Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Πώς η απώλεια βάρους νικά τον καρκίνοΑμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, διαπίστωσε πως οι υπέρβαρες γυναίκες που καταφέρνουν να χάσουν βάρος μειώνουν και τα επίπεδα πρωτεϊνών οι οποίες βοηθούν τους καρκινικούς όγκους να αναπτυχθούν.

Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές του Κέντρου Fred Hutchinson, με επικεφαλής τους Δρ Άννι ΜακΤιέρναν και Κάθριν Ντάγκαν, μέτρησαν τρεις πρωτεΐνες που είναι γνωστό πως ενισχύουν την αγγειογένεση, δηλαδή τον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων τα οποία τρέφουν τους όγκους δίνοντάς τους την δυνατότητα να αναπτυχθούν.

Στόχος ήταν να δουν πώς οι πρωτεΐνες αυτές αλλάζουν όταν οι υπέρβαρες γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή χάνουν βάρος με διατροφή ή δίαιτα και γυμναστική, σε διάστημα 12 μηνών.

Το δείγμα αποτελούνταν από 439 υγιείς γυναίκες, που δεν είχαν καρκίνο. Καθεμιά εντάχθηκε σε ένα από τα τέσσερα στάδια τη μελέτης: διατροφή με περιορισμό θερμίδων και λιπαρών, αερόβια άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα, συνδυασμό δίαιτας και γυμναστικής και ομάδα ελέγχου όπου δεν έγινε καμιά παρέμβαση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν δίαιτα, και αυτές που την συνδύαζαν με γυμναστική, έχασαν το περισσότερο βάρος και είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την αγγειογένεση, συγκριτικά με όσες έκαναν μόνο γυμναστική ή με την τέταρτη ομάδα, που δεν άλλαξε τίποτα στον τρόπο ζωής της.

Αν και είναι ήδη γνωστό ότι τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, η νέα αυτή μελέτη έρχεται να αναδείξει μια πολύ σπουδαία παράμετρο: Τη δυνατότητα να βελτιώσουμε το αγγειογενετικό μας προφίλ, δηλαδή να μειώσουμε τα επίπεδα των πρωτεϊνών που προάγουν τον καρκίνο, υιοθετώντας απλά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ευζωία αρχίζει στα 50, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, ευρήματα της οποίας υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η ηλικία, που σηματοδοτεί την έναρξη των πραγματικά ευτυχισμένων ετών που θα ακολουθήσουν.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από τηλεφωνικό γκάλοπ σε περισσοτέρους από 340.000 αμερικανούς.

Θετικές απαντήσεις για την ευτυχία των ατόμων μετά την ηλικία των 50 δίνονταν ακόμα και όταν οι ερευνητές λάμβαναν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση, όπως η οικογενειακή κατάσταση, η απασχόληση ή η συνταξιοδότηση.

Ο Arthur Stone από το Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι η ικανοποίηση μπορεί να βασιστεί σε κοινωνικούς ή βιολογικούς παράγοντες

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες οι οποίες κατάδειξαν ότι η ευεξία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, ενώ κάποιες άλλες κατάδειξαν ότι σχετίζεται με το άρρεν φύλο ή ακόμη και με τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Η νέα έρευνα, όμως, περιέλαβε μετρήσεις συνολικής ευτυχίας και καθημερινών εμπειριών.

Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν, η ευτυχία, η χαρά, το στρες, η ανησυχία, ο θυμός και η λύπη μεταβάλλονται με την πρόοδο της ηλικίας και παράλληλα έχουν πολύ διαφορετική εικόνα.

Ωστόσο, η ανησυχία ήταν αρκετά σταθερή μέχρι την ηλικία των 50, όπου άρχισε να υποχωρεί.

Τα επίπεδα λύπης αυξήθηκαν ελαφρά στην αρχή της δεκαετίας των 40 και μειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας των 50, αλλά γενικά η λύπη δεν άλλαζε πολύ σε συνάρτηση με την ηλικία.

Η συνολική ικανοποίηση μειώθηκε μέχρι την ηλικία των 50 και αυξήθηκε στη συνέχεια.

Άντρες και γυναίκες έδειξαν παρόμοιες συνήθειες όσον αφορά την αλλαγή της ικανοποίησης ανάλογα με την ηλικία, αν και οι γυναίκες έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες, ανησυχίας και λύπης.

Εντούτοις οι γυναίκες είχαν περίπου τα ίδια επίπεδα ευτυχίας, καθώς οι άντρες είχαν την τάση να αισθάνονται καλύτερα συνολικά με τη ζωή τους, ειδικά κατά τα πρώτα 50 χρόνια.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που μπορούν ενδεχομένως να εξηγήσουν την αιτία που οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με το πέρασμα των χρόνων, που δεν σχετίζονται με παράγοντες του τρόπου ζωής.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας καταφέρνουν να ελέγχουν αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους ή στη νοσταλγία, την ιδέα ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν λιγότερο αρνητικές αναμνήσεις και επομένως είναι πιο ευτυχισμένοι.

Επιπλέον, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί ενδεχομένως να εστιάζουν λιγότερο σε αυτό που έχουν πετύχει ή όχι και περισσότερο στο πώς θα επωφεληθούν περισσότερο από το υπόλοιπο της ζωής τους, δήλωσε ο Stone.

Ημελέτηδημοσιεύεταιστηνεπιστημονικήεπιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: tanea.gr
10 μεγάλες αλήθειες για τις παραλίες της ΑττικήςΤις αγαπάμε, δε λέμε. Τις αγαπάμε όπως αγαπάς εκείνους τους φίλους που είναι ώρες-ώρες λίγο εκνευριστικοί, αλλά έχεις περάσει μια ολόκληρη ζωή μαζί τους κι έχεις πάψει να τους κρίνεις για τα ελαττώματά τους. Αυτό, όμως, δε σημαίνει και ότι δεν τα βλέπεις. Ιδού ένα μικρό απόσταγμα σοφίας που μας κληροδότησε μια ζωή στις παραλίες της αττικής ακτογραμμής.

Αν αποφασίσεις να πάρεις το τραμ για να κάνεις οικονομία, η παραλία στην οποία θα καταλήξεις θα έχει πιθανότατα είσοδο.

Αν η περιγραφή της παραλίας σε sites, περιοδικά και social media ξεκινάει με τη λέξη «μυστική», όταν φτάσεις εκεί θα γίνεται χαμός.

Αν ξεκινάει με τις λέξεις «πάλαι ποτέ μυστική», δεν θα υπάρχει χώρος ούτε να σταθείς –πολλώ δε μάλλον να απλώσεις και πετσέτα.

Όσο πιο παράξενο το όνομα, τόσο ωραιότερη η απόχρωση στα νερά.

Όπου και αν πας πριν τις 14.00, θα πέσεις πάνω σε οικογένειες με ταπεράκια και κουβαδάκια. Οι απογευματινές βουτιές είναι σαφώς καλύτερες –άσε που κερδίζεις και πολύτιμες ώρες ύπνου.

Όταν περάσεις το Θυμάρι, δε βρίσκεσαι πια στον Σαρωνικό. Μη χρησιμοποιείς το όνομά του επί ματαίω –όσο και αν δε σου γεμίζουν το μάτι τα νερά, εδώ είναι Αιγαίο.

Το πόσο καλό θα είναι το φαγητό μετά, είναι αντιστρόφως ανάλογο του πόσο καλή ήταν η παραλία. Τα καλύτερα ταβερνάκια βρίσκονται, για κάποιον μυστήριο λόγο, δίπλα στις πιο αδιάφορες παραλίες.

Η επιστροφή Κυριακή βράδυ στην Παραλιακή έχει μια εγγενή μελαγχολία. Στη Μεσογείων, παραδόξως, λιγότερη.

Αν προσπαθήσεις να διαλέξεις παραλία με βάση τον αέρα που (δεν) την «πιάνει», μέχρι να φτάσεις εκεί ο αέρας θα έχει αλλάξει.

Όσον αφορά την καθαρότητα/ καταλληλότητα της κάθε παραλίας, κάποιοι εμπιστεύονται τις Γαλάζιες Σημαίες και κάποιοι τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ. Καλή τύχη αν βρεθείς σε παρέα διχασμένη ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.


Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!