Κυριακή 17 Μαΐου 2020

kerasia-fraoules

Η ομορφότερη περίοδος του έτους είναι εδώ κι ακόμη κι αν δεν μπορούμε να την χαρούμε όσο ξέγνοιαστα θα θέλαμε λόγω κορωνοϊού, μπορούμε να την γευτούμε μέσα από τις υπέροχες τροφές που βρίσκονται τώρα στην εποχή τους.

Κεράσια
Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ωφέλιμα για την υγεία μας συνολικά, αλλά και πιο ειδικά για την καρδιά μας και το καρδιαγγειακό σύστημα. Παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ περιέχουν και μελατονίνη, η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου, αλλά και υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος. Τα 100 γραμμάρια κερασιών μας παρέχουν επίσης το 25% της βιταμίνης Α και το 16% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά, ενώ τα νέα είναι καλά και για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, αφού σε σχετική μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα κεράσια, παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη. Τέλος, τα κεράσια βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων μετά την άσκηση, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των μυών.


Φράουλες
Οι αγαπημένες φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που εμποδίζουν την αύξηση της κακής χοληστερίνης, που βουλώνει τις αρτηρίες οδηγώντας στα ανάλογα προβλήματα της καρδιάς. Επιπλέον, ενισχύουν την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού, προωθώντας την υγεία της καρδιάς και ταυτόχρονα είναι πλούσιες σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις διάφορες λοιμώξεις και τους επίδοξους εισβολείς. Μία κούπα φράουλες, περιέχει πάνω από το 100% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης της βιταμίνης C, γι΄αυτό έχετε το νου σας κάθε άνοιξη που είναι η εποχή τους, να τρώτε πολλές. Ακόμη, αν έχετε εντερικά προβλήματα, τότε οι φυτικές ίνες της φράουλας θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε, ενώ θα συμβάλλουν και στη διατήρηση των καλών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα σας. Οι διαβητικοί άλλωστε, έχουν το ελεύθερο να τρώνε φράουλες, δεδομένου του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του φρούτου.
Ραπανάκια
Με μόλις μια θερμίδα ανά ραπανάκι, το ιδιαίτερο αυτό λαχανικό μας παρέχει φυτοστερόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, όπως επίσης και βιταμίνη C (30% βιταμίνης σε ποσότητα ενός φλιτζανιού),  Κ, νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολικό οξύ, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Από τα θρεπτικά του στοιχεία δεν λείπει το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, κάνοντας καλό στην υγεία των οστών και την ενέργεια του οργανισμού. Ο χυμός του βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, ενώ έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων. Ακόμη, περιέχει λουτεΐνη, η οποία αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Δοκιμάστε το στη σαλάτα σας για έξτρα τραγανή υφή και ελαφρώς πιπεράτη γεύση.

Σπαράγγια
Το απόλυτο λαχανικό της Άνοιξης, τα σπαράγγια είναι γεμάτα βιταμίνες, με το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), την A, τη C, την E και την Κ να φιγουράρουν ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του. Πέραν των απαραίτητων για τον οργανισμό μας βιταμινών τους, είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που κάνουν καλό στην εντερική υγεία και βοηθούν στη δίαιτα, αλλά και χρωμίου το οποίο ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα. Ακόμη, αποτελούν μια ιδιαιτέρως καλή πηγή γλουταθειόνης, μιας αποτοξινωτικής ουσίας που βοηθά στη διάσπαση καρκινογόνων και άλλων μορίων που είναι βλαβερά για την υγεία, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Η αντιοξειδωτική δράση των σπαραγγιών είναι αρκετά ισχυρή, τόσο που να τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά, ενώ λόγω του ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ασπαραγγίνη, δρουν ως φυσικό διουρητικό που βοηθάει τον οργανισμό μας να απομακρύνει τις τοξίνες και να «ξεφορτωθεί» το πλεονάζον νάτριο.
Αγκινάρες
Η δύναμή τους συγκεντρώνεται πιο πολύ στα φύλλα και είτε τις φάτε, είτε καταναλώσετε το εκχύλισμά τους, τα οφέλη για τον οργανισμό σας είναι πολλά και ποικίλα. Καταρχάς κάνουν καλό στην πέψη και βοηθούν στο ευερέθιστο έντερο, το φούσκωμα και τη γαστρίτιδα κι όλα αυτά με λιγοστές θερμίδες, μόλις 47 στα 100 γραμμάρια. Όπως όλα τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που ελέγχουν τη δυσκοιλιότητα, συμβάλλουν στο να μην αισθανόμαστε πείνα άμεσα και μειώνουν την LDL χοληστερόλη, δεσμεύοντάς τη στο έντερο και εμποδίζοντας την απορρόφησή της. Οι αγκινάρες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο εμποδίζοντας την απορρόφηση τοξικών συστατικών των τροφών και οι ανθοκυανίνες τους, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών κυττάρων στο στήθος και με την εμπόδιση ανάπτυξης όγκων. Το φυλλικό οξύ που βρίσκουμε στην αγκινάρα σε ποσοστό 17% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην αποτροπή βλαβών στο DNA, προλαμβάνοντας ορισμένες μορφές καρκίνου και το γαλλικό οξύ της εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Ακόμη, οι αγκινάρες μπορούν να σας προστατέψουν από τα να αρρωστήσετε, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν, η οποία φτάνει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ποσότητα 100 γραμμαρίων. Ως λαχανικό που αποτελούν πηγή βιταμίνης Κ, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, προωθώντας τη δραστηριότητα σχηματισμού τους, ενώ περιέχουν και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας για μήνα Μάιο στην Ελλάδα σημειώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στην Πλώρα Ηρακλείου και ήταν 41,8 βαθμοί Κελσίου (C), ενώ ακολούθησαν η Γόρτυνα Ηρακλείου (40,8) και η Σπάρτη (40,3).
Τα σημαντικότερα τοπικά ρεκόρ του Σαββάτου ήταν:
Μοίρες 40,2 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Μεγαλόπολη 39,3 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Ψυχικό Αθηνών 39,3 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)
Μολάοι Λακωνίας 38,9 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Νεμέα 38,6 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Μαρούσι 37,6 C (ρεκόρ 10 ετών λειτουργίας)
Πύργος Ηλείας 36,8 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
Αθήνα – Γκάζι 35,4 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)
Τζερμιάδων Λασιθίου 34,9 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
Στην Αττική η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε σήμερα, ήταν στο σταθμό Ψυχικού Αθηνών (39,3 C), ενώ η χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στο σταθμό Φαλήρου – ΣΕΦ (28 C).
Την Κυριακή αναμένονται αραιές νεφώσεις, που στα βόρεια θα είναι τοπικά πυκνότερες από το πρωί έως το απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στη ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και θα συμβάλουν στο περιορισμό της ορατότητας.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 16 έως 32, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 17 έως 36, στα νότια ηπειρωτικά από 19 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 38, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 16 έως 30 και στην Κρήτη από 16 έως 38 (τοπικά στα νότια έως 39-40).
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως το πρωί έως 4 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, που το μεσημέρι και το απόγευμα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως τρία μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς.

H Σλοβενία κήρυξε το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού στην επικράτειά της. Έτσι, αποτελεί την πρώτη χώρα της Ευρώπης που κάνει τέτοια αναγγελία.
«Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες (…). Σήμερα η Σλοβενία παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου.
Η επίσημη κήρυξη του τέλους της επιδημίας σημαίνει πως ορισμένα μέτρα – ιδίως η χορήγηση οικονομικής στήριξης στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση που προκάλεσε – θα τερματιστούν στα τέλη του Μαΐου.
Oι πολίτες θα πρέπει να τηρούν μερικούς βασικούς κανόνες για να αποτραπεί ο κίνδυνος να αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά ο κορωνοϊός, ανέφερε η κυβέρνηση, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Μέχρι χθες οι πολίτες καλούνταν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Από τα μέσα του Μαρτίου η Λιουμπλιάνα έκλεισε όλα τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα γήπεδα, τα πολιτιστικά κέντρα, τα ξενοδοχεία και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ωστόσο το lockdown, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, άρχισαν να χαλαρώνουν ή να αίρονται από την 20ή Απριλίου. Οι συγκοινωνίες ξανάρχισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα μερίδα των μαθητών θα επιστρέψει στις τάξεις. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, καθώς και τα μικτά ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 30 δωματίων, θα επιτραπεί επίσης να επαναλειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα.
Ν. Ζηλανδία: "Πόρτα" στην πρωθυπουργό Άρντερν σε καφετέρια λόγω πληρότητας του μαγαζιού
Στη Νέα Ζηλανδία κανείς δεν εξαιρείται από τα αυστηρά μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ούτε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, στην οποία υπάλληλος καφέ αρνήθηκε χθες Σάββατο την είσοδο στο κατάστημα λόγω των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης που η ίδια έχει θεσπίσει.
Η Άρντερν, ο αρραβωνιαστικός της Κλαρκ Γκέιφορντ και μια παρέα φίλων πήγαν σε ένα καφέ της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον χθες, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν, καθώς είχε ήδη καλυφθεί ο περιορισμένος αριθμός πελατών που επιτρέπεται να δέχεται ο χώρος βάσει των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της Covid-19.
"Οφείλω να αναλάβω την ευθύνη, δεν είμαι οργανωμένος και δεν είχα κάνει κράτηση πουθενά", έγραψε στο Twitter ο Γκέιφορντ απαντώντας σε έναν άλλον καταναλωτή, ο οποίος είχε επισημάνει ότι το καφέ αρνήθηκε την είσοδο σε αυτούς τους VIP πελάτες.
Η Νέα Ζηλανδία έχει αρχίσει να αίρει τα μέτρα περιορισμού κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Τα καφέ επετράπη να ξανανοίξουν την Πέμπτη, αλλά οφείλουν να τηρούν μέτρα για απόσταση ανάμεσα στα τραπέζια και οι πελάτες οφείλουν να παραμένουν καθιστοί.
Ένας πελάτης του καταστήματος που επεσήμανε ότι αρνήθηκαν την είσοδο στην Άρντερν δήλωσε στο μέσο Stuff ότι ένας υπάλληλος του καφέ "χρειάστηκε να πει, ερχόμενος σε δύσκολη θέση, ότι ήταν πλήρες και ότι δεν είχε τραπέζια, και αυτοί έφυγαν".
Ευτυχώς όμως για την Άρντερν και την παρέα της, κάποιοι πελάτες του καφέ έφυγαν λίγο μετά και μέλος του προσωπικού έτρεξε στον δρόμο και κάλεσε την πρωθυπουργό να επιστρέψει.
"Ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους τους ότι έτρεξαν πίσω μας στον δρόμο όταν άδειασε θέση. Εξυπηρέτηση A+", πρόσθεσε στο Twitter ο Γκέιφορντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!