Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019


Σε θάνατο δι’ απαγχονισμού καταδικάστηκε σήμερα στο Πακιστάν καθηγητής πανεπιστημίου που κατηγορείται ότι προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ το 2013 και ο δικηγόρος του οποίου δολοφονήθηκε την επόμενη χρονιά αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή του.
Ο Τζουνάιντ Χαφίζ «πρέπει να κρεμαστεί από τον λαιμό ως τον θάνατό του», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου της πόλης Μουλτάν, στο κεντρικό Πακιστάν. «Δόξα τω Θεώ, αυτή η υπόθεση ολοκληρώθηκε», σχολίασε ο εισαγγελέας.
Τον Μάιο του 2014 τρεις ένοπλοι δολοφόνησαν τον δικηγόρο του, τον Ρασίντ Ρέχμαν, αφού οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής τον απείλησαν με θάνατο στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας.
Ο Χαφίζ, που είναι μουσουλμάνος, κρατείται στην απομόνωση από τον Ιούνιο του 2014. Οι συνθήκες κράτησής του επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο φέτος, καθώς πλέον είναι κλεισμένος σε ένα κελί 8 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται σε στρατόπεδο, του οποίου είναι ο μόνος κρατούμενος, και από το οποίο δεν έχει δικαίωμα να βγαίνει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Άσαντ Τζαμάλ.
«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη δίκη σε υποθέσεις βλασφημίας», σχολίασε ο Τζαμάλ. «Θα ασκήσουμε έφεση», πρόσθεσε.
Η καταδίκη του Χαφίζ σε θάνατο είναι «ένα κατάφωρο δικαστικό λάθος», το οποίο είναι «εξαιρετικά απογοητευτικό και απροσδόκητο», αντέδρασε η Ράμπια Μέχμουντ ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας. «Όλη η υπόθεση του Τζουνάιντ και η μακρά του δίκη ήταν μια παρωδία δικαιοσύνης», κατήγγειλε η ίδια. «Η κυβέρνηση του Πακιστάν θα πρέπει να τον αφήσει αμέσως ελεύθερο και να αποσύρει όλες τις κατηγορίες εναντίον του».
Σημειώνεται ότι η αθώωση στα τέλη Οκτωβρίου της χριστιανής Άσια Μπίμπι, η οποία πέρασε περισσότερα από οκτώ χρόνια στη φυλακή καταδικασμένη σε θάνατο για βλασφημία, είχε προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις σε όλο το Πακιστάν.

Τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναμένονται σήμερα, καθώς επίσης κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες μετά το απόγευμα στην Ήπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές μετά το απόγευμα στα βόρεια και στα κεντρικά, ενώ θα επικρατήσουν σταδιακά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 10 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 14 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες, έως τους 20 βαθμούς στην Κρήτη, 12 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως 17 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και μετά το απόγευμα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.
Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας, με αποτέλεσμα την κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρωινές ώρες, αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση σε μέτριους 4-5 μποφόρ και στα νότια σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών μετά το απόγευμα και τοπικές ομίχλες τις βραδινές και πρωινές ώρες, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ένα όχημα παντός εδάφους, που κατασκευάστηκε ειδικά για τον Νικολάε Τσαουσέσκου το 1977, πουλήθηκε σε δημοπρασία σε τιμή διπλάσια της αναμενόμενης, όπως έγινε γνωστό από τη φορολογική υπηρεσία ANAF της Ρουμανίας.
Επί ένα τέταρτο του αιώνα ο Τσαουσέσκου κυβέρνησε τη Ρουμανία με σιδηρά πυγμή, μέχρι την αιματηρή εξέγερση του 1989. Ο ίδιος και η σύζυγός του Έλενα δικάστηκαν και εκτελέστηκαν δια τουφεκισμού πριν από 30 χρόνια, στις 25 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, και το καθεστώς του κατέρρευσε.
Ο Τσαουσέσκου χρησιμοποιούσε το γαλάζιο όχημα ARO 304, με τα πολυτελή δερμάτινα καθίσματα και την ηλεκτρική οροφή, όταν πήγαινε για κυνήγι αλλά και σε επίσημες επισκέψεις. Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν προσφέρθηκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία, δεν είχε βρει αγοραστή. Η ANAF μείωσε την αρχική τιμή πώλησης κατά 25%, στα 103.125 λέι (περίπου 21.500 ευρώ) στη δημοπρασία που οργανώθηκε αυτήν την εβδομάδα. Πέντε ενδιαφερόμενοι έκαναν προσφορές και τελικά πουλήθηκε έναντι 189.180 λέι (σχεδόν 40.000 ευρώ). Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τον αγοραστή του οχήματος. Το ARO 304 ήταν το ένα από τα έξι που είχε κατασκευάσει για τον Ρουμάνο δικτάτορα η τοπική αυτοκινητοβιομηχανία ARO Campulung. Φυλασσόταν σε ένα γκαράζ στα προάστια του Βουκουρεστίου και όποιος ήθελε να το δει έπρεπε προηγουμένως να κλείσει ραντεβού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!