Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

 

Σε μας εδώ μπορεί να μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην Ταϊλάνδη συμβαίνει κάθε βράδυ. Οι πόροι μειώνονται για τους ελέφαντες και σε αυτό έχει βάλει το χέρι του ο άνθρωπος.
Μπορείτε να κάνετε εικόνα, να ξυπνάτε τις πρώτες πρωινές ώρες από θόρυβο στην κουζίνα σας και εκεί να βλέπετε από μια τρύπα στον τοίχο… έναν ελέφαντα να τρώει; Εντάξει υπερβολικό, για μας εδώ, μέσα στη πόλη και γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά σκεφτείτε πως για κάποιες χώρες μπορεί να αποτελεί και… καθημερινότητα. Όπως στην Ταϊλάνδη!
Ο αρσενικός ελέφαντας, που τον ονόμασαν Boonchuay, έψαχνε φαγητό, ανακάτεψε τα ράφια, έριξε κάτω τα μαγειρικά σκεύη, εν τέλει κάτι είχε βρει γιατί μασουλούσε και η έκπληκτη, οικοδέσποινα – τι να κάνει; – πήρε το κινητό της και αποθανάτισε αυτή την απίστευτη στιγμή.

1

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Boonchuay, που ζει στο εθνικό πάρκο Kaeng Krachan της Ταϊλάνδης, επισκέφθηκε το χωριό Chalermkiatpattana: «Έρχονται για επίσκεψη αρκετά συχνά. Έρχονται πάντα όταν υπάρχει η τοπική αγορά γιατί μπορούν να μυρίσουν το φαγητό», δήλωσε ο Itthipon Thaimonkol, επιθεωρητής του πάρκου.

Ο Δρ Joshua Plotnik από την άλλη, ο οποίος μελετά τον πληθυσμό των ελεφάντων στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Salakpra στο Kanchanaburi της Δυτικής Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι είναι πολύ συνηθισμένο οι ελέφαντες να κάνουν επιδρομές σε κοντινά χωράφια για να φάνε ζαχαροκάλαμο ή καλαμπόκι.

«Στα χωριά οι ελέφαντες μπαίνουν στα χωράφια των αγροτών σχεδόν κάθε βράδυ. Αυτό είναι ένα πραγματικά δύσκολο θέμα τόσο για τους αγρότες όσο και για τους ελέφαντες» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Είναι απογοητευμένοι (οι αγρότες) που συμβαίνει αυτό και θέλουν πραγματικά να βρουν λύσεις για να το σταματήσουν, ωστόσο δεν κατηγορούν τους ελέφαντες, ίσα-ίσα είναι πολύ καλοί μαζί τους».

2

Αυτό που κάνουν σε πρώτη φάση, σε συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο, είναι να παρακολουθούν τους ελέφαντες και να κάνουν δυνατό θόρυβο για να τους ωθούν και πάλι πίσω στο δάσος.

«Αυτά τα περιστατικά αυξάνονται στην Ασία και πιθανότατα οφείλεται στη μείωση των διαθέσιμων πόρων για τους ελέφαντες αλλά και στην αύξηση των ανθρώπινων παρεμβάσεων στον βιότοπο των ελεφάντων», δήλωσε ο Plotnik!

Πηγή: gazzetta.gr

 

Η Τζανέσα Ρίτσαρντ, η οποία έχει εργαστεί σε ξενοδοχεία ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok και αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά τους. Βάσει της προσωπικής εμπειρίας της αναφέρει πως οι ρεσεψιονίστ δεν επιτρέπεται να λένε τον αριθμό του δωματίου δυνατά.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει, «γι’ αυτό συνήθως τον γράφουμε σε έναν φάκελο και όταν σας τον παραδίδουμε, λέμε: «Αυτός είναι ο αριθμός του δωματίου σας»».

Επίσης, οι αλυσίδες των ξενοδοχείων ποικίλλουν στην πολιτική τους όσον αφορά στην αναβάθμιση των επισκεπτών τους, αλλά υπάρχει περίπτωση να προσφερθεί η δυνατότητα ενός καλύτερου δωματίου χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Η Τζανέσα συστήνει την πραγματοποίηση της κράτησης απευθείας μέσω του ξενοδοχείου καθώς, με αυτόν τον τρόπο, οι πελάτες δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεως όσον αφορά στον τύπο του δωματίου που επιθυμούν.

Σε ότι αφορά το πρωινό, η Τζανέσα υποστηρίζει πως αν η διαμονή του πελάτη το περιλαμβάνει και αναχωρήσει πριν από την έναρξή του, μπορεί να ζητήσει να το πάρει σε πακέτο. Ακόμα αποκάλυψε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν πλένουν τα παπλώματα μεταξύ των επισκεπτών στα δωμάτια, επισημαίνοντας: «Τα πλένουν ίσως μία φορά τον χρόνο, πράγμα που είναι πραγματικά αηδιαστικό και έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, όταν μπείτε στο δωμάτιο, είναι να αφαιρέσετε το πάπλωμα!».

Τέλος προειδοποιεί τους πελάτες να μην περπατούν ξυπόλητοι στα χαλιά των ξενοδοχείων, γιατί ναι μεν μπορεί να σκουπίζονται τακτικά, αλλά δεν καθαρίζονται καλά το ίδιο συχνά.

πηγή: gazzetta.gr

 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξει ένα «νέο κύμα» μολύνσεων καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19, ένα γεγονός που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα, την οποία έφεραν στη χώρα οι ταξιδιώτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστα, όμως χθες καταγράφηκαν 125 νέες μολύνσεις. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Ισραήλ έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19.

«Αποφασίσαμε να δράσουμε σαν να ήμασταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα» του ιού, είπε ο Μπένετ, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

«Ο στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος, να πάρουμε έναν κουβά νερό και να τον χύσουμε στη φωτιά όσο ακόμη είναι περιορισμένων διαστάσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 είναι πολύ μικρός. Σήμερα αναφέρθηκε μόνο ένας. Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται, σύμφωνα με τον Μπένετ, στην παραλλαγή Δέλτα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και φέρεται ότι είναι πιο μολυσματική από τις άλλες.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τεθούν σε καραντίνα στη Μπινιαμίνα (βόρεια του Τελ Αβίβ) μετά την επιστροφή ταξιδιωτών από την Κύπρο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας να αποφεύγονται τα ταξίδια στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλο ένα κέντρο εξέτασης θα οργανωθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ώστε όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ (PCR) κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Τα σύνορα του Ισραήλ παραμένουν κλειστά για τους ξένους, εκτός από εκείνους που ταξιδεύουν για επιτακτική οικογενειακή ανάγκη ή για επαγγελματικούς λόγους.

Ο Μπένετ ζήτησε επίσης να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν όλα τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Τον τελευταίο μήνα τα περισσότερα κρούσματα ήταν ηλικίας 10-19 ετών.

Στην κορύφωση της πανδημίας, τον Ιανουάριο, καταγράφονταν σχεδόν 10.000 κρούσματα ημερησίως στο Ισραήλ. Στις 15 Ιουνίου καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όμως ο Μπένετ είπε σήμερα ότι στο εξής, στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όλοι θα πρέπει να την φορούν.

Από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν περισσότερες από 840.000 μολύνσεις και 6.428 θάνατοι στο Ισραήλ.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!