Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019


Τον τρόπο που αντιδρά ο εγκέφαλός μας στο άκουσμα διαφορετικών ήχων, μεταξύ των οποίων και των ουρλιαχτών, ανέλυσε νέα ελβετική έρευνα, την οποία επικαλείται η «Le Parisien».
Συγκεκριμένα, όταν ακούμε κάποιον κοντά μας να ουρλιάζει, ταραζόμαστε και έχουμε μια αίσθηση επιθετικότητας, σαν να χτυπάει ένας συναγερμός. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στον εγκέφαλό μας εκείνη τη στιγμή;
Οι μελετητές ανέλυσαν τις αντιδράσεις ατόμων που υποβλήθηκαν σε διαφορετικούς ήχους, προκειμένου να μπορέσουν να καθορίσουν τα όρια των συχνοτήτων μέσα στα οποία οι επαναλαμβανόμενοι ήχοι θεωρούνται δυσάρεστοι. Στη συνέχεια παρατήρησαν ποιες εγκεφαλικές περιοχές ενεργοποιούνταν στο άκουσμα ήχων διαφορετικών συχνοτήτων.
Φάνηκε ότι ενεργοποιούνται οι φλοιώδεις και υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες ενεργοποιούνται κατά παρόμοιο τρόπο και στη θεραπεία αποστροφής (τύπος συμπεριφορικής θεραπείας όπου ένα αποσπασματικό ερέθισμα συνδυάζεται με μια αρνητική συμπεριφορά με την ελπίδα ότι η συμπεριφορά θα αλλάξει στο μέλλον για να αποφευχθούν τα αποσπασματικά ερεθίσματα), εύρημα που συνιστά μια πρώτη εξήγηση γιατί στο άκουσμα ουρλιαχτών ο οργανισμός τίθεται σε κατάσταση επιφυλακής.
Συγκεκριμένα, 16 συμμετέχοντες έπρεπε να ακούσουν ορισμένους επαναλαμβανόμενους ήχους των οποίων η συχνότητα κυμαινόταν μεταξύ 10 και 250 Hz. Οι ερευνητές αναλύοντας τις απαντήσεις των συμμετεχόντων κατέληξαν ότι το διάστημα στο οποίο ένας ήχος θεωρείται δυσάρεστος βρίσκεται μεταξύ 40 και 80 Hz ή είναι ανάμεσα στους ήχους που θυμίζουν προειδοποίηση ή συναγερμό, όπως το ανθρώπινο ουρλιαχτό, ειδικά αυτό του μωρού.
Αυτός είναι ο λόγος που οι συναγερμοί χρησιμοποιούν αυτές τις επαναλαμβανόμενες συχνότητες για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες ανίχνευσής τους και να τραβήξουν την προσοχή. Έτσι τα βρέφη φαίνεται ότι είναι πονηρά και ξέρουν πώς να τραβήξουν την προσοχή των γονέων.
Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές εξέτασαν πιο συγκεκριμένα τι συμβαίνει με τους ήχους που θεωρούνται «τραχείς». Οι ήχοι αυτοί αναζητούνται κυρίως στην αμυγδαλή, στον ιππόκαμπο και τον πρόσθιο εγκεφαλικό φλοιό, καθώς αυτές είναι οι περιοχές στις οποίες εντοπίζεται ο πόνος και η αποστροφή, απ’ όπου ακριβώς προέρχεται και το γεγονός ότι οι ήχοι αυτοί θεωρούνται ανυπόφοροι.

Ανύπαρκτο ήταν το… ονειρεμένο κατάλυμα στην Ίμπιζα, στο οποίο έκαναν κράτηση βρετανοί τουρίστες πληρώνοντας το ποσό των 10.840 ευρώ.
Σύμφωνα με το cnn.com, οι Βρετανοί Ian και η Denise Feltham, πλήρωσαν το εν λόγω ποσό κάνοντας κράτηση μέσω Airbnb, σε έναν χώρο που περιελάμβανε ιδιωτικό ασανσέρ, υδρομασάζ, και βεράντα από μάρμαρο στην Ίμπιζα.
Λίγες ημέρες πριν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι, ο Ian αποφάσισε να επικοινωνήσει με την εταιρεία για να επιβεβαιώσει την κράτηση, όμως, όπως κατήγγειλε τον παρέπεμπαν από τον έναν εκπρόσωπο στον άλλον.
Τελικά το ζευγάρι ταξίδεψε στην Ίμπιζα για να διαπιστώσει από κοντά ότι επρόκειτο για μια καλοστημένη απάτη αφού το πολυτελές κατάλυμα απλά δεν υπήρχε.
Η σελίδα του καταλύματος στο Airbnb ήταν ψεύτικη και οι φωτογραφίες που υπήρχαν στον λογαριασμό ήταν από άλλα δωμάτια που νοικιάζονταν στην περιοχή.
Η Airbnb από την πλευρά της, με δήλωσή της στη βρετανική «Sun», ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες, τόνισε πως θα τους αποζημιώσει πλήρως, ενώ σημείωσε πως έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από το φρικτό ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ στις Άλπεις ενώ έκανε σκι. Από τότε, οι πληροφορίες για την κατάσταση του «Σούμι» είναι ελάχιστες, με τα τελευταία νέα να κάνουν λόγο για διακομιδή του στο Παρίσι για σειρά κυτταροθεραπειών.
Ο γιατρός που χειρούργησε τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1, στο Παρίσι στα μέσα Σεπτεμβρίου, Philippe Menasche, αρνείται ότι έκανε μια πειραματική επέμβαση.
Σε μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», o 69χρονος τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν κάνω θαύματα. Με την ομάδα μας δεν κάνουμε κανένα πείραμα».
Ο Menasche επεσήμανε ότι η τεχνική της μετάγγισης καρδιακών κυττάρων ολοκλήρωσε την δοκιμαστική της φάση πριν από δύο χρόνια: «Υπήρξε μια έκρηξη προσοχής στο τμήμα μας, αλλά η κατάσταση έχει ήδη ηρεμήσει», εξήγησε ο γιατρός για την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που έλαβε στις ημέρες της εγχείρησης και σημείωσε ότι «όλοι με ψάχνουν, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει πειραματικές θεραπείες».
Ο γιατρός, τόνισε σχετικά με την τεχνική των βλαστικών κυττάρων, ότι «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα».

Πολύ δημοφιλής αποδείχτηκε η πρωτοβουλία του δήμου της Ρώμης να προσφέρει δωρεάν εισιτήρια του μετρό για τους επιβάτες εκείνους που ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια χρησιμοποιώντας μηχανήματα που τοποθετήθηκαν σε τρεις από τους σταθμούς της ιταλικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία αυτή, όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης μπορούν να ανακυκλώνουν πλαστικά μπουκάλια στους σταθμούς του μετρό και να μαζεύουν πόντους για την δωρεάν αγορά εισιτηρίων μετρό και λεωφορείων μέσα από εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.
Τα μηχανήματα, όπως έγραψε το ΑΠΕ, θα λειτουργούν πιλοτικά για ένα χρόνο. Για κάθε μπουκάλι που θα ανακυκλώνουν, οι πολίτες θα λαμβάνουν πίστωση 5 σεντς, που σημαίνει ότι αν ανακυκλώσουν 30 μπουκάλια, θα λαμβάνουν δωρεάν ένα εισιτήριο του 1,5 ευρώ.
Από τον Ιούλιο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται αυτό το πρότζεκτ έχουν ανακυκλωθεί 350.000 μπουκάλια και το μέτρο θα επεκταθεί σύντομα κατά μήκος του δικτύου του υπογείου σιδηροδρόμου και θα ισχύει μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ανακοίνωσε η εταιρεία δημόσιων μεταφορών της πρωτεύουσας ATAC.
Τα μηχανήματα επεξεργάζονται 20.000 μπουκάλια ημερησίως και, κατά μέσον όρο, οι πελάτες ανακυκλώνουν από 15 ως 20 μπουκάλια τη φορά, σύμφωνα με την ATAC. Μερικοί ένθερμοι οπαδοί της ανακύκλωσης συγκέντρωσαν 3.500 μπουκάλια μέσα σε λιγότερες από 20 ημέρες, ισάξιες με 175 εισιτήρια, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ATAC. Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή θετικά από τους κατοίκους της πόλης που βιώνουν το χρόνιο πρόβλημα συλλογής απορριμμάτων, όπου το σύστημα ανακύκλωσης είναι αναποτελεσματικό.
«Εάν χρησιμοποιήσεις τα χρήματα για να εμπλέξεις τους πολίτες (στην ανακύκλωση), ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν οικολογική συνείδηση θα ανακυκλώνουν», δήλωσε στο Reuters ο κάτοικος της Ρώμης Κλαούντιο Περέλι καθώς έβαζε μέσα στο μηχάνημα τα πλαστικά του μπουκάλια.
Η Ρώμη είναι η πρώτη πρωτεύουσα στην ΕΕ που λανσάρει το σχέδιο αυτό σε σταθμούς του μετρό. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη υιοθετήσει οι δήμοι του Πεκίνου και της Κωνσταντινούπολης.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!