Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

 Ο χρόνος περνά γρηγορότερα σε ουρανοξύστες και ψηλά κτήρια απ΄ ότι στο έδαφος

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξε ότι ο χρόνος περνά πιο γρήγορα, δηλαδή με διαφορετική ταχύτητα, στην κορυφή των ουρανοξυστών και άλλων ψηλών κτηρίων.

Μια ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Κβαντικής Χιντετόσι Κατόρι, ανέβηκε στην κορυφή του Tokyo Skytree, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο στα 634 μ., και διαπίστωσε ότι ο χρόνος περνούσε τέσσερα νανοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα από ότι στο έδαφος.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο χρόνος περνά πιο γρήγορα στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπου οι δορυφόροι GPS περιστρέφονται γύρω από τη Γη, αλλά η πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο είναι η πρώτη για την οποία έγιναν μετρήσεις σε ουρανοξύστες ή σε άλλους χώρους που είναι ανοιχτοί στο κοινό.

Σύμφωνα με έκθεση του Ασάσι Σιμπαν (Asahi Shimbun), η διαφορά στην έλευση του χρόνου εξηγείται από τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία έδειξε ότι ο χρόνος συνδέεται με τη δύναμη της βαρύτητας στο σημείο όπου μετριέται.

Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει τη σχετική κίνηση ηλεκτρονίων που περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα ενός ατόμου, τα οποία εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όταν αλλάζουν τα επίπεδα ενέργειας που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για τη μέτρηση του χρόνου. Αυτές οι εκπομπές ποικίλλουν σε διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας και μπορούν να μετρηθούν από συσκευές που ονομάζονται ρολόγια ατομικού πλέγματος, οι οποίες χρησιμοποιούν έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο κενού για την παρακολούθηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι θάλαμοι κενού συνήθως πιάνουν ένα ολόκληρο δωμάτιο, αλλά ο Καθηγητής Κατόρι και η ομάδα του κατάφεραν να σχεδιάσουν μια μονάδα στο μέγεθος ενός μεγάλου ψυγείου και να τη μεταφέρουν στην κορυφή του Skytree.

Για τον Κατόρι, τα αποτελέσματα δεν έχουν τόση αξία για τη μελέτη του χρόνου, αλλά για το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για την πρόβλεψη μελλοντικών φυσικών καταστροφών. Πιστεύει στο μέλλον ότι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ρολόι ατομικού πλέγματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση σεισμών ηφαιστειακής δραστηριότητας κάνοντας μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

πηγή:perierga.gr

 

Νέα μέτρα τίθενται από σήμερα σε ισχύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, μετά την «έκρηξη» των καταγεγραμμένων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Τα μέτρα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση».

Έτσι λοιπόν, από απόψε τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες  σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4. Η κυκλοφορία  θα απαγορεύεται από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί.

Εξαιρούνται, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Επίσης η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Αναφορικά με την εστίαση, οι πελάτες θα μπορούν να αφαιρέσουν τη μάσκα αφού καθίσουν.

Τα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 06:00.

Ποια είναι τα μέτρα του επιπέδου κινδύνου 3 (πορτοκαλί)

Εστίαση:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας. Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια):

  • Τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.
  • Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και κλειστά 00:00-05:00.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας:

  • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας
  • Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό

Για τις συναθροίσεις:

  • Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας
  • Έως εννέα άτομα με μάσκες
  • Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρων
  • Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών

Για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων:

  • Μάσκα στο προσωπικό
  • Αναστολή επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα:

  • Μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους και ένας συνοδός ανά ασθενή.
  • Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%. Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Πανεπιστήμια:

  • Μάσκα, έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα και τηλεκπαίδευση.

Χώροι λατρείας:

  • Ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα.

Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία:

  • 1,5 μέτρο απόσταση σε αρχαιολογικούς χώρους και υπαίθρια μουσεία. 
  • Μάσκα για όλους σε αρχαιολογικούς χώρους και υπαίθρια μουσεία.
  • Δύο μέτρα απόσταση και ένα άτομο ανά 20 τ.μ. για κλειστά μουσεία.
  • Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων σε κλειστά μουσεία.
  • Yποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε κλειστά μουσεία.

Συναυλιακοί χώροι, θέατρα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι) και σινεμά:

  • 30% πληρότητα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και λειτουργία μέχρι 31/10/2020 για ανοιχτούς χώρους.
  • 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων για κλειστούς χώρους.

Μεταφορές:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ, 50% σε ΜΜΜ, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ, 50% σε πλοία, μέχρι 2 επιβάτες σε taxi και περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα.

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ):

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ.) και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
  • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια και διευρυμένο ωράριο.

Λαϊκές αγορές:

  • 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό και τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

 

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: με τη συνεχή άνοδο κρουσμάτων κορωνοϊού στην περίοδο 12-17 Οκτωβρίου, οι πωλήσεις του χαρτιού υγείας στη Γερμανία σχεδόν διπλασιάστηκαν (+89,9%) σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους πριν από την πανδημία.

Αυτό επιβεβαιώνουν στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Σημαντική αύξηση καταγράφεται επίσης στις πωλήσεις αντισηπτικών (+72,5%), αλλά και στο σαπούνι (+62,3%). Μικρότερη, αλλά αισθητή, η αύξηση πωλήσεων σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το αλεύρι (+28,4%) και η διατροφική μαγιά (+34,8%).

Κι όμως, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου Τροφίμων (BVLH) επιμένει ότι σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν έχουν ακόμη ξεσπάσει «αγορές πανικού» στα σούπερ μάρκετ. «Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούμε δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών», λέει ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Κρίστιαν Μπέτχερ στο πρακτορείο Reuters, για να προσθέσει ότι «τα αποθέματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση», έστω και αν «σε μεμονωμένες περιοχές καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένα είδη, όπως τα καθαριστικά». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Μπέτχερ στο χαρτί υγείας: «Μπορεί να μη φαίνεται υπερβολικό να αγοράζει ο καθένας από εμάς μία επιπλέον συσκευασία, αλλά αν πραγματικά γίνει αυτό, θα δείτε μεγάλη διαφορά στο ράφι», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του συνδέσμου.

«Ας μην υπερβάλλουμε, φτάνει για όλους…»

Ο Κρίστιαν Μπέτχερ προσπαθεί να καθησυχάσει, αλλά και να νουθετήσει τους καταναλωτές: «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για επιπλέον αγορές, η τροφοδοσία με αγαθά πρώτης ανάγκης είναι σταθερή», επισημαίνει. «Πρέπει όμως να εμπεδώσουμε έναν βασικό κανόνα: τα αγαθά επαρκούν για όλους, όταν ο καθένας αγοράζει μόνο αυτά που χρειάζεται». Προ ημερών και η υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ είχε απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές να μην αγοράζουν υπερβολικές ποσότητες, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για αγορές πανικού».

Όλοι θυμούνται ότι τον περασμένο Μάρτιο είχαν αδειάσει συγκεκριμένα ράφια σε όλα τα σούπερ-μάρκετ, καθώς οι καταναλωτές, υπό το κράτος πανικού πολλές φορές, αγόραζαν χαρτί υγείας, κονσέρβες, ζυμαρικά και αλεύρι σε τεράστιες ποσότητες. Πολλά καταστήματα είχαν επιβάλει περιορισμούς στην αγορά αυτών των ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ δεν έλειπαν και οι διαπληκτισμοί μπροστά στο ράφι. Τις τελευταίες μέρες ορισμένες αλυσίδες επανέφεραν τους περιορισμούς, ιδιαίτερα στο χαρτί υγείας. Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία τονίζει πάντως ότι «η τροφοδοσία με είδη καθημερινής χρήσης θεωρείται επαρκής και ασφαλής», γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος για αγορές πανικού.

Μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εποχής- μάλλον κοινό με το πρώτο κύμα του κορωνοϊού τον περασμένο Μάρτιο- είναι η αισθητή μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ουσιαστικά της καταναλωτικής δαπάνης. Ο σχετικός δείκτης που επιμελείται η ιδιωτική εταιρία ερευνών GfK καταγράφει για τον Νοέμβριο μείωση κατά 3,1%, καθώς εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες οι προσδοκίες για μελλοντικά εισοδήματα, αλλά και για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με την GfK η σταθεροποίηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξαρτάται από την περαιτέρω πορεία της πανδημίας.

«Η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί περιορισμούς στην κατανάλωση, καθώς αυξάνεται ο φόβος για δεύτερο λόκνταουν» επισημαίνει ο συνεργάτης της GfK Ρολφ Μπιρκλ. Κατά συνέπεια ανακόπτεται η ισχυρή τάση ανάκαμψης που είχε εμπνεύσει κάποια αισιοδοξία στις αρχές του καλοκαιριού. Από τον Οκτώβριο, τονίζει ο Γερμανός αναλυτής, ο καταναλωτής προτιμά και πάλι να αποταμιεύει, παρά να δαπανά το διαθέσιμο εισόδημά του.

Πηγή: Deutsche Welle

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!