Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Δικαστήριο της Αιγύπτου επέβαλε σε 23 νεαρούς ακτιβιστές τριετή ποινή φυλάκισης, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι παραβίασαν έναν νόμο που απαγορεύει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας χωρίς άδεια, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

Οι ακτιβιστές, ανάμεσά τους κι ένας 28χρονος δικηγόρος που εργάζεται σε μεγάλη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθησαν τον Ιούνιο όταν διαδήλωσαν κατά του νόμου ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο χρόνο και απαγορεύει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων χωρίς την έγκριση της αστυνομίας.

Οι ακτιβιστές κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση επεισοδίων, παράνομη οπλοκατοχή και πρόκληση ζημιών στη διάρκεια της διαδήλωσης που πραγματοποίησαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Το δικαστήριο του Καϊρου τους επέβαλε επίσης την καταβολή προστίμου 1.400 δολαρίων.

Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί σε ανώτερα δικαστήρια.

http://www.newsbomb.gr
Βγαίνετε για ένα χαλαρό ποτό με τους φίλους σας και χωρίς να το καταλάβετε, βρίσκεστε να είστε μεθυσμένοι, ενώ η ποσότητα που έχετε καταναλώσει δεν θα επαρκούσε για αυτό; Αυτό λοιπόν οφείλεται στο συνδυασμό των ποτών που πίνετε.

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» στο πλαίσιο της μελέτης – μία από τις πρώτες του είδους- οι ερευνητές, με επικεφαλής την ερευνήτρια δρ Σεσίλ Μαρσζίνσκι, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κεντάκι, αυτό υποστηρίζει. Μάλιστα συνεργάστηκαν με 16 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 23 ετών, που πήγαν στο εργαστήριο των ερευνητών τρεις φορές.

Την πρώτη, ήπιαν βότκα αναμεμιγμένη με κανονικό αναψυκτικό, την δεύτερη βότκα αναμεμιγμένη με λάιτ αναψυκτικό (περιείχε ως γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη) και την τρίτη ένα ψευτοποτό (είχε προστεθεί ελάχιστο αλκοόλ, ίσα-ίσα για να δίνει την ψευδαίσθηση του ποτού).

Κάθε φορά, στη συνέχεια, μετρούσαν τους χρόνους αντιδράσεώς τους σε ένα τεστ σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και τους ρωτούσαν εάν νιώθουν μεθυσμένοι ή είναι ικανοί να οδηγήσουν.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν τα αλκοολούχα ποτά αναμεμειγμένα με λάιτ αναψυκτικά, όχι μόνο μέθυσαν περισσότερο -συγκριτικά με όταν κατανάλωσαν το ποτό σε συνδυασμό με κανονικό αναψυκτικό- αλλά προέκυψε ότι δεν το αντιλήφθηκαν κιόλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δηλώνουν ότι ήταν σε θέση να οδηγήσουν.

Σύμφωνα με ερευνητές, μάλιστα, με τον λάιτ συνδυασμό τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα των εθελοντών ξεπέρασαν το όριο του αλκοτέστ για ασφαλή οδήγηση, ενώ αυτό δεν συνέβη με το κανονικό κοκτέιλ.

http://www.4news.gr 
Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ''κόκκινα'' επιχειρηματικά δάνεια πριν την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.
Η σημαντικότερη αλλαγή στη ρύθμιση για τα ''κόκκινα'' δάνεια θα είναι η υπαγωγή σε αυτήν μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ανώτατο κύκλο εργασιών τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ αντί για τις 900.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Καθημερινής με την αλλαγή αυτή θα επωφεληθούν περί τις 160.000 επιχειρήσεις, αντί για 100.000 όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Όλα αυτά γίνονται γιατί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση πως μόνο αν απενεργοποιηθεί η βόμβα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα και θα εισρεύσουν έσοδα.

Αν και θα έπρεπε να κοστίζει μόλις 15 ευρώ, όσο δηλαδή και το παράβολο που επιβάλλει ο νόμος και το οποίο καταβάλλεται στην εφορία, κάθε δήμος έχει τις δικές του… τιμές.
Πρόσφατο παράδειγμα επιβολής «ειδικού τέλους» για την τέλεση πολιτικού γάμου ο δήμος Στυλίδας, που το όρισε στα 40 ευρώ. Ανάλογα η επιπλέον χρέωση για τον πολιτικό γάμο κυμαίνεται από περιοχή σε περιοχή από 40 έως 150 ευρώ, αφού αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Σημειώνεται πως στο επιπλέον κόστος δεν περιλαμβάνεται στολισμός, ή κάποια παροχή, αλλά απλώς η τέλεση του γάμου στο δημαρχείο.
Ενδεικτικά, λοιπόν, σημειώνεται ότι το κόστος του πολιτικού γάμου στην Καλαμάτα ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ στη γειτονική Σπάρτη η τελετή είναι δωρεάν, στην Αθήνα 75 ευρώ για τους δημότες και 100 ευρώ για τους μη δημότες, στην Άρτα 60 ευρώ, στο Μεσολόγγι, την Καβάλα και την Κηφισιά 50 ευρώ. Ανάμεσα στους δήμους που τελούν τον πολιτικό γάμο δωρεάν είναι η Θεσσαλονίκη, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή και η Νέα Φιλαδέλφεια. Στην Κρήτη απαντώνται οι πιο ακριβές τιμές, στο Ηράκλειο 100 ευρώ για πρωί και 150 για το απόγευμα, στον Άγιο Νικόλαο 150 αν τελεστεί στο δημαρχείο, ενώ προβλέπεται και η περίπτωση του ξενοδοχείου. Τότε όμως το ειδικό τέλος ανεβαίνει στα 550 ευρώ. Σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως οι Σπέτσες και η Ύδρα, οι πολιτικοί γάμοι γίνονται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, ενώ στη Ρόδο στοιχίζουν 70 ευρώ.
Ο πολιτικός γάμος καθιερώθηκε με νόμο στην Ελλάδα το 1982 και δηλώνει ρητά πως «η αίτηση για τη χορήγηση άδειας γάμου καθώς και η ίδια η άδεια δεν υπόκειται σε δημοτικά ή άλλα τέλη, εκτός από το νόμιμο τέλος χαρτοσήμου» (Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982). Ο νόμος προβλέπει ως μοναδική υποχρέωση την καταβολή παράβολου χαρτοσήμου ή διπλότυπου είσπραξης των 15 ευρώ από εφορία. Σημειώνεται πως και στον θρησκευτικό γάμο, η μόνη οικονομική υποχρέωση ενός ζευγαριού είναι η έκδοση των αντίστοιχων παραβόλων για άδεια γάμου. Κάθε πρόσθετη επιβάρυνση από την εκκλησία και τον παπά είναι αυθαίρετη και παράνομη.
Η συρρίκνωση των πόρων οδηγεί τους δήμους να επιβάλουν αυτό το ειδικό τέλος, αναφέρει ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κάποιοι το είχαν εισαγάγει στο παρελθόν για να αποθαρρύνουν τα ζευγάρια στο να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο, ενώ άλλοι μπορεί να εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία κάποιων προορισμών, προσθέτει. Προς το παρόν στον δήμο Αιγάλεω πληρώνουν 50 ευρώ οι δημότες και 100 ευρώ οι μη δημότες. Ο συγκεκριμένος τιμοκατάλογος θα ισχύσει ως το τέλος του 2014, καθότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική ως τότε και μετά αν ένας από τους δυο μελλόνυμφους είναι κάτοικος Αιγάλεω, το ζευγάρι δεν θα πληρώνει τίποτα, αλλιώς για τους μη δημότες το «ειδικό τέλος» θα προσαρμοστεί στα 50 ευρώ.
Πέρα του ότι ο νόμος προβλέπει τη δωρεάν τέλεση των γάμων από την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι και θέμα αρχής για εμάς, υπογραμμίζει ο κ. Μπίρμπας. «Όμως όταν το κράτος δεν αποδίδει τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους προς την αυτοδιοίκηση, ένας δήμος για να εξισορροπήσει τα έξοδα, επιβάλλει τέλη, όπως για τον πολιτικό γάμο, όπου τα έσοδα πηγαίνουν σε κοινωνικές δαπάνες και υπερωρίες» λέει και προσθέτει πως οι δήμοι αναγκάζονται στην άμεση ή έμμεση φορολόγηση των πολιτών, σύμφωνα με το γνωστό «πενία τέχνας κατεργάζεται».
Ο Συνήγορος του Πολίτη το 2008 είχε εκδώσει πόρισμα σχετικά με παρόμοια δημοτικά τέλη για τα οποία στην πράξη η νομιμότητά τους δεν αμφισβητείται δικαστικώς, διότι οι πολίτες το αποφεύγουν λόγω του δυσανάλογα μεγάλου κόστους της δικαστικής δαπάνης σε σχέση με τα επιβαλλόμενα τέλη. Επίσης, ο τοπικός και ειδικός χαρακτήρας τους συχνά δεν ευνοεί την ανάδειξη της ενδεχόμενης παρανομίας και οι σχετικές πράξεις παραμένουν ενεργές.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πόρισμά του, «θεωρεί το ζήτημα της επιβολής οικονομικών επιβαρύνσεων στους διοικούμενους με τον προαναφερθέντα τρόπο, μείζονος σημασίας, διότι το φαινόμενο που κυρίως καταδεικνύεται στις εξεταζόμενες υποθέσεις είναι η ενσυνείδητη παραβίαση της νομοθεσίας, των εγκυκλίων και των νομολογιακών αρχών». Επίσης προσθέτει πως τα ειδικά δημοτικά τέλη «ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους από τα όργανα της οικείας Περιφέρειας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Αρχή, συνάγεται ότι ο έλεγχος που ασκείται είναι συχνά ελλιπής, με αποτέλεσμα να εκτελούνται αποφάσεις αμφισβητούμενης νομιμότητας».
Παρομοίως, το υπουργείο Εσωτερικών είχε στείλει εγκύκλιο στους δήμους (ΥΠΕΣΔΔΑ 2/2077/14-1-2005) πως δεν είναι επιτρεπτή η επιβολή τελών προς τους πολίτες, για την παροχή των υπηρεσιών που αποτελούν υποχρέωση των ΟΤΑ. Οι υπόχρεοι σε καταβολή τελών πρέπει να είναι αυτοί ακριβώς που πρόκειται να απολαμβάνουν την ωφέλεια από την παρεχόμενη υπηρεσία ή το εκτελεσθέν έργο. Η επιβολή τελών σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων, με ταυτόχρονη διάχυση του οφέλους σε ένα αόριστο πλήθος ατόμων δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ανταποδοτικότητας.
aftodioikisi.gr
Ολόκληρη η Ιαπωνία θα μπορούσε να καταστραφεί στην περίπτωση μείζονος ηφαιστειακής έκρηξης, προειδοποιούν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο τον επόμενο αιώνα εκτιμάται στο 1%, ωστόσο οι γεωλόγοι ζητούν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού των 127 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μια κολοσσιαία ηφαιστειακή έκρηξη θα εξαφάνιζε την Ιαπωνία ως χώρα» δήλωσε ο Γιοσιγιούκι Τατσούμι, καθηγητής Επιστημών Γης. Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευτεί το Νοέμβριο, είναι όμως διαθέσιμη στα ιαπωνικά στο δικτυακό τόπο του πανεπιστημίου.

Το 1995, υπενθυμίζουν οι ερευνητές, σχεδόν 6.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό 7,2 βαθμών που χτύπησε την παράκτια πόλη του Κόμπε. Μόλις μια μέρα πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πιθανότητα να πληγεί το Κόμπε από σεισμό τα επόμενα 30 χρόνια ήταν μόλις 1%, όσο η πιθανότητα για τη μείζονα έκρηξη στην οποία αναφέρεται η νέα έρευνα.

«Επομένως δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν μια τέτοια κολοσσιαία έκρηξη συμβεί ανά πάσα στιγμή» είπε ο Τατσούμι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τόνισε ότι η μελέτη του έχει «κρίσιμη» σημασία, δεδομένου ότι η Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς γύρω από τον Ειρηνικό, φιλοξενεί περίπου το 7% των ηφαιστείων που έχουν εκραγεί τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Οι ερευνητές βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε ανάλυση της συχνότητας και του μεγέθους των ηφαιστειακών εκρήξεων στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας τα τελευταία 120.000 χρόνια. Μελέτησαν μεταξύ άλλων την Καλδέρα Άιρα στο νησί Κιούσου, η οποία σχηματίστηκε πριν από 28.000 χρόνια και έχει τεράστια διάμετρο, περίπου 23 χιλιόμετρα.

Αν μια παρόμοια έκρηξη συνέβαινε σήμερα σε αυτή την περιοχή, ποτάμια λάβας και σύννεφα τέφρα θα κάλυπταν τα σπίτια επτά εκατομμυρίων κατοίκων σε διάστημα δύο ωρών.

Δυτικοί άνεμοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηφαιστειακή τέφρα στο κεντρικό νησί του Χονσού, με πληθυσμό 120 εκατομμυρίων, πνίγοντας τις βασικές υποδομές. Ολόκληρη η Ιαπωνία θα μπορούσε να μείνει «μη κατοικήσιμη», γράφουν οι ερευνητές.

Ζητούν τώρα καλύτερη παρακολούθηση της γεωλογικής δραστηριότητας στο νησί του Κιούσου, καθώς και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για τον εντοπισμό θαλάμων μάγματος που μπορεί να κρύβονται κάτω από τον φλοιό της Ιαπωνίας.

ΠΗΓΗ: in.gr
Το τσάι έχει εξαιρετικά καλή φήμη ως προς τα πιθανά οφέλη του στην υγεία μας και μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα όσον αφορά τη συμβολή του στην αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης κι έτσι οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα 25 παλαιότερων κλινικών δοκιμών ώστε να διαπιστώσουν εάν η συστηματική κατανάλωση μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για όσου αντιμετωπίζουν την πάθηση αυτή.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το τσάι δεν επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα μπορεί να προκύψουν σημαντικά οφέλη. Έπειτα από 12 εβδομάδες συστηματικής κατανάλωσης, παρατηρείται κατά μέσο όρο μείωση της συστολικής πίεσης 2,6 mmHg και μείωση της διαστολικής πίεσης 2,2 mmHg.

Το πράσινο τσάι φάνηκε να έχει τα περισσότερα οφέλη για τους υπερτασικούς. Πιο ήπια αλλά αρκετά αξιόλογη επίδραση είχε και το μαύρο τσάι.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η μείωση που παρατηρήθηκε δεν ήταν πολύ μεγάλη, είναι όμως σημαντική για την υγεία όσων έχουν υπέρταση. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της συστολικής πίεσης κατά 2,6 mmHg συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 8%, τη μειωμένη θνησιμότητα λόγω στεφανιαίας αρτηριοπάθειας κατά 5% και γενικότερα τη μειωμένη θνησιμότητα κατά 4%.

Το τσάι συμβάλλει στη διαστολή των αγγείων, επιτρέποντας στο αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα στο σώμα. Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και συνδέεται με τη βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Δυστυχώς, οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε κάποιο πάγιο συμπέρασμα ως προς την ιδανική ποσότητα τσαγιού που πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά ώστε να παρατηρηθούν τα παραπάνω οφέλη. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τρία με τέσσερα φλιτζάνια είναι αρκετά για να επωφεληθούμε.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!