Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015


Αν συνηθίζετε και εσείς να έχετε ταυτόχρονα ανοιχτές πολλές καρτέλες (tabs) στον Chrome browser, τότε είναι πολύ πιθανό ότι σας έχει συμβεί να ακούτε ήχο από διαφημίσεις ή autoplay videos και να ψάχνετε να βρείτε που είναι και πως θα τα κλείσετε.

Η Google έχει προσθέσει το εικονίδιο που υποδηλώνει ότι ο ήχος προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο tab, αλλά αυτό δεν διόρθωνε το πρόβλημα στην περίπτωση που ο χρήστης ήθελε να κρατήσει ανοιχτό το tab και αναγκαζόταν να ψάχνει την “πηγή θορύβου” μέσα στην ιστοσελίδα.

Αυτό άλλαξε με την έλευση της έκδοσης Chrome 46, αφού πλέον μπορείτε να σιγήσετε το συγκεκριμένο tab με δεξί κλικ και διαλέγοντας την επιλογή “Mute Tab”.

Πηγή: techgear.gr

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχείρησεις τα τελευταία χρόνια από την μια και το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας από την άλλη έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των απλήρωτων εργαζομένων σε αδιέξοδο.
Οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το φόβο και την ανασφάλεια των υπαλλήλων τους μην τυχόν και χάσουν την δουλειά τους, τους αμείβουν με «έναντι» της κανονικής αμοιβής τους, προχωρούν σε εκβιαστικές μειώσεις μισθών και οικειοθελείς παραιτήσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης με το δόλωμα του εγγράφου της απόλυσης, ώστε να μη χαθεί και το δικαίωμα επιδόματος από τον ΟΑΕΔ.
Οι περισσότεροι υπάλληλοι αγνοούν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος ακόμα κι έτσι όπως έχουν καταστρατηγηθεί από τα μνημόνια.
Το βασικότερο που πρεπει να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι υπάλληλοι και εργάτες είναι ότι το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δεδουλεύμενα τους, δηλαδή μισθούς, διαφορές απο μισθούς, διάφορα επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, υπερωρίες, υπερεργασία και ρεπό, είναι πενταετές. Δηλαδή σήμερα ο κάθε εργαζομένος μπορεί να διεκδικησει τους μισθούς που δεν του έχουν καταβληθεί από 1-1-2010 ενώ από την 1-1-2016 θα μπορεί να ζητήσει τους μισθους από 1-1-2011.
Μισθοί προηγούμενων ετών έχουν παραγραφεί και δεν μπορούν να αναζητηθούν με κανέναν τρόπο.
Και ναι μεν οι υπερεργασίες και υπερωρίες έχουν πρακτικά καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, όμως για τα χρόνια που ίσχυαν π.χ. 2011 μπορούν ακόμα να διεκδικηθούν και σε τέτοια περίπτωση οφείλονται κανονικά.
Το συνηθέστερο μέσο διαμαρτυρίας των απλήρωτων εργαζομένων είναι η γνωστή επίσχεση εργασίας. Το πρώτο βήμα είναι η με κοινοποίηση εξωδίκου, γνωστοποίηση στον εργοδότη, ότι ο εργαζόμενος δεν θα εργαστεί μεχρί να του καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα αφού η εργασιακή σχέση είναι παροχή υπηρεσίων έναντι αμοιβής.
Η επίσχεση εργασίας μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια και δεν θεωρείται από μόνη της καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Άλλος τρόπος είναι η καταγγελία στην κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ο εργοδότης καλείται εντός προθεσμίας να δικαιολογήσει ή να αποδείξει τον λόγο που  είναι υπερήμερος έναντι του υπαλλήλου του.
Η επιθεώρηση εργασίας σχηματίζει φάκελο που αποστέλλει στην Εισαγγελία και από κει αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα, όπως είναι η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα κτλ. ενεργοποιείται η αυτεπάγγελτη διαδικασία κι ο εργοδότης έχει να αντιμετωπίσει και τις αντίστοιχες κατηγορίες.
Η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας όπως και η κοινοποίηση του εξωδίκου αποτελούν και όχληση η οποία σε περίπτωση αγωγής, αποτελεί την εναρκτήρια ημερομηνία για την απαίτηση των τόκων υπερημερίας.
Το βασικότερο δε μέσο άμυνας του εργαζόμενου είναι η αγωγή στο καθ’υλην αρμόδιο δικαστήριο. Οι εργατικές διαφορές λόγω της φύσης της υπόθεσης πάντοτε έχουν σύντομες ημερομηνίες δικασίμου καθώς και έκδοσης απόφασης.
Με την εργατική αγωγή, ο εργαζόμενος ζητεί όλους τους οφειλόμενους μισθούς των τελευταίων πέντε ετών, τα επιδόματα, τις διαφορές από νόμιμους και καταβαλόμενους μισθούς, τα δώρα, τα ρεπό και πολλά άλλα αναλόγως το είδος της εργασίας και την συλλογική σύμβαση στην οποία ανήκει.
Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα με μια τέτοια αγωγή να καταγγείλει και την εργασιακή σχέση και να ζητήσει τη νόμιμη αποζημίωση ή να καταγγείλει την τυχόν απόλυσή του και να ζητήσει μισθούς υπερημερίας.
Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορεί δηλαδή να ζητήσει τους μισθούς του και τα οφειλόμενα χωρίς να καταγγείλει την εργασιακή του σύμβαση. Τυχόν καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη λόγω της κατάθεσής μιας τέτοιας αγωγής είναι καταχρηστική και άκυρη.
Η έκδοση της απόφασης και η κύρηξη της εκτελεστής σηματοδοτεί την έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη-εργοδότη για είκοσι χρόνια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εργοδότης που έχει φροντίσει σήμερα να μην έχει περιουσία στο όνομα του, αλλά να αποκτήσει σε βάθος χρόνου, θα μπορεί ακόμα και τότε να κληθεί να πληρώσει τα οφειλόμενα.
Δηλαδή τα δεδουλευμένα όταν δεν διεκδικούνται παραγράφονται εντός της πενταετίας, όταν όμως έχουν βεβαιωθεί σε μία δικαστική απόφαση τελεσίδικη και αμετάκλητη, τότε η οφειλή τους από τον εργοδότη διαρκεί μία εικοσαετία.
Οι τρόποι αναγκαστικής εκτέλεσης ειναι πολλοί και επιλέγεται ο πιο σύμφορος ανάλογα της περίστασης. Μπορεί να γίνει εκτέλεση σε ακίνητα, κινητα μεγάλης αξίας (π.χ. αυτοκίνητα, μηχανημάτα, υπολογιστές κτλ.) ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έσοδα της επιχείρησης που προέρχονται από τρίτους (π.χ. μισθώματα κτλ.).

Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης, έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.
Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
Δεν παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).
Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής – πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
Επιλέγουμε μετά από έρευνα, αξιοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων http://www.fuelprices.gr/ και τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους καταναλωτές).
Πρέπει να ξέρουμε και να υπολογίζουμε με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.
Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.
Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
Απαιτούμε από τον μεταφορέα, να γράψει το ύψος που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60×25=1500 λίτρα πετρέλαιο.
Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων.
Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.
Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 6% περίπου, σε πετρέλαιο.
aftodioikisi.gr

Έως και 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν οι καπνιστές να αποκτήσουν γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία και να ασπρίσουν πολύ γρήγορα, όπως επισημαίνεται σε σχετική έρευνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα, οι αρρώστιες αλλά και η λήψη ορισμένων φαρμάκων συμβάλλουν στην πρόκληση των γκρίζων και άσπρων μαλλιών.

Πιθανοί λόγοι είναι αφενός ότι με το κάπνισμα η νικοτίνη δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στους αδένες και ως εκ τούτου παράγεται λιγότερη μελανίνη, ενώ αφετέρου μερικές ασθένειες επιφέρουν πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών, όπως είναι η αναιμία λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12, το σύνδρομο Werner καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης, ότι η λήψη φαρμάκων όπως είναι οι αμφεταμίνες και το λίθιο, προκαλούν μερική πτώση των μαλλιών, ή και γκριζάρισμα ενώ ακόμα και μερικά συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε και ορισμένα βότανα όπως η echinacea, έχουν συσχετισθεί με την πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών.

Όπως λένε οι επιστήμονες, η διαδικασία μείωσης της μελανίνης στα μαλλιά μπορεί να αρχίσει πολύ νωρίς, ακόμη στην εφηβεία για κάποιους ανθρώπους.

Ωστόσο είναι άγνωστος ο λόγος που τα μελανοκύτταρα αρχίζουν να μειώνουν την παραγωγή τους σε κάθε άτομο αλλά και το πότε αρχίζουν.

Σίγουρα όμως υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πότε θα παρουσιαστούν οι πρώτες γκρίζες τρίχες. Το σύνηθες είναι τα πρώτα γκρίζα μαλλιά να εμφανίζονται μετά από την ηλικία των 30 ετών στους άνδρες και μετά τα 35 στις γυναίκες. Σε ορισμένες οικογένειες όμως τα άτομα αρχίζουν να γκριζάρουν εξαιρετικά νωρίς από την ηλικία των 20 ετών.

Πηγή: boro.gr

Στην τελευταία του εμφάνιση στον ρόλο του James Bond, ο Nτάνιελ Κρεγκ είχε την τύχη να έχει συμπρωταγωνίστρια μία από τις ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο, τη Μόνικα Μπελούτσι.
Η 51χρονη Ιταλίδα καλλονή, στην πολυαναμενόμενη ταινία «Spectre» έγινε το κορίτσι του πράκτορα 007 και αναστάτωσε με το εκρηκτικό ταπεραμέντο της, τον ΄Αγγλο συμπρωταγωνιστή της, Nτάνιελ Κρεγκ.
Ο ηθοποιός, μπήκε για τα καλά στον ρόλο του και παραδόμενος στο πάθος του, έδωσε ένα μοναδικό κινηματογραφικό φιλί στην Μπελούτσι! Η Μόνικα που πρόσφατα έκλεισε τα 51 της χρόνια, μοιάζει επίσης ανήμπορη να αντισταθεί στην γοητεία του.

Αν και ακούγεται σαν θα μπορούσε να είναι ένας “μύθος”, όπως εκείνη η παλιά, λανθασμένη πεποίθηση ότι οι ντομάτες που μπορεί να αποδειχτούν ένα θανατηφόρο δηλητήριο, εντούτοις οι επιστήμονες διατροφολόγοι επιβεβαιώνουν ότι οι πατάτες που έχουν πάρει πράσινο χρώμα είναι επικίνδυνες!
Περιέχουν υψηλά επίπεδα σολανίνης, μιας τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα.
Όλα τα γεώμηλα (όπως και οι πατάτες δηλαδή) παράγουν μικρές ποσότητες σολανίνης ως μια μορφή φυσικού εντομοκτόνου για να προστατεύονται. Αλλά οι πατάτες που υποβάλλονται σε παρατεταμένη έκθεση στο φως και σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράγουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες σολανίνης. Το πράσινο χρώμα προκαλείται από παρομοίως υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης, η οποία παράγεται κατά την ίδια στιγμή.
Πηγή: iatropedia.gr

Μπορεί η επιχείρηση της οικονομικής αστυνομίας της Ιταλίας να είχε το κωδικό όνομα «Stachanov», όμως, σίγουρα οι εμπλεκόμενοι δεν ήταν… σταχανοβίτες.
Ο λόγος για μεγάλη επιχείρηση που έλαβε χώρα στη Λιγουρία της Ιταλίας και ξεκίνησε το 2013 με στόχο την αποκάλυψη υπαλλήλων του Δήμου που «χτυπούσαν» κάρτα και στη συνέχεια απολάμβαναν την ζωή τους ανάμεσα σε αθλητικές δραστηριότητες και ξεκούραση.
Όπως αναφέρει η Corriere della Sera 35 είναι οι συλληφθέντες και 135 ακόμα ερευνώνται, που έβαζαν άλλους να «χτυπούν» την κάρτα τους κι εκείνοι ανενόχλητοι πήγαιναν ακόμα και για κανό!
Περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων του Δήμου της Λιγουρίας εμπλέκεται στην υπόθεση, ενώ πολλοί από αυτούς δεν περιορίζονταν στην παρασπονδία, αλλά υπερηφανεύονταν στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης για το κατόρθωμά τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με την οικονομική αστυνομία δεν είναι λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι κάλυπταν μέχρι και δέκα ώρες υπερωρίες ώστε να πληρώνονται επιπλέον.
Στο κύκλωμα των… λουφαδόρων φέρεται να είναι και ένας τροχονόμος, ο οποίος καταγράφηκε να «χτυπάει» κάρτα φορώντας το… μαγιό του ώστε να είναι έτοιμος να πάει στην παραλία.
Οι υπάλληλοι είτε δήλωναν παρουσία και έφευγαν από το γραφείο, είτε έδιναν την κάρτα τους σε άλλους συναδέλφους και έκαναν ανενόχλητοι τις δουλειές τους, είτε ακόμα δεν «χτυπούσαν» την κάρτα τους σε περίπτωση καθυστέρησης ή αν έφευγαν νωρίτερα από το δήμο.
Πέρα από τις συλλήψεις και την απαγγελία κατηγοριών, η αστυνομική αστυνομία έχει στην κατοχή της και τους πίνακες με την προσέλευση των υπαλλήλων, καθώς και τη θέση που κάλυπταν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση ώστε να καταλήξουν στο μέγεθος της επιβάρυνσης που προκλήθηκε στο δήμο από την απουσία των εργαζομένων.
comuneliguria (3)

Οι μεσήλικες που θέλουν να προστατευθούν από την άνοια πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, να χάσουν βάρος, να κόψουν το κάπνισμα και να αρχίσουν τη γυμναστική.

Αυτό συνιστά η αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας, το Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής (NICE), το οποίο σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε τονίζει ότι οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου μπορούν να περιοριστούν σημαντικά με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Όπως εξηγεί το NICE, οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν το κοινό ότι η σημαντική μείωση του αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια διότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στην κατανάλωσή του» όταν το θέμα είναι η προστασία από την άνοια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όσοι πίνουν μέτριες ποσότητες (ένα ποτό την ημέρα) είναι πιο επιρρεπείς στην άνοια, τονίζει.

Επιπλέον, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η συστηματική γυμναστική είναι απαραίτητο να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή και ότι το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς του μυαλού.

Σε παγκόσμια έκθεση που είχε δοθεί πέρυσι στη δημοσιότητα, ομάδα εμπειρογνωμόνων είχε υπολογίσει ότι με αυτού του είδους τα μέτρα θα μπορούσαν να αποφευχθούν ένα στα τρία έως ένα στα δύο κρούσματα άνοιας παγκοσμίως.

«Είναι καλά γνωστό ότι το κάπνισμα, το πολύ αλκοόλ, η καθιστική ζωή και τα περιττά κιλά βλάπτουν σοβαρά την υγεία, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι αυξάνουν και τις πιθανότητες εκδηλώσεως άνοιας», δήλωσε ο δρ Τζων Μπράιτον, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέγραψε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες.

«Ακόμα και οι μικρές αλλά συστηματικές αλλαγές, όπως η οριστική διακοπή της χρήσης ανελκυστήρων, μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για το μυαλό αλλά γενικότερα για την υγεία στην μέση και την τρίτη ηλικία».

Υπολογίζεται ότι 35,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια, ενώ σε ετήσια βάση χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας 1,7 εκατομμύρια ασθενείς.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι 200.000 Έλληνες έχουν άνοια, με το 55-60% από αυτούς να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Πηγή: tanea.gr

O Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ζήσει ο πλανήτης αφότου ξεκίνησαν οι καταγραφές θερμοκρασιών, το 1880, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

"Η περίοδος των εννέα πρώτων μηνών του έτους, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ήταν επίσης η θερμότερη στα χρονικά", διευκρίνισε η NOAA. Η θερμοκρασία στο διάστημα αυτό ήταν κατά 0,85 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών είχε καταγραφεί το 2014, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τον Σεπτέμβριο η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών ήταν κατά 0,90 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα, γεγονός που σημαίνει ότι ο μήνας αυτός ήταν ο πιο "καυτός" που έχει καταγραφεί ποτέ από το 1880. Μόνο στην επιφάνεια του εδάφους η θερμοκρασία ήταν κατά 1,16 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2009.

Ο Σεπτέμβριος ήταν ο έβδομος μήνας του 2015 που έσπασε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Φέτος, μόνο ο Ιανουάριος και ο Απρίλιος δεν ήταν θερμότεροι από κάθε άλλη φορά.


Πολύχρωμη είναι η κινηματογραφική παλέτα αυτής της εβδομάδας, γεμάτη φαντάσματα και βρικόλακες, παραμύθι και αλληγορία, έρωτα, φιλία, ανθρώπινες αδυναμίες και διασκεδαστικές απιστίες.

«Πορφυρός λόφος» (&3D)

Στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, ο Ισπανός σκηνοθέτης Γκιγέρμο Ντελ Τόρο δημιουργεί μια γοτθικά σκοτεινή ιστορία φαντασμάτων, μια παραβολή για την ενηλικίωση και το ταξίδι προς την ανεξαρτησία, με πρωταγωνιστές την - υποψήφια για Όσκαρ - Τζέσικα Τσαστέιν και τους Μία Γουασικόφσκα, Τομ Χίντλστον και Τσάρλι Χάνα. Πρόκειται για ένα μεταφυσικό θρίλερ τρόμου, που εκτυλίσσεται στην Αγγλία του 19ου αιώνα, όπου μια νεαρή συγγραφέας παραδίδεται στην έλξη της για έναν μυστηριώδη χαρισματικό άγνωστο, που την παρασέρνει σε αιματοβαμμένα μονοπάτια πάθους. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τα φαντάσματα του παρελθόντος της, βρίσκει «καταφύγιο» στον πύργο του, ο οποίος ζει, αναπνέει και ματώνει, έχοντας καλά θαμμένα μυστικά που ζητάνε εκδίκηση.

«Παν» (3D)

Αντλώντας έμπνευση από το κλασικό παραμύθι του Τζ. Μ. Μπάρι, το οποίο έκανε αγαπητό σε όλο τον κόσμο τον Πίτερ Παν, ο σκηνοθέτης Τζο Ράιτ, μέσα από μια επική περιπέτεια φαντασίας, δίνει τη δική του διάσταση σε αυτόν τον χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε το 1902. Με τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Χιου Τζάκμαν και Ρούνι Μάρα και τους Λιβάι Μίλερ, Γκάρετ Χέντλαντ, Αντίλ Ακτάρ, Νόνσο Ανοζί, Αμάντα Σέιφριντ και Λιούις ΜακΝτούγκαλ, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ορφανού αγοριού, που παρασύρεται στη μαγική Χώρα του Ποτέ. Εκεί, θα γνωρίσει τη σημασία της διασκέδασης, αλλά και του κινδύνου, και, τελικά, θα ανακαλύψει το πεπρωμένο του: να γίνει ο ήρωας, που θα μείνει για πάντα γνωστός ως Πίτερ Παν.

«Love» (3D)

Ο σκηνοθέτης του σοκαριστικού «Μη αναστρέψιμος», Γκασπάρ Νοέ, επιστρέφει με μία τολμηρή ερωτική ταινία, στην οποία, ένας νεαρός σκηνοθέτης, κατά τη διάρκεια μιας ατέλειωτης βροχερής μέρας, αναπολεί την πιο όμορφη ερωτική σχέση της ζωής του, ένα φλεγόμενο πάθος, γεμάτο υποσχέσεις, παιχνίδια, υπερβολές και λάθη.
Επιλέγοντας για πρωταγωνιστές τους Καρλ Γκλίσμαν, Αόμι Μουγιόκ και Κλάρα Κριστίν, ο σκηνοθέτης εξηγεί για το δημιούργημά του: «Για χρόνια, ονειρευόμουν να κάνω μια ταινία, στην οποία θα αναπαράγεται πλήρως το πάθος ενός νεαρού ερωτευμένου ζευγαριού, με όλες τις φυσικές και συναισθηματικές υπερβολές του. Ένα είδος amour fou (τρελού έρωτα), η πεμπτουσία αυτού, που οι φίλοι μου και εγώ έχουμε ζήσει. Ένα σύγχρονο μελόδραμα που ενσωματώνει πολλαπλές ερωτικές σκηνές, υπερβαίνοντας το γελοίο τμήμα που υπαγορεύει πως μία κανονική ταινία δεν μπορεί να περιέχει απροκάλυπτα ερωτικές σκηνές, έστω και αν στον κάθε νέο αρέσει να κάνει έρωτα. Θέλω να κινηματογραφήσω εκείνο, το οποίο ο κινηματογράφος έχει σπάνια επιτρέψει στον εαυτό του, είτε για εμπορικούς, είτε για νομικούς λόγους: να κινηματογραφήσει την οργανική διάσταση της ύπαρξης στην αγάπη, παρά το γεγονός ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η ουσία της έλξης που υπάρχει ανάμεσα στα ζευγάρια».

«Ξενοδοχείο για τέρατα 2» (3D)

Η αγαπημένη δρακουλοπαρέα επιστρέφει ακόμα πιο διασκεδαστική, στην κωμωδία κινουμένων σχεδίων του Γκέντι Ταρτακόφσκι, με τις φωνές των Άνταμ Σάντλερ, Σελένα Γκόμεζ, Άντι Σάμπεργκ, Στιβ Μπουσέμπι, Κέβιν Τζέιμς και Μελ Μπρουκς. Η νέα της ιστορία διαδραματίζεται 7 χρόνια μετά την πρώτη ταινία. Τώρα πια, ο Κόμης Δράκουλας είναι 539 ετών, και όλα δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο στο ξενοδοχείο του, αφού οι πόρτες είναι πλέον ανοιχτές και για τους κοινούς θνητούς. Όμως, ανησυχεί για το αξιολάτρευτο εγγονάκι του, επειδή δεν παρουσιάζει σημάδια βαμπιροσύνης. Όλα θα κριθούν στο πάρτι για τα πέμπτα του γενέθλια, όπου εμφανίζεται από το πουθενά ο ξεχασμένος προπάππους και συντηρητικός δράκουλας Βλαντ.

DESPINA SPYROU
«O αστακός»

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Γιώργου Λάνθιμου, με το διεθνές καστ που αποτελείται από τον Κόλιν Φάρελ, τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Ρέιτσελ Βάις και τους Ολίβια Κόλμαν, Άσλεϊ Γιένσεν, Αριάν Λαμπέντ, Τζον Σ. Ράιλι, Λέα Σεντού, Aγγελική Παπούλια, Μάικλ Σμάιλι και Μπεν Γουίσοου, απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Η αλληγορική αυτή  ρομαντική ιστορία μάς μεταφέρει στο κοντινό μέλλον, σε μια πόλη, όπου, σύμφωνα με τους κανόνες της, όσοι χωρίζουν και μένουν μόνοι, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ένα ξενοδοχείο. Εκεί, είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους και αφήνονται ελεύθεροι στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας, που δραπετεύει από το ξενοδοχείο, βρίσκεται στο δάσος, όπου ζουν οι μοναχικοί, και ερωτεύεται, παρόλο που κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους κανόνες.
Όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης: «Η ιδέα της ταινίας ήρθε από μία συζήτηση για το πώς οι άνθρωποι έχουν πάντα την ανάγκη να είναι μέσα σε μία σχέση. Πώς αντιμετωπίζουν οι άλλοι αυτούς, που δεν τα καταφέρνουν. Πώς θεωρείται αποτυχία, αν δεν μπορείς να είσαι με κάποιον. Μέχρι που φτάνει κάποιος, για να είναι σε μία σχέση. Ο φόβος. Και όλα αυτά που συνοδεύουν την προσπάθεια να βρούμε ταίρι».

«Επιστροφή στην Ιθάκη»

Το δράμα του Λοράν Καντέτ είναι μια ταινία, που μιλάει για τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις στο ξεχωριστό περιβάλλον της κουβανικής πρωτεύουσας. Με τους Χόρχε Περουγκόρια, Ιζαμπέλ Σάντος, Νέστορ Χιμένεζ και Φερνάντο Χετσαβάρια, πέντε φίλοι από τα παλιά βρίσκονται σε μία ταράτσα της ηλιόλουστης Αβάνας. Συζητούν, χορεύουν, πίνουν, καπνίζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλον, θυμώνουν, τραγουδούν και μοιράζονται όνειρα, μνήμες, συναισθήματα και ιστορίες της ισχυρής τους φιλίας.
«Η ταινία είναι μια ιστορία μερικών ανθρώπων και, μέσω της ζωής τους, η ιστορία της γενιάς μου» σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Σίγουρα, δεν είναι το μόνο δυνατό πορτρέτο, αλλά είναι αναμφίβολα η αντανάκλαση των πολλών αβεβαιοτήτων, ελπίδων, επιτευγμάτων και απογοητεύσεων ορισμένων Κουβανών, οι οποίοι ρίχτηκαν βάναυσα από τους ανέμους της ιστορίας στην ανοιχτή θάλασσα, όπου πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν ένα ασφαλές λιμάνι».

«Ο σεφ που έπαιζε με τη φωτιά»

Στην κωμωδία του Τζον Ουέλς, με τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Μπράντλεϊ Κούπερ και Ούμα Θέρμαν, τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Έμμα Τόμσον, και τους Σιένα Μίλερ, Λίλι Τζέιμς, Ομάρ Σι, Τζέιμι Ντόρναν, Αλίσια Βικάντερ και Ντάνιελ Μπρουλ, ένας σεφ, που έχει βραβευτεί με δύο αστέρια Μισελέν, αλλά είναι και γνωστός για τις κακές του συνήθειες, προσπαθεί να βρει τους καλύτερους συνεργάτες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δική του κουζίνα και το τρίτο αστέρι, που του ξεφεύγει εδώ και χρόνια.

«Ακούσια»

Πέντε παράλληλες και ασύνδετες μεταξύ τους ιστορίες, με κοινό θέμα την ομαδική ανθρώπινη συμπεριφορά και, ειδικότερα, την αδυναμία των ανθρώπων να υπερασπιστούν άλλους ανθρώπους, αλλά και τα πιστεύω τους, συνθέτουν το πολυβραβευμένο δράμα του 2008, σε σκηνοθεσία του Ρούμπεν Έστλουντ, με τους Μαρία Λούντκβιστ, Λέιφ Έντλουντ και Όλε Λίζας.

«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»

Ο Στράτος Μαρκίδης επιχειρεί ένα ριμέικ της κωμωδίας του Νίκου Τσιφόρου (1961). Με τους Χρύσα Ρώπα, Κώστα Ευρυπιώτη και Γιάννη Τσιμιτσέλη, ένας ώριμος οικογενειάρχης, ο οποίος  φλερτάρει αδιάκοπα και αδιάντροπα, ρίχνοντας το φταίξιμο στον αθώο γαμπρό του, οργανώνει ένα πονηρό σχέδιο, για να συνευρεθεί με την όμορφη γειτόνισσά του. Όμως, η απρόσμενη εμφάνιση της γυναίκας και της κόρης του, τα ανατρέπει όλα.
naftemporiki.gr

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις θα διαμορφώσουν το σκηνικό του καιρού σήμερα Παρασκευή σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.
Από το βράδυ σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων στα δυτικά και τα βόρεια. Ανεμοι στο βόρειο αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. σταδιακή βελτίωση του καιρού στη δυτική Μακεδονία.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση, στα νότια βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ιχυρές.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ
θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.
άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Παραθέτουμε σημεία δηλώσεων του δημάρχου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου:
για την επιστροφή της Δημοτικής Αστυνομίας
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Μετά από δύο χρόνια απουσίας, με πολλές συνέπειες για τη λειτουργία της πόλης της Αθήνας, οι δημοτικοί αστυνομικοί βρίσκονται και πάλι στους δρόμους της πόλης.
Εδώ και περίπου δέκα ημέρες ενημερώνουν τους πολίτες για την επαναδραστηριοποίηση της δημοτικής αστυνομίας, και από τη ερχόμενη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου,  πιάνουν δουλειά, βεβαιώνοντας παραβάσεις που δυσχεραίνουν τη ζωή όλων μας.
Πρώτος στόχος μας είναι η απόδοση του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου, σε εκείνους στους οποίους ανήκει: στους πολίτες. Η παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου και η παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση, είναι χωρίς αμφιβολία η μεγάλη μας προτεραιότητα.
Ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είναι η επιβάρυνση της καθημερινότητας των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης, όμως σε περιπτώσεις παρανομιών θα επιδεικνύεται ανάλογη αυστηρότητα εκ μέρους της υπηρεσίας».
για το προσφυγικό ζήτημα και τον Ελαιώνα
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η προσωρινή παραχώρηση του χώρου στον Ελαιώνα από τον δήμο Αθηναίων, εκτός από τον ανθρωπιστικό έχει και ένα διδακτικό στόχο: να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες στη διαχείριση του μεγάλου αυτού ζητήματος. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη ο δημόσιος διάλογος εδράζεται στο πως θα ενσωματωθούν οι πρόσφυγες στην κοινωνική και οικονομική ζωή της κάθε χώρας, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Ο δήμος Αθηναίων κάνει το καθήκον του, δείχνοντας υπευθυνότητα απέναντι στους κατοίκους της Αθήνας και τα δικαιώματα των προσφύγων».
για την ανακίνηση του ζητήματος και την ποινική δίωξη εναντίον της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, αποκτήσαμε σχέση εποπτείας πάνω σε όλα τα ιδρύματα της πόλης. Ο δήμος είναι αποφασισμένος σε οποιαδήποτε περίπτωση παρατηρείται κακοδιαχείριση ή κακοδιοίκηση σε ιδρύματα της πόλης να παρεμβαίνει, ασκώντας πλήρως την αρμοδιότητα που του έχει αναθέσει ο Καλλικράτης. Το Γηροκομείο Αθηνών έχει μία τεράστια υποδομή και δυνατότητα να διαδραματίσει ένα σημαντικότατο ρόλο στην περίθαλψη γερόντων. Λόγω χρόνιας κακοδιοίκησης, βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ όπως πάρα πολλά άλλα ιδρύματα έχει μία τεράστια, τεράστια ακίνητη περιουσία. Αποφασίσαμε να ορίσουμε επίτροπο και να ξεκινήσει έλεγχος. Το ίδρυμα κατέφευγε διαρκώς στα δικαστήρια προκειμένου να απαγορεύσει την, ενοχλητική όπως αποδείχθηκε, παρουσία του επιτρόπου, ενώ στα κάγκελα του ιδρύματος πριν κάποια χρόνια, αναρτήθηκε πανό το οποίο μετά κατέβηκε, που έγραφε «Καμίνη κάτω τα χέρια από το Γηροκομείο». Πρέπει να βαδίσουμε με το νόμο και η απονομή της δικαιοσύνης το ξέρουμε πόσο πολύ βραδυπορεί. Τις νομικές δυνατότητες διορισμό νέας διοίκησης τις έχουμε υπόψη μας. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τις έχουμε εφαρμόσει, εάν ήμασταν σίγουροι ότι αυτό δεν θα υπονόμευε την πορεία της δικαστικής διαδικασίας. Επομένως, δεν θέλω να εκληφθεί εδώ ότι ο δήμος έχει ολιγωρήσει σε αυτό το ζήτημα. Ο δήμος έχει ακολουθήσει μία συγκεκριμένη τακτική που δεν υπονομεύει τη νομική του θέση».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!