Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Σκουπίδια βάρους 4 τόνων περισυλλέχτηκαν από την περιοχή του Έβερεστ μόνο μέσα στο 2013!
Τελικά σε όποιο σημείο του πλανήτη και να βρεθεί ο άνθρωπος, βρίσκει πάντα τρόπο να αφήσει πίσω τα … «σημάδια» του. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα απομονωμένο και δύσβατο μέρος, όπως τα εδάφη του Έβερεστ.
Μόνο το 2013, μια ομάδα από την Ινδία και το Νεπάλ που ανέλαβε να καθαρίσει την περιοχή, βρήκε πάνω από 4 τόνους σκουπιδιών, τα οποία περιελάμβαναν χρησιμοποιημένες φιάλες με οξυγόνο, σκισμένες σκηνές, ανθρώπινα απόβλητα, ακόμη και… παγωμένα πτώματα!
Γι” αυτό το λόγο, η κυβέρνηση του Νεπάλ ψήφισε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κάθε ορειβάτης θα είναι υποχρεωμένος στην κατάβαση του να κουβαλάει σκουπίδια βάρους 8 κιλών. Και αυτό γιατί υπολογίστηκε πως κάθε ορειβάτης αφήνει στο βουνό περίπου 8 κιλά απορριμμάτων σε κάθε του ταξίδι
Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές ότι το ψηλότερο βουνό του κόσμου μετατρέπεται σε μια απέραντη χωματερή.
Κάθε χρόνο περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι ανεβαίνουν από το Νεπάλ στα Ιμαλάια και σχεδόν 1.000 προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ.
Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ανακοινωθεί ποια θα είναι η ποινή που θα επιβάλλεται σε εκείνους που δεν θα τηρούν το νόμο, ούτε με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος των ορειβατών.

http://peiraxtiri.gr 
Στις 9 Μαΐου θα καταβληθεί εφάπαξ το επίδομα αλληλεγγύης στους ένστολους σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το ποσό που θα καταβληθεί στους ένστολους από το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βάσει του πλεονάσματος που επιτεύχθηκε το 2013.

Όπως διευκρινίζεται από το ΥΠΟΙΚ οι ένστολοι που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης ανέρχονται σε 64.065 άτομα. Από αυτούς οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ως εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους του επιδόματος καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα. Το επίδομα θα δοθεί, εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάση το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές αυτές μειώνονται κατά 3,9% φέτος, ενώ έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1% πέρσι.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Μόνο οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι του ΟΑΕΔ θα λάβουν Δώρο Πάσχα αφού για τους δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους έχει καταργηθεί ενώ η τελική ημερομηνία καταβολής από τους εργοδότες είναι η Μεγάλη Τετάρτη 16/4.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ θα λάβουν Δώρο Πάσχα και η νομοθεσία προβλέπει για τον υπολογισμό του την χρονική περίοδο που εργάστηκε ο εργαζόμενος στην επιχείρηση ή την διάρκεια τακτικής επιδότησης που λαμβάνουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους το Δώρο Πάσχα έχει καταργηθεί αλλά για φέτος έχουν να λαμβάνουν τις κοινωνικές παροχές από το Πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκαν χθες ημέρα Τετάρτη.

Ας δούμε όμως τι προβλέπει ο νόμος για την καταβολή του Δώρου Πάσχα για το 2014 , τον υπολογισμό του και τις προϋποθέσεις χορήγησης.

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Ενώ εάν έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.

Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ' αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Υπολογισμός του Δώρου

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Bάσει της νομοθεσίας καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ' όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ' επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

http://www.thestival.gr
Ένας μεθυσμένος κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του πολύ σκεπτικός.
Δεν μιλάει δεν κουνιέται.
Περνάει ένα τέταρτο, μισή ώρα, μία ώρα.
Η μάνα του μπαινοβγαίνει, δεν του μιλάει.
Αλλά στις δύο ώρες ανησυχεί.
-Βρε Γιώργο, τι σκέφτεσαι πια τόση ώρα?
-Μπράβο ρε μάνα! Γιώργος ρε, Γιώργος!!!




http://www.pinnokio.gr
Η ιδιοφυία του, η καινοτόμα επιχειρηματική του πρόταση, αλλά και το νεαρό της ηλικίας του, αποτέλεσαν τον εκρηκτικό συνδυασμό που τον ξεχώρισαν. Πλέον θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να γίνει επιχειρηματίας στα 16 του χρόνια, διαθέτοντας την επιχειρηματική του ιδέα σε κάποια μεγάλη εταιρεία κατασκευής videogame.
Πρόκειται για τον Γιώργο Σφουγγάρη, μαθητή στην α’ τάξη του 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου, ο οποίος παρουσίασε έναν σχεδιαστή ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τη videogame πλατφόρμα AAA Quality Browser Games.
Οπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πρόκειται για μία τεχνική demo που μειώνει τον όγκο των δεδομένων με αποτέλεσμα να παράγει υψηλής ποιότητας παιχνιδιών χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση στον υπολογιστή. Η συγκεκριμένη πατέντα μάλιστα, συντελεί και στη μείωση του κόστους παραγωγής, αφού εξοικονομείται χρόνος και αριθμός προσωπικού.
Η πρότασή του ξεχώρισε ανάμεσα σε 25 επιχειρηματικές προτάσεις που κατέθεσαν φοιτητές και νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η αγάπη του για τα videogames φαίνεται ότι πλέον τον οδηγεί και σε επιχειρηματικά μονοπάτια, πριν καν τελειώσει το Λύκειο.
Ο Γιώργος Σφουγγάρης, ο μικρότερος από τους συμμετέχοντες του StartUpWeekend, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια την αναζήτησή του για να δημιουργήσει το δικό του videogame. Μέσω internet αλλά και διαβάζοντας βιβλία προγραμματισμού, χωρίς την καθοδήγηση κάποιου άλλου, κατάφερε να εισχωρήσει στα μυστικά των νέων τεχνολογιών και να ξεχωρίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διοργανωτές του Start Up Weekend, τον χαρακτήρισαν ιδιοφυία.
Η επιχειρηματική του πρόταση που δουλεύτηκε μαζί με τους Αλέξανδρο Κεραμίδα και Γιώργο Στούμπο, θα αναρτηθεί στο http://www.e-fund.gr/ μία ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να πάρει σάρκα και οστά.
Πρώτη στο 2ο StartUpWeekend αναδείχθηκε η εφαρμογή i-order των Παναγιώτη Σάχα, Ελένης Μιχαλοπούλου, Ιωάννας Μιχάλη, Πελαγίας Βασιλειάδου, Χρήστου Κυρίτση και Πέτρου Κούλαλη. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, οι χρήστες μπορούν να παραγγείλουν από το κινητό τους και να προπληρώσουν μέσω paypall τον καφέ τους σε κάποιο κατάστημα και να περάσουν να τον πάρουν, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.
Τέλος, η τρίτη πρόταση που ξεχώρισε αφορά στην εφαρμογή Rfresh η οποία υλοποιήθηκε από τους Αλέξανδρο Κουμπαρούλη και Κωνσταντίνο Λιακό. Η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει άμεση ενημέρωση για την ανανέωση ιστοσελίδων που ενδιαφέρουν τον εκάστοτε χρήστη.

http://www.alexiptoto.com 
Το Mozilla Foundation ανακοίνωσε τον Firefox 28, για Windows, OS X, Linux και Android. Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά του... συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα VP9 video decoding, τα web notifications στο OS X καθώς και τα πλήκτρα έντασης του ήχου σε HTML5 video και audio.

Ο Firefox 28 είναι διαθέσιμος από την ιστοσελίδα Firefox.com και οι χρήστες που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο browser μπορούν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του αυτόματα.

Αν και το Mozilla Foundation προχώρησε στην ανακοίνωση του νέου Firefox 28, διέκοψε την υποστήριξη της έκδοσης για το Modern UI των Windows.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Τρίτη πέφτει φέτος η υποχρεωτική αργία της 25ης Μαρτίου και ήδη κάποιοι ονειρεύονται το τετραήμερο 22- 25 του μήνα, χωρίς να γνωρίζουν μάλιστα ότι η νομολογία είναι με το μέρος τους, καθώς εάν λείψουν μόνο τη προηγούμενη ημέρα της αργίας, δεν χάνουν το μεροκάματο της 25ης! Από την άλλη, άτυχοι είναι όσοι έχουν προγραμματισμένο ρεπό την ημέρα της αργίας, καθώς δεν μεταφέρεται σε άλλη ημέρα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί και λογιστές, η 25η Μαρτίου είναι μία από τις έξι υποχρεωτικές εξαιρέσιμες ημέρες του έτους και εξομοιώνεται πλήρως προς Κυριακή. Κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται κάθε εργασία και απασχόληση εργαζομένων, εκτός από αυτές που εκτελούνται νόμιμα κατά τις Κυριακές του έτους. (Β.Δ. 748/66). Όσοι μισθωτοί εργάζονται νόμιμα ή παράνομα κατά την ημέρα αυτή, δικαιούνται το ημερομίσθιό τους ή το 1/25ο το μηνιαίου τους μισθού, αναλόγως του τρόπου αμοιβής τους, προσαυξημένο κατά 75%. Όσοι ημερομίσθιοι δεν εργασθούν κατ' αυτήν δικαιούνται το ημερομίσθιό τους, ενώ οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται επιπλέον αποδοχές επειδή λαμβάνουν πλήρη το μισθό τους παρότι δεν εργάζονται την ημέρα αυτή.

Εφέτος, η 25η Μαρτίου συμπίπτει με ημέρα Τρίτη και επομένως οι μισθωτοί (δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι) που εργάζονται με 5θήμερο θα εργαστούν από την Δευτέρα 24/3 μέχρι και την Παρασκευή 28/3 αν εργάζονται 5θήμερο, και το Σαββάτο 29/3 αν εργάζονται 6ήμερο, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Τυχόν αδικαιολόγητη απουσία των μισθωτών που αμείβονται με ημερομίσθιο πριν και μετά την Τρίτη 25 Μαρτίου τους στερεί το δικαίωμα να ζητήσουν αμοιβή για την ημέρα αυτή (25/3). Αντίθετα, αν η απουσία γίνει μόνο την προηγουμένη ή μόνο την επομένη, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων, οφείλεται και το ημερομίσθιο της Τρίτης 25/3.

http://www.thestival.gr
Νέες αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων έρχονται σύντομα. Πλέον οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών δεν θα πληρώνουν ένα ενιαίο εισιτήριο, αλλά θα χρεώνονται με βάση την απόσταση του προορισμού τους.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η χρέωση θα είναι διαφορετική για κάποιον ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο και θέλει να πάει στους Αμπελόκηπους και διαφορετική για αυτόν που θέλει να πάει στην Κηφισιά.
Αυτό αναμένεται να γίνει με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο διαγωνισμός του οποίου έχει περάσει στην τελική φάση.
Η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - LG CNS ανακηρύχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνών Αθηνών (ΟΑΣΑ) ως ο προσωρινός ανάδοχος του έργου.
Αντικείμενο του έργου είναι η σταδιακή αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου από ηλεκτρονικές «έξυπνες κάρτες» οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και η εγκατάσταση  ενός κλειστού κυκλώματος πυλών στους σταθμούς του Μετρό που θα συμβάλει στη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων αποτελεί ο χωρισμός του λεκανοπεδίου σε ζώνες έτσι ώστε οι μετακινήσεις σε μικρότερες αποστάσεις να είναι κοστίζουν φθηνότερα από μετακινήσεις σε πιο μακρινές περιοχές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 94 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΑΣΑ, που είναι ο φορέας ανάθεσης του έργου, θα συμμετάσχει στην υλοποίησή του με ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκε και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ύψους 29,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο του έργου, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση (50% ιδιωτικά κεφάλαια, 50% πόροι ΕΣΠΑ), μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για 12 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το ελληνικό δημόσιο δεν αγοράζει μια προμήθεια, αλλά μια υπηρεσία, ενώ στο τέλος της 12ετούς διάρκειας της σύμβασης το σύστημα θα μείνει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ.
 Τηλεματική έως το 2015
Επίσης μέχρι το το 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της τηλεματικής, το οποίο έχει αναλάβει η κοινοπραξία Intrasoft International – Intrakat.Το έργο, μεταξύ άλλων αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1000 «έξυπνων» στάσεων καθώς και τη δυνατότητα πληροφόρησης των επιβατών για το χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

http://www.seleo.gr
Ένα κουτάβι ράτσας Θιβετιανό Μαστίφ πουλήθηκε στην Κίνα έναντι περίπου 1,44 εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα που προσθέτει ότι ενδεχομένως να πρόκειται για την ακριβότερη πώληση σκύλου μέχρι σήμερα.

Το ενός έτους μαστίφ με ξανθό τρίχωμα αγόρασε ένας κτηματομεσίτης από μία έκθεση με "πολυτελή κατοικίδια" χθες Τρίτη στην ανατολική επαρχία Σεζιάνγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Qianjiang Evening News.

Το κουτάβι ζυγίζει 90 κιλά, είπε ο εκτροφέας του ζώου, ο Ζανγκ Γκενγκιούν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο αγοραστής του φέρεται ότι είναι ένας 56χρονος από το Κινγκντάο, ο οποίος θέλει να γίνει κι ο ίδιος εκτροφέας σκύλων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ράτσα αυτή κατάγεται απο τα βουνά των Ιμαλαίων και την Κεντρική Ασία και οι ρίζες της συναντώνται πολύ παλιά, στα αρχαία χρόνια. Το Θιβετιανό Μαστίφ ανατράφηκε αρχικά ώς κυνηγός, φύλακας, οδηγός και πολεμιστής.

Είναι τόσο δυνατό που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και τίγρη κι έχει γίνει σύμβολο πλούτου για τους εύπορους Κινέζους με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησής του να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Οι ιδιοκτήτες αυτής της ράτσας, πάντως, τον περιγράφουν ως πιστό και προστατευτικό σκύλο.
real.gr
Από το 1786, που η κορυφή κατακτήθηκε για πρώτη φορά, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άτομα στην ανάβαση ή στην κατάβαση από αυτήν.

Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης είναι εύκολα προσβάσιμη και πάρα πολλοί άνθρωποι, επί πολλά χρόνια, προσπαθούν να την κατακτήσουν, συχνά χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Αν όμως εξετάσει κανείς την αναλογία των θυμάτων και των αναρριχήσεων, παρουσιάζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές στον κόσμο, η κορυφή Αναπούρνα στο Νεπάλ, που έχει ύψος 8.091 μ., είναι αναμφισβήτητα η πιο επικίνδυνη.

Ενώ μόλις 130 ορειβάτες έχουν αποπειραθεί να την κατακτήσουν, οι 53 από αυτούς έχουν σκοτωθεί στην προσπάθεια.

Ένα ποσοστό θανάτων που ξεπερνάει το 40%.

Παρ’ όλο που το Αναπούρνα ήταν η πρώτη κορυφή άνω των 8.000 μ. που κατακτήθηκε, το 1950, το βουνό αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, επειδή έχει απόκρημνες πλαγιές και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

Από τεχνικής απόψεως, το Έβερεστ είναι σχετικά πιο βατό, ενώ το ποσοστό ορειβατικών θανάτων του βρίσκεται κάτω από το 10%.

Υπάρχουν επίσης πολλά βουνά κάτω από τα 8.000 μέτρα που είναι επικίνδυνα.

Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Πικ Λένιν, με ύψος 7.134 μέτρα, το οποίο έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση και η αναρρίχησή του δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.
Έτσι, προσελκύει πολλούς σχετικά άπειρους ορειβάτες. Το σοβαρότερο ατύχημα συνέβη εκεί στις 13 Ιουλίου 1990, όταν 43 ορειβάτες σκοτώθηκαν από μια χιονοστιβάδα.

ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr
Τη θέση τους, αλλά και την τσέπη τους, θα πλήξει η χρήση πλαστού τίτλου σπουδών ή άλλων πτυχίων σε όσους δημόσιους υπαλλήλους διαπιστωθεί ότι έχουν προβεί σε ανάλογη χρήση προκειμένου διορισμού.
Εκτός της ανάκλησης του διορισμού τους, θα ζητηθεί και η επιστροφή όσων μισθών έχουν λάβει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο αναφέρεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με διευκρινίσεις επί του «Ελέγχου νομιμότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων»
Οι υπάλληλοι που παρατύπησαν θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που εισέπραξαν από το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, όπως έγινε στην περίπτωση των δημοτικών αστυνομικών για τους οποίους ο έλεγχος έδειξε πως προσλήφθηκαν χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία.
Παράλληλα, τα χρόνια υπηρεσίας τους μπορεί να μην υπολογιστούν ως ασφαλιστικός χρόνος για τη σύνταξή τους.
Ο έλεγχος ανατρέχει στα στοιχεία που δήλωσαν οι υπάλληλοι κατά τον χρόνο πρόσληψης, μετάταξης ή μετατροπής των συμβάσεών τους, γεγονός που συνεπάγεται πως ακόμη και εάν στη συνέχεια απέκτησαν τα σχετικά προσόντα (π.χ. απαιτούμενους τίτλους σπουδών), δεν γλιτώνουν από τη διαδικασία ανάκλησης της τοποθέτησής τους στο Δημόσιο.
«Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσιακή κατάσταση ενός υπαλλήλου είναι συνεχής και επομένως ο έλεγχος θα ανατρέχει στον χρόνο του αρχικού διορισμού ή πρόσληψης του υπαλλήλου και όχι, για παράδειγμα, από την ημερομηνία μετάταξης του υπαλλήλου στον φορέα» επισημαίνεται στην εγκύκλιο.
aftodioikisi.gr
Κάποια είδη ψαριών μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρική εκκένωση αρκετών εκατοντάδων βολτ.

Αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, για το ηλεκτρικό χέλι, το ηλεκτρικό γατόψαρο, ορισμένα σαλάχια και αρκετούς σκαρμούς.

Και άλλα βέβαια μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρική εκκένωση, πλην όμως ασθενέστερη.

Με τον τρόπο αυτό τα ψάρια προσπαθούν, αφενός, να προστατευτούν από τους θηρευτές τους και, αφετέρου, να αναισθητοποιήσουν τα θηράματά τους.

Τα ηλεκτρικά ψάρια διαθέτουν ένα ηλεκτρικό όργανο που αποτελείται από εξειδικευμένα μυϊκά και νευρικά κύτταρα.

Πρόκειται για απλά μυοκύτταρα που λειτουργούν επίσης με ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Σε αυτό το ηλεκτρικό όργανο τα μυοκύτταρα, που ονομάζονται ηλεκτροκύτταρα, έχουν χάσει την ικανότητά τους να συστέλλονται και το ηλεκτρικό δυναμικό τους έχει ενισχυθεί.

Στο ηλεκτρικό χέλι που ζει στον Αμαζόνιο, το μήκος του οποίου μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα, το μισό μυϊκό σύστημα έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό όργανο.
Το ρεύμα δε που μπορεί συνολικά να παραγάγει μπορεί να ανέλθει έως τα 600 βολτ.

Το ηλεκτρικό μυϊκό όργανο του ψαριού διαπερνά ολόκληρο το σώμα του και είναι διατεταγμένο σε χιλιάδες πλάκες, καθεμιά από τις οποίες μπορεί να δώσει 1/10 του βολτ.

Πολλά άλλα ψάρια έχουν στο σώμα τους αισθητήριους υποδοχείς για τον ηλεκτρισμό, οι οποίοι διακρίνονται σε δύο είδη: τους ληκυθοειδείς, που παρέχουν παθητική ηλεκτρική αίσθηση, και τους σωληνοειδείς, που δημιουργούν ενεργητική ηλεκτρική αίσθηση.

Η παθητική ηλεκτρική αίσθηση επιτρέπει στο ψάρι να συλλαμβάνει ασθενή ηλεκτρικά πεδία από άλλους ζώντες οργανισμούς.

Ορισμένα είδη καρχαριών, για παράδειγμα, μπορούν και αντιλαμβάνονται τον ηλεκτρισμό θηραμάτων που κρύβονται μισοθαμμένα στην άμμο του πυθμένα.

Αντίθετα, με την ενεργητική ηλεκτρική αίσθηση το ψάρι δημιουργεί γύρω του ασθενές ηλεκτρικό πεδίο, όπως οι μαγνητικές γραμμές που προκαλούνται γύρω από ένα μαγνήτη.

Εν προκειμένω, καταγράφονται οι διαταραχές του πεδίου όταν κάποιος άλλος έμβιος οργανισμός εισέλθει σε αυτό.

ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr
Ο ΟΤΕ ενημερώνει το κοινό ότι αποστέλλονται κακόβουλα ηλεκτρονικά e-mails τα οποία εμφανίζουν τον ΟΤΕ ως αποστολέα και με (πιθανό) θέμα: “Γραμματοκιβώτιο προειδοποιητική ειδοποίηση”.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Οργανισμού, το εν λόγω κακόβουλο μήνυμα “ενημερώνει” τους χρήστες ότι έχουν υπερβεί το όριο αποθήκευσης του mailbox, και τους προτρέπει να αναβαθμίσουν το λογαριασμό τους ακολουθώντας τον σύνδεσμο corpmail-otenet-gr.webs.com, να συμπληρώσουν φόρμα με τα προσωπικά τους στοιχεία, ενώ τους προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στην “αναβάθμιση” εντός 24 ωρών, θα απολέσουν τον λογαριασμό τους.

Ο ΟΤΕ συνιστά στο κοινό να αγνοήσει τα συγκεκριμένα ή άλλα παρεμφερή μηνύματα, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία ή τις υπηρεσίες της, προέρχονται από κακόβουλους τρίτους και αποσκοπούν στην πρόκληση ζημίας στους αποδέκτες τους. Για την ασφάλεια των χρηστών, σε περίπτωση παραλαβής του συγκεκριμένου ή άλλου κακόβουλου ή ύποπτου email μέσω του οποίου ζητούνται προσωπικά στοιχεία, ο ΟΤΕ συνιστά στους συνδρομητές να μην προβούν σε καμία από τις ενέργειες που προτρέπουν τα μηνύματα, ακόμη και αν φαίνεται ως αποστολέας ο ΟΤΕ.

Σε περίπτωση που καταχωρούν προσωπικά στοιχεία σε παρόμοια ιστοσελίδα, ο ΟΤΕ προτρέπει τους χρήστες να τροποποιήσουν άμεσα τους κωδικούς πρόσβασης. Επιπλέον, μπορούν να προωθήσουν το παραπλανητικό email με τις πλήρεις επικεφαλίδες αυτού στη διεύθυνση:abuse@ote.gr

"Για τον ΟΤΕ", αναφέρει η ανακοίνωση, "η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και των συναλλαγών των πελατών της αποτελεί κύριο μέλημα και προτεραιότητα. Η εταιρεία επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της για την προάσπιση του ονόματος, της φήμης της, αλλά και του κοινού έναντι όλων όσοι χρησιμοποιούν το όνομά της και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους καταναλωτές για κακόβουλες και παράνομες πράξεις".


Πηγή: News.gr

Προ των πυλών βρίσκεται η «βιομετρική κάρτα», η οποία εκτιμάται ότι θα είναι το διαβατήριο του μέλλοντος. Κι αυτό, γιατί δεν θα καταγράφει μόνο τα συνηθισμένα στοιχεία, που βλέπουμε σε μια απλή ταυτότητα, αλλά θα περιέχει και χαρακτηριστικά μοναδικά, τα οποία είναι δύσκολο να αλλοιωθούν. Η Αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων άναψε το πράσινο φως για να εφαρμοστούν πειραματικά δυο πιλοτικά προγράμματα, με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την αποκαλούμενη «βιομετρική υπογραφή» (μέθοδος πολυτροπικής (multimodal) βιομετρίας), η οποία στηρίζεται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων, που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου. Δηλαδή, μορφασμοί, γκριμάτσες προσώπου, ο τρόπος βαδίσματος, καθώς και φυσικά ή άλλα χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με την εξωτερική του εμφάνιση (π.χ. ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, μουστάκι, γυαλιά, κλπ).

Η συγκεκριμένη μέθοδος εξετάζεται πειραματικά ως εναλλακτική/συμπληρωματική των συνήθων βιομετρικών πρακτικών, δηλαδή δακτυλοσκόπηση, ιριδοσκόπηση ή γεωμετρία προσώπου, με στόχο την αποδοτικότερη και ακριβέστερη εξαγωγή και χρήση βιομετρικών δεδομένων κατά τη χρήση τους, ιδίως σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε κρίσιμες εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας.

Οι «βιομετρικές υπογραφές» θα αποθηκεύονται, αφού πρώτα κρυπτογραφηθούν, σε έξυπνες κάρτες, καθώς και σε βάση δεδομένων, μαζί με τα κωδικοποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης των συμμετεχόντων.
Το συγκεκριμένο έργο, με την επωνυμία «ΒΙΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», θα εκτελέσει το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), σε συνεργασία με εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Πηγή: News.gr

Πριν από ένα μήνα, το πρακτορείο Bloomberg είχε καταρτίσει μία ενδιαφέρουσα λίστα στην οποία καταγραφόταν η τιμή ενός iPhone σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Διαβάστε: Ποιες χώρες έχουν το ακριβότερο και το φθηνότερο iPhone;

Σήμερα, το Bloomberg κάνει το ίδιο, αλλά αυτή τη φορά με την παιχνιδομηχανή Playstation 4, και τα συμπεράσματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ακριβότερο Playstation είναι αυτό που αγοράζουν οι Βραζιλιάνοι, καθώς κοστίζει 3.999 ρεάλ, ή 1.702, 43 δολάρια, ή περισσότερα από 1.200 ευρώ! Μάλιστα, στη Βραζιλία το Playstation 4 κοστίζει πάνω από τέσσερις φορές παραπάνω σε σχέση με την Ιαπωνία, η οποία έχει την τύχη να διαθέτει το πιο φθηνό Playstation του κόσμου (392,38 δολάρια), λίγο πιο κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (399,99 δολάρια).

Εξάλλου, η τιμή του Playstation 4 στη Βραζιλία είναι υψηλότερη ακόμα και από αυτήν που ισχύει για την Αργεντινή (10.999 πέσος ή 1.387,90 δολάρια), ενώ ακολουθούν η Σουηδία (691,88 δολάρια), η Κολομβία (687,97 δολάρια) και η Νορβηγία (671,74 δολάρια). Πάνω από 600 δολάρια κοστίζει η κονσόλα επίσης στη Χιλή (666,01 δολάρια), την Ινδία (653,54 δολάρια), τη Δανία (653,02 δολάρια), τη Φινλανδία (625,46 δολάρια), την Πολωνία (625,41 δολάρια), την Ινδονησία (619,76 δολάρια), την Ταϊλάνδη (614,77 δολάρια) και την Τουρκία (607,88 δολάρια).

Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, και η Ισπανία, το Playstation 4 κοστίζει 399,99 ευρώ, δηλαδή 557,07 δολάρια. Στην Ελλάδα, η οποία δε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, η τιμή της κονσόλας είναι στα 409 ευρώ, ή 568,96 δολάρια. Αν η Ελλάδα ήταν στη λίστα του Bloomberg, θα βρισκόταν στη 18η θέση μεταξύ 45 χωρών.

Πάλι καλά να λέμε, δηλαδή...
Πηγή: News.gr

Η χρόνια έλλειψη ύπνου λόγω αϋπνίας ή νυχτερινής εργασίας πιθανώς να είναι πιο σοβαρή από ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες, καθώς, όπως έδειξαν πειράματα με ζώα, προκαλεί μια μόνιμη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει άμεσα ότι ο χαμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή εγκεφαλικού ιστού. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πλέον, είναι κατά πόσο η ζημιά αυτή είναι όντως μη ανατρέψιμη και στους ανθρώπους, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Journal of Neuroscience", σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου σε ποντίκια είχε ως συνέπεια να πεθάνει το 25% περίπου ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου τους.

Αν κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε ίσως, σύμφωνα με τους ερευνητές, να είναι τελικά μάταιο να προσπαθεί κανείς να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο - αφού η ζημιά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν πάντως ότι κάποια ημέρα θα είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα φάρμακο που θα προστατεύει τον εγκέφαλο από τις παρενέργειες του ανεπαρκούς ύπνου.

Οι ερευνητές φρόντισαν ώστε το πείραμα να προσομοιάζει με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Μετά από αρκετές μέρες αϋπνίας, παρόμοιες με αυτές όσων εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, τα πειραματόζωα είχαν χάσει περίπου το ένα τέταρτο μιας κατηγορίας νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), που εμπλέκονται στο να διατηρούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να εξεταστούν μετά θάνατο οι εγκέφαλοι εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες, για να διαπιστωθεί αν παρατηρείται κάτι ανάλογο και σε αυτούς.
real.gr
Στις 21 Μαρτίου του 1963 οι ΗΠΑ κλείνουν το Αλκατράζ, την ομοσπονδιακή φυλακή, που βρίσκεται σε ένα νησί στο Σαν Φρανσίσκο.

717-Ο Κάρολος Μαρτέλος νικά τον Ράτζενφριντ στη Μάχη του Βινσί.

1152-Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας και η βασίλισσα Ελεονώρα της Ακουιτανίας διαλύουν το γάμο τους.

1556-Στην Οξφόρδη, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τόμας Κράνμερ, εκτελείται στην πυρά.

1684-Ο Κασίνι ανακαλύπτει την Τηθύ και την Διώνη, δύο δορυφόρους του Κρόνου.

1788-Πυρκαγιά καταστρέφει 856 κτήρια στη Νέα Ορλεάνη μετατρέποντας σε ερείπια το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

1821-Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα.

1953-Ρεκόρ 106 φάουλ σημειώνεται και 12 παίκτες αποβάλλονται στον αγώνα play-off μεταξύ Boston Celtics και Syracuse Nationals (111-105) ο οποίος είχε 4 παρατάσεις.

1999-Οι Μπέρτραντ Πίκαρντ και Μπράιαν Τζόουνς γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι, που κάνουν το γύρο της Γης με αερόστατο.

2003-Τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεκινούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

http://www.enikos.gr 
Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις ότι πριν από 458 εκατ. χρόνια, κατά την Ορδοβίκια γεωλογική περίοδο, έπεσαν στη Γη ταυτόχρονα -ή σχεδόν ταυτόχρονα- δύο αστεροειδείς, ανοίγοντας δύο γειτονικούς κρατήρες, που είναι ορατοί σήμερα στη βόρεια Σουηδία.

Το περιστατικό αποτελεί μια υπόμνηση ότι ο πολιτισμός μας είναι πάντα ευάλωτος και ότι τα πλήγματα εξ ουρανού μπορεί να έρχονται όχι μεμονωμένα, αλλά σε ζεύγη - αν όχι σαν βροχή.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αστρονομικό συνέδριο στις ΗΠΑ (θα ακολουθήσει δημοσίευση στο περιοδικό "Meteoritics and Planetary Science"), σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι το διπλό πλήγμα αφορά τους κρατήρες Λόκνε και Μάλινγκεν, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Ο πρώτος έχει διάμετρο περίπου 7,5 χλμ. και ο δεύτερος είναι δέκα φορές μικρότερος, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώτος ήταν ο μητρικός και ο δεύτερος ο δορυφόρος του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οι διπλοί κρατήρες πρέπει να είναι της ίδιας ηλικίας, αλλιώς είναι απλώς δύο κρατήρες ο ένας δίπλα στον άλλο», δήλωσε ο ερευνητής.

Άλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, αντιτείνοντας ότι σε ένα τόσο παλαιό συμβάν είναι δύσκολη η ακριβής χρονολόγηση, συνεπώς οι δύο κρατήρες μπορεί να δημιουργήθηκαν με χρονική απόσταση εβδομάδων, μηνών ή και ετών.

Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί και άλλες πιθανές (αλλά όχι επιβεβαιωμένες) περιπτώσεις ταυτόχρονων διπλών χτυπημάτων από αστεροειδείς. Αφορούν τους διπλούς κρατήρες «Κλιαργουότερ» στον Καναδά (διαμέτρου 26 και 36 χλμ. αντίστοιχα και ηλικίας 290 εκατ. ετών), Κάμενσκ και Γκούσεβ στη Ρωσία (διαμέτρου 25 και τριών χιλιομέτρων και ηλικίας 49 εκατ. ετών), καθώς επίσης τους Ρίες και Σταϊνχάιμ στη Γερμανία (25 και 3,8 χλμ. και ηλικίας 15 εκατ. ετών).

Τηλεσκοπικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των κοντινών στη Γη αστεροειδών συνοδεύονται από μικρότερους δορυφόρους, όμως όταν η απόσταση μεταξύ τους στο διάστημα είναι πολύ μικρή, ακόμη κι αν πέσουν μαζί στη Γη, δεν είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν διπλό κρατήρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 3% των κρατήρων στη Γη προέρχονται από τέτοια αφανή διπλά πλήγματα.

Οι προσομοιώσεις των προσκρούσεων που έκαναν οι ερευνητές, δείχνουν ότι ο αστεροειδής που δημιούργησε τον κρατήρα Λόκνε, είχε διάμετρο περίπου 600 μέτρων, ενώ ο δορυφόρος του που άνοιξε τον κρατήρα Μάλινγκεν, είχε διάμετρο 250 μέτρων.

Το συμβάν θα είχε σοβαρές καταστροφικές συνέπειες σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα σημεία πρόσκρουσης.
real.gr
Αθήνα, 1878. Ο συγγραφέας, αρθρογράφος, τότε, στην εφημερίδα «Εστία» και μετέπειτα ακαδημαϊκός, Δημήτριος Καμπούρογλου, ονομάζει σε ένα χρονογράφημά του το σημείο μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών «Κήπο του Κλαυθμώνος». Μπροστά από το υπουργείο συγκεντρώνονται οι «παυσανίες» -αυτοί που παύονται, εν προκειμένω απολύονται- και με «κλαυθμούς», θρηνούν για τις απολύσεις και εκλιπαρούν για την επαναπρόσληψή τους. Ανάλογες ενέργειες πραγματοποιούνται συχνά από τους δημόσιους υπαλλήλους, αν και αποτελούν «εξειδικευμένο προσωπικό» για την εποχή τους. Κάθε αλλαγή κυβέρνησης, συνεπάγεται και μαζικές απολύσεις.
Η μονιμότητα στο δημόσιο καθιερώνεται 103 χρόνια πριν. Με το άρθρο 103, παράγραφος 4, του Συντάγματος του 1911 ορίζεται ότι: «οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση ,δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Κατά των αποφάσεων των συμβουλίων αυτών επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως νόμος ορίζει».
Εν έτει 2013 οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν «δέσμευση» της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές της. Το 2014, και εφόσον έχει εφαρμοστεί η «συνταγματική» πρακτική της κατάργησης των οργανικών θέσεων που κατέχουν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και η ένταξη των ίδιων στο οκτάμηνο καθεστώς της διαθεσιμότητας, η «πλατεία Κλαυθμώνος», αναβιώνει.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για τους σχολικούς φύλακες. Όσοι δεν υπέβαλαν αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για την επανατοποθέτηση τους σε κενές θέσεις, θα αποτελέσουν τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση μετά από 103 χρόνια. Ένας τεράστιος αριθμός συναδέλφων τους που αιτήθηκε την μετακίνησή του, αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε, απολύεται με την έκδοση των τελικών πινάκων κατάταξης αναφορικά με τον κλάδο του, από το Ανώτατο Συμβούλιο. Περίπου 1.500 είναι οι υπάλληλοι που απολύονται. Την ίδια περίοδο την «πόρτα της εξόδου» από το δημόσιο διαβαίνουν και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, επίσης έπειτα από την κατάργηση των ειδικοτήτων τους. Στους 212 υπολογίζονται όσοι δεν προορίζονται να μετατεθούν σε κάποια δομή του δημοσίου.
Ποιοι προηγήθηκαν, ποιοι έπονται
Οι παραπάνω κατηγορίες υπαλλήλων αποτελούν το πρώτο μέρος των «κυμάτων» της διαθεσιμότητας. Τον Μάιο, ολοκληρώνεται το οκτάμηνο ένταξης σε ένα καθεστώς που ισοδυναμεί με το «ταμείο ανεργίας του δημοσίου» για 1.929 υπαλλήλους υπουργείων και φορέων τους και κατά τι περισσότερους από 400 δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι δεν επανατοποθετούνται, όπως η μεγαλύτερη μερίδα των συναδέλφων τους. Καθαρίστριες, εργάτες, διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική απομάκρυνση από το δημόσιο, στο πλαίσιο μιας επιλογής μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, παρά μόνο ιδεοληπτικό χαρακτήρα. Το δρόμο της αποχώρησης θα ακολουθήσουν και όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δεχθούν τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο ΠΕΔΥ.
Έχουν προηγηθεί, το προηγούμενο έτος, οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, υπαλλήλων μικρών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου που έχουν καταργηθεί, οι απολύσεις επίορκων και οι απομακρύνσεις εργαζομένων για λόγους υγείας. Για το 2013 ο αριθμός των απολύσεων έφτασε τις 3.600. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει τη συμπλήρωση του αριθμού των 15.000 απολύσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτος. Ενδεχομένως να προστεθούν νέες απολύσεις για το 2015.
Η διαφορά της σημερινής πλατείας Κλαυθμώνος με την αντίστοιχη πριν 103 χρόνια, είναι ότι ο χώρος ;έχει λάβει από τους δημοσίους υπαλλήλους τον χαρακτήρα ενός «κέντρου αγώνα». Καθημερινά συγκεντρώνονται στο σημείο οι εργαζόμενοι, ενώ τις ημέρες των συλλαλητηρίων, η πλατεία συγκεντρώνει πλήθος υπαλλήλων που διεκδικούν τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κύρια αιχμή των δράσεών τους, η ανατροπή των «πολιτικών εξαθλίωσης» της κυβέρνησης. Ο αγώνας τους δεν θα περιοριστεί στο πεζοδρόμιο, αλλά θα απασχολήσει και τις δικαστικές αίθουσες όπου θα διεκδικήσου την ανάκληση των «αντισυνταγματικών» διατάξεων, όπως τις έχει χαρακτηρίσει πλήθος νομικών.
aftodioikisi.gr
Τις προσλήψεις στους δήμους με τετράμηνα εκτός ΑΣΕΠ προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» που κατατέθηκε χθες στην βουλή και προβλέπει αλλαγές στις διαδικασίες που ακολουθούνται για τις προσλήψεις εποχικών σε δημόσιους φορείς.
Συγκεκριμένα οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ υποχρεούνται κάθε χρόνο σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο άσκησης αρμοδιοτήτων όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και η πυροπροστασία. Οι προσλήψεις αυτές μέχρι στιγμής προϋποθέτουν την αποστολή αιτήματος για έγκριση από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 , καθώς οι ανάγκες αφορούν χρονική περίοδο μεγαλύτερη του διμήνου και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με δίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη εποχικών ή επειγουσών ή πρόσκαιρων αναγκών, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο.
Η αύξηση της μέγιστης χρονικής διάρκειας των συμβάσεων αυτών από δύο σε τέσσερις μήνες αφενός επιτρέπει την άμεση κάλυψη των αναγκών των φορέων στο πλαίσιο άσκησης υποχρεωτικών αρμοδιοτήτων τους, ενώ συμβάλλει στην ελάφρυνση του όγκου εργασίας της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 . Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 προβλέπεται ότι οι συμβάσεις για προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, από δύο μηνών μετατρέπονται σε τετράμηνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα μηνών, ενώ δεν υπάγονται στη διαδικασία έγκρισης της επιτροπής ΠΥΣ 33/2006, και στη διαδικασία και τα κριτήρια του νόμου 2190/94.
Επίσης στο άρθρο 11 εξαιρούνται της υποχρέωσης της επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 οι προσλήψεις προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Έτσι παρέχεται πλέον μετά την ψήφιση του άρθρου η δυνατότητα και σε λοιπούς φορείς της αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ β” βαθμού, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της Αυτοδιοίκησης) να προσλαμβάνουν προσωπικό ορισμένου χρόνου και συμβασιούχους έργου, των οποίων οι αποδοχές δεν επιφέρουν δημοσιονομική επιβάρυνση, κατά παρέκκλιση των κοινών διατάξεων περί έγκρισης των συμβάσεων και του ποσοστιαίου περιορισμού τους κατ” έτος.
Η ρύθμιση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη όπως αναφέρει το νομοσχέδιο καθώς πολλά ΝΠΙΔ των ΟΤΑ δραστηριοποιούνται στους ίδιους τομείς με τους ΟΤΑ (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης αντί για υπηρεσίες ύδρευσης δήμων, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων υπό τη μορφή ανωνύμων εταιρειών αντί Συνδέσμων, δημοτικά ωδεία υπό τη μορφή ΝΠΙΔ κ.λπ.) και ως εκ τούτου τα αιτήματά τους για την πρόσληψη προσωπικού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο ίδιο πλαίσιο. Επίσης με την παρούσα διάταξη διασαφηνίζεται ότι τα αιτήματα αυτά υπόκεινται σε διακριτή διαδικασία έγκρισης και δεν απαιτείται έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει.
www.dikaiologitika.gr
Η πρώτη ώρα της εργάσιμης ημέρας είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο της παραγωγικότητας και τη νοοτροπία σας για το υπόλοιπο της ημέρας.
«Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία του να έχεις τον έλεγχο του πρωινού και ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το χρόνο με σύνεση», λέει ο Lynn Taylor, εμπειρογνώμονας στο χώρο εργασίας και συγγραφέας του βιβλίου «Tame Your Terrible Office Tyrant; How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job».
«Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε θέση να εξαλείψουν τον όποιο θόρυβο και να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει σημασία», αναφέρει ο ίδιος στο Busienss Insider.
Ιδού μερικά από τους κανόνες στους οποίους υπακούουν οι επιτυχημένοι:
Κάνουν ένα «βήμα» πίσω και οραματίζονται: Ο Taylor αναφέρει ότι είναι σημαντικό να πάρετε μια στιγμή για να δείτε τη «μεγάλη εικόνα». «Οι επιτυχημένοι άνθρωποι βλέπουν, πάνω απ' όλα το μεγαλύτερο στόχο», σημειώνει.
Εχουν στρατηγική: Παίρνουν λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν την εργασία τους για να σκεφτούν την πορεία της καριέρας τους.
Τσεκάρουν τα όσα έχουν να κάνουν εκείνη την ημέρα. Δεν θέλουν να φορτώσουν τον εαυτό τους από το πρωί με μια σειρά από εργασίες.
Αποφεύγουν τους περισπασμούς. Δεν εμπλέκονται στα δράματα του γραφείου παρά μένουν προσηλωμένοι στο αντικείμενο της εργασίας τους ως οφείλουν οι επαγγελματίες.
Χαιρετούν την ομάδα τους: Τα επιτυχημένα αφεντικά και εργαζόμενοι έχουν επίγνωση της ομάδας τους, και παίρνουν το χρόνο τους προκειμένου να απευθύνουν έναν εγκάρδιο χαιρετισμό. «Αυτό δείχνει συμπόνια και συντροφικότητα», τονίζει ο Taylor.
Σας έχει συμβεί ποτέ να χουζουρέψετε λίγες ώρες παραπάνω κάτω από το πάπλωμα ή να μην έχετε αντικρίσει το φως του ήλιου για μέρες, χαζεύοντας την τηλεόραση; Αυτά και άλλα πολλά «καθημερινά βασανιστήρια» είναι μερικές από τις φαινομενικά αθώες συνήθειες που καταπονούν και προκαλούν βλάβες στον οργανισμό μας.
Δείτε τα 8 «βασανιστήρια», όπως τα παρουσιάζει το onmed :
Κοιμάστε πολλές ώρες
Οι έρευνες υποστηρίζουν πως η διάρκεια του ύπνου υπολογίζεται από 7 έως 9 ώρες ημερησίως. Ως εκ τούτου οι λιγότερες ώρες δεν αρκούν για ξεκούραση, ενώ οι πολλές ώρες ύπνου μπορούν σε μακροπρόθεσμο χρόνο να εμφανίσουν παχυσαρκία ακόμη και διαβήτη.
Κάθεστε ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση
Σύμφωνα με έρευνες, οι ενήλικες που περνούν ατελείωτες ώρες  στον καναπέ, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε διάστημα 3 ετών, από όσους παραμένουν δραστήριοι.
Δεν βγαίνετε έξω
Μία φράση που συνηθίζουμε να λέμε συχνά είναι πως «ο ήλιος είναι πηγή ζωής». Αυτό που αποκαλύπτουν σχετικές έρευνες είναι ότι η μειωμένη έκθεση στο φως προκαλεί χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Συμπτώματα που πιθανώς να παρουσιάσετε είναι η αναίτια αίσθηση κόπωσης, πόνοι στο σώμα, σημάδια κατάθλιψης.
Πίνετε πολύ αλκοόλ
Όσοι πίνουν περισσότερα από 3 ή 4 ποτήρια αλκοόλ καθημερινά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε στόμα και λαιμό, ενώ  έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κίρρωση του ήπατος και υπέρταση.
Γυμνάζεστε υπερβολικά
Υπερβολική άσκηση σε καθημερινή βάση επιβαρύνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε ασθένειες. Οι επιδράσεις αυτές, μάλιστα, διαρκούν ακόμη και 72 ώρες μετά.
Αμελείτε την προθέρμανση
Πριν ξεκινήσετε την καθημερινή σας γυμναστική, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε να κάνετε τις απαραίτητες διατάσεις. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την πρόκληση τραυματισμών, ενώ η πρωινή προθέρμανση ξυπνάει το σώμα και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος.
Πίνετε αρκετούς καφέδες
Οι άνδρες που καταναλώνουν πάνω από 28 κούπες καφέ την εβδομάδα έχουν αυξημένες πιθανότητες κατά 56% να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες.
Φοράτε κακής ποιότητας παπούτσια
Αν συμβιβάζεστε με παπούτσια χαμηλής έως και κακής ποιότητας, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε. Είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε ένα καλό ζευγάρι, αφού επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η κακή επιλογη παπουτσιών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.
Όσο «αθώες» κι αν δείχνουν, οι συνήθειες αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, καθιστική ζωή αλλά και η υπερβολή στη σωματική άσκηση εγκυμονούν κινδύνους γι' αυτό  καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας αυτό που έλεγε ο Κλεόβουλος : «Μέτρον άριστον».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!