναι η περισσότερο αποδεκτή. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι την εποχή που η Θεσσαλία καλυπτόταν από νερό, έπεφταν στην υδάτινη έκταση της μεγάλες πέτρες και ασβεστολιθικά πετρώματα από ένα μεγάλο ποταμό.
Με αυτά τα υλικά δημιουργήθηκε ένας δελτοειδής συμπαγής κώνος, που όταν τελικά έφυγαν τα νερά, αυτός παρέμεινε στην θέση του. Κατά τον Τριτογενή Αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι οροσειρές με κορμό την οροσειρά της Πίνδου, ο κώνος αποκόπηκε από την συμπαγή του μάζα δημιουργώντας μικρότερους και ανάμεσά τους την κοιλάδα του Πηνειού ποταμού. Οι επόμενες γεωλογικές μεταβολές κυρίως με την διάβρωση από τον άνεμο και την βροχή, έδωσαν στους κώνους την σημερινή τους μορφή.
Άξιο  θαυμασμού το πώς χτίστηκαν οι μονές πάνω στους επιβλητικούς βράχους. Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν με πολλή δεξιοτεχνία κατά τον 14ο αιώνα. Από τότε ορθώνουν το ανάστημά τους στις κορυφές των βράχων δίνοντας την εντύπωση ότι αποτελούν το φυσικό τους τελείωμα. Η ανάβαση παλαιότερα γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα στους βράχους, με δίχτυ και αργότερα με ανεμόσκαλες. Σήμερα οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, εξασφαλίζοντας μία άνετη και ασφαλή ανάβαση στα μοναστήρια.
Χειρόγραφα, αργυρές λειψανοθήκες, Ευαγγέλια, φορητές εικόνες, Σταυροί με Τίμιο Ξύλο καθώς και πολύτιμα βυζαντινά έγγραφα είναι κάποια από τα μουσειακά εκθέματα, που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει.
Τα Μετέωρα, έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μέσα από αυτή την κληρονομιά, μοναχοί πορεύονται αιώνες τώρα ακολουθώντας τα βήματα των πρώτων Πατέρων τους, σμιλεύοντας την πίστη τους με ταπεινοσύνη και προσευχή, ενώ πλήθος προσκυνητών κατακλύζει το μοναδικό δημιούργημα της φύσης.
echoes.gr
Ένας νέος πονοκέφαλος προστέθηκε στην ΠΑΕ Ηρακλής και ήρθε από την Διοίκηση του Καυτανζογλείου Σταδίου, η οποία κάνει έξωση στον "γηραιό" για 65.115 ευρώ.
Η διοίκηση του Καυτανζογλείου προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης μισθώσεως που υπάρχει με την με την ΠΑΕ έπειτα από συμφωνητικό που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές στις 22 Ιουλίου του 2013.
Βάσει του συμφωνητικού ο Ηρακλής θα έπρεπε να καταβάλει το 15% των εισπράξεων μετά από κάθε εντός έδρας παιχνίδι με μίνιμουμ τα 2.500 ευρώ εντός 48 ωρών, ενώ αν το παιχνίδι είναι βραδινό, τότε στο ποσό προστίθενται 3.000 ευρώ επιπλέον για την χρήση των προβολέων.
Αυτή τη στιγμή το ποσό που οφείλεται συνολικά από την ΠΑΕ είναι 39.445,01 ευρώ, καθώς όπως προκύπτει από την καταγγελία της σύμβασης, ο Ηρακλής δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ στο Καυτανζόγλειο από το καλοκαίρι.
Επίσης, η ΠΑΕ Ηρακλής χρωστάει και άλλα 25.670,55 από την περσινή περίοδο. Έτσι, το συνολικό ποσό φτάνει τα 65.115 ευρώ.

http://www.seleo.gr

Με το πέρασμα των χρόνων και τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς της ζωής, ο άνθρωπος έχει καταφέρει να ζει όλο και περισσότερο, αυξάνοντας το προσδόκιμο όρο ζωής.
Αυτό μπορεί να το καταλάβει εύκολα κανείς, βλέποντας τα ποσοστά των υπεραιωνόβιων σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Το 1840 υπήρχαν 90 υπεραιωνόβιοι στις ΗΠΑ –ένας για κάθε 189.000 ανθρώπους- σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται η KaitlynWells στο nautil.us.
Σήμερα, στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότεροι από 53.000, μετατρέποντας την παραπάνω αναλογία σε έναν για κάθε 5.800 κατοίκους.
Πώς όμως το καταφέρνουν αυτό;
Ο συγγραφέας Dan Buettner αφιέρωσε 12 χρόνια, κάνοντας έρευνα σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά μακροζωίας των κατοίκων τους, και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «μπλε ζώνες».
«Η μακροζωία είναι το αποτέλεσμα πολλών, μικρών και μακροπρόθεσμων πραγμάτων» λέει ο ίδιος.
Όσοι θέλετε να μάθετε μερικά από τα μυστικά, που «ανακάλυψε» ο ίδιος κατά τη διάρκεια των ερευνών του και κατέγραψε στα βιβλία του «The Blue Zones (2009) και Thrive (2010)… συνεχίστε το διάβασμα…

Ικαρία, Ελλάδα: Απολαύστε έναν υπνάκο μετά το τσάι σας

Όσοι κατοικούν σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί, έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν την ηλικία των 90 χρόνων, σε σχέση με όσους κατοικούν στις ΗΠΑ.
Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Ικαρίας συνηθίζουν να παίρνουν έναν υπνάκο το μεσημέρι (το 90% αυτών, σύμφωνα με μια έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Cardiology Research and Practice). Κανένας από όσους ακολουθούσαν αυτήν την τακτική δεν εμφάνιζε συμπτώματα κατάθλιψης, κάτι που παρατηρήθηκε σε πολλούς από όσους δεν κοιμούνταν το μεσημέρι.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, που εξέτασε τη συμπεριφορά των Ελλήνων σε σχέση με τον ύπνο, βρήκε ότι όσοι κοιμόντουσαν για τουλάχιστον 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εμφάνιζαν κατά 37% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές ασθένειες, συγκριτικά με όσους δεν ακολουθούσαν αυτή τη συνήθεια.

Πέρα από την καλή σχέση τους με το… Μορφέα, ένα ακόμη «μυστικό μακροζωίας» των κατοίκων της Ικαρίας είναι το τσάι από βότανα.
Το παραδοσιακό ελληνικό τσάι περιέχει μέντα, η οποία καταπολεμά την ουλίτιδα και τις γαστρεντερικές διαταραχές, δεντρολίβανο, που κάνει καλό στην ουρική αρθρίτιδα και αρτεμισία που κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος.
Πολλές ποικιλίες τσαγιού στο νησί περιέχουν ακόμη ήπια διουρητικά, τα οποία θεραπεύουν την υπέρταση.
Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί στην Ικαρία τα ποσοστά καρδιαγγειακών νόσων είναι μειωμένα στο μισό, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Οκινάουα, Ιαπωνία: Διατηρείτε καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους σας

Η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο όρο ζωής στον κόσμο (γύρω στα 83 έτη), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μακροζωίας στη χώρα αποτελούν οι κάτοικοι της Οκινάουα, οι οποίοι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 χρόνια, σε σχέση με τους Αμερικανούς.
Ο Buettner το αποδίδει αυτό στις κοινωνικές σχέσεις και δίκτυα που διατηρούν οι άνθρωποι εκεί. Οι κάτοικοι της Οκινάουα παραμένουν πιστοί στην παραδοσιακή, ιαπωνική κουλτούρα και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων φιλίας (ονομάζονται moais), οι οποίες προσφέρουν συναισθηματική και κοινωνική στήριξη.

Οι «moais» αναπτύσσονται και καλλιεργούνται στην εφηβεία και τα «συμβαλλόμενα μέρη» γίνονται έμπιστοι φίλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Σύμφωνα με μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο Social Science & Medicine, και η οποία μελέτησε την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων της Ιαπωνίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσοι δεν ήταν παντρεμένοι αλλά διατηρούσαν κοινωνικές συναναστροφές ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο στρες.
Φροντίστε λοιπόν να διατηρήσετε φίλους στη ζωή σας και θα είστε πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Loma Linda, Καλιφόρνια: Να τρώτε λαχανικά

Σχεδόν 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες βρίσκεται η Loma Linda, όπου η αναλογία των ηλικιωμένων άνω των 85 χρόνων είναι περισσότερο από διπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Καλιφόρνια.
Σχεδόν οι 4 στους 10 κατοίκους της περιοχής είναι Αντβεντιστές της 7ης Ημέρας, οι οπαδοί της οποίας ζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική ομάδα στις ΗΠΑ.
Η πίστη τους προάγει την υγιεινή ζωή, αποθαρρύνοντας το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και ενισχύοντας την άσκηση και τις σωματικές δραστηριότητες.
Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 73.000 Αντβεντιστών σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Όσοι ήταν χορτοφάγοι εμφάνισαν 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη και νεφρικές διαταραχές, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, οι γυναίκες χορτοφάγοι της ίδιας θρησκευτικής ομάδας ζούσαν 4 χρόνια παραπάνω, ενώ οι άντρες 7 περισσότερο από τους υπόλοιπους Καλιφορνέζους.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, φρούτων, φυτικών ινών, πράσινης σαλάτας και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (όπως αυτά που περιέχει ο άγριος σολομός, το ηλιέλαιο και το φυστικοβούτυρο) σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας.

Νικόγια, Κόστα Ρίκα: Πίνετε χυμούς

Ένας άντρας ηλικίας 60 ετών στη Νικόγια, έχει διπλάσιες πιθανότητες να φτάσει τα 90 σε σχέση με κάποιον που ζει στη Γαλλία, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ.
Οι κάτοικοι της Νικόγια συνηθίζουν να τρώνε το «μεγάλο» τους γεύμα το πρωί και το μικρότερο το βράδυ, κάτι που σύμφωνα με τον Buettner τους βοηθά να αποφεύγουν το υπερβολικό φαγητό.
«Οι κάτοικοι των “μπλε ζωνών” τρώνε πολύ φαγητό, όμως το “κλειδί” είναι ότι το φαγητό τους είναι χαμηλότερη θερμιδικής αξίας» λέει ο ίδιος.

Τα τροπικά φρούτα, που έχουν λίγες θερμίδες, αποτελούν τη βάση των γευμάτων στη Νικόγια. Πορτοκάλια, λεμόνια και μια μεγάλη ποικιλία από μπανάνες είναι μερικά από αυτά.
Οι κάτοικοι της Νικόγια τρώνε ακόμη μερικά πολύ ιδιαίτερα φρούτα όπως: τα maroñon, ένα κοκκινωπό φρούτο που περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τα anona, που μοιάζουν με αχλάδια και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σαρδηνία, Ιταλία: Ρίξτε το στο περπάτημα


Η Σαρδηνία έχει ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό υπεραιωνόβιων. Στο μεσογειακό αυτό νησί οι βοσκοί συνήθιζαν να περπατούν πολύ μεγάλες αποστάσεις, μέχρι και 8 χιλιόμετρα την ημέρα σε δύσβατα μέρη για να ταΐσουν τα κοπάδια τους.
news.gr
Εννέα χρήσιμες συμβουλές
Σίγουρα θα έχει τύχει να κοπείτε στο ξύρισμα είτε λόγω απροσεξίας, είτε βιασύνης ή ακόμα και επειδή το ξυραφάκι είναι καινούργιο και οι λεπίδες του είναι πολύ κοφτερές. Τι κάνετε λοιπόν για να σταματήσετε την αιμορραγία; Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πανικοβάλλεστε, αφού μπορείτε πολύ απλά και γρήγορα να λύσετε το πρόβλημα ακολουθώντας έναν από τους παρακάτω τρόπους.

1ος τρόπος – Κρύο νερό ή παγάκι:

Ρίξτε κρύο νερό ή τρίψτε την περιοχή με ένα παγάκι μέχρι να λιώσει και θα δείτε πως το αίμα θα σταματήσει να τρέχει, διότι το παγωμένο νερό προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και επομένως την γρήγορη πήξη του αίματος.

2ος τρόπος – Ζεστό νερό:

Το ζεστό νερό θα καυτηριάσει ουσιαστικά την περιοχή και θα σταματήσει την αιμορραγία. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βρέξετε μια πετσέτα με ζεστό νερό και να την ακουμπήσετε σταθερά πάνω στην περιοχή, χωρίς να την τρίβετε. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μερικές φορές μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

3ος τρόπος – Απλά εφαρμόζοντας πίεση:

Το αίμα θα σταματήσει να τρέχει μόνο και μόνο με λίγη πίεση. Επομένως, απλά πατήστε ένα καθαρό πανί πάνω από την πληγή και κρατήστε το σταθερά εκεί για ένα λεπτό.

4ος τρόπος – Σταγόνες ματιών:

Έχουν την τάση να επιβραδύνουν την αιμορραγία, διότι προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

5ος τρόπος – Βαζελίνη ή Lip Balm ή Liposan:

Απλώνοντας μια μικρή στρώση από ένα από τα παραπάνω δημιουργείτε ένα φιλμ προστασίας που αποτρέπει και την δημιουργία σημαδιού.

6ος τρόπος – Στοματικό διάλυμα:

Το στοματικό διάλυμα περιέχει αλκοόλ το οποίο δρα ως στυπτικό και σταματά τη ροή του αίματος, επουλώνοντας πιο γρήγορα την πληγή.

7ος τρόπος – Αποσμητικό:

Τα περισσότερα αποσμητικά περιέχουν χλωριούχο αργίλιο, το οποίο όχι μόνο «μπλοκάρει» τους ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά συστέλλει και τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να σταματήσει το αίμα.

8ος τρόπος – Βάλτε λίγη ζάχαρη:

Μια κουταλιά ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει ένα μικρό κόψιμο να σταματήσει να τρέχει αίμα. Η ζάχαρη ενεργεί επίσης ως απολυμαντικό και σκοτώνει τα βακτήρια που μπορεί να εμφανιστούν στην πληγή. Επομένως, ρίξτε μερικούς κόκκους στην πληγή και σφραγίστε την. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί και το πιπέρι καγιέν ή το μαύρο πιπέρι.

9ος τρόπος – Πάστα από ασπιρίνη:

Δημιουργώντας μια πάστα ασπιρίνης, διαλύοντας ένα δισκίο σε ένα ποτήρι νερό και εφαρμόζοντας την με τη βοήθεια ενός βαμβακιού πάνω στην πληγή, μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία, ενώ παράλληλα θα καθαρίσετε και θα απαλύνετε το δέρμα σας από το ξύρισμα.
 
Μια μακάβρια ιδέα είχε μια μαθήτρια Γυμνασίου από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Πόζαρε δίπλα... στη σορό ενός άνδρα και στη συνέχεια ανέβασε τη φωτογραφία στο Instagram!

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια εκδρομής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο τμήμα Βιολογίας της σχολής. 

Να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι είχαν απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων, ωστόσο η κοπέλα παρέβλεψε τις οδηγίες και κατάφερε να τραβήξει την φωτογραφία.


Έχετε smartphone με λειτουργικό Android και δεν γνωρίζετε ποιες εφαρμογές θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένες;

Yπάρχει λύση καθώς σήμερα θα δείτε τις 10 καλύτερες και πιο νέες εφαρμογές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο Google Play...





http://www.whos.gr 
Tο ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για το Διάστημα. Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, καθώς αποτελείται από νερό κατά το 60%, τα υγρά ανεβαίνουν στον θώρακα και στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να ατροφούν τα πόδια, να πρήζεται το πρόσωπο και να αυξάνεται η ενδοκρανιακή πίεση.
«Το κεφάλι σου το αισθάνεσαι πρησμένο», λέει στον Κένεθ Τσανγκ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτης της NASA, μέλος τεσσάρων αποστολών σε διαστημικά λεωφορεία. «Είναι σαν να έχεις κρεμαστεί ανάποδα για δύο λεπτά» προσθέτει.
Η NASA ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη μελέτη των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο οργανισμός του ανθρώπου στο Διάστημα, καθώς προγραμματίζει το ιερό δισκοπότηρο της εξερεύνησης του Διαστήματος: το ταξίδι στον Αρη, το οποίο θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 2030. Αν μάλιστα ευοδωθούν οι προσπάθειες αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών δεν αποκλείεται να γίνει πολύ νωρίτερα.
Το ταξίδι στον Αρη θα χρειαστεί τουλάχιστον δυόμισι χρόνια παραμονής στο Διάστημα, ενώ το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι οι 438 ημέρες του Ρώσου Βαλέρι Πολιακόφ.
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη πτήση πολλά ιατρικά προβλήματα είναι ήδη γνωστά - η αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου λόγω της κοσμικής ακτινοβολίας, η αραίωση της πυκνότητας των οστών κ.λπ. - αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να εκπλήσσονται με νέα θέματα που έρχονται στο φως κατά την παραμονή αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Για παράδειγμα, το 2009 οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αρκετοί αστροναύτες παρουσιάζουν πρεσβυωπία λόγω της έλλειψης βαρύτητας. Αυτό διαπίστωσε πρώτος ο Μάικλ Μπάρατ, αστροναύτης και γιατρός της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όταν κατάλαβε ότι δεν έβλεπε καλά σε κοντινή απόσταση. Με διάφορα τεστ στον Μπάρατ και σε ένα άλλο μέλος του πληρώματος διαπιστώθηκε ότι είχαν αναπτύξει πρεσβυωπία, καθώς κάτι πίεζε τους βολβούς των ματιών τους, ενδεχομένως λόγω της υψηλής πίεσης που ασκεί στον εγκέφαλο το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Για να μελετήσει προσεκτικά όλα τα ιατρικά ζητήματα, γνωστά και άγνωστα, ενόψει της αποστολής στον Αρη, η NASA ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως το 2024. Εκεί θα στείλει για έναν χρόνο, το 2015, τον Σκοτ Κέλι, δίδυμο αδελφό του Μαρκ Κέλι, ο οποίος έχει ήδη περάσει δύο περιόδους έξι μηνών στο Διάστημα. Η NASA θα συγκρίνει την υγεία των δύο αδελφών ως μέρος του πειράματος.
Οι ειδικοί θέλουν να δουν αν ο ένας χρόνος παραμονής έχει μεγαλύτερη επίδραση στο σώμα από ό,τι το εξάμηνο. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ταξιδιού του Κέλι, λέει ο Τζον Τσαρλς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρώπινων ερευνών της NASA, που έχει σχεδιάσει τα ιατρικά πειράματα της αποστολής. «Είναι πιθανό, μετά το αρχικό σοκ, ο οργανισμός να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση, για παράδειγμα όσον αφορά την όραση και την πυκνότητα των οστών» εξηγεί ο Τσαρλς.

Το πείραμα
Σε προσομοίωση μιας αποστολής στον Αρη, έξι Ρώσοι πέρασαν 17 μήνες κλεισμένοι σε ψεύτικο διαστημόπλοιο. Οι τέσσερις εκδήλωσαν ψυχολογικές διαταραχές.
Οι σολομοί χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία της γης για να επιστρέψουν στα ποτάμια, απ’ όπου κατάγονται, διανύοντας έτσι τεράστιες αποστάσεις, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

“Οι εξαιρετικές ικανότητες πλοήγησης, οι οποίες είναι εμφανείς σε πολλούς υποθαλάσσιους μετανάστες μεγάλων αποστάσεων” πιθανόν είναι αποτέλεσμα χρήσης μαγνητικών πεδίων της γης, υποστηρίζουν τα ευρήματα, δημοσιευμένα στην επιθεώρηση Current Biology.

Οι ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον ήθελαν να ελέγξουν εάν ο βασιλικός σολομός (Oncorhynchus tshawytscha), χρησιμοποιεί τα μαγνητικά πεδία ως πυξίδα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες με τον τρόπο αυτό ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται, αλλά και προς τα που πρέπει να κινηθούν.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, εξετάστηκαν εκατοντάδες νεαροί σολομοί, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη βγει στη θάλασσα, σε μια ποικιλία μαγνητικών πεδίων που θα συναντούσαν και στο φυσικό τους περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της “μετακόμισής” τους. Επιστήμονες διαπίστωσαν πως πολλοί από αυτούς ανταποκρίθηκαν προσανατολιζόμενοι προς τα μαγνητικά πεδία που αντιστοιχούν στις ωκεάνιες τοποθεσίες, όπου καταλήγουν για να βρουν τροφή.

“Προτού τα ψάρια βγουν στο θαλασσινό νερό, έχουν ήδη μια αίσθηση για το τι πρέπει να κάνουν εάν βρεθούν σε ένα συγκεκριμένο μαγνητικό πεδίο”, δήλωσε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η έρευνα όμως δεν τελειώνει εδώ. Στο επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να ελέγξουν την ακρίβεια της εσωτερικής “πυξίδας” του ψαριού, εάν δηλαδή τους οδηγεί σε απόσταση μέτρων ή χιλιομέτρων από τον τελικό προορισμό τους. Οι ίδιοι υποθέτουν ότι η έμφυτη ικανότητά τους τελειοποιείται με την πάροδο του χρόνου.

http://peiraxtiri.gr
Την άσκηση των αρμοδιοτήτων της καταργηθείσας Δημοτικής Αστυνομίας από το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων, ενέκρινε χθες, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στην 3η τακτική συνεδρίασή του. Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο (άρθρο 81 του Ν. 4172/2013), με το οποίο καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία. Συγκεκριμένα επισήμανε την παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου σύμφωνα με την οποία ορίζονται οι αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων στη δημοτική αστυνομία και οι οποίες ασκούνται από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).
Επιπλέον σημείωσε ότι την άσκηση μέρους των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας ασκούσε και συνεχίζει να ασκεί μέχρι σήμερα παράλληλα το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων ενώ η πλειοψηφία των Δήμων, μετά τη σύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είχε εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες σε αυτήν.
Συγκεκριμένα ασκούνται μέχρι σήμερα οι παρακάτω αρμοδιότητες:
Έλεγχος τραπεζοκαθισμάτων στον κοινόχρηστο χώρο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Έλεγχος εμπορευμάτων στον κοινόχρηστο χώρο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα.
Έλεγχος γενικά ύπαρξης εξοπλισμού–κατασκευών (εμποδίων) στον κοινόχρηστο χώρο (ζαρντινιέρες, ομπρέλες, ψυγεία περιπτέρων κλπ).
Έλεγχος ενδεικτικών προσδιοριστικών πινακίδων-επιγραφών, διαφημιστικών πινακίδων σε κτίρια, οικοδομές, καταστήματα, ελεύθερους χώρους.
Σε όλες τις περιπτώσεις αρμοδιότητα επί των παραπάνω ζητημάτων είχαν και οι υπηρεσίες Τροχαίας και Ελληνικής Αστυνομίας. «Μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας προκύπτει ανάγκη ρύθμισης και ανάληψης αρμοδιοτήτων που ασκούσε η ίδια, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο ζητήματα ευταξίας στους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και γενικότερα λειτουργίας των δομών της πόλης όσο και να διατηρηθούν έσοδα για τον Δήμο» τόνισε ο Χασδάι Καπόν σημειώνοντας ότι σήμερα το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως διαμορφώθηκε με τις πρόσφατες τοποθετήσεις υπαλλήλων, αριθμεί 40 άτομα εκ των οποίων τα 22 είναι ελεγκτές κοινοχρήστου χώρου και διαφημίσεων.
«Είμαστε μάρτυρες της παραβατικότητας που κυριαρχεί στην πόλη μας καθώς διαπιστώνουμε ότι μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας υπάρχουν πολίτες οι οποίοι στον βωμό του μικροκέρδους ή της πρόσκαιρης ευκολίας τους γίνονται ασύδοτοι εις βάρος των συμπολιτών τους» σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για ζητήματα Δημόσιας Τάξης, Λευτέρης Κιοσέογλου και πρόσθεσε: «Η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς στον βανδαλισμό της πόλης μεταθέτοντας τις ευθύνες στην Κεντρική Διοίκηση του κράτους και πολύ σωστά προσπαθούν να στήσουν το Νομοθετικό Πλαίσιο δημιουργίας ενός ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Υπάρχει βεβαίως έλλειψη στελεχών, αλλά με τις δυνάμεις που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης -χωρίς κανείς να υπόσχεται θαύματα- θα δώσει τη μάχη κατά της παραβατικότητας σε συγκεκριμένα θέματα. Σε αυτή την προσπάθεια για την ευταξία στην πόλη, θέλουμε τους συμπολίτες μας ενεργούς και συμμέτοχους».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε την άσκηση από το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων -παράλληλα με την Ελληνική Αστυνομία- των παρακάτω αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Ν.3731/2008:
Τον έλεγχο τήρησης των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, που εκδίδει η δημοτική αρχή για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων
Τον έλεγχο της ύπαρξης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενημέρωση της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης του Επιχειρηματία για σχετικές ενέργειες
Τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, από την δημοτική αρχή. Επίσης, έχει την ευθύνη της εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων για τη διαφήμιση και ενημερώνει τους παραβάτες προς συμμόρφωση.
Την επίδοση πάσης φύσεως εγγράφων του Δήμου ή άλλων Δημοτικών Αρχών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές καθώς και την επιβολή των διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές.
Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στη στάση και στάθμευση των οχημάτων και στην επιβολή των διοικητικών μέτρων, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων. Η άσκηση της αρμοδιότητας θα περιοριστεί σε πρώτο στάδιο στη βεβαίωση παραβάσεων (κλήσεων) σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης. Αναφορικά με τη διαπίστωση παραβάσεων παράνομης στάθμευσης οχημάτων εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης πέραν των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης, η αρμοδιότητα θα ασκηθεί μετά την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου ή απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου για τη δυνατότητα άσκησης της από δημοτικούς υπαλλήλους.
Επίσης αποφασίστηκε ότι ο ορισμός των υπαλλήλων που θα ασκήσουν τις ανωτέρω αρμοδιότητες θα γίνει με απόφαση Δημάρχου. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων θα γίνεται από το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων, το οποίο μετά την ενίσχυση του με τοποθέτηση σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών που εξαιρέθηκαν της κινητικότητας όπως και άλλων υπαλλήλων που μετακινήθηκαν σε αυτό, αριθμεί 40 άτομα. Αναλυτικά η κατανομή παρουσιάζεται σήμερα ως εξής: 22 ελεγκτές, εννέα επιδότες, έξι υπάλληλοι για διοικητική υποστήριξη του τμήματος και δύο υπάλληλοι για τη διενέργεια αυτοψιών ακινήτων για ορθή χρέωση Δημοτικών Τελών, Δημοτικού Φόρου και ΤΑΠ. Συνολικά δημιουργούνται 11 συνεργεία των δύο ατόμων για ελέγχους στην πόλη, τα οποία θα κατανέμονται στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κάθε φορά ανάγκες. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπαλλήλων είναι συνεχώς διαμορφούμενος, καθώς επιδίωξη είναι η περαιτέρω ενίσχυση του αριθμού των ελεγκτών για την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων.
Επιπλέον αποφασίστηκε η καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος για όλες τις ημέρες του μήνα (Σάββατα, Κυριακές και αργίες) σε βάρδιες ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες (χειμερινή – θερινή περίοδος, έκτακτες ανάγκες κλπ.). Συγκεκριμένα προβλέπεται να απασχοληθούν πέραν του νομίμου ωραρίου απασχόλησης μέχρι 30 υπάλληλοι, (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν.3584/2007) και η άσκηση των καθηκόντων τους θα γίνεται σε δύο βασικές βάρδιες : πρωινή 7:00-15:00 και απογευματινή 14:00-22:00. Η υποβολή ενστάσεων – αντιρρήσεων κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων (κλήσεων) παράνομης στάθμευσης, θα εξετάζονται από το Τμήμα Ελεγχόμενης Στάθμευσης της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων.

http://www.thestival.gr
Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για όλο το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ, με αφορμή τη συζήτηση την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών της προσφυγής για την αύξηση του ωραρίου εργασίας του Παιδαγωγικού Προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς.

Η απεργία αφορά στο σύνολο των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.  «Η αγωνιστική κινητοποίηση είναι ενταγμένη στον καθημερινό αγώνα μας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που αφαιρούν από τους πολίτες τα δημόσια αγαθά και οδηγούν στην κατάργηση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Η συρρίκνωση των δομών και οι προσλήψεις εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν εξαιρετικά δυσμενείς ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στα παιδιά και έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους γονείς σε απόγνωση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

http://www.thestival.gr
Πρωτότυπο τρόπο βρήκε ένας Λαρισαίος να απευθυνθεί στον διαρρήκτη των γραφείων της επιχείρησής του...
ο οποίος τον είχε ληστέψει τρεις φορές μέσα σε λίγους μήνες. Αφού αγανάκτησε, κόλλησε ένα σημείωμα στο παράθυρό του που λέει τα εξής:

«Φίλε, δεν υπάρχει τίποτα μέσα, ούτε κέρμα. Σε βλέπει κάμερα. Αν φύγεις δεν τρέχει τίποτα από την κάμερα. Ευχαριστώ».



http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Του Θάνου Τάτση, μέλος Γ.Σ. ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάστηκε στις 7/02, τόσο η προσφυγή των Δημοτικών Αστυνομικών για την  Αντισυνταγματικότητα της κατάργηση της δομής της Δημοτικής Αστυνομίας, όσο και εναντίον της περίφημης εγκυκλίου Μητσοτάκη για την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών.

Ίσως, με την δική μου σκέψη τα πράγματα να ήταν περισσότερο απλά και ξεκάθαρα και να μην είχαμε χρειαστεί να φτάσουμε στην σημερινή απεχθή για όλους μας κατάσταση. Να μην μετρούσαμε μόρια από διαδικασίες διορισμού, έτη προϋπηρεσίας, εκθέσεων αξιολογήσεις, πτυχία κ.τ.λ.. Θα ήταν η Διαθεσιμότητα-Κινητικότητα μια απλή και σύγχρονη διαδικασία όπως «επαίρεται» και το αρμόδιο Υπουργείο, αν πολύ απλά οι Δημοτικοί Αστυνομικοί του κάθε Δήμου, αυτόματα χωρίς πολύπλοκες και δαιδαλώδεις διαδικασίες μεταφέρονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα στα αντίστοιχα  Αστυνομικά Τμήματα, Υπουργεία και Σωφρονιστικά Καταστήματα της ίδιας περιφερειακής ενότητας που υπηρετούσαν. Τότε και μόνο τότε θα επικροτούσαμε την όλη διαδικασία.

Αντίθετα, 6 μήνες μετά είμαστε σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Η διαδικασία της  μοριοδότησης των υπαλλήλων δεν έχει ολοκληρωθεί, αμείβονται με το 75% του βασικού μισθού και με πολλές πιθανότητες να οδηγηθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, προκειμένου να διατηρήσουν την εργασία τους.

 Ανατρέχοντας στην κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2013 και των κινητοποιήσεων, στις οποίες το σύνολο των Δημοτικών Αστυνομικών Πανελλαδικά παρουσίασε απαράμιλλη αγωνιστική δράση και ενότητα, θα υπενθυμίσουμε  την πρόταση προς την Πολιτεία για αναβάθμιση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, θεσμού που πράγματι παρουσίαζε σημάδια παθογένειας.

Η πρόταση για άμεση αναβάθμιση του Θεσμού στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα,  που έγινε από συλλόγους εργαζομένων και τοπικούς φορείς δεν εισακούστηκε στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Θεωρήθηκε ως κόλπο για να ξεγελάσουμε για άλλη μια φορά του κυβερνητικούς παράγοντες και την προσπάθεια του Κράτους για δημοσιονομική προσαρμογή. Πρόθεση μας, την δεδομένη χρονική στιγμή, ήταν να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά με πρωτοβουλία των εργαζόμενων.

Αυτό το οποίο δεν έκανε ο αρμόδιος Υπουργός το 2008, φοβούμενος το πολιτικό κόστος και τις τυχόν αναταράξεις, τον έκαναν οι εργαζόμενοι 5 χρόνια αργότερα, υπό την δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης.  Ήταν από τις ελάχιστες εκείνων των περιπτώσεων, στην οποίες, όλοι ενωμένοι πρόκριναν το συνολικό καλό, από το ατομικό συμφέρον.

Δυστυχώς η πρόταση αυτή απορρίφθηκε «apriori», αφήνοντας ταυτόχρονα και μια αίσθηση απορίας, αν όχι δυσαρέσκειας στα κλιμάκια της Τρόικας για τον «Ξαφνικό Θάνατο» Ελεγκτικού Μηχανισμού μεσούσης περιόδου οικονομικής ύφεσης.

Επτά μήνες αργότερα η κατάσταση στους Δήμους είναι δραματική σε όλα τα επίπεδα   
παρέμβασης της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας. Η Ελεγχόμενη Στάθμευση υπολειτουργεί, το παράνομο υπαίθριο εμπόριο οργιάζει, η στάθμευση οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους, πεζόδρομους και ράμπες αναπήρων αποτελεί καθημερινό φαινόμενο παρακωλύοντας τις συγκοινωνίες, η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων και παραβίαση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των κάτοικων & η παροχή έργου στους πολίτες από τις κοινωνικές δομές της Δημοτικής Αστυνομίας είναι μηδενική. Σε όλα τα παραπάνω η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με την ίδια αποτελεσματικότητα, όντας ανενεργή τα τελευταία έτη από τέτοιου είδους αρμοδιότητες.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, οι Συνήγοροι του ΝΣΚ προέβαλαν ως ισχυρό νομικό ισχυρισμό ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε λόγω της αδυναμίας της να πατάξει το Παραεμπόριο και του ότι ηθελημένα ήμασταν άοπλοι. Παράλληλα, όμως αναδεικνύεται η υποκρισία όταν οι ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες εξακολουθούν να ασκούνται, τόσο από την Ελληνική Αστυνομία, όσο και από τους «άοπλους»  διοικητικούς υπαλλήλους των Δήμων.

Σε λίγους μήνες η ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφανθεί για την Αντισυνταγματικότητας της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας. Ας γίνει η ημέρα αυτή, αφετηρία επανεκκίνησης της Δημοτικής Αστυνομίας σε νέες βάσεις, με νέο όραμα και στόχους διαφορετικούς. Να αποτελέσει την ύστατη και μοναδική ελπίδα για την Ανασυγκρότηση του Θεσμού με το υπάρχον έμψυχο δυναμικό. Είναι θέμα χρόνου και πολιτικής παρέμβασης η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αποτελεί πολιτική απόφαση, η οποία επιβάλλεται να παρθεί από τους ηγήτορες  της Πατρίδας μας. Η δικαίωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθίσταται  οδηγός, όχι μόνο για εμάς τους εργαζόμενους, αλλά και για το σύνολο της  τοπικής  αυτοδιοίκησης

Εν κατακλείδι,
«Όπως τα Σώματα Ασφαλείας είναι ο ενεργός πυρήνας του Κράτους, έτσι και η Δημοτική Αστυνομία είναι ο ειδικός πυρήνας της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βάση το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, περί αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τολμηρό,…….. αλλά συνάμα και Σωστό»,.

http://www.epikaira.gr 
Η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται για τους περισσότερους με αύξηση του βάρους. Πέντε με έξι κιλά είναι ένας τυπικός μέσος όρος.

Το γεγονός αυτό δικαιολογείται από το ότι το τσιγάρο αφενός μειώνει την όρεξη αφετέρου κατά ένα μικρό ποσοστό ενισχύει το μεταβολισμό μας. Φυσικά, σημαντικό ρόλο, παίζει και το γεγονός ότι άτομα που ήταν χρόνια καπνιστές, κόβοντας το τσιγάρο, καλύπτουν τις ώρες τους... τρώγοντας.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να μην πάρει κανείς βάρος διακόπτοντας το κάπνισμα. Ας δούμε κάποιους σημαντικούς τρόπους για να τα καταφέρετε.

1. Καλύψτε την πτώση του μεταβολισμού σας με γυμναστική
Αν γυμναζόσασταν, ενισχύστε ελαφρά την αερόβια άσκησή σας ή αν δεν γυμναζόσασταν ξεκινήστε τουλάχιστον να περπατάτε ή να κάνετε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης σε καθημερινή βάση.

2. Προγραμματίστε καλύτερα τα γεύματά σας.
Βασικό πρόβλημα ενός τέως καπνιστή είναι το τσιμπολόγημα ως υποκατάστατο του τσιγάρου. Για το λόγο αυτό προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο τακτικά γεύματα και αν είναι εφικτό και σε συγκεκριμένες ώρες.

3. Βάλτε τουλάχιστον 5 – 6 γεύματα και σνακ την ημέρα.
Το να τρώτε ανά 3–4 ώρες σας βοηθάει να είστε συνέχεια χορτασμένοι και να μην σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό, ως εναλλακτικό του τσιγάρου. Φυσικά μιλάμε για υγιεινά γεύματα, με αρκετά φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαφριά σάντουιτς.

4. Όταν θέλετε να τσιμπάτε να είστε προετοιμασμένοι
Έχετε στο ψυγείο ή και εκτός αυτού ψιλοκομμένα καρότα και αγγουράκια, χωρίς λάδι και αλάτι, κομμένα φρούτα, ούτως ώστε να τα έχετε stand by σε στιγμές αδυναμίας. Έτσι και σκοτώνετε το χρόνο τσιμπολογώντας και δεν παίρνετε πολλές θερμίδες.

5. Διώξτε τους πειρασμού εκτός σπιτιού
Θερμιδογόνα σνακ όπως σοκολάτες, πατατάκια, γλυκά αποφύγετε να τα έχετε τουλάχιστον στην αρχή στο σπίτι. Έχετε σε ορατά σημεία υγιεινά σνακ όπως φρούτα, ημιάπαχα γαλακτοκομικά, μπάρες και σνακ δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς.

6. Αυξήστε τις φυτικές ίνες στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας
Βάλτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τρόφιμα ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι τροφές αυτές σας χορταίνουν εύκολα, πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι βάλτε ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, παξιμάδι, φρυγανιές όλα ολικής αλέσεως.

http://www.thestival.gr 
Άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο υποφέρουμε περιστασιακά από ημικρανίες.
Κι επειδή είναι προτιμότερο ν’ αποφεύγουμε τα φάρμακα για την αντιμετώπισή τους, βρήκαμε τον θαυματουργό χυμό που θα σας απαλλάξει άμεσα απ’ το μαρτύριο αυτό.
Πρόκειται για ένα χυμό – φυσικό ασφαλώς – από ωμά και φρέσκα λαχανικά:
Αναμείξετε στο μίξερ ίσες ποσότητες από πλυμένα:
καρότα, σπανάκι, σέλινο και μαϊντανό.
Κατόπιν, για κάθε 400 ml χυμού προσθέστε 130 ml βρασμένο νερό.
Προσθέστε 1/4 της κουταλιάς του γλυκού μοσχοκάρυδο, καθώς και μια δόση αλάτι, μαύρο πιπέρι και κάρδαμο.

http://peiraxtiri.gr 
Σε προσλήψεις – εξπρές στο Πεντάγωνο μέσω του θεσμού των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα τρία σώματα.
Προτεραιότητα στη διεκδίκηση των θέσεων έχουν οι ήδη υπηρετούντες τη θτεία τους και οι έφεδροι. Το νέο στελεχιακό δυναμικό θα ενταχθεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με τον μισθό που δεκανέα (περίπου 700 ευρώ). Η διάρκεια υπηρε΄σιας των νέων οπλιτών διαρκεί έως τρία χρόνια.
Οι ΟΒΑ ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχουν την ίδια υγειονομική περίθαλψη με τους μόνιμους στρατιωτικούς. Θα αναζητηθούν κυρίως τεχνικές και βοηθητικές ειδικότητες. Η ηλικία, η σωματική ικανότητα και το λευκό ποινικό μητρώο κρίνουν τον διορισμό.


Πηγή: Δημοκρατία
Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο Παλέ Ντε Σπορ θα δώσουμε όλοι το παρών σε μια συναυλία αφιερωμένη στην «Αμυμώνη»!

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι καλλιτέχνες:
ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας από τα παρακάτω σημεία προπώλησης από το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου:

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: ΠΕΠΟΝΙ café - Μ. Αλεξάνδρου 76, 2310746876
ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: HOBO bar - Γρηγορίου Λαμπράκη 128 Α, Άνω Τούμπα, 2310903773
ΕΥΟΣΜΟΣ: JOLITY cafe bar - Παύλου Μελά 23 (πλατεία), 2310759409
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: 51 café bar - Κομνηνών 51 (πεζόδρομος), 2310481334
ΚΕΝΤΡΟ: ΑΡΚΟΥΔΑ - Μελενίκου 20, 2310204962 / ΕΝΤΕΧΝΟΝ café - Ι. Δέλλιου 4, 2310280553 / IANOS - Αριστοτέλους 7, 2310277004
ΛΑΓΚΑΔΑΣ: CAFE CAFÉ ALL DAY CAFE BAR - Λουτρών & Ματάγια 3, 6937755661
ΛΑΔΑΔΙΚΑ: ΣΑΡΩΘΡΟΝ café bar - Κατούνη 17, 2310538282
MEDITERRANEAN COSMOS: IANOS - 11ο χλμ. εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, 2310472308
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: BAR 16 - Μ. Αλεξάνδρου & Κανάρη γωνία, Πλατεία Τερψιθέας, 2310655436
ΧΑΡΙΛΑΟΥ: RIGAS All Day Coffee Bar - Νικολάου Πλαστήρα 20, Χαριλάου, 2310304674

Γενική είσοδος 12 ευρώ
τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο σύλλογο «Αμυμώνη»

...επειδή όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την αγάπη... θα είμαστε εκεί!

Στις 20.30, στο Παλαί ντε Σπορ
Τιμή Εισόδου: 12€

http://www.thestival.gr
Σαν σήμερα, το 1990, ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίζεται σε ηλικία 71 ετών, έπειτα από 21 χρόνια κράτησης.

660-Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.

1825-Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.

1863-Στο διάστημα της Μεσοβασιλείας, η εθνοσυνέλευση, στην οποία πλειοψηφούν οι προοδευτικοί που αποκαλούνται Ορεινοί, εκλέγει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ζηνόβιο Βάλβη, που θα παραιτηθεί στις 27 Μαρτίου. Συγχρόνως, αποφασίζει ότι μέχρι την έλευση του νέου βασιλιά την εκτελεστική εξουσία θα ασκεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

1922-Υπογράφεται στο Λονδίνο, μεταξύ Ελλάδας και ομάδας κεφαλαιούχων, δάνειο ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών.

1934-Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς .Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Σωτήριος Στρατήγης. Στην Καβάλα εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.

1959-Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές η συμφωνία για την Κύπρο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 η συμφωνία θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).

1990-Αποφυλακίζεται έπειτα από 27 χρόνια ο 71χρονος Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από χαλάρωση των νόμων του άπαρτχάιντ, στην οποία υποχρεώθηκε να προχωρήσει ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρανκ ντε Κλερκ.

http://www.enikos.gr 
Σε 6.200 ανέρχονται οι μόνιμες και εποχικές θέσεις που πρόκειται να «ανοίξουν» στο Δημόσιο μέσα στην άνοιξη, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Αναλυτικά πρόκειται για 150 άτομα στο Λιμενικό, 300 πτυχιούχους στις εφορίες, 2.100 καθηγητές στο κοινωνικό φροντιστήριο, 1.500 εποχικούς σε δήμους για υπηρεσίες καθαριότητας, 1.500 ωρομίσθιους και εποχικούς σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, 500 συμβασιούχους στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ και 150 γυμναστές και ναυαγοσώστες σε πολιτιστικούς οργανισμούς.
Δείτε αναλυτικά την κατανομή των θέσεων:




Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Πάνε ο Κωστίκας κι ο Γιωρίκας για κυνήγι. Μετά απο πολλές ώρες περιπλάνησης ο Κωστίκας βρίσκει μια αρκούδα (αρσενικό για την ακρίβεια). Με σιγανά βήματα την πλησιάζει και σημαδεύει με το όπλο μα την τελευτία στιγμή που πυροβολεί παραπατάει και αστοχεί... Η αρκούδα τα παίρνει και τον αρχίζει στο κυνήγι. Φωνές ο Κωστίκας, πανικός, τρεχαλητό ώσπου σε μια φάση βρίσκει ένα δέντρο και σκαρφαλώνει με την μία. Η αρκόυδα απο κάτω να αρχίσει να κουνάει το δέντρο να προσπαθεί να σκαρφαλώσει και ο Κωστίκας να φωνάζει τον Γιωρίκα. Τελικά ο Γιωρίκας ακούει και με το που βλέπει την κατάσταση οπλίζει με την μία και ετοιμάζεται να βαρέσει... - Στο κεφάλι Γιωρίκα, στο κεφάλι ρίξτου, φωνάζει ο Κωστίκας. Μες στον πανικό του ο Γιωρίκας πυροβολάει και πετυχαίνει το δεξιό αρχ...δι της αρκούδας. Κραυγές η αρκούδα, πόνο και με ακόμα περισσότερα νεύρα αρχίζει να κουνάει το δέντρο δυνατότερα. - Στο κεφάλι ρε Γιωρίκα λέμε. Στο κεφάλι. Γρήγορα θα πέσω, ξαναφωνάζει ο Κωστίκας. Ξαναοπλίζει αγχωμένος ο Γιωρίκας και προσπαθεί να ξανασημαδέψει με το όπλο αλλά και πάλι απο τον πανικό του πετυχαίνει το αριστερό αρχ...δι της αρκούδας η οποία πεθαίνωντας στον πόνο ήταν έτοιμη να ρίξει το δέντρο. Και ο Κωστίκας: -ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΡΙΞΕ ΡΕ ΜΑΛ@ΚΑ. ΝΑ ΜΕ ΦΑΕΙ ΘΕΛΕΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΜΕ Γ@ΜΗΣΕΙ!

http://www.pinnokio.gr 
Ο υπάρχων υπόγειος επιταχυντής σωματιδίων του CERN διαμέτρου 27 χιλιομέτρων είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο επιστημονική εγκατάσταση.
Όμως οι επιστήμονες του CERN, ήδη, κάνουν σχέδια για έναν ακόμα πιο γιγάντιο κυκλικό επιταχυντή διαμέτρου 80 έως 100 χιλιομέτρων, που θα είναι έως επτά φορές ισχυρότερος από τον τωρινό.
Σε συνάντηση που θα γίνει στο πανεπιστήμιο της Γενεύης την επόμενη εβδομάδα (12 έως 15 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science»,
περίπου 300 φυσικοί και μηχανικοί, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του CERN Γερμανό Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ, θα θέσουν επί τάπητος τα σχέδια για τον διάδοχο του υφιστάμενου επιταχυντή.
Ο σημερινός «Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων» (LHC), που τέθηκε σε λειτουργία κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα το 2008 και αναμένεται να λειτουργεί έως το 2030,
μπορεί να κάνει συγκρούσεις πρωτονίων με ενέργεια έως 7 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ), οι οποίες θα διπλασιαστούν στα 14 TeV από το 2015.
Όμως ο διάδοχός του θα μπορεί να φθάνει και τα 100 TeV, ενέργεια που θα του επιτρέψει να «εντρυφήσει» βαθύτερα στα μυστικά της ύλης και του σύμπαντος.
«Έφθασε η ώρα να κοιτάξουμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).
Πέρυσι γιόρτασε τη μεγάλη επιτυχία ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς.
Αυτή την περίοδο ο επιταχυντής βρίσκεται σε φάση διακοπής λειτουργίας για λόγους συντήρησης και αναβάθμισης, μια διαδικασία που θα διαρκέσει 18 μήνες έως τις αρχές του 2015.
Με δεδομένο ότι τόσο φιλόδοξα σχέδια όσο η κατασκευή ενός επιταχυντή, απαιτούν πολύ μεγάλο χρόνο από την αρχική σύλληψη έως την υλοποίησή τους,
κρίθηκε σκόπιμο να αξιοποιηθεί η προσωρινή ανάπαυλα του LHC για να ξεκαθαρίσουν σιγά-σιγά οι επιστήμονες ποιος θα διαδεχτεί τον σημερινό επιταχυντή.
Έτσι, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει επισήμως η πενταετής μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία του λεγόμενου «Μελλοντικού Κυκλικού Επιταχυντή», που αποκαλείται και «TLEP»,.
Πιθανώς θα βρίσκεται στην ίδια περιοχή και θα ενσωματώνει το τούνελ του LHC στην κατά πολύ μεγαλύτερη υποδομή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του CERN.
Στην πραγματικότητα, η πρόταση είναι να δημιουργηθούν διαδοχικά δύο επιταχυντές στο ίδιο τούνελ των 100 χλμ., στην αρχή ένας για συγκρούσεις ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων (TLEP) και, σε επόμενη φάση, ένας μεγαλύτερος για συγκρούσεις πρωτονίων (FCC).
O σχεδιαζόμενος γιγάντιος FCC έχει όμως να ανταγωνιστεί μια πιο «ώριμη» και φθηνότερη εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία ενός γραμμικού -όχι κυκλικού- επιταχυντή,
είτε του Compact Linear Collider (CLIC) μήκους 80 χλμ., είτε του International Linear Collider (ILC) μήκους 31 χλμ.
Το μεγάλο δίλημμα είναι αν ο επόμενος μεγάλος επιταχυντής θα είναι κυκλικός ή γραμμικός και, στη συνέχεια, αφού αποφασιστεί αυτό, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ακριβές σχέδιο του επιταχυντή.
Οι δύο μελέτες σκοπιμότητας θα συγκρίνουν κόστη και οφέλη για τον κυκλικό και τον γραμμικό επιταχυντή.
Η τελική επιλογή αναμένεται να γίνει το 2018-19, όταν θα χαραχθεί επισήμως η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής,
ασφαλώς σε συνεννόηση των Ευρωπαίων με τις άλλες χώρες, οι οποίες επίσης είναι εταίροι του CERN.
Ο νικητής «θα είναι άξιος διάδοχος του LHC», ανέφερε το CERN και πρόσθεσε ότι ο νέος επιταχυντής «θα επιτρέψει στη σωματιδιακή φυσική να σπρώξει ακόμη παραπέρα τα σύνορα της γνώσης».
Μεταξύ άλλων, στόχος θα είναι να δοθεί οριστική απάντηση για το αν όντως ισχύει η ευρέως διαδεδομένη (αλλά όχι πειραματικά αποδεδειγμένη) θεωρία της υπερσυμμετρίας,
σύμφωνα με την οποία κάθε υποατομικό σωματίδιο στη φύση διαθέτει ένα «κατοπτρικό» (συμμετρικό) σωματίδιο.
Επίσης η μελλοντική έρευνα θα εστιαστεί στη μυστηριώδη «σκοτεινή» ύλη, που υπολογίζεται ότι είναι πολύ περισσότερη σε ποσότητα από τη συμβατική ύλη στο σύμπαν,
αλλά η ύπαρξή της μέχρι σήμερα τεκμαίρεται έμμεσα και όχι από άμεσες παρατηρήσεις.
Η αρχική ιδέα για τον σημερινό επιταχυντή LHC υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η έγκριση για τη δημιουργία του δόθηκε στη δεκαετία του ’90 και η κατασκευή του,
που ολοκληρώθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 2000, κόστισε γύρω στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο διάδοχός του ασφαλώς θα χρειαστεί κι αυτός δεκαετίες έως ότου ολοκληρωθεί-
ενώ το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα δοθούν από τις κυβερνήσεις τόσο μεγάλα κονδύλια,
ιδίως αν συνεχιστούν οι περικοπές των δημοσίων προϋπολογισμών.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα αφορά την κατασκευή του νέου τεράστιου υπόγειου τούνελ,
μέρος του οποίου μπορεί να βρίσκεται ακόμη και κάτω από τη λίμνη της Γενεύης.

http://peiraxtiri.gr
Μην πιστεύετε στους διάφορους μύθους που κατά καιρούς ακούτε και υπόσχονται απώλεια κιλών σε χρόνο μηδέν!

Ο μόνος τρόπος για να χάσετε τα περιττά κιλά σας είναι να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε, ώστε να αξιοποιείτε τα αποθέματα του οργανισμού σας.

Δείτε τις «10 εντολές» των διατροφολόγων για σωστή δίαιτα και μόνιμο αποτέλεσμα.

Τρώτε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το ¼ των ημερήσιων θερμίδων θα πρέπει να προέρχεται από άπαχο κρέας, αυγά, ψάρι και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Η πρωτεΐνη μας δημιουργεί αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα, ενισχύει την δημιουργία του μυϊκού ιστού και βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους από τους μύες.

Τρώτε χορταστικό πρωινό

Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη αλλά και φυτικές ίνες, που χαρίζουν ενέργεια και μας «κρατούν» από το να πεινάσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τρώτε σε μικρότερο πιάτο

Σερβίροντας το γεύμα μας σε μικρότερο πιάτο, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι τρώμε μικρότερη μερίδα, προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες.

Καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους.

Πίνετε πολύ νερό

Ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα, περιορίζει την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε, με αποτέλεσμα να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες.

Να κοιμάστε καλά

Η έλλειψη ύπνου ενισχύει την δημιουργία της ορμόνης «γκρελίνης», η οποία ενισχύειτο αίσθημα της πείνας. Επίσης, όταν είμαστε άϋπνοι κάνουμε, κατά κανόνα, λάθος διατροφικές επιλογές.

Τρώτε συχνά μικρά γεύματα

Μην αφήνετε να μεσολαβούν περισσότερες από πέντε ώρες χωρίς να φάτε κάτι. Η κατανάλωση μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μη νιώθουμε το αίσθημα της πείνας.

Μην κάθεστε για πολλές ώρες

Η άσκηση όχι μόνο μας βοηθά να χάσουμε βάρος πιο γρήγορα αλλά και διατηρεί την υγεία μας σε καλύτερα επίπεδα, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και στην κυκλοφορία του αίματος. Καλό θα είναι να περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα ή έστω να κάνετε εντατική γυμναστική τουλάχιστον 3 με 5 φορές την εβδομάδα.

Διώξτε το στρες

Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα στρες χάνουν βάρος πιο εύκολα. Αυτό οφείλεται στο ότι το στρες βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, που σχετίζεται με την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό.

Μην αποκλείετε καμία τροφή από το πρόγραμμά σας

Μακροπρόθεσμα η τακτική αυτή είναι δυνατό να σας προκαλέσει αίσθημα στέρησης, με αποτέλεσμα να παρατήσετε την προσπάθεια.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!