Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020


Εάν προσεχώς παρκάρετε παρανόμως, υπερβείτε το όριο ταχύτητας ή παρκάρετε σε θέση ΑμεΑ και δεν δείτε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας ή της μηχανής σας κλήση, μην νομίζετε ότι τη γλιτώσατε. Απλώς, όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης» , το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής καταργεί το χαρτί στις κλήσεις.
Όπως αναφέρει η στήλη της εφημερίδας «Το Βήμα», έπειτα από συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων οι κλήσεις για κάθε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικώς και θα μεταφέρονται απευθείας στην εφορία. Στόχος, όπως αναφέρεται, στην απόφαση, «η ενίσχυση της γενικής αποτροπής από την τέλεση παραβάσεων του ΚΟΚ. Κάθε παραβάτης του ΚΟΚ πρέπει να υφίσταται τη νόμιμη συνέπεια της παραβατικής του συμπεριφοράς».
Πώς όμως θα αντιληφθεί ότι έκανε παράβαση τη στιγμή που δεν λαμβάνει κλήση; Σύμφωνα με τον Βηματοδότη οι αστυνομικοί θα εφοδιαστούν με ειδικά τάμπλετ (ή ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα) και θα καταγράφουν εκεί τις παραβάσεις. Ενιότε θα φωτογραφίζουν και το όχημα του παραβάτη. Όλα αυτά θα μεταφέρονται αμέσως στην εφορία και ο παραβάτης που δεν θα καταβάλει το πρόστιμο εμπρόθεσμα θα το βλέπει, σε σχετικά σύντομο χρόνο, να βεβαιώνεται στο taxisnet. Σύμφωνα με τη στήλη, έτσι καμία κλήση για κανένα παράπτωμα και για κανέναν δεν θα σβήνεται εφεξής.
Επιπλέον, καθιερώνεται ηλεκτρονικές διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης των παραβάσεων διατάξεων του ΚΟΚ και της οδικής συμπεριφοράς των καθ’εξιν παραβατών οδηγών. Με απλά λόγια, οι παραβάσεις θα ενημερώνουν απευθείας και ηλεκτρονικώς και το point system των απρόσεκτων οδηγών. Από την άλλη όμως η κοινή αυτή υπουργική απόφαση προβλέπει και την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών για απόκτηση άδειας οδήγησης, την οποία μπορεί, μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, να αποκτήσει και ένας 17χρονος.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!