Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019


Ο Ρέμπραντ Χάρμενσοον φαν Ράιν είναι ίσως ο πιο δημοφιλής εκπρόσωπος του λεγόμενου «Χρυσού Αιώνα» της ολλανδικής/φλαμανδικής ζωγραφικής. Υπήρξε ο φωτισμένος δάσκαλος πολλών άλλων καλλιτεχνών του καιρού του, που διέπρεψαν και ως ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, όπως ο Φέρντιναρντ Μπολ, ο Κάρελ Φαμπρίτσιους, ο Βίλεμ Ντοστ. Ο γεννηθείς στο Λέιντεν ζωγράφος, μέσα από τα μαθήματά του, τους καθοδηγούσε στον χώρο της τεχνικής.
Ακριβώς 350 χρόνια από τον θάνατό του, ο ήχος των εμπνευσμένων λόγων του αναβιώνει, χάρη στη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, που βασίσθηκε στις διεξοδικές έρευνες των συντηρητών του Rijkmuseum του Άμστερνταμ για τον χαρακτήρα του ιδιοφυούς ζωγράφου.
Το έργο του Ρέμπραντ εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στην Ιστορία της Τέχνης, ενώ ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει όσο κι εάν πιστεύουμε πως η έρευνα για τη ζωή και τη δράση του έχει πλέον ολοκληρωθεί. Πλέον, έχουμε… με σπόντα και τη φυσική παρουσία του Ολλανδού ζωγράφου, καθώς ένα πληροφοριακό σύστημα έχει κατορθώσει να αναπλάσει και να «αναστήσει» το ηχόχρωμα της φωνής του, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την κατανόηση αυτής της περίπλοκης καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας.
Η «φωνή του Ρέμπραντ» είναι διαθέσιμη σε κάθε χρήστη του Youtube και αποκαλύπτει το σχετικώς ένρινο ηχόχρωμα ενός άνδρα που μιλά με ταχύτητα τα ολλανδικά.
Η εργασία αυτή ήταν πρωτοποριακή, καθώς βασιζόταν στη βιομετρία των φυσικών χαρακτηριστικών του Ρέμπραντ και των λεπτομερειών της καθημερινής του συμπεριφοράς, στο πλαίσιο του εντοπισμού ενός φωνητικού ηχοχρώματος που θα προσεγγίζει την αληθινή φωνή του. Πρόκειται για μία έρευνα εντελώς αντίθετη από αυτήν που ακολουθούν οι ειδικοί στην ιατροδικαστική, που πασχίζουν να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο του ομιλητή, με βάση τις ηχογραφήσεις της φωνής του.
Για τον λόγο αυτό επιστρατεύθηκε η ειδική επιστήμονας του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον (Πίτσμπουργκ), Είτα Σίνγκχ, η οποία εκμυστηρεύεται πως έμεινε ενεή, όταν το Rijkmuseum της ζήτησε να ανασυστήσει τον τρόπο που μιλούσε ο Ρέμπραντ. Η διεύθυνσή του ήθελε ο κόσμος να ακούσει πώς μιλούσε ο μεγάλος δημιουργός, τώρα που γιορτάζεται η 350η επέτειος από τον θάνατό του.
Η Σινγκχ συνεργάζεται με το FBI και επισημαίνει πως γι’ αυτό το εγχείρημα «υπάρχουν εκατοντάδες παράγοντες που πρέπει να συμβάλουν για την επακριβή αναπαράσταση της φωνής». Όπως τονίζει και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «για τον Ρέμπραντ δεν γνωρίζουμε εάν είχε όλα του τα δόντια».
Για να έλθει εις πέρας το επίτευγμα τούτο θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψη η επακριβής κατάσταση της υγείας του και οι ιδιαιτερότητες της μύτης του, του λαιμού του, το ύψος και το βάρος του. Επίσης έγιναν μετρήσεις του κρανίου του, μία λεπτομέρεια που τη γνώση της διευκόλυναν οι πολυπληθείς αυτοπροσωπογραφίες του δημιουργού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. «Μόλο που πρέπει να λάβουμε υπόψη πως δεν υπάρχουν εκεί όλες οι λεπτομέρειες, καθώς δεν είναι φωτογραφίες», εξηγεί η Σινγκχ.
Μόλις συλλέχθηκαν οι λεπτομέρειες και έγινε η επεξεργασία και ανάλυσή τους, χρειάσθηκε να αναπαραχθεί πιστά και η προφορά των ολλανδικών του «Χρυσού Αιώνα». Η φωνή που προέκυψε είναι βέβαια ρομποτική, όμως το πανεπιστήμιο του Λέιντεν, από την πλευρά του, προσάρμοσε από γλωσσολογικής πλευράς τα σημερινά ολλανδικά σε εκείνα που μιλούσε ο κόσμος τον 17ο αιώνα.
Στην περίπτωση του Ρέμπραντ δεν ήταν μία διάλεκτος, αλλά «το επίσημο ιδίωμα της εποχής», σύμφωνα με τους ειδικούς. Μεταξύ άλλων (για να κατανοήσει κανείς τη διαφορά), οι ειδικοί πιστεύουν πως ο Ρέμπραντ εξέφερε τον τύπο skilderdook για να δηλώσει τον καμβά, αντί της σημερινής εκφοράς της λέξης skilderdoek.
Μετά την προσαρμογή στον τόνο, το λεξιλόγιο και ακόμη στον υποθετικό τρόπο αναπνοής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μπορεί κάποιος να ακούσει και να φαντασθεί τον Ρέμπραντ να εξηγεί το πώς αναμειγνύονται τα χρώματα, ποιες είναι οι βασικές αρχές του προσχεδίου, ή την προσωπική του ιδέα περί τέχνης. Σαν να έδινε μαθήματα στους βοηθούς του εργαστηρίου του, δηλαδή…
Από την πλευρά του, ο Γιόναθαν Μπίκερ, συγγραφέας του έργου «Ρέμπραντ, η βιογραφία ενός επαναστάτη», διαβεβαιώνει πως ο Ρέμπραντ «μπορεί να μη συμβιβαζόταν με τους κανόνες και να μην ήταν συνεπής με τους πελάτες του, όμως ήταν ένας άνθρωπος ζεστός στις προσωπικές του και τις οικογενειακές του σχέσεις και πολύ γενναιόδωρος με τους μαθητές του».


Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτο κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων.
Εμφανίζονται στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή, με διαφορετική ένταση και σημαντικότητα για τη ζωή μας την κάθε στιγμή.
Το μέγεθος και ο ρυθμός των αλλαγών στην καθημερινότητά μαςδημιουργεί εντάσεις και βάζει σε δοκιμασία τις ανθρώπινες σχέσεις στον προσωπικό, εργασιακό και κοινωνικό χώρο.
Οι συγκρούσεις στην καθημερινή ζωή μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η πιο απαραίτητη δεξιότητα που πρέπει να έχει κανείς για το 2019 είναι να μπορεί να διαχειριστεί μια σύγκρουση στον χώρο της εργασίας.
Οπως τονίζουν οι ειδικοί που διαβάζουμε στο Inc.com oι επικοινωνιακές δεξιότητες και η διαχείριση συγκρούσεων είναι βασικές και άκρως απαραίτητες ικανότητες για κάθε επαγγελματία, αφού χάρη σε αυτές προκρίνεται η εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης.
Ο χώρος εργασίας είναι ένας ανθρώπινος χώρος όπου δεν επιλέγουμε πάντα τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε και με τους οποίους καλούμαστε να παράγουμε κοινό έργο. Η διαφορετικότητα σε αντιλήψεις, τρόπους και συμπεριφορές δημιουργεί πολλές φορές το έδαφος για αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.
Η δεξιότητα επικοινωνίας και διαχείριση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ικανότητα του κάθε ατόμου να ανταποκριθεί στο απαιτητικό περιβάλλον που δημιουργεί αυτή η διαφορετικότητα.
Η καλή επικοινωνία στον εργασιακό χώρο είναι απαραίτητη και οι συγκρούσεις συχνές. Η λήψη αποφάσεων ενδέχεται να είναι δύσκολη. Σχεδόν κάθε απόφαση εμπεριέχει κάποιο δίλημμα, σύγκρουση ή δυσαρέσκεια.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι απολύτως απαραίτητο ένας εργαζόμενος να έχει δεξιότητα στην επίλυση συγκρούσεων που δημιουργούνται στο χώρο εργασίας του.
Οι αυξημένες επικοινωνιακές δεξιότητες οδηγούν σε καλύτερη διαχείριση των συγκρούσεων στο χώρο της επιχείρησης και σε καλύτερη λειτουργία της. Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο προσωπικό μιας εταιρίας και η αποφυγή των συγκρούσεων οδηγούν σε υψηλότερη απόδοση των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά μια σύγκρουση στο χώρο εργασίας οφείλουμε να υιοθετήσουμε τις ακόλουθες στρατηγικές:
Κατανοούμε τη δυναμική της σύγκρουσης
Ακούμε με ενσυναίσθηση και ανταπόκριση
Αναζητούμε κρυφά μηνύματα κάτω από την επιφάνεια
Διαχωρίζουμε το σημαντικό από αυτό που στέκεται εμπόδιο
Προετοιμασία για τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων
Ο προσδιορισμός του προβλήματος είναι το πρόβλημα
Εξερευνούμε τις αντιστάσεις και διαπραγματευόμαστε συνεργατικά

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την δράση της δασκάλας Μπρίτανι Ζαμόρα που έκανε σεξ με 13χρονο μαθητή της στην Αριζόνα των ΗΠΑ.
Η δασκάλα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τον Μάρτιο του 2018, όμως στοιχεία από την έρευνα της αστυνομίας έρχονται τώρα στο φως από την εφημερίδα Arizona Republic.
Από την κατάθεση του μαθητή που έπεσε θύμα της, αλλά και ενός ακόμα συμμαθητή του, προκύπτει ότι η 28χρονη δασκάλα έκανε σεξ με τον 13χρονο μαθητή της μέσα στην τάξη, ενώ ο συμμαθητής του βρισκόταν επίσης εκεί και τους έβλεπε!
Σε άλλη περίπτωση, η δασκάλα άγγιζε τον μαθητή σεξουαλικά, ενώ ήταν παρόντες και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές της τάξης, ενώ οι δυο τους αντάλλασσαν όχι μόνο γραπτά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου μέσω κινητού, αλλά και γυμνές φωτογραφίες και «ραβασάκια» μέσα στην τάξη!
Από την μαγνητοφωνημένη κατάθεση του 13χρονου στις αρχές, προκύπτει ότι η δασκάλα του τον άγγιζε στο γραφείο της, ενώ προσποιούταν ότι έψαχνε κάτι στο συρτάρι της και οι υπόλοιποι μαθητές απασχολούνταν με κάποια άσκηση.
Μεταξύ άλλων, το αγόρι έδινε στην δασκάλα του «ραβασάκια» ένα από τα οποία έγραφε «είσαι σέξι», όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το αστυνομικό τμήμα που χειρίζεται την υπόθεση.
brittany-zamora-dyo

Ο 13χρονος εξάλλου είπε στην αστυνομία ότι έστελνε γυμνές φωτογραφίες του στην Ζαμόρα και πως κι εκείνη του είχε στείλει μία γυμνή της φωτογραφία και μία με τα εσώρουχα.
Στα μηνύματα που του έστελνε η δασκάλα δεν ήταν καθόλου προσεκτική: «Έλεγε πως ήθελε να μου πάρει… και ότι το «πράμα» μου είναι πολύ μεγάλο και τέτοια πράγματα», λέει το αγόρι στην κατάθεσή του.
Η σχέση δασκάλας – μαθητή επί εβδομάδες περιοριζόταν στην ανταλλαγή μηνυμάτων, ώσπου ένα βράδυ που το παιδί βρισκόταν στους παππούδες του, η δασκάλα του έγραψε «αν θα μπορούσε να περάσει και να του δείξει πόσο τον αγαπούσε».
brittany-zamora-teaCHER
Τότε ο 13χρονος το έσκασε από το σπίτι των παππούδων του και την συνάντησε μέσα στο αυτοκίνητό της στην άκρη του δρόμου. Φιλήθηκαν και έκαναν στοματικό σεξ, πριν τους διακόψει ένα τηλεφώνημα από τον άντρα της 28χρονης!
Η Μπρίτανι Ζαμόρα όμως δεν πτοήθηκε. Έκανε το ίδιο και το επόμενο βράδυ, όταν και έκανε σεξ με τον μαθητή της μέσα στο αυτοκίνητό της.
Αν και εκείνη του είχε ζητήσει να μην το πει σε κανέναν, ο 13χρονος είπε όσα γίνονταν με την δασκάλα του σε έναν συμμαθητή του.
Λίγο καιρό αργότερα, η Ζαμόρα κράτησε με την πρόφαση εργασίας τα δύο αγόρια στην τάξη μετά το μάθημα και αφού ζήτησε από τον συμμαθητή του 13χρονου να… κρατάει τσίλιες μην τους πιάσει κανείς, έκανε σεξ μαζί του, με τον άλλο έφηβο παρόντα στην τάξη!
«Απλώς το έκαναν, ήταν πολύ άβολο», είπε το παιδί στους αστυνομικούς.
Μάλιστα, την επόμενη μέρα η Ζαμόρα του ζήτησε να το ξανακάνει, όμως εκείνος αρνήθηκε.
Πάντως, το αγόρι ισχυρίζεται πως ποτέ η δασκάλα δεν έκανε καμία κίνηση να του ριχτεί.

Ως «βόμβα εν αιθρία» έπεσε στον χώρο του κινηματογράφου η είδηση της μεταφοράς του διάσημου ηθοποιού Λουκ Πέρι στο νοσοκομείο, μετά από βαρύ εγκεφαλικό το οποίο υπέστη την Τετάρτη στο σπίτι του, στο Sherman Oaks.
Όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα το TMZ.com, ο πρωταγωνιστής του Beverly Hills και του Riverdale, βρέθηκε σε κακή κατάσταση στο σπίτι του, την Τετάρτη το πρωί. Ο Λουκ Πέρι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε πως υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο 52χρονος πρωταγωνιστής, που υποδύεται τον πατέρα του κοκκινομάλη Άρτσι στη σειρά Riverdale, υπέστη εγκεφαλικό την ίδια ημέρα που το δίκτυο Fox ανακοίνωσε την επαναπροβολή της σειράς που τον έκανε διάσημο, Beverly Hills. Όπως αναφέρουν πηγές, παρ’ ότι το cast της μνημειώδους σειράς θα πρωταγωνιστήσει εκ νέου, ο Λου Πέρι φέρεται να μην κατέληξε σε συμφωνία, καθώς αρνήθηκε να υπογράψει στο νέο πρότζεκτ.

Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Αντιμέτωπος με ακόμη ένα ευτράπελο ήρθε ο Δημήτρης Αντωνίου, γνωστός για τον αγώνα του για μια καλύτερη ζωή στα άτομα με αναπηρίες που ζουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ο Δημήτρης, ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα, προσπαθεί με τον τρόπο του να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των ΑμεΑ στην πόλη.
Αυτή τη φορά και ο ίδιος δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε την εικόνα της φωτογραφίας. Χτες βράδυ προσπάθησε να ανέβει από ράμπα για άτομα με κινητικά προβλήματα, ωστόσο τελικά δεν τα κατάφερε, γιατι η ράμπα είχε και... πεζούλι!
Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Δ. Γούναρη 49 και μόνο για άτομο με κινητικές δυσκολίες δεν έχει φτιαχτεί. Ο ίδιος κοινοποίησε τη φωτογραφία σχολιάζοντας:
"Ράμπα πεζοδρομίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Δ.Γούναρη 49)
Δύο λεπτά την κοιτούσα για να καταλάβω αν μου κάνουν πλάκα.
ΥΓ : Ράμπα με τέτοιο πεζούλι δεν έχω ξαναδει. Απορώ γιατί την έφτιαξαν...".
antwnioy.png
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!