Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Καράβι και μάλιστα με βαρύ και πολύτιμο φορτίο «ετοιμάζεται» να βγει στη στεριά. Στο κατακόκκινο αμπάρι του θα κουβαλά περισσότερες από 2.000 αρχαιότητες που έχουν αναδυθεί από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών τα τελευταία 35 χρόνια, αλλά δεν είδαν το φως καθώς μένουν κλεισμένα σε αποθήκες και απροσπέλαστα για το ευρύ κοινό.
Ολα αυτά βεβαίως θα συμβούν αν βρεθούν σύντομα τα 50 εκατ. ευρώ που απαιτούνται ώστε το κτίριο - σύμβολο του Πειραιά, το Σιλό, να μετατραπεί στο πρώτο εν Ελλάδι Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων - ένα τμήμα του οποίου θα γκρεμιστεί και από τα σπλάγχνα του θα βγαίνει ένα κόκκινο τεράστιο σκαρί - έως το τέλος του 2018, καλύπτοντας το τεράστιο κενό που αφήνει η απουσία ενός τέτοιου μουσείου σε μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα.
Σε 6.500 τ.μ. εκθεσιακών χώρων προγραμματίζεται - σύμφωνα με τα όσα εγκρίθηκαν μετά επαίνων από το Συμβούλιο Μουσείων - να στηθεί ένα πρωτότυπο και πρωτοποριακό μουσείο στο πλαίσιο του master plan που προβλέπει την αστική ανάπλαση συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων των  εγκαταλειµµένων κτιρίων του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς.
Οι Αργοναύτες και οι σύντροφοι του Οδυσσέα, ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης και ο Εύδοξος ο Κυζικηνός - αρχαίοι θαλασσοπόροι που έφτασαν ώς το Γιβραλτάρ και ακόμη πιο μακριά -, ομοιώματα μικρών σκαριών που διέπλεαν το Αιγαίο ήδη από τα προϊστορικά χρόνια για να εμπορευθούν ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της εποχής, τον οψιδιανό, με τον οποίο κατασκευάζονταν όπλα και εργαλεία, αντίγραφα των πλοίων της κλασικής Ελλάδας αλλά και των Βυζαντινών, έργα τέχνης που έχουν σχέση με τη θάλασσα, είτε εικαστικά είτε λογοτεχνικά, αλλά και πρωταγωνιστές της θάλασσας, ψαράδες και ναυτικοί, καθώς και ερευνητές που έγραψαν ιστορία, όπως ο Ζακ Ιβ Κουστό, θα βρουν τη θέση τους στο νέο μουσείο.
«Το ίδιο το κτίριο, όμως, με την πλούσια βιομηχανική και εμπορική ιστορία του, άμεσα συνυφασμένη με εκείνη του λιμανιού του Πειραία, θα αποτελέσει μια διακριτή εκθεσιακή ενότητα και έχει ως στόχο την ανάδειξη του Σιλό», επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό μετατροπής των παλιών αποθηκών σιτηρών σε μουσείο διεθνών προδιαγραφών Βαγγέλης Αντωνόπουλος, Θάλεια Βέττα, Γιώργος Γαβαλάς, Μαρία Πυλαρινού, Ρήγα Μάρω και Νατάσα Σταμούλη.
Ανέπαφοι χώροι περί τα 1.800 τ.μ., που βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία από το 1936 έως το 2010, θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την πλήρη διαδρομή αποθήκευσης των σιτηρών και τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Ξεκινώντας από τον γερανό εκφόρτωσης, θα ακολουθούν τον ταινιόδρομο, θα ανεβαίνουν στον πύργο αναρρόφησης και θα καταλήγουν στην ανώτερη στάθμη των κυψελών, ώστε από εκεί να έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία καθόδου εντός μιας πλήρως διατηρούμενης αποθηκευτικής κυψέλης.

Ψηφιακές φουρτούνες

Εκπλήξεις δεν θα στερηθούν οι επισκέπτες του νέου μουσείου. Θα βρεθούν πάνω σε ένα αρχαίο ξύλινο σκαρί που κλυδωνίζεται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Θα νιώθουν τον αέρα να σφυρίζει και να χτυπά με μανία τα πρόσωπά τους. Αστραπές θα σχίζουν τον συννεφιασμένο ουρανό. Το πλοίο θα βρίσκεται μια ανάσα πριν από το ναυάγιο. Κι όλα αυτά σε μία από τις ψηφιακές βιωματικές εφαρμογές που προγραμματίζεται να φιλοξενήσει το μουσείο.
tanea.gr
Πέθανε την Δευτέρα, σε ηλικία 94 ετών, ο ρώσος σχεδιαστής όπλων Μιχαήλ Καλάσνικοφ, εφευρέτης του ομώνυμου πυροβόλου αυτόματου όπλου, το οποίο έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο όπλο στον κόσμο.

Ο Καλάσνικοφ νοσηλευόταν επί έναν μήνα σε νοσοκομείο της Ρωσίας, έχοντας διαγνωστεί με γαστρική αιμορραγία.

Ο «πατέρας» του AK-47 ξεκίνησε τον σχεδιασμό του το 1947 και τον ολοκλήρωσε το 1949. Το αυτόματο τουφέκι του έγινε ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα όπλα του κόσμου. Είναι φτηνό στην κατασκευή, αξιόπιστο και εύκολο στη συντήρηση.

Παρά το γεγονός ότι τιμήθηκε από το ρωσικό κράτος, ο Καλάσνικοφ δεν πλούτισε από το όπλο που κατασκεύασε. Κάποτε δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα αν είχε σχεδιάσει μια μηχανή του γκαζόν!
tanea.gr
Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στο εργοστάσιο της εταιρείας Κρι-Κρι στις
Σέρρες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η καταστροφή του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας είναι σχεδόν ολοσχερής ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έκρηξης στις δεξαμενές αμμωνίας στο τμήμα παραγωγής γιαουρτιού.











Σταδιακή μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την παραμονή των Χριστουγέννων, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα νοτιοδυτικά και νότια τμήματα της χώρας και βαθμιαία στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές, ενώ στα λευκά θα ντυθούν τα Χριστούγεννα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τρίτη (24-12-2013), τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο νότιο Ιόνιο και στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, οι οποίες από τα ξημερώματα των Χριστουγέννων θα επεκταθούν στην ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Εύβοια, στην ανατολική Θεσσαλία, καθώς και στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
 
Η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες ανήμερα των Χριστουγέννων θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου, της κεντρικής Στερεάς , της Θεσσαλίας, της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Από το απόγευμα της Τετάρτης οι βροχοπτώσεις σταδιακά θα υποχωρήσουν και θα περιοριστούν στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα σταματήσουν.
 
Η θερμοκρασία ανήμερα τα Χριστούγεννα θα κυμανθεί από 0 έως 16 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, -5 έως 12 στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, 3 έως 17 στη δυτική και νότια Ελλάδα και από 7 έως και 18 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές.
 
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση έως 5 μποφόρ στα βόρεια τμήματα και έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
 
Από την Πέμπτη το βράδυ αναμένουμε νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά, οι οποία θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Ο χάρτης της φωτογραφίας αφορά στην παραμονή των Χριστουγέννων.
Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τη χιονόπτωση για τις υπόλοιπες ημέρες των εορτών, στο weather.gr

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε μετά την αστυνομία και η Coca-Cola αναφορικά με την υπόθεση της αποστολής σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα, δύο USB sticks και δύο φιαλών με αναψυκτικό που περιείχαν υδροχλωρικό οξύ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:

Η Coca-Cola σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με χθεσινή αποστολή σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα, στην οποία εκφραζόταν απειλή κατά προϊόντων Coca Cola light και Nestea, ενημερώνει τους καταναλωτές για τα ακόλουθα:

• Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

• Με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών μας, προχωρούμε σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία στο τηλεφωνικό της κέντρο στο νούμερο 80011-2222, χωρίς χρέωση.

Η Coca-Cola, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με τις αρχές θα προχωρήσει σε όποια αναγκαία περαιτέρω ενέργεια, ενημερώνοντας άμεσα το καταναλωτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωση, εφόσον απαιτηθεί.

http://www.seleo.gr

Το σκι είναι ένα πολύ κουραστικό σπορ, όσο καλή αντοχή κι αν έχει κανείς. Σηκώνεσαι νωρίς το πρωί για να προλάβεις το καλό χιόνι και προτού γεμίσουν οι πίστες με πολύ κόσμο. Από την ώρα που θα φορέσεις τα πέδιλά σου… δε σταματάς να ανεβοκατεβαίνεις τις βουνοπλαγιές, μέχρι να κλείσουν οι αναβατήρες.

Εντάξει, μπορεί να κάνεις μερικές στάσεις ενδιάμεσα, αλλά όταν μπορείς να το χαρείς ένα σαββατοκύριακο, προσπαθείς να «γράψεις» όσα περισσότερα χιλιόμετρα μπορείς στο χιόνι. Τι καλύτερο μετά από μια τόσο κουραστική ημέρα να ακολουθεί… χαλάρωση σε ένα χώρο σπα;
Δείτε παρακάτω μερικά από τα καλύτερα θέρετρα για σκι και σπα του κόσμου σε Ευρώπη και Αμερική, όπως τα κατέγραψε η ιστοσελίδα 10best.com:

Felsentherme, Αυστρία


Βρίσκεται στην περιοχή Gastein της Αυστρίας, διάσημη για τα χειμερινά θέρετρά της. Στο Felsentherme γεμίζουν τις πισίνες και τα ιαματικά λουτρά με νερό από φυσικές πηγές, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Η εξωτερική πισίνα με το ζεστό νερό πέρα από στιγμές χαλάρωσης, προσφέρει και πανοραμική θέα στις χιονισμένες βουνοπλαγιές.

Westin Snowmass Resort, Κολοράντο


Το Westin Snowmass Spa στο Westin Snowmass Resort του Κολοράντο είναι το ιδανικό μέρος για να καταλήξετε μετά από μια ημέρα στο βουνό. Οι θεραπείες περιποίησης που προσφέρονται, προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε πελάτη.

Tschuggen Grand Hotel, Ελβετία


Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα σπα της Ευρώπης. Διαθέτει πισίνες και ζεστό και κρύο νερό, ατμόλουτρα και αίθουσες για χαμάμ. Topnotch Resort & Spa - Βερμόντ Προσφέρει περισσότερες από 100 διαφορετικές θεραπείες και προγράμματα περιοποίησης και χαλάρωσης, ενώ διαθέτει μέχρι και αίθουσα σολάριουμ.

Teton Mountain Lodge & Spa, Γουαϊόμινγκ


Βρίσκεται στο χωριό Jackon Hole's Teton και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα σπα στις ΗΠΑ. Διαθέτει δέκα ξεχωριστά δωμάτια περιποίησης, ατμόλουτρα, αίθουσα γυμναστικής, εσωτερική και εξωτερική πισίνα με ζεστό νερό, καθώς επίσης και ατομικές πισίνες χαμάμ.

Hotel de Charme Les Airelles, Γαλλία


Το Cellcosmet Spa του ξενοδοχείου Hotel de Charme Les Airelles βρίσκεται στις γαλλικές Άλπεις και ανακαινίστηκε πρόσφατα με… εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, αίθουσα σάουνα, χαμάμ, μπαρ που σερβίρει τσάι από βότανα και τη «σπηλιά» Spa Snow Cave, όπου μπορεί να δροσιστεί κανείς μετά από τη σάουνα.

Waldorf Astoria Park City, Γιούτα


Στο Waldorf Astoria Spa μπορείτε να χαλαρώσετε τους κουρασμένους σας μύες δίπλα στο τζάκι, διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο ή να απολαύσετε ένα μασάζ στα χέρια των ειδικών.

The Fairmont Banff Springs, Αλμπέρτα


Βρίσκεται μέσα σε ένα κάστρο 125 ετών και σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ξενοδοχεία της περιοχής. Διαθέτει πισίνες με καταρράκτες, αίθουσες σπα και ατμόλουτρου ενώ το τζάκι στο σαλόνι θα σας κρατήσει συντροφιά στο τέλος της ημέρας.
news.gr

Γιορτάστε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στο όμορφο νησί της Σύρου, όπου η κοσμοπολίτικη Ερμούπολη βάζει τα καλά της και σας υποδέχεται με μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες!

Παιχνίδια, μουσική, παραδοσιακά κάλαντα, παραμύθια, κυνήγι ξωτικών και πολλές ακόμη εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους θα ζωντανέψουν τον ξακουστό πεζόδρομο της Ερμούπολής.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη φωταγώγηση του πεζοδρόμου την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 19:00, όπου πολλές εκπλήξεις περίμεναν τους παρευρισκόμενους.

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου θα χορέψετε και θα παίξετε με παραδοσιακά παιχνίδια από το Λύκειο Ελληνίδων, την Κυριακή έρχεται η συνέχεια με μουσική και θεατρικό παιχνίδι από την Βέτα Αποστολίδου, ενώ και τις δύο μέρες το face painting θα ξετρελάνει τα μικρά παιδιά.
Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, ταξιδέψτε με παραδοσιακά παραμύθια που θα σας διηγηθούν μέλη του ΚΑΠΗ Σύρου, ενώ το απόγευμα ακούστε παραδοσιακά κάλαντα και ευχές από τοπικούς συλλόγους της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδα.
Παραμονή Χριστουγέννων ανακαλύψτε τα μυστικά του Γραμματοκιβωτίου του Άγιου Βασίλη. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου με παραδοσιακά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, ενώ την Κυριακή οι μικροί μας φίλοι θα παίξουν "Το κυνήγι των ξωτικών" για να ανακαλύψουν τη μαγική ευχή των Χριστουγέννων.
Τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, διοργανώνονται παραδοσιακές δράσεις, όπως «Το καραβάκι με τα Κάλαντα», Τσαμπούνες και «Ψάρεμα» ένα παραδοσιακό παιχνίδι, από το Λ.Ε.Σ., ενώ την Τρίτη σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις, με αποκορύφωμα τη Βόλτα του Άγιου Βασίλη και την κλήρωση των πρωτοχρονιάτικων δώρων, που προσφέρουν τα καταστήματα του πεζόδρομου, για να αποχαιρετίσουν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο το 2013 και να καλωσορίσουν τη νέα χρόνια με ελπίδα και θετική ενέργεια!
Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης είναι ο πρόεδρος της ομάδας βόλεϊ του Φοίνικα Σύρου, κ. Δημήτρης Παλιόπορτας για τη δράση και την προβολή του νησιού μέσα από τον αθλητισμό.
news.gr
Οι μέρες των γιορτών μας καλούν να ξεφύγουμε για λίγο από τους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Ψάχνουμε, μάλιστα, πολλές φορές τρόπο να αφήσουμε πίσω μας την αστικόπληκτη ζωή μας, επιλέγοντας σε ένα καταφύγιο, το οποίο θα μας προσφέρει την ξεκούραση και την αποτοξίνωση, που αναζητάμε.
Τις περισσότερες φορές, όμως, αγνοούμε βασικούς κανόνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν όχι μόνο άνετη, αλλά και ασφαλή τη μετακίνηση μας προς και από τον προορισμό μας. Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, και πρώην διευθυντής τροχαίας του Αρχηγείου, Ανδρέας Κορδολαίμης, θυμίζει τους βασικότερους από αυτούς. 

Αναλυτικά:

- Πριν ταξιδέψουμε, ενημερωνόμαστε για το τι καιρός θα επικρατήσει.
- Ελέγχουμε το αυτοκίνητό μας αν έχει τα απαραίτητα. Εξετάζουμε την καλή λειτουργία του κινητήρα, εάν το αυτοκίνητό μας διαθέτει καύσιμα, τρίγωνο, την κατάλληλη στάθμη λαδιών, τον αέρα στα ελαστικά, καθώς και ό,τιδήποτε άλλο είναι χρήσιμο και απαραίτητο.
- Οδηγούμε με σύνεση για να φτάσουμε σίγουρα. Ακολουθούμε τα όρια ταχύτητας όπως αναγράφονται στις πινακίδες κυκλοφορίας.
- Δεν παραβιάζουμε σε καμία περίπτωση το κόκκινο, καθώς και την πινακίδα STOP.
- Χρησιμοποιούμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Η ζώνη μας δένει με τη ζωή. Άλλωστε οι αερόσακοι γίνονται επικίνδυνοι αν δεν φοράμε τη ζώνη ασφαλείας. Έχουν άζωτο και εκρήγνυνται με μεγάλη ταχύτητα, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό.
- Ενημερωνόμαστε για τα σημεία παγίδες στο δρόμο από το site του αρχηγείου της αστυνομίας.
- Αν χρειαστεί να σταματήσουμε για έκτακτο λόγο αποφεύγουμε να σταματήσουμε σε στροφές με περιορισμένη ορατότητα, κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές, φανάρια, κάτω από γέφυρες και όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη. Αν χρειαστεί να σταματήσουμε χρησιμοποιούμε πάντα τα alarm και το τρίγωνο.
- Προσοχή στην προσπέραση. Προσπερνάμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει επαρκής και ασφαλής απόσταση και δεν απαγορεύεται από διπλή διαχωριστική γραμμή. Χρησιμοποιούμε πάντοτε προειδοποιητικό φλας και προσπερνάμε από αριστερά.
- Η διπλή διαχωριστική δεν παραβιάζεται σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για νοερό τσιμεντένιο τοίχο, ο οποίος χωρίζει τη ζωή από το θάνατο.
- Τιμόνι και ποτό δεν συμβιβάζονται. Απαραίτητα, εάν είμαστε παρέα, ο ένας από τους συνταξιδιώτες δεν πρέπει να πίνει. Η παραμικρή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα αντανακλαστικά σε βάρος της αντίδρασης. Το ίδιο συμβαίνει και με την κούραση, την υπνηλία ή τη χρήση φαρμάκων. Ξεκουραστείτε για λίγο αν χρειαστεί και συνεχίστε νηφάλιοι.
news.gr
Δείτε μια λίστα από τσιφούτηδες που έμειναν στην ιστορία για την τσιγκουνιά τους, την οποία θα ζήλευε ακόμα και ο ξακουστός τσιγκούνης Σκρούτζ.
Τζέι Πολ Γκέτι
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (1)
Ο Τζέι Πολ Γκέτι έκανε την περιουσία του κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και είχε τον έλεγχο σε πάνω από 200 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Getty Oil Company. Το 1966, το Guinness World Records τον ανακήρυξε τον πιο πλούσιο ιδιώτη του κόσμου, με περιουσία που ξεπερνούσε τα 2 δισ. δολάρια την εποχή που πέθανε, το 1976. Ωστόσο ο Γκέτι ήταν διάσημος σφιχτοχέρης και μέχρι που είχε εγκαταστήσει ένα κερματοτηλέφωνο στην έπαυλή του. Επίσης είναι διάσημος για την άρνησή του να πληρώσει 17 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα όταν απήγαγαν τον έφηβο εγγονό του στη Ρώμη στην δεκαετία του ’70. Μετά την άρνησή του, έκοψαν το αυτί του παιδιού και το ταχυδρόμησαν σε μία τοπική εφημερίδα. Ο Γκέτι τελικά δέχθηκε να πληρώσει το μικρότερο ποσό των 2.2 εκατομμυρίων.
Τζον Ελβς
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (2)
O Άγγλος πολιτικός Τζον Ελβς πιστεύεται πως αποτέλεσε τη βάση για να εμπνευστεί ο Τσαρλς Ντίκενς τον διάσημο τσιγκούνη, Εμπενίζερ Σκρούτζ, στο A Christmas Carol.
To γεννημένο το 1714 μέλος του Κοινοβουλίου, είχε περιουσία πάνω από 390.000 δολάρια (περίπου 28 εκατ. δολάρια σήμερα), ζούσε όμως σαν άπορος. Φορούσε ξεφτισμένα, παλιά ρούχα, πήγαινε για ύπνο πριν πέσει το φως για να αποφύγει να ξοδέψει χρήματα σε κεριά, ενώ το σπίτι του ήταν ένα ρημάδι. Πέθανε με πολύ λίγα στην κατοχή του, όμως άφησε την αξόδευτη περιουσία του στους δύο νόθους γιους του.
Ίνγκβαρ Κάμπραντ
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (3)
Ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ, Ίνγκβαρ Κάμπραντ, είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως ο Σουηδός επιχειρηματίας, που έχει μετακομίσει στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας από τα 1970, οδηγεί ένα Volvo 15 ετών, πετάει με economy class και ανακυκλώνει τα σακουλάκια του τσαγιού. Είναι γνωστό επίσης πως ο εκκεντρικός 85χρονος επισκέπτεται το εστιατόριο στο τοπικό του κατάστημα IKEA για ένα φτηνό γεύμα από κεφτεδάκια και βραστές πατάτες.
Έτι Γκριν
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (4)
Η γεννημένη το 1835, Εριέτα “Έτι” Γκριν, ήταν η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο στα 1800. Όταν πέθανε τα περιουσιακά της στοιχεία άξιζαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια (κοντά 2 δις. δολάρια εάν κάνει κανείς την αναγωγή σε σημερινά χρήματα), ωστόσο κατά την διάρκεια της ζωής της αρνήθηκε να βοηθήσει εκείνους που είχαν ανάγκη, ακόμα κι αν προέρχονταν από την ίδια της την οικογένεια. Ο γιος της Έτι, έσπασε το πόδι του μικρός, όμως εκείνη αρνήθηκε να πληρώσει για την νοσηλεία του και αντιθέτως προσπάθησε να του βρει μία δωρεάν κλινική που φρόντιζε τους άπορους. Γι’ αυτούς τους λόγους, το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, υποστηρίζει πως η Έτι ήταν Η Μεγαλύτερη Τσιγκούνα του Κόσμου.
Μικελάντζελο
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (5)
Ο Ιταλός, μοναδικός καλλιτέχνης της Αναγέννησης, Μικελάντζελο έζησε τη ζωή του ως ένας άπορος και παρά το γεγονός πως είχε μεγάλη ζήτηση ως ζωγράφος και ως γλύπτης, και παρά πως πληρώνονταν εκείνη την εποχή καλύτερα και από τον ίδιο τον Πάπα, τον Πάπα Ιούλιο Β΄, ζούσε μέσα στην εξαθλίωση και κοιμόταν με τις μπότες. Με το θάνατό του το 1564, ο Μικελάντζελο άφησε μία περουσία αξίας 50.000 φιορίνια, γύρω στα 55 εκατομμύρια δολάρια σημερινά χρήματα, που τον καθιστούσε μακράν πιο πλούσιο από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι ή τον Ραφαήλ.
Γουέλινγκτον Αρ Μπερτ
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (6)
Όταν ο Γουέλινγκτον Αρ Μπερτ πέθανε το 1919 σε ηλικία 87 ετών, ήταν ένας από τους πιο πλούσιους άντρες στην Αμερική με μία περουσία που υπολογίζεται πως έφτανε τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Όμως ο τσιγκούνης πολυεκατομμυριούχος δεν ήθελε η οικογένειά του να πάρει στα χέρια της τα χρήματά του, έτσι έβαλε έναν όρο στην διαθήκη του, που έλεγε πως τα χρήματα δεν θα μοιράζονταν παρά μόνο 21 χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου του εγγονιού! Μετά από προσμονή 92 ετών, ο όρος έληξε τον Μάιο του 2011 και 12 από τους κληρονόμους του, ηλικίας από 19 μέχρι 94, μοίρασαν την περιουσία.
Οι αδελφοί Κόλιερ
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (7)
Οι εκκεντρικοί αδελφοί Όμερ και Λάνγκλεϊ Κόλιερ έζησαν μαζί στο σπίτι όπου μεγάλωσαν από μικροί, στη Νέα Υόρκη, μέχρι τον θάνατό τους. Το δίδυμο, που κατάγονταν από πλούσια οικογένεια, φοβόταν τους εισβολείς και μετατράπηκαν σε ερημίτες καθώς μεγάλωναν, καταλήγοντας τελικά να ασφαλίζουν τα παράθυρά τους και να βάζουν παγίδες γύρω από το σπίτι τους. Το νερό, το ηλεκτρικό και το γκάζι είχαν κοπεί επειδή δεν μπορούσαν πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αφού τα αδέλφια πέθαναν την δεκαετία του ’40, 130 τόννοι από σκουπίδια και υπάρχοντα βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών. Η περουσία τους υπολογίζεται πως έφτανε τα 91.000 δολάρια (1.2 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα).
Όλιβερ Κρόμγουελ
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (8)
Ως “Lord Protector” της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας στην εκατονταετία του 1600, ο Όλιβερ Κρόμγουελ επηρέασε τις ζωές χιλιάδων, κυρίως με την τσιγκουνιά του. Το 1647 ηγήθηκε του κινήματος των πουριτανών που προσπάθησαν να καταργήσουν τα Χριστούγεννα και να μετατρέψουν την γιορτή σε έναν αυστηρά θρησκευτικό εορτασμό. Στο Λονδίνο, είχε δοθεί η εξουσία στους στρατιώτες να κατάσχουν κάθε γιορτινό φαγητό ή διακόσμηση, ενώ τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είχαν απαγορευθεί. Αυτή η καταθλιπτική εποχή της ιστορίας συνεχίστηκε μέχρι που ο Κρόμγουελ εκδιώχθηκε από την εξουσία το 1660.
Άντριου Κάρνεγκι
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (9)
Ο Άντριου Κάρνεγκι ήταν διάσημος ολιγαρκής παρά το γεγονός πως η περιουσία του άξιζε σε σημερινά λεφτά περίπου 3 δισ. δολάρια. Ο γεννημένος το 1835, στην Σκωτία επιχειρηματίας, μετακόμισε στην Αμερική όταν ήταν μικρός και έκανε την περιουσία του από την βιομηχανία ατσαλιού. Ενώ συγκέντρωνε εκατομμύρια, παράλληλα γινόταν γνωστός και για τους μίζερους τρόπους του. Κάποτε έγινε διάσημη η κίνησή του να αφήσει μία δεκάρα ως φιλοδώρημα μετά από ένα πολυδάπανο γεύμα.
Ωστόσο στα τελευταία χρόνια της ζωής του στράφηκε στην φιλανθρωπία και δώρησε εκατομμύρια για την συμβολή της παγκόσμιας ειρήνης και την επιστημονική έρευνα, ενώ ίδρυσε πάνω από 3.000 βιβλιοθήκες κατά μήκος της Αμερικής και του κόσμου.
Εφραίμ Λόπεζ Περέιρα ντ’Αγκουιλάρ
Οι πιο τσιγκούνηδες στον κόσμο (10)
Ο ευγενής Εφραίμ Λόπεζ Περέιρα ντ’Αγκουιλάρ γεννήθηκε στη Βιέννη μεγάλωσε όμως στο Λονδίνο. Με τον θάνατο του πατέρα του το 1759, έγινε Βαρώνος και κληρονόμησε τη μεγάλη του περιουσία, και για ένα διάστημα ζούσε με 20 υπηρέτες στα Broad Street Buildings στο London. Σιγά σιγά όμως έγινε ιδιαίτερα εκκεντρικός και τσιγκούνης και γύρισε την πλάτη του στην χλιδάτη ζωή, αφήνοντας την έπαυλή του στην Broad Street, όπως και τρία άλλα μεγαλοπρεπή σπίτια. Πριν τον θάνατό του, έκρυψε τη περιουσία του των 315.000 δολαρίων στο ταπεινό σπίτι του, για να την βρουν οι δύο κόρες του.
parapolitika.gr
Αλήθεια, πόσοι από εσάς θα τολμούσατε να μπείτε μέσα σε αυτό το γυάλινο κλουβί;
Όποιος βρει το θάρρος, σίγουρα θα χρειαστεί λίγα λεπτά μέχρι να αποφασίσει να κοιτάξει κάτω. Όταν το κάνει, θα αντικρίσει έναν γκρεμό περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, από τον οποίο τον χωρίζει μόνο το γυάλινο πάτωμα!
Η εντυπωσιακή κατασκευή από άθραυστο γυαλί μιάμισης ίντσας, βρίσκεται στις γαλλικές Άλπεις και συγκεκριμένα στην κορυφή Aiguille du Midi, στο Mont Blanc κοντά στο Chamonix. Είναι η νέα ατραξιόν του καταφυγίου που υπάρχει στην κορυφή και κατασκευάστηκε για να προσφέρει μοναδική , ανεμπόδιστη θέα στους  πιο τολμηρούς επισκέπτες.
Η εναέρια αυτή εγκατάσταση ονομάζεται «Βήμα στο κενό»- «Pas Dans Le Vide» και για να φτάσει κανείς σε αυτή, θα πρέπει να μεταφερθεί με τελεφερίκ που είναι μάλιστα και το πιο ψηλό της Ευρώπης.
Το πρώτο τελεφερίκ μεταφέρει τον επισκέπτη περίπου 2,7 χιλιόμετρα πάνω στην πλαγιά του βουνού και ένα δεύτερο φτάνει στην κορυφή με τους πιο θαρραλέους που θέλουν να δοκιμάσουν την μοναδική αυτή εμπειρία.
Από τις 21 Δεκεμβρίου το «Βήμα στο κενό» υποδέχεται όσους δεν έχουν… υψοφοβία.
echoes.gr

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για τους ωκεανούς;

Ειρηνικός, Ατλαντικός, Ινδικός, Αρκτικός ή Βόρειος Ωκεανός και Ανταρκτικός ή Νότιος Ωκεανός. Αρχικά βέβαια ήταν τρεις, αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν οι δύο των πόλων της Γης.
Το όνομα Ωκεανός προέρχεται από τον ομώνυμο μυθικό θεό της Ελληνικής Μυθολογίας και καθιερώθηκε ιστορικά από τον Ηρόδοτο. Οι Ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της γης, αν και έχουμε καταφέρει να εξερευνήσουμε μόνο το 5% από αυτούς. Φανταστείτε λοιπόν πόσα πράγματα δεν γνωρίζουμε για τις τεράστιες αυτές θαλάσσιες επιφάνειες….
Ας δούμε ορισμένα «μυστικά» των Ωκεανών, τα οποία ίσως οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε.
-Τα τελευταία 100 χρόνια το επίπεδο της θάλασσας αυξάνεται μεταξύ 1 και 2,5 χιλιοστών ετησίως. Ο φόβος των επιστημόνων είναι πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον και τότε, πολλές παράκτιες πόλεις στον κόσμο θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα.
-Ο πυθμένας των Ωκεανών, μας είναι άγνωστος, αφού το 95% αυτών είναι ανεξερεύνητο. Οι ωκεανοί καλύπτουν έκταση 361 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της γήινης επιφάνειας. Έχουν συνολικό όγκο 1.340 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα και το μέσο βάθος τους είναι 3.711 μέτρα (σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύδατα έχουν βάθος άνω των 3.000 μέτρων).
-Η μεγαλύτερη οροσειρά του πλανήτη βρίσκεται… μέσα στο νερό. Η μεγαλύτερη αλυσίδα βουνών διασχίζει τρεις από τους σημαντικότερες ωκεανούς. Τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό. Είναι γνωστή με το όνομα Mid – Oceanic Ridge και το μήκος της συνολικά είναι πάνω από 56.315 χιλιόμετρα. Όσο για τις κορυφές της, είναι ψηλότερες από τις Άλπεις!
-Υποβρυχίως υπάρχει το 94% όλης της ζωής στη Γη! Είμαστε απειροελάχιστοι σε σχέση με τους υδρόβιους κατοίκους του πλανήτη μας. Μάλιστα πολλά είδη ζουν στους Ωκεανούς εκατομμύρια χρόνια τώρα.
-Από τη Σελήνη είναι ορατός ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ο οποίος βρίσκεται στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Αποτελείται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, ενώ το μήκος του ξεπερνά τα 2.600 χιλιόμετρα.
-Ο άνθρωπος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη θαλάσσια ζωή. Ρίχνουμε στους Ωκεανούς τρεις φορές περισσότερα απορρίμματα από τα ψάρια που αλιεύονται κάθε χρόνο! Είναι τρομακτικό πως τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότερα από 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν χυθεί κατά λάθος στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα; Νεκρό ένα μεγάλο μέρος της θαλάσσιας ζωής αλλά και προβλήματα για εμάς τους ίδιους που αφορούν κατά κύριο λόγο την υγεία μας.
-Το βαθύτερο σημείο στον Ωκεανό είναι η τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench), η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό βόρεια των Μαριάνων νήσων (Marianna Islands). Έχει μέγιστο βάθος 10.923 μέτρων. Ερευνήθηκε πλήρως το 1951 με το βρετανικό ναυτικό σκάφος, "Challenger ΙΙ" που έδωσε το όνομά του στο βαθύτερο μέρος της τάφρου Challenger Deep.
echoes.gr

Πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες. Ανοιχτά είναι τα χιονοδρομικά κέντρα στα 3-5 Πηγάδια και στο Σέλι, με την πρόσβαση των οχημάτων να γίνεται χωρίς προβλήματα. Η θερμοκρασία στην πόλη της Βέροιας, στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, αλλά και στην πόλη των Σερρών είναι στους -1. Στο μηδέν είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα και στην πόλη των Γρεβενών.
Τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν και της Βασιλίτσας είναι ανοιχτά με την πρόσβαση των οχημάτων να γίνεται ομαλά, ωστόσο απαιτείται προσοχή από τους οδηγούς. Στους 2 βαθμούς Κελσίου είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο, με συννεφιά, ενώ στο μηδέν είναι η θερμοκρασία στην πόλη της Φλώρινας. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βιτσίου.
Οι περισσότεροι θα περάσουν τις γιορτές σπίτια τους, δεν είναι καιροί για σπατάλες εξάλλου... Υπάρχουν όμως, και εκείνοι που θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό και θα απολαύσουν τα Χριστούγεννα σε κάποια χιονισμένη πόλη. Διαβάστε παρακάτω τις ιδανικές για ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι...
10. Ντίσελντορφ
Πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στη Γερμανία, στις όχθες του Ρήνου, το Ντίσελντορφ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά, οικονομικά και εμπορικά κέντρα της χώρας. Ο επισκέπτης αντικρίζει μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των αρχών του αιώνα, που συνδυάζει art nouveau με τοπικά στοιχεία, και κάθετους κήπους στις προσόψεις των κτιρίων. Και επειδή το Ντίσελντορφ δεν είναι μόνο η πόλη της μπίρας Alt αλλά και η πόλη της μουστάρδας, το Μουσείο της Μουστάρδας περιμένει τους καλοφαγάδες που ταυτόχρονα τρέφουν και πολιτιστικές ανησυχίες. Πάνω από 250 μπιραρίες στο ιστορικό κέντρο του, έχουν χαρίσει στο Ντίσελντορφ τον τίτλο της «μεγαλύτερης μπιραρίας στον κόσμο».
9. Βουδαπέστη
Aπό τις πιο όμορφες και ρομαντικές πρωτεύουσες του κόσμου, η Βουδαπέστη. Μια πόλη, την οποία διχοτομεί ο Δούναβης στη Βούδα, την παλιά μεγαλόπρεπη περιοχή πάνω στο λόφο, και την Πέστη, την πιο σύγχρονη και «νυχτερινή» πόλη. Έξι γέφυρες, η μια πιο όμορφη από την άλλη, συνδέουν αυτές τις δύο μεριές της πόλης εδώ και 100 περίπου χρόνια. Η Ουγγαρία, ως γνωστό πεδινή χώρα, έχει αναπτυχθεί πάνω στην πολυτραγουδισμένη και εύφορη στέπα, την Puszta. Υπάρχουν πολλά σημαντικά αξιοθέατα τόσο μέσα στη Βουδαπέστη, όσο και στην επαρχία (λίμνη Balaton, χωριό Szentendre, Estergom, Visegrad κλπ.).
8. Ροβανιέμι 
Το Ροβανιέμι σίγουρα αποτελεί έναν από τους πιο ονειρεμένους χριστουγεννιάτικους προορισμούς τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Πρόκειται για ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην παγωμένη Φιλανδία με τους πρόσχαρους και φιλόξενους κατοίκους, τις λίμνες και τα νησιά, τις χιονισμένες εκτάσεις, τα ζεστά ξενοδοχεία, ξύλινα σπιτάκια στο δάσος, βόλτες με έλκηθρο και τέλος το παραμυθένιο χωριό του Αϊ-Βασίλη, από όπου θα έχετε θέα τον Αρκτικό κύκλο. Μια εμπειρία που οπωσδήποτε αξίζει να ζήσει κανείς! Αν αποφασίσετε να χαρίσετε στον εαυτό σας την εμπειρία ενός ταξιδιού στον Βορρά, τότε θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι το Ροβανιέμι είναι ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός. Εσείς δεν έχετε παρά να γεμίστε τις βαλίτσες σας με ζεστά ρούχα και να ξεκινήστε την αναζήτηση του Αϊ-Βασίλη.
Αξίζει να επισκεφτείτε το Santa Ρark και να απολαύσετε παραμυθένιες στιγμές, σε έναν συναρπαστικό κόσμο μέσα σε ένα σπήλαιο όπου βασιλεύει η ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Εδώ τα ξωτικά είναι πάντα απασχολημένα με τις προετοιμασίες των δώρων για τους μικρούς και μεγάλους φίλους. Αναζητήστε τον Αϊ-Βασίλη που θα σας περιμένει καθισμένος πίσω από το γραφείο του για να του πείτε τα μικρά σας μυστικά και να φωτογραφηθείτε μαζί του.Προχωρώντας θα συναντήσετε το σχολείο των ξωτικών στο οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας έργα ζωγραφικής, ενώ επόμενη στάση είναι η παγωμένη γαλαρία όπου θα θαυμάσετε έργα από πάγο που αποδίδουν τις 4 εποχές της Λαπωνίας. Κάντε ένα διάλειμμα για μια ζεστή σοκολάτα στο διαμορφωμένο από πάγο bar και σκεφτείτε που θέλετε να στείλει ευχητήρια κάρτα ο Αϊ-Βασίλης όταν βρεθείτε στο ταχυδρομείο του. Η βόλτα με το έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι στα χιονισμένα δάση είναι εμπειρία ζωής. Όταν τελειώσετε, μη διστάσετε να βρεθείτε σ΄ ένα από τα μικρά ξύλινα σκανδιναβικά σπιτάκια για να δοκιμάσετε την αχνιστή σούπα σολομού.
7. Πράγα
Η πόλη που έχει το προνόμιο να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, μοιάζει με ένα απέραντο υπαίθριο θεατρικό σκηνικό, το οποίο περιμένει τους ηθοποιούς να δώσουν προς τιμήν της την καλύτερή τους παράσταση.Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Πράγα συνοδεύεται από πολλές επωνυμίες, όπως «μαγική πόλη», «πόλη των εκατό τρούλων», «χρυσή πόλη», «κυρία ολόκληρης της Βοημίας» και το «ομορφότερο κόσμημα στην πέτρινη κορόνα του κόσμου», κατά τον Γκαίτε. Θα απολαύσετε περιπάτους στην αγαλματοστόλιστη Γέφυρα του Καρόλου, η οποία ενώνει το μικρό μέρος με την παλιά πόλη, θα δείτε το διάσημο αστρονομικό ρολόι, το παλιό δημαρχείο και την πλατεία της παλιάς πόλης.
6. Ντουμπάι
Για τους εναλλακτικούς αλλά έμπειρους του είδους, ο καταλληλότερος χριστουγεννιάτικος προορισμός ακούει στο όνομα Ντουμπάι. Η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής τόσο στη διασκέδαση, όσο και στις αγορές, τα σπορ και τη γαστρονομία περιμένει να γιορτάσει μαζί σας τα Χριστούγεννα, μέσα σε ένα γιορτινό αλλά άκρως καλοκαιρινό κλίμα. Παρ΄ότι το κλίμα εδώ είναι ζεστό, οι λάτρεις του σκι δεν θα μείνουν δυσαρεστημένοι. Μπορείτε να απολαύσετε χιονισμένα τοπία σε μια από τις μεγαλύτερες κλειστές τεχνητές πίστες σκι και να επιδοθείτε στο άθλημα που μέχρι πρότινος απολαμβάνατε μόνο στις Άλπεις. Όσοι πάλι, επιθυμείτε γιορτές μετά ήλιου δεν έχετε παρά να φορέσετε το μαγιουδάκι σας και να ρίξετε τη βουτιά σας.
Αξίζει να επιδοθείτε στα οργανωμένα θαλάσσια σπορ, όπως windsurfing, θαλάσσιο σκι, paragliding, ψάρεμα, snorkeling, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και ένα σαφάρι στην έρημο, ταξιδεύοντας μέσα από αρχαίους δρόμους καραβανιών, απολαμβάνοντας την ομορφιά και την ηρεμία του γυμνού τοπίου. Τα υπερπολυτελή και αξιοζήλευτα στολισμένα ξενοδοχεία του Ντουμπάι, έχουν ετοιμάσει για εσάς μοναδικά ρεβεγιόν που θα σας μείνουν αξέχαστα τόσο για την μοναδικότητα όσο και για την οργάνωσή τους, ενώ όσοι δεν έχετε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, μην παραλείψετε να επιδοθείτε στο μοναδικό shopping που επιβάλλει η μοναδική αγορά του Ντουμπάι!
5. Ελβετία
Χιονισμένες Άλπεις για τους φανατικούς σκιέρ, ζεστά, χλιδάτα σαλέ για τους κοσμικούς, γραφικά χωριουδάκια δίπλα σε κρυστάλλινες λίμνες για τους ρομαντικούς. Η Ελβετία έχει κάτι για όλους και, βέβαια, το ιδανικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό που οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας με το χιόνι. Α ναι, και με τις σοκολάτες. Η θαλπωρή των Χριστουγέννων με το λευκό φόντο, χαρίζει στην Ελβετία, παραμυθένια ατμοσφαιρα για τα φετινά Χριστούγεννα.
4. Βιέννη
Πάντα γοητευτική, η Βιέννη είναι αναμφίβολα μια πόλη- σταθμός του ρομαντισμού. Η Βιέννη συνδυάζει την αυτοκρατορική πολυτέλεια με την αρχιτεκτονική του μέλλοντος. Τα αναρίθμητα μπαρόκ κτίρια του 16ου αιώνα και γοτθικοί καθεδρικοί ναοί στέκονται δίπλα σε γυάλινους πύργους και ασύμμετρες μεταλλικές κατασκευές. Θα απολαύσετε τα θερινά ανάκτορα της Μαρίας Θηρεσίας, το πασίγνωστο Σενμπρουν, το ανάκτορο Μπελβεντερε και θα περιηγηθείτε στην περίφημη λεωφόρο του Ρινγκ όπου θα θαυμάσετε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Βιέννης, όπως το Δημοτικό Πάρκο, την Όπερα, το τετράγωνο των Μουσείων, την πύλη του Φραγκίσκου Ιωσήφ, το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο, το παλιό Ανακτορικό Θέατρο, το Πανεπιστήμιο και την Εκκλησιά του Τάματος, την Φωτιφ Κίρχε. Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε στρούντελ και φρέσκο καφέ στο Cafι Sperl (www.cafesperl.at) και αν δεν γλυκάνεις την αγαπημένη σου με σοκολατάκια από το Confiserie Heindl (www.heindl.co.at) ή τούρτα Ζάχερ, κατευθείαν από την πηγή στο ομώνυμο ξενοδοχείο Sacher.
 3. Παρίσι
Το Παρίσι αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς στην Ευρώπη. Ο χαρακτήρας της πόλης, τα αξιοθέατα, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.Ένα σημαντικό κομμάτι του είναι ο ποταμός Σηκουάνας ο οποίος χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη, την αριστερή και τη δεξιά όχθη. Το Παρίσι είναι τεράστιο, αχανές, από τον Πύργο του Άιφελ μέχρι τη Defence και από τη Μονμάρτη μέχρι την Παναγία των Παρισίων, τα αξιοθέατα δεν έχουν τελειωμό.Για τους αθεράπευτα ρομαντικούς υπάρχει πάντα η συνοικία της Μονμάρτης με τα γραφικά μπιστρό, τον ομώνυμο λόφο και τη «ζαχαρένια» Sacre- Coeur. Για τους πιο τεχνοκράτες πάλι, υπάρχει το Beaubourg με τις εντυπωσιακές του εκθέσεις και το εξίσου εντυπωσιακό του cafι-restaurant που προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης. Και να μην ξεχάσετε την Disneyland... που αποτελεί προορισμό από μόνη της!
2. Νέα Υόρκη
Αναμφίβολα αυτή την περίοδο η Νέα Υόρκη κρατάει τα σκήπτρα μιας και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες πόλεις του κόσμου. Δίκαια βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς τα απείρου κάλλους φωταγωγημένα κτήρια, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που κοσμούν τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, τις στολισμένες βιτρίνες και τα μοναδικά events που διοργανώνονται τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Το Μανχάταν έχει φωταγωγηθεί, η κίνηση στους δρόμους είναι υπερβολική, ενώ τα μαγαζιά στην Πέμπτη Λεωφόρο μένουν ως αργά ανοιχτά για όσους θέλουν να επιδοθούν σε ατελείωτο shopping therapy! Χριστουγεννιάτικες σιέστες στήνονται σε κάθε γωνιά με κυρίαρχα θέματα τους Αι-Βασίληδες, τις γιρλάντες και την μοναδική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στο Μανχάταν σίγουρα θα αισθανθείτε την ελληνική φιλοξενία των ομογενών μας και δεν αποκλείεται να ακούσετε και τα ελληνικά κάλαντα, ενώ το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Rockefeller Center είναι το πιο διαχρονικό και πολυφωτογραφημένο δέντρο της Νέας Υόρκης. Μοναδική είναι η εμπειρία της αλλαγής του χρόνου στην πλατεία Τάιμς , όπου χιλιάδες κόσμος συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει μία μπάλα η οποία ξεκινά από την κορυφή ενός ιστού σημαίας και αρχίζει να κυλάει προς τα κάτω καθώς ο κόσμος μετράει αντίστροφα. Τη στιγμή που το ρολόι δείχνει μεσάνυχτα η μπάλα καταλήγει στο έδαφος.
1. Λονδίνο
Δεν είναι τυχαία ο πιο δημοφιλής προορισμός των Χριστουγέννων. Με περισσότερα από 30.000 καταστήματα και πολυκαταστήματα για να επιλέξετε και με μια ανερχόμενη φήμη στον κόσμο της μόδας, οι καταναλωτές δεν θα απογοητευτούν. Επίσης, η πρωτεύουσα αριθμεί 400 χώρους ζωντανών μουσικών δρώμενων, οι οποίοι ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα, από όπερα μέχρι βρετανική pop. Θα μαγευτείτε από τα εντυπωσιακά πολυκαταστήματα Harrods και Harvey & Nichols, θα περπατήσετε στις γνωστές Oxford Street, Bond Street και Regent Street με τους φημισμένους οίκους μόδας, ενώ σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να απολαύσετε τον καφέ σας στο Κόβεν Γκάρντεν. Φυσικά δεν θα παραλείψετε να επισκεφθείτε το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική πτέρυγα με τα περίφημα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Πηγή: lifestar.gr/travelstyle.gr

«Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι οι καλύτερες μέρες του χρόνου και η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Τα περιμένουν με ανυπομονησία, γιατί δεν έχουν σχολείο, γιατί περιμένουν τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης, για τον ιδιαίτερο στολισμό που κάνουμε στο σπίτι και ειδικά στην πόλη. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου” μας λέει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
Με όπλο τις …Όμορφες Αναμνήσεις!!!
“Τα παιδιά θα κρατήσουν αναμνήσεις από τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα για όλη τους τη ζωή. Αυτές οι μέρες βοηθούν τα παιδιά να κρατήσουν όμορφες αναμνήσεις τις οποίες θα τις έχουν σαν οπλοστάσιο στις κακές περιόδους της ζωής τους. Μέσα από αυτές τις αναμνήσεις των ευτυχισμένων Χριστουγέννων της παιδικής ηλικίας θα βρίσκουν δύναμη και κουράγιο για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουν” τονίζει η κ.Μαυράκη.
Γονείς και… κατανάλωση
“Οι γονείς αντιμετωπίζουν τα Χριστούγεννα ακριβώς με την συναίσθηση ότι είναι καταπληκτικές μέρες για τα παιδιά και προσπαθούν να τους φτιάξουν πρόγραμμα που να έχει δραστηριότητες. Τους αγοράζουν πολλά δώρα και κάνουν ό, τι μπορούν για τα παιδιά τους. Το κακό είναι όμως ότι κάνουν ό, τι μπορούν για τα παιδιά τους μέσα σε ένα καταναλωτικό σκεπτικό. Θεωρούν δηλαδή ότι με πολλά δώρα, πολλά παιχνίδια, πολλές εξόδους… έχουν κάνει τα παιδιά τους να ζήσουν θαυμάσια Χριστούγεννα” επισημαίνει η ψυχολόγος.
“Το μηνυμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη, η φιλαλληλία (το να αγαπάμε τους άλλους), η συντροφικότητα και η προσφορά. Πρέπει να δούμε τα Χριστούγεννα σαν μια εποχή που θα μείνουμε περισσότερο στο σπίτι, θα είμαστε πιο χαλαροί, θα μπορούμε να παίξουμε ουσιαστικά και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά, να τα ακούσουμε και να τους μιλήσουμε”.
“Πρώτα, όμως, να τα ακούσουμε, γιατί όλον τον άλλο καιρό δεν τα ακούμε μέσα στο τρέχα από δω.. τρέχα από κει, από σχολείο σε φροντιστήριο, από φροντιστήριο σε άλλο φροντιστήριο. Δεν είναι εύκολο να ακούσουμε τα παιδιά μας, ούτε και να συζητήσουμε μαζί τους. Πρέπει να τους δείξουμε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι το πνεύμα της προσφοράς και όχι το πνεύμα μόνο της κατανάλωσης και της απαίτησης για δώρα”.
Μερικές συμβουλές!
-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά… Τυλίξτε τα όμορφα και δώστε τα σε ανθρώπους αγαπημένους.
-Μην ξοδεύετε χρήματα ασυλλόγιστα για δώρα τα οποία μπορεί ο καθένας να τα βρει σε οποιοδήποτε κατάστημα.
“Έτσι, συνηθίζουμε το παιδί σε ένα πνεύμα που δεν έχει την κατανάλωση μέσα, αλλά το μεράκι, την προσωπική σφραγίδα, το νοιάξιμο. Μαθαίνει ότι το δώρο είναι αγάπη και σκέψη. Όχι ότι το δώρο είναι υποχρέωση και αν δεν μου κάνεις δώρο ή σπουδαίο δώρο δεν είσαι καλός μπαμπάς, νονός, Άγιος Βασίλης” τονίζει η ψυχολόγος.
-Κάντε επισκέψεις στους παππούδες, στους νονούς και σε όλους τους ανθρώπους που στην καθημερινότητα βλέπουνε λίγο.
-Κάντε όμορφους περιπάτους ώστε να γεμίσουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους με όμορφα θεάματα και όμορφους ήχους.
-Ξεκουραστείτε πολύ, χουχουλιάστε… γιατί αυτό είναι το πνεύμα των ημερών και όχι το πνεύμα της κούρασης, του ξενυχτιού, του πολύ φαγητού και των πολλών εξόδων.
Τέλος… ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη
Πηγή: tlife.gr
- See more at: http://www.4moms.gr/2013-12-21/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1/#sthash.k6Sz2vF9.dpuf
«Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι οι καλύτερες μέρες του χρόνου και η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Τα περιμένουν με ανυπομονησία, γιατί δεν έχουν σχολείο, γιατί περιμένουν τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης, για τον ιδιαίτερο στολισμό που κάνουμε στο σπίτι και ειδικά στην πόλη. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου” μας λέει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
Με όπλο τις …Όμορφες Αναμνήσεις!!!
“Τα παιδιά θα κρατήσουν αναμνήσεις από τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα για όλη τους τη ζωή. Αυτές οι μέρες βοηθούν τα παιδιά να κρατήσουν όμορφες αναμνήσεις τις οποίες θα τις έχουν σαν οπλοστάσιο στις κακές περιόδους της ζωής τους. Μέσα από αυτές τις αναμνήσεις των ευτυχισμένων Χριστουγέννων της παιδικής ηλικίας θα βρίσκουν δύναμη και κουράγιο για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουν” τονίζει η κ.Μαυράκη.
Γονείς και… κατανάλωση
“Οι γονείς αντιμετωπίζουν τα Χριστούγεννα ακριβώς με την συναίσθηση ότι είναι καταπληκτικές μέρες για τα παιδιά και προσπαθούν να τους φτιάξουν πρόγραμμα που να έχει δραστηριότητες. Τους αγοράζουν πολλά δώρα και κάνουν ό, τι μπορούν για τα παιδιά τους. Το κακό είναι όμως ότι κάνουν ό, τι μπορούν για τα παιδιά τους μέσα σε ένα καταναλωτικό σκεπτικό. Θεωρούν δηλαδή ότι με πολλά δώρα, πολλά παιχνίδια, πολλές εξόδους… έχουν κάνει τα παιδιά τους να ζήσουν θαυμάσια Χριστούγεννα” επισημαίνει η ψυχολόγος.
“Το μηνυμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη, η φιλαλληλία (το να αγαπάμε τους άλλους), η συντροφικότητα και η προσφορά. Πρέπει να δούμε τα Χριστούγεννα σαν μια εποχή που θα μείνουμε περισσότερο στο σπίτι, θα είμαστε πιο χαλαροί, θα μπορούμε να παίξουμε ουσιαστικά και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά, να τα ακούσουμε και να τους μιλήσουμε”.
“Πρώτα, όμως, να τα ακούσουμε, γιατί όλον τον άλλο καιρό δεν τα ακούμε μέσα στο τρέχα από δω.. τρέχα από κει, από σχολείο σε φροντιστήριο, από φροντιστήριο σε άλλο φροντιστήριο. Δεν είναι εύκολο να ακούσουμε τα παιδιά μας, ούτε και να συζητήσουμε μαζί τους. Πρέπει να τους δείξουμε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι το πνεύμα της προσφοράς και όχι το πνεύμα μόνο της κατανάλωσης και της απαίτησης για δώρα”.
Μερικές συμβουλές!
-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά… Τυλίξτε τα όμορφα και δώστε τα σε ανθρώπους αγαπημένους.
-Μην ξοδεύετε χρήματα ασυλλόγιστα για δώρα τα οποία μπορεί ο καθένας να τα βρει σε οποιοδήποτε κατάστημα.
“Έτσι, συνηθίζουμε το παιδί σε ένα πνεύμα που δεν έχει την κατανάλωση μέσα, αλλά το μεράκι, την προσωπική σφραγίδα, το νοιάξιμο. Μαθαίνει ότι το δώρο είναι αγάπη και σκέψη. Όχι ότι το δώρο είναι υποχρέωση και αν δεν μου κάνεις δώρο ή σπουδαίο δώρο δεν είσαι καλός μπαμπάς, νονός, Άγιος Βασίλης” τονίζει η ψυχολόγος.
-Κάντε επισκέψεις στους παππούδες, στους νονούς και σε όλους τους ανθρώπους που στην καθημερινότητα βλέπουνε λίγο.
-Κάντε όμορφους περιπάτους ώστε να γεμίσουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους με όμορφα θεάματα και όμορφους ήχους.
-Ξεκουραστείτε πολύ, χουχουλιάστε… γιατί αυτό είναι το πνεύμα των ημερών και όχι το πνεύμα της κούρασης, του ξενυχτιού, του πολύ φαγητού και των πολλών εξόδων.
Τέλος… ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη
Πηγή: tlife.gr
- See more at: http://www.4moms.gr/2013-12-21/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1/#sthash.k6Sz2vF9.dpuf
Από τις ιώσεις του χειμώνα κανείς δεν γλιτώνει, το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να τις περάσουμε στο πόδι και να μην είμαστε κάθε εβδομάδα κρεβατωμένοι.
Υπάρχουν 8 καθημερινές συνήθειες τα οποία πρέπει να ακολουθούμε για να προστατευθούμε όσο γίνεται περισσότερο:
1. Να πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα, για την απομάκρυνση των ιών και των μικροβίων.
2. Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο μετά από: χρηματικές συναλλαγές και χειραψίες. Αυτονόητο, είναι ότι πλένουμε τα χέρια πριν και μετά την τουαλέτα.
3. Στο πλύσιμο των χεριών, δίνουμε έμφαση στις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα και στα νύχια.
4. Ο καλός αερισμός του σπιτιού είναι πολύ σημαντικός, ειδικά όταν κάποιος από την οικογένεια είναι συναχωμένος. Ακόμα και όταν έχει πολύ κρύο , προσπαθείτε να αερίζετε νωρίς το πρωί για τουλάχιστον 5 λεπτά.
5. Όσο μπορείτε αποφύγετε να αγγίζετε με βρώμικα χέρια, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
6. Μην καπνίζετε ή περιορίστε το κάπνισμα, γιατί το κάπνισμα συνδέεται και με πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.
7. Η διατροφή σας να είναι πλούσια σε βιταμίνες, και χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία είναι στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες. Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ – γλυκών.
8. Μην ξεχνάτε τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όσοι είστε άνω των 60 ετών και όσοι ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.


Πηγή: onmed.gr

Η Mercedes σχεδιάζει να λανσάρει το 2016 ένα νέο compact SUV που θα είναι πιο «σκληροτράχηλο» από την GLA, θα βασίζεται σε νέα πλατφόρμα, ενώ πιθανότατα θα φέρει τους 4κύλινδρους κινητήρες της A-Class.
Το νέο «μικρό» SUV της γερμανικής φίρμας, βρίσκεται στα «σκαριά». Ειδικότερα, το νέο μοντέλο θα διαθέτει μια πιο «παραδοσιακή» εικόνα SUV, αλλά με αρκετά δυναμικά χαρακτηριστικά, όπως μεγάλη μάσκα μπροστά, πολλές «γωνίες» στο αμάξωμα και τους μπροστινούς προβολείς και μια εξωτερική ρεζέρβα στο πίσω μέρος.
Επίσης -κατά πληροφορίες- το εν λόγω compact μοντέλο δεν θα ξεπερνά κατά πολύ τα 4,1 μέτρα σε μήκος -μικρότερο δηλαδή από της GLA- ενώ θα είναι πιο «ικανό» εκτός δρόμου και πιο οικονομικό, σε σχέση με την GLA.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις φήμες, το νέο μοντέλο με την κωδική -προς το παρόν- ονομασία City-G θα πατά σε μια νέα πλατφόρμα, την JC1, η οποία εξελίσσεται σε συνεργασία με τη Renault και θα μπορεί να συνδυαστεί με προσθιοκίνητες και 4κίνητες εκδόσεις.
Όσον αφορά τα μηχανικά μέρη, το νέο μοντέλο αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους 4κύλινδρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της Α-Class.
Τέλος, το νέο compact SUV προβλέπεται να λανσαριστεί στις αγορές το 2016, επομένως είναι πιθανό να το δούμε σε πρωτότυπη μορφή σε ένα από τα Σαλόνια Αυτοκινήτου της επόμενης χρονιάς.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγή: autotriti.gr

Μια από τις κλασικές περιπτώσεις που μπορεί κανείς να συναντήσει στο διαδίκτυο και συνήθως σε social networks και φόρουμ, είναι το λεγόμενο «troll». Η λέξη περιγράφει τον χρήστη ο οποίος με σκοπό να ερεθίσει, να μπερδέψει και να προκαλέσει σύγχυση και εκνευρισμό στους υπόλοιπους χρήστες, χρησιμοποιεί επιτηδευμένα προκλητικές, ανόητες ή εκτός θέματος ερωτήσεις, θέσεις και απόψεις.

Από πού προέρχεται ο όρος

Η χρήση της λέξης «troll» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ιντερνετ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά η πιο γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά προέρχεται από συζήτηση στο 1991, αναφέρει το wikipedia, σύμφωνα με το οποίο το «troll» αναφέρεται στο πέταγμα δολώματος μέσα στο νερό προκειμένου να αλιευθούν ο τόνος και ο ξιφίας, πρακτική που παραπέμπει στην κοροϊδία χρηστών του Διαδικτύου, το λεγόμενο «trolling». Παράλληλα, η λέξη παραπέμπει και στα δαιμόνια πλάσματα που εμφανίζονται στη σκανδιναβική λογοτεχνία, τα οποία επίσης έχουν το όνομα «troll».

Πώς να αντιμετωπίσετε το «troll»

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί κάποιο «troll» το οποίο έχει ως στόχο μόνο να αποτρέψει τη διεξαγωγή μιας διαδικτυακής συζήτησης, είναι η άγνοια. Συνήθως, ένας τέτοιος ενοχλητικός χρήστης εάν αγνοηθεί θα αρχίσει να στέλνει όλο και πιο προσβλητικά μηνύματα, αλλά εάν δεν υπάρξει αντίδραση συνήθως απογοητεύεται και εγκαταλείπει την κοινότητα. Σε αρκετά φόρουμ και μπλογκ, δίνεται η παραίνεση να μην ασχολούνται οι χρήστες με τα «troll», κίνηση που αναφέρεται ως «μην ταΐζετε τα ''troll''» (Don't feed the trolls).

Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, για την καταπολέμηση των «trolls» χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα, όπως η αφαίρεση των μηνυμάτων τους ή η φραγή τους προκειμένου να μην ενοχλούν, ενώ αρκετές φορές διαγράφονται και από τις κοινότητες που εισέρχονται διαδικτυακά.
Πηγή: real.gr

Ονομάζεται «Air Purify Bike» και πρόκειται για το ποδήλατο που «φωτοσυνθέτει» αφού σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, όταν θα δημιουργηθεί θα είναι σε θέση να καθαρίζει την ατμόσφαιρα!

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το ποδήλατο θα παρασκευάζει οξυγόνο καταναλώνοντας νερό από τον ηλεκτρισμό που θα του παρέχεται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου.

Η φωτοσύνθεση θα πραγματοποιείται, είτε το ποδήλατο κινείται, είτε αν βρίσκεται ακίνητο!

Το πρωτότυπο δημιουργήθηκε από Ταϊλανδούς σχεδιαστές της Bangkok Lightfog Creativity & Design και πρόκειται για το απόλυτο οικολογικό μέσο μετακίνησης, αφού όχι μόνο σέβεται το περιβάλλον αλλά το καθαρίζει.

Πηγή: newsbeast.gr
Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Apple Inc, ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύναψη πολυετούς συμφωνίας με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών China Mobile μέσω της οποίας θα φέρει τις νέες σειρές των προϊόντων της όπως το iPhone στην μεγάλη αγορά της πολυπληθούς χώρας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η εμπορική συμφωνία θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου του 2014.

Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν, αλλά η Apple έκανε γνωστό ότι οι λεπτομέρειες της τιμολόγησης και της διαθεσιμότητας των προϊόντων της iPhone 5S και 5C θα είναι διαθέσιμες σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

«Η Κίνα είναι μια εξαιρετικά σημαντική αγορά για την Apple και η συνεργασία μας με την China Mobile μας δίνει την ευκαιρία να φέρουμε το iPhone στους πελάτες του μεγαλύτερου δικτύου στον κόσμο» ανέφερε ο Τιμ Κοκ διευθύνων σύμβουλος της Apple, σε σχετική ανακοίνωση του.
Η εταιρεία China Mobile είναι ένας κολοσσός στο χώρο των επικοινωνιών αναφορικά με το εύρος των πελατών της καθώς εξυπηρετεί περίπου 760 εκατομμύρια πολίτες. Η μετοχή της Apple την Παρασκευή έκλεισε στα 549,02 δολάρια, ενώ η αντίστοιχη της China Mobile στα 51,63 δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έφτασαν τα Χριστούγεννα, στολίσαμε το σπίτι, φτιάξαμε το δεντράκι, άντε τώρα να βάλουμε και τα δώρα από κάτω να περιμένουν τα μικρά μας να τα ανοίξουν και να γεμίσουν χαμόγελα και χαρά!
Η διαδικασία αυτή των δώρων, κάθε χρόνο προβληματίζει αρκετές οικογένειες για πολλούς λόγους. Υπάρχει πάντα το δίλημμα του Άγιου Βασίλη από τη μία, από την άλλη οι ίδιοι προβληματιζόμαστε για το ποιο θα είναι το δώρο, αν θα διαλέξει το παιδί κάτι γράφοντας γράμμα στον Άγιο, τι θα είναι αυτό, αν θα συμφωνεί με τον προϋπολογισμό και τις απόψεις μας..
Είναι αλήθεια πως με την προηγούμενη υπέρ-καταναλωτική κοινωνία, κάναμε λάθη ως «μεγάλοι» και «καλό/κακό μάθαμε» τα παιδιά μας. Από την άλλη, δεν μπορεί να υπάρχει το ίδιο μέτρο και κριτήριο για όλες τις οικογένειες καθώς καθεμία προέρχεται από άλλο κοινωνικό-οικονομικό-μορφωτικό υπόβαθρο και έχει δικές τις αξίες, συνήθειες και παραδόσεις. Αν –παρά τις διαφορές όμως- μπορούμε να αποδεχτούμε μια γενικά καλή πρακτική ανταλλαγής δώρων τότε θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μερικά χαρακτηριστικά σε αυτή:
Καλό είναι τα δώρα να είναι έκπληξη. Λίγο-πολύ γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει χαρούμενο το παιδί μας. Με κριτήριο λοιπόν την ευχαρίστησή του αλλά και τις δικές μας οικονομικές δυνατότητες, μπορούμε να εξηγήσουμε στο παιδί πως το δώρο είναι επιλογή αυτού που το προσφέρει και όχι του αποδέκτη. Είτε αυτός είναι ο Άγιος Βασίλης, είτε η μαμά και ο μπαμπάς, το παιδί πρέπει να μάθει να μην απαιτεί αλλά να προσδοκά και να ευχαριστιέται με την έκπληξη!
Το δώρο δίδεται για την παράδοση, για το έθιμο ή λόγω της καλής διάθεσης του δωρητή. Δεν αποτελεί συνέχεια των καλών πράξεων ή των καλών βαθμών ούτε αλλάζει κόστος και μέγεθος σύμφωνα με τις επιδόσεις στο σχολείο ή τη συμπεριφορά στο σπίτι.
Εκτός από το να λάβουμε δώρα, πρέπει και να δώσουμε. Δεν χρειάζονται χρήματα και γι’ αυτό, αρκεί λίγη καλή διάθεση, χαρτόνια και μαρκαδόροι, χάντρες και κλωστές, αλεύρι, ζάχαρη και αβγά!
Προσπαθήστε να αποφύγετε να πάτε τα παιδιά στην «πηγή του κακού» τα μεγάλα πολυκαταστήματα παιχνιδιών. Τα παιδιά μικρής ηλικίας (και ειδικά αν δεν τους έχουμε διδάξει σχολαστικά την εγκράτεια και την υπομονή) είναι απόλυτα λογικό να τσιρίξουν μπροστά σε πράγματα που επιθυμούν, να χτυπηθούν στο πάτωμα για να πάρουν κάτι και γενικά να παρουσιάσουν προκλητική και ανάρμοστη συμπεριφορά. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως οι παράλογοι εδώ είμαστε εμείς που θεωρούμε δεδομένο πως ένα παιδί θα μείνει ατάραχο μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα αλλά και άλλα παιδιά από τα οποία μπορεί να ξεσηκώσει συμπεριφορές!
Η ανταλλαγή δώρων είναι μια όμορφη διαδικασία και κομμάτι της παράδοσης (μας;), δεν είναι όμως το σημαντικότερο γεγονός του κόσμου! Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε να κάνουμε πολλά ωραία πράγματα με τα παιδιά μας τα οποία μπορούν να ξεπεράσουν σε αγωνία και ευχαρίστηση τα δώρα!
Γενικά, να μην ξεχνάμε πως περίοδοι διακοπών όπως τα Χριστούγεννα, είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε κοντά στα παιδιά μας και να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτά. Το καλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι πάντα ο χρόνος με αγαπημένους ανθρώπους, αν αυτό δε συμβαίνει με το δικό μας παιδί, τότε κάπου έχουμε κάνει κάποιο λάθος στις προτεραιότητες και είναι ώρα να το διορθώσουμε!
Να μην ξεχνάμε επίσης τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Να προσφέρουμε κάτι από το περίσσευμά μας ή από τα πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε πια, είναι πολύ καλό παράδειγμα αγάπης και προσφοράς για τα παιδιά μας και η ουσιαστική έννοια του «δωρίζω».
nowdoctor.gr

Αν νομίζετε ότι οι αλλεργίες εμφανίζονται μόνο την Άνοιξη και σας ταλαιπωρούν μόνο για δυο-τρεις μήνες, κάνετε μεγάλο λάθος. Ανάλογα με τις ευαισθησίες που μπορεί ο καθένας μας να εμφανίζει, είναι δυνατό να εμφανιστούν συμπτώματα αλλεργίας όλο το χρόνο και επομένως και το χειμώνα.
Για να τα πάρουμε από την αρχή όμως τα πράγματα θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει  αλλεργία. H λέξη δημιουργήθηκε από τον Αυστριακό γιατρό Κλέμενς Φον Πιρκέτ το 1906 από τις αρχαιοελληνικές “ἄλλος” και ργον. Όπως φανερώνει και η ετυμολογία της, η λέξη σημαίνει την ασυνήθιστη, υπερβολική και μη-αναμενόμενη αντίδραση του οργανισμού έναντι μιας ξένης  προς τον οργανισμό,  ουσίας,  που λέγεται αλλεργιογόνο και η οποία συνήθως είναι αβλαβής όπως π.χ. οι γύρεις.
Στους περισσότερους ανθρώπους η επαφή με το αλλεργιογόνο είναι ασυμπτωματική και ακίνδυνη. Μπορεί δηλαδή ο καθένας να φάει οτιδήποτε, να πάρει κάποιο φάρμακο, να πάει βόλτα στην εξοχή, χωρίς να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα. Ένα άτομο όμως που είναι ευαισθητοποιημένο έναντι ενός συγκεκριμένου αλλεργιογόνου, όταν έρθει σε επαφή με αυτό είτε μέσω αναπνοής, είτε μέσω τροφής είτε παίρνοντας το ως φάρμακο θα εκδηλώσει μια σειρά συμπτωμάτων που  μπορεί να ποικίλλουν από αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας με ή χωρίς συνοδό επιπεφυκίτιδα, μέχρι απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις όπως π.χ. μετά από νυγμό μέλισσας ή σφήκας.
Πώς όμως γίνεται κάποιος αλλεργικός;
Σήμερα είναι γνωστό ότι η οικογενειακή (γενετική) προδιάθεση σε συνδυασμό με το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση των αλλεργικών παθήσεων. Προηγείται πάντα μια περίοδος ευαισθητοποίησης του ασθενούς η οποία μπορεί να είναι από ένα έως αρκετά χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, ο ασθενής έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο, το οποίο μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, τρίχωμα σκύλου ή γάτας κ.λ.π. χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Κάποια στιγμή όμως, η οποία δεν μπορεί να καθορισθεί εκ των προτέρων πότε θα είναι, ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα (ειδικές IgE ανοσοσφαιρίνες). Τα αντισώματα αυτά βρίσκονται πάνω σε κύτταρα που λέγονται μαστοκύτταρα και βρίσκονται σε όλους τους βλεννογόνους π.χ. της μύτης, των οφθαλμών, των βρόγχων και στο δέρμα. Τα αντισώματα αυτά μόλις έρθουν σε επαφή με το αλλεργιογόνο, όπως η γύρη, το οποίο π.χ. στην μύτη έρχεται μέσω του αέρα που αναπνέουμε, αντιδρούν εναντίον του, αντιμετωπίζοντάς το ως εχθρό σε μια προσπάθεια να το αποβάλλουν από τον οργανισμό. Από την αλλεργική αυτή αντίδραση προκαλείται η αλλεργική φλεγμονή που ανάλογα με την εντόπιση εκδηλώνεται με συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος ή με κνιδωτικά εξανθήματα στο δέρμα.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αλλεργικά νοσήματα το χειμώνα;
Η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα πολύ συχνά εμφανίζονται και τους χειμερινούς μήνες και χαρακτηρίζονται ως χρόνια ή εμμένουσα αλλεργική ρινίτιδα και ολοετές βρογχικό άσθμα αντίστοιχα.
Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα έχει συμπτώματα που εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά με κυρίαρχο σύμπτωμα τη μόνιμη ρινική συμφόρηση [“μπούκωμα”], με συχνό επακόλουθο την επιπλοκή της με παρραρινοκολπίτιδα.
Το βρογχικό άσθμα είναι χρόνια νόσος των πνευμόνων. Χαρακτηρίζεται από μόνιμη φλεγμονή των αεραγωγών που με τη σειρά της προκαλεί υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων και στένωση των αεραγωγών. Η υπεραντιδραστικότητα αυτή εκδηλώνεται με βήχα, ο οποίος είναι συνήθως ξηρός και εμφανίζεται νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ και η στένωση των αεραγωγών με αίσθημα βάρους ή πίεσης στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό στην εκπνοή (“βράσιμο”, ή “γατάκια”).  Συνυπάρχει πολύ συχνά με αλλεργική ρινίτιδα. Μάλιστα θεωρείται ότι σε πολλές περιπτώσεις, η εκδήλωση βρογχικού άσθματος είναι μια από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές της αλλεργικής ρινίτιδας. Οι στατιστικές λένε ότι οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζουν 30-85% πιθανότητα να εκδηλώσουν την ίδια περίοδο και συμπτώματα βρογχικού άσθματος.
Τα αλλεργιογόνα που είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος το χειμώνα είναι συνήθως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και οι μύκητες. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι αόρατοι διά γυμνού οφθαλμού, μικροσκοπικοί οργανισμοί και είναι το κοινότερο αεροαλλεργιογόνο παγκοσμίως. Στην Ελλάδα τα πιο συχνά είναι το Dermatophagoides pteronyssinus και το Dermatophagoides farinae. Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι αρθρόποδα και τρέφονται από  τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας. Δεν μας δαγκώνουν και έτσι δεν μεταδίδουν ασθένειες. Tα αλλεργιογόνα βρίσκονται στα απεκκρίματά τους. Οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι αυτές ενός συνηθισμένου σπιτιού. Υπάρχουν παντού αλλά βρίσκονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς σε μαξιλάρια, μοκέτες, στρώματα, υφασμάτινα έπιπλα, κουρτίνες, χαλιά, κι όπου αλλού συγκεντρώνεται σκόνη. Σε ένα γραμμάριο, οικιακής σκόνης μπορεί να βρίσκονται από 100 μέχρι και 15.000 ακάρεα. Στα σπίτια μας πολλαπλασιάζονται όλο το χρόνο αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ μικρότερης έντασης το Καλοκαίρι αφού φεύγουν κουβέρτες και χαλιά και τα παράθυρα είναι περισσότερες ώρες ανοικτά. Αν σκεφτείτε ότι το 25-30% της ημέρας μας το περνάμε στην κρεβατοκάμαρα, παρέα με τα ακάρεα, καταλαβαίνετε γιατί πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα χαλιά, μοκέτες, φλοκάτες, πατάκια ιδιαίτερα σε αυτό το δωμάτιο.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας, αύξηση των εξάρσεων βρογχικού άσθματος το χειμώνα δυσανάλογα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Είναι πολύ πιθανό  αυτό να οφείλεται στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από σωματίδια που προέρχονται από την αλόγιστη χρήση τζακιών με καύση ακατάλληλων υλικών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση σωματιδίων τα οποία λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους, καταλήγουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες όπου μπορούν να παραμείνουν επί μήνες, προκαλώντας δομικές βλάβες και χημικές αλλοιώσεις
Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων του αναπνευστικού στηρίζεται πρώτον, στην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου με τη λήψη αντίστοιχων μέτρων, δεύτερον στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με φαρμακευτική θεραπεία και τρίτον, στην απαλλαγή, δηλαδή στην πλήρη ίαση μέσω ανοσοθεραπείας ή θεραπείας απευαισθητοποίησης όταν πληρούνται οι ανάλογες προϋποθέσεις. Ο Αλλεργιολόγος σας θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και την αντίστοιχη θεραπεία, μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση μέσω του ειδικού αλλεργιολογικού ελέγχου.
Κνίδωση - Κνίδωση εκ ψύχους.
Με τον όρο κνίδωση εννοούμε την εμφάνιση ερυθρών δερματικών βλαβών που συνήθως εξέχουν από το δέρμα σχηματίζοντας πομφούς. Τα εξανθήματα συνοδεύονται συνήθως από κνησμό και το καθένα από αυτά διαρκεί λιγότερο από 18-24 ώρες. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι να εξαφανίζονται σταδιακά τα εξανθήματα κατά τόπους, αλλά ταυτόχρονα να εμφανίζονται καινούρια σε διαφορετικά σημεία του δέρματος εντός του 24ώρου, οπότε η συνολική διάρκεια των εξανθημάτων να είναι πολύ μεγσλύτερη. Συνήθως εμφανίζονται κατά τόπους, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και σε όλο το σώμα ταυτόχρονα. Πολύ συχνά μπορεί να συνυπάρχει αγγειοοίδημα, δηλαδή πρήξιμο στα δάκτυλα των χεριών ή στο πρόσωπο. Το χειμώνα, οι κνιδώσεις μπορεί να εκδηλωθούν πολύ συχνά λόγω μιας ιογενούς λοίμωξης, ή λόγω φαρμάκων που παίρνουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα εμπύρετο. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι αντιπυρετικά, όπως η ασπιρίνη που, κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση εξανθημάτων καθώς και αντιβιοτικά με πιο συχνά τα πενικιλλινούχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να διακοπούν  άμεσα όλα τα φάρμακα και να ζητηθεί επειγόντως ιατρική βοήθεια.
Μια σχετικά σπάνια, αλλά και επικίνδυνη αλλεργική πάθηση, είναι η κνίδωση εκ ψύχους.
Η κνίδωση εκ ψύχους είναι μια μορφή κνίδωσης, που εκδηλώνεται μετά από έκθεση σε  απότομη μεταβολή θερμοκρασίας από θερμό σε ψυχρό ή μετά από παραμονή σε χαμηλή θερμοκρασία για διάστημα που ποικίλλει σε κάθε ασθενή. Όσο πιο απότομη είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας ή όσο πιο μεγάλο είναι το διάστημα έκθεσης σε χαμηλή θερμοκρασία, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν και που μπορεί να φτάσουν σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι και πτώση αρτηριακής πίεσης. Η κνίδωση εκ ψύχους εκδηλώνεται επίσης πολύ συχνά και το καλοκαίρι, στη θάλασσα μετά από απότομη είσοδο στο νερό.  
Είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση από τον Αλλεργιολόγο, ώστε να αναγνωρισθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Αυτό γίνεται μα την αποφυγή απότομης έκθεσης σε χαμηλή θερμοκρασία και με τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Το σημαντικότερο είναι να αποφευχθεί η εκδήλωση σοβαρών αντιδράσεων, η λεγόμενη συστηματική αναφυλακτική αντίδραση η οποία είναι πιθανή όταν ο ασθενής εκτεθεί απότομα σε μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας  προς το ψυχρό. Χορηγούνται αντιϊσταμινικά και θεραπεία αντιμετώπισης οξέος επεισοδίου που ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει και αυτοενιέμενη ένεση αδρεναλίνης, η οποία είναι σε τέτοια μορφή, ώστε ο ασθενής να μπορεί να την κάνει μόνος του, βάσει των οδηγιών που έχει λάβει
boro.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!