Τρίτη 3 Απριλίου 2018


Η πεποίθηση ότι η Γη είναι επίπεδη και περιβάλλεται από έναν τοίχο πάγου αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη δυναμική, ειδικά σε πιο νέους ανθρώπους.
Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η YouGov σε 8.215 ενήλικες των ΗΠΑ κατέληξε στο γεγονός ότι μόνο το 66% των ηλικιών 18-24 ετών είναι πεπεισμένοι ότι η Γη είναι στρογγυλή.
Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το 9% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι πάντα πίστευαν ότι ο πλανήτης μας ήταν στρογγυλός, αλλά μετά το αμφισβήτησαν.
Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν συναντάται σε μεγαλύτερες ηλικίες, με το 94% των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω να είναι σίγουροι για τη «στρογγυλότητα» της γης.
Τα στοιχεία έδειξαν, επίσης, ότι 86% των ανδρών πιστεύει ότι η Γη ήταν στρογγυλή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 83%.
Από πολιτική άποψη, οι ρεπουμπλικανοί ήταν πιο σύμφωνοι με την πεποίθηση ότι ο κόσμος έχει μια σφαιρική μορφή, με το 89% να υποστηρίζει ότι πάντα πίστευε στην «στρογγυλότητα» της Γης, ενώ μόνο το 83% των δημοκρατικών είπε το ίδιο πράγμα.
Τα επίπεδα εισοδήματος μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα επηρέασαν σημαντικά τα ευρήματα.
Μόνο το 79% των ανθρώπων που είχε εισόδημα κάτω από 40.000 δολάρια ετησίως, δήλωσε ότι πάντα πίστευε ότι η Γη ήταν στρογγυλή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ανθρώπους που είχαν εισόδημα από 80.000 δολάρια και πάνω, ήταν 92%.
Τέλος, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις αντιλήψεις των ανθρώπων για το σχήμα της Γης. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως «πολύ θρησκεύομενους».

«Φωτιά» έχει πάρει το Νησί των Ανέμων μετά την εμφάνιση αιθέριας καλλονής, που δεν είναι άλλη από την Βικτόρια Λοπίρεβα. Η ξανθιά δίμετρη κούκλα είναι η πρέσβειρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 της Ρωσίας και, σύμφωνα με τις φήμες, η νέα αγαπημένη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν!
H Βικτόρια έχει ανεβάσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram βίντεο από τη Μύκονο, όπου λικνίζεται στους ρυθμούς της μουσικής κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Μάλιστα η Ρωσίδα εύχεται στους διαδικτυακούς φίλους να έχουν μια όμορφη Δευτέρα.
Η Βικτόρια, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, έχει κλέψει την καρδιά του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας. Η Βικτόρια πριν από λίγες μέρες μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram παρότρυνε τους 1,8 εκατομμύρια ακολούθους της να ψηφίσουν τον Πούτιν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Μάλιστα την ημέρα των εκλογών επισκέφτηκε το κέντρο παρακολούθησης ψήφων στη Μόσχα. Η Βικτόρια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγραψε: «Μια νέα εβδομάδα, αλλά με αέρα σταθερότητας για τα επόμενα έξι χρόνια».
Ποια είναι η Βικτόρια Λοπίρεβα
Η 34χρονη Βικτόρια Λοπίρεβα, πρώην Μις Ρωσία του 2003, είναι ένα πρόσωπο εξαιρετικά διάσημο κι αγαπητό στη χώρα και γι αυτό ομόφωνα ψηφίστηκε ως πρέσβειρα της μεγάλης αυτής διοργάνωσης. Το κορίτσι έχει πολλές ασχολίες, καθώς ασχολείται με την υποκριτική, την τηλεόραση , το μόντελινγκ, ενώ ασχολείται και με το διαδίκτυο, όντως μπλόγκερ. Περιοδικά όπως το Cosmopolitan, το Gala, το L’Oficiel, το Beauty, το Beauty Unlimited, έχουν φιλοξενήσει την Λοπίρεβα στις σελίδες τους.
Πάντως η Λοπίπερα λατρεύει τα ταξίδια και την άνετη ζωή και αυτό φαίνεται από το λογαριασμό της στο Instagram καθώς ταξιδεύει πολύ συχνά.

Μπορεί ο Σεπτέμβριος να μην είναι ο πιο συναρπαστικός μήνας του έτους, αλλά όσοι γεννήθηκαν τον ένατο μήνα του έτους φαίνεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο έξυπνοι από τους συνομηλίκους τους.
Οι ερευνητές από το Cambridge της Μασαχουσέτης μελέτησαν τη γνωστική ανάπτυξη περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων μαθητών δημοσίων σχολείων της Φλόριντα, όλοι ηλικίας μεταξύ έξι και 15 ετών.
Εκείνοι που σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες ήταν γεννημένοι τον Σεπτέμβριο. Τα παιδιά που ήταν γεννημένα τον ένατο μήνα, είχαν, επίσης, περισσότερες πιθανότητες να μπουν στο πανεπιστήμιο και να επιτύχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι τα παιδιά που ήταν γεννημένα τον Σεπτέμβριο είχαν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν στη φυλακή. Οι ερευνητές κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα, έπειτα από ανάλυση δεδομένων από κέντρα κράτησης νέων στη Φλόριντα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι έφηβοι εγκληματίες ήταν γεννημένοι άλλους μήνες εκτός Σεπτεμβρίου.

Δριμεία επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, εξαπέλυσε ο διεθνής ποδοσφαιριστής, Βασίλης Τσιάρτας, με αφορμή την αιματηρή ληστεία σε σπίτι 52χρονου επιχειρηματία στην Κηφισιά.
Το περιστατικό προκάλεσε την οργή του κ. Τσιάρτα, που υποστήριξε ότι ο κ. Τόσκας αντί να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κακοποιούς, λειτουργεί ενθαρρυντικά.
«Τόσκα καμαρώνεις τώρα με αυτό που έγινε στην Κηφισιά?Αντί να λειτουργείς αποτρεπτικά στους κακοποιούς δυστυχώς λειτουργείς ενθαρρυντικά. Είστε δυστυχώς η χαρά της ανομίας. Αν είχες λίγη τσίπα θα είχες παραιτηθεί. Είστε κυβέρνηση μπάτε σκύλοι αλέστε…» έγραψε στο προφίλ του στο facebook.

Μία φωτογραφία ήταν αρκετή για να πάρει φωτιά ο λογαριασμός του Αργεντινού άσου της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι στο Instagram.
Ο επιθετικός των «Μπλαουγκράνα» αποφάσισε να δείξει στους θαυμαστές του το νεογέννητο γιο του και όπως ήταν φυσικό τα like έπεσαν «βροχή» και μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει τα 5,7 εκατομμύρια.
Με την ευκαιρία του Πάσχα των Καθολικών, ο Λιονέλ Μέσι πέρασε τις γιορτές οικογενειακά στη Βαρκελώνη με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους.

Ανεργία και μετανάστευση «πλήττουν» το ιατρικό δυναμικό της χώρας. Την ίδια στιγμή, καταρρέει το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με το φιάσκο των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στους 12.629 γιατρούς ανέρχεται το «έλλειμμα» της ελληνικής δεξαμενής ιατρών του λεκανοπεδίου – τόσοι είναι οι λειτουργοί του Ιπποκράτη που έχουν φύγει μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο σε άλλα κράτη τα τελευταία δέκα χρόνια, με τους 281 γιατρούς, κυρίως ειδικευμένους, να έχουν φύγει από την αρχή του έτους.
«Οι Έλληνες γιατροί πληρώνουν τη χρόνια απουσία εθνικής στρατηγικής στο θέμα της διαχείρισης του επιστημονικού δυναμικού. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να μας…χειροκροτούν όλα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης για τους γιατρούς που τους στέλνουμε, και να μας ζητούν κι άλλους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την ανεργία και τη μετανάστευση των Ελλήνων γιατρών.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η ανεργία των γιατρών βρίσκεται σε επίπεδα – ρεκόρ, με το 28% των μελών του ΙΣΑ να είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Περισσότερα από 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργα την τελευταία πενταετία και 1.500 γιατροί ζητούν ετησίως από τον Σύλλογο πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτερικό. Τον περασμένο μήνα, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ ήταν 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825.
«Το υπουργείο Υγείας, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον ιατρικό κόσμο, ενώ έχει δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση και στερεί από τον Έλληνα ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας επιχειρώντας να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας» τόνισε ο κ. Πατούλης και διευκρίνισε ότι ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη για τα μέλη του και τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα, η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ συρρέουν καθημερινά ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες δομές.
Το φιάσκο των ΤΟΜΥ
Βατερλό για το υπουργείο Υγείας, αποδείχθηκε η προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, τόσο για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τη στελέχωση των ΤοΜΥ.
Ειδικότερα τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι αποκαλυπτικά: ο ΙΣΑ χορήγησε 372 βεβαιώσεις για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, για οικογενειακούς γιατρούς ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, δηλαδή συνολικά 463 βεβαιώσεις ιατρών για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος.
Πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις, για την κάλυψη 195 θέσεων! Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας κάλυψαν το 1/3 των θέσεων.
«Ο ΕΟΠΥΥ παρά το πρόσφατο φιάσκο των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δεν αντιλαμβάνεται ότι εκείνος χρειάζεται τους ιατρούς για να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και όχι το αντίστροφο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται . Είναι πρωτοφανής, η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα ,με την οποία αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα.Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.
Μάλιστα, ακόμη πιο διεκδικητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, κ. Παναγιώτης Ψυχάρης – ο οποίος σημειωτέον είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- που προανήγγειλε νομικό πόλεμο έναντι της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των αποφάσεών της. «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε δικαστικά και να διαφυλάξουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Και ξέρουμε πως θα έχουμε την στήριξη του ΙΣΑ σε αυτή την κίνηση και είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε μέχρι τέλους» είπε ο κ. Ψυχάρης, αναφερόμενος σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας με την οποία ζητείται από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να «γίνουν» οικογενειακοί γιατροί και να καταγράφουν πληθυσμό ευθύνης τους. «Πρόκειται για αλλότρια καθήκοντα. Εξαναγκάζονται με τον πιο άσχημο τρόπο οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να εργαστούν για τις ΤΟΜΥ. Παραβιάζονται κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών των Κέντρων Υγείας. Δεν θα το ανεχθούμε» κατέληξε ο κ. Ψυχάρης.
Καταστροφικό το clawback
Στον αφανισμό οδηγεί το υπουργείο Υγείας, πολυϊατρεία και ιατρούς με ειδικότητες εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές που καλούνται να πληρώσουν παράλογα και καταστροφικά ποσά clawback. Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, και οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Ενώσεων και των Επαγγελματικών Φορέων, κατήγγειλαν την καταστροφική πολιτική του υπουργείου και ζήτησαν την άμεση απόσυρση του άδικου και παράλογου clawback που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο. Όπως εξήγησαν τα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το clawback, φτάνει σε ποσοστό το 48% της αξίας της εξέτασης, ώστε να καθίσταται πραγματικά ανέφικτη, η ορθολογική λειτουργία ενός φορέα και να υφίσταται πλέον άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Ο ΙΣΑ ζητά για άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κατά πράξη και περίπτωση, για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού, για όσους ιατρούς το επιθυμούν.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί πλατφόρμα για τη συλλογή υπογραφών ιατρών και φορέων που πλέον απαιτούν συλλογική σύμβαση, σε επίπεδο κάθε ιατρικού συλλόγου.
Τέλος, πρόκειται να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή, αλλά και η διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ενώ θα δημιουργηθεί Επιτροπή, για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και κάθε ιατρικής πράξης και εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, με βάση το πραγματικό κόστος, στο πλαίσιο της βέλτιστης ιατρικής πρακτική.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!