Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

 

Η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε καραντίνα από το πρωί της Τρίτης 03/11/2020. Όλες οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην πόλη σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr αποφασίστηκε καθολικό lockdown στην πόλη από αύριο το πρωί.

Κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα ακόμα και στο λιανεμπόριο και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με sms. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. Επίσης θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από το νομό και προς αυτόν.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην ημέρα από την κυβέρνηση. 

Για τα μέτρα αυτά είχαν προϊδεάσει τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο κ. Κικίλιας μετά από σύσκεψη που είχε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: 

«Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς, επαναλαμβάνω όμως, κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι, αυτή τη στιγμή, να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Γι αυτό και θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη λήψη περαιτέρω μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορονοϊός», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός μετέβη στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κικίλιας λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 έθεσε χτες σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στην πόλη. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο Παπανικολάου και 5 κλίνες στο νοσοκομείο Χαλκιδικής.

 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Jean Castex, ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, τα γαλλικά σούπερ μάρκετ θα απαγορεύεται να πουλάνε «μη απαραίτητα» προϊόντα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός!

Διά στόματος Jean Castex, στη Γαλλία επιβάλλεται από την ερχόμενη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, απαγόρευση πώλησης «μη απαραίτητων» προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της χώρας, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός!

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο TF1, την Κυριακή (1/11), τόνισε πως γνωρίζει ότι η απόφαση είναι «στενάχωρη» και υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις, «προκειμένου να μην κλείσουν».

«Απευθύνομαι στους πωλητές και σε όλους τους πολίτες και τους λέω πως είναι καλύτερο να σεβαστούμε την υγεία και την ασφάλεια, ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση γρηγορότερα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Κάθε 30 δευτερόλεπτα, πλέον, νοσηλεύεται και ένας Γάλλος με κορονοϊό»!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα «μη απαραίτητα» προϊόντα ήδη απαγορεύεται να πωλούνται στα πιο μικρά μαγαζιά της Γαλλίας. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα ανθοπωλεία και τα καταστήματα παιχνιδιών, γεγονός, όμως, που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, αφού επιτρεπόταν κανονικά στα σούπερ μάρκετ, όσα έχουν αντίστοιχα τμήματα, να πωλούν βιβλία, λουλούδια και παιχνίδια. Ωστόσο, το μέτρο επεκτείνεται πια και σε αυτά.

«Είναι μια πράξη δικαιοσύνης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Castex, μετά τα παράπονα που εξέφρασαν όσοι πωλούν «μη απαραίτητα» προϊόντα και αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους λόγω του lockdown.

Η Γαλλία μπήκε σε δεύτερο lockdown την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την επανεμφανιζόμενη πανδημία του κορονοϊού, με τους κατοίκους να επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για ψώνια φαγητού, ιατρικά ραντεβού, οικογενειακούς λόγους και για να πάνε στη δουλειά τους -όσοι δεν γίνεται να δουλέψουν από το σπίτι.

ΚΟΣΜΟΣ, ΓΑΛΛΙΑ, ΠΡΟΙΟΝΤΑ, PROTEINOMENA


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

H κυβέρνηση της Μογγολίας, και συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ της χώρας, έστειλε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στη  Red Bull για τις «ρατσιστικές και απαξιωτικές» παρατηρήσεις του Ολλανδού οδηγού αγώνων, Μαξ Φερσταπεν.

Ο Φερστάπεν είχε συγκρουστεί στα ελεύθερα δοκιμαστικά του Πορτιμάο με τον Λανς Στρολ και είχε χαρακτηρίσει τον Καναδό «Μογγόλο» και «ανάπηρο ηλίθιο», ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη εθνικότητα με προσβλητικό τρόπο. Ο οδηγός της Red Bull ζήτησε συγγνώμη εκ των υστέρων για τη συμπεριφορά του, όμως διάφορες οργανώσεις –όπως η Mongol Identity- κοινοποίησαν μία ανοιχτή επιστολή προς τον Ολλανδό στην οποία απαιτούν μία ειλικρινή συγγνώμη από αυτόν.

Η υπόθεση πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης της Μογγολίας, η οποία εκφράζει σε επιστολή προς τον ιδιοκτήτη της Red Bull, Ντίτριχ Μάτεσιτς και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Aston Martin, Τομπίας Μερς, την απογοήτευσή της γράφοντας μέσω του υπουργού Εξωτερικών της τα εξής: «Λυπούμαι για τη δημόσια χρήση ρατσιστικής και ανήθικης γλώσσας από τον οδηγό της Red Bull, Μαξ Φερστάπεν. Ο αθλητισμός θεωρείται σε όλον τον κόσμο ένα σύμβολο ενότητας και πιστεύω, ότι στα σπορ δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία μορφή ρατσιστικής διάκρισης».

Ο Μογγόλος πολιτικός αναφέρθηκε με αφορμή τη συμπεριφορά του Φερστάπεν και στην αντιρατσιστική καμπάνια ‘’We Race as One’’ της Formula 1 επισημαίνοντας ότι «με βάση το προαναφερόμενο επεισόδιο αμφιβάλω, αν ανταποκρίνεται αυτή η πρωτοβουλία στην πραγματικότητα». Ο Πουρεβσούρεν δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος, ότι η FIA πρόκειται να τιμωρήσει τον Μαξ Φερστάπεν για την «απαράδεκτη συμπεριφορά του μέσω της επανειλημμένης χρήσης ρατσιστικής και απαξιωτικής γλώσσας κατά εθνοτικών ομάδων».

 

Πιο αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ζητά ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ανάμεσα σ’ αυτά η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού. Μέσα σε τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.800 κρούσματα ενώ στις 26 Οκτωβρίου είχε 84!

Με τη φράση «είμαστε σε πόλεμο», ο Κωνσταντίνος Ζέρβας περιέγραψε με δραματικό τρόπο την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα γλιτώσει το lockdown και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει αυστηρότερα μέτρα.

Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε μια μεγάλη, ανοιχτή, πληγή. Μόνο το Σαββατοκύριακο, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν περισσότερα από 1.200 κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που φέρνει το ολικό lockdown όλο και πιο κοντά. Ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας (02.11.2020) στον ΣΚΑΙ ότι έχει ζητήσει αυστηρότερα μέτρα.

Ποια είναι αυτά; Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ή τις 21:00 το βράδυ και η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού. Υπενθυμίζεται ότι με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εκτίμησε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα γλιτώσει το καθολικό lockdown. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τα 839 κρούσματα του Σαββάτου και τα 449 της Κυριακής, η Θεσσαλονίκη είχε καταγράψει άλλα 530 την περασμένη Παρασκευή. Και αυτό ενώ μερικές μέρες πριν, στις 26 Οκτωβρίου, τα κρούσματα ήταν 84!

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 20:00 – 21:00 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Σήμερα (02.11.2020) στη Θεσσαλονίκη πηγαίνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να ανακοινωθούν νέα αυστηρότερα μέτρα, ακόμη και καθολικό lockdown.

Ήδη από την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει έκτακτο σχέδιο ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID.

Προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. 

Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

newsit.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!