Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016




Εκατόν ογδόντα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σχεδιάζονται για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη την πόλη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περίπου 300 καλλιτέχνες, 100 εθελοντές, 60 φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Συμφωνικές Ορχήστρες, η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και χορωδίες αναμένεται να «πλημμυρίσουν» με δρώμενα αρκετές γωνιές της πόλης από τις 10 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στις πλατείες Αριστοτέλους, Τσιρογιάννη και Δημ. Γούναρη, στους πεζοδρόμους Αγίας Σοφίας και Ικτίνου, σε αγορά Μοδιάνο, Ροτόντα, Λαδάδικα, σιδηροδρομικό σταθμό, άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Καθολική Εκκλησία, Στοά Αγίου Μηνά, Αίθουσα δοκιμών ΚΟΘ.

Επίσης, θα λειτουργούν τρεις κεντρικές σκηνές στην πόλη, στην πλατεία Αριστοτέλους, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στην πλατεία Τσιρογιάννη, που θα φιλοξενούν καθημερινά μουσικά γεγονότα και στόχο έχουν να κινητοποιηθούν κάτοικοι και επισκέπτες και να τονωθεί η κίνηση στην αγορά.

Πέρα από μουσική και θέατρο στο σχεδιασμό των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται ακροβάτες, φωτογραφικές εκθέσεις, κυνήγι χαμένου θησαυρού και πυροτεχνήματα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτι στην Αριστοτέλους, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα βλέμματα όλων θα συγκεντρώσουν τα μουσικά, θεατρικά, χορευτικά δρώμενα, ακροβάτες και ηθοποιοί. Όλες οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 140.000 ευρώ.

Το θέμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κτηνώδη δικτάτορα» χαρακτήρισε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Φιντέλ Κάστρο, που πέθανε χθες σε ηλικία 90 ετών. Πρόσθεσε, δε, πως ελπίζει ότι η Κούβα θα έχει ένα ελεύθερο μέλλον από εδώ και στο εξής.
Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο twitter ο Τραμ έγραψε: «Ο Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός»

Υπήρξε ένας από τους πιο ωραίους έφηβους του Χόλιγουντ. Σήμερα είναι σχεδόν αγνώριστος με την εμφάνισή του να μαρτυρά πως περνάει πραγματικά δύσκολα.

Ο Έντουαρτ Φέρλονγκ συνδύαζε την ομορφιά με ένα αντισυμβατικό στυλ που έκανε πραγματικά τη διαφορά ανάμεσα στους συνομήλικους του, αφού ελάχιστοι έφηβοι ηθοποιοί είχαν αυτό το πακέτο.



Ήταν από εκείνα τα παιδιά που προδιέθεταν οτι είναι ικανά να υποδυθούν δύσκολους και απαιτητικούς ρόλους σκληρών ή προβληματικών παιδιών.

Μετά τις επιτυχίες του, σε μικρή ηλικία, στον «Εξολοθρευτή 2» και το «American History X», η καριέρα του διαγραφόταν λαμπρή.



Δυστυχώς δεν ξέφυγε από την συνηθισμένη πορεία όλων των παιδιών που γίνονται σταρ σε μικρή ηλικία. Έμπλεξε με τα σκληρά ναρκωτικά και το αλκοόλ και είχε σοβαρά προβλήματα με την αστυνομία για περιπτώσεις οικογενειακής βίας και ξυλοδαρμούς.



Σήμερα στα 39 του με την καριέρα του εντελώς κατεστραμμένη, είναι σχεδόν αγνώριστος και η κακή του εικόνα ομολογεί πως έχει ακόμα προβλήματα αλκοολισμού και ναρκωτικών.



Ο 39χρονος λέει οτι συχνά βλέπει εφιάλτες πως κάνει χρήση σκληρών ναρκωτικών και ξυπνάει ιδρωμένος πιστεύοντας πως πέθανε και επανήλθε.

ΠΗΓΗ: enikos

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ ξεσπαθώνει εναντίον όσων τον πίκραναν, αποθεώνει εκείνους που θαυμάζει, συγκινεί, ομολογεί τα λάθη του και υπερασπίζεται το δικαίωμα των μεταναστών να επιλέξουν τη νέα τους πατρίδα, αφού του θυμίζουν τους δικούς του γονείς.

Παράλληλα, o «Gangster» μίλησε για την έννοια της επιτυχίας, τον Διαμαντίδη, τον Σπανούλη, τον Αντετοκούνμπο, τον Βασιλακόπουλο και τον Πολίτη.

Διαβάστε περισσότερα στο filathlos.gr

Αναμνηστικά κι ενθύμια της εποχής της πανκ μουσικής παραδόθηκαν στις φλόγες χθες στο Λονδίνο, με την αξία τους να εκτιμάται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας εναντίον όσων θέλουν να εορτάσουν την 40η επέτειο του μουσικού αυτού κινήματος.

«Η πανκ ποτέ, μα ποτέ, δεν σηματοδοτούσε τη νοσταλγία. (…) Μετατράπηκε σε ένα άλλο εργαλείο του μάρκετινγκ προκειμένου να σας πουλήσει κάτι που δεν χρειάζεστε. Την ψευδαίσθηση μιας άλλης επιλογής. Τη συμμόρφωση…» είπε σε ένα πλήθος 100 περίπου συγκεντρωμένων ο Τζο Κόρε, ο γιος του μάνατζερ των Sex Pistols, Μάλκομ Μακλάρεν και της σχεδιάστριας μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ.

Ο Τζο Κόρε κατήγγειλε «την υποκρισία στην καρδιά αυτής της ομηρίας που αντιπροσωπεύουν οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια "Αναρχίας στην Βρετανία"», όπως ήταν ο τίτλος του θρυλικού σινγκλ των Sex Pistols που κυκλοφόρησε την 26η Νοεμβρίου του 1976.

Τα ενθύμια της μουσικής πανκ, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια λίρες ή 5,9 εκατομμύρια ευρώ, κάηκαν σε ένα πλοίο στον Τάμεση. Μαζί τους πυροτεχνήματα αλλά και ομοιώματα πολιτικών προσώπων. Χρειάστηκε μάλιστα η επέμβαση ενός σκάφους της πυροσβεστικής για να σβήσει την φωτιά.

Ο Τζόε Κόρε διαμαρτύρεται για τα σχέδια εορτασμού της 40ης επετείου του κινήματος πανκ, που προβλέπουν μεταξύ άλλων συναυλίες αλλά κι εκθέσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθούν σταδιακά τρεις διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 240 μονίμων εργαζομένων και με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με το ethnos.gr,  150 θέσεις ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ θα προκηρύξει η Εταιρεία Yδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

 Πρόκειται για 55 θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ, 25 θέσεις πτυχιούχων ΤΕΙ και 70 θέσεις διπλωματούχων Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συμπεριλαμβάνονται διοικητικοί, στελέχη Πληροφορικής, καταμετρητές, μηχανολόγοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί και υδραυλικοί.

76 τεχνικούς και διοικητικούς θα προσλάβει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ΑΕ. Το νέο προσωπικό θα στελεχώσει τις υπηρεσίες του φορέα σε Αττική, Αρκαδία, Εβρο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία και Κοζάνη.

Από τις 14 θέσεις που θα προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ για το Εθνικό Τυπογραφείο εννέα αφορούν πτυχιούχους ΤΕΙ και πέντε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.






Λαμπρό αστέρι που θα οδηγεί τους τρεις μάγους, ύψους επτά μέτρων, τρισδιάστατο χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο από μικρολαμπάκια, "ιπτάμενες" φωτεινές ομπρέλες και φωτεινά πακέτα δώρων, αλλά και ένας ουρανός φτιαγμένος από led λαμπάκια, αναμένεται να στολίσουν φέτος τα Χριστούγεννα την πόλη της Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για τις νέες κατασκευές και εγκαταστάσεις φωτεινού διακόσμου, τις οποίες ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να τοποθετήσει τόσο στην πλατεία Αριστοτέλους, όσο και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, όπως είναι ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας, η πλατεία Δικαστηρίων, η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου κι ο κόμβος του Δημαρχείου, με στόχο την τόνωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Συλλόγου, των επιμελητηρίων και των φορέων της πόλης για τον εορτασμό της περιόδου “Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς” θα παρουσιαστεί από τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αρχιτέκτονα – σκηνογράφο, Απόστολο Βέττα.

"Έχουμε ένα σχέδιο για τον εορταστικό διάκοσμο, που έρχεται και 'κουμπώνει' με τον περσινό στολισμό. Ενσωματώνουμε κάποια νέα είδη που θα στηθούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις γειτονιές. Ο καινούριος εορταστικός διάκοσμος προστίθεται στον παλιό, ενώ οι κατασκευές θα αλλάζουν συνεχώς τόπο. Θα φεύγουν από το κέντρο και θα πηγαίνουν στις γειτονιές για να καταφέρουμε να στολίσουμε όλη την πόλη" δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Μετά τη συζήτηση και έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του θέματος της προμήθειας ειδών σημαιοστολισμού και φωταγωγήσεων, θα προχωρήσει η διενέργεια δημόσιου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον κ.Παππά, ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε η πόλη να είναι στολισμένη πριν από την έλευση των γιορτών. Η συνολική δαπάνη για τον διαγωνισμό, όπως αναφέρει σε μελέτη της η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων, ανέρχεται σε περίπου 246.000 ευρώ.

Στο ποσό περιλαμβάνεται επίσης η συντήρηση και εγκατάσταση του παλαιότερου διάκοσμου, που είναι η τοποθέτηση των πέντε φωτεινών καραβιών, ο στολισμός του δημαρχείου, οι εξωτερικοί χώροι άλλων δημοτικών κτιρίων και των πλατειών που επιλέγουν οι δημοτικές κοινότητες για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση τους. Ακόμη,περιλαμβάνεται η συντήρηση 1200 φωτεινών επιστήλιων διακοσμητικών, τα οποία ηλεκτροδοτούνται κατά την εορταστική περίοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ίδιες διαπιστώσεις μπορούμε να κάνουμε και σε άλλα μήκη και πλάτη της Γης: στην Ιαπωνία, δύτες μαργαριταριών βουτάνε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε παγωμένα νερά χωρίς στολές, ενώ όταν ο Κάρολος Δαρβίνος έφτασε στη Γη του Πυρός, εντυπωσιάστηκε από μια γυναίκα που καθόταν στο χιονόνερο και θήλαζε το νεογέννητο μωρό της, αδιαφορώντας για τη χαμηλή θερμοκρασία.
Καμία σχέση με εμάς τους πιο νότιους, βέβαια, που είμαστε έτοιμοι να ανάψουμε καλοριφέρ μόλις ο υδράργυρος κατέβει πιο κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου! Γιατί, όμως, υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στην αίσθηση του κρύου;
Η αντίληψη του κρύου ξεκινά όταν τα νεύρα του δέρματος στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο για τη θερμοκρασία του δέρματος. Αυτά τα ερεθίσματα έχουν σχέση όχι μόνο με τη θερμοκρασία του δέρματος, αλλά και με τον ρυθμό μεταβολής της θερμοκρασίας του δέρματος.
Έτσι αισθανόμαστε πολύ πιο έντονα το κρύο τη στιγμή που πέφτουμε σε κρύο νερό και η θερμοκρασία του δέρματος πέφτει άμεσα, ενώ λίγο αργότερα αισθανόμαστε καλύτερα – η θερμοκρασία του νερού παραμένει χαμηλή αλλά η θερμοκρασία του δέρματος έχει σταθεροποιηθεί πλέον.
Η «έκρηξη» νευρικών ερεθισμάτων που δημιουργούνται από την πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για ένα γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, δηλαδή των εσωτερικών οργάνων. Εάν δεν ελεγχθεί, η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε  θανατηφόρα υποθερμία.
Σε υγιείς ανθρώπους, συστήματα φυσιολογίας αναλαμβάνουν την προστασία από την υποθερμία. Ερεθίσματα από το δέρμα φτάνουν στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνη για τον έλεγχο του εσωτερικού περιβάλλοντος του σώματος, η οποία στέλνει οδηγίες στο νευρικό σύστημα για να εμποδιστεί μια πτώση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος.
Νευρικά ερεθίσματα αποστέλλονται στους μύες για να παράγουν επιπλέον θερμότητα μέσω του ρίγους. Τα αιμοφόρα αγγεία, που σε άλλη περίπτωση θα μετέφεραν θερμό αίμα από τα εσωτερικά όργανα στο κρύο δέρμα, συστέλλονται, περιορίζοντας το περισσότερο αίμα και τη θερμότητά του στα εσωτερικά όργανα.
Ερεθίσματα που φθάνουν στον φλοιό του εγκεφάλου, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λογική, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο κρύο αισθανόμαστε. Αυτά συνδυάζονται με ερεθίσματα που φθάνουν από το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συναισθηματική μας κατάσταση, για να καθοριστεί πόσο άσχημα αισθανόμαστε από το κρύο: τα συναισθήματά μας οδηγούν σε ορισμένες συμπεριφορές, όπως το να κουλουριαστούμε ή να βάλουμε περισσότερα ρούχα ή να διαμαρτυρηθούμε.
Το να αισθανόμαστε κρύο, όμως, δεν είναι το ίδιο με το να κρυώνουμε. Η βουτιά σε μια  δροσερή πισίνα μάς κάνει αρχικά να αισθανόμαστε κρύο, όμως μπορεί να προκαλέσει αύξηση στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, καθώς το θερμό αίμα διατηρείται εκεί, ακόμη και για μία ώρα.
Γιατί όμως κάποιοι νιώθουμε έντονα το κρύο, ακόμη και όταν δεν κρυώνουμε πραγματικά; 
Μερικοί από εμάς έχουν την ατυχία να υποφέρουν από το  σύνδρομο Raynaud, μια πάθηση στην οποία η ροή του αίματος είναι πολύ χαμηλή για να κρατήσει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών ζεστά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν το έμβρυο λειτουργεί ως ένας μικρός φούρνος, η αίσθηση κρύου μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα χαμηλής ορμονικής δραστηριότητας του θυρεοειδούς.
Αλλά και εντελώς υγιείς άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο εύκολα κρύο από ότι άλλοι στο ίδιο περιβάλλον. Οι  γυναίκες, ας πούμε, συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο έντονα το κρύο από σε σχέση με τους άνδρες, πιθανώς επειδή έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία δέρματος, συνέπεια του περισσότερου υποδόριου λίπους και των οιστρογόνων.
Μερικοί από εμάς μπορεί να έχουν κληρονομήσει την αίσθηση υπερβολικού κρύου, όπως έχει δείξει μια μελέτη σε δίδυμα αδέρφια. Άλλοι μπορεί, επίσης, να αισθάνονται κρύο απλώς και μόνο επειδή οι γύρω μας φαίνεται ότι κρυώνουν, ένα φαινόμενο που δείχνει ότι πέρα από το χασμουρητό είναι και το κρύο…μεταδοτικό: Σε μια μελέτη, υγιείς εθελοντές αισθάνθηκαν περισσότερο κρύο όταν έβλεπαν βίντεο με ηθοποιούς που προσποιούταν ότι κρύωναν! Η θερμοκρασία των χεριών των εθελοντών μειώθηκε, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια τους συστάλθηκαν, αν και η θερμοκρασία του χώρου παρέμεινε σταθερή.
Οι περισσότεροι, πάντως, που ισχυρίζονται ότι αισθάνονται υπερβολικά το κρύο, είμαστε υπεύθυνοι για την κατάστασή μας. Καθώς δεν εκτιθέμαστε συχνά στο κρύο, χάρη σε high tech ρούχα και συστήματα θέρμανσης, συνηθίσαμε να ζούμε στη ζέστη, με αποτέλεσμα ακόμη και μικρές μεταβολές της θερμότητας να μας φαίνονται τεράστιες.
Πηγή: iatrikanews.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!