Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017


Φρέσκος μετά την υποψηφιότητα σεναρίου στα επεισοδιακά 89α βραβεία Όσκαρ και λίγο πριν μάθουμε περισσότερα για το «The Killing of the Sacred Deer», το οποίο αναμένουμε με αγωνία μάλλον στις φετινές Κάννες, ο Γιώργος Λάνθιμος κοιτάει το κινηματογραφικό του μέλλον με μία ιστορία που τον πάει στο παρελθόν.

Στο ιστορικό δράμα εποχής «The Favourite», στο οποίο ο Λάνθιμος δεν θα υπογράφει για πρώτη φορά το σενάριο (το ανέλαβαν η Ντέμπορα Ντέιβις και ο Τόνι Μακ Ναμάρα) θα διηγηθεί το παράλληλο χρονικό τριών γυναικών της αγγλικής βασιλικής οικογένειας.

Η ιστορία του «The Favourite» έχει ως κεντρικά πρόσωπα την Βασίλισσα Άννα, την Δούκισσα Σάρα, τη Βαρόνη Αμπιγκέιλ Μάσαμ και τις μεταξύ τους σχέσεις την περίοδο του θρόνου της πρώτης περιόδου του 1700.

Το Deadline αναφέρει αποκλειστικά πως ο Νίκολας Χουλτ («Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», «Για Ένα Αγόρι») προστέθηκε στο καστ, το οποίο περιλαμβάνει ήδη τη βραβευμένη πλέον με Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου Έμα Στόουν και τις παλιές γνώριμες του Γιώργου Λάνθιμου, Ολίβια Κόλμαν και Ρέιτσελ Βάις (Όσκαρ Β' Γυναικείου για τον «Επίμονο Κηπουρό»).

Να θυμίσουμε πως το 2012, όταν οι «Άλπεις» ετοιμάζονταν για την αγγλική τους έξοδο, βρετανικά Μέσα έκαναν τότε λόγο για τρία «νέα» σχέδια του Λάνθιμου.

Ένα sci-fi ρομάντζο (που θα ήταν ο «Αστακός»), ένα βικτωριανό δράμα και η διασκευή σε μια νουβέλα.

ΠΗΓΗ: cinemag.gr

Μια εφαρμογή που επιτρέπει στον χρήστη να συζητά με «άβαταρ» νεκρών συγγενών ή φίλων και, αν θέλει, να τραβά «selfies» μαζί τους, αναπτύσσεται στη Νότια Κορέα.

Συγκεκριμένα, γίνεται 3D σάρωση των φίλων και συγγενών που προορίζονται για «διατήρηση» και ακολουθεί ψηφιακή αναδημιουργία τους, ενώ είναι ακόμα ζωντανοί.

Ως αποτέλεσμα, το «With Me» επιτρέπει στον χρήστη να έχει στην κατοχή του ένα «άβαταρ» τεχνητής νοημοσύνης - φίλοι, συγγενείς, ακόμα και celebrities, όπως υποστηρίζει η εταιρεία (Elrois) στη σελίδα της στο site του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

«Τα άβαταρ σας θυμούνται και σας αναγνωρίζουν όποτε τραβάτε μια φωτογραφία. Επίσης, αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και την εμφάνισή σας, και αντιδρούν με διάφορους τρόπους.

Ακόμη, μπορούν να ακούν τη φωνή σας και να προβαίνουν σε κάποιες ενέργειες» αναφέρει σχετικά η εταιρεία.

«Το σχεδιάσαμε για ανθρώπους που έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Αυτή ήταν η προσωπική μου εμπειρία: Είχα τη γιαγιά μου, η οποία πέθανε πριν λίγα χρόνια και στα αλήθεια λυπάμαι που την έχασα και δεν είχαμε φωτογραφίες μαζί.

Δεν μπορώ πλέον να βγάλω φωτογραφία μαζί της, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα ήταν υπέροχο να χρησιμοποιήσουμε τα άβατάρ μας» δήλωσε στο BBC η Έουν Τζιν Λιμ της Elrois, τονίζοντας πως δεν είναι «ψεύτικες μνήμες», καθώς πρόκειται για 3D ρεαλιστικά άβαταρ «και η πραγματική παρουσία είναι στο μυαλό μου. Αναλόγως την άποψη του καθενός».

Προς το παρόν, το άτομο που προορίζεται να απαθανατιστεί ψηφιακά πρέπει να πάει σε έναν ειδικό θάλαμο 3D scanning για να δημιουργηθεί το άβατάρ του, ωστόσο η εταιρεία ελπίζει πως τα μελλοντικά τηλέφωνα θα έχουν ενσωματωμένη την κατάλληλη τεχνολογία για ευκολότερη και γρηγορότερη χρήση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κατά τον περασμένο χρόνο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, παρουσία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας και Δημόσιας Τάξης, Λευτέρη Κιοσέογλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν τα ποσοτικά και ποιοτικά στατιστικά στοιχεία για το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 έως 31/12/2016, οικονομικά δεδομένα, όπως και τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος σχολικής τροχονομικής αγωγής για μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα καθώς και από την απόδοση της Δημοτικής Αστυνομίας για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2015 που επαναλειτούργησε με μειωμένο προσωπικό κατά τα 2/3.  Εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του, εκτιμώντας ότι η υπηρεσία κατόρθωσε να εξισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό τα παράπονα των επιχειρηματιών και των δημοτών. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι η κλασική αστυνομία, αλλά βοηθός του πολίτη, που έχει αναλάβει το δυσάρεστο έργο να θυμίζει από τη μια στους παραβάτες ότι κάνουν παράβαση και από την άλλη να προσπαθεί να απονείμει δικαιοσύνη και να βελτιώσει την όλη κατάσταση».
Ο ίδιος υπενθύμισε την πρόταση της δημοτικής Αρχής προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε τα έσοδα από τις παραβάσεις που βεβαιώνονται να χαρακτηρίζονται ανταποδοτικά. «Έτσι τα έσοδα αυτά θα επιστρέψουν για να καλύψουν ανάγκες της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να μπορέσουμε και περισσότερα οχήματα να αποκτήσουμε και όσα έχουμε να είναι σε καλύτερη κατάσταση – στόχος είναι να προμηθευτούμε ηλεκτρικά οχήματα για τη Δημοτική Αστυνομία – και επιπλέον να γίνει δυνατή η πρόσληψη προσωπικού, χωρίς να επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ακόμη κι αν δεν καλύψουμε το σύνολο των οργανικών θέσεων της Δημοτικής Αστυνομίας και προκύψουν περίπου 250 άτομα, η αστυνόμευση στην πόλη θα είναι πολύ πιο συστηματική. Ήδη η διαφορά φάνηκε με τα 60 άτομα που στελεχώνουν σήμερα τη Δημοτική Αστυνομία, πόσω μάλλον αν αυξηθεί κάθετα ο αριθμός τους». Ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμη κάποια απάντηση πάνω στο συγκεκριμένο αίτημα, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της υπηρεσίας αλλά και της εικόνας της πόλης.
Ο Λευτέρης Κιοσέογλου, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα στην περασμένη χρονιά. «Το έργο της υπηρεσίας, εκτός όλων των άλλων, είναι και κοινωνικό. Με τη βεβαίωση του γνησίου υπογραφής κατ’ οίκον που διεκπεραιώνει με εντατικούς ρυθμούς και συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα το πολύ σε δύο μέρες επεμβαίνει και δίνει λύση σε σημαντικά προβλήματα των ατόμων που αδυνατούν να μετακινηθούν. Επιπλέον, τις ημέρες παγετού κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι δημοτικοί αστυνομικοί μοίραζαν κουβέρτες και υπνόσακους σε άστεγους αλλά και σε όσους το είχαν ανάγκη».
Ο ίδιος υπενθύμισε ακόμη ότι η Δημοτική Αστυνομία τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε δυο δημοτικά σχολεία. «Είναι αρκετά επίκαιρο το θέμα και καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την παρέμβαση των υπηρεσιακών παραγόντων. Σύντομα, μάλιστα, εάν ολοκληρωθεί η δωρεά από μια ιδιωτική εταιρεία, στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής θα υπάρχουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, όπου τα παιδιά θα μπορούν να διδάσκονται τα βασικά».
Ο Λευτέρης Κιοσέογλου αναφέρθηκε, τέλος, στο ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας, που δεν είναι, όπως είπε, εισπρακτικός, αντίθετα επιχειρεί να αναβαθμίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πόλης, τη συνεργασία με τα καταστήματα και τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι εντός των ημερών θα ενταθούν οι έλεγχοι για το κάπνισμα, τα σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης και το παρεμπόριο.
Στη συνέχεια εκ μέρους της υπηρεσίας παρουσιάστηκαν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των τροχονομικών παραβάσεων και τη γεωγραφική κατανομή τους, τις τηλεφωνικές καταγγελίες, τους ελέγχους στα ΚΥΕ, τη διεκπεραίωση του γνησίου της υπογραφής κατ’ οίκον καθώς και τη γενικότερη κατανομή του προσωπικού σε εξωτερική και εσωτερική υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του 2016, βεβαιώθηκαν 111.684 παραβάσεις του ΚΟΚ, με μέσο μηνιαίο όρο τις 9.307. Από αυτές, το 90,1% καταγράφηκε στους οδικούς άξονες της 1ης  Δημοτικής Κοινότητας, ενώ το υπόλοιπο 9,9% στις υπόλοιπες κοινότητες. Το 15,31% των παραπάνω κλήσεων επιβλήθηκαν για αντικοινωνική συμπεριφορά (ράμπες, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, διαβάσεις, πεζοδρόμια, πεζόδρομους) και το 10% αφορά παραβάσεις στάθμευσης διπλής σειράς και ουσιώδους παρεμπόδισης κυκλοφορίας οχημάτων, με την πλειοψηφία τους να βεβαιώνονται στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως.
Στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, διενεργήθηκαν 1.360 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψε ότι σε 699 καταστήματα, δηλαδή στο 51,39% των ελεγχθέντων, βεβαιώθηκε μία τουλάχιστον παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 3.428 επισκέψεις και διεκπεραιώθηκαν συνολικά 4.363 υποθέσεις γνησίου υπογραφής κατ’ οίκον, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν δημοτικοί αστυνομικοί που τις ημέρες της κακοκαιρίας χρειάστηκε να μετακινηθούν με δικά τους έξοδα στην Άνω Πόλη για να εξυπηρετήσουν κάποια ιδιαίτερα περιστατικά.
Στα πλέον αισιόδοξα συμπεράσματα, συγκαταλέγεται η θετική ανταπόκριση στις τηλεφωνικές καταγγελίες, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 με ποσοστό 76% και άγγιξε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το 94%, με το μέσο όρο του χρόνου ανταπόκρισης στα 18 λεπτά. Κατά τους 12 μήνες του 2016 καταγράφηκαν συνολικά 2.682 καταγγελίες.
Τα άμεσα εισπραχθέντα έσοδα της Δημοτικής Αστυνομίας για το περασμένο έτος προήλθαν από πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. (2.562.793€), από κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης (223.365€) και από άδειες μουσικής (61.642€). Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα της υπηρεσίας ανέρχονται σε 1.173.648€.
Σχετικά με το πρόγραμμα σχολικής τροχονομικής αγωγής, που εφαρμόζεται πιλοτικά στο 45ο και στο 11ο δημοτικό σχολείο, όπως τονίστηκε, η υπηρεσία παίζει ρόλο ελεγκτικό αλλά και προληπτικό. Το πρόγραμμα υλοποιείται αρχικά με ίδιους πόρους και με μηδενική επιπρόσθετη δαπάνη επί του προϋπολογισμού του δήμου, ενώ προβλέπεται η επέκτασή του, με τη συνακόλουθη εξεύρεση πόρων από άλλα επενδυτικά εργαλεία.

Την κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων προσωπικού του δημοσίου τομέα, ζητά με εγκύκλιο του, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στόχος του υπουργείου είναι να καταργηθούν περίπου 1000 από τους 1440 κλάδους στο Δημόσιο, ώστε από τη μια πλευρά να εξορθολογιστεί το κλαδολόγιο του δημοσίου και από την άλλη να προχωρήσει με ταχύτητα η κινητικότητα η οποία εμποδίζεται από το ότι ένας υπάλληλος, παρότι κάνει ακριβώς την ίδια εργασία, ανήκει σε διαφορετικό κλάδο.
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο που εξέδωσε η υπουργός διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, ενόψει της προώθησης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους νέους οργανισμούς Υπουργείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την συγχώνευση/κατάργηση των προβλεπομένων κλάδων ή ειδικοτήτων προσωπικού στο δημόσιο καθώς και τη μελέτη για τη σύσταση διυπουργικών κλάδων με στόχο, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική εφαρμογή του ενιαίου συστήματος κινητικότητας.
Τα βασικά προβλήματα
Στην συγκεκριμένη εγκύκλιο παρουσιάζονται τα πρώτα συμπερασμάτα της ομάδας εργασίας από την αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος των κλάδων στο Δημόσιο και γίνεται σαφή αναφορά για κατάργηση κλάδων.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα, προκύπτει ότι:
-Υπάρχει σημαντικός αριθμός κλάδων που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του δημοσίου τομέα, είτε λόγω έλλειψης αντικειμένου εργασίας είτε λόγω αλληλοεπικάλυψης με παρεμφερείς, κλάδους.
-Παρατηρείται το φαινόμενο να εμφανίζονται, με διαφορετική ονομασία, κλάδοι με
όμοια τυπικά προσόντα και καθήκοντα.
-Διαπιστώνεται ότι αρκετοί φορείς εξακολουθούν να εμμένουν στην αναντιστοιχία
μεταξύ κλάδων μόνιμου προσωπικού και ειδικοτήτων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου
αορίστου χρόνου, ενώ στην πράξη πρόκειται για ομώνυμες/συναφείς ή παρεμφερείς επαγγελματικές κατηγορίες, είτε λόγω ομοίων απαιτούμενων τυπικών προσόντων είτε
λόγω ίδιων/ συναφών αρμοδιοτήτων.
-Παρατηρείται το φαινόμενο, ειδικότητες που ανήκουν στο ίδιο «επάγγελμα» να αποτελούν διακριτούς κλάδους στους Οργανισμούς των δημοσίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να παγιώνεται μια λογική κατάτμησης και πολυδιάσπασης. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε μερικές περιπτώσεις, εντοπίστηκε η τάση δημιουργίας μεμονωμένων κλάδων με βάση το τυπικό προσόν (τίτλο σπουδών) του κατέχοντος τη θέση κατά τη διαδικασία πρόσληψης/μετάταξης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι βασικές αρχές του.
-Σε κάποιες περιπτώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις που συντελούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, όπως έχει αναφερθεί στην υπ’αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/ΠΡΟΣ/73/40111/4.3.2016 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας σχετικά με την απασχόληση ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ενδεικτικές στρεβλώσεις που πρέπει να αλλάξουν
Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες στρεβλώσεις του διοικητικού συστήματος
λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του κρατικού
μηχανισμού δημιουργώντας περιττά διοικητικά βάρη, ενώ δίνονται οδηγίες, χωρίς, όπως σημειώνεται, “να θίγονται σε καμία περίπτωση, τα τυχόν θεσμοθετημένα
επαγγελματικά δικαιώματα”. Συγκεκριμένα:
-Σύμφωνα με το άρθρα 4, 13 και 18 του «Προσοντολογίου», η ονομασία των διοικητικών/οικονομικών κλάδων είναι συγκεκριμένη. Οποιαδήποτε παρέκκλιση (π.χ. υπάλληλοι γραφείου, διοικητικοί υπάλληλοι) από τους θεσμοθετημένους τίτλους (ΠΕ Διοικητικού ή/και Οικονομικού, ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού) και, ιδίως, ο κλάδος ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων που συναντάται ως κλάδος ΔΕ Διοικητικού κ.λπ., ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση ως προς τα εκτελούμενα καθήκοντα και ως προς τα προσόντα που διαθέτουν οι υπηρετούντες στις διοικητικές/οικονομικές θέσεις. Το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα, σε όλους τους φορείς, με την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων να εξειδικεύουν, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, τον κλάδο σε αμιγώς διοικητικό ή αμιγώς οικονομικό, επιλύει, κατά την άποψη μας, αναφέρεται στην εγκύκλιο, οποιοδήποτε ζήτημα προσδιορισμού των ειδικότερων καθηκόντων.
-Η λογική της απλούστευσης, πάνω στην οποία στηρίζονται οι προσπάθειες διοικητικής μεταρρύθμισης, υπαγορεύει την ανάγκη δημιουργίας γενικότερων κλάδων που μπορούν να λειτουργήσουν ως «δεξαμενές» ειδικοτήτων. Προτείνεται, ενδεικτικά, για το προσωπικό κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης(επιμελητές/επιστάτες, κλητήρες, θυρωροί εργάτες, προσωπικό καθαριότητας, κηπουροί, αποθηκάριοι κ.λπ) που παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες, στους δημόσιους οργανισμούς, να εντάσσεται στον ευρύτερο κλάδο ΥΕ Βοηθητικού προσωπικού. Στη συνέχεια, ενδεχόμενες τεχνικές ειδικεύσεις μπορεί να αποτυπώνονται στα ειδικά περιγράμματα θέσεων για τα οποία το Υπουργείο μας έχει ενημερώσει με τις υπ’αριθμ.ΔΙΠΑΑΔ/ΠΡΟΣ/127/οικ.26931/18.10.2016 και ΔΙΠΑΑΔ/Α.Π: ΔΙΠΑΑΔ/ΠΡΟΣ/139/οικ.30155/23.11.2016 εγκυκλίους καθώς και στις σχετικές προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων με διορισμούς/προσλήψεις.
-Ανάλογη λογική θα πρέπει να εφαρμοστεί και στον κλάδο ΔΕ Τεχνικού. Η ύπαρξη, στον συγκεκριμένο κλάδο, ποικίλων ειδικοτήτων για τις οποίες, όμως, το άρθρο 20 του «Προσοντολογίου» παρέχει επαρκή κατηγοριοποίηση, έχει οδηγήσει στο παράδοξο, σε αρκετές υπηρεσίες, να δημιουργούνται διακριτοί κλάδοι για καθεμία ειδικότητα τεχνικού προσωπικού. Επίσης, κατά την άποψή μας, κρίνεται αδόκιμη η πρακτική της ονοματοθεσίας του τεχνικού κλάδου βάσει του απολυτηρίου τίτλου σπουδών των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων (π.χ. ΔΕ Τεχνικών πτυχιούχων ανώτερων ή μέσων τεχνικών επαγγελματικών σχολών).
“Τέλος, όπως διαπιστώθηκε παραπάνω, η αναντιστοιχία κλάδων/ειδικοτήτων μεταξύ μόνιμου προσωπικού και προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημιουργεί εννοιολογική σύγχυση και εμφανώς εμποδίζει την επικείμενη εφαρμογή του ενιαίου συστήματος κινητικότητας. Ενδεικτικά παραδείγματα για τον τρόπο αντιστοίχισης δίδονται στην υπ’αριθμ.ΔΙΠΙΔΔ/Β25/82/οικ./12473/16.6.2011 (ΑΔΑ:4Α3ΥΚ-Υ) εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας. Όπως γίνεται σαφές από τα παραπάνω εκτεθέντα, ο εξορθολογισμός των κλάδων από την υπερβολική εξειδίκευση στην γενίκευσή τους θα είναι το πρώτο βήμα για την εισαγωγή ενιαίων και οµοιόµορφων κανόνων για το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν σε δηµόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθµού και Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και την αρµονική σύζευξη της ικανοποίησης των υπηρεσιακών αναγκών µε το δικαίωµα του υπαλλήλου να έχει ενεργητικό ρόλο στη διαμόρφωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του”, καταληγει η εγκύκλιος.
Δείτε τα υπόλοιπα σημεία της εγκυκλίου ΕΔΩ
aftodioikisi.gr

Δεν θα ξαναεργαστούν για την Ακαδημία Κινηματογράφου οι υπάλληλοι της εταιρείας PwC, οι οποίοι ευθύνονται για το λάθος που προκάλεσε πανικό κατά την απονομή του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της.
Οι δύο υπάλληλοι, Brian Cullinan και Martha Ruiz έδωσαν κατά την τελετή απονομής των Οσκαρ τον λάθος φάκελο στους παρουσιαστές με αποτέλεσμα να προκληθεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση στην σκηνή με τους συντελεστές της ταινίας «La La Land» να παραδίδουν τα χρυσά αγαλματίδια στους συναδέλφους τους της ταινίας «Moonlight».
Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο περιστατικό έχει θέσει εν αμφιβόλω και την περαιτέρω συνεργασία της ακαδημίας με την PwC.

«Ανοιχτή πληγή» για την αγορά των smartphones σε εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο, συνεχίζει να αποτελεί η απομίμηση και παραποίηση προϊόντων.
Στην Ελλάδα η απώλεια των εσόδων της νόμιμης αγοράς από τις απομιμήσεις smartphones είναι της τάξης του 16,9%, με τη χώρα μας να έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη.
Το μέγεθος των απωλειών για τη νόμιμη αγορά από τις πωλήσεις προϊόντων απομίμησης υπογραμμίζουν πολύ παραστατικά τα διαθέσιμα στοιχεία.
Συνολικά το 2015 χάθηκε το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones σε όλο τον κόσμο λόγω της παρουσίας παραποίησεων/απομίμησεων στην αγορά – ισοδύναμη με 45,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρακτικά, εκτιμάται ότι, παγκοσμίως, το 2015 πωλήθηκαν 184 εκατ. smartphones λιγότερα από εκείνα που όντως πωλήθηκαν από τη νόμιμη βιομηχανία την ίδια χρονιά, λόγω της παρουσίας των απομιμήσεων στη συγκεκριμένη αγορά.
Η επίδραση της παραποίησης/απομίμησης των smartphones στην ΕΕ των 28 χωρών εκτιμάται σε 14 εκατομμύρια συσκευές το 2015, που αντιστοιχεί σε 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, ή 4,2 δις. ευρώ.
Και ενώ στην ΕΕ οι απώλειες των νόμιμων εσόδων της αγοράς αντιστοιχούν στο 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αφρική χάθηκε το 21,3% των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης, 19,6% στη Λατινική Αμερική, 17,4% στις αραβικές χώρες, 15,6% στην Κίνα, 11,8% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 7,6% στη Βόρεια Αμερική για το 2015. Μάλιστα, η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της απώλειας στο σύνολο των εσόδων παγκοσμίως στον τομέα των smartphone.
Ελληνικές επιδόσεις
Η Ελλάδα, όπου το ποσοστό των απωλειών αντιστοιχεί στο 16,9% των πωλήσεων του κλάδου, βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τη Δανία να βρίσκεται στο άλλο ακρο της λίστας.
Στη Γερμανία οι χαμένες πωλήσεις λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται σε 564 εκατομμύρια ευρώ το 2015, αντιπροσωπεύοντας ποσοστιαία το 5,7% των εσόδων της νόμιμης βιομηχανίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, στην Ιταλία το κόστος των χαμένων πωλήσεων smartphones λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμάται σε 885 εκατ. ευρώ για το 2015, με ένα εκτιμώμενο 15,4% των εσόδων που χάνεται τελικά για τη νόμιμη βιομηχανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε σε πωλήσεις, λόγω της παραποίησης/απομίμησης, κατ’ εκτίμηση 660 εκατομμύρια ευρώ το 2015, με περίπου 5,7% απώλειες εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.
Στην Ισπανία, οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 386 εκατ. ευρώ για το 2015 με μια εκτιμώμενη απώλεια εσόδων της τάξεως του 10%.
Στη Γαλλία οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 380 εκατομμύρια ευρώ το 2015, εκτιμάται, επίσης, πώς το 8% των εσόδων χάνεται για τη νόμιμη βιομηχανία

Γιατί να βλέπετε, μόνον, τις selfies σας στο κινητό σας; Ή, άλλες φωτογραφίες, για παράδειγμα την προτίμηση της καρδιάς σας, το μικρούλι σας ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα; Γιατί να μην τις πιείτε (στην κυριολεξία); Ξεχνάτε την έκφραση θαυμασμού για μια όμορφη γυναίκα «να την πιεις στο ποτήρι»; Ε, τώρα μπορείτε να την πιείτε, αν και όχι στο ποτήρι αλλά σίγουρα στο φλιτζάνι του καπουτσίνο σας. Την φωτογραφία της, πάντα. Και τις δικές σας.

Υπάρχει μια μηχανή, που ακούει στο όνομα Ripple Maker, και η οποία θα καταστήσει το επάγγελμα του καλλιτέχνη μπαρίστα-καφετζή παρωχημένο, σε λίγο καιρό.

Δεν θα χρειάζεται να πηγαίνετε στο τοπικό χίπστερ μπαρ για να απολαύσουν οι οφθαλμοί σας έναν αρτίστικο αφρό στον καφέ σας.

Το Ripple Maker λειτουργεί, κατά βάση, ως εκτυπωτής. Αποτυπώνει τη φωτογραφία της προτίμησής σας στον αφρό του καφέ σας. Μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό σας, φυσικά.

Ο «Κατασκευαστής Κυματισμών» ανακαλεί τις εικόνες που στέλνετε μέσω της app και τις «τυπώνει» στον αφρό του καφέ, χρησιμοποιώντας σκόνη κόκκων καφέ τα οποία δεν χαλούν την υφή του αφρού.

Άρα, αντλήστε από την αποθήκη των selfies σας (ή βγάλτε μία καινούργια, επί τόπου), ακασκαλέψτε τις δεξαμενές φωτογραφιών που έχετε αποθηκεύσει στο λογαριασμό σας στο fb ή καταφύγετε στην τεράστια βάση δεδομένων με εικόνες του ίδιου του Ripple Maker... και πιείτε την επιλογή σας, στο φλιτζάνι.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέμε ότι κάποιος έχει μνήμη ελέφαντα, αλλά θα πρέπει επίσης να λέμε ότι έχει αϋπνία ελέφαντα.

Οι αφρικανικοί ελέφαντες που ζουν ελεύθεροι στη φύση, κοιμούνται κατά μέσο όρο μόνο δύο ώρες τη μέρα, λιγότερο από κάθε άλλο θηλαστικό ζώο της ξηράς.

Συχνά περνάνε σχεδόν δύο μέρες χωρίς να κοιμηθούν καθόλου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λιγοστού ύπνου τους τον περνάνε στα όρθια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Μάνγκερ της Σχολής Ανατομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γουιτγουότερσραντ της Νότιας Αφρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", παρακολούθησαν συνεχώς επί 35 μέρες δύο θηλυκούς ελέφαντες στη Μποτσουάνα.

Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως εμφυτεύσει στην προβοσκίδα του κάθε ελέφαντα μια συσκευή καταγραφής της δραστηριότητάς του, ενώ του είχαν περάσει και ένα κολάρο με GPS και γυροσκόπιο, ώστε να παρακολουθούν πότε ξάπλωνε.

Οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι τα μεγαλύτερα ζώα της ξηράς. Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι εν γένει τα μεγαλύτερα θηλαστικά κοιμούνται λιγότερο συγκριτικά με τα μικρότερα, οι βιολόγοι ξαφνιάσθηκαν με την απρόσμενα μικρή διάρκεια του ύπνου του ελέφαντα, ο οποίος μάλιστα συνήθως κοιμάται όρθιος και όχι ξαπλωμένος (μόνο το 17% του χρόνου του ύπνου του είναι ξάπλα). Συνήθως ο ύπνος τον παίρνει μεταξύ 2 το βράδυ και 6 τα χαράματα.

Διαπιστώθηκε ότι ένας ελέφαντας μπορεί να μείνει ξύπνιος για 46 συνεχόμενες ώρες, στη διάρκεια των οποίων ταξιδεύει αποστάσεις έως 30 χιλιομέτρων, πιθανώς επειδή δεν βρίσκει την ησυχία του εξαιτίας των λιονταριών και των λαθροκυνηγών.

Ανάλογες μελέτες σε ελέφαντες ζωολογικών κήπων έχουν δείξει ότι κοιμούνται περισσότερο, από τέσσερις έως έξι ώρες τη μέρα, ίσως επειδή εκεί -αν και δεν είναι ελεύθεροι- αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους.

Όσον αφορά τον ύπνο με όνειρα (φάση REM), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ελέφαντες ονειρεύονται κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες και μόνο όταν είναι ξαπλωμένοι.

Οι επιστήμονες ξύνουν το κεφάλι τους πάντως πώς τα καταφέρνει ο ελέφαντας με τόσο λίγο ύπνο. Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω με αρσενικούς ελέφαντες. Ένα παράδοξο που χρειάζεται διερεύνηση, είναι ότι ο ύπνος σχετίζεται με την εμπέδωση της μνήμης, αλλά ο ελέφαντας καταφέρνει να έχει θαυμάσια μνήμη, χωρίς να κοιμάται πολύ.

Μετά τον ελέφαντα, το ζώο που κοιμάται λιγότερο, είναι μάλλον το άλογο, που συνήθως δεν ξεπερνά τις τρεις ώρες τη μέρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!